Bugün içine gireceğim yazıdan çıkıp çıkamayacağım konusunda çok emin değilim yada çıkabildim mi açıkçası onu da bilmiyorum ama uzun zamandır aklımda olan bir konuyu sizlerle paylaşmayı, sizlerden gelecek yorumları ve önerileri dinlemeyi, yazacaklarımın sizler için de faydalı olmasını çok istiyordum:) Sanırım o gün bugünmüş:)
Blog sayfalarının büyük çoğunluğu kişisel blog olsa da, tahminim her blog yazarının isteklerinden birisi de yazılarının okunması, olumlu yada olumsuz (yapıcı) öneri ve yorumlar almak diye düşünüyorum. Yani kendi düşüncelerimizi, fikirlerimizi beyan etmek, başkalarına anlatmak asıl amaç olurken, başkaları tarafından okunması da içten içe istenen, arzu edilen bir durum.
Öyle sanıyorum ki kendi kendine yazmak, yazılarınız okunmaması çok da hoşa giden bir durum değildir. Öyle olsa blog açmak yerine günlük tutmaya devam eder, yazdıklarımızı kendimize saklardık, yanılıyor muyum?:)
Hal böyle olunca oluşturduğunuz içeriğin yanında, görsel olarak okurlara hitap eden bir blog oluşturmak bence en önemli hususların başında geliyor. Blog sayfanızın temasından, yazı karakterine, arka plan renklerinden, mobil uyumlu olmasına kadar bir çok önemli husus burada devreye giriyor. Siz her ne kadar kendi gözünüze hoş gelenleri, karakterinizi yansıttığına inandıklarınızı tercih etseniz de, inanın bu her zaman okurlar tarafından aynı şekilde değerlendirilmiyor ve beğenilmeyebiliyor. Çünkü okumak bazen gerçekten güç olabiliyor. Alınganlık olmasın diye de bunu açıkça söylemekten insanlar ne yazık ki çekiniyor:)
Bu sebeple de okuyan insanların gözünü yormamak, kolay menüler oluşturmak, istenilen yazılara kolayca ulaşmayı sağlamak, basit ama zengin içerik sergileyen, eski yazılarınızı da görünür yapmak gibi bir çok husus bence çok önemli konular.
Giriş yazısından da anlayacağınız gibi bugün birazcık uzun ama önemli konulara değineceğim bir blog tecrübe yazısı kaleme aldım:)
Her ne kadar blog sayfam henüz 1 yılını doldurmamış olsa da, inanın bu sürede, en az içerik üretmek kadar teknik konularla da sürekli boğuşup, sürekli aşama kat etmeye, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bunu yaparken de bir sürü makale okumanın yanı sıra diğer blog sayfalarını detaylı inceleyip, örnek alınacak yanlarını kendi bloguma uygulamaya çalışıyorum. Henüz ideal seviyede olmasa da belli bir aşamaya geldiğimi düşünüyorum:)
Peki son 1 senedir en çok takıldığım, canımı sıkan ve uğraştığım konu neydi? Aslında herkes için çok zorlayıcı bir konu olmayabilir ama beni ilk başlarda en çok yoran konuların başında gelen, blog teması seçmek oldu:)
Bende birçok arkadaşım gibi blog macerama blogspot tarafından kontrol panelimizde bizlere ücretsiz olarak sunulan ve aslında çok kısıtlı olan temalar ile başladım. Başlangıç için ve öğrenme açısından buradan başlamak en mantıklısı ama yanlış hatırlamıyorsam ilk 6 aylık zamanda 3-4 tane tema değişikliği yaptım ama inanın hiç biri beni tatmin etmedi.
Kişisel blog yazan arkadaşlar için bu temalar kısmen yeterli de olsa, benim gibi gezi ağırlıklı yada farklı birçok konuda yazanlar için ne yazık ki yetersiz. Ama bilmenizi isterim ki bunlardan çok daha fazlasına ulaşabileceğiniz ve blogspot altyapısını destekleyen ücretsiz/ ücretli bir çok tema sitesi mevcut. Bu konuya ileride yeniden değineceğim diyerek kullandığınız temalarda neler yapılabileceği ile ilgili bir kaç şey yazacağım.
Bildiğiniz gibi renklerin insan psikolojisi üzerinde ki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Bugün özel muayenehanelerden tutun da okullara, hastanelere kadar bir çok yerde seçilen renklerin bir anlamı var hepsi de bizlerin psikolojisine etki etmek üzerine tasarlanmış, düşünülmüş renkler.
Eğer Blogspot'un sunduğu temaları kullanmaya devam edecekseniz "tema" menüsünden "özelleştirmeyi" seçerek yazı karakterinden tutunda, arka plan renklerine kadar birçok tercih yapabilirsiniz. Bunun için özelleştir seçimi yaptıktan sonra, sol tarafta çıkacak menüleri kurcalayarak ayarları tamamlayabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce olabilecek aksiliklerin önüne geçmek için, eski tema ve ayarlarınızı yedeklemeyi unutmayın:) ("Bunun nasıl olduğunu bilmiyorum" diyen arkadaşım olursa ve yorumlarda yazarsa anlatmaya çalışırım, yoksa yazı alıp başını gidebilir.)
