Kitap Okumak Üzerine | Hayat40tansonra

Fotoğraf Kaynak: Tumisu/ Pixabay 

Bu yazıyı okuyan tüm arkadaşlarımın kitap okumayı ne kadar çok sevdiğini, kitap okumanın hayatlarında ne kadar önemli bir yer tuttuğunu çok iyi biliyorum. Bunu hemen her gün okuma listemde, yayınladığınız yazılar ile de güncel olarak takip ediyorum. Gün içerisinde bir çok şey yaparız ama genellikle bize kattıklarını, faydalarını biliyor olmamıza rağmen pek düşünmeden alışkanlık şeklinde rutin olarak yapmaya devam ederiz:-) Sanırım kitap okumayı da bunlardan biri olarak sayabiliriz Bu alışkanlığı nasıl kazandık, buna sebep olan şeyler neydi? Kitap okuma konusunda, okuduklarımızdan bir şeyler alır, onları düşünür, değerlendirir ve kendimizce bazı sonuçlara varırız. Kimi zaman bunları hayatımıza aktarmaya çalışır, kimi zaman okuduğumuzla kalırız:-) Peki kitap okumanın faydalarını, hayatınızın önemli bir parçası haline gelmesinin nedenlerini, neden kitap okumayı bu kadar sevdiğimizi hiç düşündünüz mü?

Fotoğraf Kaynak: Chenspec/ Pixabay 

Bu yazımızın konusu yukarından da anlaşılacağı gibi aslında bilinç altımıza işleyen ama ne olduğunu her zaman kolayca sözlere dökemeyeceğimiz, kitap okumanın faydaları ve kitapları sevmemizin nedenleri:-) Bununla ilgili yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri, kendi yorumlarımla size aktarmaya çalışacağım:-) En sonda da daha fazla kitap okumayla ilgili neler yapılabileceği ile ilgili bir kaç madde yazarak yazımı sonlandıracağım.

Önce kitap okumayı sevmemize sebep olan yaygın nedenlerden başlayalım. Aslında bunların bir kısmını da kitap okumanın faydaları olarak da düşünülebiliriz.

Kitaplarla Büyümek:

Fotoğraf Kaynak: Cdd20/ Pixabay 

Çok küçük yaşlarda okuduğumuz değil ama bakmaya doymadığımız resimli kitapları sanırım hepiniz hatırlarsınız. Oradan kendimizce uydurduğumuz hikayeler, kahramanlar, yeni ve ilk defa öğrendiğimiz nesneler:-) Biraz daha büyüyüp okuma yazmayı öğrendikten sonra resimli kitapların yerini alan öykü, masal kitapları da sanırım halen aklınızdadır. Ergenlik ve sonrasında ki resimsiz ve daha küçük yazılı kitaplar, arkasından da klasikler ve daha ağır tarzda kitaplar. Hatta bazılarımız için daha da ilerleyen zamanlarda yabancı dilde kitaplar. Büyürken okuduğumuz, her yaşta değişen farklı tarzda kitaplar. Aslına bakarsanız sanki her yaşta ki yeni kitap, bir öncekinden daha fazlasını almak, bulmak için yeni bir serüven, yeni başlangıç değil mi?

Birden Fazla Gerçekliği Deneyimleme:


Fotoğraf Kaynak: Mystic Art Design/ Pixabay 

Hepimizin farklı farklı ve süregelen bir hayatı var. Hepimizin hikayeleri birbirinden farklı, kimimiz hayatımızdan memnunken, kimimiz ise şikayetçi:-) Özenmek değil ama başka hikayelere, yaşamlara, karakterlere de her zaman belli bir seviyede merak söz konusu. İşte kitaplar bize kısa süreliğine de olsa başka yaşamlara, hikayelere yelken açma imkanı sağlıyor. Yeri geliyor farklı karakterlere bürünmemize yardımcı oluyor. Gerçek hayatın sınırlarından, kısıtlamalarından kısa süre de olsa bizi uzaklaştırıp bambaşka dünyalara götürüyor. Başka yaşamları, hikayeleri deneyimleme imkanı veriyor. Bu hafta ki Ağaç Ev Sohbetlerinde Kağıttan Dünyam'ın belirlediği konu buna güzel bir örnek diye düşünüyorum. Merak ederseniz yazısına buradan ulaşabilirsiniz. 

Bakış Açınıza Çeşitlilik Katar:

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Birden fazla gerçekliği deneyimlemenin yanı sıra farklı karakterleri ve hikayeleri okudukça haliyle farklı bakış açılarını da deneyimlemiş oluyoruz. Bunları belki onaylıyor belki onaylamıyoruz ama sonuçta farklı bakış açılarını görmüş, ufkumuzu bir şekilde genişletmiş oluyoruz.

