Günübirlik Şile Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Şile Limanı Büyük Mendirek

Genel;

Şile'nin tarihini araştırırken Şile Kaymakamlığı'na ait resmi internet sitesinde birbirinden ilginç bilgilere rastladım; Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yaşam kalıntılarının Cilalı Taş Devrine uzanmasından tutunda, İstanbul'un en eski buluntu yerlerinin Şile'ye bağlı köyler olmasına ve Cumhuriyet tarihimizin ilk belediyelerinden biri olduğuna kadar.

Cami Sokak Tarihi Evlerden Biri

Her ne kadar geçmişe ait izler iyice kaybolmuş olsa da, Şile ile ilgili aklımda yer edinen ilk şey; Şile'nin sadece deniz tatili maksatlı yada haftasonları şehir kalabalıklarından kaçılan bir sayfiye yeri olmadığı. İnanın Şile bundan çok daha fazlası ve ciddi bir zaman ayırarak keşfedilmesi gereken özel bir yer. Özellikle de çevre köyleri.

Terkedilmiş Tarihi Evler

Özellikle İstanbul ve çevresinden Şile'ye sırf deniz için gelen arkadaşlar varsa gerçekten kaçırdıkları çok fazla şey var. Ama eminim bu yazıdan sonra sizler de Şile'nin diğer güzelliklerini keşfetmek için ilk fırsatta yola çıkacaksınız:)

Şile'ye daha önce farklı zamanlarda birkaç kez gittim ama açıkçası bu gezilerin tamamına yakını küçük yaşta aile büyüklerim ile denize girmek içindi. Detaylı gezi maksatlı olarak ilk gidişim 03 Aralık 2020 tarihinde yaklaşık 8 saat süren ve tek başıma yaptığım bir geziydi. Son olarak ise 30 Ekim 2021 tarihinde 1 gece konaklamalı ve fotoğraf çekimi maksatlı yaptığım ziyaretti. Sizlere de bu son iki geziden gördüklerimi, çok sıkmadan yazmaya çalışacağım. 

Mevsim tercihinden, fotoğrafçılık tavsiyelerine kadar diğer hususları tavsiyeler kısmında detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Ulaşım;

Şile'ye ne taraftan geleceğiniz gerçekten önemli çünkü varmak için çok fazla alternatif yolu olan bir ilçe. Ulaşım ile ilgili söyleyeceğim husus ise keşfet kısmında yazacağım yerleri Google Maps'e benim yazdığım şekilde girerseniz bir sıkıntı yaşamayacağınız. Sadece aklınızda tutmanız gereken en önemli konu, yollar size çok fazla kayboluyorsunuz hissi veriyor ama merak etmeyin bir şekilde istediğiniz noktaya ulaşıyorsunuz ve tabela desteği fena değil. Yollarda bazı noktalarda yol çalışması var. Ayrıca özellikle köylerin giriş çıkışlarında hayvanlar serbest olarak dolaşıyor. Bunlara da dikkat etmekte fayda var.

Ulaşımın pek konusu değil ama aklınızda olması gereken bir husus daha var. Ulaşım için kullanacağınız yollar hayatınızda göreceğiniz en güzel yollardan olacak. Özellikle sonbaharda giderseniz çok daha büyük keyif alacağınıza emin olabilirsiniz. Gezinizi bir yerden diğerine yetişeceğiz derdi ile lütfen yapmayın. Durun bol bol fotoğraf çekin, müziğin sesini artırın ve bu yolların tadını çıkartın. Yollar tahmin ettiğinizden daha virajlı, bazen bozuk bazen de çok dar ama sürat yapmaya kalkmadıkça çok keyifli.

Gördüğüm En Güzel Yol Manzaraları

Keşfet; 

Keşfet kısmını daha önceki bazı yazılarımda olduğu gibi madde madde yazmak istiyorum. Şile Merkezdeki gezi yerleri için, ne taraftan gelirseniz gelin, benim tavsiyem Google Maps'e varış noktası olarak Kültür Parkı/Şile diye giriş yapmanız. Burası birazdan yazacağım yerler için arabanızı bırakabileceğiniz en ideal ve güvenli nokta. Ayrıca fotoğraf severler içinde Şile'nin en mükemmel noktası.  Bir tarafı Şile Fenerine, diğer tarafı ise Şile Kalesi ve Limana bakıyor. Yüksek kayalık üzerine kurulu bu park aynı zamanda burun şeklinde, bu sebeple yazdığım her iki noktaya da en hakim yer. Bununla birlikte parkın yanında bulunan Fusha Restoran pandemi sonrası tercih edilebilecek kalitede bir yere benziyor. Bu park yerel halk tarafından yürüyüş parkı olarak kullanılıyor.

