Güzelcehisar Lav Sütunları Gezi Rotası | Hayat40tansonra

Güzelcehisar Lav Sütunları


Genel:

Tam kapanma sonrası ilk İstanbul gezimin devamında, sınırları biraz genişletip ilk konaklamalı gezimizi gerçekleştirdik:-) Mart 2019'da korona virüs salgını başladıktan sonra ilk defa, bi cesaret, 4 gün farklı güzergahları kapsayan gezimizi tamamlayıp sağlıkla evimize dönmüş bulunuyoruz:-)

Daha önceki yazılarımdan hatırlayanlar vardır. Gezi yazılarımda öncelikli amacım yakın çevreden başlayarak yavaş yavaş konaklamalı gezilere geçmekti:-) Günübirlik gidip gelebileceğim yerlerin iyice azalması ve havaların ısınmaya başlamasıyla artık yavaş yavaş kısa süre konaklamalı gezilere sıra gelmeye başladı. Bundan sonra 1-2 tane daha günübirlik gidilebilecek yer ile İstanbul ağırlıklı yazılar ve sonrasında kısa konaklamalı yazılar gelmeye devam edecek :-)

Bu kısa tatil/ geziyi müsaadenizle "yazı dizisi" şeklinde hazırlamak ve gördüğüm yerlerin hakkını, bol fotoğraflar eşliğinde vererek sizlere sunmak istiyorum:-)

Daha fazla uzatmadan bu yazı dizimizin başrolünü, Bartın İline bağlı Güzelcehisar Lav Sütunlarına veriyoruz:-)

Ulaşım:

İzmit-Güzelcehisar Lav Sütunları Ulaşım

İzmit merkezden 330 km., Ankara'dan 280 km. ve Amasra'dan 40 km. uzaklıkta olan bu cennet köşesine ulaşım için yollar gayet güzel. Yollarda tamamen ceza yazmak amaçlı hız ölçüm radarları olduğunu aklınızda tutarak, hız tabelalarında yazan limitlere mutlaka uyun:-)

Bartın'a kadar olan yollar çift şerit, son 7-8 km.lik kısmı tek şeritli yol olmasına rağmen sakin ve güvenli. Ayrıca bu yol üzerinde harika manzaralar izleme şansınız var. Bunlardan biri de İnkumu Plajı ve kaçırmamanızı tavsiye ederim:-) Ayrıca klima çalıştırmak yerine, camları sonuna kadar açıp öyle yolculuk yapmanızda başka bir tavsiyem.

İnkumu Plajı

Ulaşım için Google Maps'i gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ancak Güzelcehisar Köyüne girdikten sonra tabelaları takip ederek gitmekte fayda var. Uygulama sizi kestirme ama dik ve tehlikeli ara sokakların olduğu yoldan, park imkanı sınırlı bir alana yönlendirirken, tabelaları takip ederseniz daha rahat yollar ve büyük bir otoparkın olduğu yere çıkacaksınız. Otoparklar ve giriş ücretsiz.

Keşfet:

Güzelcehisar Lav Sütunları

Bu doğa harikası yerin başlangıcında ve bitişinde seyir terasları mevcut olup, Lav Sütunlarına ulaşmak için sizi 850 metre uzunluğunda ahşap ve bakımlı bir yürüyüş yolu bekliyor olacak:-) Yol uzun gibi görünse de serin havalarda yürümek inanılmaz keyifli olacaktır. Hava sıcak dahi olsa denizden gelen esinti sizi zorlamadan parkur sonuna ulaştıracak:-) (Teraslar ve yürüyüş yolu engelli dostu.)

Yürüyüş Yolu Başlangıcındaki Seyir Terası

Yürüyüş Yolu Sonundaki Seyir Terası

Seyir terasları uzaktan küçük gibi görünse de son derece büyükler. Aynı anda belki 100'e yakın insanı alacak büyüklükteler. Ama biz gittiğimizde kimsecikler yoktu:-) Her ikisinden de harika manzaralar izleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Seyir Terası

Lav sütunlarına doğru ahşap yoldan ilerlerken sağ tarafta ince ve temiz kumdan oluşan uzun sahil ve deniz manzarası size eşlik ederken, diğer tarafınızda ise festival alanı olarak düşünülmüş, birkaç tinyhouse ile yazlık tarzında tek katlı eski yapının olduğu alan ve otoparkı göreceksiniz. Ayrıca ahşap yol üzerinden plaja geçiş için birçok merdivenli ara mevcut olup, yol üzerindeki bankları mola için kullanabilirsiniz.

Güzelcehisar Plajı

Ve tabi ki 850 metre sonunda ise; 80 milyon yıllık olduğu tahmin edilen doğa harikasına ulaşacaksınız:-) Benzerlerinin sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve ABD'nin California eyaletinde olduğu iddia ediliyor. 

Kalınlıkları 50-100 cm. arası, boyları ile 50 metreyi aşan kayalıklar, Mugada'ya kadar uzanıyor. Ancak biz karadan küçük bir miktarını görebiliyoruz. Eğer tekne ile çıkma imkanınız olursa daha keyifli bir görsel şölen olacaktır:-)

Güzelcehisar Lav Sütunları

Sondaki seyir terasına gelmeden hemen önce, ahşap yoldan plaja inip, lav sütunlarına yaklaşabiliyorsunuz. Tabi birkaç yerde yazan uyarı tabelalarına dikkat etmek lazım ve çok dibine kadar girmemek lazım. Tahminimce kışın yada son baharda sular biraz yükseleceği yada dalga olacağı için kayalıkların kenarına inmek mümkün olmayacaktır.

Burası için mevsim tavsiyem, denize girmeyi düşünmüyorsanız, kesinlikle Ekim-Kasım ayları olacak. Kıyafet ise kesinlikle yürüyüş ayakkabısı ve rahat elbiseler. Burası 2-3 saat vakit geçirebileceğiniz ve herhangi bir masraf yapmadan gezebileceğiniz bir yer. Mayıs sonu itibari ile nerdeyse bomboştu ama tahminim 1 Haziran sonrası, özellikle haftasonları çok kalabalık olacaktır. Bu arada unutmadan burada ufak bir iki tesis mevcut ve yeme-içme ile wc ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsanız. Fotoğrafçı arkadaşlar için inanılmaz kareler çıkacak bir yer olduğunu unutmayın:-) (Güncelleme: Instagram'da fotoğraflarını büyük bir keyifle takip ettiğim bir arkadaşımın hatırlatması üzerine ilave etmekte fayda var; burası için herhangi bir açılış-kapanış saati söz konusu değil. Ayrıca giriş ücreti de söz konusu değil.)

Lav Sütunları ve Seyir Terası

Tavsiyeler:

Mevsim az önce de yazdığım gibi, Ekim-Kasım yada Nisan-Mayıs ayları. Burası denize girmek için her ne kadar keyifli görünse de, kalabalık çok göze alınabilecek gibi görünmüyor.

Ayakkabı seçimi kesinlikle spor:-)

Mümkünse yanınızda kamp masa ve sandalyeleri olsun. Burada oturup, bir şeyler içmekten, yemekten keyif alma garantisi var:-)) 

Fotoğrafçı arkadaşlar için en önemli tavsiyem; akşam saatlerinde gitmeleri. Öğle saatine denk gelen ışıkta fotoğraf çekmek keyif vermiyor yada yanınızda mutlaka filtre olsun. Yoksa bol bol lekeli fotoğraflar çekersiniz. Ayrıca yön itibariyle, günbatımı saatinde inanılmaz kareler yakalama ihtimaliniz çok yüksek. Tele objektifler işinizi fazlasıyla görecektir.

