Kitap Önerisi | Solmayan Ümit | Sibel YILDIZ

Bu değerli kitap ve Kıymetli Yazarı ile tanışmam, özellikle kitap önerilerini büyük bir dikkat ve keyifle takip ettiğim Okumak Hayattır (http://sevimli-kitaplar.blogspot.com/) isimli blog sayfasının sahibi Sevim Hanım sayesinde oldu. İlk dikkatimi çeken kitabın gelirinin Darüşşafaka Eğitim Kurumlarına bağışlanacak olması, ikinci dikkatimi çeken ise Yazarı'ın bizler gibi bir blog yazarı olmasıydı:-) 

Solmayan Ümit - Sibel Yıldız

Kitaba ulaşma sürecim pek kolay olmasa da, D&R vasıtasıyla yaklaşık bir haftalık bekleme süresi sonunda, sorunsuz olarak elime ulaştı. Aslına bakarsanız kısa sürede okunacak bir kitap ama açıkçası çok çabuk tüketmeyi sevmediğim için, keyfini çıkarmak adına okuma süremi yaklaşık bir haftaya yaydım. (Günde 2/3 öykü)

İsterseniz önce çok kısa Darüşşafaka Eğitim Kurumlarından bahsedelim. Birçok arkadaşım ismini duymuştur ama ben yine de yazayım; Bu eğitim kurumu 1863 tarihinde Sultan Abdülaziz Han'ın fermanıyla "yoksul ve yetim çocukların eğitim-öğretimine destek olmak" maksadıyla kurulan ve günümüze kadar gelen tarihi geçmişi ve önemi büyük bir eğitim kurumu. Halen bu doğrultuda eğitim ve öğretim veren kurum, tarih içerisinde 200'ü aşkın Müslüman yetim çocuğun eğitimin sağlanmasından, 1939 Erzincan depremi sonrası yetim kalan 83 çocuğun eğitimine olanak sağlamasına, Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan asker çocuklarının, 1999 Gölcük Depremi sonrası yetim kalan 41 öğrencinin, 1997-2007 yılları arasında şehit olan asker ve polis çocuklarının yine sınavsız kabullerine kadar birçok saygı duymayı gerektirecek faaliyetlerde bulunmuş. Halen Anne ve Babası hayatta olmayan, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı çocukların eğitim ve öğretim görmeye devam ettiği bir eğitim kurumu olarak hayatını sürdürüyor. 

Böylesi değerli bir amaca katkı sağlayan ve kütüphanemin en güzel yerinde olmayı fazlası ile hak eden bu güzel kısa öyküler kitabı için Sibel Hanım'a buradan teşekkür etmek istiyorum.

Kitap ile ilgili kendimce yapacağım yorumlar öncesi Sibel Hanım'ın blog sitesini ziyaret etmek isterseniz; * Bir Yıldızın Hikayesi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Öncelikle başta Kitabın Yazarı Sibel Hanım'ın sonra da kitap okuma konusunda üst seviyede olan blog arkadaşlarımın affına sığınarak yorumlarıma başlamak istiyorum. Böyle diyorum çünkü bir önceki ve ilk kitap önerisi yazımda da belirttiğim üzere, çok fazla edebiyat, roman, öykü kitapları okuyan bir insan değilim, hal böyle olunca ciddiye alınacak yorum yapmak pek kolay olmuyor:-)

Kitap; 3'ü komedi tarzında, diğer 14'ü ise duygulanmanıza, heyecan duymanıza sebep olan toplam 17 adet kısa/ kısmen uzun öyküden oluşuyor. En uzun öykü 28 sayfa, en kısası ise 2 sayfa. Kitap toplam 172 sayfa.

Her öyküde karakterler, onlarla ilgili olay ve durumlar çok net anlatılmış ve bunların tümü akıcı bir şekilde birleştirilerek sonlandırılmış.

Hikayelerden sadece biri düşünmeme sebep olurken, diğerleri duygulanmama, yer yer tüylerimin diken diken olmasına sebep oldu. Komedi tarzı olanlar ise yüzümde kocaman bir gülümseme olmasını sağlayan eğlenceli öyküler:-) İnanın bir çoğu içinde "keşke bitmeseydi, biraz daha sürseydi" dediğim oldu. Tabi buradan hikayeler yarım bırakılmış gibi bir şey anlaşılmasını istemem:-) Sadece ben okumaya doyamadığım için böyle düşündüm.

