Konuk Yazarım Bartu (oğlum) uzun zaman sonra klavye başına geçti ve sizlere basketbol hakkında kısa bilgiler yazdı:) Kendisi 2017 yılından beri Galatasaray Basket Okulu'na devam ediyor ve son 3 yıldır da U10, U11 ve U12 kategorilerinde lisanslı olarak basketbol oynuyor. İyi okumalar:)
2020 Mayıs |
Basketbol Nedir?
Basketbolda bir takım; 5 kişi sahada, 7 kişi yedek olacak şekilde toplam 12 kişi oluşur. 2 takım olur ve herhalde çoğunuz bunu bilirsiniz :D Zaman olarak ise;10 dakikalık 4 periyottan oluşur.
Tabii oyunda kurallar da var, bunlardan birisi de "STEPS"tir. Yani topu sürmeden, yere vurmadan 3 veya daha fazla adım atarsanız steps olur. En fazla 2 adım atmalıyız. En önemli kurallardan biri budur!
Atak yapmanız için size 24 saniye verilir. Kendi yarı sahanızdan ise 8 saniye içinde çıkmanız gerekir. Eğer çıkamazsanız top rakibe geçer. Veya başka bir kural kendi yarı sahanızdan çıktıktan sonra bir daha geri kendi sahanıza girerseniz yine top rakibe geçer.
3 tane masa hakemi olur ve onun haricinde sahada 2 hakem olur. Fauller ise şu şekilde olur; rakibin eline, başka bir yerine vurunca yada rakibi çekince faul olur. Takımlar 4 faul hakkına sahiptir. Eğer beşinci faul yapılırsa iki serbest atış olur. Konudan çıkmadan önce de şunu söylemek istiyorum basketbolcular 5 faul yapınca oyundan çıkmak zorunda kalıyor ama tabii yerine yeni oyuncu girebiliyor.
Basketbol sahasında uzun kenarlar 28'er metre, kısa kenarlar ise 15'er metredir.
Sayı Nasıl Üretilir?
Sayılar; serbest atış, turnike, smaç, ikilik veya üçlük atışlar ile üretilir.
|
Üçlük çizgileri yarım oval şeklinde olan çizgilerdir. Eğer üçlük atarsanız, 3 sayı takımınızın hanesine yazılır.
Serbest Atış:
Serbest atış, rakip takım 5 faule ulaşırsa, rakip takımdan biri teknik faul yaparsa, yada sizin oyuncunuza faul yapılırsa 2 atışınız oluyor. Ama teknik faulde 3 atış hakkınız oluyor. Her atış 1 sayı sayılıyor. Serbest atış ise üçlük çizgisinin içindeki küçük yuvarlağın ortasındaki çizgiden atılıyor.
İkilik ise üçlük çizgisinin içindeki tüm noktalardan atılır.
Turnike:
Turnike genelde en çok sayının üretildiği atış şeklidir. 2 adım attıktan sonra top potaya bırakılır. Sağ taraftan atıyorsanız sağ sol adımları, soldan ise sol sağ olacak şekilde yapılır. Soldan ise top sol elle, sağdan ise sağ elle sürülür.
Smaç:
Smaç benim en sevdiklerimden biridir. Fakat daha çocuk olduğum için yapamıyorum. Ancak smaç dışında tüm atış stillerinde atabiliyorum. Smaçta turnike gibidir. Tek farkı elleriniz potaya değip asılı kalıyorsunuz.
Şimdi sayılardan çıkalım biraz rebound konuşalım. Rebound kendi takım arkadaşınızın şutu girmedi ise tüm gücünüzle zıplayıp topu alınca oluyor. Rakip sayı atamayınca potadan dönen topları da alınca rebound oluyor.
Fotoğraf Kaynak: www.futbolmedya.com |
NBA kısaltmasının açılımı, National Basketball Association şeklindedir. Ve dünyanın en iyileri oradadır.
⦁ MİCHAEL JORDAN; Dünyanın en iyisi.
⦁ KOBE BRYANT; Maalesef kendisi 26 Ocak 2020'de bir helikopter kazasında öldü:(
⦁ STEPHEN CURRY; Bana göre tarihin en iyi üçlük atan oyuncusu.
|
⦁ LEBRON JAMES; Bana göre en artist.
Scottie Pipen, James Harden, Kevin Durant vb. oyuncularda çok iyidir.
Beni okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Sorularınız varsa yorumlara yazabilirsiniz.
37 Yorumlar
Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz Bartu. Umarım ileride milli takımda oynayan bir basketbolcu olursun.
YanıtlaSilArkadaşım basket maçı izliyor bazı akşamlar. Bende mutfakta bir şeyler hazırlarken kaç dakika kaldı, masayı kuruyorum diyorum. 5 dk kaldı diyor. O 5 dakika oluyor yarım saat. Bende zannediyorum beni kandırıyor.Geçen o izlerken bende baktımi,meğerse sürekli duraklama oluyormuş :) Bu ne dedim yaa :)
YanıtlaSilBizde duraklama çok olmuyor ama 10 dakikayı hep geçiyor ve neler neler sığıyor:)
SilGerçekten hem keyifli hem de bilgilendirici bir yazı olmuş Bartu’cum, emeğine sağlık. Bu arada NBA’in açılımını sayende öğrendim, çok teşekkürler🥰
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
SilAllen Iverson vardı bir de artık oynamıyor sanırım, basketbolun kuralları çok ilginç ama Amerikalılar biliyor bu işi
YanıtlaSilEvet basketbolu bıraktı. Amerikalılar bu işte gerçekten iyiler:)
SilEnfes bir yazıydı Bartu'cuğum. Bu yolda yürümek için kuvvetli bir arzun olduğunu hissettirdi yazın bana. Azmin artsın ve hiç eksilmesin. Eski bir basketbolcu olarak hissedebiliyorum seni:) Basketbol fedarasyonunun düzenlediği bir yaz kampına yıllar önce katılan oğluma verilen hediyelerden bence çok daha önemli olan sertifikadaki bir yazıyı paylaşmak istedim seninle. Elin hep sıcak olsun:)
YanıtlaSilHerhangi bir yerde
bir sahada,
birisi çalışmakta.
Şut atıyor, top kapıyor
koşuyor ve sıçrıyor.
Seninle karşılaşacağı gün için
antreman yapıyor.
Bir okul maçında,
bir Türkiye şampiyonasında
veya bir NBA maçında olabilir.
Fakat muhakkak olacak!
...Ve karşılaştığınızda,
bütün o şut atılan, top kapılan
koşulan, zıplanılan saatler sınanacak.
Eğer senden fazla çalıştıysa,
sen kaybedeceksin.
Hiç bir zaman yeterli çalıştığını zannetme,
çünkü birisi daha iyi olmak için,
daha fazla çalışıyor.
Öğren, çalış, güven ve kazan!
İyi çalışmalar, iyi şanslar!
Yazımı eski bir basketbolcunun okumasına çok mutlu oldum:) Sertifikada yazan not çok anlamlı ve yol gösterici.
SilTebrikler Bartu. Spor güzel şey. Hangi alanı olursa olsun ilgilenmek ve bir de üstüne bu bilgilerle donanman çok güzel.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilBartu'yu tebrik ederim; hem spor dallarından biriyle lisanslı olarak meşgul olduğu için hem de bu güzel bilgileri derlediği için. Ne demişler "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Yolu açık olsun. Başarıları daim olsun :))
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilÇok güzel bir yazıydı, eline sağlık Bartu:))) Basketbol en sevdiğim spordur:) Lisedeyken çok fazla takip ederdim. Efes Pilsen hayranıydım, şimdiki adıyla Anadolu Efes :))) Hatta Koraç Kupasını 1996 yılında ilk kazanan takımdı ve çook mutlu olmuştum:)))) Michael Jordan hayranlığım da ayrı :)))
YanıtlaSilBence basketbol, futboldan daha çok adının duyulması gereken spor:))) Çok keyifle okuduğum bir yazı oldu:))))
Ben de Türkiye'de Anadolu Efes'i destekliyorum. Teşekkür ederim.
SilBu ne harika yazı böyle. Kutlarım Bartu:) Yetişkin insanların çoğu bu kadar güzel yazamaz, söyleyeyim:) Basketbol, izlemekten keyif aldığım çok güzel bir spor dalı. Bir hayli de popüler. İzlemesi çok heyecanlı. İyi ki sporda aktif olarak bu alanı seçmişsin. Bence futboldan çok daha keyifli:) bir kere boyun normalden 15-20 cm daha uzun olacak. Bu garanti. Takım sporlarının başka getirileri de var tabii.
YanıtlaSilBilgilendirici güzel yazın için teşekkür ediyor, basketbol hayatının başarılarla dolup taşmasını diliyorum:)
Teşekkür ederim.
SilBaşarılar dilerim spor hayatında. Herhangi bir sporla ilgilenmek güzel. Bilgiler çok güzel sunulmuş. Lisedeki derslerden bazı kuralları hatırlıyorum ama oynamayı hiç sevmezdim, izlemeyi de. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilHi
YanıtlaSilWhen I was a kid I used to play basketball at school too!
Have a great week ahead!
marisasclosetblog.com
Thank you.
SilNe kadar çok şey öğrendim, çok teşekkür ederim Bartu! Umarım basket kariyerine büyük başarılarla devam edersin :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilA very good article and well written. I grew up a big basketball fan in the 1960s. I followed the Boston Celtics and still do online now. I used to go to games with my uncle when I was young and got to see Bill Russel play against Wilt Chamberland. Fun times and lots of memories. Thanks for sharing your article, I enjoyed it.
YanıtlaSilThank you:)
SilSenin idolün kim peki? Hangi basketbolcu gibi olmak istiyorsun :)
YanıtlaSilKobe Bryant'ı çok beğeniyordum.
SilHi,
YanıtlaSilJust passing by to wish you a great week!
marisasclosetblog.com
Thank you Marisa:) Have a great week:)
SilBaşarılı bir spor yaşamı dilerim Bartu'ya, emek verdiği her şeyin karşılığını görmesi dileğiyle, tebrikler.
YanıtlaSilTeşekkür ederiz:)
Silselam bartu, yazını zevkle okudum. basketbol ilgi alanım olduğundan gözlerimden kalpler çıktığı da oldu :) bu arada ben iverson hayranıyım. yine yazman dileğiyle, sevgiler :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilTebrikler Bartu basketbolda başarılar diliyorum
YanıtlaSilTeşekkürler.
Sil"Scottie Pipen, James Harden, Kevin Durant vb. oyuncularda çok iyidir. " cümledeki "oyucular da" kelimesindeki "da" ayrı yazılacaktı :)
YanıtlaSil:)
Sil