Ben bunları yaparken tecrübesiz olduğum için çok uğraşmak zorunda kaldım.. Birçok kez tema kaybettim ve her seferinde bir sürü ayarı baştan yapmak zorunda kaldım. Blogspot konusunda birçok arkadaşımın tecrübeli olduğunu biliyorum ama yeni başlayanlar için önemli olduğuna inanıyorum:)
Bana ne kadar katılırsınız bilmiyorum ama ben her zaman "beyaz" arka planın okurların gözünü yormadığı, buna bağlı yazı karakteri renginin "siyah" yada "koyu gri" olması ile sık kullanılan "arial" yazı tipinin daha kolay okunduğuna inanıyorum:) Bu konu ile ilgili farklı tavsiyesi olan arkadaşlarımı da yorumlarda dinlemek isterim:)
Ayrıca yeni yayın hazırlarken yukarıda bulunan menülerden yazı tipi boyutunu "normal" seçmekte de fayda var. Benim gibi yaşı belli seviyede ve görme zorluğu yaşayan okurlar için faydalı olacaktır diye düşünüyorum:)
Yeni Yayın Yazı Tipi Boyutu |
Hazır bu alana girmişken buradan da bir iki konuyu ele alalım. Malum yeni yazı yazarken yazımız ile ilgili bir başlık atıyoruz. Bu başlık biz okurken yada okurlara normal görünüyor ama yazıyı dizine ekleme yaptığımızda yani Google arama motorlarında görünmesini istediğimiz zaman, bu başlık ne yazık ki her zaman sizin yazdığınız gibi çıkmıyor. Nedenine gelince Google sizin yazdığınız bazı Türkçe karakterleri kabul etmiyor. Misal siz "ŞİLE GEZİ REHBERİ" başlığı atıyorsunuz ama bu indekslenirken "SL GEZ REHBER" olarak çıkıyor:) (bu sadece örnektir.)
Bunun için tek yapmanız gereken yazı yazdığınız sayfanın sağ tarafında bulunan "bağlantılar" kısmını kontrol etmeniz. Eğer burada başlığınız yanlış yada eksik harfli çıkıyorsa "özel kalıcı bağlantı" kısmını seçerek düzeltme yapabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken her kelimeyi birbirinden "-" işareti ile ayırmak. Ayrıca daha önce yanlış yayınladığınız yazı başlıkları için, öncelikli eski yayını taslağa düşürüp sonra "özel kalıcı bağlantı" kısmında ayarlama yapmanız ve yeniden yayınlamanız gerekiyor.
Kalıcı Bağlantı |
Başlığınızın Google'da görüneceği şekli |
Yazılarınızın Google Arama Motorunda görülmesi için yapılması gerekenleri merak ederseniz, yorumlarda sorabilirsiniz:) (Ayarlar menüsü, search console ile ilgili)
Yine bu alanla ilgili kısa bir bilgi daha; yazılarınızın arama motorlarında görülmesini istiyorsanız, yayınlamadan önce sağ alt menüde bulunan "özel robot etiketlerini" "all" ve "noodp" seçmeniz faydalı olacaktır. Tersi, yani arama motorlarında görünmesini istemiyorsanız "noindex" seçebilirsiniz.
"SEO" işini önemseyenler için, eğer metinde alıntı yapıyorsanız, üstteki menülerden "metni alıntı olarak biçimlendir"i seçmenizde fayda var. Google botları bu konuda çok profesyonel, alıntı cümleleri çok kolay tespit edebiliyor ve sıkıntıya girebilirsiniz. Ayrıca alıntı fotoğraflar içinde kaynak belirtmezseniz fotoğraflarınız bir süre sonra silinebilir yada telif hakkı ile ilgili sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Konu çok dallanıp budaklanacak ama bu alan ile ilgili son bir bilgi:) ADESNSE kullanan arkadaşlar "feed içi" yani yayın içi reklam kullanmak istiyorsanız;
Yazı İçi Reklam |
Yukarıdaki görselde "HTML görünümü" açıp, ADSENSE reklamlar sayfasından aldığınız kodu istediğiniz alanlara yapıştırmak yeterli olacaktır. Özellikle uzun yazı yazan arkadaşlar için, abartılmadığı sürece faydalı olacaktır.
Bu alanla ilgili benim anlatacaklarım bunlar. Eğer aklınıza takılan soru varsa ve cevabını biliyorsam yorumlarda yazarsanız cevaplamaya çalışırım:)
Dönelim tekrar temalara. Umarım çok dağılmamışızdır:)
Dönelim tekrar temalara. Umarım çok dağılmamışızdır:)
Temalarda mobil uyum seçeneğinin olduğunu ve bunu yeni tema yüklemeden önce öz izleme ile görebileceğinizi unutmayın.
Mobil uyumlu tema neden önemli derseniz. Biz blog yazanlar bile bazen yazıları cep telefonlarımızdan okuyoruz. Eğer temanız mobil uyumlu değilse cep telefonundan blogunuza girenler için büyük sıkıntı. Çünkü yazılarınız masa üstü bilgisayarlarda göründüğü gibi çıkacağı için cep telefonu ekranına sığmayacak ve okuyanlar için zorluk oluşturacaktır. Hele ki okurlarınız başka mecralardan geliyorsa emin olun ki bir süre sonra yazılarınızı okumayacaktır. Bu sebeple mobil uyumlu temaları tercih etmek büyük avantaj olacaktır.
Yeni yayın menüleri, tema seçimi ve bunlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenlerden sonra sayfa görünümleri ile devam edelim. Ben sayfanın çok kabalalık görünmesini, zararlı ve okuyanlar için yorucu olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple de "DÜZEN" kısmında bulunan "Gadget Ekle" menüsünü minimum seviyede tutmaya çalışıyorum.
Örnek vermek gerekirse yazılarımızda kullandığımız etiketler. Bunları zaten yazılarda kullanarak görünürlüğü artırmaya çalışıyoruz. Ama bunları gadget olarak ana sayfamızda göstermemizin bize bir faydası yok. İnanın kalabalık yapmaktan öteye gitmeyecektir. Sayfanızda gezinen (özellikle cep telefonlarından giriş yapanlar için) insanlar için zorlaştırıcı bir unsur olmanın ötesine geçmeyecektir.
Yine aklıma gelen başka bir husus:) Bazı blog sayfalarını ziyaret ettiğimde sayfaları için güvenli değil uyarısı alıyorum. Tarayıcınızın sol üst köşesinde bir kilit işareti oluyor. Ona tıklayarak detayları görebilirsiniz. Eğer sayfanız güvenli değil işareti varsa yapmanız gereken yine çok kolay. Teknik detay ile sebebine girmeyeceğim ama bunun için "ayarlar" menüsüne girip "HTTPS" kısmında ki yönlendirmeleri yapmanız yeterli olacaktır. Bu önemli çünkü bazı bilgisayarlar güvenli olmayan yada sertifikası geçerli olmayan sayfalara bağlantıyı engelliyor.
Son olarak başta geri döneceğimi söylediğim "tema" seçimi ile ilgili bir kaç hususu yazıyorum. Dediğim gibi blogspot altyapısını destekleyen bir çok ücretli/ ücretsiz tema hizmeti sunan site mevcut. Yani sadece kontrol panelinizde size ücretsiz sunulan temaları seçmek zorunda değilsiniz. Buraları inceleyip, içeriğinize uygun temaları seçebilirsiniz.
Burada iki önemli husus var. Birincisi bu sitelere yönlendirme yapan ve reklam veren sitelerden tema indirmeye çalışmak yerine, direk satıcı firmanın resmi sitesine girmenizi ve oradan indirme yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu konu hassas ve birçok dolandırıcılık söz konusu. İkinci husus ise ücretli/ ücretsiz seçim yapma konusu. Eğer ücretsiz seçim yaparsanız, tema içeriğine müdahale etmeniz pek kolay değil, çünkü ücretsiz aldığınız için firmalar bu konuda kısıtlama getiriyor. Yani arka plan, yazı tipi vb. hususlara, eğer kod yazma yada html'ye vakıf değilseniz, müdahale etme şansınız yok. Ayrıca çoğu site ingilizce tema verdiği için "düzen" kısmında düzeltme yapmanız gerekecektir. O yüzden ya bilen biri ile bu işi yapacaksınız yada benim gibi gözü karartıp bir maceraya atılacaksınız:)
Burada bir husus daha var. Eğer ücretsiz tema indirme yaparsanız, sitenizin en alt kısmında ki "created ...." diye devam eden kısmı değiştirmemenizi tavsiye ederim. Temayı zaten ücretsiz indirdiğiniz için bu da ilerleyen zamanlarda telif hakkı problemlerine girebilir.
Peki ücretli indirme seçeneğini tercih ederseniz? Bildiğim kadarıyla tema ücretleri 10-30 dolar arasında değişiyor ve size farklı seçenekler sunuyorlar. Henüz bu işe girmediğim için detayları bilmiyorum:) Tek bildiğim tek sefer ödeme yapıp, ömür boyu kendi temanıza sahip olacağınız. Eğer ileride buna girersem yine benzer bir yazı yazmaya çalışırım:)
Bunlar benim ilk aklıma gelen hususlar:) Eğer yanlış bildiğim bir husus varsa, benden daha tecrübeli arkadaşlar beni ikaz etsin lütfen, kimsenin yanlış bilgi ile yanlış bir şeyler yapmasını istemem. Bunlar benim yaklaşık 1 sene içerisinde edindiğim basit gibi görünen ama faydalı olduğuna inandığım tecrübeler.
Yazının bir çok yerinde de belirttiğim gibi aklınıza takılan sorular olursa ve cevaplarını biliyorsam yorumlarda belirtin ve bende cevaplamaya çalışayım:) Bu konuda profesyonel değilim ama gözlem ve araştırma konusunda, aynı zamanda öğrenme konusunda istekliyim ve yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım:)
(Yardımcı olabileceğim konular; Ayarlar, düzen, tema, yeni yayın menüleri, search console ve kısmen ADSENSE)
Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkürler:)
57 Yorumlar
Şu başlıklardaki karakterlerin değişmesi ya da kaybolması için de açıklama yaptığınız iyi olmuş. Ben başlıklarımın sadece ilk harfini büyük yazıyorum; ama temadan dolayı sanırım hepsi büyük harfe dönüşüyor paylaşım yaptığımda ve bazı karakterler değişiyor. Ben de ayarlara bir bakayım düzeltebilirim belki. :) Bu arada 9 ay da az bir süre değil. Burada önerilerinizi paylaşmanız güzel olmuş.
YanıtlaSilBüyük harf aslında çok problem değiş ama özellikle "ı" harfine dikkat etmek lazım:-)) Eğer yazılarınızın arama motorlarına girmesini, üstlerde yer almasını istiyorsunuz, eksik sesli harf ciddi sıkıntı.. Her yayın öncesi kontrol etmekte fayda var:-) Teşekkür ederim güzel yorum için.
SilÇok faydalı bir içerik olmuş. Bazılarını bilmiyordum, dikkate alacağım. İlk zamanlar ben de sürekli tema değiştirdim. :) Beyaz zemin bana biraz göz yorucu geliyor açıkçası. Çünkü diğer şeyler daha fazla göze çarpıyor. Kendi düşüncem tabi. Paylaşım için teşekkürler. :)
YanıtlaSilAslına bakarsanız uzun süre kısmen koyu renk üzerine açık renk yazıyı tercih edenlerdenim. Ama araştırdıkça, insanlar üzerinde daha fazla olumlu etki bıraktığı yazıldığı için, beyaza dönüş yaptım. En nihayetinde kişisel tercihler:-) Teşekkür ederim katkınız için.
SilCreadet konusunu sayende öğrendim hocam. Hiç dikkat etmiyordum ona.
YanıtlaSilHocam değiştirmemekte fayda var. Sende ADSENSE olduğu için ileride sıkıntı olabilir değiştirmek:-)
SilMerhaba. AdSense'yi bu temayla mı aldınız acaba? Benim kullandığım da sizin aldığınız yerden. Cep telefonunda mobil görünümde ama teknik bilgiler analizleri yapan sitelerden ölçüm yaptığımda mobil uyumlu olmadığını belirtiyor. Oysa ki telefonda mobil tema görünümünde. Bu da AdSense onayını etkiliyormuş. Siz şu an kullandığınız temayla mı aldınız reklâmları?
YanıtlaSilMerhaba Ali Bey;
SilBen Adsense'i, blogspotun kendi ücretsiz temalarını kullanırken almıştım. Sanırım blog yazmaya başladıktan 3 ay kadar sonra (yaklaşık 35 özgün içerik ve her biri 200 kelimeden fazla) başvurum kabul edildi. Tema değişiklerinde Adsense ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Ancak her tema değişikliğinde bazı Adsense kodlarını HTML'ye kopyalamak gerekiyor.
Sadece blogspot uzantısını .com yapınca tekrar başvuru yapmak durumunda kalmıştım. O da sanırım 1.5 hafta sonra kabul edildi.
Mobil uyum için bence sadece Google Search Console'u baz alın. Oradan mobil uyumunu ve geçerli sayfaları görebilirsiniz. Eğer oradan uyarı almıyorsanız, diğer sitelerin analizini dikkate almayın. Bu temanın (ücretsiz indirdiyseniz) tek problemi hız ve buna bağlı yükleme problemi diye düşünüyorum. Yoksa hem mobil hemde seo uyumlu. Teşekkür ederim değerli katkınız için:-)
Son arayüzle birlikte neredeyse her şey değişmiş blogger'da. Tema seçenekleri hiç alıştığım türde değil. Başlık kontrolünden haberim yoktu, hiç test etmedim. Teşekkürler:) noindex'le falan hiç ilgilenmedim. Daha doğrusu yeni arayüzü sevmedim 9 ay gibi kısa bir sürede ileri seviye aşama kaydetmişsiniz, tebrikler;) Güvenlik uyarısı rahatsız edici boyutlarda olabiliyor bazen. ''Bu site önemli bilgilerinizi çalmak istiyor olabilir'' gibi bir uyarı da gelebiliyor. O konuya değindiğiniz iyi olmuş.
YanıtlaSilBir bloga girdiğimizde yazının ya da yorumların altında önceki > < sonraki yayınlara yönlendiren işaretler olmalıdır. Eğer yoksa tema ağırlık yapmaktadır, diye biliyorum. Etiket olayına gelirsek; yazının altındaki etiket sayısının mümkün oldukça az tutulması gerektiğini öğrenmiştim (En fazla 3). Google'a indeksleme kolaylığı sağlıyormuş.
Gezi blogları için söylediğiniz şey doğru olabilir, ancak etiket gadget'ı konusunda aynı fikirde değilim. Yeni bir bloga girdiğimde yazarın belirli başlıklarda hangi yazıları yazmış olduğunu merak eder, genellikle tıklarım. Sayacım da senelerdir aynı şeyi söyledi bana. Okuyucunun oradan tıklamalar yaptığını.
Çok uzun yazmışım, burada keseyim ben. Zaman zaman konuyla ilgili aydınlatıcı yazılar bekleriz çalışkan öğrencimizden. Kolaylıklar, selamlar...
Estağfurullah, yorumunuz bana da çok bilgi verdi ve katkı sağladı:-) Bende tecrübeli arkadaşlarımdan, büyüklerimden bu şekilde çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.
SilYazıların daha çok okuyucuya ulaşması için dizine eklemek ve buna bağlı başlık kontrolü ve indexleme seçmek gerçekten önemli. Diğer türlü sadece belli bir okuyucu kitlesi ile yetinmek gerekiyor. Güvenlik uyarısı bir süre sonra sayfalara erişimi engelliyor ve çözümü gerçekten basit:-)
Etiket konusunda size büyük oranda katılıyorum. Eğer temada "alt menü" yada diğer "çok okunan", "son yayınlar" yada "açılır menüler" yoksa, yani blogspot teması kullanılıyorsa "etiket" gerçekten faydalı ve insanların ilgisini çeken yer. Ve dediğiniz gibi diğer yazılara da ulaşılmasını sağlayan faydalı bir gadget. İşte bu yüzden tema seçimi önemli ve ilk tema ile devam kararı varsa dediğiniz gibi etiket gibi gadgetler ile geliştirme düşünülmeli.
Tekrardan çok teşekkür ederim değerli katkınız için:-)
Bu konuda yazmanıza o kadar çok sevindim ki anlatamam. Dün gece bir sürü tema değiştirdim en sonunda tekrar eski temaya döndüm.Reklam almayı önce düşünmüştüm ama sonra vazgeçtim. Şuanda Iyice tecrübe kazanmak ve sadece hobi olarak yazmaya devam etmek istiyorum ama belki ilerde reklam düşünürsem acaba nelere dikkat etmeliyim. Şuan toplamda 125 kadar yayınım var ama çoğu 200 kelimenin altında;)
SilTeşekkür ederim, beğenmenize sevindim 🙏 Öncelikle bilmenizi isterim ki, tema değişikliği yaptığınızda tüm eski yazılarınız sizi takip eden arkadaşlarınızın okuma listesine düşüyor, yani bir sürü tema değişikliğinde her seferinde aynı durum gerçekleşiyor :-) Beni rahatsız eden bir durum değil ama eski bloglardan birinde bununla ilgili olumsuz tecrübeler okumuştum 🙏 Adsense ile ilgili dikkat edilecek en önemli husus, tamamen özgün içerikler oluşturmak. Bunun dışında belli bir trafiğiniz varsa sıkıntı olmayacaktır 🙏 Terkrardan sağolun ☺️
SilBlogumda sorun olduğu için temamı değiştirmem gerekti, cok şükür şuan herşey yolunda, cevabınız için teşekkür ederim:)
SilBenim de en büyük problemim tema değişikliklerinde ayarları baştan yapma derdi oldu:-) Kişisel bloglarda tema çok sıkıntılı değil ama farklı yazı yazanlar için tema sanırım çok önemli. Ben mecbur kalıp atıldım bir maceraya, inşallah bu son olur:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
YanıtlaSilI don't know much about Seo. I built my blog 10 years ago and since then I have made many changes, but I am very amateur in that aspect. Excellent post to learn something more.
YanıtlaSilgreetings
Coisas de Feltro
Many thanks for your kindly comment:-)
SilFaydalı olmuş cidden.
YanıtlaSilBenimde kafama takılan yorum yazılan kısım. Hep cepten yazıyorum. Sizde dâhil bazı bloglarda yorum yazarken blog adım yazma kısmına taşıyor. Buda beni yazarken zorluyor bazen. Bu da sanırım temadan kaynaklı bir şey.
Başlık kısmı hariç az biraz bilgiliymişim bu konularda :))
O kısmına da pek takılmıyorum zaten.
Teşekkür ederim.
:)
Bahsettiğiniz konu tahminimce cep telefonundan giriş yapan herkes için geçerli, size yada temanıza özel değil diye düşünüyorum:-) Bende aynı sıkıntıyı yaşıyorum her seferinde, doğru yazıp yazmadığımı anlayamıyorum ilk başta:-) Teşekkür ederim ayırıp okuduğunuz için.
SilGayet bilgilendirici bir yazı olmuş. Öğrendiğim bazı şeyler oldu, teşekkürler:) Yalnız ,bu benim fikrim, yazı aralarına alınan reklamlar konuyu baya bölüyor. Bunu bu aralar başka bloglarda da sık görüyorum. Tam bir yazı ile ilgilenmişim, okuyorum, pat, paragraf arası ayakkabı reklamı!, hoş olmuyor, bence tabi. Konudan uzaklaşmamız isteniyorsa amenna, yoksa başka sebep varsa bilemem. Devamını okumamı engelliyor bu tip paragraf arası reklamlar.
YanıtlaSilBilgilendirme için tekrar teşekkürler, emeğinize sağlık, uzun yıllar sürecek paylaşımlarınız olsun.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, faydalı bulmanıza sevindim:-) Adsense ile ilgili fikrinize saygı duyuyorum ama kısmen katılıyorum. Şahsi fikirler benim için çok önemli, çünkü bazen birçok arkadaşın düşündüğünü ama yazmak istemediği fikri dile getirmiş oluyorsunuz, bu yüzden de benim için mühim.
SilKimse yazdığı yazının konusundan uzaklaşılmasını, okumanın bırakılmasını pek tabi ki istemez. Başka bir sebep varsa kısmında ise; tabi ki başka sebepler var:-)) Oda reklam almak, reklamlardan para kazanmak:-) Kişisel blog yada günlük yazdığımız zaman ağırlıklı kendi arkadaşlarımıza, blogdaşlarımıza hitap ediyoruz. Bir nevi misafirliğe gitmiş yada bize gelinmiş te muhabbet etmişiz gibi oluyor:-) Ama konu çeşitliliğiniz varsa, içerikleriniz farklı alanlarda ise, ve bunu destekleyen teknik bilgiye sahipseniz çok daha geniş bir kitleye ulaşıyorsunuz. Arkadaşlarımızın yanında hiç tanımadığımız onlarca insan sayfamızı ziyarete geliyor. Geniş bir kitleye ulaştığınızda "çok sıkmadan" sayfanıza, sitenize reklam alarak para kazanmak istemez misiniz? "Başka bir şey varsa bilemem" için en mantıklı cevap benim açımdan bu olabilir diye düşünüyorum:-) Belki birçok arkadaş bundan rahatsız oluyor ama işin aslını bildikleri için bana yada benim gibi bu imkanı kullananlara tahammül ediyorlar yada görmezden geliyorlar, bilemiyorum ki:-))
Tekrardan mutlu oldum hem güzel yorumunuza hemde reklam konusundaki geri bildiriminize, sağolun.
OMG! And I thought that you only need to have something interesting to say and the lightness of the pen ... But here you need to know some
YanıtlaSilSEO, HTML and other difficult shortcuts. I think I need to read your article a few more times because for now it sounds very complicated ;))) Have a nice day :))
Thank you very much for your nice comment. Ela. As a matter of fact, this post was mostly a post where I shared some technical information with friends who write blogs:-) It will also be useful for you when you start blogging:-) Have a great day.
SilEline sağlık.
YanıtlaSilBeyaz tema bağlantı hızını etkileyen bir faktör.
Blogger bir bakıma ucuz etin yahnisi. Kendisinde de ücretli temalar olsa da bir wordpress düzeyinde değil. Artı, blogger Google içerisinde yer alan bir ürün olsa dahi üvey evlat muamelesinden kurtulamadı. Örneğin benim site 2006 yılından beri var. Fakat çeşitli toollardan incelediğimde başlangıç tarihi tespit edilememekte ve bu da seo unsurlarını derinden ama olumsuz şekilde etkilemekte.
Ki seo kavramı sıklıkla değişikliğe uğradığı ve bizim gibi hobi düzeyinde çalışan/çalışabilen bloggerları aştığından kaybetmeye daha doğrusu geride kalmaya mahkumuz gibi.
Yazı oldukça güzel. Epey yol gösterici yada fikir verici bir yazı diyebilirim.
Etkisi şu şekilde oldu bende. Biliyorsunuz sıklıkla instagram sayfaları takip etkinlikleri yapmakta. Bizlerde bloglarımızda öneriler diye bir sayfa oluşturup birbirimizin bloglarının linklerini paylaşmalıyız belki de. Seo kısmında sağlam linklerin (aynı hostingte olmamak şartıyla) farklı sitelerde olması bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Tekrar teşekkürler, ellerine sağlık dostum.
Hocam çok teşekkür ederim değerli katkı ve yorumun için. Benimde anlamadığım konuların başında Google'un kendi ürününe, hizmetine üvey evlat muamelesi yapması:-) Ne zaman ki ücretli bir şeyler alıyorsun, sana daha fazla değer vermeye başlıyor..
SilSEO konusunda da sonuna kadar haklısın. Wordpress bu konuda bir çok kolaylık sağlayan uygulamalar sunarken, blogsppotta tamamen alın teri dökmek zorundasın:-))
Link verme konusu zaman zaman hem benim hemde başka blogger arkadaşların yaptığı etkinlikler var. (Ben daha çok yazı içi backlink veriyorum) Ama çok sık yapılmıyor. Bununla ilgili başka bloglara en sık link veren, blogger tanıtan sayfalardan biri @sadevederin , diğeri ise haftalık blogger gazetesi yayınlayan @konumuzkitap isimli arkadaşlar.
Bu arada gezi yazıları konusunda Türkiye'de üzerine başka bir gezgin tanımadığımı tekrar belirtmek isterim hocam:-) Teşekkür ederim değerli yorumun için.
Mevcut blogumdaki en eski yazı 2009 tarihli ama sanırım 2006-2007 yılından beri bloggerım. Tabi ki çoğumuz okunmak, anlatmak, anlaşılmak, paylaşmak için yazıyoruz. Ama ben teknik detaylarla uğraşmayı hiç sevmiyorum. Etiketler, SEO'lar, kaybolan karakterler, temalar, yazı tipleri... Onlarla uğraşırken sıkılıyorum. Hatta çok daha basit ayarlamaları yaparken bile asıl amacım olan anlatmaktan uzaklaştığımı, mekanikleştiğimi hissediyorum. Okumaya engel teşkil etmedikçe hiçbir şeyi düzeltmeye, değiştirmeye, ayarlamaya çalışmıyorum. Sizin anlattıklarınızı uygulan bloggerlar kesinlikle nette çok daha fazla görünürlük kazanırlar eminim ama işte dedim ya ben mekanikleştiğimi hissediyorum o detayları düşününce bile :) 9 yılda edinemediğim bilgiyi 9 ayda edinmişsiniz, şaşkınlıkla gıpta ettim size. Paylaştığınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, bunca yıldır blog yazan değerli birinden böylesi güzel bir yorum almak beni onurlandırdı:-) Fikir ve duygularınıza sonuna kadar katılıyorum. Çünkü en kilit kelimeleri cümlelerinizin arasında kullanmışsınız, "OKUMAYA ENGEL TEŞKİL ETMEDİKÇE". Bunu sağladıktan sonra, geri kalan detaylarla uğraşmamak yeterli bir sebep bence de:-)
SilMekanikleşme konusunda da haklısınız, yazı mı teknik detay mı diye ister istemez düşünüyorsunuz. Ama inanın birkaç yazı sonrası, o teknik detaylar farkında olmadan yerine getirdiğiniz rutinler haline geliyor ve farkına bile varmıyorsunuz:-) Tekrardan teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz, sayfamı ziyaret ettiğiniz için.
Faydalı bir yazı olmuş sağol, bu konulardan hiç anlamam. Bloğumu blogçu bir arkadaş yaptı sağolsun. Ben yazıların küçüklüğünden şikayetçiyim bazı blogları gözlüksüz okuyamıyorum nedense.
YanıtlaSilŞanslısınız ki blogger bir arkadaşınız yardımcı olmuş:-) Aslında biraz çaba ile öğrenilebilecek çok faydalı bilgiler var. Teşekkür ederim, faydalı bulmanıza sevindim:-)
SilÖncelikle emeğinize sağlık. Yazınızı okurken gülümseyerek okudum. Bir ara o kadar çok uğraştım ki bu blog ayarlarıyla. 2 defa tema değiştirdim. Blog ismimi değiştirdim. Şu an kullandığım bloğun bütün ayarlarını kendim yaptım. Kimseden tam anlamıyla bir yardım göremedim çünkü. Özellikle ''özel kalıcı bağlantı'' ayarlarıyla çok uğraşmıştım. Şimdiki bloğumu açmadan önce yaklaşık 1 hafta boyunca video izledim, sitelerdeki bilgilendirici yazıları okudum ve ondan sonra yaptım her şeyi. Search Console, Seo gibi ayarlar. Hatta Seo için online kurs bile aldım, daha iyi anlayabilmek adına. Kodları bilmiyorum sadece. 1,5 ay önce de 2 tane ufak problemi @meczupyazar 'ın yardımıyla çözdüm. Adsense daha önceki sitemde onay vermemişti. Şimdi de açıkçası korkuyorum başvuru yapmaya:)) Biraz daha zaman geçince düşünüyorum. Yazınız herkes için çok faydalı olmuş, iyi ki yazmışsınız diyorum:)) Biraz uğraştırıcı işler. Blog yazmayı seven herkes severek uğraşır diye düşünüyorum ya da ben kendi adıma öyleyim:) Tekrar emeğinize sağlık:))
YanıtlaSilSizde benim gibi kendi kendine uğraşanlardan olmuşsunuz:-) SEO işini bana da bir ara anlatırsanız sevinirim:-)
Sil@meczupyazar'ın bende zaman zaman bu konularda ki yazılarına bakıyorum, @blogtecrübem'de bu işi iyi bilen bloggerlardan ve her ikisinin de yazılardan çok faydalandım:-)
Adsense için başvuru yapmaktan çekinmeyin bence, tam tersi yapın ki kabul edilmese bile eksikleri görmek açısından faydalı olacaktır. Onların kabul etmeme nedenleri, yönlendirme, düzeltme anlamında çok faydalı oluyor. Çok teşekkür ederim katkınız ve güzel yorumunuz için.
Seo çok derin bir konu. Ben sadece genel hatlarıyla öğrenmeye çalıştım, faydası da oldu. İstanbul İşletme Enstitüsü'nün programları var birçok konuda. Ben 1 hafta ders aldım, ücretsiz olarak, size de tavsiye ederim. Haftanın 5 günü 1 saat olacak şekilde ders veriyor hocalar canlı olarak. Eğer isterseniz derslerden sonra sertifika için sınava da girebilirsiniz. Yabancı diller, programlama ve daha birçok konuda ders alma imkanınız oluyor. Seo ücretsiz, sadece kayıt olun. sonrasında derslere girmeniz yeterli. Bazı dersler için ücret alınıyor. Ben adresi de yazayım; www.iienstitu.com .
SilBence bir bakın derim, online olduğu için de çok rahat oluyor. Ben de tekrar alacağım önümüzdeki günlerde Seo dersini, güncellemeler oluyor devamlı. Bilginiz olsun:))) Umarım yardımcı olabilmişimdir:)
Az önce kaydımı yaptırdım:-)) Aslında ben daha önce blog yazarlığı için buraya başvuru yapmıştım. Ama sonradan unuttum eğitime katılmayı:-(( Yani buradan haberdardım ama SEO eğitiminden bihaberdim:-)) Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için, fazlası ile yardımcı oldu, yorumdan eğitime geçiyorum şimdi:-))
SilÇok teşekkür ederim güzel sözleriniz için:-) Kendi bloguna her anlamda değer veren ve iyi işler çıkaran arkadaşlarımdan böyle güzel cümleler duymak beni hem mutlu hemde motive ediyor:-)
YanıtlaSilArada bir ayarlardan siz yine de kontrol edin, bende de ilk zamanlar, yönlendirmeleri açmama rağmen bir süre daha uyarı vermeye devam etti. Sonra ayarları kontrol ettiğimde, daha önce aktif ettiğim yönlendirmenin kendi kendine kapandığını gördüm. İkinci yönlendirme sonrası problem çözüldü. Diğer bir çözüm sanırım SSL sertifikası satın almak ama onu çok detaylı bilmiyorum...
Tekrardan teşekkür ederim, keyifli vakitler diliyorum:-)
Yine inanılmaz detaylı , derin ve bilgi aktaran bir yazı.. tebrikler. Ben bloğa ilk başladığımda blogspot temalarından kullanmış ama sonra istediğim formatı uygulayabileceğim ayarlarla oynayıp bugünkü hale getirdim. Ve inanın artık kıpırdatmak bile istemiyorum. Çünkü tam olarak istediğim tema bloğumdaki gibi, belki minik bir iki dokunuş da olabilir ama ellemeye korkuyorum. Etiketler hakkında söyledikleriniz çok doğru, gereksiz. Başlıkların türkçe destekli olmaması sıkıcı. Bir iki deneme yaptım düzgün çıkıyor sanki benim başlıklar.
YanıtlaSilBlog yazma, aslında bir nevi günlük tutma. Birileri okursa ne iyi ama okumasa da boşluğa bir iz bırakmak bile çok hoş. Zira bloğunda yorumları kapalı bloggerlarımız da var. Yorumsuz da onları izlediğimizi biliyorlar.
Velhasıl çok beğendim yazınızı. Tekrar teşekkürler.
Haklısınız, gerçekten bir yerden sonra insan dokunmaya, kurcalamaya korkuyor:-) Benimde son temam bu olur diye ümit ediyorum:-) Son yazdığınızda da haklısınız, boşluğu iz bırakmak bile hoş ama ben yine de arkadaşlara, başka insanlara ulaşıyor olmasından daha çok keyif alıyorum. Belki de ego tatmini bilemiyorum ama çok keyifli:-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, keyifli akşamlar.
Silfaydalı bir içerik olmuş :) ben telefondan yorum yapamıyorum bunu da hala çözemedim. kullanıcı paneline girip yazı bile yazabiliyorum telefonda ama bloglarda yorum yapmak istediğimde oturum açmamışım gibi davranıyor yorum için profil seç diyen kısımda google profili seçiyorum ama yok çıkmıyor profilim :)
YanıtlaSilAynı problemi bende Oğlumun iPad inde yaşıyorum ve şu ana kadar çözemedim. Dediğiniz gibi sadece yorum için oluyor. Ben o cihazdan ilk yorum yapmayı denediğimde oğlumun Google hesabı açıktı ve farketmedim (yeni satın almıştık) sonra onu kapatıp, kendi oturumumu açmama rağmen, yorumlarda kimlik seçmeme bir daha izin vermedi.. Herşeyi yapabiliyorum ama yorum yok :-)) Çözebilirsem haber veririm 🙏☺️
SilBom dia meu querido e grande amigo, obrigado pelas dicas, mais sou muito amador, sobre Blogger, como gostaria que você estivesse aqui no Brasil, para me auxiliar e dar muitas dicas.
YanıtlaSilEu ficaria feliz em ajudá-lo. Se precisar de ajuda, basta me enviar um e-mail:-)
SilYeni başlayanlar için harika bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Benim tema değişikliğinin haddi hesabı yok yüzlere kadar çıktım diyebilirim bilmiyorum bir ara takıntı yaptı hatta hobi gibi bir şey oldu:) bir türlü tutunamadım tema konusunda . Şuan kullandığım tema da bir yerden buldum ve her seferinde acaba değiştirsem mi diyorum :))
YanıtlaSilTemanız çok sade ve anlaşılır:-) Bence çok güzel, belki ufak tefek dokunuşlar olabilir ama bence tema ideal. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)
SilÖncelikli çok iyi bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Bende kendim kurcalaya kurcalaya öğrendim. Özeliikle search console beni çok uğraştırmıştı. Ama temaları seviyorum.
YanıtlaSilZoru başaranlardanız o zaman:-) Search Console'u bende epey uğraşarak çözdüm ama "analytics" beni halen zorluyor:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.
SilBu bilgilendirici yazı için teşekkürler :) emeğinize sağlık çok işe yarayacak bir paylaşım
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize ve faydalı bulmanıza.
SilBaşlık kısmı ilginçmiş, bilmiyordum ve bilmediğim bazı detaylarda var.Açıkçası o ayarların neden var olduğunu hiç sorgulamamıştım:) yazıyor ve tamam diyordum, önemliymiş meğer. Bu faydalı içerik için teşekkürler.
YanıtlaSilMobil görünümde eklenilen videolar görünmüyor, alıntı botunu kullanıldığında yazı harf harf alt alta sıralanıyor.Böyle olduğunu görünce ben mobil görünümü devre dışı bıraktım.Yeni arayüz kaynaklı bir şey zira öncesinde böyle bir sorun yoktu.
Faydalı olduğunu düşünmenize çok mutlu oldum, teşekkür ederim:-) Açıkçası blogspot'un kendi temalarında video yüklemeyi denememiştim. Daha doğrusu alıntı video yüklemedim hiç. Eğer bununla ilgili bir bilgiye ulaşırsam size de iletirim. Tekrardan sağolun:-)
SilÇok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. 👏🏼
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:-)
SilYeni başlayanlar için çok faydalı bir yazı olmuş, siz bu işi kapmışsınız:)) Tema konusunda bende çok değişiklik yaptım, yardımcı olmak adına, şuan ki temam SEO konusunda en iyisi diyebilirim. Hem ücretsiz hem de birçok değişiklik yapılabiliyor. Arşiv ayarı biraz canımı sıkıyor ama ona çözüm bulamadım. Emeğinize sağlık:)
YanıtlaSil:-)) Sizin temanız da beğendiğim temalardan, bu konuda her temayı detaylı inceleyenlerdenim:-) Ben arşiv gadgetinden vazgeçtim epey süre önce. Öne çıkanlar vb. eklentiler var, onları kullanmaya çalışıyorum olabildiğince. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)
SilElinize sağlık, bu kadar emek verip bloggerları ilgilendiren tüm konularda akla gelebilecek her soruyu cevaplamışsınız, çok teşekkür ederiz :)
YanıtlaSilBende çok teşekkür ederim hem güzel yorumunuz hem de vakit ayırıp okuduğunuz için:-)
SilÖyle güzel, öyle içten anlatmışsın ki. Gerçekten emeğine sağlık. Yazını baştan sona okuduğumda ne kadar da çok emek harcadığını görebiliyorum. Ayrıca verdiğin bilgileri samimi bir şekilde vermekte çok zor bir konu. Ama sen bunu başarmışsın. Sanki karşılıklı sohbet ediyormuşçasına okudum yazını. Bir çok konuya değinmişsin. Eminim bir çok kişi faydalanacak yazından. Ben sırf bu işleri kendim yapabilmek için html bile çalışmıştım uzun zaman önce. İşleri kendi kendime halletmeyi, ve yapabildikçe insanlara bunu anlatmayı bende çok seviyorum senin gibi. Tekrar yüreğine ve emeğine sağlık. Saygılarımla. Vesselam...
YanıtlaSilTeşekkür ederim, yazıyı beğenmeniz ve faydalı bulmanız beni mutlu etti. Sanırım birçok blogger bu zorlu öğrenme sürecinden geçiyor:-) Allah'tan sizin gibi bu konuda iyi seviyeye gelmiş insanlar var ve zor anlarda bilgilerinize başvurarak bu süreçleri biraz daha kolay atlatıyoruz:-) Tekrardan teşekkür ederim, mutlu haftasonları.
Sil2014 yılından beri hobi olarak, yazdığım şiir ve hikayeleri bloğumda paylaşıyor ve farklı konularda yer yer içerikler oluşturuyordum. Artık son dönemde iyice üstüne eğilmeye çalıştığım bir konu oldu blogger, tema işini önemsiyorum ancak haber sitesi tarzı temalara yine de girmek istemiyorum, biraz daha butik bir blog olarak devam etmeyi planlıyorum. Faydalı bir içerik olmuş emeğinize sağlık.
YanıtlaSilİçeriğe göre uygun temayı seçmek gerçekten önemli. Bir de okuyan arkadaşların gözüne hitap edecek, kolay menüler içermesi de sanırım çok önemli:-) Blogunuzu sürekli takip ediyorum. Uzun süredir belli konulara ağırlık vermeye başladığınızın farkındayım. Hayırlısı olsun hepimiz için. Teşekkür ederim güzel yorum için:-)
Sil