Fotoğrafçılık | HOŞ Olmayan Fotoğraflar | Hayat40tansonra

Enstantane:1/60sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Eskişehir)

Aşağıda yazacaklarım tamamen şahsi değerlendirmelerim olup, şahsımdan başka kimseyi hedef almamakta veya kastetmemektedir:-)) 

Kısa bir alıntı;

Şaşırtıcı Güzellik. İlginç Hikayeler. Görsel Şiirsellik. En olmadık yerde karşınıza çıkarlar....

"Hoş" konularda (günbatımı, güzel çiçekler, sıcak hava balonları) bu yukarıda sayılan özelliklerin herhangi birini bulmak için aslında çok uğraşmanız gerekir. "Hoş" konular sadece geleneksel güzelliği bir paket halinde sunar. Tabi ki herkes günbatımlarından hoşlanır ama böyle bir konunun fotoğrafı olsa olsa gerçek güzelliğin sadece bir kopyası olabilir...

......"Fotojenik" olduğunu düşündüğünüz konuları değil, hangi sebeple olursa olsun ilginizi çeken konuları arayın... "Ortalama fotoğrafçılar güzelliği taklit eder. Büyük fotoğrafçılar kendi güzelliğini yaratır."

Kısa bir süre önce yukarıda ufak bir bölümünden alıntı yaptığım kitabı okudum. Kitabın ismi "İyi Fotoğraflar Çekmek İçin Bu Kitabı Okuyun", yazarı da Henry Carroll... Henüz ne çekmek istediğine tam olarak karar verememiş bir amatör fotoğrafçı olarak bu kitap kafamda deli sorular oluşmasına sebep oldu... 

Bu kısa alıntı ve açıklama ile birlikte şunu da söylemek isterim, kitabın bir kısmına tam olarak katılmamakla birlikte geneline katılıyorum ve kesinlikle standart anlatımın ötesinde bir dille yazılmış ve fotoğraf sever arkadaşlar tarafından 1-2 saat içerinde rahatça bitirilip, anlaşılabilecek özet bir kitap... Gerçi ben o kadar para verdikten sonra bir kaç gün daha sürsün, hakkını versin isterdim ama öyle olmadı...Çabuk bitti ama sonunda da beni böyle bir yazı yazmaya yönlendirdi:-)) Bu arada amacım kitap tanıtımı yapmak değil :-)) Yavaş yavaş ama emin adımlarla asıl konuya doğru uzanalım...

Alıntı yaptığım bölüme gelip de okuduktan sonra ise aklıma ilk gelen instagram hesabımda "arada düşen beğeni sayılarımı ve görünürlüğümü artırmaya yönelik paylaştığım" ama aslında pekte haz etmediğim fotoğraflar oldu (özellikle de kızıl olanlar). Sadece ben mi böyle düşünüyorum açıkçası bilemiyorum:-)) Sizin de çok beğenerek çektiğiniz ve paylaştığınız bir fotoğraf az beğenilip sizi üzerken, kompozisyondan eksik, sıradan bir kızıl gökyüzü kendi beğeni rekorlarınızı kırmıyor mu? 

Burada başka bir konuda ne amaçla sosyal medya kullandığımız ama bu bambaşka bir konu... Sosyal medya kullanıcılarının profil/ kullanım amacını analiz etme işine tabi ki girmeyip sadece kendi maksadımı paylaşacağım:-)) 

Nasıl ki Twitter Türk kullanıcılar tarafından ağırlıklı olarak; siyasi, ekonomik ve spor ile sosyal hayata dair gelişmelerinin takip edildiği ve insanların genelde sahte profiller ile içlerini döktükleri bir mecra ise instagram benim için çekilen fotoğrafların tanımadığınız insanlar ile paylaşıldığı ve kısmen egolarınızı tatmin ettiğiniz, bununla birlikte nefsinizi kısmen körelttiğiniz bir sosyal medya aracı. Facebook kullanmıyorum ama o da sanırım tanıdık insanlar ile (zaten yan yana olmalarına rağmen) paylaşımlar yapmak maksadıyla kullanılan başka bir sosyal medya aracı. (Bu arada güncelleme yapayım, hayat40tansonra için bir sayfa açarak facebook kullanmaya başladım.)

Büyük bir heves ile fotoğraf çekmeye çabalıyorum. Kendimi geliştirmek adına kurs vs.nin yanında bu alana yönelik sürekli kitap okuyup, bu işi bildiğine inandığım insanlardan tavsiye alıyorum ve tabi ki fotoğraf makinemi hiç yanımdan ayırmadığım gibi sırf bunun için farklı yerlere gitmeye çalışarak bol bol pratik yapıyorum... Tüm bunlar neticesinde yaptıklarımın görülmesi, çektiklerimin değerlendirilmesi ve beğenilmesi için bunları sosyal medyada paylaşıyorum... Ama ufak bir ayrıntı ile...

Malum tribünlere oynamayan ("Hoş" olmayan) fotoğraflar instagramda veya başka sosyal medya mecralarında paylaşılınca beğeni ve takipçi getirmiyor:-))) Bunu özünden veya kişiliğinden taviz verme olarak düşünmeyin lütfen, emeklerinizin daha çok kullanıcıya ulaşması için basamak yada bu işin hilesi de diyebilirsiniz. En nihayetinde ben fotoğraf sanatçısı değil, sıradan bir insanım...

Aslına bakarsanız her şey belki de bir aşama, hepi topu 2 senedir başlangıç seviyesi bir makine (Canon EOS200D)(18-55mm-kit lens) ile fotoğraf çeken biri olduğumu düşünürsek, belki de öğrenme aşamasında bu tarz "hoş" olan çekimler çok normal olarak düşünülebilir. Ama işin iç yüzü, maneviyat kısmı farklı, evet teknik anlamda bazı şeyleri öğrenmek için bunları çekmem gerekiyor olabilir ama paylaşmak istediğim fotoğrafların çoğunlukla bunlar olmadığı kesin:-)) 

Tabi sayfamda paylaşmaktan büyük keyif aldığım birçok fotoğrafta var, onların hakkını yemek asla istemem ama o kızıl olanlar var ya kızıl olanlar.... İşte onlar hep tribünlere oynayan fotoğraflar...Her paylaştığımda kendime ihanet etmişim gibi hissettirenler... Çünkü bunlar alıntı kısmında yazıldığı gibi çok fazla fotoğraf değeri taşımayan çekimler gibi geliyor bana... 

Yazımın asıl maksadına gelinceye kadar epey bir vaktinizi aldım sanırım:-)) Aslında niyetim çok kısa bir yazı ve "Hoş" olmayan fotoğraflarımı paylaşmaktı. Ama yazdıkça yazma isteği geliyor, tutamıyorum kendimi:-)) 

Neyse bu yazının amacı sosyal medyada paylaş(a)madığım yada çok azını paylaştığım "HOŞ" olmayan fotoğraflarımı, çekim değerleri ile birlikte sizlere sunmak:-)) Biraz kendime yönelik bir davranış gibi olacak bunun farkındayım ama en azından yazdıklarım belki sizlere de bir şeyler ifade eder ve en azından fotoğrafa benim gibi yeni başlayanlara verdiğim çekim değerleri bir fayda sağlar:-)) (Yanlışları görüp doğruyu bulmada ayrı bir yöntemdir.) 

Ayrıca değerler pek tabi ki yanlış uygulanmış olabilir ki şimdi bakınca öyle olduğunu bende rahatça görebiliyorum ama değerlerden çok mesele "Hoş" olmayanlar kategorisinde olmaları ve benim her baktığımda büyük keyif aldığım çekimler olmaları:-)) 

Fotoğraflara bir isim veremiyorum, çünkü henüz o seviyede değilim:-) Unutmadan fotoğraflara telefon ekranından değil de bilgisayar ekranından bakmanızı tavsiye ederim. Keyifli seyirler....

Enstantane:1/1600sn, Diyafram:5.6, ISO:200 Manuel Mod (Flaşsız)
(Kartepe At Çiftliği)
(Bu enstantane değeri için ISO 200 pek anlamlı değil ama fotoğrafa zararı olacak bir değerde değil)


Enstantane:1/25sn, Diyafram:5, ISO:100 Manuel Mod (Flaşsız)(Kartepe At Çiftliği)
(1/40sn altı değerlerde çekim netlik açısından çok kolay olmayabilir.)

Enstantane:1/500sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Kartepe At Çiftliği)
(Sanki biraz fazla pozlanmış, 1/500 üstü daha iyi olurdu gibi)


Enstantane:1/60sn, Diyafram:4.5, ISO:800 Manuel Mod (Flaşsız)
(Kartepe At Çiftliği)
(Gündüz vakti bu ISO değerine atılacak en iyi bakış sanırım yukarıda :-)))


Enstantane:1/30sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/20sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/25sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/30sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/25sn, Diyafram:5.6, ISO:200 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/40sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/30sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)
(KATMAN OLSA SANKİ DAHA BAŞARILI OLURMUŞ, ARKA PLANDA NET OLACAK ŞEKİLDE)

Enstantane:1/20sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/40sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/25sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Enstantane:1/60sn, Diyafram:4, ISO:200 Manuel Mod (Flaşsız)
(Seka Kağıt Müzesi)

Fark ettiyseniz Kağıt Müzesi fotoğraflarında diyafram hemen hemen hiç değişmiyor ve belki de bazı fotoğraflarda (en son çekimde olduğu gibi) son derece hatalı. Ancak diyaframı değer olarak artırdıkça (aslında kıstıkça) enstantane daha da düşeceği için net fotoğraf çekmek neredeyse imkansız. ISO zaten çoğunda kumlanma sınırında. Bunun için iki çözüm önerim var. Birincisi; tripod. İkincisi ise flaş kullanımı.
 
Enstantane:1/320sn, Diyafram:3.5, ISO:100 Manuel Mod (Flaşsız)
(Serdivan Göl Park)
(Belki biraz daha geriden çekmeliydim..)

Enstantane:1/80sn, Diyafram:3.5, ISO:100 Manuel Mod (Flaşsız)
(Serdivan Göl Park)
(İçerisi aslında bu kadar aydınlık değil ama enstantane düşünce sonuç böyle oluyor)

Enstantane:1/320sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Serdivan Göl Park)
(Açı farklı olsa belki kompozisyon daha güzel olabilirmiş..)

Enstantane:1/80sn, Diyafram:5, ISO:100 Manuel Mod (Flaşsız)
(Serdivan Göl Park)

Serdivan Gölpark'ta çektiğim fotoğraflarda sanki diyaframı anlamamış ve enstantane ile işi (ilave poz telafisi kullanarak) çözmeye çalışır bir halim var gibi:-))

Enstantane:1/2000sn, Diyafram:4.5, ISO:100 Manuel Mod (Gölcük Sahil)
(Diyafram değer olarak daha yüksek olsa sanki daha iyi olurmuş, hava zaten aydınlık en azından geniş bir net alan elde edilebilirmiş.) 

Enstantane:1/1250sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Gölcük Sahil)
(Burada da diyafram konusu sıkıntılı gibi) 

Enstantane:1/200sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Dahili Flaş)
(Bizim Bahçe)

Enstantane:1/320sn, Diyafram:3.5, ISO:400 Av Mod (Bizim Bahçe)(Kapalı hava)

Enstantane:1/2500sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Ev)

Enstantane:1/160sn, Diyafram:5.6, ISO:400 Tv Mod (Bizim Bahçe)(Kapalı hava)

Enstantane:1/200sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Babamların Bahçe)

Enstantane:1/1000sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Başiskele Sahil)
(Biraz fazla pozlanmış gibi.)

Enstantane:1/1600sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Başiskele Sahil)
(Bu da biraz fazla pozlanmış gibi...)

Enstantane:1/400sn, Diyafram:11, ISO:100 Manuel Mod (Eşme Sahil)
(Diyafram çok anlamlı değil gibi...Arka plan zaten bulanık, değer olarak daha düşük bir diyafram uygulanabilir, böylelikle enstantene değeri de düşürülerek fazla pozlama engellenmiş olurdu)

Enstantane:1/400sn, Diyafram:10, ISO:100 Manuel Mod (Eşme Sahil)
(En sevdiklerimden biri)

Enstantane:1/200sn, Diyafram:9, ISO:100 Manuel Mod (Eşme Sahil)

Enstantane:1/125sn, Diyafram:5.6, ISO:200 Manuel Mod (İzmit Saat Kulesi)
(NİKON D90-105MM.) (NİKON ile yaptığım çekimler konusunda hiçbir fikrim yok, ilk kullandığım makine idi ve neredeyse hiç birşey bilmiyordum)

Enstantane:1/40sn, Diyafram:16, ISO:200 Manuel Mod (Tarihi Kapanca Sokak)
(Bu kare için gerekli olan yaklaşık çekim değerleri)

Enstantane:1/80sn, Diyafram:14, ISO:200 Manuel Mod (Tarihi Kapanca Sokak)
(Aynı gün çekilen fotoğraflar olduğu için ISO'yu 200'de unutmuş olma ihtimalim yüksek:-)))

Enstantane:1/20sn, Diyafram:25, ISO:200 Manuel Mod (Tarihi Kapanca Sokak)

Enstantane:1/80sn, Diyafram:11, ISO:100 Manuel Mod (Tarihi Kapanca Sokak)
(Diyafram 11'e gerek varmıydı? Bence yoktu:-)))

Enstantane:1/320sn, Diyafram:11, ISO:100 Manuel Mod (Seka Park)

Enstantane:1/1250sn, Diyafram:5.6, ISO:200 Manuel Mod (Seka Park)
(NİKON D90-105MM.)

Enstantane:1/800sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Seka Park)(İzinli çekilmiştir.)
(Biraz fazla pozlanmış)

Enstantane:1/160sn, Diyafram:10, ISO:100 Manuel Mod (İzmit Fuar)

Enstantane:1/160sn, Diyafram:13, ISO:200 Manuel Mod (Kartepe)
(Keşke daha geriden ve farklı açıdan çekerek yolu yönlendirme çizgisi olarak kullansaymışım.)

Enstantane:1/30sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Eriklitepe Tabiat Parkı)

Enstantane:1/320sn, Diyafram:6.3, ISO:200 Manuel Mod (İzmit Çarşı)

Enstantane:1/250sn, Diyafram:13, ISO:200 Manuel Mod (İzmit)

Enstantane:1/500sn, Diyafram:13, ISO:200 Manuel Mod (İzmit) (NİKON D90-105MM.)
(Sebebini bilmiyorum ama bu kareyi çok seviyorum)

Enstantane:1/800sn, Diyafram:4, ISO:100 Manuel Mod (Eskişehir)

Enstantane:1/50sn, Diyafram:5.6, ISO:100 Manuel Mod (Eskişehir)

Umarım okumaktan ve bakmaktan keyif aldığınız bir yazı olmuştur. 

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Çok faydalı oldu benim için fotoğraf değerleri özellikle teşekkür ederim

    YanıtlaSil