Lezzet Durakları | Yusufeli Çoruh Yatık Döner | Hayat40tansonra

Yusufeli Çoruh Yatık Döner

Geçtiğimiz günlerde bir internet haber sitesinde yine bu konu vardı. Cağ kebabını ilk bulan kimdir? Cağ Kebabı ile Yatık Döner aynı şey midir? 

Artvinliler ilk bulanın kendi yörelerinde bir çoban olduğunu iddia etseler de, ilk patent talebinde bulunan ve alanlar Erzurumlular:-)) Yapılış şekilleri çok benzer olsa da yatık döner ile cağ kebabı tabi ki farklı lezzetler.. Aralarındaki sanırım en önemli fark ise kullanılan et.. Yatık döner sığır/dana etinden, diğeri ise kuzu/keçi/oğlak etinden... 

Gelelim asıl konumuza; Eskişehir denilince aklıma ilk gelen lezzet durağı desem inanın abartmamış olurum. Eskişehir'i duyan hemen herkesin ilk aklına haklı olarak çibörek gelir, aslına bakarsanız bu mekanla tanışıncaya kadar benimde ağzımdan düşmeyen tek lezzetti. Belki de Karadenizli olmamdan dolayı, bu mekanla tanışınca fikirlerim değişti:-)) Tabi ki hepsinin yeri, lezzeti ayrı. Burası her ne kadar Eskişehir'e özel/yerel bir lezzet olmasa da bence buranın en başarılı ve lezzetli işletmelerinin başında geliyor. 

Ulaşım;

İşletme muhit olarak daha çok Eskişehir'de yaşayanların bildiği bir konumda. Tur ile geldiğinizde muhtemelen varlığından haberdar dahi olamayacağınız veya kendi imkanlarınızla geldiğinizde de özel olarak tavsiye/ tarif edilmedikçe bulabileceğiniz bir yerde değil. 

Her zaman olduğu gibi Google Maps'e işletme adres/ismini girdiğinizde hatasız ve rahatça ulaşabiliyorsunuz. Eskişehir merkezini Adalar olarak kabul ederseniz yaklaşık 3-4 km. mesafede yer alan işletmeye ulaşım için yollar gayet güzel ve rahat. Mekana vardığınızda otopark problemi var, çünkü otoparkı yok:-)) İşletme ana cadde üzerinde, yol kenarında bir yer. Aracınızı ara sokaklara bırakmak zorundasınız ama genelde müsait ve emniyetli oluyor.

Genel;

Adından da anlayabileceğiniz gibi işletme Karadenizlilere ait. Bildiğiniz gibi hem Yusufeli, hemde Çoruh nehri Artvin İlinde ki zaten yatık döner denildiğinde ilk akla gelen şehirde Artvin:-) Evet buranın en büyük özelliği özenle seçilen etlerin odun ateşinde yatık bir şekilde hazırlanarak servis edilmesi. (Çağ kebabını çok andırıyor ama bildiğiniz döner.)


İçeride garsonların tamamı tek tip kıyafet ve eldivenli, maskesiz kesinlikle servis yapılmıyor. Yok burnu açık, yok elleri kirli diyebileceğimiz hiçbir kusur yok:-) Sizleri bilmem ama ben sık gittiğim yerlerde genelde garsonlara çok dikkat ederim. Her gittiğimde farklı garsonlarla karşılaşmakta bende hep şüphe uyandırır:-)) Burada ise yıllardır aynı insanlar çalışıyor ve son derece güler yüzlü ama yüz göz olmayan seviyeli insanlar. Abi/abla muhabbeti yapmayan insanlar...

İlave bir hususta işletmenin pazartesi günleri kapalı, haftanın diğer günleri açık olduğu. 

Dekorasyon/Yerleşim;

Kesinlikle mekanın özellikle dışarıdan görünüşüne aldanmamanızı öneririm. Restorandan ziyade lokanta havası hakim. Dışarıdan son derece sade ve sıradan görünüyor. Ancak bilmenizi isterim ki sıradanlığın hijyen ile uzaktan yakından alakası yok. Son derece temiz ve hijyenik olmakla beraber herşey gözünüzün önünde hazırlanıyor. Sadece dediğim gibi lokanta havası verdiği için biraz da salaş bir görünüme sahip.