Hikayelerin tamamı için olmasa bile bazılarında gerçek hayattan mı yoksa hayal ürünü mü olduğunu anlamakta zorlandım. Bazı hikayelerin gerçek olması çok muhtemel gibi görünmese de acaba soru işareti birçok öyküde kafamda canlandı:-) Bu yazıyı okursanız lütfen bu duruma bir açıklık getirin Sibel Hanım:-))

Benim en çok hoşuma giden ise, bir çok arkadaşıma anlamsız gelebilir ama bilinmeyen kelimelerin neredeyse hiç olmayışıydı. Bu benim için önemli bir konu. Bilinmeyen, az kullanılan kelimeleri özellikle seçip kitaplarına, cümlelerine koymayı seven yazarlardan ne yazık ki pek hoşlanmıyorum ve genelde de okuma hevesim süratle kaçıyor:-) Çünkü kitaba konsantre olmama engel oluyor. Bir elimde kitap diğerinde sözlükle kitap okumaya çalışmak alışkanlıklarıma ters olduğu için bu açıdan beni çok mutlu eden bir kitap oldu:-)

Kötü alışkanlıklarımdan biri de, birçok paragrafı, olayların gidişatını, anlatılmak isteneni önceden anlamamdan dolayı paragrafları atlayarak okumak:-) Ama bu kitapta bırakın paragraf atlamayı, virgülleri bile dikkate aldım. Çünkü kaçırılmayacak kadar sürükleyici, merak uyandıran ve akıcı bir dil kullanılmıştı.

Son olarak da karakterlerin, öykü kahramanlarının bizden birileri olması, olayların bildiğimiz yerlerde geçmesi de dikkatimi çeken, güzel bir ayrıntı oldu benim için:-)

Sizlere de gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim, gün içerisinde, yolculuklarınızda, kısa iş molalarınızda rahatça okuyup, keyif alabileceğiniz bir kitap.  Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Solmayan Ümit - Sibel Yıldız


Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Ben de Yazarı blogta tanıyorum ve okuyacam dediğim bir kitap.
    Kitap hakkındaki yorumunuz bence çok güzel olmuş kitap okuyan biri olarak yorumunuzu çok beğendim her ne kadar ciddiye alınacak bir yorum deseniz de bence tam tersi ciddiye alınacak bir yorumda bulunmuşsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum güzel yorumunuza:-) Kitap öneri ve yorumlama konusunda kitabı gerçekten beğendiysem ve benim açımdan önerilecek bir kitap ise yazmaya gayret ediyorum. Zaten bu da ikinci kitap önerim şimdiye kadar:-) Tekrardan teşekkür ederim ilginize.

      Sil
  2. Sizin gibi kitap hakkında yorum yapan bir blog arkadaşı sayesinde tanıdım kendisini. :) Listeme ekledim, kitabı da bir sonraki alışverişimde alacağım. Gece uyumadan önce okumak için çok güzel olacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okuyacağınıza eminim:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  3. Benimle ilgili zarif yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle... Çok haklısınız şimdi bu kelime burda çok anlamsız dediğim tek bir yer bile olmadı ve bende pek çoğunun gerçek karakterler olduğuna inandım okurken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:-) Sayenizde birçok güzel eserle tanışma imkanı buldum. Beni de en mutlu eden ve keyifle okumaya teşvik eden hususlardan biri de anlayabilmemdi:-)) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  4. Merhabalar Sezgin Bey,

    Bu güzel sürpriz için, bu özenli sunum için size çok teşekkür ederim. Gerçekten çok mutlu oldum. Bu kitap, mesleğim ve anneliğimin yanı sıra üzerinde üç yıl ısrarla çalıştığım bir projeydi. Eski yıllara dayanmasa da hayalimdi. Geçen yıl bu zamanlar internet ortamındaki pek çok satış sitesinde okurlarla buluştuğunda bir hayalimi daha gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadım, hala da yaşamaktayım. Siz ve sizler gibi duyarlı insanların sayesinde birinci baskı bitmek üzere. Her zaman dediğim gibi blog benim ikinci geniş ailem. Burası çok düzeyli bir ortam ve burada çok nitelikli pek çok arkadaş edindim. Yazma becerimi buradaki takipçilerimin sabrı ve vefasıyla biraz daha geliştirdim. Dolayısıyla size ve sizin nezdinizde bu arkadaşlarımın her birine, halkamdaki herkese bir kez daha vesilenizle teşekkür ederim. Sizinle birlikte bana inanan, emeğime, heyecanıma amacıma saygı duyan, kitabımı alıp okuyan, yorumlayan, sosyal medya ortamlarında paylaşıp tanıtıma katkı sağlaya pek çok bloger arkadaşıma şükran borçluyum.

    Darüşşafaka’yı öyle güzel anlatmışsınız ki bunun için de ayrıca teşekkür ederim. Bu kurum, bağışçılarının zihninde şaibe uyandırmayacak kadar temiz ve müstesna bir geçmişse sahip. Sağlık, spor, fen, kültür-sanat, siyaset gibi farklı pek çok alanda ülkesine hizmet eden, mesleğinde temayüz etmiş pek çok saygın insan yetiştirmiş özel bir yuva. Yazınızdaki bu açılımı; kitabı alan okurların nereye, nasıl bir katkı sağladıklarına dair farkındalıklarını artırması bakımından çok değerli buluyorum.

    Öykülerin gerçek mi yoksa kurgu mu olduğunu sormuşsunuz. Her biri kurgu, kişiler ve olaylar tamamen hayal ürünü. Bunun yanı sıra kahramanlara kimlik yüklerken okuduklarımızdan, izlediklerimizden, yaşadıklarımızdan, yaşayamadıklarımızdan bilinçaltımızdan gelen tortulardan etkilenme olasılığı elbette ki mümkün.

    Bu arada kaptırıp yazmışım Sezgin Bey. Bir blog yazısı uzunluğunda olmuş neredeyse. Kendimi ve sizi daha fazla sabote etmeden çekilsem iyi olacak. Sevgili Sevimciğimin (Okumak Hayattır) de bu tanışmadaki/paylaşımdaki katkısını anmadan olmaz. İyi ki var. Ne diyelim Hayatı iyi okuyalım ki ümitler Solmasın :))

    Yıldızlı Sevgilerimle…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için gerçekten çok teşekkür ederim. Kitabı alırken tek amacım, böyle bir düşünceye az da olsa kendimce bir katkım olmasıydı. Ama tüm samimiyetimle söylüyorum, çok büyük keyif alarak okuduğum sayılı öykü kitaplarından biri oldu. Tekrardan emeğinize sağlık:-)

      Sil
  5. Takip ettiğim bir blog yazarı.Kitabını alma fırsatım olmadı henüz, ama özellikle sizin yorumlarınızdan sonra okumak istedim en kısa zamanda. Dilimizin gelişmesi ve kelimelerimizin çeşitlenip unutulmaması için farklı kelimeleri kullanmak gerekli, bence. Kitap okurken bazen kesebiliyor acaba bu ne demek? diye sözlüğün sayfalarına dadanabiliyoruz. heyecanlı hikayelerde bu sorun tabi:) Okuyucu her tür yorum yapabilir diye düşünüyorum, çünkü kitaplar okuyucular için yazılıyor. Sevgili Sibel hanım'ı da tebrik ediyor en kısa sürede onun kitabını okuyacaklar listesine alıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız bu benim kendime has bir sıkıntı yada alışkanlık demeliyim ☺️ Dediğiniz gibi heyecanlı bir öyküde kullanılan bilinmeyen kelime beni bir anda hikayeden uzaklaştırabiliyor 🙏 Dilimizin, kelime dağarcığımızın zenginleşmesi zaten kitaplar sayesinde oluyor, bu konuda sizinle tamamen aynı fikirdeyim 🙏 Konuşma dili artık iyice basit bir seviyeye düştü ama yinede çok zorlaştırmamak lazım 😄 Teşekkür ederim ilginize ve güzel yorumunuza 🙏☺️

      Sil
  6. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Kitap aklımda, okumayı çok istiyorum ben de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 ☺️ Eğlenceli ve amacı açısından ayrıca değerli bir kitap ☺️

      Sil
  7. Sibel Hanım'ın kitabını ve gelirini Darüşşafaka Eğitim Kurumuna bağışladığını biliyorum. Blog yazılarını ilgiyle takip ettiğimiz arkadaşımız son derece güzel bir iş çıkartmış, bu vesileyle bir kez daha tebrik ediyoruz kendisini. Ben de ilk fırsatta okumak istiyorum. Yorumunuzun bende bu hissiyatın oluşmasında ayrıca katkı sağladığını da belirtmek isterim. Ancak yukarıdaki Mehtap Hanım'ın dile getirdiği üzere bilmediğimiz sözcükleri, duymadığımız tarih, bilim, kültür ve sanata ilişkin konuları okuyup onlar hakkında bilgi sahibi olmak kitapta aradığım özelliklerin başında geliyor benim. Özellikle hikayelerin öğretici ve düşündürücü, insanın aklını zorlayan bir yönü olması gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde bahsettiğiniz tarih, bilim, sanat konularında az bilinen yada aşina olunmayan kelimelerin kullanılması biraz kaçınılmaz gibi ve zaten öğretici olmaları itibariyle dediğiniz gibi bilgi sahibi olmamıza, öğrenmemize vesile oluyorlar ☺️ Ancak öykü, roman tarzı kitapların benim için daha çok rahatlamak, belki zihnimi dinlendirmek gibi amaçları olduğu için bilinmeyen kelimeler olması ters etki yaratıyor :-)) Sanırım hepimizde farklı etki ve beklentiler olması normal bir durum 🙏

      Çok mutlu oldum güzel yorum ve değerlendirmenize, farklı bakış açıları düşündürücü ve katkı sağlayıcı oluyor benim için 🙏

      Sil
  8. İlmi kitaplar konusunda haklısınız, belki de insanlar bu yüzden okumak yerine başkalarından dinlemeyi yada izlemeyi tercih ediyor 🙏 Ama bu tarz ilmi kitaplarda dediğiniz gibi kaçınılmaz olabiliyor ☺️ Teşekkür ederim ilginize 🙏 ☺️

    YanıtlaSil
  9. A good review. I always like reading reviews of books by authors I have never heard of or read before. It's helpful when considering to read something unfamilar.
    Enjoy your day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Bill 🙏 The Author of the book is blogger too ☺️ Have a wonderful weekend 🙏🤗

      Sil
  10. Çok teşekkür, çok mutlu oldum yorumunuza 🙏☺️ Keyifli bir hafta sonu olsun ☺️

    YanıtlaSil
  11. Darüşşafaka'yı anlatman ayrıca güzel olmuş hocam.

    YanıtlaSil
  12. İnternet üzerinden yalnız kelimeler aracılığı ile tanışılmış ve tanışıklık samimiyet yaratmış. Bu duygularla gidip kitap satın alınmış. Çok sevimli buluyorum. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız:-) Kitabın yazılış amacının vesile olduğu tanışma değerli bir insana, akademisyene, yazara ulaşma fırsatı verdi. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  13. Kitaptan elde ettiğiniz geliri bağışlamanız övgüye değer. Ayrıca bir blog yazarı! parlak. Bunlar çoğumuzu cesaretlendiriyor.
    İspanya'dan bir kucaklama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muchas gracias mi querido amigo. La autora del libro es una mujer verdaderamente valiosa y exitosa. Es una persona ejemplar para todos. Saludos desde Türkiye:-)

      Sil
  14. Sibelcigimin kitabını ben de aldım ve okumaya başladım, hikayeleri birbirinden güzel ve başarılı..Ve gelirini ayrıca Darüşşafaka'ya bağışlaması çok örnek bir davranış kesinlikle çok takdir ediyorum..
    Sizin de bu paylaşımınız çok güzel ve destekleyici, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel yorumunuz ve desteğiniz için. Şimdiden keyifli bir pazar dilerim:-)

      Sil
  15. Ne güzel bir tanıtım yazısı olmuş, kitabın içeriği de hemen alıp okumalık... Ayrıca gelirin bağışlanıyor oluşu beni duygulandırdı... En yakın zamanda almak istiyorum bende, teşekkürler bizimle tanıştırdığınız için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten keyifle okuduğum çok güzel bir kitaptı 🙏 ☺️ Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏

      Sil
    2. Bu kitabı listeme eklemiştim ama sizin bu tanitiminizdan sonra kesin okumalıyım.Ayni sizin gibi bilinmeyen kelimelerden oluşan kitapları hiç okumak istemiyorum, bu yüzden de yazarken ben de dikkat ediyorum.Zaten edebi bilgim fazla da yok:) Çok teşekkür ederim, güzel bir tanıtım olmuş...

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim ilginize, gerçekten de keyifli bir kitap 🙏

      Sil
  16. Çok güzel bir kitap önerisi olmuş. Yazma konusunda Sibel ablanın bana yardımı çoktur. Kendisine tekrardan çok teşekkür ederim. Ben de temin ettim. Çok güzel öyküleri var. İlgiyle takip ettiğim yazarlardandır kendisi... 👏🏼🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmene 🙏 ☺️ Senin kitabında harika gerçekten, onu da yeni bitirdim ☺️ Blog yazan arkadaşların kitaplarının olması ve onları okumak büyük ayrıcalık ve keyif 🙏 Emeğinize sağlık ☺️

      Sil
  17. I have never heard of Sibel YILDIZ ... I will look for her book in English language.
    Have a nice time.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. She is a blogger too but I guess it's little hard to find that book in English language... If you want you read her artickes from this link: https://gunesebakarken.blogspot.com/ . Have a wonderful day my friend:-)

      Sil
  18. biriciklerimizden o tabii :)

    YanıtlaSil
  19. Neden öyle söylüyorsunuz canım. Pek de güzel yorumlamışsınız.Güzel yorumunuz sayesinde bende çok merak ettim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Okuyan arkadaşlar kitap kurdu olunca insan ister istemez tedirgin oluyor:-))

      Sil