Lezzet Durakları | Aşgana Taş Ev | Hayat40tansonra

Genel:


Uzun süredir isminden dolayı merak ettiğim, ancak konumu nedeniyle gitmediğim bu kahvaltı evi/ restorana 19 Haziran sabahı ailemle gitme kararı verdik:-) İsminden dolayı merak etmemizin sebebi ise Eşimin; Eskişehirli, Tatar olmasından kaynaklıydı. Bu arada yine uzun zamandır blog menüsünde ki Lezzet Durakları atıl katılmıştı ve benim için de ufak bir fırsat olmuş oldu bu kahvaltı:-)

Aşgana Taş Ev

Aşgana, Tatarlarda yemek pişirilen yer yani mutfak anlamında kullanılıyor. Ve genelde hariçten bir bina olarak kullanılıyor. Eminim başka kültürlerde de benzer bir anlamı vardır. Ama dediğim gibi Eşimin tarafında halen faal olarak kullanılan bir kelime olduğundan ilgimizi çeken bir yer oldu. Gerçi ben hesabı öderken işleten arkadaşa sorduğumda, Giresun tarafında kullanılan bir kelime olduğu söyledi:-) Zaten içerisinin Tatar kültürü ile alakası yok:-)

Ulaşım:

Aşgana Taş Ev Ulaşım

İzmit Merkezden yaklaşık 15 km. mesafede ki işletmeye ulaşım son derece kolay. Ancak bazı haftasonları Gölcük tarafına yoğun trafik olabiliyor. Bu durum tabi ki işletmeyi kahvaltı harici öğünler için tercih etmeniz durumunda dikkate almanız gereken bir durum.

İşletmenin kendine ait otoparkı mevcut ve yeterli büyüklükte.

Keşfet:

Mekan konumuna daha sonra değineceğim, bu yüzden önce güzel yanlarından başlayalım:-) İşletme giriş katı ile birlikte 3 katlı. Giriş katı daha çok servis maksatlı, mutfak vs.nin olduğu alan. Diğer katlarda ki tüm odalar ise güzel dekore edilmiş yemek masaları ile dolu. Bu arada bina taştan ve yapı itibariyle çok güzel.

Giriş Katı

1inci Kattan Bir Oda

2nci Kattan Bir Oda

2nci Kat Balkon Kısmı

Yaz günlerinde bina içerisinde kahvaltı etmek yada yemek yeme işi pek mantıklı değil. Bunun için de güzel dekore edilmiş, geniş bir bahçesi var. Bahçenin bir kısmının üzeri kapalı bir kısmı ise açık. 

Bahçeden Bir Bölüm

Bahçeden Bir Köşe

Bahçe

Kahvaltıya geçecek olursak; serpme kahvaltı şeklinde servis yapılıyor ve menü gerçekten çok zengin. Reçellerden, hamur işlerine hepsi lezzetli ve ürünlerin tamamı doğal görünüyor. Biz 3 kişiydik ve herhangi bir şey demeden 2 kişilik serpme kahvaltının yeterli olacağını söylediler ve öyle de oldu. Demek istediğim 3 kişiyesiniz, 3 kişilik almak zorundasınız gibi bir dayatma söz konusu değil.

Serpme Kahvaltı İçeriği

Garson olarak görev yapan tüm arkadaşlar tek tip kıyafet giyiyorlar ve üstleri başları pırıl pırıl. Tamamı genç ve güler yüzlüler. Servis hızı çok iyi ve size bakacak birilerini aramak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca kahvaltı sınırsız, bittikçe isteyebiliyorsunuz. Gerçi genelde gelen malzemeler yetiyor:-)

Korona tedbirleri konusunda da sıkıntı yaşanacak bir yer değil. Tedbirler uygulanıyor.

Burası ile ilgili her şey tabi ki dört dörtlük değil:-) Benim şahsi fikrim ilk problemli konu, işletmenin konumu:-(( Aşırı sıradan bir yerde, mahalle arasında kalmış bir işletme. Yani ne doğa içerisinde, ne de deniz kenarında. İşletmenin hemen 1 km. aşağısında sahil kenarında birçok kahvaltı mekanı mevcut. Aynı şekilde 2-3 km. yukarısında Yuvacık ta da doğa içerisinde bir çok benzer işletme var. Bu anlamda tek avantajı anayola yakın olması. Yani bir şekilde daha önce duyanlar ve o güzergahtan geçiş yapanlar için ulaşımı son derece kolay bir işletme. 

Gerçi işletmenin içine girince mahalle, ara sokak ile bağlantınız kesiliyor ve ortam tamamen farklılaşıyor ama yine de bu anlamda alternatifi çok fazla.

İkinci problem ise bahçe kısmına çok fazla masa, sandalye atılmış olması. Haftaiçi gelirseniz bunun bir etkisini hissetmezsiniz ama haftasonu aynı durum söz konusu değil. Biraz fazla içi içe geçmiş ve açıkçası rahatsız edici. Biz saat 09.00'da oradaydık ve yaklaşık 1 saat içerisinde neredeyse bahçenin tamamı dolmuştu. Tabi tam kapanma vb. uygulamalar, restoranların bu süreçten ağır yara almasına sebep oldu. Hal böyle olunca bu tarz uygulamalar çok da anormal değil gibi:-)

Son konu ise tamamen sizin maddi durumunuza kalmış bir konu:-)) Serpme kahvaltı kişi başı 75 TL. Biz kahvaltının yanına oğlumuza limonata söyledik ve fiyatı 20 TL. Ne kadar doğal, el yapımı da olsa, bildiğiniz limondan yapılıyor işte:-)) Ben birçok farklı yere gidip, birçok lezzet denemiş biri olarak bu rakamları açıkçası çok buldum. Dediğim gibi Kocaeli doğa ile iç içe ve bu anlamda çok fazla yere, çok kaliteli işletmelere sahip bir şehir. Evet kahvaltısı üst seviyede ama ederi bence bu kadar değil:-) 

Burası ile ilgili instagramda fotoğraf paylaşımı yaptığımda, gezilerine, gittiği yerlere değer verdiğim bir arkadaşın ücretler konusuna cevaben yazdığı gibi; İstanbul'da boğaza karşı yenilen yemeklere, kahvaltılara bu kadar para verilirken, sanki bu rakamlar biraz fazla gibi:-)

Tavsiyeler:

Merak ediyorduk ve denedik:-) Pişman mıyım "değilim" ama ikinci kez gider miyim? Muhtemelen hayır:-)

Konumuna, fiyatlara ve haftasonları kalabalığına rağmen, bölgenin kaliteli ve lezzetli hizmet veren işletmelerinden. Farklı illerden burası için özel gelinmez ama bu şehirde yaşayan arkadaşlar, sırf lezzeti için, haftaiçi gelip kahvaltı yapabilirler.

Not: Yaklaşık 2 haftadır, hem oğlumun ilkokulu bitirmesi ve mezuniyeti, hem de aşırı sıcaklar nedeniyle geziye çıkamadım ve yeni gezi yazısı yazamadım. Ama bu haftasonu hayatımda bir ilki gerçekleştireceğim ve ilk defa bir tur ile geziye katılacağım:-) Yıllardır yurt içinde, hem de yurt dışında tek başına gezmeye alışık biri olarak nasıl geçeceği konusunda hiç bir fikrim yok:-)) Ama hiç yapmadım demek istemediğim için bu bir deneme olacak:-) Önümüzde ki haftadan itibaren farklı ve güzel yerler ile yeni yazılar geliyor olacak:-) Sağlıcakla kalın:-)

Yorum Gönder

42 Yorumlar

  1. Çok güzel bir yermiş. İç ve dış kısımları sevdim. Yakın olsa gitmek isterdim ama dediğiniz gibi fiyatlar fazla. :) Herkes emeğinin karşılığını alsın tabi de bence mekanın farklı ve güzel olması sayesinde normal bir dönemde zaten müşteri çekiyorlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında merak edip gelen çok oluyor ama sanırım önemli olan müşteriyi ikinci kez oraya getirebilmek :-)) Bunda ne kadar başarılılar onu bilemiyorum :-) Mutlu haftasonları dilerim 🙏 ☺️

      Sil
  2. After several years of watching my friends from Turkey in the social media, also thanks to you, of course, I finally got to know the phenomenon of Turkish breakfasts. Unfortunately, only in theory, but it fascinated me. In my culture, people are invited to a business lunch or a festive dinner. The breakfast is rather a quick meal and imhm .. how to say .. private? In Turkey, breakfast is a feast for the body and eyes. These amounts of beautifully served dishes. The more I learn about it, the more interesting it is for me. To this day, however, I don't know what time such a ceremonial breakfast begins.😁 I mean the breakfast where you ask your friends for and you celebrate something important.🤔🤔🤔😁 I like this article and this place too 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Ela 🙏😄 In my country, breakfast is really important, sure we don't have the same in this article but we care breakfast too much :-)) If you eat strong in the morning, your day passes well :-))) If you visit Türkiye, I'm giving you promise for a good breakfast :-)) Have a wonderful weekend 🙏 🤗

      Sil
  3. Yani bahceye bayıldım hafta ici iyi de olabilir diyordum.ki 75 TL manasiz yuksek geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen aynı fikirdeyim sizinle :-) Mutlu haftasonları diliyorum 🙏 ☺️

      Sil
  4. Such a beautiful place to visit. The outside dining looks nice but if it gets crowded really fast, it would not be enjoyable for me. Thanks for sharing your thoughts.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Here must be in the nature :-)) Thank you for your nice comment Bill 🙏 Happy weekend 🤗

      Sil
  5. Ankara' da da ASPAVA vardı birkaç şube . Açılımı varmış ve çok ilginç gerçekten. Asgana'yı da öyle bir şey zannettim, değilmiş:) İzmit civarını dolaşıyoruz mecburen. Oldukça objektif bilgiler vermişsiniz yine, teşekkürler. 75 TL bana da çok geldi. Limonata ona keza:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun 🙏 Haftasonu İzmit'ten epey bir uzaklaşacağım ve ilk tecrübem olacak bu konuda ki, umarım güzel geçer 🙏😄 Mutlu haftasonları diliyorum 🙋‍♂️☺️

      Sil
  6. Hocam, tur seni kısıtlar gibi sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor hocam ama denemedim demem artık :-))

      Sil
  7. Insta ve diğer mecralarda gördüğümüz resimlere sanırım baya kanıyoruz:) sonra da dediğiniz gibi "muhtemelen hayır" noktasına geliyoruz.

    Tur fikri çok uzun süredir aklımda. ama ikna konusunda sıkıntı çekiyorum.Biraz biraz kıvama getirebildim:) Bu yüzden vereceğiniz tavsiyeleri merakla bekliyorum.

    Keyifli geziler diliyorum şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf sanatı çok ilginç ve iyi fotoğrafçıların çekimleri aslında biraz aldatıcı sanırım :-)) Olduğundan güzel gösterme bu işin aldatmacası :-))

      Haftaya kısmetse Tavsiyeler kısmında detaylı olarak bu konuya değinirim 🙏 Mutlu haftasonları diliyorum 🙏 🙋‍♂️☺️

      Sil
  8. Dış görünüşü ve odaların düzeni çok hoş. Ama dediğiniz gibi doğayla daha iç içe olsa güzel olurmuş. Geziniz için şimdiden selametle gidin ve gelin diyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bu işletmenin yeri doğa içinde bir yer ama yine de ciddi bir müşteri potansiyeli var 🙏 Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için, keyifli haftasonları diliyorum 🙏 🙋‍♂️☺️

      Sil
  9. Fiyatlara sanırım alıştırılacağız, fakat masa sağlam:) Market raflarında dikkat ettin mi bilmiyorum, gofret, çikolata, bisküvi gibi ürünlerden fiyatları artırmamak için gramajları düşürüyorlar ki muhtemelen deterjan ve diğer ürünlerde de benzeri yaşanıyordur. Aşgana adı bana tanıdık, bizim bu bölgede de bir kafeterya var ve onun da adı... Hatta dışında gemiye dair aksesuarlar görünce denizle ilişkilendirmiştim, şimdi gerçeği öğrenmiş oldum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlar konusunda kesinlikle haklısın ve alışmaktan başka çare yok gibi :-) Her sektör başını alıp gitti, bu durumda Allah herkese bol kazanç versin diyebiliyoruz sadece... Aganta diye denizcilik terimi duydum ama sanırım Aşgana Kafede dekor ve isim bağımsız olmuş :-) Teşekkür ederim ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  10. Mekanın tarzından dolayı bende sizin beğeneceğinize kesinlikle eminim 🙏 Tur gezisini bende merakla bekliyorum, bakalım nasıl bir tecrübe olacak 😅 Mutlu haftasonları diliyorum 🙏 🙋‍♂️

    YanıtlaSil
  11. Binayı gerçekten güzel dekore etmişler ama yer biraz sıkıntılı.. Mutlu haftasonları dilerim 🙏 ☺️

    YanıtlaSil
  12. ah böyle kahvaltı ne güzel olur, bu taraflar da hiç bilmediğim yerler, işallah giderim tabii :)

    YanıtlaSil
  13. Boa tarde meu querido amigo. Você colocou em meu coração o desejo de um dia conhecer esse maravilhoso lugar. Parabéns pelo seu trabalho excelente, a matéria ficou especial.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado pelo seu valioso comentário. Desejo-te uma feliz semana:-)

      Sil
  14. Ben bayıldım buraya her ne kadar fiyatı yüksek gelse de:) Bahçeye, bahçedeki salıncağa ve 2. kattaki balkon kısmına bayıldım. Dediğiniz gibi hafta sonu değil de hafta içi gitmek daha iyi olur. Fiyatların yüksekliği pandemi yüzünden olabilir diye düşünüyorum, birçok işletme fiyatlarını yükseltmiş. Çok güzel bilgiler vermişsiniz, fotoğraflar her zamanki gibi harika:))) Yeni geziniz için şimdiden keyifli yolculuklar ve keşifler dilerim:))) Merakla bekliyorum gezi yazılarınızı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pandeminin etkisi olduğu kesin, birçok yerde benzer artışlar var. Tabi kayıp büyük ama sonuçta bizde maddi olarak değişen bir şey yok:-)) Balkon kısmı gerçekten güzel ve kahve içmek için ideal. Gezi bitti ama yazacak gücüm kalmadı:-)) Umarım toparlarım en kısa zamanda. Çok teşekkür ederim değerli yorum için:-)

      Sil
  15. Evet, bizim oralarda da Aşgana derler :)

    Bunca zamdan sonra, dışarı çıktığımda her yer bana çok pahalı gelecek sanırım.

    İyi geziler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Herşey pahalı sadece geziler ucuz:-)) Bir kot pantolon fiyatına güzel geziler var:-)

      Sil
  16. Kısa bir süredir yazılarınızı takip ediyorum. Hoş yazılar. Bilmediğiniz yerlere gittiğinizde bazen sokaklarda kaybolur ve 'saklı güzellikler' diye tabir edilen, bakıp göremediğiniz yerleri keşfedersiniz. Yazılarınız bu hissi uyandırıyor. Tek eleştirim eşinizin Tatar olduğunu belirtmeniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hem yazılarımı okuduğunuz hemde değerli yorumunuz için. Güzel yorumlar kadar, eleştiriler de benim için çok değerli. Hatalarımı fark etmek ve yanlış yazdığıma inandığımda, onları düzeltmek adına benim için önemli bir konu:-) Tatarlık terimini kültüre dair sosyolojik bir kelime olarak kullandım:-) Bu yüzden eleştiri sebebinizi tam olarak anlayamadım.. Ağırlıklı gezi yazıları yazan ve birçok farklı ülkeden yazıları okunan biri olarak; Din, Dil, Irk ve tercihler konusunda çok hassas davranırım ve bu tür konuları pek dile getirmem:-) Tekrardan sağloun değerli yorumunuz için. Mutlu bir hafta dilerim.

      Sil
  17. Merhabalar.
    "Aşgana Taş Ev" konulu tanıtım yazınızı büyük bir keyif alarak zevkle okudum. Gerçekten çok güzel bir tanıtım yazısıydı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Gezilecek ve görülecek yerlerdeki bu tür işletmelerin ziyaretçilerine uyguladıkları fiyatlar elbette yüksek olacaktır. Maddi durumu elverişli olan ziyaretçiler için sorun değil. Ancak, kısıtlı bir bütçe ile hayatını idame ettirmeye çalışan insanlar için elbette biraz pahalı bir gezi olacaktır.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için Recep Bey. Fiyatlar konusunda kesinlikle haklısınız:-) Tabi imkanınız olsa da bazen verdiğiniz paranın karşılığını alamamak insanı üzebiliyor:-) Sanırım bu sebeple de bazı yerlerin müdavimi olunurken, bazı yerler ikinci kez gidilmiyor.. Tekrardan sağolun, saygılarımla.

      Sil
  18. What a marvelous historic building (1st picture)! ... It's an interesting place to visit.
    Easy to see that Turkish people think breakfast is the most important meal of the day.

    Have a nice week!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes, breakfast has a very important place in our lives. We think that a good breakfast is important to start the day well:-) Thank you for your nice comment, happy new week:-)

      Sil
  19. It is charming. Such a beautiful place to visit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment 🙏

      Sil
  20. Here is a place I would like to visit.
    Greetings
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  21. Açıkçası şunu belirtmem gerekir ki; Yolculuğa çıkmadan önce herkes bu sayfayı takip etmeli. Çünkü her yönden değerlendiriyorsunuz. Yine bol ve zevkli gezmeler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İrem, çok naziksin, mutlu oldum değerli yorumuna:-)

      Sil
  22. oğlunuzu kutlarım, nice mezuniyetlerini görmenizi dilerim, gittiğiniz mekan her ne kadar manzaraya dair bir yer olmasa da hoş dekore edilmiş, fiyatlar her yerde alıp başını gitti gibi geliyor bana bilhassa son dönemde fazlasıyla. Tura bir defa Ege-akdeniz diye katılıp Akdeniz * ege yapmak zorunda kalmış, 24 saatte İstanbuldan Antalyaya varmış ve grup olarak 3 kişi hariç bir yerde yediğimiz gıdalardan zehirlenmiştik yine de o kadar koşturmaya ve yorgunluğa onca aksiliğe rağmen bireysel ya da ailecek yapılan gezilerden farklı bir yanı olduğunu söylemem gerek. Keyifli olmasını diliyorum ve tur yazınızı bekliyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok sıkıntılı geçmiş.. Bazen olumsuzluklar oluyor.. Aslında önce bir seyahat acentesi ile turun avantaj ve dezavantajlarını yapmak istiyorum ama halen vakit bulamadım, başlayamıyorum:-) Tur bitti ama ama devam ediyorum halen seyahat etmeye:-)) Güzel dilekleriniz için de ayrıca teşekkür ederim.

      Sil