Eriklitepe Tabiat Parkı Gezisi | Gölcük | Hayat40tansonra

Sizleri muhtemelen bu blogda bugüne kadar okuduğunuz ve bu günden sonra da okuyabileceğiniz en kısa gezi yazısı ile baş başa bırakıyorum:-)

Eriklitepe Tabiat Parkı

Genel;

2011 Yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen bu bölgenin şu anki haliyle ne kadar zamandır hizmet verdiğini tam olarak bilmiyorum. Ama özellikle son birkaç yıldır sosyal medyada boy boy fotoğraflarını, hikayelerini görmeme, ismini çok duymama rağmen gitmek için bir türlü fırsat bulamadığım Eriklitepe Tabiat Parkını en sonunda 2020 yazında gezme şansı buldum. Sizlere de bugün Hayat40tansonra'da bu gezimden kısaca bahsetmek istiyorum. 

Öncelikle belirtmek isterim ki alan herhangi bir özel işletmenin kontrolünde değil, tamamen Gölcük Belediyesi'nin (Kocaeli) işletme ve kontrolünde, haliyle de çalışanlar aslında belediye çalışanları. Pandemi nedeniyle epey bir boş. Ama biliyorum ki öncesinde çok ziyaretçi ağırlayan bir yerdi.

Gördüğüm fotoğraflar sonrasında açıkçası beklentim epey bir büyüktü. Doğa içerisinde epey yürüyüş yapacağımı ve bu yürüyüş esnasında harika manzaralar ile karşılaşmaya kendimi fena adapte etmiştim:-)) Geçelim detaylara; 

Ulaşım;

Eriklitepe Ulaşım

Ulaşımı her zaman olduğu gibi Google Maps'ten faydalanarak yapıyoruz:-)) İzmit merkezden yaklaşık 30 km. ancak yollar çok iyi olmadığı için 45-50 dakikayı bulan bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Yollar bol virajlı ve rampa, dikkat edilmesi gereken husus ise çevrede aşırı derecede fazla besi çiftliği olduğu için başı boş gezen çok fazla büyükbaş hayvan olduğu. Tabi virajları hızlı ve sizin şeridinizden alan başı boş diğer büyükbaşları da dikkate alın mutlaka... 

Bu arada Kartepe'ye çıkanlar bilir, yol kalabalık olsa dahi doğa içinde yaptığınız yolculuk sizi yormuyor ama burası için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Yolculuktan çok keyif alamıyorsunuz ne yazık ki.

Eriklitepe Girişi

Dikkatli bir yolculuk sonrası sizi girişte büyük bir otopark bekliyor. Daha önce gördüğüm fotoğraflarda aşırı kalabalık nedeni ile yol üzerinde araçlar vardı, tabi ki her zamanki tavsiyem burası için de geçerli; hafta içi gelmeye çalışın. Giriş ve diğer birçok hizmet düşükte olsa ücretli ancak şu dönemde kimse olmadığı içi sadece mangal ücretli, en azından benden kimse bir şey istemedi:-)

Keşfet;

İçerisinde konaklama için kır evi olarak tabir edilen moteller, çadır ve karavan kampçılığı için alan, mesire alanı (ateş yakmak serbest), yürüyüş alanı olarak tanımlanan ama çok anlamı olmayan ve çevresi tel örgülerle çevrilmiş bir alan, son olarak da çocuk park alanları olan, ama aslında çokta geniş araziye kurulmamış bir tabiat parkı. 

Hemen her yer tel örgü ve çitlerle çevirili. Giriş kısmından sonra kuzeye doğru beton bir yol yaklaşık 2-3 km. kadar devam ediyor ama sağı ve solu tel örgü ile çevirili olduğu için ormanlık alana giremiyorsunuz ve dosdoğru İznik/ Bursa'ya bağlanan eski yola ve tabiat parkının çıkışına ulaşıyorsunuz. Unutmadan içeride market, lavabo ve mescit mevcut.

Mesire Alanı

Çıkışa doğru bir seyir tepesi ve yürüyüş parkuru tabelası var ama sakın onlara aldanıp takip etmeyin. Aslında güvenlik görevlisi arkadaş gitme diye beni uyarmıştı ama merak işte. Velhasıl bir şey yok, bende uyarayım sizi şimdiden eğer giderseniz:-))

Girişte sağ tarafta kır evleri ile mangal yapılan bölge var. Aynı zamanda burada çocuk oyun alanı olan ve Macera Parkuru diye adlandırılan bir bölge daha var. Benim gittiğim tarih itibari ile o alanda çalışma vardı.

Mangal alanının hemen bitişiğinde, buradan yine tel örgülerle ayrılmış:-) ve diğer yerleri yine tel örgü ile çevirili:-) demir bir kapıdan geçerek girilen bir alan daha var ve sanırım burası yürüyüş parkuru olarak adlandırılıyor:-)) Ormanya'da ki yaban hayvanlarının yaşam alanını çok andırıyor. Ama ona göre çok daha küçük.

Fotoğraflara Kanmayın:-)

Ben çok şey yapacağımı hayal ederken, hiç bir şey yapamadan geri döndüm:-)) Benim anladığım kadarıyla burası tabiat parkından ziyade mesire alanı olarak düşünülmüş ama doğa içerisinde olduğu için adına tabiat parkı denilmiş. İçeride bana göre mangal yapmak dışında yapabileceğiniz bir şey yok. Bunun içinde bu kadar zahmetli bir yol çekilir mi? Tamamen ne sevdiğinize bağlı:-)

Buranın kışın çok güzel olduğu da söylenen başka bir şey. Bu doğa alanının karlarla kaplı olduğunda daha cazip bir yer olduğu açıkçası belli. Ancak resmi internet sitesinde yazılan kayak alanını ben ne yazık ki çok dolaşmama rağmen bulamadım. Yazıldığına göre illa ki bir yerlerde vardır:-))

Keşfet kısmında inanın bundan daha fazlasını yazacak bir şey yok. Her yer tel örgü ile ayrılmış ve çevrilmiş. Belki ilerleyen yıllarda daha iyi duruma gelir.

Tavsiyeler;

Gelelim yazımın sonuna; Bu kadar kısa bir gezi yazısı bu blog sayfasında bulabileceğiniz bir şey değil aslında:-) Burası tahminim Kartepe'ye alternatif bir cazibe merkezi olarak düşünülmüş ve yapılmış. Birçok insana da istihdam alanı olmuş. Ancak Kartepe ile kıyaslamak mümkün değil. Belki 3-5 sene sonra belli bir seviyeye gelir. 

İkinci kez gidilir mi sorusuna benim cevabım "HAYIR". Yapılacak zahmetli yolculuk sonrası hayal kırıklığına uğrayarak dönme ihtimaliniz çok yüksek. Kötülemiyorum ama benim tercih edeceğim bir yer değil, sonuçta emek ve para harcanarak yapılmış, devlet kaynakları ile idame edilen, birçok insana istihdam alanı olmuş bir yer, saygı duymak lazım. Ama benim aktivite ve eğlence anlayışıma uyan bir yer değil.

Son olarak aklınızda bulunsun, ben yalnız olduğum için güvenli bulmadım ama grup halinde gitmeniz durumunda, buradan yaklaşık 15 km. mesafede ve İznik sınırları içerisinde Tacir Kanyonu isimli bir bölge var ve burası ile ilgili yorumlar genelde olumlu, giden olursa lütfen bana da bilgi versin:-))

Tüm Arkadaşlarımın Ramazan Bayramını en içten, samimi dileklerimle şimdiden kutluyorum, Mutlu Bayramlar:-) 

Yorum Gönder

59 Yorumlar

  1. Yapacak pek bir şey olmaması kötüymüş. Uzun yol çekip gitmeye değmez sanırım. Belki yakın çevredekiler hava almak için gidiyordur. Tanıtım için teşekkürler, her zaman çok güzel yerler denk gelecek değil ya. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük umutlarla girmiştim ama hayal kırıklığı oldu:-)) Aslında benim anladığım tamamen mangal severler için ve konaklama için ideal bir yer. Ama onlarda bana çok hitap etmiyor:-)) Teşekkür ederim güzel yorum için.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sizlere de Hayırlı Bayramlar:-)

      Sil
  3. It's too bad it this place was a disappointment, it looks nice though.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yes I am thinking the same Bill:-(( It was a complete disappointment for me... Thank you Bill.

      Sil
  4. İlk defa duyuyorum burayı ama çok da bir şey kaybetmiş sayılmam sanırım. :)

    "Virajı sizin şeridinizden alan büyükbaşlar" iyiydi. :)

    Ramazan Bayramınız mübârek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :-)) Hayırlı bayramlar tekrardan 🙏🙋‍♂️

      Sil
  5. Fotoğraflara kanmayalım peki o zaman :))
    Mutlu Bayramlar. Selamlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O fotoğrafı instagramda yayınladığım dönem beğeni rekoru kırmıştı :-)) Sizlere de Mutlu Bayramlar 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  6. Tamam o zaman sanki yarın gidecekmişim de, bunları okuyup ta vazgeçmişim gibi yapıyorum o zaman🤭
    Bu arada kısa deyip te, benimkilere beş basan yazınız için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😅 Malum içerik ağırlıklı gezi olunca, çoğu zaman biraz uzun oluyor 🙏😀 Çok teşekkür ederim 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  7. Çok teşekkürler, sizlere de :-))

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir doğal park ve güzel bir seyahat rotası :)
    İspanya'dan bir kucaklama.

    YanıtlaSil
  9. Kısa filan değil yaaa..gayet yeterli bilgilerle doluydu yine yazın. Kızım da geldi başıma bakındı "orası neresiymiş ya ilk defa duydum" diye. Selin'in ve benim hayatımızda bir " gitsek mi" sayfası açıldı yine :-)

    Olumlu olumsuz her yönünü anlattığın için sağol...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum:-)) Arada olumsuz da yazmak gerekiyor, gittiğim bazı yerler hayal kırıklığı yaratabiliyor, en azından çok taraflı olmadan belirtmek lazım:-) Çok selamlar:-)

      Sil
  10. Başı boş diğer büyükbaşlar diyerek ince görmüşsün hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazlalar hocam:-)) Dikkatli olmak lazım:-)

      Sil
  11. Looking at your photos, I would never say that this place is unattractive. It seems that a good photographer can show beauty even where it isn't particularly visible :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I guess this is the magic of photography:-)) One of these photos was the most liked photo of its time in the instagram:-)) Thank you so much Ela, happy weekend:-)

      Sil
  12. I know which one . It's about this with a "fog". Magic. And although I know it's a smoke it doesn't reduce the value of the picture. I think rather testifies about a good eye and your skills :)

    YanıtlaSil
  13. Dediğiniz gibi en kısa yazı oldu sizin blogta okuduğum :))
    Kötü sonuçlansa da kötü yerleri gezerken alternatif üretme tecrübesi edindiniz en azından :)
    Bayramınız kutlu olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız:-) En azından o taraflara giden olursa aklına gelip, bir kez daha düşünebilir:-) Çok teşekkürler, iyi bayramlar sizlere de, saygılar.

      Sil
    2. Temayı değiştirmişsiniz :)) bu arada bende değiştirdim :)
      İtiraf edeyim bu tema diğerinden bana göre çok daha güzel çünkü daha sade açık ve aydınlık .

      Sil
    3. Evet dayanamadım ve değiştirdim yine :-) Tamda sizin dediğiniz sebeple oldu aslında 🙏 Sizin tema değişikliğini de farkettim ve çok beğendim, renkler blog isminize ve yazılarınıza çok uygun olmuş 🙏☺️🙏

      Sil
  14. ne güzel fotoğraflar ne güzel bir gezi yazısı
    kaleminize sağlık
    gezebileceğimiz günleri iple çekiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun. Az kaldı diye ümit ediyorum bende:-) Mutlu hafta sonları.

      Sil
  15. It seems like a place to my liking. I would love to visit this park.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much:-) Not good, not bad place:-)) Happy weekend.

      Sil
  16. Fotoğraf sanatının (ben sanatçı değilim ama) en büyük hilesi sanırım bu:-)) Olduğundan güzel göstermek:-)) Kendi memleketimden bir köşeyi kötülemek istemem ama ben başka şehirden misafirim gelse götürmem:-) Çok teşekkür ederim, selamlar, sevgiler:-)

    YanıtlaSil
  17. Boa tarde meu querido amigo. Obrigado pela maravilhosa aula e matéria sobre esse maravilhoso lugar.