Kültür Park'tan Liman ve Kale Manzarası

Kültür Park'tan Şile Feneri Manzarası

Şile Fenerine geçmeden önce Kültür Parkı ile Fener arasındaki Şato Otel isimli beyaz yapının hemen yanından aşağıya inen patika bir yol var. Buradan dikkatlice aşağı indiğinizde harika bir koy sizi bekliyor. Bu bölgede (Kefken-Bağırganlı-Sardala-Ağva) bolca rastladığımız ilginç kaya yapılaşmasının örneklerinin olduğu koy, yazları azda olsa insanların denize girdiği güzel bir yer. Yine fotoğrafçı arkadaşlar için özellikle dalgalı denizlerde harika fotoğraflar yakalanabilecek bir nokta. Ayrıca son ziyaretimde Şato Otelde konaklama yaptım ve fena değildi. 

Şeref Otel yanı İniş Yolu

Birçok görselde görebileceğiniz bu mağaraların; geçmiş zamanlarda bölgedeki inanan ilk Hristiyanların zulümden saklanmak için kullandıkları mağaralar olduğu söylenmektedir.

İlginç Ağaç:)

1. Şile Feneri:  Şile denilince belki de akla ilk gelen yapı, Şile'nin simgesi olmuş Deniz Feneri. İlginç ama gerçek; Dünya üzerinde aktif olarak görev yapan en büyük ikinci, haliyle de Türkiye'de ki en büyük aktif fener. Bugün tamı tamına 162 yaşında. Aslına bakarsanız Şile'ye gelmekte ki ilk amaçlarımdan biri bu harika ve tarihi yapıyı profesyonel makine ile çekmek, fener içerisindeki müzeyi tekrar gezmekti. Ancak Ağustos 2020'de başlayan tadilat yaklaşık 420 gün sürecekmiş. Bu sebeple oturup uzaktan tadilat çalışmalarını izlemekten öte başka birşey yapamadım:) Birkaç çirkin tadilat fotoğrafı çekip diğer güzergahlara geçiş yaptım. 30 Ekim 2021 tarihinde restorasyon devam ediyordu ama sona gelinmiş gibi görünüyor. 

420 Gün Sürecek Fener Restorasyonu

2017 Yılı Fenerin Görünüşü

Bu arada Fenerin hemen altında Kavala Parkı denilen yer var. Burada hem küçük bir işletme hemde küçük ama çok sevimli bir park alanı var. Buradan da çok güzel  manzara ve uçurum fotoğrafları çekebilirsiniz. 

Kavala Park'tan Manzaralar

Kavala Park'tan Manzaralar

2. Cami Sokak: Şile'de tarihi değer taşıyan ama ilgi gösterilmeyen ve birçoğu kaderine terkedilmiş evlerin en yoğun olduğu sokak burası. Herhangi bir turistik bölge değil. Evlerde insanlar yaşamaya devam ediyor ve sıradan bir sokak ama gerçekten güzel ve fotoğraflanacak eski yapılar var. Burada konuştuğum bir amca bana bir alt sokak olan Harmandere'de restore edilmiş 2 ev daha olduğunu ancak bunun dışında sadece bu sokağın kaldığını söyledi. Unutmadan burası Fener Sokağı'nın bir alt sokağı. Yürüyerek keşfedeceğimiz bir yer. 

Cami Sokak'tan Tarihi Ev Manzaraları

Cami Sokak'tan Tarihi Ev Manzaraları

Cami Sokaktan sonra Kültür Parka dönüp arabamıza geçiyoruz. Aslına bakarsanız bir sonraki gezi noktamız liman bölgesi olacak ve yürüme mesafesinde ama dönüş biraz yorucu olabileceği ve daha çok yer gezeceğimiz düşünüldüğünde limana araba ile geçmekte fayda var. Limanda hemen her yer otopark ve müsait. Yalnız burada unutmamanız gereken, Kültür parktan çıkarken liman tarafına yol tek gidiş ve o tarafa giremiyorsunuz. Limana gidiş biraz dolambaçlı, o yüzden yine uygulama kullanmakta yada tabelalara dikkat etmekte fayda var.

3. Şile Liman ve Ocaklı Ada Kalesi: Aslına bakarsanız Şile'de toplam 4 adet kale olduğu biliniyor ama Ocaklı Adası üzerinde ki bu kale de Şile'nin simgesi haline gelmiş diğer bir yapı. Kale gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş ve tarih boyunca sadece iki kez restorasyon yapılmış. Ama birçoğunuz bilirisiniz; yapılan tadilatlar sonrası çizgi film karakteri Sünger Bob ile de özdeşleştirilmiş bir kale. Ayrıca define söylentileri nedeni ile de zaman içerisinde çok fazla tahribata uğramış bir yer. Kale aslına bakarsanız uzaktan bakıldığında çok güzel ve harika fotoğraf kareleri çekmenizi sağlıyor. Ancak yaklaştığınızda aynı güzel kareler çıkmıyor. Açıkçası biraz çirkin bir yapı.

Şile Kalesi Uzaktan Görünüm

Daha yakın çekimler de vardı ama çok çirkin göründüğü için paylaşmak istemedim

Kale'den sonraki durağımız ise liman boyunca uzanan mendirek. Tahminim yaklaşık 600-700 metre uzunluğunda, insanların yürüyüş ve denizi izlemek için kullandıkları bir alan. Ayrıca limanda balık mezatları kuruluyor. Eğer eviniz çok uzak değilse ve denk gelirseniz fiyatlar gerçekten uygun. Bunun yanı sıra liman içinde iki adet büyük balık restoran var. Biri özel işletme diğeri belediye sosyal tesisi. Ben belediye sosyal tesisini denedim. Hem fiyatlar uygun, hem de lezzet iyi. Sadece çok kalabalık ve rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Mendireği gezi planına dahil etmemde ki en önemli sebep ise; fotoğrafçı arkadaşlar için harika kareler çekilebilecek bir yer. Özellikle kötü deniz şartlarında mendireğe çarpan dalgaları yakalamaya çalışmak çok keyifli. Karadeniz'in hemen her mevsim hırçın olduğunu düşünürsek her mevsim buradan güzel kareler çıkartabilirsiniz. 

Şile Limanı Büyük Mendirek

Mendirekten Manzaralar

Şile Limanı

Bu yazdığım yerler harici kısa bir Şile Çarşı turu atabilir, güzel ve kaliteli görünen balık restoranlara gidebilirsiniz. 

Merkez olarak kabul ettiğimiz yerler bu kadar. Burada geçireceğiniz zaman tamamen size bağlı ama tahminim en az 2-3 saatlik bir zamanınızı alacaktır. Tabi yeme-içme işini de eklerseniz bu süre daha da artacaktır. Bir sonraki durağımız Akçakese köyü olacak ama yolculuk esnasında göreceğimiz inanılmaz güzel yerleri de pas geçmeyeceğiz. Öncelikle buradan yolculuğumuza Google Maps'e Akçakese Plajı yazarak başlıyoruz:) Bu güzergah daha çok, uzun ve harika Şile Plajlarının bulunduğu bölge. 


Bu güzergahta ki ilk karşılaşacağımız yer Ağlayan Kayalar denilen yer. Kaya ağlıyor mu çözemedim ama onun hemen yanında ki mavi-beyaz yel değirmeni çok şık duruyor ve fotoğrafçılar için harika bir nokta. Ayrıca hemen yan tarafta bulunan kafe mola vermek için ideal. Buradan da çok güzel plaj ve deniz manzaraları çekebilirsiniz. 

Ağlayan Kaya Yan Tarafı

Değirmen

Efsanelere Konu Olan Ağlayan Kaya

Buranın hemen devamında A-la Kadınlar Plajı isimli bir tesis mevcut. Az önce bahsettiğim yel değirmenine gidebilmek için buranın girişini kullanıyorsunuz. Giriş için herhangi bir problem yok, elinizi kolunuzu sallayarak giriş yapabiliyorsunuz:) Burayı biraz daha geçtikten sonra ise yolun sol tarafında ufak bir cep var. Arabanızı oraya bırakıp, karşıyı izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Karşınızda Şile Resort Otel ve altında Ağlayan Kaya Halk Plajı var. Sizi bilmiyorum ama bence Şile'nin en güzel manzarası burada. Ben değil ama fotoğraf anlatsın gerisini:)

Ağlayan Kaya Halk Plajı

Buradan sonra artık çok duraklama yapmayacağız. Sadece, az önce söylediğim yeri geçince sol tarafta bir terkedilmiş villa var. Çok uzun yıllardır orada duruyor. İçine girme ile ilgili bir sıkıntı yok gibi. Eğer ilgi duyuyor iseniz burada da durup güzel kareler çekebilirsiniz.

