Tarihi Kapanca Sokak Gezi Rehberi | İzmit Tarih Koridoru | Hayat40tansonra

Tarihi Kapanca Sokak

Genel: 

Ev ve iş yerlerinizde duvar dekoru (çerçeveli fotoğraf, poster, afiş, hediye) olarak kullanabileceğiniz yüksek çözünürlüklü ve büyük ebatlarda çıktı alabileceğiniz profesyonel fotoğraflarıma ETSY mağazamdan ulaşabilirsiniz.

İzmit'in tarihini yansıtan en güzel yerlerinden birisi olmasına rağmen, henüz hak ettiği değeri bulamamış bölgesi Kapanca Sokak, bugünkü gezi yazımızın konusu. 

İzmit Merkez, yerleşim olarak deniz kenarında gibi görünse de yaşamın, evlerin asıl olduğu bölge tepelik yada kayalık yükselti üzerine kurulmuş durumda. Şu an denizin bittiği yerden başlayan düzlük alan (Seka Park) ise aslında doldurma diye tabir ettiğimiz tarzda ve yine düzlük alanda yer alan yerler daha çok işletmelerin, esnafın olduğu bölge.

Tabi hal böyle olunca da İzmit'e ilk yerleşen halk evlerini bu kayalık alana, yükselti üzerine kurmuş. Yani aslında İzmit'in tarihini, tarihi dokusunu en fazla yansıtan bölge burası. Buradan nereye varacaksın derseniz:-) Buranın hak ettiği değeri bulamamasının  (turizm ve popülerlik anlamında) en büyük sebeplerinden birisinin bu olduğuna inanıyorum. Diğer bir sebep ise yakın zamana kadar yeterli ilginin gösterilmemesi. 

Bu gün Eskişehir Odunpazarı evlerine baktığınızda düzlük ve kolay ulaşımın sağlanabildiği bir bölgede. Yada ne bileyim Adalar'da ki tarihi yapılar, Cumalıkızık'taki yerleşim hepsi düzlük alanda. Tabi aynı zamanda bu bahsettiğim bölgeler modern yapılar ile iç içe geçmemiş, tarihi dokunun korunmasına dikkat edilmiş yerler. Reklamı iyi yapılan, adlarının Türkiye çapında duyurulması sağlanmış yerler. 

2018 yılına kadar ilgi görmeyen bölgede, bu tarihten sonra restorasyon çalışmaları yapılarak 18 adet tescil edilmiş tarihi ev için restorasyon başladı. Şu an belli bir seviyeye gelmiş olsa da halen birçok insan tarafından bırakın bilinmeyi adı bile duyulmamış bir yer olmaya devam ediyor. Ancak belki ülke çapında değil ama birçok arkadaşım bugün itibariyle artık burayı tanımış olacak ve imkanınız olursa belki de ziyaret edeceksiniz:-)

Yine kendimi durduramayıp çok uzayan bir giriş kısmı oldu:-)) Hemen diğer bölümlere geçiyorum:-)

Ulaşım;

Bölgeyi bilmeyenler için ulaşım ve araç parkı biraz sıkıntılı, o yüzden vereceğim yol tarifi gerçekten önemli. Aşağıya ilk önce bir gezi planı daha sonra ise ulaşım için bir görsel bırakacağım.

Kapanca Sokak Gezi Planı

Ulaşım için ilk tercih edilebilecek seçenek, başlangıç noktası olarak verdiğim Deniz Taksi civarına arabanızı bırakarak, 1 numaralı noktadan yürüyerek yukarı doğru çıkmanız. Burada en büyük sıkıntı aracınızı emniyetle bırakacak bir otopark olmaması. Ama ben aracımı zaten bırakacak yer buldum, oraya yayan olarak gideceğim derseniz gezinize bu şekilde başlamak daha keyifli olacaktır.

İkinci alternatif ise aşağıda ki görselde;

Kapanca Sokak Ulaşım

Burada ki kritik husus yol tarifi uygulamanıza üç adet durak eklemeniz. İlki bulunduğunuz konum, ikincisi "Kocaeli Meteoroloji Müdürlüğü" ve sonuncusu" Akçakoca Bey Anıtı". Zaten son durağa gelmeden 20 metre önce arabanızı bırakabileceğiniz park alanını göreceksiniz. Bu durumda gezi haritasını tersten takip edeceksiniz.

Dediğim yerler harici, araba ile hemen hemen her ulaşım çabası size zora sokacaktır. Çünkü gerçekten çok dik yokuşlar ve dar sokaklar var. Ben bir çoğunu tecrübe ettim, siz boşuna sıkıntıya girmeyin, yazının bir amacı da zaten bu:-)

Baktınız böyle de olacak gibi değil, bana mesaj atıp yardım isteyebilirsiniz, ben memnuniyetle size rehberlik yaparım:-)) 

Keşfet;

Gezi planı haritasında bulunan madde sırasına göre başlayalım keşfetmeye:-)

Deniz Taksi Durağı

1. Tarih Koridoru :


Geziye başlangıç noktamız Deniz Taksi Durağını geçtikten sonra ki ilk tırmanmalı sokak olan ve asıl restorasyonların yapıldığı evleri barındıran Tarih Koridoru. Koridor boyunca birbirinden güzel evler, ev kapıları görme ve fotoğraflama imkanı bulacaksınız.


Tarihi Koridoru

Fotoğrafta sol tarafta görmüş olduğunuz yapı aynı zamanda Basın Müzesi. Benim henüz içine girme ve gezme şanım olmadı. Bu arada buranın hemen alt tarafında ve aynı yönde bir tarihi yapı daha var. Burası İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) olarak kullanılıyor ancak İzmit Belediyesi tarafından ilerleyen zamanlarda Göç Müzesi yapılacağı yönünde haberler var.

Bu sokak ilk başta anlamasanız da sizi ilerledikçe yoracak diklikte bir yokuşa sahip. Yaz mevsiminde gerçekten yorulmanıza ve sık sık mola vermenize sebebiyet verecek diklikte olduğunu ve bu sebeple ziyaretinizi başka mevsimlerde yapmanızın daha iyi olacağını aklınızda tutmakta fayda var.

Çarşı ismi de verilen bu yerde hediyelik eşya satan küçük dükkanların yanı sıra konaklama maksatlı butik otelde mevcut.

Tarih Koridoru ve Butik Otel

Tarih Koridorunun bittiği yerde sizi karşılayacak önemli tarihi eserlerden biri de Tarihi Su Sarnıcı. Roma döneminde İzmit'in su ihtiyacı için kullanılan ve yaklaşık 200 yıllık olduğu tescil edilen bu eser aslına uygun olarak restore edilmiş ve ziyaretçilerine güzel bir görsel ziyafet sunuyor:-)

Tarihi Su Sarnıcı

Bu arada unutmadan yine Tarih Koridorunun sonuna doğru ve Tarihi Su Sarnıcının karşısında herhangi bir tabela bilgisi olmayan Tarihi Çeşme var. Bu çeşme 1784 yılında önemli bir şahsın eşi olan Zeliha Hanım tarafından yaptırıldığı için ismi de Zeliha Hanım Çeşmesi. Burası da sanırım 2012-2013 yıllarında restore edilmiş bir yakın tarih eserlerinden.

Tarihi Çeşme

Kısaca ilk durağımızda tarihi konaklar, bir tarihi okul, bir tarihi çeşme ve su sarnıcı göreceksiniz. Bu sokağın uzunluğu takribi 500 metre civarında diye tahmin ediyorum. 

2. Yumurtacı Cami:




Burası görsel olarak çok bir özelliğe sahip değil ama 1631 yılına dayanan tarihi ile birlikte kerpiç yapısına rağmen ve bölgede gerçekleşen onlarca doğal afete rağmen ayakta kalabilmiş olması nedeniyle ilgi çekici tarihi camilerden. Zaman içerinde tabi ki onarımlar görmüş ama doğal afetlerde zarar görmemiş olduğu açık kaynaklarda yer alıyor. Hatta bu sebeple gizemli bir camii olduğu yönünde haber yapanlar dahi var.

3. Selim Sırrı Paşa Konağı: 


Selim Sırrı Paşa Konağına geldiğinizde içeri mutlaka girin, bölgede görülmesi gereken en güzel ve önemli yapılardan biri. İzmit'in ilk valisinin görevi süresince ikamet ettiği (1852 yapım tarihi) ve daha sonraki yıllarda ailesi tarafından kullanılan bir yapı. Burası ile ilgili daha detaylı bilgiye yazı sonunda vereceğim İzmit Müzeleri yazımın linkinden ulaşabilirsiniz.

Konak Girişi
Selim Sırrı Paşa Konağı

Konağın bulunduğu sokakta olabildiğince dik bir yokuş ve aralarda yeni yapılar ile kaynaşmış tarihi evlere de rastlayacaksınız.

4. Akçakoca Bey Anıtı:


Selim Sırrı Paşa Konağından yukarı doğru tırmanmaya devam ettiğinizde sizi ilk karşılayacak Akçakoca Bey:-)) 

Akçakoca Bey Heykeli 

Bu bölge ciddi yatırımlar yapılarak çok güzel bir alan haline getirilmiş. Aslında Sabiha Aksel Parkı olarak geçiyor ve Açık Hava Osmanlı Tarihi Müzesi de diyebiliriz buraya. Meydanda Kayı Boyu Günlük Yaşamını temsil eden bir alanın yanı sıra yol boyu Osmanlı Padişahlarının fotoğraflarının olduğu alan, ayrıca bir turizm ofisi de mevcut. (Her gittiğimde kapalı olsa da böyle bir ofis var)

Sabiha Aksel Parkından Tepelerin Manzarası

Tarih Koridorundan sonra en çok ziyaretçi ağırlayan bölgelerin başında geliyor. Parktan hem doğu hemde batı tarafına doğru inanılmaz güzel İzmit manzarası var. Sabah erken saatte gelirseniz doğu yönünde şehri ve Kartepe'yi kadrajınıza alabileceğiz çok güzel gün doğumu, akşam saatlerinde ise batı yönünde hem deniz hemde dağları kadrajınıza alabileceğiniz harika gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca burada ki parkta oturup manzara keyfi yaparken dinelebilirsiniz. 

Doğu Taraftan Manzara

Batı Taraftan Manzara (Gayret Gemi Müzesi de manzara içinde)

5. Akçakoca Camii (Dere Camii):

İzmit'in bir diğer tarihi camisi de burası. Ama onu diğerlerinden ayıran en büyük özelliği ise İzmit'in ilk camii olması. Gazi Akçakoca şehri kuşattığı sırada bu camiyi (1327-1328 tarihleri) yaptırıyor. İzmit için değerli ve önemli bir eser, camii.

Akçakoca Cami

Akçakoca Cami Minare

Burası aynı zamanda Sabiha Aksel Parkı ile komşu. Ulaşım için ayrıca yürüme gerektirmiyor.

6. Süleyman Paşa Dere Hamamı:

Yaklaşık 600 yıllık tarihi olan bu hamam, İzmit'in Osmanlı döneminden günümüze ayakta kalan en eski hamamlarından biri. 1999 Depreminde büyük zarar gören hamam 2012 yılında Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi tarafından restore edilerek İzmit Belediyesi'ne devredilmiş. Şu anda restoran olarak hizmet veriyor:-) Ben henüz gitmedim ama bildiğim kadarıyla rezervasyon yaptırarak gitmeniz gereken ve standardın üzerinde bir işletme. Hamamın kubbelerinden ve camiden de harika fotoğraf kareleri çekmek mümkün.

Kapanca Sokak İzmit Manzaraları

7. Tarihi Evler:


Buraya kadar olan yerler herkes tarafından bilinen ve gezilen yerler. Ama asıl cevher Tarihi Hamam ve Akçakoca Camii üst sokağında başlıyor. Tabi bu benim gibi fotoğraf çekmekten büyük keyif alanlar için:-))  

Terkedilmiş Yapılar

Aslında burada ki evler restore edilmiş konaklar değil. Tam tersi bakımsız yada terk edilmiş eski yaşam yerleri. Diğer yerler restorasyon gördüğü için burası kadar orjinal bir görünüme sahip değil diye düşünüyorum. 


Tarihi Kapanca Sokak gezimizin sonlarına geliyoruz. Burada geçireceğiniz vakit tamamen sizin ne yapacağınıza, hangi noktada ne kadar kalacağınıza bağlı. Benim gibi fotoğraf çekmeyi çok seviyorsanız 2-3 saate kadar da kalabilir, 1 saat içinde tüm noktaları görüp geri dönüş yolculuğuna da geçebilirsiniz.

Tavsiyeler;

Burası ile ilgili ilk tavsiyem geleceğiniz mevsimi seçmenizin önemi. Yazımın başında da belirttiğim gibi dik yokuşların olduğu hatta tüm gezi güzergahı boyunca sürekli tırmanacağınız bir alan. İnanın çok yorucu:-)) Bu sebeple sıcak havalar burası için gerçekten sıkıntı olabilir. Aşırı yağmurun ve sıcağın olmadığı her mevsimde burayı ziyaret edebilirsiniz.