Otopark için tabelaları izlemeyi tercih edin. Google Maps sizi son düzlükte sıkıntıya sokabilir:-)

Bir kere geldim ama inanın fırsat olursa hiç düşünmeden ikinci kez gideceğim bir yer.

İlk yazı dizimizin sonuna geldik, umarım keyifle okuduğunuz faydalı bir rehber olmuştur:-) Bir sonraki durağımız Amasra olacak:-))

Lav Sütunları

Yorum Gönder

52 Yorumlar

  1. Güzel bir yermiş. Yürüyüş yolunda yürümek isterdim. Yeşilliğin arasında dolaşmak her zaman keyif vericidir. Fotoğraflar çok iyi görünüyor. :) Bu tanıtımınız da dolu dolu olmuş. Pek çok kişi için rehber niteliğinde. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim 🙏 Sonbaharda burasının çok güzel olacağına eminim, rengarenk olacaktır kesinlikle. O tarihleri tercih etmekte fayda var ☺️

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Resimler de birbirinden güzel. Sayenizde yeni yeni yerler öğreniyoruz. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, merak ettiğim ve paylaşmak istediğim bir yerdi 🙏☺️ Mutlu haftalar 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  3. I have read it, watched it and I would definitely want more. . These rock structures are amazing. In my opinion the series of articles is a very good idea. Have a good new week :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Ela, other places are good too 🙏 Sooner 😅 Happy new week for you too 🙋‍♂️☺️

      Sil
    2. Of course 😊And I believe the next will be interesting too. 😁Write faster 🤣🤣🤣🤣🙋‍♀️

      Sil
  4. Boa tarde meu querido amigo. Essa paisagem é um sonho e muito linda. Ver a natureza em preservação é uma maravilha. Parabéns pelo seu trabalho maravilhoso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much my friend 🙏 Happy new week 🙋‍♂️☺️

      Sil
  5. Nasıl güzel yerler, bomboş sanki ikinize özelmiş gibi. Çok şanslısınız :) Açılma sonrası her yer tıkabasa dolacak. Şimdiden endişeleniyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanlamayı özellikle böyle seçtik, 1 Haziran sonrasına kalsa, dediğiniz gibi tıka basa olacaktı... Gerçi burası henüz tam olarak keşfedilmemiş bir yer, gitmek, görmek lazım geç olmadan :-)) Teşekkür ederim güzel yorum için, mutlu haftalar şimdiden 🙏 🙋‍♂️ ☺️

      Sil
  6. Yine bilgilendirici bir yazı daha! Aklıma bile gelmeyen yerlerin, ne kadar eşsiz olduğunu yazılarında öğreniyorum. Ellerine sağlık :) Fotoğraflar harika 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, artık kontrollü olarak dışarı çıkma zamanı :-)) Bilmediğimiz o kadar çok yer var ki... Bakalım ne kadarını birlikte gezerek, yazarak, okuyarak paylaşacağız :-) Tekrardan teşekkür ederim güzel yorumun için, mutlu haftalar şimdiden 🙏 🙋‍♂️ ☺️

      Sil
  7. Ne güzel bir ana denk gelmişsiniz öyle.Geniş ve ferah ferah, kalabalık yok.En sevdigim gezi türü bu :) Fotoğraflar çok çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın tüm gezi neredeyse böyle sakin ve insan kalabalığı olmadan geçti ve mutlu bir şekilde döndük evimize 🙏☺️ Çok teşekkür ederim, mutlu haftalar 🙏 🙋‍♂️☺️

      Sil
  8. Epey bir fotoğraf çektim Amasra'da, kesin tanıdık yerler çıkar :-)) Zaten çok küçük ve gezilecek yerleri az bir yer 🙏 Aslında Bartın'a çok yakın, keşke duymuş olduğunuz bir yer olsaydı, görülmesi gereken güzel bir yer ☺️ Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu haftalar dilerim 🙏 🙋‍♂️☺️

    YanıtlaSil
  9. The landscape is breathtakingly beautiful ! Looks like a wonderful place to visit.

    YanıtlaSil
  10. Deniz suyu altında yükseklikte olan seyir terasını seviyorum. Yogyakarta sahilinde cam zeminli bir teras alanı da var ... ama oraya hiç gitmedim. İlginç hikayen için teşekkürler dostum.
    Haftanın güzel bir Pazartesi başlangıcı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yogyakarta'da ki o yere fırsat bulup gittiğinde, yazısını okumayı çok isterim:-) Teşekkür ederim güzel yorumun için. Mutlu haftalar dostum:-)

      Sil
  11. Her yazınızda öncelikle fotoğraflara bayılıyorum, açıları çok güzel, emeğinize sağlık:))) Çok güzel bir yere benziyor. Özellikle seyir terasına bayıldım, saatlerce kalabilirim orada, manzarası çok güzel gerçekten. Yazınız gidip gezmek isteyenler için oldukça ayrıntılı ve faydalı, her yazınız öyle bence. Çok severek okuyorum ve okudukça da sayenizde öğreniyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende her yorumunuzda fotoğraflarım için yapmış olduğunuz değerli yorumlara çok mutlu oluyorum:-))) Eksik olmayın, sağolun. Burası küçük ama gerçekten görülesi bir yer. Özellikle de sonbaharda:-) Mutlu haftalar.

      Sil
  12. Duymadığım ama gidilesi bir yer gibi. Bakalım oralara yolumuz düşerse. Ama ben kalabalık da olsa denizi nasılmış deyip yüzeceklerdenim sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz var ama Karadeniz olduğu için sizin taraflar gibi keyif vermeyebilir:-)) Birde çok büyük bir plaj değil, yazın kalabalığı hayal edemiyorum:-(( Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  13. Very beautiful, this beach. I would like to visit. Maybe one day...
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Whenever you want and have time, me and my family always here to guest you:-) Thank you so much and happy new week:-)

      Sil
  14. Bartın'da yılar önce iş gereği kısa bir süre yaşadım. Çok güzel, çok şirin bir yer. Bir sonraki ziyaretinize Amasra ve İnkum'u da ekleyebilirsiniz bence. Güzelcehisar'ı üç yıl önce gezmiştik. Lav sütunları, seyir teasları, yürüyüş yolu ve masmavi deniziyle tekrar tekra ziyaret edilecek mekanlardan. Denize nazır yediğimiz ızgaranın tadı hala damağımda. Bana hoş anılarımı hatırlattınız. Çok teşekürler Sezgin Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sibel Hanım, mutlu anılarınızın canlanmasına ayrıca sevindim:-) Güzelcehisar'dan Amasra'ya geçip 1 gece de orada kaldık:-)) İnkumu'na nedense gitmek istemedim ama uzaktan fotoğrafladım. Amasra yazısı hazır, birkaç kontrol daha sonrasın da yayınlayacağım:-) Keyifli bir hafta diliyorum, saygılar.

      Sil
  15. Your photos show the beauty of the place perfectly. Great report, well done!
    Enjoy your day.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill. As I know North Ireland has the same rocks:-)) Many thanks again, happy new week.

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. Hocam gelmediği iyi oldu, her gün 15-20 adım yorardı evladı:-))

      Sil
  17. Ne iyi yapmışsınız! Yıllar önce dalış için gitmiştim, su altı da başka güzel ama uzun yıllar oldu.. Öyle kalmış mıdır bilmem. Kadrajı mı öyle ayarladınız yoksa kimsecikler yok mu gerçekten???? Şahane!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok az insan vardı:-)) O yüzden de istediğiniz pozları çekme şansınız oluyor:-)) Ama öyle tahmin ediyorum ki 1 aya kadar o yolda yürüme imkanı bulamayız.. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  18. Harika görseller ile desteklenmiş verimli bir gezi yazısı olmuş emeğinize sağlık, bütün Karadeniz kıyısını gezmeyi istiyorsam da ne yazık ki henüz bir fırsat bulmadık inş diyerek bir dilek hakkımızı kullanalım :D Keyifli seyirler dilerim, sağlıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Karadeniz turu benim de en büyük hayallerimden. Büyük bir kısmını gördüm ama gezi maksatlı tur daha keyifli olacaktır:-) Tekrardan teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil

  19. Pandemide de gayet güzel gezilip eve dönülebildiğinin kanıtı:) Sayenizde okurların gezilecek yerler listesi büyüyor ki millet zaten dört gözle beklemede:)
    Kelimenin tek manasıyla "harika" bir yermiş. Fotoğraflarınızla hakkını vermişsiniz. Tam olarak cennetten bir köşe. Emeklerinize sağlık🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam da dediğiniz gibi oldu, tedbirler ile sağlıklı bir gezi yapmış olduk eşimle:-) Ama 1 Haziran sonrası nasıl olacak inanın bilmiyorum, çünkü gittiğimiz hemen her yerde yalnızdık:-)) Çok mutlu oldum beğenmenize, sağolun:-)

      Sil
  20. Çok teşekkür ederim Sevgili Ause:-)) Burası aslında tam karavanlık, hele ki akşam, gece inanılmaz olacaktır burada bir karavanda konaklamak:-) Şefimi kandırın, o tarafta sezon sakinleşince Karadeniz yapın bence:-)) Çok teşekkür ederim tekrardan. Selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. What a beautiful place! It seems that place is not too far from Istanbul.
    I would have never thought of such marvelous beaches along the Black Sea coast. I can see that the North side of Turkey is interesting ... I used to think that Mediterranean side of Turkey is more beautiful (Bodrum, Marmaris, Antalya, etc.).
    Thanks for sharing!

    Have a nice Sunday ☀️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mediterranean and Aegean beaches are ideal for those who just love to swim and spend their holidays in hotels:-)) But for travelers who love nature trips, the Black Sea beaches are perfect...Yes here is very close to İstanbul and roads are perfect to travel.

      Thank you so much for your nice comment:-)

      Sil
  22. Çok güzel bir yermiş gerçekten çok. Hiç kimsenin olmaması mı fotoğrafları daha huzurlu ve etkileyici yapıyor acaba? :) Buranın dolu halini merak ediyorum... Yazı, yorumlar ve fotoğraflar için elinize sağlık hepsi birbirinden güzeller :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası burası boş olduğu için bu kadar keyifliydi diye düşünüyorum. Amasralı bir arkadaşım, bu plajın çevrede denize girilecek en güzel yer olduğunu söylemişti ama kalabalık halini düşünmek bile istemiyorum:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  23. Wow this bays are beautiful, you are doing a great work by promoting your country!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Marisa:-) I'm sure you will start to love my country:-))

      Sil
  24. Nefis yerler. İşimin gereği Bartın bölgesini biliyorum ama sizinki gibi gezi amaçlı olmadığı için çok şeyler kaçırdığımı anladım. Bir sonraki durağınız Amasra'yı da gördüm. Yollar berbattı o zamanlar ama tepeye varıp kuş bakışı şehri gördüğümüzde bütün yorgunluğumuz gitti. Bir de orada yediğim barbunya balığını ve mevsim salatası hala damağımda. İyi gezmeler, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amasra için yollar harika diyebiliriz:-) İş ve yaşam bir araya gelince, içinde bulunduğumuz güzellikler çoğu zaman gözden kaçabiliyor yada zaman olmuyor sanırım:-( Balıklar ile meşhur salatası bir sonraki yazıda:-)

      Sil
  25. Bartın'a gitmiştik ama buraları hiç bilmiyordum
    plajında denize girip sahilinde oturmuştuk
    bir daha gidersem rotamız bu olsun
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ederim Güzelcehisar'ı:-) Zaten Amasra'ya da çok yakın. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil