Kocaeli'nin Flamingoları | Hayat40tansonra

Kocaeli Flamingoları

Evet yanlış duymadınız:) Yaşadığım şehrin flamingoları var, hem de sayıları yaklaşık 300 civarıyken, son birkaç yılda neredeyse 500'ü buldu. Üstelik bununla ilgili Şubat ayının başında İzmit Körfezi Sulak Alanı olarak adlandırılan körfezin en doğu-kuzey kısmında Flamingo Gözlem Şenliği bile düzenlendi.

Tabi flamingolar bugün artık deniz kenarı ve doğal alan olarak adlandırılan bir çok şehrimizde var. Bunun yanı sıra büyük göl-gölet tarzı yerler de göç yolları üzerinde olduğundan buralarda da kendilerine yaşam alanları oluşturmuşlar. Benim yine de tuhafıma gidiyor, çünkü Kocaeli'de bir süre öncesine kadar ortada yoklardı ve son yıllarda görülmeye başladılar. Burası da göç yolları üzerinde ama gelin görün ki ben körfezde neredeyse dört mevsim görüyorum:)

Flamingolar

 
Yakın zamanda sevdiğim bir arkadaşımla kamp sandalyelerimizi sahile atıp, uzun saatler fotoğraflarını çekmeye çalıştık ve sonrasında bu güzel hayvanları araştırma ihtiyacı duydum. Gerçekten de çok ilginç ve güzel bir kuş türü. Araştırmalar hoşuma gidince sizlerle paylaşmak istedim. 

Flamingolar

Görsel anlamda ilginç olduğu kadar, haklarında da ilginç bilgiler var. Öncelikle bahsedeceğim, bu kuş dünya üzerinde 6 türe ayrılıyor. Her ne kadar birbirlerine çok benziyor olsalar da farklı fiziksel özelliklere sahipler. Bu 6 türün ikisi Amerika'da, diğer 4'ü ise Afrika, Asya ve Avrupa'da yaşıyorlar. Geriye de aslında pek bir yer kalmadı sanki:) Bizimkiler büyük ihtimalle Asya'dan Afrika'ya göç edenler. Yada göç niyetiyle yola çıkıp, burada kalmaya karar verenler:) İyi ki de kalıyorlar, biz kendilerinden memnunuz ve çevreye bilinen bir zararları da yok. 

Her ne kadar soyu tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde olmasalarda, her geçen yıl sayılarında azalma oluyormuş. Boyları 1-1,5 metre arasında değişiyor ve 2-5 kg. arasında ağırlığa sahipler. Pek ağır değiller, o yüzden de dengeli ve hızlı uçma kabiliyetine sahipler. Ne de olsa o kadar göç yolunu uçmak kolay değildir. Uzaktan pek belli etmeselerde görüntü olarak büyük bir kuş türü. Bedenleri büyük değil ama ayak boyları ve kanatları devasa diyebiliriz. Ayrıca yaklaşık 50 yıl kadar da uzun sayılabilecek ömürleri var. En uzun hayatta kalan flamingo 83 yaşında uyutulmuş bilgisi de mevcut.

Kaynak: Pixabay/Sharkolot

Peki neden sahile yakın bölgelerde görüyoruz? Çünkü bu kuşlar plankton (hareket kabiliyeti akıntıya bağlı olan deniz canlıları), yosun, salyangoz, karides gibi canlılarla besleniyorlar. Bu besinlerde ki pigment oranından dolayı da Flamingolar pembe renkli oluyorlar. En çok yiyen, en iyi beslenen, en pembe renkli diyebiliriz:) Genç flamingolar bu sebeple beyaz renkli oluyorlarmış.

Dikkat ettiyseniz beslenme haricinde genelde tek ayak üzerinde duruyorlar. Bunun sebebi tam olarak tespit edilememiş olsa da, vücut ısılarını koruyabilmek için suyla temaslarını en aza indirmek olabileceği yazıyor. Bir iddiada enerji tasarrufu. Ama ben ne zaman tek ayak üzerinde durmaya çalışsam daha çok yoruluyor gibi hissediyorum:) Hem bu çok eskilerde bir ceza yönetimi değil miydi:)

Kaynak: Pixabay/Marna Buys

Flamingolar aynı zamanda sosyal hayvanlar ve sürü halinde yaşamayı tercih ediyorlar. Bir kısmı beslenirken, diğerleri gözcülük yapıyor, bir başkaları da gençleri koruma görevi yapıyormuş.

Gagaları fark ettiyseniz biraz değişik ve büyük:) Bunun sebebi de içerideki mekanizma:) Yedikleri yiyecekleri, kumdan, çamurdan temizlemek, onlarla gelen suyu filtrelemek için bu şekilde yaratılmışlar. Ve yemeklerini başları yere yakın ve aşağı bakar şekilde yiyorlar.

Kaynak: Pixabay

Yaklaşık 40 km/saat hıza ulaşabiliyorlar. Uzun ayakları ile ilgilide ilginç bir bilgi var. Dışarıdan baktığımızda bizim dizi olduğunu sandığımız yer ayak bileğiymiş:) Bu da başka bir yaratılış özelliği ve eminim bir sebebi vardır.
 
Flamingolar bir çok hayvandan farklı olarak, düzenli bir üreme periyodu olan hayvanlar değil. Bazen yılda bir kez, bazen 2-3 yılda bir çiftleşiyor ve ürüyorlarmış. Ve her üreme döneminde sadece tek yumurta bırakıyorlar. Dişi ve erkek sırayla kuluçkaya yatıyorlar ve yaklaşık bir ay sonra yavru dünyaya merhaba diyor. Ayrıca yeni dünyaya gelen yavrular bir süre sütle besleniyormuş. Yaklaşık 100 gün sonrada uçmaya başlıyorlarmış. 

Sizin ne kadar ilginizi çekti bilemiyorum ama benim hemen her gün gördüğüm bu kuşlar gerçekten çok ilgimi çekmişti ve beni böyle bir araştırmaya yönlendirdi. Umarım sizlerinde ilgisini çeken bir yazı olmuştur.

Son olarak, kısa bir bilgi daha; ne yazık ki bana ait olan çekimler, o günkü hava şartlarından ve ekipmanımdan dolayı pek iyi değil. Ben tüm çekimlerim için 135 mm. lens kullanıyorum ama özellikle kuş gözlemciliği, yaban hayat ile ilgili çekimlerde bu lensler yetersiz. Evcil hayvanlara yaklaşarak daha güzel sonuçlar alabilirisiniz. Ama doğal ve yaban hayatı için bu pek mümkün değil. Hatta yarı profesyonel makineler, lensiniz yeterli olsa bile bu tür çekimler için yetersiz olacaktır. Hani derler ya, fotoğrafı makine değil, insan çeker diye:) Evet haklılık payı çok yüksek ama fotoğraf bilgisi aynı seviyede olan insanlar için, iyi fotoğrafı insan değil makine çekiyor olabilir:)

Yorum Gönder

21 Yorumlar

  1. Körfez'de ben de çekmiştim fotoğraflarını. Ama bu kadar çok değildi sayıları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Körfez temizlendikçe sayıları daha çok artacaktır:)

      Sil
  2. Nasıl sütle besleniyor?!?! Sonra bir video gördüm, kan gibi görünen süt diyor, biraz araştırınca, aşırı tuhaf geldi! Sadece hayvanat bahçesinde gördüğüm bir hayvancık, körfezde görülmesi nasıl hoşuma gitti..... Orayı sevmeleri planktonun da bol olduğuna işaret, yoksa körfez temizleniyor mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütle beslendiğini okuyunca benimde aynı renk çok dikkatimi çekti ama yazmak istemedim:) Körfez'de uzun süredir ciddi bir deniz temizliği var ve sanırım bunun etkisi çok büyük, yada o temizlik esnasında eşelenen deniz buna sebep oluyor. Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Bu aralar hava aşırı soğudu. Zaman zaman sisli puslu hale geliyor. O yüzden ne sizinle ne fotoğraf makinesiyle ilgisi vardır bence. Üçüncü fotoğraf çok şahane bu arada, elinize sağlık:) Verdiğiniz bilgiler ona keza. Misal, 6 tür olmaları ve yaşları konusuna çok şaşırdım.

    Geçen yıl öğrendiğim bir bilgi de benden gelsin o vakit. Flamingoların diğer isimleri ''allı turna'' imiş. Ne kadar ilginç. ''Demek ki türkülerde geçen o allı turna flamingoymuş'' diye düşünmeden edemiyor insan.
    Yeniden yazıyor olmanız çok sevindirici. Teşekkürler, selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlave bilgi için çok teşekkürler, özellikle Anadolu'da kullanılan ismi olduğunu düşünürsek türküye ismini verdiği kesin:) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, saygılarımla:)

      Sil
    2. Flamingoların süt konusuna bir ara X'de rastlamıştım. Videosu var. Anne ve baba birlikte besliyorlar yavruyu. Süt kırmızı renkte ve biraz ürkütücü bir görüntü. ''A flamingo couple feeding its young'' cümlesini X'de aratırsanız ulaşırsınız.

      Sil
    3. Recep Bey'in yaptığı yorum sonrası biraz daha araştırdım süt konusunu ve görüntülere bakmaya inanın içim el vermedi:) Hemen X'e gidip inceliyorum, teşekkürler.

      Sil
    4. Bu konuyla ilgili ben yıllar önce bir yazı kaleme almıştım. Allı turnanın filamingo olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım. :)

      https://www.rehitu.com/2019/07/493-all-turna-dedikleri-flamingo-imis.html#gsc.tab=0

      Sil
  4. Çok güzeller, görmek isterdim. Fotoğraflar da çok güzel. Bayağı uzun yaşıyorlarmış bilmiyordum. Teşekkürler paylaşım için. :)

    YanıtlaSil
  5. Bu denli uzun ömürlü olabildiklerine şaşırdım, insan ömrü gibi adeta. Hoş, insanın da ait olmadığı yere gidip orayı benimseme ve artık oralı olma huyu var. Bu kaçaklar da Kocaeli'ni sevmiş demek ki :)

    Tek ayak duruşlarının sebebinin ısı dengesi ile alakalı olduğu açıklamasını okumuştum daha önce ama cezaya kaldıklarını daha çok benimser oldum an itibariyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlarda doğduğum değil, doyduğum yer demeye başlamışlar:)) Çok teşekkür ederim, saygılarımla:)

      Sil
  6. Flamingolar pembe renklerini yedikleri besinlerdeki karotenoit pigmentinden alıyormuş. Flamingoların yavruları olduğunda yiyeceklerini onlarla paylaştıkları ve onları sütle besledikleri için karotenoit alımları azalıyor ve renklerini kaybediyorlar. Yavru büyüyüp kendisi beslenmeye başlayınca annelerin rengi geri geliyor. Bunu öğrendiğim günden beri aklımda tek şey: Söz konusu annelik olunca, flamingoların bile rengini solduruyor şu Hayat :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyecanla okumaya başladım yorumunuz... Nereye bağlanacak diye de çok merak ettim:)) Acaba o yüzden mi "erken anne olun" tavsiyesi verirdi büyükler kadınlarımıza:)

      Sil
  7. Merhabalar.
    "Kocaeli'nin Flamingoları" başlıklı yazınız okudum. Bu kuş türünü ben de çok severim. Ama ne yazık ki, bizim yöremizde flamingo yok ama, "flamingo" isimli bir alış veriş mağazamız var.
    Yavruların bir müddet sütle beslendiğinden bahsetmişsiniz. Ne yani, bu flamingo memeli bir kuş mu?
    Ömürlerinin uzun olması da ilginç. 50 yıllık bir ömür, neredeyse insanlar kadar uzun ömürlü bir kuş türü diyebiliriz.
    Bu yararlı ve bilgilendirici paylaşım için teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Harika bir soru sormuşsunuz. Flamingolar memeli hayvanlar değil. Ancak dünya üzerinde süt üretebilen üç kuş türünden bir tanesi (penguen, güvercin ve flamingolar). Bu hayvanlar memeleri olmadığından sütü sindirim sistemlerinin bir parçası olan ve crop adı verilen bir keseden üretiyorlarmış. Beslenmeyi de ağızdan gerçekleştiriyorlar. Yavrular doğduğunda gagaları gelişmediğinden, başka bir beslenme imkanları yokmuş ve çözüm böyle üretilmiş:) Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  8. Hem bu çok eskilerde bir ceza yönetimi değil miydi:) Sen de cezaya kaldın mı yoksa hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bizde çok eskiler kategorisine girdik sayılır:)

      Sil
  9. Bence fotoğraflarınızı çok güzel çekmişsiniz Sezgin Bey. Bundan iyisi can sağlığı...
    Flamingolar, sizin şahane anlatımınızla ilgimi çekti tabii. Demek en besili olanlar, en pembe renkli oluyormuş. Açıkçası flamingolar hakkında bu kadar geniş bilgiye sahip değilim. :)
    Çok yıllar önce İzmir Kuş Cenneti'ne gittiğimde gördüydüm. Onları izlemek, müthiş keyif verir insana. :)
    Yorumu yazarken aklıma şimdi geldi, ülkemizde başka nerede var flamingolar diye, biraz araştırdım, sadece İzmir Kuş Cenneti ve Tuz Gölü, flamingoların üreme yeriymiş. Bir de sizin paylaştığınız flamingolar, Kocaeli'ne dinlenme ve beslenme için geliyorlarmış. Kocaeli'nde sayılarının artmış olmasına da sevindim.
    Tuz Gölü'ne de gittiydim ama orada görmediğimi hatırlıyorum.
    Sayenizde bu zarif kuş türü hakkında epey bilgilenmiş oldum. Ülkemiz konum bakımından öyle güzel ki, kuşlar gelsin tabii, biz her zaman severiz misafirlerimizi. :)
    Ayaklarınıza, ellerinize sağlık olsun. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Tuz Gölü'ne bende yıllar önce gitmiştim ama ne flamingo, ne de tuz görebildim:) Fotoğraf çekmek için o kadar da heyecanlanmıştım ama tam bir fiyasko olmuştu:)

      Sil