İçeri ilk girişte sağ tarafta dönerin hazırlandığı alan ve servis bölgesi çıkıyor. Sağda ve solda oturma alanları mevcut. Sandalye ve masalar gayet sıradan ama en azından koltuk tarzı kirli ve hijyenik olmayan oturma grupları yok. Mekanın dekorasyonu için Karadeniz'in eşsiz doğa güzelliklerini yansıtan büyük panolar kullanılmış. İçeride lavabolar mevcut olup, son derece temiz ve hijyenik.

Lezzet;

Buranın en büyük özelliği  döner haricinde bir yemek olmaması:-) Oda sade ve bir tabakta servis ediliyor. Ayrı bir tabakta ise domates, soğan ve yeşillik ayrıca bir tabakta pide geliyor. Bunlar haricinde sadece tatlı ve çay servisi var. 

Çok net bir şekilde söylüyorum, burada yediğim etin lezzetini başka hiçbir yerde henüz alamadım. Etler yağlı değil yada tek tük çok az yağlı denk geliyor. Tek sıkıntı bir porsiyonun kesinlikle doyurucu olmaması. Yetişkin bir erkek:-)) en az iki porsiyonla doyabilir ve tabi böyle olunca da hesap haliyle beklediğinizin üzerinde gelebilir. (10 yaşındaki oğlumun rekoru 3 porsiyon.) 


Dönerin lezzeti nasılsa tatlılar da bir o kadar lezzetli. (Kahramanmaraş'tan geliyor ve sadece iki çeşit; cevizli ve fıstıklı baklava, dondurma ile birlikte servis ediliyor) Yemeğiniz bittikten sonra kalkmanızı bekleyen gözler üzerinizde dolaşmıyor. Çayınız bittikçe sıkılmadan, bunalmadan, surat yapmadan tazelemek için soruyorlar:-))

Fiyat;

Fiyat her ne kadar herkesin kesesinin sınırı farklı olsa da rahatsız edici seviyede değil, az önce de belirttiğim gibi bir porsiyonla doyma ihtimaliniz çok düşük, kalabalık geldiğinizde hesabında kabarık olma ihtimali çok yüksek:-)) Ama yine de lezzetin karşılığını kesinlikle alıyorsunuz.

Tavsiye;

Eskişehir'li olun yada olmayın burayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü et yediğinizi anlamanın yanında hijyen ve temizlik olarak ta memnun ayrılacağınızı düşünüyorum. Bu kadar yazı üstüne ikinci kez gidilir mi sorusu çok mantıklı olmayacak ama "EVET" kesinlikle gidilir.

İşletmeye ait bir resmi internet sitesi ve instagram hesabı mevcut değil. Ancak diğer yorum/gezi sitelerinden de baktığınız zaman detaylı bilgiler alabilir ve en az benimki kadar olumlu yorumlar yapıldığını görebilirsiniz.

(Son olarak hemen karşısında çok daha lüks görünümlü bir yatık dönerci daha mevcut, orası ile karıştırmayın. Burası lokanta tarzı olan yer:-)))

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Biliyorum hata ettim, gecenin bu vaktinde böyle bir yazıya girersen karnının da guruldamasına hazırlayacaksın kendini değil mi ama :) çok ilginç geldi yatık döner olayı. Temiz olmaları ve lezzetli bir et yeme ihtimali oraya yolu düşürebilir. Ama ben hemen kaçmalıyım şu anda yorumu yazıp, yoldan çıkmadan :) teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) Çok teşekkür ederim 🙏 İnanın hayatımda yediğim en güzel döner burada, ikinci de Ankara'daki Hosta :-)) Benimde sonlandırmam lazım galiba yorumu :-)) Keyifli pazarlar şimdiden 🤗

      Sil