    YanıtlaSil
  18. Bloglara biraz geç kaldım. Ancak bugün fırsat bulabildim. Siz üzerinize düşeni yapmış, gayet güzel hazırlamışsınız yazınızı. Benim gibi Eriklitepe'nin ismini dahi duymayanlar haberdar oldu en azından. Güzel fotoğraflarınızla oradaymış gibi gezip gördü.
    Tertemiz bir hava vardır orada. Belediye çalışanlarının görev aldığı parklardan her daim memnun kalmışımdır bir de. Teşekkürler emeğinize:) 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, kısmen duyulmuş yerler kısmetse yakında:-) Malum kontrollü açılma başlıyor yarın:-) Keyifli bir hafta diliyorum.

      Sil
  19. Congrats on such a beautiful picture (the 4th one).

    There are marvelous paths to walk through that park!

    Have a nice week!

    YanıtlaSil
  20. Bazen epey bir yol gidip eli boş dönülüyor malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki...Allah'tan evime çok uzak değil de çok fazla üzülmedim:-)

      Sil
  21. Duymamıştım daha önce burayı, sayenizde öğrenmiş oldum:)) Yapılacak bir şey olmaması kötü ama açık havada olmak benim için her zaman iyi, o yüzden gidip gezebilirim saatlerce:)) Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bölgede çok daha güzel yerler var:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Mutlu haftalar:-)

      Sil
  22. Nestes tempos de coronavirus a Natureza é mesmo a nossa melhor aliada, um lindo parque natural para visitar!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much, nature walks and visits are the best in these days as you said 🙏 Have a wonderful day 🙏 🤗

      Sil
  23. It's too bad that this place was a letdown. The trees look great though.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unfortunately it was... You know photography is the best way for telling stories about how you want 😄 Thank you 🙏

      Sil
  24. The forest looks beautiful 😊!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for visiting my blog and your comment 🙏 Have a wonderful day 🙏 🤗

      Sil
  25. Muhteşem olmuş. Pazar günü gazetede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum 🙏☺️🙏 Keyifli akşamlar 🙏 🤗

      Sil
  26. Merhaba nasılsın?
    Bilgi dolu blogunu beğendim. Blogunuzu takip ediyorum.

    Endonezya'dan selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim dostum, bende seni takip ediyorum ☺️ merhaba Mutlu bir haftasonu dilerim 🙏

      Sil
  27. Yapacak pek bir şey olmaması mesire alanının o güzel görüntüsünü asla değiştirmemiş olmalı bence :)
    Emeğinize sağlık 🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen hayal kırıklığı olabiliyor ama yine de burayı sevenler de mutlaka olacaktır :-) Teşekkür ederim 🙏

      Sil
  28. Gölcük biraz daha uzak tabi gittiğine değecek bir şeyler arıyor insan, yuvacık taraflarında da güzel yerler var, temada değişikliğe gitmişsiniz hayırlı olsun, geçmiş bayramınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle dediğiniz gibi, beklenti bazen üst düzey olup, hayal kırıklığı yüksek olabiliyor :-) Evet temayı, umut ediyorum ki son kez değiştirdim :-)) Çok teşekkür ederim, sizinde geçmiş bayramınız mübarek olsun 🙏

      Sil
  29. "Erikli" yazısını görünce hemen atladım ama sonrasında anladım ki benimki Yalovadaki Erikli. :)) Doğa trekçileri çok iyi bilir, dere kenarlarından yarız yürüyüşleri ve enfes manzaralar vardır, bir de şelalesi vardı aklım beni yanıltmıyorsa.. Haklısınız ikinci kez gitmemekte. Ben mesire yerlerini sevmiyorum, doğanın tam kalbinde, patika yollarda ve ağaç altlarında konuşlanıp dinlenmekten yanayım. Elinize sağlık yazı için. Ağaç fotoğraflarına bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listeme alıyorum sizin bahsettiğiniz yeri ama önce bi havalar düzelse :-)) merhaba Bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyor.. Mesire alanlarını bende pek sevemedim.. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil