2023 Yılı Google Arama Trendleri | Hayat40tansonra

 

2023 Yılı Google Arama Trendleri

2021 yılı sonunda güncel yaşam başlığı altında yayınlamış olduğum "Google Arama Trendleri" konulu yazıdan sonra, bu yıl Ocak ayı bitmeden, 2023 yılında Ülkemizde ve dünyada en çok neler aranmış diye merak ettim ve sizler için kısa bir liste hazırladım:) Sizler de merak ediyorsanız hadi vakit kaybetmeden başlayalım. Önce Ülkemizde, bizim insanımız neleri merak etmiş sorusuyla başlıyoruz.

İSİM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Sinan Oğan
2. Dilan Polat
3. Zaha (Futbolcu)
4. Kemal Kılıçdaroğlu
5. Muharrem İnce
6. Zaniolo (Futbolcu)
7. Icardi (Futbolcu)
8. Ali Yerlikaya (İç İşleri Bakanı)
9. Hakan Fidan
10. Tete (Futbolcu)

Her ne kadar kategorinin başlığı 2023 yılında hangi isimlerin arandığı olsa da, Türkiye gündemi daha önceki yıllarda olduğu gibi pek değişmemiş. Siyaset ve futbol ikilisi:) 

Fotoğraf: www.pixabay.com

10 kişilik listeye baktığımız zaman sadece ikinci sıra diğerlerinden farklı. Gerçi onunda siyasetle ilişkili olduğuna dair söylemler var ama daha çok magazin gündemini meşgul eden bir konu olarak gündemde tutulmuş bir olay ve kadın. Birinci sırada ki ismi görünce açıkçası ben ilk başta şaşırdım. Muhtemelen Muharrem İnce'yle birlikte genel seçimlerde ki tavırlarından dolayı en çok aranan isim olmuştur diye değerlendiriyorum. 

Futbolcu isimlerinde dikkat çeken ise; hemen hepsinin Galatasaray futbol kulübünde oynayan oyuncular olması. Bunda ki temel sebep nedir bilmiyorum ama GS bu sene şampiyonlar liginde dünyanın en güçlü takımlarıyla başa baş mücadeleler vermişti. Belki de sebep budur:)

Fotoğraf: www.pexels.com/tr

Tabi aramaların neredeyse tamamının siyaset ve futbol üzerine olmasının en büyük sebebinin; Cumhuriyet tarihimiz boyunca hem siyasetin, hem de futbolun bu kadar seviyesiz yürütülüyor olması diye düşünüyorum. Seneye isimler değişir ama genel içerik pek değişmez, ne dersiniz?


DİZİ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Yalı Çapkını
2. Wednesday (Netflix)
3. Kızılcık Şerbeti
4. Aile
5. Hudutsuz Sevda

Hiç izlememiş ve konusunu bilmiyor olsam da, sabahtan akşama kadar kadın kuşaklarında kimin eli kimin cebinde programlarının çılgınlar gibi izlendiği bir ülkede yabancı bir dizinin bırakın izlenmesini, aranması ve listeye ikinci sıradan girmiş olması bile şaşırtıcı:)

Fotoğraf: www.pixabay.com

Daha önceki yıllarda çoğu dizi ismini bile duymamışken, bu sene yabancı dizi haricindekilerin hepsini duydum, en azından nasıl bir şeye benzedikleri hakkında bir fikrim var. Hatta arada bir Kızılcık Şerbetini izlemişliğimde var:) Bu dizilerden pek bahsetmek niyetinde değilim. Ama gördüğüm kadarıyla önceki yıllara göre dizi sektörünün konu seçimlerinde ciddi değişim var. Eskiden biraz daha aile yapısını bozmaya yönelik dizilerle, mafya dizileri gündemde tutulurken, şimdi ideolojik/ siyasi mesajlar veren dizileri servis ediyorlar gibi.


KAYBETTİKLERİMİZ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Taha Duymaz (Fenomen)
2. Metin Uca
3. Özkan Uğur
4. Seda Fettahoğlu (Sanatçı)
5. Deniz Baykal

Ölümün yaşı pek olmasa da listeye baktığımız zaman rahmetli Deniz Baykal'ın vefatı haricinde ki ölümler beklenenden biraz erken olmuş:( Listenin ilk sırasında ki genç kardeşimizi tanımıyorum ama gördüğüm kadarıyla depremde hayatını kaybeden ve çektiği yemek videolarıyla ünlenen bir fenomenmiş. Demek ki çok tanınıyormuş ki bu kadar aranmış:( 
Listede dördüncü sırada bulunan hanımefendi ise ünlü bir kadın oyuncumuzmuş ve 44 yaşında ne yazık ki intihar etmiş. 

TARİF ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Aşure
2. Güllaç
3. Acai Bowl
4. Krem Karamel
5. Lalanga

Hemen her sene listedeki tarif isimlerinin tamamını bilirdim. Ama bu sene üçüncü ve beşinci sıralarda ki tarifleri ilk defa duydum:) Acai Bowl bir Brezilya tatlısı ama bizde neden bu kadar popüler olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. 

Fotoğraf: www.wikipedia.com

Lalanga ise; bir mücver çeşidiymiş:) Eski zamanlarda tatlı olarak yeniliyormuş. İlginç bir şekilde bu listede her zaman kendine yer bulan ise Güllaç tatlısı:) Var mı bir fikri olan? 

Fotoğraf: www.yemek.com


NASIL SORUSU ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
2. Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
3. Deprem Nasıl Oluşur?
4. Seçim İkinci Tura Nasıl Kalır?
5. Basınç Ölçer Nasıl Yazılır:)?

İlk dört madde tamam ama beşinci maddenin en çok arananlar listesinde olması biraz tuhaf değil mi?:) İlk iki madde sanırım sadece Bayramlar ve Ramazan ayında kılınan namazlar olmasından kaynaklı diye düşünüyorum. Diğer iki madde ise ülkemizin gerçekleri ve en önemli gündem maddelerinden olması nedeniyle gayet normal görünüyor.

Fotoğraf: www.pixabay.com

Türkiye için, ülkemiz insanları tarafından 2023 yılında en çok arananlar bunlardı. Bunlara ilave birkaç tanede kısa bilgi verip dünya geneline geçiyorum. En çok aranan şarkı sözleri Antidepresan. En çok merak edilen plaka numarası, olmayan ilin, olmayan plaka numarası 88:) Burçlarla ilgili en çok aranan, en sevilmeyen burçların hangileri olduğu. Giyim konusunda ise en çok aranan; iş görüşmesinde ne giyileceği

Geçelim Dünya genelinde en çok arananlara;


HABERLER ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Filistin
2. Titanik Denizaltısı 
3. Türkiye Depremi
4. Hilary Kasırgası    
5. İdalia Kasırgası

Son iki maddede yer alan kasırgalar ABD'de meydana geliyor ve sanırım ülkenin nüfusu nedeniyle ilk sıralamada yer bulmuşlar. Titanik denizaltısı ise; ABD'li özel bir şirkete ait, turistik gezilerin düzenlendiği ve Kanada bölgesinde kaybolan bir denizaltı. 

Fotoğraf: www.pixabay.com

Filistin konusu ise 2024 yılında da Dünya genelinde çokça konuşulacak konuların başında geliyor. Yaşadığımız deprem felaketi, verilen büyük kayıplar da dünya genelinde gündem olmuş, 2023 yılının en acı ve büyük afetlerinin başında geliyor:(


İSİM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Damar Hamlin (Amerikan Futbolu Oyuncusu)
2. Jeremy Renner (Oyuncu ve Film Yapımcısı)
3. Andrew Tate (Sosyal Medya Fenomeni)
4. Kylian Mbappe (Futbolcu)
5. Travis Kelce (Amerikan Futbolu Oyuncusu)

Türkiye'de olduğu gibi dünyada da sporculara ilgi artmış görünüyor:) Ama az önce de yazdığım gibi bu şahısların çoğu ABD'li ve burada yine nüfus devreye giriyor.


FİLM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)

1. Barbie
2. Oppenheimer
3. Jawan
4. Sound of Freedom
5. John Wick : Chapter 4

Açıkçası hepsini duydum ama henüz hiçbirini izlemedim:) John Wick dışındakileri izlemek ister miyim? Sanmıyorum:)


Dünya genelinde ki listeyi çok uzun tutmayacağım. Bazı kategorilerin ilk isimlerini, konularını yazarak yazıyı yavaş yavaş sonlandırmak istiyorum.

Vefat eden ve dünya genelinde ismi en çok aranan kişi; Friends dizisinin yıldızı Matthew Perry. En çok aranan oyun, Hogwarts Legacy. En çok ismi aranan müzisyen, Shakira. En çok aranan spor takımı, Messi'nin transfer olduğu Inter Miami CF. En çok aranan şarkı ise; Bones, Imagine Dragons.   

Ülkemizden sonra 2023 yılında dünyadaki arama trendleri de bu şekilde. Umarım ilginizi çeken bir gündem, güncel yaşam yazısı olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Hiç aklıma gelmeyen bir yıl değerlendirmesi olmuş :) Ellerine sağlık...
    Güllaç hakikaten her sene neden listeye giriyor ki? Ben de merak ettim şimdi bunu

    YanıtlaSil
  2. Her sene merakla bekleyip, keyifle okuduğum bir değerlendirme:) Güllaç konusu hakkında çok bi fikrim yok, belki yapımı yada malzeme temini kolay bir tatlıdır:)

    YanıtlaSil
  3. Ben genelde film çok arıyorum devamlı paylaşım yaptığım için, yemek tariflerine bakarım. Nasıl? sorusu da bilmediğim şeylerde baktıklarımdan, özellikle blog teknik konularını çok fazla araştırıyorum😊 Film aramalarında özellikle Barbie ve Oppenheimer'ın ilk sıralarda olması hiç şaşırtmadı beni. Çünkü çok iyi reklam yapıldı ve sinemayı kesinlikle hareketlendiren iki film oldu, iki filmi de izledim😊Bu arada John Wick süper bir film, çok sevdiklerimden, aksiyonu bol, insan izleyince keyifle izliyor😊
    Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş yine😊

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim, sağ olun:)

    YanıtlaSil