Eskihisar ve Darıca Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Genel:

Darıca Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Parkı

Doğma büyüme İzmit'li olmama rağmen bugüne kadar Kocaeli'nin Körfez ilçesinden batıya, gezme maksatlı hiç geçmemiştim. Aslına bakarsanız o bölgeyi hiç bilmiyor olmama rağmen, bende gezilecek yerleri yok hissi uyandırıyordu:-) Zaten "Gebze nereye bağlı" diye sorulduğunda "İstanbul" cevabı veren onlarca kişiye de şahit oldum:-)) Sanırım bizden değilmiş hissi veriyor bana sürekli:-)) 

Açıkçası Gebze'de halen turistik anlamda gezilecek çok yer olmadığını düşünüyorum ama özellikle Darıca İlçesi ve Gebze'ye bağlı Eskihisar Mahallesi, beni hem çok şaşırtan, hem de bugüne kadar detaylı gezmediğim için pişmanlık yaratan iki yer oldu.

Eskihisar denilince birçoğunuzun aklına büyük ihtimalle arabalı vapurlar geliyordur. Belki de kullananlarınız olmuştur ama Eskihisar'ı keşfeden kaç kişi vardır bilmiyorum:-)

Bu bölgeye olan ilgimin ilk çıkış yeri, İzmit Müzelerini gezerken keşfettiğim Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi oldu. Oradan yola çıkıp yaptığım ufak araştırma sonrası aslında bu bölgenin gezilecek başka yerleri olduğunu da gördüm. Ve son olarak geçtiğimiz haftalarda Sevgili Dadasu'nun sosyal medya paylaşımında gördüğüm aynı müze, artık burayı ziyaret etme zamanınım geldiğini işaret ediyordu:-) 

Ulaşım:

Darıca-Eskihisar-Ballı Kayalar Tabiat Parkı

Hem benim yaşadığım ilçeye, hem de İstanbul'a çok yakın olan Eskihisar ve Darıca için, trafik sıkıntısı yaşama ihtimaliniz biraz yüksek. Ne de olsa İstanbul trafiğinden etkileniyor ve Gebze'nin organize sanayisi ve tabi ki yüksek nüfusu bunda etkili. Ana yoldan kendinizi içeri attığınızda ise bunaltıcı bir trafik kalmıyor. Zaten bu yazıda ki yerlerin tamamı sahil şeridinde. Hem Eskihisar'ın, hem de Darıca'nın diğer alanları bildiğiniz normal günlük yaşamın yoğun olduğu yerler ama sahilleri çok güzel gerçekten. Yazacağım yerlerde şahsi araçlarınız için herhangi bir park problemi yok. Hem özel hemde ücretsiz otoparklar fazlası ile mevcut.

Keşfet:

1. Eskihisar:

Siz de nasıl bir his uyandırır bilmiyorum ama; bir sonbahar günü, gözlerimi kapatsalar ve bir yolculuğa çıkartsalar, tabi zaman kavramını da algılamadan vardığımda gözlerimi burada açsalar, inanın Ege'nin şirin balıkçı kasabalarından birine geldiğimi düşünürüm:-) Açıkçası bu kadar olabileceğini, görene kadar bilmiyordum.

Eskihisar Sahil

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi restorasyon nedeniyle kapalı olsa da, bulunduğu alana girip fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ayrıca hemen arka tarafında ki bahçe/ piknik alanı da son derece güzel.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Müze Bahçesi

Osman Hamdi Bey; Ünlü bir ressam olmasının yanı sıra aynı zamanda bir arkeolog, müzeci ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı olma özelliğini taşıyor. Çizimini kendisinin yaptığı bu evde yaklaşık 30 yıl her yaz mevsimi geçirmiş ve en ünlü tablolarını da burada çizmiş. 

Caddeden Müze Fotoğrafı

Müzeden çıktıktan sonra ise sizi ilk karşılayan yer ise Eskihisarın'ın, çok küçük ama çok şirin meydanı:-) 

Eskihisar Meydan

Eskihisar Meydan

Ve hemen alt sokağı ise Sahil. Denizi karşınıza aldığınızda sağ tarafınızda Feribot iskelesi ve büyük bir balıkçı barınağı, 

Balıkçılar ve Feribotlar

Balıkçı Barınağı ve MÜSİLAJ

Sol tarafınızda ise önce küçük balık restoran ve kafelerin olduğu sokak ile devamında bir kordon sizi karşılayacak. Kordon sonunda ise Eskihisar Kalesine çıkan yokuşu göreceksiniz.

Nefes Kafe

Sahilden Kale'nin Görünüşü

Bu arada kordon boyunca çocuk oyun alanlarından, oturup dinlenebileceğiniz banklar ve yeşil alanlara kadar birçok yer var. Kordon sonunda yine güzel bir işletme ve hemen karşıda oldukça büyük bir bir yazlık tesis var. İsmi Macera Park. Ben girmedim ama gördüğüm kadarıyla açık ve çok büyük su kaydıraklarının olduğu eğlenceli bir yer.

Kordon sonundan Kale'ye çıkmak için çok yürümenize gerek yok ancak yokuşu biraz dik ve sıcak havalarda sıkıcı olabilir. Zaten Kale kapalı, sadece önüne kadar gidebiliyorsunuz ve uzaktan fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.

Kale'nin Bizans dönemimde İzmit Körfezi'ne giriş çıkışları kontrol maksadıyla yapıldığı düşünülüyor. İçeride benim gördüğüm büyük bir amfi tiyatro var. Sanırım konser vb. etkinlikler maksadıyla kullanılıyormuş ama az önce de yazdığım gibi şu an kapalı.

Eskihisar Kalesi

Kale Girişi

Bildiğiniz gibi benim her zaman ki tercihim, buranın sonbaharda gezilmesi yönünde:-) Sıcak havalarda, her ne kadar deniz kenarı da olsa daraltacak bir yer:-) Geçelim Darıca'ya:-) 

2. Darıca Sahil: 

Darıca Sahil

Darıca'da aslında görülmesi gereken bir kaç yer var. Bunlardan biri Darıca Hayvanat Bahçesi, diğeri ise Darıca Sahil. Bu gezide Darıca Hayvanat Bahçesine gitmedim ama sanırım 6-7 sene önce oğlumu götürmüştük. Özel bir işletme ve hayvan türü açısından da son derece zengin. Hayvanat bahçeleri çok tercih ettiğim ve hoşlandığım yerler değil ama zamanında biz de gittik:-)

Google Maps'e Darıca Millet Bahçesi yazdığınızda uygulama sizi direk sahile, görülmesi gereken yerlere indirecek. Açıkçası buranın ismini halen tam olarak anlayamadım:-)) Darıca Millet Bahçesi, Şehit Er Gökhan Hüseyin Sahil Parkı, Darıca Belediyesi Hobbit Evleri Millet Bahçesi:-)) Bir sürü ismi var anlayacağınız, yine de siz yol tarifinde Millet Bahçesi olarak yazarsanız, sahilin başlangıcına inersiniz.

Tabelaya göre resmi ismi: Şehit Er Gökhan Hüseyin Sahil Parkı

Arabayı bırakacağınız yerde bir kaç tane restoran/ kafe var. Oralar gerçekten çok güzel ve tertemiz işletmeler. Giderseniz geziye başlamadan oralarda oturup deniz manzarasına karşı keyif yapabilirsiniz:-)

Kafelerin karşısında ise uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, ağaçların altında dinlenebileceğiniz güzel bir park alanı sizleri bekliyor olacak.  Peki içeride neler var derseniz;

Basket, Futbol, Voleybol ve Tenis Sahaları,

Kafeterya, Çay Ocağı ve Restoran,

Çocuk oyun alanları ve Köyü, Macera Parkı, HOBBİT Köyü,

Hobbit Evleri

Amfi ve Piknik Alanları,

Seyir Terasları, Balık Tutma İskeleleri, Yürüyüş ve Bisiklet Yolları ile Mescit ve WC'ler.

Yürüyüş Yolu ve Balık Tutma İskeleleri

Gördüğünüz gibi çok maksatlı ve büyük bir yer:-) Sanırım 2018 yılında hizmete girmiş ve 900 dönümlük bir alan. Bu arada unutmadan sahilde denize girmek için küçük bir plajda mevcut.

Sahil Parkı Plaj

İçeride mangal ve ateş yakmak yasak ama kendi getireceğiniz malzemeler ile piknik yapmak serbest. Ben gittiğimde öğle saatleriydi. Ancak belki de havanın sıcak olması nedeniyle haftaiçi olmasına rağmen, inanılmaz bir kalabalık vardı. Kendi sandalyeniz, masanız yoksa yer bulup ta oturma imkanı bulmanız çok zor. Haftasonlarını düşünemiyorum bile... Aslında burası gerçekten de güzel düşünülerek halkın hizmetine kazandırılmış bir yer ama şu anki müsilaj illeti nedeniyle burada da görüntü ne yazık ki içler acısı...

Darıca Sahil ve Müsilaj Etkisi

Fotoğraftan ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama canlı olarak uzaktan bakıldığında Salda Gölünü andırır bir görüntü var ve şaşırıyorsunuz. Ancak yaklaştıkça gerçekler ortaya çıkıyor ve içiniz burkuluyor. Diğer şehirlerde belediyeler ne durumda bilmiyorum ama Kocaeli BŞB'nin bu konuda duyarlı olduğunu biliyorum ve zaten temizleme çalışmaları da zaten çoktan başladı. Gerçi yüzeyi temizlemek ne kadar çözüm olacak orası da başka bir konu...

Bu gezide her ne kadar iki yere ağırlık vermiş olsam da devamında bir yere daha uğradım ve kısaca buradan da bahsetmek istiyorum:-) Burası sahilden uzak, kuzeyde ki Ballıkayalar Tabiat Parkı. Aslında burası, özel hazırlık yapıp gitmeyi düşündüğüm bir yer. Ancak gezi günü vaktim kalması nedeniyle ve yakın olduğu için ön keşif yapmaya gittim:-)

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Doğruyu söylemek gerekirse girişte biraz moralim bozuldu. Çünkü tamamen bir mesire alanı hissi veriyor. Piknik maksatlı ayrılmış, ufak ama tıklım tıklım dolu bir yeşil alan hemen girişte sizi karşılıyor. İçeride mangal serbest olduğu için de oradan geçmek dışında bir şansınız yok. Mangala tabi ki karşı değilim, yapmışlığım da çok var ama, bu kadar dar alanda, iç içe, birbirine karışmış et kokuları arasından sıyrılmak çok kolay değil:-)) Neyse ki alan küçükte bu karmaşadan çok kısa sürede çıkıp, vadiye giriş yapıyorsunuz. 

Vadinin ortasından bir dere akıyor ve son derece gür. Burada yapılabileceğiniz 2 aktivite var. Biri profesyoneller eşliğinde kaya tırmanışı, diğeri ise doğa yürüyüşü. Ancak doğa yürüyüşünde ıslanmama ihtimaliniz yok. Bu sebeple hazırlıklı gelmekte fayda var. Ben dediğim gibi keşif maksatlı gittiğim için çok içlere gitmedim. Vadi başlangıcında biraz soluklanıp dönüşe geçtim:-) Burası ile ilgili detaylı yazıyı yapacağım detaylı ziyaret sonrasında olacak.

Geçelim tavsiyelere:-)

Tavsiyeler:

Eskihisar Sahil'de, Nefes Kafe'de kahve keyfi yapmayı unutmayın:-) Çok kibar bir hanımefendi tarafından işletiliyor ve çok şirin bir yer.

Hafif yağmur altında sahilde yürüyüş yapmak büyük keyif verecektir. 

Restorasyon tamamlandığında Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesini ziyaret etmenin keyifli olacağını düşünüyorum.

Darıca Millet Bahçesinde Hobbit Evlerini ziyaret edip, bol bol fotoğraf çektirmeyi unutmayın:-))

Güzel yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

43 Yorumlar

  1. çok güzel yerlermiş. Ama müsilaj fena. Denizleri bitirdik resmen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki... İnşallah sizin oralara inmez 🙏

      Sil
    2. Aslında Ege'de de var. Bu denli yoğun olmasa da yakın zamanda Kordon'da denk geldik.

      Sil
  2. Sahil kenarlarına gidip ferahlanıp içimiz açılsın derdik.Şimdilerde cümlenin sonuna müsilaj var ama ekleyip vazgeçer olduk :( Resimlerde de çok bariz, insanın içi acıyor:(

    Babamın halası gebzede oturuyor.Biz küçükken araba,vapur,tren üçlüsü ile arada gider,onca yoldan sonra 1-2 gün kalır öyle gelirdik :) Çoğu yer tarla,içlerinde 1-2 ev vardı.Papatya topladığımız bahçeler,hatta buğday tarlası vardı.Değişik ve güzel gelirdi bu yolculuk.En son ugrayalı 10 seneye yakın sanırım.Çok kalabalık olmuş her yer. Nedense o vakitler istanbul bilirdim orayı da :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski halini pek bilmiyorum ama şehir şu an tıklım tıklım dolu :-) Sadece sahil kesimi keyifli. Gebze İzmit'in ama tek başına il olsa da olur :-)) Onun kadar olmayan bir sürü il var ülkemizde :-)

      Sil
  3. 20 yil ayda ortalama bir kere Bayramoglunda kalmis oradan da Şekerpinara gitmiş biri olatak burslar mekanım sayilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekerpınarı bende eşimden dolayı kısmen biliyorum ama diğer yerler hep yabancı oldu ama :-)) Kısmet geçen haftayaymış :-)

      Sil
  4. Eskihisar sahili çok güzel görünüyor. Osman Hamdi Bey' in evi de güzelmiş. Verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler. Kpss sayesinde hakkında biraz bir şeyler biliyordum. 🙂
    Hobim evlerine bayılıyorum ben ya ama hiç ziyaret edemedim. Yüzük efendisinden fırlamış gibi ne güzel. :)
    Denizler en kısa zamanda temizlenir İnşallah. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için 🙏 Hobbit evleri Ormanya da da var ama Darıcadakiler daha geniş alanda ve bulunduğu park gerçekten çok güzel 🙏☺️

      Sil
  5. Gebze İstanbul'a mı bağlı sanan çok. Yok artık :))
    Osman Hamdi Bey' in köşküne bayıldım. Sahibinin sanatçı kimliği ve zevk sahibi oluşu yansıyor dört bir yandan. Ben bu kesiti hiç görmedim. Hobbit evleri çok şirin. Tabiat Parkı da öyle. Müsilaj dışında gayet güzelmiş her bir taraf. Fotopraflar her zamanki gibi şahane. Ve tavsiyeler kısmı çok önemli bence. Keyifle gezdim yine sayenizde. Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube da denk gelmişti, kime sorsalar İstanbul diyordu :-)) Aslında bugün Türkiye'de sonradan il yapılmış bir çok yere göre hem büyük hem de gelişmiş bir ilçe. Tek başına il olabilir yani :-) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  6. Boa tarde meu querido amigo. Viajei com suas fotos e matéria especial.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much my friend 🙏 ☺️ 🙏

      Sil
  7. Beautiful photographs. You can see that it is a very beautiful place.

    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  8. Gebze, İstanbul’a bağlı değil mi ya 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Hocam hiçbir yere bağlamasınlar bence, tek başına il olabilir çok rahat bir şekilde :-))

      Sil
  9. A very pretty place. I like the beaches and the old castle. Enjoy your day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Bill 🙏 Have a great week ☺️

      Sil
  10. Evet Kocaeli-İzmit karışıklığını yaşayan çok. Ben bile sorduklarında İzmitliyim derim genelde:-)) Youtube da görmüştüm bunu, Gebze deyince İstanbul diyen insan çok, ki bu taraflarda yaşamayan insanların bilmemesi çok garip değil bence:-)

    YanıtlaSil
  11. İki kez bu civara geldim ama buraları gezmedim.Güzel fotoğraflar için de ayrıca teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şey kaçırmışsınız:-)) İleride tekrar gelirseniz okuyabileceğiniz bir rehber hazır:-) Teşekkür ederim.

      Sil
  12. İçini bende çok merak ediyorum ama kısmet olmadı görmek.. Teşekkür ederim:-)

    YanıtlaSil
  13. köşkün zarafeti ❀ dantel dantel işlenmiş gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahibi sanatkar olunca böyle güzel bir yapı çıkmış ortaya sanırım:-) Eminim restorasyon sonrası çok daha güzel olacaktır.

      Sil
  14. Fabulous photos!

    I'd love to visit the Hobbit Houses.

    YanıtlaSil
  15. Darıca sahili çok güzel. Ama gönlüm Eskihisar'da kaldı. Nedense gözüme çok romantik göründü :) Tam romanlara mekan olacak bir yer. Osman Hamdi Bey sevdiğim bir ressam. Evi hiç aklıma gelmemişti. Sayende onu da merak eder oldum ^^ Yine güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerine sağlık :)
    Eskihisar ♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru mevsimde gidildiğinde tam da dediğin gibi bir yer:-) Sırf sahilde ki kafelerde oturup, manzara izlemek için bile gidilir:-) Zaten sana çok da uzak değil, tavsiye ederim. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  16. Easy to see it is a special place. There're beautiful beaches and historic landmarks. Great post!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Giorgio:-) Have a great day.

      Sil
  17. Gebze lafı geçince insanın aklına otomatikman, fabrikalar, sanayi vs geliyor. Özellikle Eskihisar'ın fotoğraflarını çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız:-) Bende yıllarca öyle düşündüm ama az da olsa farklı ve güzel yerleri de varmış:-)

      Sil
  18. Denizli fotoğraflara bakamadım, halbuki beni en çok çekenlerdir.. Çok üzüldüm.
    Öteyandan yeşil hakikaten yemyeşil, müzeyi çok sevdim, hobbit evleri de çocuklarla gidilebilir aslında, bu yaz gelki günübirlik bir gezi yaparım :)
    Eskihisar'daki arabalı vapurlar ohooooo, gençliğimiz geçti :) Simit alırsın çay alırsın güvertede oturursun yaz kış, ne büyük keyiftir okuldan eve dönmeler.. Sonra tabii hızlı feribot çıktı yol yarıyarıya kısaldı ama keyif de kalmadı.. hey gidi, nostalji...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Özel olarak gitmek için yeterli değil ama geçerken uğranıp, sahilde keyif yapılabilecek bir yer:-) Denizin kurtulması için en az 3 diyorlardı, 5 seneye çıktı.. Durum gerçekten vahim:-(

      Sil
  19. Müzeye bayıldım, bahçesi, meydanı çok güzel. Hobbit Evlerini hep merak ediyorum, masal gibi geliyor bana, inşallah bir gün görebilirim. Denizlerdeki son durum hepimizi fazlasıyla üzdü, umarım en kısa zamanda eski görünümlerine kavuşurlar. Yine mükemmel bir yazı, mükemmel fotoğraflar. Yazılarınızı çok severek takip ediyorum, en ince detayına kadar her şeyi yazıyorsunuz, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum değerli yorumunuza:-) Müzenin içini de görebilmeyi isterdim ama inşallah açıldığında. Hobbit evlerinden Ormanya ismi verilen yerde de ve orası daha güzel, orayı daha çok tavsiye ederim:-) Tekrardan sağolun.

      Sil
  20. Hahahah herkes Gebze'yi İstanbul'un ilçesi sanıyormuş. Yok yok gayet Kocaeli. Hatta başka bir cumhuriyet. Sanayi olduğu için her türden insan var. Eskihisar kalesinde normalde yazın sinema keyfi yapıyorduk. Ama pandemi onu da engelledi. Çok zevkli oluyor. Deniz, ay , sinema. Bir de o zaman gelmenizi tavsiye ederim. Darıca da millet bahçesi açılınca güzel oldu. Yazın sandalyeleri alıp kumsala otururup gece yarısına kadar takılıyoruz. Onu da tavsiye ederim. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gebze'yi il yapabilir bence:-)) Hatta dediğiniz gibi başka bir cumhuriyet bile denilebilir:-))) Eskihisar Kalesi merak ettiğim bir yerdi ama kapıdan dönmek zorunda kaldım:-)) Bir dahakine artık:-) Çok teşekkürler, sevgiler:-)

      Sil
  21. Ne güzel yerler. Hiç gitmedim o taraflara ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az bilinen ve genelde yaşayanların bildiği bir yer. Uzun zamandır ilgimi çekiyordu ve görmüş, sizlere de anlatmış oldum:-)

      Sil
  22. Merhabalar.
    Sizin gezi izlenimlerinize bayılıyorum. İstanbul'a giderken, gelirken İzmit'i görüyordum. Bir seferinde de bando astsubayı olan kardeşimi, İzmit Gölcük'te bir traffik kazasında kaybetmem nedeniyel oraları görmek nasip olmuştu. Ama gerçekten çok güzel yerlerdi.
    Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;
      Öncelikle başınız sağ olsun:( Kocaeli, İzmit hem kültür, hem de doğa turizmi açısından çok zengin bir şehir. İstanbul'un yanında olması sadece geçilip yanından gidilen bir şehir olmasına sebep oluyor ama başlı başına keşfedilmesi gereken özel bir şehir:) Teşekkür ederim, saygılarımla:)

      Sil