Güzergah üzerinde oturup çay, kahve içebileceğiniz bir işletme yok. Tarih koridoru dışında ki yerlerde bu konuda bir şey düşünülmemiş. Hatta bir bakkal bile yok:-)) Bu sebeple yanınıza su almanızda fayda var.

Burası günlük ziyaretçiler dışında fotoğraf grupları tarafından da çok tercih edilen bir bölge. Sadece gündüz değil gece çekimleri içinde ideal bir yer. Özellikle Tarih Koridorunun gece ışıklandırmaları çok hoş görünüyor.

Bu bölge aynı zamanda diğer tarihi noktalara da yürüme mesafesinde. Bu yüzden buraya kadar gelmişken İzmit Müzeleri yazımda yer alan yerleri de gezebilir. İzmit'in simgesi olan Saat Kulesini gezebilir ve orada ki kafede çay, kahve içerek dinlenebilirsiniz.

İzmit Saat Kulesi

Selim Sırrı Paşa Konağı'nın detayını anlattığım ve diğer müzelerin olduğu yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

49 Yorumlar

  1. tarih koridoru ne güzel isimmiş, akçakoca da ne güzel bir yer ama yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha da güzelleşip, bilinen bir yer olacak diye ümit ediyorum:-) Daha güzelleri yakında:-) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. What a wonderful tour and lots of history along the way. That is the best way to travel, walking through the town and learning some of the history. You can't get much pleasure out of driving through a town and you also miss alot. Thanks for a great tour and have a wonderful day.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're exactly right about exploring the places by walking.. And here is the most historical place of my city:-) Thank yo so much for visiting and comment.

      Sil
  3. It is surprising how interesting Izmit is. It's a pity that it is promoted so little, maybe because it exists a bit in the shadow of Istanbul ... a pity. Istanbul is gorgeous, but historic Kocaeli has a soul. Who knows, maybe thanks to you and your articles it will gain more popularity and will be appreciated. Maybe you have to think about a travel agency or at least a guide service. :) If you can tell as interesting as write , you have a big chance :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I think, I'm more good about on talking than writing:-)) Mostly my hands can't reach what my brain thought:-)) In fact we can't compare İzmit with İstanbul. Because İstabul is really great about history.. Thank you so much for kindly comment:-)

      Sil
    2. I would not try to compare these two places. However, when I look at your city with your eyes, I notice that it has potential, especially when we think about the oldest part. Of course, we have to take care of the monuments, but on the other side it's s very exciting to be able to touch something authentic. It doesn't need to be perfect, it's just true. :) Have a wonderful day, I'm waiting for the next interesting article :)

      Sil
    3. Thank you so much and you are right about my city:-)) It has a potential and really good for different tourism parts. Have a great day too:-)

      Sil
  4. Tarihi çeşmede günümüzün musluğunun olması hocam :) Bir de her zaman kapalı olan ofis :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam değerli bir tarihi eser değilsen, bu kadar işte:-))

      Sil
  5. Tarihi dokuyu ne güzel korumuşlar. Seviyorum böyle sokaklarda saatlerce yürümeyi ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten keyifli ve potansiyeli yüksek bir yer. Umarım ziyaret etme şansınız olur:-) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Çok iskerim. Mümkün olsa her hafta yeni bir yeri keşfedebilsem. İşte zaman, para, iş-güç olmuyor bir türlü

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Görülmeye değer, güzel bir yer:-) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Ben de tarihi evleri çok seviyorum, kimbilir kimler yaşadı, duvarların dili olsa da konuşsa diye düşünürüm hep:) Çok keyifli bir yazıydı yine:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun:-) Tarihi evleri görünce bende aynı şeyi düşünürüm hep, acaba burada kimler yaşadı, neler yaşadı diye:-)

      Sil
  8. Çok ilginç ... Kapanca Caddesi boyunca orada görülebilecek birçok antik ve tarihi eser var. Eski hamamın yıkılıp restorana dönüşmesine gerçekten üzülüyorum.
    Hala bir cila havuzu olsaydı, manzara daha da güzel olurdu.

    Bu ilginç bilgi için teşekkür ederim dostum.
    Sarılmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamam ve restoran konusunda sana tamamen katılıyorum, üzücü... Çok teşekkür ederim değerli yorumun için:-) Türkiye'den selamlar.

      Sil
  9. Çok sıcak havalarda gelmezseniz sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum. Ayrıca gerçekten keyifli vakit geçirilecek bir yer. Teşekkür ederim:-)

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar güzel yerler..Sayenizde hem görsel bir şölen yaşadık hem de detaylıca bilgilendik.Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince gezdiğim yerleri fotoğraflar ile desteklemeyi seviyorum:-)

      Sil
  11. Yine güzel bir gezi yazısı olmuş, emeğinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. İzmit'in hep dışından geçtim, içerisine hiç girmedim. Aslında büyük bir hata. İnsan bu kadar yanından geçtiği şehre girmez mi hiç? Oldukça güzel bir rehber olmuş. Notlarım arasına kaydediyorum. Mutlaka pandemi sonrasında İzmit'e özel bir gün ayıracağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım İzmit'in en büyük şansızlığı geçerken görülen bir yer olması:-)) Her yere yakın bir şehir olsa da özellikle İstanbul'dan dolayı biraz gölgede kalıyor sanki.. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  13. Great post! Actually, your tour shows historic places and old buildings located in the middle of the town. Thanks for sharing!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment:-) You're right, the old city is in the middle of towm but unfortunately here is not very popular... Happy weekend:-)

      Sil
  14. Çalışırken buralarda servisle sabahın bir köründe inerdik. Gerçekten dik yokuşlar ve dar sokaklar var. Ama İzmit'in keşfedilmeyi bekleyen tarihi yerleri kesinlikle. Bilmiyordum şimdi sayenizde öğrenmiş oldum. Çok teşekkürler ayrıntılı bilgi ve haritada numaralandırıp sonrasında fotoğraflı şekilde anlatım anlaşılması açısından çok başarılı olmuş :) Bilinmeyen yerleri tarihi açıdan önemli olan yerleri bu şekilde tanıtmanız gerçekten iyi oluyor. Heyecanla bir sonraki gezi yazınızı bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın yıllardır burada oturup, buranın varlığından haberdar olmayan yada hiç ziyaret etmemiş İzmitliler var:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)) Okullar 5 güne çıkınca geziler biraz aksadı ama yakında geliyor yenileri:-)

      Sil
  15. A fascinating tour with lots of history ! Love the fabulous photos!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much, You're so kind:-)) Happy weekend.

      Sil
  16. Grazie infinite per la splendida passeggiata.
    Tutto bello e interessante.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly commnet:-) Happy weekend.

      Sil
  17. Bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş :) Elinize,emeğinize sağlık. İzmit'e gidecek olursam bilgi için geleceğim adres belli :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize:-) Mutlu pazarlar dilerim.

      Sil
  18. i have a dream for visit Turki. I hope someday I will

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I hope too and I'm sure you will be glad to visit my country 🙏 Thank you so much for visiting my blog and your kindly comment ☺️

      Sil
  19. Tarih kokmuş buralar.. evler çok tatlı duruyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, gerçekten güzel ve ziyaret edilecek bir yer:-) Keyifli haftalar.

      Sil
  20. Boa tarde, meu amigo, parabéns pela linda matéria.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, Türkiye'den sevgiler:-)

      Sil
  21. Cok guzel bir yazi olmus 😊 Bu virus bittiginde izmite gitmek istiyorum Insaallah .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekleriz her zaman:-) Gelmeden önce benim diğer yazılara göz atmayı yada haber vermeyi unutmayın:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  22. Harika görseller, anlatımınızla daha da güzelleşmiş. Bakarken özgürce gezebildiğimiz günleri özlemle andım. Yüreğinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli ziyaretiniz için:-) Ben sanırım bu konuda biraz özgürce davranmaya devam ediyorum ama kesinlikle kurallara çok dikkat ederek. Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  23. Sapanca yerine Kapanca yazılmış galiba dedim ama doğruymuş, benim cahilliğimmiş 😄 Çok güzel bir yazı biz de gezmiş kadar olduk teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) Teşekkür ederim. Sapanca bu bölgede en çok bilinen yer olunca böyle karışıklıklar olabiliyor:-) Mutlu hafta sonları.

      Sil
  24. Çok memnun oldum yazıları beğeniyor olmanıza, teşekkür ederim:-) Saat Kulesi İzmit'in ilk sırada gelen simgelerinden biri ve ziyaret edilecek bir yer. Keyifli akşamlar dilerim:-)

    YanıtlaSil