Güncel Yaşam | 2020 Yılı Google Arama Trendleri | Hayat40tansonra

Google Trends

Malum artık 2020 yılının sonuna iyice yaklaştık. Takip edenler bilir, bir önceki güncel yaşam yazımda "Felaketler Yılı 2020"de Türkiye'de ve dünyada neler yaşandığını kısa kısa anlatmıştım. 

Bugün ise, açıklandığında benim fazlası ile ilgimi çeken, 2020 yılında Türkiye'de ve Dünya'da insanların Google arama motorunda en çok hangi konularda arama yaptıklarını, neleri merak ettiklerini, nelerin ilgilerini çektiklerini anlatan, bir yazı yazacağım. Aslına bakarsanız blog yazmaya başladıktan sonra bu konu daha çok ilgimi çekmeye başladı. Amatör seviyede blog yazan yada yazmayı düşünen arkadaşlara da bu sayfayı takip etmelerini şiddetle öneririm. Yazımda ki listeler Google Trends ana sayfasından alıntıdır. 

Başlayalım o zaman kategoriler ile birlikte en çok arananlara:-)

GENEL ARAMALAR: (Google Trends'den alıntıdır)

1. EBA (Eğitim Bilişim Ağı)
2. Dolar Kaç TL
3. Korona Virüsü
4. Deprem
5. Zoom (Uygulama)
6. HES Kodu Alma
7. Kandilli Rasathanesi
8. Sokağa Çıkma Yasağı
9. Sağlık Bakanlığı
10. ABD Başkanlık Seçimleri

Gördüğünüz gibi bu yıl ilk 10 maddeden 6 tanesi Korona Virüs ile ilgili. Birinci madde her ne kadar Korona Virüs sebepli olsada, aslı amaç çocuklarımızın eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik görünüyor. Deprem ve ABD Başkanlık seçimleri ile ilgili aramalar normal görünse de, Doların ikinci sıraya yerleşmiş olması hayli ilgi çekici.

Buradan her şeye rağmen hayatın devam ettiği ve insanların kendi hayatlarını, ihtiyaçlarını ön planda tuttukları fikrine ulaşabilir miyiz? Ne dersiniz:-)

DİZİ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Sadakatsiz
2. Mucize Doktor
3. Masumlar Apartmanı
4. Sen Çal Kapımı
5. Alev Alev

Bu aramaları 5 maddede bırakıyorum. İlk 5 maddede yazan dizileri seyretmemiş olsamda en azından isimlerini biliyorum. Fakat diğerlerini inanın hiç duymadım. Dizileri izlemediğim için buradan bir izleyici profili çıkarmak benim için pek kolay değil. Sizlerin bu konuda fikri varsa, yorumlar kısmına belirtebilirsiniz. Bu diziler ile ilgili tek bildiğim; ilk beş diziden ikisinin yabancı dizilerden uyarlama olduğu (1 ve 5)

İSİM (AD-SOYAD) ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Fahrettin Koca
2. Berat Albayrak
3. Ebru Şallı
4. Ellen Page
5. Alaaatin Çakıcı

Listeyi ilk gördüğümde pek şaşırmadım. Türkiye gündemini takip ediyorsanız, yukarıda ki isimlerin neden ilk 5'e girdiğini anlamak pek zor olmayacaktır. Sadece Ellen Page ismi ilk başta bana birşey ifade etmemişti. Sonra ufak bir araştırma ile ismi yazan kişinin Aralık Ayı başında ismini Elliot olarak değiştirdiğini ve trans birey olduğunu açıkladığını öğrendim. Neden listede olduğunu açıkçası halen bilmiyorum.

KAYBETTİKLERİMİZ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Kobe Bryant
2. Pınar Gültekin
3. Nur Yerlitaş
4. Aytaç Yalman
5. Aleyna Çakır

Listede ki iki kadınımız ne yazık kadın cinayetlerine kurban giden, vahşice katledilmiş iki genç insan. Bu arada futbol efsanesi Maradona sıralamada 6ncı.

TARİF ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Ekmek
2. Pide
3. Aşure
4. Çökertme Kebabı
5. Ramazan Pidesi

Şaşırdık mı?:-)) Doğruyu söyleyin, Koronavirüs'ün hayatımıza ilk girdiği günlerde, aylarda bu tariflerden en az birini denemeyen var mı aranızda:-)) Çökertme kebabı bu duruma istisna tabi ki. Varsa sizin de yapmayı yeni öğrendiğiniz tarifler ve isimleri yorumlarda paylaşırsanız hep beraber öğrenmiş oluruz.

NASIL SORUSU ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. HES Kodu Nasıl Alınır.
2. Zoom Programı Nasıl Kurulur
3. 1000 TL Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır
4. Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor
5. Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir

Sanırım bu maddelerden en az birkaçını sizlerde aratmışsınızdır. Özellikle HES Kodu kullanımı birçok yerde zorunlu kullanım haline geldikten sonra en çok arananlar listesine ilk sıradan girmiş görünüyor.  Gördüğünüz gibi bu listenin tamamı Korona Virüs ile alakalı.

Türkiye için başlıklar bunlar, gelelim Dünya geneline, bunları yorumsuz olarak yazıyorum;

GENEL ARAMALAR: (Google Trends'den alıntıdır)

1. CoronaVirus
2. Election Results (ABD seçim sonuçları)
3. Kobe Bryant
4. Zoom
5. IPL (Intense Pulse Light)(Epilasyon, cilt gençleştirme ve leke tedavilerinde kullanılan bir yöntem)

Son madde bana epey bir ilginç geldi. Belki ilgi alanıma girmediği için ama dünya genelinde en çok arananlar listesinde 5inci sırada olması tuhaf.

HABERLER ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. CoronaVirus
2. Election Results (ABD seçim sonuçları)
3. Iran
4. Beirut (Patlama sebebi ile)
5. Hantavirus 

İSİM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Joe Biden (Yeni ABD Başkanı)
2. Kim Jong Un (Kuzey Kore Lideri)
3. Boris Johnson (Birleşik Krallık Başbakanı)
4. Kamala Harris (Yeni ABD Başkanı Yardımcısı)
5. Tom Hanks (Aktör)

FİLM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Parasite (Kara Komedi-Gerlim, En İyi Film Oscar'ı dahil birçok ödül)
2. 1917 (Savaş-Aksiyon)
3. Black Panther (Aksiyon-Macera)
4. 365 Dni (Romantik-Dram)
5. Contagion (Gerilim-Dram, 2011)

Ben açıkçası bu listeyi gördükten sonra meraklandım ilk fırsatta bu filmlere bir göz atacağım. Dizi, film tavsiyesi isteyenler için faydalı bir liste olabilir.

YEMEK TARİFLERİ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Dalgona Kahvesi
2. Ekmek (Türkçe yazılmış, ben çevirmedim)
3. Sourdough bread (Ekşi mayalı ekmek)
4. Pizza
5. Lahmacun 

Artık arama motoruna nasıl yüklendiysek Ekmek ve Lahmacunu ilk 5'e sokmuşuz:-)) İlk madde çok ilgimi çekmese de diğer maddelerin ilk 5'e girmesinde bizim etkimizin çok fazla olduğunu düşünüyorum:-) 

Dünya'daki arama trendleri de bu şekilde arkadaşlar. Son olarak bir kaç ilgi çekici olduğuna inandığım genel trendler ile yazımı sonlandırıyorum.

2020 Yılında "Nasıl Milyoner Olunur" sorusundan daha fazla "Nasıl Irkçılık Karşıtı Olunur" sorusu aranmış. Bunda tabi ki ABD'de yaşanan olayların etkisi büyük.

"Nasıl Öğretmen Olunur" ve "Nasıl Hemşire Olunur" soruları, bu yıl en çok aranan sorular arasında. 

"Bostan Nasıl Kurulur" sorusu bir önceki yıla göre 2 kat daha çok aranmış. Köylere dönüş başlayacak zamanla sanırım. Zaten geleceğin meslekleri arasında birinci sırayı çiftçiliğin aldığı düşünülürse, Koronavirüs bu süreyi kısaltacaktır diye düşünüyorum.

Sanal Müze, bu yıl en çok ilgi çeken ve merak edilen sanal aktivite olmuş. Bende merak edip birkaç müzeyi bu şekilde gezdim. Denemeyenlere tavsiye ederim.

"Yakınımda güneşin batışını izleyebileceğim yer" araması 2020'de rekor seviye de aratılmış:-)) En çok özlenen, hayal edilen konuların başında sanırım bu geliyor. Gönül rahatlığı ile tatil...

"Nasıl Teşekkür Ederim" için yapılan aramaların da sayısı da bugüne kadar ki aramalar arasında rekor seviyeye ulaşmış. (Başta sağlık çalışanları ve diğer fedakar üretim, hizmet çalışanları için). Buradan tüm fedakar arkadaşlara teşekkür ederim, iyi ki varlar.

Keyifli Akşamlar, yeni yazıda görüşmek üzere:-)

Yorum Gönder

3 Yorumlar