Yol Üzeri Terkedilmiş Villa

4. Akçakese Köyü: Burası da en çok merak ettiğim yerlerden biriydi. Hem tarihi ev ve sokakları hemde plajı için. Burası bilinen ve çok ziyaretçi alan köylerden biraz farklı ama yaklaşık 60 evin Anıtlar Kurulu tarafından korunmaya alınması ve aynı zamanda Şile Belediyesi tarafından "Akçakese Örnek Köy Projesi" kapsamında tescilli tarihi evlerin restorasyon çalışması sonrası büyük ihtimalle bir Cumalıkızık yada Taraklı tarzı bir yere dönüşecektir. Şu an oralardan farklı dememin sebebi ise halen bakir, yapısının bozulmamış, ticaretin buralara hemen hemen hiç girmemiş olması. Bildiğiniz doğal halini, yapılarını koruyan bir köy. Açıkçası bu sebeple fotoğraf çekmek çok kolay değil. Çünkü doğal yaşam devam ediyor ve insanlar boynunda makine ile gezen birini görünce biraz tuhaf bakıyorlar.

Akçakese Köyü Plajı

Bu sebeple ben burada araba ile kısa bir tur yapıp, sahile doğru yola koyuldum. Sahile inen yol pek iyi değil, aklınızda bulunsun. Ama sahil efsane güzellikte. Tabi yazın giderseniz buradan pek zevk almanız mümkün değil çünkü olabilecek kalabalığı tahmin dahi edemiyorum. Bu alan hem karavan hemde çadır kampı için uygun bir alan. Ben gittiğimde iki adet lüks karavan deniz manzaralı bir noktada yerlerini çoktan almışlardı. Burada varsa yanınızda sandalye, masa, yiyecek-içecek bir şeyler, kesinlikle deniz manzarasına karşı oturup keyif yapmanızı öneririm. Ayrıca burada da bir kaç tesis var. Ben gittiğimde bir tanesi açıktı ve hizmet veriyordu. Bu bölgede tahminim geçireceğiniz zaman 1 saati bulacaktır.

Akçakese Köyü Plajı

5. Hacıllı Köyü Şelalesi: Buradan sonra ki hedefimiz ise Hacıllı Köyü Şelalesi. Tüm resmi kaynaklarda ismi iki L harfi ile yazılsa da köyün tabelası tek L ile. Konumuz ile ilgisi yok ama dikkatimi çeken bir detaydı. Uygulamaya yukarıda ki gibi giriş yaptığınız taktirde her türlü binek araç ile sizi şelaleye en yakın noktaya varabilirsiniz. Bu arada kar, kış şartlarında normal bir araç ile gitmemenizi tavsiye ederim. Yolun son kısımları biraz sıkıntılı. Hem dar hem de asfalt değil.

Arabaların giremeyeceği ve yürüyüşün başladığı ilk nokta

Burası birçok kaynakta kamp çadırı için çok tercih edilen, çok güzel bir yer olarak geçiyor. Ben çadır kampına çok fazla ilgi duymadığım için bana çok ayrıcalıklı ve özellikli bir yer olarak gelmedi. 

Hacıllı Köyü Kamp Alanı

Doğa harika, renkler muhteşem, bu güzelliği süsleyen bir dere ve şelale mevcut. Ben şelaleye gidemedim... Birincisi kıyafetim uygun değildi, ikincisi ise tek olmam burası için çok emniyetli gelmedi. Mevsim nedeni ile kimsecikler yoktu ve şelaleye ulaşmak için geçilmesi gereken etap orta zorluktaydı. Aynı zamanda su geçişleri yapılması gerektiği için tek olmak biraz emniyetli değildi. Şelale, okuduğum kaynak, gördüğüm görsellerde çok güzel görünüyor ve bu şelalenin üst tarafında da Gürlek ismi verilen derin bir mağara mevcut. Ancak bu mağaraya çıkabilmek içinde kaya tırmanışı için gerekli ekipmana sahip olmanız gerekiyor. 

Suların Çekilmesi ile Susuz Kalan Ağaçlar

Velhasıl burası ilkbahar ve sonbahar aylarında, mümkünse ekip ile birlikte gelinecek bir yer. Ben yine de şansımı zorlayıp bir kaç deneme yaptım ama su geçişleri ve çamurdan dolayı başaramadım, çamura bulanıp arabaya geri dönmek zorunda kaldım:-))

Dönüş Yolu

Unutmadan bölgede 11 Göller Vadisi isimli bir doğa harikası daha mevcut ama burası için biraz daha profesyonel olmak gerekiyor. En azından burası ile okuduklarımdan ben bunu anladım.

Burada da en az 1 saat geçireceğinizi tahmin ediyorum. Eğer şelaleye kadar gidebilirseniz bu süre 2 saatin üzerine çıkacaktır.

Hacıllı Köyü sonrası eve dönüş yoluna geçtim. Burada bahsetmek istediğim konu ise yolların inanılmaz keyifli bir yolculuk imkanı vermesi. Bir sürü "S" şeklinde, hafif dar ve ağaçlar arasından inanılmaz renkler arasında yapılacak bir yolculuk. Bu yolu tarif etmem çok mümkün değil, çünkü telefonumun bitmek üzere olan şarjı yüzünden uygulama kullanmak yerine tabelaları tercih etmek zorunda kaldım. Telefonu son kapattığımda eve varış 55 dk. veriyordu. Yaklaşık 30 dk. sonra acaba neredeyim diye tekrar uygulamayı açtığımda ise 52 dk. görünüyordu eve varış:-)) Sanırım biraz kayboldum ama gerçekten en keyif aldığım araba yolculuklarından biri oldu.

Unutmadan 2017 yılında ailecek gittiğimiz gezide yemek için uğradığımız Karamandere Mahallesindeki Saklı Göl'den de bir iki satırda bahsetmek istiyorum. Burası deniz ile alakası olmayan ama göl çevresine kurulmuş, cennetten bir köşe desem yerinde olur.

İster burada ki restorandan, ister malzemeniz varsa ahşap masa, kamelyalarda göl manzarasına karşı doğa içerisinde her öğün yemeğinizi yiyebileceğiniz, kısa yürüyüşler yapabileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer. Ulaşım kolay, otopark sıkıntısı yok, fiyatlar gayet makul. 

Keşfet kısmını burada sonlandırıp tavsiyelere geçelim. Kısa yazacağım diye başlayıp bayağı bir uzattım sanırım.

Tavsiyeler; 

Şile gezisi ile ilgili olarak vereceğim ilk tavsiye tabi ki mevsim konusu:) Eğer deniz harici bir gezi planlarsanız, sonbahar ve ilkbahar aylarını öncelikle tercih etmeniz önemli. Sondan bir önceki gezim Aralık ayında olduğu için bu aylarda gidilmemesi gerektiğini keşfet bölümünde yazdığım bazı yerlerde tecrübe ettim. Ayrıca yazdığım yerlerin bazılarına da mümkünse tek başınıza gitmeyin, bu konuda eğitimli değilseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ekim ve Kasım ayları ideal :) 

İkinci tavsiyem, kıyafet tercihi. Yürüyüş ayakkabısı kesinlikle tavsiye edeceğim ilk konu ve yanınıza yedek t-shirt vb. kıyafetler almanız. 

Üçüncü tavsiyem, Şile için 1 günün çok yeterli olmayabileceği. 2 gün kesinlikle ideal. Korona her ne kadar devam ediyor olsa da oteller bu konuda hassas ve kalabileceğiniz yer sayısı fazla. Sadece pansiyon tarzı yerlerde banyo-wc'ler ortak kullanım oluyor. Yer tutmadan önce bu hususa dikkat etmekte fayda var. 

Benim yazdığım yerler haricinde çok fazla özel plajı olan bir yer burası, ayrıca hemen her köyü çok özel ve görülmeye değer.

Fotoğrafçı arkadaşların yazdığım her yerde harika kareler çekeceğine, gün bitiminde bu anlamda çok mutlu olacaklarına eminim.  

Son tavsiyem ise Şile merkez haricinde akaryakıt istasyonu neredeyse hiç yok. O yüzden yola çıkmadan yada Şile'de bu hususu gözden geçirmekte fayda var. 

Umarım sizleri çok sıkmayan, faydalı bir yazı olmuştur.

Yorum Gönder

47 Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık harika bir gezi olmuş özellikle fotoğraflar şahane açılardan çekilmiş ve en doğal renklerle bezenmiş bir kartela oluşturmuşsunuz Mart ayı için gezi planıma ekliyorum yorumlarınız her biri çok ince düşünerek yazılmış tebrikler gelecek yazınızı merakla bekliyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli vaktinizi ayırıp, okuduğunuz için teşekkür ederim. Faydalı olmasına çok sevindim. Keyifli haftasonları:-)

      Sil

  2. Şile, hep görmek istediğim yerlerden biridir. Gitmek hala kısmet olmadı. Görseller yine harika👍👏👏. Akaryakıt ikmalinden, kıyafet tercihine kadar o kadar teferruatlı anlatmışsınız ki hayran kaldım. Gitmeye niyetlenirsek eğer bu yazıyı okumaya tekrar geleceğim. Çok teşekkürler😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sibel Hanım:-) Şile bu tarafların en güzel yerlerinden ve yaz mevsimi haricinde bence daha keyif verecek bir yer. Bu yaz koronaya rağmen çok dolu olacaktır diye tahmin ediyorum... Faydalı bulmanıza çok sevindim. Mutlu pazarlar, şimdiden mutlu haftalar:-)

      Sil
  3. Ah o Şile yolları, ne anılarım var o yollarda. Arabada şarkı söyleyerek, bağıra çağıra defalarca o yollardan geçtik. Her zaman çok kalabalık gruplar halinde gittik. Denizin ve o güzelim yerlerin keyfini çıkardık. Yazdığın yerlerin hepsini ilk defa biliyorum :)) Sayende anılarım canlandı. Ne çılgınlıklar yaşadık ☺ Güzel yazın için teşekkür ederim. Bu pazar günü nerelere gittim, neler hatırladım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski Şile yolları ile kıyaslanınca inanılmaz güzelleşmiş, benimde küçükken hiç hatırlamak istemediğim yolculuklarım oldu, o virajlı yollarda 😅🙈 Yazıların amacı hiç gitmeyen arkadaşlara rehberlik ederken, giden arkadaşların da anılarını canlandırmak, eksik kalan yerleri öğrenmek 🙏 Çok mutlu oldum güzel yorumuna, teşekkür ederim 🙏☺️ Keyifli akşamlar, şimdiden mutlu haftalar 🙏 🤗

      Sil
  4. Çok güzel bir gezi yazısı olmuş öncelikle elinize sağlık. Oldukça yararlı ipuçları vermişsiniz yazı boyunca. Dalgalı deniz fotoğrafları, deniz feneri, köy evleri bir yana o turuncu ağaçlarla geçilen yol manzaraları bir yana :) Oldukça şahane kareler hepsi de. Gerçeğini görmek çok güzel olurdu. Yine de fotoğraflarını görmek bile güzeldi. Fotoğrafçı arkadaşlar demişsiniz ama siz de çok güzel kareler yakalamışsınız. Tekrar elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Fotoğrafçılık ile ilgili iltifatınız ayrıca mutlu etti beni:-) Şimdiden keyifli bir hafta dilerim.

      Sil
  5. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Resimlere bayıldım, eski evler de harika görünüyor. Gidip sakin bir yerde yaşama isteğim kabardı yine. :)
    Akçakese köyü plajı bana Çilingoz tabiat parkını hatırlattı biraz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Sakin yerde yaşama isteği bende de vardı ama korona günleri sakinliğe doyurdu:-)) Yazdığınız yere baktım ve sahili inanılmaz güzel görünüyor, yaklaşık 3 saat mesafe:-)) Listeme yeni bir yer aldım sayenizde ve belki oradan bahseden güzel bir yazı yazarsınız:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
    2. Çok güzel bir yerdi gerçekten, el değmemiş. Dalgası biraz fazlaydı denizin. Fakat çok az kaldık, sadece 1 saat. Eşimle uzak bir yere gider, suyu güzel diye bidonlara su doldurup dönerdik. Baktım garip bir yola girdi dönüşte. Meğer Çilingoza götürüyormuş beni, hazırlıksız yakalandım. :)) Koronadan hiç gidemedik bir daha. İleride gidersem bol fotoğraf çekip yazmak isterim tabi. :)

      Sil
  6. Şile hiç görmediğim bir yer. Fotoğraflar büyüleyici. Aynı zamanda pek çok ressama ilham verecek manzaralar var. Acilen restore edilmesi gereken evlerin bulunduğu sokaklar. Güzel yermiş, elinize sağlık sayenizde bilgi sahibi oldum, sadece adını bir de plajlarını duymuştum daha önce. Dediğiniz gibi yazın gidilmez ama pandemiden sonra özellikle bahar aylarında fotoğrafçılığa ilgi duyanlar için mükemmel bir gezi rotası olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Restorasyon işine neden girmediklerini anlamıyorum. Zaten sadece bir tane sokak kalmış tarihi evlerin olduğu... Güzel ve ziyaret edilmeye değer bir İstanbul İlçesi:-) Teşekkürler vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  7. Eski yollar inanın çok daha zorluydu. Bu hali fena sayılmaz yine de:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir yazı daha. Bu kez deniz ve dalgalarla birlikte fotoğraflar ayrı bir güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sırf dalgaları fotoğraflamak için tekrar gitmeye değer bir yer:-)) Huzurlu geceler.

      Sil
  9. Ne çok da terkedilip bırakılan yer varmış hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam muhtemelen kaçak yapılar. Devlet bir yerde yakalayıp "hop" demiş gibi duruyor:-)

      Sil
  10. Öğrenci olunca geziler anca günübirlik oluyor :) Manzara harika görünüyor. Ben İstanbul'a gitsem de henüz hiç böyle gezme şansım olmadı. İple çekiyorum o günleri. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu dönemde benim gezilerde günübirlik:-)) Malum korona... Umarım en kısa zamanda hayal ettiğiniz gibi gezilerin günü gelir:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  11. Çok severim Şile'yi. O küçücük yerde neler keşfetmişsiniz hayran kaldım ve bildiğimi sandığım Şile 'yi bilmediğimi anladım. 😊Fotoğraflar muhteşem yine👍Emeğinize, kaleminize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize ve yorumunuza 🙏☺️ Genelde bilinen yerleri tercih edip bazen detayları kaçırabiliyoruz 🙏 Güzel olansa hepimiz birbirimizden yeni şeyler öğreniyoruz 😀 Keyifli bir hafta dilerim 🙏 🤗

      Sil
  12. Sile is beautiful! I'd love to visit it someday!

    Astounding photos as always!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment 🙏 Wish you a great new week 🙏 🤗

      Sil
  13. Yıllar önce gittim birkaç kez Şile'ye gerçekten güzel yerler. Aslında İstanbul'un o tarafların şöyle rahat bir gezi yapmak istiyorum yeniden. Şile, Kilyos, Ağva...Gezip fotoğraflamalı, yüzmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şile'den neredeyse Amasra'ya kadar harika bir bölge, özellikle fotoğraf severler için ideal noktalar var 🙏 Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  14. Fotoğraflar hepsi birbirinden güzel çok güzel çekmişsiniz. Yazı da çok açıklayıcı olmuş bu yaz gitmeyi düşünüyordum bilgilenmiş oldum :) Emeğinize sağlık bol keyifli gezmeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Bu aralar bende durdum, her ne kadar gezilerimi sessiz sakin yerlere yada doğa il iç içe yerlere yapsam da son durumlar beni de fazlası ile tedirgin etti ve beklemeye geçtim:-)

      Sil
  15. 2019 Kasım'da biz de günübirlik gitmiştik Şile'ye. Oradan da Ağva'ya. Yazınızı okuyunca bir kez daha gidilmesi gerektiğine inandım. Çünkü aklımda kalan yalnızca Şile Feneri, Şile Kalesi, bir de şile bezi satan mağazalar:)) Şehrin içi nasıldır, ondan bile haberimiz olmadı. Ha, bu arada Restore edilen Şile Kalesi'nin Sünger Bob'a benzetildiğini duymuş muydunuz?:) Pandemi bitip de yollara düştüğümüzde buraya da yeniden gideceğiz ve rehberimiz kesinlikle siz olacaksınız. Çünkü, her zamanki gibi özenle ve emek verilerek yazılmış, harika fotoğraflarla bezeli bir yazı daha çıkmış elinizden. Emeğinize sağlık diyorum. Keyifle gezeceğiniz rotalarınız bol olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum hem beğenmenize hem de faydalı bulmanıza:-) Sünger Bob uzun süre gündem olmuştu ve halen bakınca öyle görünüyor:-)) O yüzden yakın çekimleri paylaşmadım:-) Ortalık biraz sakinleşinceye kadar ara verdim gezilere, ben ki bu konuda hassas ve dikkatliyim ama biraz durma zamanı.. Tekrardan sağolun:-)

      Sil
  16. Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:) Şile'ye hiç gitmedim, merak ediyorum, umarım bir gün kısmet olur. Fotoğraflara bayıldım, bilgiler çok faydalı olmuş gidip görecekler açısından:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize ve güzel yorumunuza 🙏 ☺️ Umarım en kısa zamanda görme ve gezme fırsatınız olur 🙏

      Sil
  17. Bom dia meu querido amigo, pude viajar através das suas fotos e excelentes matérias, saiba que você tem um amigo brasileiro que admira o seu maravilhoso trabalho.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, güzel yorumuna çok mutlu oldum 🙏 Türkiye'den kucak dolusu sevgiler 🙏 🤗

      Sil
  18. Hi. Thank you for visiting my blog, I came to return your visit and I really liked the photos. I tried to translate some text with the google translator because I like to visit new places. I am also following your blog.
    greetings
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I got so happy about your visiting my blog too 🙏 and I'm following your page because I like to know new cultures and places too ☺️ Many thanks 🙏🤗

      Sil
  19. yıllar önce gitmiştim Şile'ye
    ne güzeldi
    Agva ya bayılmıştım
    ayrıca deniz feneri harikaydı
    tuzluk biberlik almıştım deniz fenerinin minyatürü
    ne güzel bir gezi yazısı olmuş
    emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️ Fener ne yazık ki bir süre daha ziyarete kapalı ama restorasyon bitince yine çok güzel olacaktır ☺️ Ağva da dediğiniz gibi bayılacak, güzel bir yer. Tekrardan sağolun 🙏 ☺️

      Sil
  20. Çok teşekkür ederim:-) Terk edilmiş evler, yapılar, sokaklar benimde çok ilgimi çekiyor ve bulduğum her fırsatta gözümü karartıp girmeye çalışıyorum:-) Şile'nin her yeri güzel ama Akçakese Köyü Plajı gerçekten çok başarılı, sizin oralar ile boy ölçüşür yani:-)) Tekrardan teşekkür ederim güzel yorum için:-)

    YanıtlaSil
  21. Bir kaç kez günübirlik gitmiştim hadi bir hafta sonu konaklamalı gidelim dedik oteller öyle şımarmış ki Cuma Ctesi paket olmazsa kabul etmiyorlardı e ben işten Cuma 8 de çıkıyorum en hızlı gitme bile 12 ye doğru gidip uyuyacağım ama tam para vereceğim hadi bir kaç saat erken çıkmayı ayarladım aşırı pahalıydı oteller. O.yuzden biraz kızdım gitmedim bir daha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bende hiç konaklamalı gitmedim, evimize kısmen yakın olduğu için günübirlik ziyaretler yaptık bugüne kadar 🙏 Alternatif fazla olmadığı için böyle yapıyorlar diye tahmin ediyorum... Baktığınız zaman en fazla 2-3 tane büyük otel var ve tekel oluşturmuşlar gibi.. Günübirlik ziyaretlere devam :-)) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu hafta sonları dilerim 🙏 🤗

      Sil
  22. İstanbul civarı Marmara taraflarına detaylı bir gezi çalışması yapacağım. Fotoğraflar efsane olmuş. Paylaşımınız referans açısından benim için iyi oldu. :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize:-) Gezi planınızda Kocaeli tarafı da varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım:-)

      Sil
  23. şile ve ağva yı çok sevsem de istanbul şile yolu çok kötü virajlı hep midem bulandığı için gitmiyorum artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiye göre yine de fena sayılmaz. Bende telef olduğum günleri hatırlarım o eski yollarda:-) Şimdi güzel.

      Sil
  24. Küçükken Şıle ye denize girmeye giderdik o zaman nasıldı tam olarak hatırlamıyorum ama şimdiki hali de gözüme güzel göründü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolların güzelleşmesi dışında bir değişiklik olduğunu söyleyemem:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil