Miniatürk Nerede? Nasıl Gidilir? Ne Yapılır? | İstanbul

MİNİATÜRK;

Miniatürk

İstanbul gezilerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ama bu sefer tarihi yerlerde değil bir müzedeyiz:)

Yazıya başlamadan önce size bir bilgi vermek istiyorum. Son İstanbul ziyaretimde yine Tarihi Yarımada'da bir yerlere gitme niyetim vardı ama Topkapı Sarayı ziyaretimde trafik öyle bunalttı ki:) Bir süre o bölgeye gitmemeye karar verdim. Öyle olunca da müzelere bakayım dedim ve acayip bir müze bolluğu fark ettim. Tarihi yerleri geze geze bitirebileceğime inandım ama müzeleri pek mümkün gibi görünmüyor:)

İstanbul'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na direk bağlı müze sayısı toplam 14 adet. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü bağlısı 1 adet, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 5 adet müze daha var. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bağlısı Saray, Kasır ve Müze sayısı ise 17. Bitmedi, biraz daha devam ediyoruz:) Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı müze sayısı 4 adet. İBB ve Üniversitelere bağlı olanların sayısı ise 18 adet. Son olarak da toplam 47 adet Özel Müze var:) Kısaca İstanbul'da resmi olarak 106 adet müze var:)

Bugün sizlere anlatacağım Miniatürk ise İBB'ye bağlı müzelerden bir tanesi.

Ulaşım:

Miniatürk Konum

Müze Beyoğlu İlçesi Sütlüce Mahallesine bağlı ve Haliç kıyısında. Konum için buradan bilgi alabilirsiniz. Özel aracı ile gelecekler için rahat bir ulaşım söz konusu. Sadece karşıdan gelenler için boğaz trafiği oluyor ama geldiğiniz saate göre orası da rahat olabilir. Avrupa Yakası'na kendinizi attıktan sonra sıkıntı kalmıyor:)

Müze'nin 300 araçlık otoparkı var. Gerçi müze giriş ücreti haricinde ayrıca otopark ücreti ödüyorsunuz. Ama İSPARK olduğu için fiyatlar düşük. 

Müze giriş ücreti 20 TL. İBB bağlısı olduğu için müze kart geçerli değil, yada müze karta indirim yok. Öğrenci, öğretmen, polis yada askeri personel için giriş ücreti 10 TL. 

Toplu taşıma ile gelmek isteyenler için İstanbul'un farklı semtlerinden buraya olan İETT hatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Keşfet:

Miniatürk

Miniatürk'ün geçmişi kısmen eskiye dayanıyor diyebiliriz. 2003 yılında İBB Kültür A.Ş. tarafından yaptırılarak hizmete açılmış. Bizde genelde eskiden açılan müzeler bir şekilde bakımsız ve ilgisiz olur. Ama burası öyle değil. Hem içeride ki kolaylık tesisleri, hemde minyatür eseler son derece bakımlı. Muhtemelen hem yerli, hem de yabancı ziyaretçi sayısının çok ve aktif bir müze olmasından kaynaklı.

İçeride sergi alanları dışında 1 tane hediyelik eşya mağazası, İBB iştiraki olan Beltur'a ait kafe/restoranlar ve ufak atıştırmalıkların satıldığı yiyecek stantları var. Ayrıca son derece temiz lavabo-WC lerde var.

Ufak bir bilgi daha verip eserlere geçeceğim:) İçeride sesli rehber mobil uygulama hizmeti var. Her ne kadar her eser önünde tanıtıcı tabela koymuş olsalar da daha detaylı bilgi istiyorum diyenler, Apple Store yada Google Play üzerinden uygulamayı cep telefonlarına indirerek eserler ile ilgili detaylı bilgi alabiliyorlar. Ayrıca içeride İBB Wi-fi kullanma imkanı da var.

60 bin metrekarelik alanın 15 bin metrekaresini minyatür eserler oluşturuyor. Ve eserler 3 ana bölüme ayrılmış durumda. İstanbul Eserleri, Anadolu Eserleri ve Yurtdışı Eserleri olmak üzere toplam 136 adet eser sergileniyor. Ayrıca eserler 1/25 oranında küçültülerek yapılmış.

İstanbul Eserleri;

Kız Kulesi Minyatürü

İstanbul'a ait toplam 60 adet eser sergileniyor. Tren garlarından külliyelere, kalelerden kiliselere kadar İstanbul'un simgesi haline gelmiş hemen her şeyin minyatürünü görme imkanınız oluyor. Gezerken en çok da "ben burayı gördüm" demek keyifli oluyor:)

Sultan Ahmet Meydanı ve Camii

Anadolu Eserleri;

Sivas Divriği Ulu Camii

Anadolu'da yaşamış kültürlere ait 63 eserin sergilendiği bu alan da gezilmesi keyif veren yerlerden. Ülkemizin doğusundan batısına, Anıtkabir'den tarihi köprülere, medreselerden antik kentlere kadar bir çok yapının birebir minyatürünü görebiliyorsunuz. Tabi Anadolu'da çok daha fazla eser var ama burada en önemli olan diyebileceklerimize yer vermişler.

Çanakkale Şehitler Abidesi


Yurtdışı Eserleri:

Kubbetü's Sahra

Türk ve İslam dünyası açısından öneme sahip, ancak ülke sınırları dışında olan toplam 13 adet yapı yine minyatür olarak sergileniyor. Bunların içinde Selanik'te ki Atatürk Evi'de var, Kudüs'te ki Kubbetü's Sahra da. Yalnız dikkatimi çeken bu alan belki de biraz köşe de kaldığı için biraz bakımsız gibiydi... Geçelim tavsiyelere:)

Tavsiyeler:

Burası için en önemli durum hava şartları:) Tamamen açık olduğu için yağmurda, karda, çamurda gezmek hiç keyifli olmaz. Ben 6 Ocak tarihinde gezdim ama gelmeden önce hava durumunu kontrol ettim:) Sıcaklık bu mevsimde 20 derece civarıydı:) Bahar aylarında yada yazın yağan yağmurlar rahatsız etmese de, yağmura soğuk da eklenirse gezilmez, çekilmez:)

Benim burası ile ilgili vereceğim en önemli tavsiye, eğer çocuğunuz varsa onunla birlikte gelmeniz. Çok küçük olmadıkları sürece böyle bir yeri görmekten büyük keyif alacaklarına eminim. Zaten normal bir gezme ile en fazla 1 saati biraz aşacaktır ve yorucu olmayacaktır. Ayrıca alanda ki oyun parkı da ilgilerini çekecektir.

Fotoğrafçı arkadaşlar için farklı bir tecrübe olacaktır. Gerçek şaheserlerin minyatürlerini çekmek farklı bir his. Ben tabi fotoğraf üzerine çok eğilmedim, daha çok gezip, telefon ile çekimler yaptım ama dediğim gibi isteyen arkadaşlar için güzel bir tecrübe olacaktır. Normal lense sahip bir makine ile istediğiniz her türlü çekimi yapabilirsiniz.

Diğer İstanbul Müzeleri yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Gezip görmek, fotoğraflamak, paylaşmak için ne güzel bir yer seçmişsiniz Sezgin Bey. Biz de ailece çok beğenmiştik. Sesli rehber uygulaması ile çok verimli bir gezi olmuştu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Basit bir yer gibi görünüyor ama aile ile gitmek en doğru tercih:) Bizde 4-5 sene önce ailecek gitmiştik ve Bartu çok keyif almıştı. Teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Burayı bilmiyordum, güzelmiş. Bakımlı olması iyiymiş, teşekkürler bilgiler için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel havalarda ziyaret edilebilecek güzel bir yer:) Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Looks like a wonderful place to visit. Your photos show the beauty well. Have a nice weekend!

    YanıtlaSil
  4. O yılları pek bilmiyorum ama 4-5 sene önce gittiğimizden pek farklı değildi:)

    YanıtlaSil
  5. Hocam baya zevkli bir gezinti olmuş :) İstanbul'da ne çok müze varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ettiğimden daha fazla çıktı müze sayısı:) Hocam akşam yine tiyatro vardı, biraz erken gidip 2 müze gezisi sıkıştırdım araya:)

      Sil
  6. Gitmeyi istediğimiz yerlerden :) İstanbula gittiğimizde buraları gezerken yazınızdan ve önerilerinizden kesinlikle faydalanağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile ile birlikte güzel bir tercih olacaktır:) Çok teşekkür ederim, mutlu pazarlar:)

      Sil
  7. İstanbul'da bu kadar çok müze olmasına ben de çok şaşırdım doğrusu. Bu müzenin adını çok duydum ama bu tarz ,yani yapıların minyatürlerinin sergilendiği bir yer olduğunu hiç bilmiyordum. Görmek gerek. Teşekkürler güzel paylaşım için . İyi pazarlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Müze sayısı gerçekten çok ama bir taraftan da İstanbul gibi bir şehirden bahsediyoruz:) Mutlu pazarlar, saygılar.

      Sil
  8. böyle bir yerin olduğunu bilmiyordum maalesef, safranbolu'da gördüğüm şehirlerin mini saat kulelerini hatırlattı bana, görmek güzel olurdu burayı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orayı bende geçen sene görmüştüm ama inanılmaz bakımsızdı.. Burası ziyaretçi çeken bir yer olduğu için hem bakımlı, hemde tertemiz:)

      Sil
  9. 10 yıldan fazla oldu sanırım. Miniatürk'ü açıldığı günlerde öğrenmiştim. Doğrusunu isterseniz bu kadar kapsamlı bir yer olduğunu bilmiyordum. Komik gelecek ama çocuk parkı kadar bir yer, içinde de ülkemizin başta Anıtkabir olmak üzere önemli ziyaret noktalarının birebir yapılmış minyatür halleri var zannediyordum. Genelde çocuklu ailelerin gittiğini bir de:) Bu yazınız o kadar faydalı oldu ki. Kız Kulesi gerçek fotoğrafa ne kadar benziyor. İstanbul'a gidildiğinde kesinlikle ziyaret listesinde olmalı. Çok teşekkürler. Mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ismini epey duymuştum ve 4-5 sene önce tamam artık deyip ailecek ziyaret ettik:) Beğendim ve bu sefer yazı için ziyarete gittim:) Hem yalnız, hem de aile ile ziyaret güzel olacaktır. Teşekkür ederim, mutlu pazarlar size de:)

      Sil
  10. Adını çok duydum ama gitmek nasip olmadı, çok merak ediyorum. Kız Kulesi Minyatürü ne kadar güzel görünüyor:))) Fotoğraf çekmek için çok güzel bir yer bence de:) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız Kulesi benim de en beğendiğim minyatürlerden biri oldu:) Anadolu eserlerini de çok güzel yapmışlar:) Çok teşekkür ederim:)))

      Sil
  11. İstanbul' da burayı görmek kısmet olmadı ama minyatürleri sergilenen yerlerin büyük çoğunluğunu gördüm şükür :))))
    Yazan elleriniz, gören gözlerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten en keyifli yanı bunların gerçeğini görebilmiş olmak:) Saymadım ama bende epey bir kısmını görmüşün:) Çok teşekkür ederim, şimdiden mutlu haftalar:)

      Sil
  12. Merhabalar.
    İstanbul gibi bir şehirde 106 adet müze olması bana göre sevindirici bir sayı. İBB'ye bağlı bir müze olduğu bilgisini paylaşmışsınız. İsmini merak ettim. neden MİNİATÜRK? Bir açılımı var mıdır? Minyatür eserlerin de yer aldığı bu müze hakkında yeterince bilgi sahibi oldum. İnşAllah bir İstanbul yolculuğu çıkarsa, bu müzeyi gezmek isterdim. Hazır konu müze iken, ben 65 yaşımı ikmal ettim. 65 yaş üstü vatandaşlardan müze giriş ücreti alınıyor mu? Alınıyorsa ne kadardır, bu konuda sizin bilginiz vardır.
    Keyifli bir müze gezisini bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Ne yazık ki 65 yaş üzeri için ayrı bir fiyatlandırma söz konusu değil:( sadece bazı kamu personeli ve öğrenciler için indirim söz konusu.. Miniatürk; Minyatür Türkiye Park'tan geliyor:) Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  13. Burasını da çok merak ediyorum. Uzak değil aslında. Havalar ısınsın, yine gezelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koç Müzesi ile beraber planlanabilir :)

      Sil