Hem Hatırlamanıza Hem de Unutmanıza Yardımcı Olur:

İki tezat maddenin başlıkta bir arada olması biraz ilginç gibi ama aslında hiç öyle değil:-) Misal çocukken ebeveynlerimiz tarafından alınan ilk kitabı (ama konusunu değil, o anları) şimdiki yaşınızla düşünün:-) O anlarda ki yaşantınız, hayatınız, duygularınız gözünüzde canlanmadı mı? Yada ergenlik çağlarında okuduğunuz ve size çok dokunan bir kitabı hangi ruh haliyle okuduğunuzu, o zaman ki duygularınızı düşünün. Hatırlamaktan kasıt tam da bu işte:-)

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Peki ya unutmak? Bu az önceki konu ile alakasız bir durum:-) Kısa süreli de olsa zihnimizi gün boyu yaşanan zorluklardan, stresten uzaklaştırmak, yine kısa süreli de olsa bunları unutmak için en dostlarımızdan biri yine kitaplar:-) İleri de bahsedeceğim ama kitap okumak aslında  ciddi bir konsantrasyon işi ve kitap okumaya başladığınız andan itibaren başka dünyalara yolculuğa başlayıp bir çok şeyi geride bırakıyoruz. (Bu aralar en keyifle okuduğum, beni başka dünyalara götüren Duygu'nun Mekanı tarafından 4üncü Bölüm yayında olan Savaş Çığırtkanı romanına buradan ulaşabilirsiniz ve bu heyecanlı yazı dizisine sizde katılabilirsiniz.)


Yalnız Değilsin: 

Fotoğraf Kaynak: Pexels/ Pixabay 

Hayatımızın farklı zamanlarında elimizde olmayan sebeplerle bir çok değişiklik yaşamak zorunda kalıyoruz. Küçük yaşlarda yada üniversite zamanı okul değişiklikleri, bazen iş değişiklikleri, buna bağlı şehir değişiklikleri yada ilişki durumlarında ki değişiklikler gibi adapte olmakta zorlandığımız anlar ne yazık ki bir çoğumuzun başına geliyor. Bu zorlanmaların başını da bir süre üzerimizden atamadığımız yalnızlık hissi çekiyor sanırım:-) İşte bu tür durumlarda en yakın dostlarımız her zaman olduğu gibi yine kitaplarımız:-)

Bu konu ile ilgili olarak yazacağım son husus ise; Yapılan bir çok ankette insanlar, okumanın onlara bir amaç verdiğini, zorlukları aşmalarına çok ciddi anlamda yardımcı olduğu ve o güne kadar farkına varamadıkları kendilerine ait bir çok gerçeği açığa çıkardığını ifade etmiş. 

Buraya kadar olan kısım kitap okumanın faydalarından ziyade neden kitap okumayı sevdiğimiz ile ilgiliydi. Gelelim şimdide düzenli kitap okumanın faydalarına:-)

Fotoğraf Kaynak: Simisi1/ Pixabay

Beyin bildiğiniz gibi sürekli çalışıyor, sürekli işliyor ama onun da kendini sağlıklı tutabilmesi için bazı egzersizlere ihtiyacı olduğu bilinen bir gerçek:-) Ve bu egzersizlerin başında da kitap okumanın harika bir beyin egzersizi olduğu bilimsel araştırmalar ile ispatlanmış. Depresyondan, Alzheimer'a kadar bir çok hastalığa iyi geldiği de bilinen diğer bir gerçek. Ayrıca ispatlanmış başka bir konu ise sizi, okumayan yada daha az okuyan insanlara kıyasla daha kültürlü, tabir ne kadar doğru olur bilmiyorum ama daha akıllı yaptığı da iddialar arasında:-) (Kültürlü yaptığı gerçek, akıllı yaptığı iddia)

Beynimizi yeni fakat FAYDALI bilgilerle doldurma faydasının hepimiz farkındayız:-) Bunun detayına girmeye çok gerek yok diye düşünüyorum.

Ben her ne kadar bir önceki kitap önerisi yazımda, bilmediğim kelimelerin çok olmasını sevmediğimi beyan etmiş olsam da, bir çok arkadaşımın o yazıda ki değerli yorumlarında da belirttiği gibi, kitapların kelime dağarcığımızın büyümesine katkısı inkar edilemez bir gerçek. Zaten günümüzde baktığınız zaman bunu sağlayacak yegane kaynakta kitaplar. (Bu konuda Sevgili Momentos'un "Bir Kelime" yazı dizisinin faydalarını da unutmamak lazım:-) Merak edenler için blog sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.) 

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/Pixabay 

Sadece kelime dağarcığımı? Tabi ki hayır. Kendinizi sözlü iletişimde daha iyi ifade etmek ile yazma becerilerimizin gelişmesi de unutulmaması gereken diğer faydaları. Bugün baktığınız zaman blog yazarı arkadaşlarımın bu kadar okunmasının başında okudukları kitaplar sayesinde yazdıkları akıcı, anlaşılır ve kaliteli yazılar yazması diye düşünüyorum:-) 

Geçelim başka bir faydaya; İyi okuyucuların en önemli özelliklerinden biri de, analitik düşünme becerilerinin diğer insanlara göre çok daha yüksek olması. Yani karşılaştıkları olayları tahmin etmekten, birbirine bağlamaya, karakter analizine kadar birçok becerilerinin diğer insanlara göre daha iyi durumda olması. Bunda da tabi ki en önemli faktörlerden biri düzenli kitap okumak:-)

Fotoğraf Kaynak: Homegrounds/ Pixabay 

Yazımın başlarında odaklanma ve konsantrasyondan kısaca bahsetmiştim. Günümüzde bir çok insanın özellikle de gençlerin en büyük problemlerinden biri herhangi bir konuya yeteri kadar odaklanamamaları sanırım. Ama sorunun çözümü gördüğünüz ve bildiğiniz gibi çokta zor değil:-) Aynı zamanda bu problemin kaynağına indiğimiz de belki de kitap okumamaktan yada az okumaktan kaynaklı olduğunu bile söyleyebiliriz.

Bilimsel olarak kanıtlanmış başka bir faydası ise; tansiyonu düşürüp, muazzam bir huzur ve sakinlik verdiği:-) (Sevmediğiniz bir kitabı okumakta ısrar etmediğiniz sürece:-))

Bunlar en yaygın ve bilinen faydalardı. Ve aslında asıl konumuz da burada sona erdi:-) Ancak araştırmayı yaparken dikkatimi çeken bu konu ile ilgili başka makaleler de dikkatimi çekti ve bunlardan da çok kısa bahsetmek istiyorum. Konu; Nasıl daha fazla kitap okuyabiliriz?

İlk tavsiye; Elinizin altında sürekli okuma aracının bulundurulması. Kitap, gazete, okuma tabletleri gibi. Nerede olduğunuzun bir önemi yok ama elinizin altında okuyacak birşeyler olmasının önemi var:-)

Konsantre olarak okuma yapacağınız zamanların planlanmasının da önemli bir etken olduğu söyleniyor. Yani okumayı olabildiğince planlı yapın. Öğle arası veya yatmadan önce en az 30 dakikanızı kitap okumaya ayırmak önemli bir husus. Ayrıca bunun için uygun ortamın oluşturulmasına da dikkat edin.

Okunacak kitapların listesinin yapılması bir başka tavsiye. 

Ve son olarak ta bir kitabı beğenmediyseniz, bitirmek için kesinlikle zorlamayın ve neresinde olursanız olun okumayı bırakın. Her zaman doğru kitaplar seçeceğiz diye bir kural yok. Sanırım bu durum sıklıkla karşılaştığımız bir durum olmasa da hepimizin zaman zaman başına gelmiştir. Zorlamayın kısacası:-) 

Yazılan iddialar bunları yapınca daha çok kitap okunacağı yönünde:-) Karar sizin tabi ki:-)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

66 Yorumlar

  1. Uzun yorumlarınız, benim için yazılarımı beğendiğinizin göstergesi, bu sebeple de çok mutlu oluyorum, çok teşekkür ederim:-) Akıllılık konusu benimde kafama çok takıldı aslında ve yazıp yazmamak konusunda biraz kararsız kaldım.. Ve bu konuda size kesinlikle katılıyorum. Tekrardan sağolun, huzurlu geceler:-)

    YanıtlaSil
  2. Okumak benim için nefes almak gibi, yani yaşamam için gerekli. Kitaplığımın karşına geçip kitaplarımı seyretmek bile benim için büyük bir terapi. Ve bunu çok yaparım. Çayımı, kahvemi çoğu zaman onları seyrederek içerim. Sakinleştiğimi hissederim. Akıl öyle okumakla maalesef olmuyor :)) Kitaba verilen paranın çöpe gittiğini düşünen bir toplumuz. Kitaplarımı gören bir tanıdığım "bütün paranı neden bunlara verdin" demişti. Ona ne anlatabilirdim ki, sadece seviyorum dedim. Tansiyonu düşürdüğünü bilmiyordum. Şimdi daha bir mutlu oldum 😄 Kitapları seven herkese selam olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumun için:-) Kitap okumanın ne kadar büyük keyif verdiğini biliyorum ama izleyerek mutlu olmak benim için tamamen yeni:-)) Bende kesinlikle bir gün deneyeceğim bunu:-) Kitaba verilen parayı gereksiz olarak düşünen ne yazık ki çok fazla insan var, üstelik bu insanlar artık etrafımızda... Birde uzun zamandır her bilgiye internetten ulaşmanın kolaylığı eklendi ama hiçbir zaman eline kitap alıp okumanın yerini tutabilecek birşey değil. Tekrardan teşekkür ederim, huzurlu geceler:-)

      Sil
  3. Tansiyon hastalarına kitap okumalarını önerseler doktorlar nasıl olur acaba hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper fikir hocam:-) Çok değil 1-2 doktor ana haberlerde söylese yada sabah programlarında lafı edilse, kitap satışlarında patlama yaşanır:-)) Ama okuyandan çok kolunun altında taşıyan yada sarılıp uyuyan insan sayısında da patlama olur gibi:-)

      Sil
  4. I've always loved books. I loved to listen when my Grandma read them to me, but I tormented her so much with requests to read :)) that when I was 5, she decided to teach me to read. Since then, my relationship with books has continued without interruption :)) I read them myself, but with a great pleasure I remember the evenings when, together with my cousins, we listened how adults reading to us. Books have always been a great adventure, and I didn't think about them in terms of benefits, but I agree with you that thanks to them I like and can play with words, I don't know if my analytical thinking is better :) You undoubtedly rightly notice that books develop the ability to concentrate and at the same time stimulate the imagination, and thus also creativity. Good article. Thank you

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your great comment Ela:-) Your adventure of reading was really sweet and funny:-) The cultures of the countries are really important about reading and love books, so you are lucky about this. Many thanks again:-) (Maybe you must activate your blog for wirting too, sure if you have time)

      Sil
    2. I don't have much time on these strange days, and most of all, I don't know if I would have as many good ideas as you do. 👍 I compensate for it with too long comments on your articles :)) Hayırlı cumalar

      Sil
    3. Yes I can guess how it's hard for you last 1 year... Wish you a great weekend and happy friday:-)

      Sil
  5. Kitap okumayı neden sevdiğimiz ve faydaları ile ilgili üzerinden geçtiğiniz tüm maddeleri, teyit etmiş olduğumu farkettim. (Akıllı olmak iddiası hariç tabii😀)
    Çok sevseme ve uzun yıllardır kitaplar benim için hep çok özel olmasına rağmen , kendimi ciddi bir okuyucu /okur olmadığımı düşünsem de; en azından kendime okur diyebilirim diye de sevindim şimdi.
    Emeğinize sağlık 🙏
    Ama kitap okumak deyince en mutlu olduğum ve söylemeden geçemeyeceğim konu, kızımın çok küçük yaşlardan itibaren çok iyi bir okur olması.. 19 yaşında bugün bir çok yetişkinden çok daha fazla kitap okumuş, kitapları ve kitaplığı onun en kıymetlisi olan kızım ve bunun ona kattığı artıları, katkılarını çok net görebilen bir anne olduğum için çok mutlu ve gururluyum 🙏

    YanıtlaSil
  6. Şu son 2 aydır ben de planlı okuma yapıyorum. Okuyacaklarımı, ne kadar okuyacağımı önceden belirlemek şu ana kadar fayda sağlandı mı henüz bilemiyorum; ama önceden bir kitabı okurken sürekli acaba sonra ne okusam diye düşünürdüm. Her ay önceden belirlemek o açıdan iyi oldu sanırım :) Başladığım kitabı beğenmeyince bırakmak o kadar zor ki benim için. Bir türlü yapamıyorum onu. Ama pek iyi bir şey değilmiş demek ki. Tansiyonumun neden he düşük olduğunu da yazı sayesinde anlamış oldum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planlı okuma daha önce yaptığım bir uygulama değildi benim için ve yazıdan sonra öğrendiğim yeni bir bilgi oldu:-) Daha fazla okumaya faydası olur mu bilemiyorum ama sizden öğrendiğim kadarıyla düzenli okumaya faydalı :-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  7. Öncelikle yazınızda bana yer verdiğiniz ve roman hakkındaki övgüleriniz için teşekkür ederim. :)
    Yazınızı ilgiyle okudum. Kitap okuma alışkanlığı ve okuma nedenlerimizi çok güzel vurgulamışsınız. Benim okuma nedenim de kendi tecrübelerimizin hiç bir zaman kitaplardan okuyup da öğrendiklerimizden fazla olamayacağı. Somut şeyler öğrenmenin yanında kitapların sağladığı karakter gelişimini, ruhumuzu iyileştirici yanını çok seviyorum. Farklı bakış açısı kazanmak da var tabi. En basitinden hayal gücü bile okudukça gelişen bir şey. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem rica hem de teşekkür ederim:-) İnanın büyük bir keyifle okuyorum romanınızı. Kitapların farklı bakış açıları ve hayal dünyamıza kattıkları benimde okumayı sevme nedenlerimin başında geliyor. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  8. Hayata Dair; Bu konu gerçekten de öncelikli gurur duyulması gereken bir konu. Ne kadar gurur duysanız az. Mala, mülke yapılan yatırım yerine çocuklarımıza eğitim anlamında yatırım yapmanın mevcut durum ve düzen her ne olursa olsun en önemli husus olduğuna inanıyorum ben. Ve bu nedenle sizi gönülden tebrik ediyorum:-) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  9. Müfred; Çok teşekkür ederim ikazınız için, düzeltmemi hemen yaptım:-) Bazen elim beyninim hızına yetişmekte zorlanıyor, bu yüzden sonra yazacağımı, fark etmeden önce yazabiliyorum:-) Dergiler görsel ziyafet konusunda halen cazibesini koruyan yayınlar. Eskisi kadar çok dergi almasam da bazen sırf görsellik adına aldığım oluyor. Bu arada tavsiye ettiğiniz kitabı edindim eve okumamı da bitirdim. Tek seferde okunacak ama üzerinde uzun uzun düşünülecek bir kitap. Gerçekten faydasını görüyorum, teşekkür ederim:-)

    YanıtlaSil
  10. Sezgin Bey, ne güzel bir konu seçmişsiniz. Birçok değerli blog arkadaşımızı da anmışsınız. Paylaşımcı yaklaşımlarınızı çok takdir ediyorum.

    Kitap okumanın çok düşük olduğu, okumayı çok sevmeyen bir toplumun üyeleri olarak yazdıklarımızı bir avuç insana sunarken bile büyük mutluluk duyuyoruz. Keşke ibre tersine dönse, metroda, havaalanında, parkta, bahçede, içeride, dışarıda okuyan insan sayısı giderek artsa. Bu konuda ebeveynlerin rol model olması, öğretmenlerin teşvik etmesi, doğru yaş grubuna doğru kitapların seçilmesi gibi üzerinde durulması gereken pek çok husus var.

    Anlattıklarınızla örtüştüğünü görünce aylar önce bloğumda “Bir Kitap Okudum Ama” başlıklı yazımdaki ifadeleri tekrar etmeden geçmek istedim. Amerika'lı yazar Mark Twain’den alıntılanan yazı (Samuel Langhorne Clemens - Dünya Çocuk Klasikleri Tom SAWYER'in yazarı), “Kitap okuyorum ama karakterleri ve içeriği sürekli unutuyorum” diyen ya da "kitap okuyorum ama okuduklarımın bana ne kattığından emin değilim" diyen kişiler için kaleme alınmış:

    Bir defasında hocama dedim ki: “Bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan hiçbir şey kalmadı.”
    Bana bir hurma uzattı ve dedi ki: “Bunu ağzında çiğneyip ye”
    Yedikten sonra sordu:
    Şimdi sen büyüdün mü?
    "Hayır" dedim.
    Dedi ki: “Büyümedin ama o hurma vücuduna dağıldı; et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, tırnak oldu, hücre oldu…”.

    Anladım ki, okuduğum kitap da öyle dağılıyor;

    Bir kısmı kelime dağarcığını zenginleştiriyor. Bir kısmı bilgi ve irfanını artırıyor, bir kısmı ahlakını güzelleştiriyor, bir kısmı yazı ve konuşmada üslubuna incelik katıyor, bir kısmı hayata farklı bakmanı sağlıyor, bir kısmı içindeki sevgi merhameti artırıyor, bir kısmı özgüvenini artırıyor, düşünmeni, sorgulamanı tetikliyor, olaylar karşısında nasıl davranman gerektiğini öğretiyor… her ne kadar sen bunların farkında olmasan da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için Sibel Hanım. Bugün geldiğimiz noktada "ailede başlayan ve uzun süre devam etmesi gereken öğretim süreci" her anlamda çok önemli diye düşünüyorum. Çocuklar ilk etapta verilenden ziyade gördüklerini yaparak başlıyorlar hayat tecrübelerine, bu yüzden bilinçli aileler çok ama çok önemli. Güneş girmeyen eve doktor girer misali kitap girmeyen eve ne ararsanız girebiliyor:-)

      Yazınızı da okuyacağım ilk fırsatta ve aslında benim yazdığım yazının çok güzel bir özeti bu cümleler, alıntılar:-) Tekrardan teşekkür ederim değerli katkınız ve vakit ayırıp okuduğunuz için, keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
    2. Yıldız ne güzel ifade etmişsin, kitabın etkilerini;)

      Sil
  11. Bunlara ek olarak asosyalliğin yalnızlığında eşsiz dostlar kazandırıyor diyeceğim :-) Kendimden biliyorum.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu konuda kesinlikle haklısınız, sadece sizin isteklerinize cevap veren, sadece sizi dinleyen ve sizi kırmayıp, yargılamayan, bunların yanında sürekli fayda sağlayan kitap dostlarımız:-)) Tabi bloglarda yazılan, bahsedilen, önerilen kitaplar sayesinde edinilen blog arkadaşlarımızı da buna dahil edebiliriz sanırım:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
    2. Hahahahaha evet blog dostlarını da bu kapsama dahil edebiliriz bence de 😄😄

      Sil
  12. Babam çok okurdu ve evimizde hep kitap vardı kendimi bildim bileli. Okula baslar başlamaz okumayı çabuk sökünce elime ne geçerse okumaya başladım. 50 yasındayım ama okuma açlığım hiç bitmedi. Kılık kıyafetten ziyade kütüphane gezip kitap almayı seviyorum. Korona döneminde online kütüphaneye de üye oldum. Okumak benim için bir ihtiyaç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman dediğim gibi "AİLE" hayatımızda ki her şeyin başlangıcı ve önemi çok büyük. Ne mutlu size ki böyle bir aileye, babaya sahip olmuşsunuz. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, ayrıca rica ederim:-) Keyifle takip ettiğim bir blog sayfanız var. Söylediklerinize katılıyorum, en çok da "kişi okudukça buluyor hem kendini hem de ne okuyacağını" cümlesine. Şimdiden keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

    YanıtlaSil
  14. Belki de sık sık okuyarak tatbik konusunda da fayda sağlayabiliriz. Bir kitap var ismini şu an hatırlamıyorum ama bulduğumda size ismini yazacağım. Sizin tavsiye ettiğiniz kitabın biraz daha uzun ve detaylı anlatımı, faydalı olacağına inanıyorum:-)

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle yazınız çok güzel, emeğinize sağlık. Kitaplar ve okumak bambaşka bir dünya. Ben kendimi bildim bileli kitaplara hep meraklıyımdır. Bana okuma alışkanlığını kazandıran annem olmuştur:) Kitap okumak benim bir parçam gibi, okuyamadığım zaman huzursuz hissederim. Kitapların içindeki hayat bambaşka bir bakış açısı, düşünce boyutu kazandırır. Ve bir kez kitap okumanın tadını alan insan asla okumayı bırakamaz. Öyle zaman oluyor ki, bazen yemek saatini bile unutuyorum:) Benim için büyük bir keyif ve mutluluk. Kitabımı elime aldığımda büyülü dünyanın kapıları açılıyor ve ben içeri giriyorum, sonrası ulaşılmaz, bitmeyecek bir hazine:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüğüm kadarıyla kitap okumayı seven arkadaşlarımın hepsinde aileden gelen bir alışkanlık var ve bu da işin aslını açıkça gösteriyor, ailede başlayan değişmeden devam ediyor genelde 🙏☺️ Çok teşekkür ederim güzel ve değerli yorumunuz için, keyifli hafta sonları 🙏 🤗

      Sil
  16. Zweig'in Satranç kitabında şöyle bir alıntı almışım ;

    "Fakat kitapla birlikte cehennemime geri döndüğüm an,ne andı !Sonunda yalnızdım ve artık asla yalnız olmayacaktım!"

    ve kesinlikle aynı düşünüyorum, eminim ki birçok kitap sever de aynı düşünüyor.

    Beğenmediğim bir kitapta ısrar , zorlayıcı evet ama bazı kitaplar var ki neredeyse yarıya yakın bir okumadan sonra açılıyor ve etkileyici olmaya başlıyor. Deneyimledim böyle birkaç kitap :) ama edinilen sonuç mu yoksa bıkkınlıkla geçen o zorlama mı daha tesirli etki bıraktı, işte orada tam çıkamadım içinden :)

    Odaklanma sorunu için kesinlikle çok çok okuma yapmalı. 2.sınıf öğrencisi yeğenim de var böyle bir sıkıntı, bu yüzden mümkün olduğu kadar çok kitap okuması yönünde teşvik ediyoruz. Yaşına has inatçılığı zorluyor ama bizleri.

    Güzel ve faydalı bir içerik olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıntı yaptığınız cümle gerçekten çok etkili 🙏 Sonradan açılan kitaplar hakkında bence çok doğru bir tespit yapmışsınız ve bu benim hiç aklıma gelmemişti 🙏🙈 Ama yine de ben baştan ısınamadığım kitaplarda ısrar etmiyorum 🙏☺️ Yorumunuz ile kattığınız değer için teşekkür ederim, keyifli bir hafta sonu olsun 🙏 ☺️

      Sil
  17. I can't imagine a life without books. Libraries also are fun places for my wife and I. Always find something interesting along with the book I take home. Reading is a big part of our lives, fiction, non fiction, it doesn't matter, it's all great for the brain to process new thoughts.
    Great post and have a wonderful weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're exactly right about your words Bill. Thank you so much for your comment, have a wonderful weekend too:-))

      Sil
  18. Boa tarde meu querido amigo, as fotos e matéria ficaram muito bacanas. Quando lemos um livro e aprendemos com ele, ninguém pode tirar isso da nossa mente e do nosso coração. Um bom final de semana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado pelo seu comentário, meu amigo. Desejo a você um final de semana feliz:-)

      Sil
  19. Kitaplar benim gizli dünyalarım icinde kaybolduğum bazen kendimi bulduğum..
    Ortaokulda edebiyat öğretmenimin teşviki ve tesiri büyüktür üzerimde..Kompozisyon yarışması düzenlemiş ve ben derece almıştım. Hediye olarak bana kitap hediye etmişti, o gün bugündür sürekli okurum.
    Yazdıklarınız o kadar doğru ki..
    İçimin ısınmadığı kitapları ben de bırakıyorum olmuyorsa olmuyordur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-) Kaybolmak ve bulmak çok güzel bir cümle oldu, keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  20. Nasıl seçeceğimize ve faydalarına değinmişsiniz. Yazıda geçen çocukken resimli kitap işte benim o zamanlar onlarla ve yüzde 98 yalnızlıkla ilgiliydi:)
    Çok ayrıntılı ve güzel bir şekilde yazmışsınız. Tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize ve güzel yorumunuza 🙏 ☺️ Keyifli bir hafta sonu olsun 🙏 🤗

      Sil
  21. Yine muhteşem bir yazı olmuş. Yazdıklarınıza yüzde yüz katılıyorum. Kitap okumak bir nevi farklı dünyalara yolculuk etmek gibi. Her kitap farklı bir dünya ve atmosferde geçiyor. Oranın havası, konumu ve karakterleri bile okuyanı çok etkiliyor. Özellikle de buna değinmek isterim ki; ne kadar genç yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanılırsa o kadar iyi bence. Çünkü ağaç yaş iken eğilir. Küçük yaşta kazanılan alışkanlıklar hem kendi açısından hem de çevresinde bıraktığı etki açısından çok önemli.

    Bu konuda hem ailenin hem de öğretmenlerin konumu çok önemlidir. Sonuçta eğitim ve öğretim sadece okulda değil evde de vardır. Anne baba çocuğuna kitap okumaya örnek olursa ve onunla kitaplar hakkında konuşsa bu alışkanlık kolaylıkla kazanılır diye düşünüyorum.

    Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Yarın gazetede yerini aldı! Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yourmunla yazıya kattığın değer ve katkı için çok teşekkür ederim 🙏 ☺️ Biz okurlar böyle iken siz yazarların hayal dünyasını, okuma şevkini tahmin dahi edemiyorum. Tekrardan teşekkür ederim. Ayrıca 2nci kez gazete de yer alacak olmak mutluluk verici 🙏☺️ Keyifli bir hafta sonu olsun 🙏 🤗

      Sil
  22. Okumayı neden sevdiğimi hiç düşünmedim. Sadece seviyorum. Beni rahatlatıyor, keyif veriyor. Aslında ben resimli kitaplar, masal kitaplarıyla büyüyen bir çocuk değilim. Annem çok küçük yaşta babası öldüğü için okula gönderilmemiş bir kadın. Sonradan babam öğretmiş okuma-yazmayı. 40 yaşından sonra da ilkokul diploması aldı. Abilerim de benim gibi okumazdı hatta biri hiç okumazdı. Am bulduğum her fırsatta okuyan biri oldum. Okulda nöbetçiyken kütüphaneden mutlaka kitap alırdım. Her kitap bambaşka dünyalara yolculuk demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenizin azmi ve isteği harika gerçekten 🙏 Okumamış olsa bile belki bunun eksikliğini hissederek size, siz farkında olmasanızda destek vermiştir 🙏 Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  23. Kitap okumak misafirliğe gitmek gibi başkalarının evine girip odalarında oturuyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir benzetme 😀👏 Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  24. Leggere è meraviglioso.
    I libri ci accompagnano in tante avventure, ci permettono di vivere tante vite e di imparare cose nuove, ci fanno viaggiare con la fantasia e permettono al nostro cervello di rimanere giovane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grazie mille per il tuo bel commento. fine settimana felici:-)

      Sil
  25. Kitap okumayı bu derece önemseyip blog yazısı olarak bir kez daha dile getirdiğiniz için teşekkürler. Farklı detaylarda müthiş bir yazı daha çıkmış elinizden.
    Şöyle bir ek yapmak isterim izninizle. Hiç tanımadığınız bir insanla yarım saat muhabbet ettiğinizde o insanın okumayla arasının ne derece iyi ya da kötü olduğu kesinlikle anlaşılır:)
    Çok okuyan toplumlarda refah seviyesi üst düzeyde oluşu rastlantı değildir mesela. Okumayan insanda ne doğru dürüst idrak vardır ne de muhakeme gücü. Çözüm üretemeyen, düşünmek /anlamak yerine inanmayı tercih eden insan tipi de çok çabuk kandırılıyor haliyle. İpleri birilerinin elinde bir oyuncak haline gelebiliyor.
    Geniş kapsamlı ve son derece önemli bir konu gerçekten okumak. Emeğinize sağlık diyor, keyifli bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve katkınız için. Sizin de ilave ettiğiniz gibi yarım saat bir insanın bu konuda ki yeterliliğini anlamak için yeterli, belki fazla bile:-) Ayrıca okumak yerine "inanmak" çok yerinde bir tespit ve günümüzün en büyük sorunu... Çözülmesi de zor gibi çünkü bu yüzyıllardır süregelen bir sıkıntı.. Mutlu pazarlar dilerim:-)

      Sil
  26. kitap okuma alışkanlığım hiç yok bu büyük bir kayıp anlıyorum ama bilmi,yorum nedense kitap okumuyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumuyor olmanızı eminim başka alanlarla telafi ediyorsunuzdur:-) Yıllardır çok okuyan mı çok gezen mi diye sorulmasının illa ki bir sebebi vardır. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için, mutlu pazarlar:-)

      Sil
  27. Ders kitaplarını saymazsam kitap okumaya geç başlayanlardanım. Kendimi bu bakımdan şanssız addediyorum. Çünkü hiçbir hocamdan kitap ve okuma konusunda bana önderlik edecek bir tavır görmedim. Ne kadar geç başlasam da otuz otuz beş yıldır kitap okuyorum. Bazen ara verdiğim bazen yoğunlaştığım zamanlar oluyor. Benim okumaktaki ilk amacım bilmediğim yeni şeyler farklı düşünceler öğrenebilmek. Bu şekilde geliştirdiğimize inanıyorum kendimizi. Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kayıp kabul ettiğiniz yılları hızlı kapatmışsınız:-) Yazılarınız, yorumlarınız ile bunu açıkça belli ediyorsunuz:-) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Şimdiden keyifli haftalar:-)

      Sil
  28. Yorumum geldi mi bilmiyorum, tekrar yazayim en iyisi .Çok çok bilgilendirici güzel bir yazı olmuş.Umarim en güzel dostlarımıza biraz daha vakit ayirabiliriz:) Ayrıca arkadaşların linkini de vermişsiniz, vakit buldukça okuyacağım ben de, kaleminize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize ve güzel yorumunuza 🙏 ☺️ Keyifli bir hafta dilerim 🙏 🤗

      Sil
  29. Hi,
    I think it is very important to encourage children to read books because they will become much more creative adults at work !!
    Great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment and you're exaclty right about your words. Wish you a wonderful week too:-)

      Sil
  30. Bütün yazdıklarına yürekten katıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bende çok mutlu oldum 🙏☺️

      Sil
  31. bu konu hakkında okuduğum en kapsamlı yazılardan biriydi gerçekten :) her yazılan başlık altında anlattıklarınıza da içtenlikle katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize 🙏 ☺️

      Sil
  32. bencesi en önemlisi hoşgörülü olmamızı sağlıyor, her durumda her yerde okurum valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgörü önemli ve bu konuda haklısın:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  33. İlginç tartışma dostum. Ailemizde, çocukluğumuzdan beri hepimiz okuma etkinliklerini sevmek zorundayız. Kitap okuma türü ne olursa olsun, ebeveynlerimiz okuma ve okuma konusunda dışarıda oynamaktan her zaman daha fazla destek oldular. Ama adı bir çocuk, sık sık evden sessizce kaçarım ve oynamak için öğleden sonraya kadar eve gelirim ��.
    Gençken okumaya daha hevesli oldum ve neyse ki artık bir google tercümanı var, bu da güzel yazınız da dahil olmak üzere ülkenin her yerindeki bloglardan metinleri yorumlamamı kolaylaştırıyor. Dostluktan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Teşekkür ederim güzel yorumun için değerli dostum:-) Google Çeviri sayesinde farklı dillerde farklı kültürlere rahatlıkla ulaşabiliyoruz ve bu sayede birbirimizi tanıma fırsatı yakalıyoruz. Ne güzel, bilinçli bir aileye sahipsin:-) Türkiye'den kucak dolusu sevgiler.

      Sil
  34. Emeğinize, kaleminize sağlık. Söylemek istediğim her şeyi arkadaşlar yorumlarda söylemişler. Bana sadece zevkle okuması kaldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hem ziyaretiniz hem de değerli yorumunuz için, mutlu oldum beğenmenize 🙏 Mutlu pazarlar 🤗

      Sil