Üsküdar, Kuzguncuk, Çamlıca Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Çamlıca Tepesi

37 günlük aranın ardından ilk günübirlik gezimi gerçekleştirmiş olmanın ve yeni bir gezi yazısı hazırlamanın mutluluğunu iliklerime kadar hissediyorum:) Bir taraftan Ramazan ayı, diğer taraftan tam kapanma denk gelince mecburi mola kaçınılmaz oldu. Herkes gibi bu süreçte bende bedensel ve zihinsel olarak epey yıprandım. Ama çok şükür 1 Haziran'a kadar kontrollü açılma başladı ve umarım bu durum, sonrasında daha fazla serbestlik ile devam eder. Başta vefat sayıları olmak üzere, vaka sayıları da hızla düşüş göstermeye başlar.

Bu kadar ara sonrası ilk gezimi, hemen yakına, komşu şehir İstanbul'a yaptım:) Aslına bakarsanız bu gezide ki önceliğim tamamen fotoğraf çekmek üzerineydi. Özellikle boğaz manzaralarına ve kız kulesinin binlerce fotoğrafına benden de bir kaç kare ekleme niyetindeydim. Her ne kadar asıl görmeyi arzu ettiğim yer kapalı olsa da beni fazlasıyla tatmin eden, özellikle zihinsel olarak rahatlamamı sağlayan güzel bir gezi oldu:)

Peki bu yazıda nereleri okuyacak, nerelerin fotoğraflarını göreceksiniz?

Gezi Güzergahı

Salacak Sahili, Kız Kulesinden başlayıp, Üsküdar Sahil ve Kuzguncuk Semtine, oradan Büyük Çamlıca Tepesine ve son olarak Çamlıca Cami'ne uğrayıp geziyi tamamlayacağız. Aslına bakarsanız İstanbul ucu bucu olmayan bir yer, özellikle tarihi anlamda görülmesi gereken yer sayısı çok fazla. Her ne kadar İstanbul'da gezi maksatlı çok yer görmüş olsamda, hemen hemen hepsi eski tarihli ve fotoğrafsız oldukları için yeniden fethetme niyetindeyim:) Bu bir başlangıç ve fotoğraf odaklı bir gezi yazısı olsun diyerek başlayalım.

Ulaşım konusunu maddelerde yeri geldikçe yazacağım için bu sefer ayrı bir ulaşım maddesi yazmıyorum. Ayrıca yazdığım her yere toplu taşıma ile ulaşım olduğunu da belirteyim. 

Keşfet:

1. Kız Kulesi:

Kız Kulesi ve Galata Kulesi

Arka fonunda, bir tarafına Tarihi Yarımada'yı, diğer tarafına Galata Kulesini alan tarihi güzellik. İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi:) 

Gelin önce Kız Kulesi ile Galata Kulesi'nin aşkını hatırlayalım:) Bildiğiniz gibi zarif, narin ve güzeller güzeli Kız Kulesi'nin yapım tarihi, hem yakışıklı, hem de heybetli delikanlımız Galata Kulesi'nin yapım tarihinden daha eskilere dayanıyor.

Yalnızlık kolay değil... Yıllarca aşıklar gelsin, karşında el ele, göz göze seni izlesinler, senin karşında ilan-ı aşk etsinler ama sen sürekli yalnız, hep yalnız... Taş olsa çatlar hesabı Kız Kulesi'de bu durum karşısında her geçen gün neşesini kaybedip içine kapanmaya başlar. Ta ki karşısında yapılmaya başlayan ve tüm heybeti ile İstanbul'a hakim yakışıklı Galata Kulesi'ni görünceye kadar:) İlk görüşte aşk denilen tanım tamda burada yaşanmış aslında. Karşılıksız değil tabi, delikanlımızda ilk görüşte vurulmuş güzelimize. Ama gel gör ki biz insanları mutlu eden deniz, bu iki aşığın en büyük engeli olmuş yıllar yılı. Galata Kulesi belki bir gün aşkımı ilan etme fırsatı bulurum ümidiyle mektuplar, şiirler yazmış Aşkına...

İstanbul'un Simgelerinden Kız Kulesi

Günlerden bir gün Hazerfan Çelebiye açmış içini, anlatmış aşkının büyüklüğünü. Tabi buna duyarsız kalamayan Hazerfan Çelebi, Galata Kulesi'nin yazmış olduğu ne kadar mektup, şiir varsa almış yanına, takmış kanatları ve salmış kendini Galata üzerinden denize doğru. Olacak bu ya, bir taraftan rüzgar, diğer taraftan sağa, sola savrulmalar derken, ne kadar mektup, ne kadar şiir varsa hepsi dökülmüş denize:( Tabi Galata Kulesi ne yapacağını bilememiş ama onun bu halini gören Kız Kulesi anlamış aşkının karşılıksız olmadığını. Bu bile yetmiş her ikisine, yıllarca her geçen gün ışıltılarını artırmaya:) Yıllar yılı da ilham olmuşlar tüm imkansız aşıklara, aşklara:)

Bu kadar uzun bir hikaye sonrası Kız Kulesi'nin de gerçeğe yakın, kendi efsanesini anlatmak isterdim ama sanırım yılanlı hikayeyi bilmeyen yoktur diyerek, uzatmıyorum yazıyı:)

Tarihi Yarımada

Karşıdan gelecekler için Üsküdar Vapur İskelesine, özel aracı ile gelecekler için ise hemen yanı başında bulunan İspark'a yürüme mesafesinde olan kuleyi en yakından ve güzel izleyebileceğiniz nokta Salacak Sahili. Her ne kadar İspark'ta, çok erken saatte gitmedikçe yer bulma şansınız olmasa da, benim gibi öğleden önce giderseniz aracınızı kısa süreli de olsa yol üzerine bırakabilirsiniz. Ama aklınızda olsun, böyle yapacaksanız bile aracınızı gözünüzün önünden ayırmayın, geri döndüğünüzde çekilmiş olabilir:) 

Salacak Sahiline sırf kuleyi izlemek için özel oturma alanları yapılmış ve gerçekten güzel. Ben erken saatte gittiğim için çok az insan vardı, tek tük aşıklar ile benim gibi fotoğraf severler:) Ama öyle zannediyorum ki akşam gün batımı saatlerinde orada yer bulmak mümkün olmayacaktır. Aslına bakarsanız buranın tadının çıkacağı en güzel saatler ya gün batımı yada çok erken gün doğumu saatleri. 

Kuleyi doya doya izleyip, fotoğraflar çektikten sonra aracımıza dönüp, Fethi Paşa Korusu'na doğru yola çıkıyoruz.

2. Fethi Paşa Korusu:

Fethi Paşa Korusu

Bu gezinin benim için en güzel yanı gideceğim yerler arası mesafelerin çok kısa olması, trafik derdinin çok az olması ile otopark sıkıntısının olmamasıydı. Kız Kulesi ile yeni durağımız Fethi Paşa Korusu arası özel araç ile sadece 5 dk.:) İçeride ücretsiz otoparkı da var.

Osmanlı Asker ve Devlet adamlarından Fethi Ahmet Paşa'nın vefatı sonrası, varisleri arasında paylaşılamayan koru, ne yazık ki uzun süre atıl ve bakımsız kalmış. 1958 yılında varislerden Avukat Şevket Mocan'ın kendi hissesini Belediyeye devretmesinin arkasından, belediye diğer varislerin sahip olduğu araziyi de istimlak ederek burayı düzenlemiş ve 2003 yılından itibaren de halka hizmet vermeye başlamış. Uzun yıllar Mocan Korusu olarak anılan yer, sonradan Fethi Paşa Korusu ve İ.B.B Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri ismini almış. 

Fethi Paşa Sosyal Tesisleri

İçerisine restoran/kafe olarak hizmet veren ve restore edilmiş 2 adet köşk, büyük olmayan bir açık otopark, 2 adet süs havuzu, 2 adet çocuk oyun parkı, 1 adet basket sahası, 1 adet yürüyüş parkuru ile 2 adet spor alanını barındıran koru yaklaşık 16 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Restoran ve kafe bu süreçte kapalı ancak paket servis ile ister içecek, ister yiyecek alabiliyor ve yakın çevrede ki banklarda yeme içme işini halledebiliyorsunuz. İki köşk arasından yukarı çıkan yol sizi çok güzel boğaz manzaralı bir izleme terasına çıkarıyor. Çıkış biraz dik ve yorucu ama buradan boğazı izlemek gerçekten çok keyifli. İnsana huzur ve mutluluk veren bir manzarası var. Zaten bu gezide gideceğiniz her yerde saatlerce oturup öylece, birşey yapmadan kalabilirsiniz:) Bu ilk terasın orada bir de süs havuzu ile ufak bir yapay şelale, ortama hoş görünen bir ayrıntı katmış.

Yapay Şelale

Koru İstanbullular için bir nimet, sabah yada akşam yürüyüşleri için ideal. Yada restoran/ kafe kısmı açıldığında aile ile uğranacak harika bir yer. Belediye Sosyal Tesisi olduğu için fiyatlar uygundur diye tahmin ediyorum. En azından kahve fiyatı çok uygundu:) Benim gibi doğa ile iç içe büyüyenler için boğaz manzarası dışında çok özellikli yada şaşırtıcı bir yer değil ama dediğim gibi İstanbullular için keyifli bir yer olduğu aşikar. Burada 1 saatte kalabilirsiniz, 3 saatte tamamen sizin programınıza bağlı.

Yürüyüş Parkuru

Sonraki durağımıza doğru yola çıkalım, buradan Kuzguncuk Semtine araba ile 4 dk.da ulaşabiliyorsunuz.

3. Kuzguncuk Semti: 

Kuzguncuk

Gezi öncesi yaptığım araştırmalarda İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olduğu yazan Kuzguncuk, gerçekten de başarılı bir semt. Beklentimin biraz altında kalmış olsa da kısa sürede gezilecek ama oturup saatlerce vakit geçirilebilecek bir yer. Hani bazı yerler vardır, boş olduğu zaman zevki çıkar ama burası öyle bir yer kesinlikle değil. Aynı hissi Fener-Balat gezisinde de yaşamıştım. Ben kalabalık olmayan yerleri seviyorum ama burası öyle bir his uyandırıyor ki, sürekli cıvıl cıvıl olmalı, kafeler açık olmalı, sokaklar insanlarla dolup taşmalı.. Bazı yerler dolu, kalabalık olmayınca sanırım pek keyif vermiyor.. Ki buranın sanırım boş olması bende beklediğim etkiyi yaratmadı. 

Boş Caddeler

Kuzguncuk'un en hareketli caddesi İcadiye; Girişe yakın meşhur Ekmek Teknesi dizisinin fırını, sağlı sollu çınar ağaçları arasında ki yol ve yine sağlı sollu kafeler ile en işlek ve renkli cadde.

Ekmek Teknesi

Bu cadde üzerinde en çok dikkatimi çeken yapılar ise Nail Kitapevi ve yapımı 1831'e dayanan Iglesia de San Pantaleon Ortodoks Kilisesi. Her ne kadar içine girememiş olsamda, girişinde ki çan kulesi ve tarihi dokusu ile ilgi çekici ve güzel duruyor. 

Nail Kitapevi

Iglesia de San Pantaleon Ortodoks Kilisesi

Tarihi sokakları olan Uryanizade ve Bereketli Sokaklar ise birbirinden renkli ve eski yapıları barındıran yerler. Özellikle Uryanizade sokak, çocukluğumuzda ki mahalleleri andıran havası ile ufak ama çok güzel bir sokak. Sokak sakinlerinin sandalyelerini kaldırımlara atıp, oturdukları bir yer. Bereketli sokak ise sonu görünmeyen merdivenleri ile dikkat çekici. Fotoğraf severler için ideal bir nokta. Ayrıca her tarihi evin balkonunda ki rengarenk çiçekler göz alıcı. Bu arada Bereketli Sokağa, Nail Kitapevinin sağından, Uryanizade sokağa ise Ekmek Teknesinin, denizi önünüze aldığınızda, sağından giriyorsunuz. 

Bereketli Sokak

Üryanizade Sokak

En bilinen ve meşhur sokağı ise Perihan Abla Sokak:) Açıkçası dizinin çekilmesinden başka bir özelliği pek yok ama tabelasını görmek bile insana nostalji yaşatıp, yüzüne gülümseme katıyor. 

Perihan Abla Sokak

Bu arada buralara kadar gelmişken meşhur Kuzguncuk Bostanını da görmek lazım. Buranın özelliği anladığım kadarıyla, betonlaşma etkisi altında kalan semtte yeşil alan olarak kendini koruyabilen bir alan olması. 

Kuzguncuk Bostanı

Gerçi çektiğim fotoğraflarda öyle görünmüyor farkındayım ama yeni ekilen parseller olduğu için halen sırf toprak:) Buraya yıllarca sahiplenmek isteyen çok olmuş ama halk bunu her seferinde engellemiş ve belediye kiralayınca da böyle bir proje gerçekleştirilmiş. Proje ne derseniz, alanda yaklaşık 115 parsel var ve bunların 50 adedi Kuzguncuk Halkının ekimine veriliyor. Her sene, kura usulü halk arasından belirlenen insanlar, tarafından ekim yapılıyor. Diğer parseller ise okul vb. yerlere tahsis edilerek, ekimi sağlanıyor. Burası bir mesire alanı değil. Küçük bir yürüyüş parkuru ile insanların oturup muhabbet ettikleri, huzur buldukları bir yer. 

Kuzguncuk Bostanı

Fethi Paşa Korusu gibi burası da benim için çok etkileyici değildi ama hikayesi ve İstanbullular için değerli bir yeşil alan olması sebebiyle özellikli bir yer. Ayrıca arka tarafta da meyve ağaçlarından oluşan güzel bir yer daha var. Giderseniz orayı da görmeyi unutmayın. Şu an için giriş serbest ve herhangi bir giriş ücreti söz konusu değil.

Bunlar haricinde sahil yolunda Kuzguncuk Camii ile Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi yan yana harika görünüyorlar. Yapım tarihi 1835'e dayanıyor ancak kilise kapalı ve gezme imkanınız yok. 

Kuzguncuk Camii ve Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi 

Kuzguncuk ta şimdiye kadar yazmış olduğum yerler haricinde sahil yolu boyunca denize sıfır cepler var. Bunlardan en güzeli de İcadiye Caddesinin hemen altında ki cep. Kalabalık olmadığında buradan Boğaz Köprüsünü, karşıda ise Ortaköy manzarasını izlemek çok keyifli. Buralarda da güzel kafeler var ancak şu an için kapalılar.

Ortaköy

Kuzguncuk inanın başlı başına bir gezi yazısı ve yazacak çok daha şey var ama okuma enerjinizi son 3, daha doğrusu son 2 yere saklayalım:)

Kuzguncuk


4. Nakkaştepe Millet Bahçesi:

Kuzguncuk Semtinden, Nakkaştepe Millet Bahçesi otoparkına özel araba ile olan mesafe 5 dk.:) Bu gezide ki görülecek yerler kapsamında ilk hedefim aslında burasıydı. Ve burası belki de köprü ile birlikte boğazı en güzel gören yerlerden biri. Google Maps harita uygulamalarında burası "açık" görünüyor olmasına rağmen, gittiğimde ne yazık ki kapalıydı. Belki gitmeden aramak lazımdı ama inanın hiç aklıma gelmedi. O yüzden yazının bu kısmını ileride güncellemek üzere atlıyorum. Burada Nakkaştepe haricinde 15 Temmuz Şehitler Anıtı mevcut. Farklı bir mimari ile yapılmış, hazır gelmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz. 

15 Temmuz Şehitler Anıtı

Burada en çok dikkatimi çeken husus ise, içeriye girememiş olsamda, millet bahçesinin otoparkından inanılmaz bir manzara olduğu, aracınızın içinden çıkmadan boğazı saatlerce doya doya izleyebilirsiniz.

Nakkaştepe Millet Bahçesi Otopark

5. Büyük Çamlıca Tepesi:

Aslında buraya Çamlıca Tepesi demek daha doğru olur. Çünkü büyük tepede, küçük tepede benim anladığım kadarıyla aynı yerde. Büyük olan manzaralı, küçük olan ise yeşillikler içinde ağaçlarla kaplı. Burası aynı zamanda İstanbul'un en yüksek Tepesi. Haliyle de İstanbul'un en güzel manzarasına sahip :) 

Boğaz Manzarası

Girişte İspark'a ait çok büyük bir otopark sizi bekliyor, özellikle bu dönemde ve hafta içi yer sıkıntısı yok. Yaya gelenler için giriş ücretsiz. Sonrasında ise Belediye tarafından işletilen bir sosyal tesis var. Burada da paket servis söz konusu. Aldığınız yiyecekleri hemen alt tarafta bulunan ve ateş yakmanın yasak olduğu ama çimlere oturmanın serbest olduğu mesire yerinde yiyebilirsiniz. 

Mesire Alanı

Burada tüm İstanbul'u ve daha fazlasını görebileceğiniz bir manzara söz konusu. Güney yönlü, adalardan tutun da neredeyse Yalova'ya varan bir manzara var. Kuzey yönde ise Avrupa Yakası ve boğaz manzarası. Doğuda Ataşehir'in gökdelenlerinden Gebze'ye kadar karışık bir şehir manzarası ve batıda ise Haliç ile Tarihi Yarımada manzaraları ile eşsiz bir güzellik söz konusu.

Tarihi Yarımada ve Marmara Denizi

Özellikle fotoğraf çekmek ve çekilmek için yapılmış güzel teraslar var. Burası gezme, doğa yürüyüşü yapma anlamında çok zengin bir yer değil ama fotoğraf severler ve şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için ideal bir yer. Burada da maksadınıza göre 1 ila 2 saat arasında vakit geçirebilirsiniz. 

6. Çamlıca Camii:

Çamlıca Tepesinden Camii Görüntüsü

Çamlıca Tepesi ile Camii arası her ne kadar Google Maps'e göre 4 dk. gibi görünse de 10 dk.yı buluyor:-)

Daha önce internet ve sosyal medya üzerinden çok incelediğim, büyüklüğünü, heybetini kestirmeye çalıştığım yapıların başında burası geliyordu. Bildiğiniz gibi yapım aşamasında ve sonrasında burası hakkında çok şey yazılıp, çizildi ama konumuz bu değil. Ben olaya farklı bir açıdan bakmayı tercih ediyorum ve açıkça söyleyeyim uzun süredir bu kadar heybetli ve etkileyici bir eser görmemiştim:) Bildiğiniz şehir simgesi olacak bir eser yapılmış. 

Çamlıca Camii

Tabi bu güzelliğini koruyabilmesi, bir Sultan Ahmet, bir Selimiye olabilmesi için, yüzlerce yıl ayakta kalacak kalitede malzemeden yapılmış olması şart. Heybet olarak onlardan aşağı kalır yanı olmadığı gibi fazlası bile var. Ama daha ikinci yılında göze çarpan çatlak vs.ler insanı ister istemez acaba dedirtiyor. Yine de dünyada muadilleri arasında en etkileyici Camii ve yapılardan diyerek, hakkını vermek lazım. Altında 4 katlı kapalı otoparkı, arkasında ormanı ve parkı, ilginç şadırvanı, üç tarafında ki harika manzarası ve avlusu ile göz kamaştırıcı. 

Çamlıca Camii

İçeri girmek mümkün olmadı. Kapısında benim gördüğüm kilit vardı ve başka bir girişi var mıydı açıkçası göremedim. Ya Pandemi yada başka sebeplerle kapalı duruyordu. Baktığınız zaman 60 bin kişiye yakın bir kapasitesi var ve ben oradayken toplasanız 50 kişi vardı yoktu. Belki gerekli önlemler alınarak içerisinin de açılması mümkün olabilir :) 

Çamlıca Camii

Burada en az 1 saat zaman geçireceğiniz gibi daha fazlada kalabilirsiniz. Son gezi noktamızı da böylelikle bitirmiş oluyoruz :)  Geçelim tavsiyelere. 

Tavsiyeler:

Sondan başlayalım, Çamlıca Camii fotoğraf ve kısa video çekimleri anlamında bugüne kadar gördüğüm en güzel yapı. Ancak profesyonel makine ile çekim yapacaksanız, geniş açılı lensler olmazsa olmaz:) Ben 18-55 mm lens ile neredeyse hiç birşey çekemedim:) Cami gerçekten çok büyük:) Camideki tüm çekimlerimi neredeyse cep telefonumun geniş açı seçeneği ile yaptım. 

Yağmur yağmadığı sürece, yazdığım her yer, her mevsim geziler için ideal. 

Gezi süresince yaklaşık 15 bin adım attım:) Sanırım kıyafet ve ayakkabı tercihini detaylandırmaya gerek yoktur:) 

Pandemi süreci biter ve ziyaretinizi ondan sonra yapacak olursanız, Kuzguncuk İcadiye Caddesinde kahve keyfi yapmayı unutmayın :) 

Kız Kulesine ben erken saatte gittim ancak imkanınız olursa Salacak Sahilinde gün batımı izleyip, Kız Kulesi ve Galata Kulesinin aşkına tanıklık edin ve bol bol fotoğraf çekin :) 

37 günlük gezi ve gezi yazısı hasreti sonrasındaki ilk gezi yazımı tamamlamış bulunuyorum. Umarım keyifli aldığınız bir yazı olmuştur :)

Yorum Gönder

54 Yorumlar

  1. Yıllarca Üsküdar'da yaşadım ben. Salacak Sahili iki adımlık yerdi bizim için. Nasıl özlüyorum, resimleri gördükçe gözlerim yaşardı vallahi. Bir şehri bu kadar özleyebileceğimi düşünmezdim hiç. Yararlı, güzel bir yazı olmuş. Benim o zamanlar sitem falan yoktu siz benim yerime çok güzel anlatmışsınız oraları =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslıymışsınız gerçekten, her gün Kız Kulesi manzarasına sahip olmak büyük şans:-) Bölge olarak çok cazip ve güzel bir yer. Siziz gezi yazılarını da keyifle takip edip, listeme yeni yerler ekliyorum sayenizde:-) Teşekkürler, mutlu haftasonları.

      Sil
  2. Excellent report that gives me the opportunity to visit your country. Easy to see that the urban areas are so clean. Love the architecture of those buildings.
    I would like to run through that wonderful park. Nice picture of the rapids!
    Great post!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much for your nice comment:-) Istanbul is a very different and historical city. There are few green areas but for you, there are many beautiful places where you can jog. Happy weekend:-)

      Sil
  3. Some great travel information. I love the street views in this post, interesting buildings and a beautiful park. Excellent photos, thanks for sharing and have a great weekend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much Bill, I'm glad you like it:-) Happy weekend.

      Sil
  4. İstanbuldayım ama çoğu yeri görmedim daha. Biri götürürse gidiyorum ancak. :) Çok güzel anlatmışsınız, resimler şahane.
    Kız Kulesi, Galata Kulesi ve Ahmed Çelebi nin hikayesini okumak keyifliydi. Aklıma eski bir hikayem geldi. Kanatlarla uçma mevzusunu fantastik ve karanlık bir duruma bağlamıştım. Hiç romantik değilmişim. 😁 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım o şehrin içinde yaşamak, çoğu zaman güzellikleri kaçırmak için yeterli bir sebep:-) Bir sürü dert, telaş, koşturmaca olunca böyle oluyor:-) Komşu şehirde yaşamanın avantajını yaşıyorum:-) Anızınızı yazarsanız keyifle okurum:-) Mutlu haftasonları.

      Sil
  5. İstanbul'a yakın olmanız ne büyük avantaj. Mis gibi gezip dönmüşsünüz. Adalar haricindeki İstanbul için böyle bir rehbere ihtiyacımız var aslında. Pandemi sonrası önceliğimiz İstanbul çünkü.
    Çamlıca Tepesi'ne yıllar öncesinde çıkmıştım. Müthiş bir manzaraya sahipti, yine öyle. Cami çok görkemliymiş. Neredeyse tepeyi kaplamış:) Bir de Pierre Loti 'nin manzarası çok şahanedir. Kız Kulesi ve yılanlı efsaneyi biliyordum ama Galata Kulesi-Hazerfan'lı olanı ilk kez duydum.

    Çok keyifliydi okumak. Fotoğraflar ise her zamanki gibi şahane:)
    Emeğinize sağlık diyorum. Mutlu, keyifli bir hafta sonu dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandemi bitene kadar, ben her yeri gezer, yazar ve seve seve rehberlik yaparım:-) Hatta komşu şehirde ailemle sizleri ağırlamaktan da mutlu oluruz:-) Çok mutlu oldum beğenmenize ve güzel yorumunuza, teşekkür ederim. Sizlere de mutlu haftasonları, saygılar.

      Sil
  6. Fethi Paşa korusu ve yokuşlu yollarına hazırlıklı olunmalı.Mekan geniş değil ama manzarası güzel.Erguvanlarin en güzel olduğu yerlerden biri diye tariflenir ama ben o erguvanli halini yakalamış değilim henüz.

    Çamlıca camii sahiden büyük ve geniş bir mekan. Fakat ilk zamanlar gidişimde mekanin içini turistik gezi yeri gibi kullanan kalabalığı görünce( herkes her yerdeydi, camii adabı yoktu) huzursuz olmuş ve bakinip çıkmıştım.Manevi iklimi yoktu.Daha da gitmedim, inşallah normale ve olması gereken hale dönmüştür.

    Resimler çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fethi Paşa korusu tam da dediğiniz gibi, çok dik yokuşlu ve merdivenli.. Sıcak havalarda yorar insanı:-)

      Aslına bakarsanız Çamlıca Cami için sizinle aynı fikirdeyim. Ben gittiğimde boş sayılırdı ama yazımda özellikle belirttim, eser olarak çok heybetli ve etkileyici... İçine girebilmiş olsaydım, o manevi hisse kapılırdım muhtemelen ama dışarıdan o maneviyatı hissetmedim ne yazık ki:-)

      Teşekkür ederim değerli yorumunuz için, mutlu haftasonları.

      Sil
  7. Fethi Paşa Koru'sunun ilk açıldığı yıllar ile şu an ki farkını bilemiyorum ama gerçekten o bölge için nimet diye düşünüyorum:-)

    İspark'ta yer bulamayınca ara sokaklara girmek zorunda kaldım ve tam da sizin dediklerinize, dar sokaklara şahit olup biraz yoruldum:-) Sonunda ne olursa olsun deyip, yol kenarına çektim arabayı:-) Kuzguncukta da sıkıntı yaşarım sanmıştım ama hiç problem olmadı, sanırım Pandeminin etkisi..

    Teşekkür ederim değerli yorumunuz için, mutlu haftasonları.

    YanıtlaSil
  8. Birkaç gün kapalı kaldıktan sonra geri döndüğünüz için çok mutluyum ve hikaye yolculuğunuzu İstanbul'daki bir dizi ilginç ve güzel yere, sanki oradaymışım gibi okumaktan mutluluk duyuyorum 😊. Endonezya'dan selamlar, yakın bir el sıkışma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli arkadaşım:-) Uzun bir aranın ardından tekrar gezilere başlamak keyifli:-) Mutlu haftasonları dilerim, saygılar.

      Sil
  9. Şu an nasil gezmek istedim. Kiz kulesinde bir yemek nasil iyi gelirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz geldi, belki de yavaş yavaş çıkmak lazım:-) Kız Kulesi kafe/ restoranlar halen kapalı, belki 1 Haziran sonrası açılır. Mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  10. Çok teşekkür ederim, verimli bir gezi oldu:-) Bundan sonra daha çok İstanbul yazısı gelecek diye ümit ediyorum:-) Mutlu haftasonları dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Böyle Fotoğraflarla okunması çok güzel oluyor. Tek bir defa İstanbula gelmişim. O da çok kısa sürdü. Ve aralarında kız kulesini görme fırsatını yakaladım. Emek verilen bir yazı. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa da olsa o bölgede bulunmanız şans olmuş:-) İstanbul'da simge yapı çok ama en önemlilerinden biri Kız Kule'si:-) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. Çok keyifli bir yazı olmuş her zamanki gibi. Fotoğraflara bayıldım, açıları çok çok güzel. Kız Kulesine 6 sene önce gitmiştim ve çok sevmiştim, hep masalsı gelir bana orası. Hikayeleri de çok güzel. Fethi Paşa Korusunu çok merak ettim, aynı şekilde Kuzguncuk da. Kaleminize sağlık, gezi yazılarını okumak ayrı bir keyif veriyor:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanı etkisine alan bir güzellik ve cazibesi var.. Allah'tan gün batımına yakın gitmedim, yoksa saatlerce orada kalabilirdim:-) Tekrar gelirseniz Kuzguncuk'a mutlaka uğrayın. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oluyorum güzel yorumlarınıza:-)

      Sil
  13. keyifle okudum, üsküdar tarafına teyzem vefatından sonra pek geçmedim hep kadıköyü kullandım, anlatım güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İstanbul'da yaşamak bir çok şeye engel gibi, benim gibi dışarıdan gelenler sanırım tadını çıkartıyor:-)

      Sil
  14. Boa tarde meu querido amigo, obrigado por nos fazer viajar através do seu excelente trabalho, relato e belas imagens.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obrigado, meu querido amigo, pelo seu comentário agradável:-)

      Sil
  15. Emeğine Sağlık Abi Çok Güzel Yerler Resimler Çok Güzel Olmuş İmrendim Doğrusu Üsküdarı Çok Güzel anlatmısın abi

    YanıtlaSil
  16. Valla hocam, inşallah sağlam malzemeden yapmışlardır camiyi de yıllarca hizmet verir vatana millete.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Hocam, ufak tefek şeyler var ama... O kadar da olur herhalde:-)

      Sil
  17. I read this article with a great interest. You showed places known to me , but also places I've never heard about It's very interesting. Although Istanbul looks strange with an empty streets ... I don't like crowds but I agree that there are places loosing their atmosphere without bustling life. Thank you for this article. This is another source of knowledge for me. Good night and have a nice awakening on Sunday

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much for your nice comment. I intend to focus on Istanbul trips more :-) Keep watching:-)) Happy sunday and also new week:-)

      Sil
    2. Belive I will :) Happy new week. :)

      Sil
  18. Kuzguncuğa gitmeyi çok isterdim :)

    YanıtlaSil
  19. Neredeyse bizim mahalleye gelmişsin. Son bir senedir bu saydığın yerlerden gittiğim tek yer Kız Kulesinin karşısında kendime bir yer bulup yanımda götürdüğüm çayı içtiğim Salacak Sahili. Fethi Paşa Korusu'na kimse dokunmadan önce çok daha güzeldi. En son ağaçlaın altına çim döşediklerini ördüğümde sinir olmuştum. Şimdi bizim koruya diktiler gözlerini. Bak yine sinir oldum.
    Neyse, gezmek bünyeye iyi geliyor. Ben de artık tabanvayla uzanabildiğim yerlere gitsem yavaş yavaş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında daha önce kısmen gördüğüm yerler ama fotoğraf ve gezi maksatlı olunca daha bi keyif verdi. Her gün Kız Kulesi manzarası görsem, başka yere ihtiyaç duymam gibi geliyor, şanslısınız:-) Artık dediğiniz gibi yavaş yavaş pergelleri açma zamanı geldi:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, şimdiden mutlu haftalar.

      Sil
  20. Wonderful travel guide, you know I have a wrong idea about your country!
    Have a Great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You can be sure this blog will change your ideas about my country :-)) Thank you so much 🙏 ☺️

      Sil
  21. Yazına kalbimi bıraktım :) Fethi Paşa Korusu'nda çocukluğum geçti. Babam çok severdi. Arabayla ne zaman ailece dışarı çıksak, bir bakardık ki korudayız. En çok yediğim pastaları hatırlıyorum. Anılarda kalan güzel günler... Kız Kulesi benim masal yerlerimden biridir. Ergenliğimde çok hikâyeler yazdım orda geçen. Sonra hepsini ortadan kaldırdım. Biri görseydi 🙈 Yine zevkle okudum. Ama bu sefer yüreğim pıt pıt attı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim :-)) Koru İstanbullular için tam bir nimet, şu an her ne kadar doğa ile iç içe yaşıyor olsamda, İstanbul'un hali belli... Kız kulesi hayal kurulmayacak gibi değil, halen bile izlerken alıp götürüyor insanı :-) Tekrardan teşekkür ederim ☺️ 🙏

      Sil
  22. I hope to visit your country some day. Love the architecture of those buildings.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I hope so, I got happy to guest you with my family 🙏 Thank you so much for your nice comment :-)

      Sil
  23. İstanbul'a ilk gittiğimde Üsküdar'da oturdum. Ara ara gezerdim sokaklarını. Anadolu yakası kesinlikle yaşanası br yer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında her şey Avrupa Yakasında gibi davranırlır ama Anadolu Yakasında kültürel anlamda zengin :-)

      Sil
  24. Sadece iş için gelip gidiyoruz şu güzel şehre. İmreniyorum sizlere Sezgin Bey. Hoş, 5 sene öğrencilik yaptım orada ama böyle gezilere de hiç merak olmadı ya. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende zamanında hem öğrencilik hemde iş için uzun zaman yaşadım, şimdi tadını çıkarma zamanı :-))

      Sil
  25. Siz böyle güzel anlatıp, bir de resimler ekleyince evde durasım gelmiyor inanın. Çok güzel yermiş Kuzguncuk. 1 Haziran dan sonra açılırsa gideyim bende. Bu arada yazılarınızdaki emeğinize hayranım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, gezi sezonu benim için açıldı :-)) Ama yinede 1 Haziranı beklemekte yada haziran sonu aşı durumuna bakmakta fayda var 🙏 Teşekkür ederim, selamlar 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  26. İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı...
    Yazınızı okurken bu dizeler geldi aklıma birden :)
    İstanbul'u özledim hem de çok,özellikle de Kız Kulesini..
    Fotoğraflar ve tanıtım yine çok güzel..
    Bu arada 15 bin adım da çok çok iyi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum:-)) Son gezide 20 bini gördüm, yakında:-)) Tekrardan sağolun:-)

      Sil
  27. Benim de valide Kuzguncuk semtini görmeyi çok istiyor. Kısmet bakalım, yolumuz İstanbul'a düşerse gezi rotama dahil etmeye çalışacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda kısmet olur, gerçekten güzel bir semt:-)

      Sil
  28. Kuzguncuğun hakkını vermişsin, Üsküdar sokakları ile de ayrı güzel ;Fatih ve Üsküdar'ın başka ir havası var. Çamlıca Camii bence şehrin silluetini mahfeden ve son derece gereksiz bir yapı. Çamlıca da eskiden güzel ve yeşildi şimdi yapılaştı o güzelliği gitti. Üzüyor beni bu...neyse sen hakkını vermiş ve son derece güzel bir yazı hazırlamışsın,emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tabi Çamlıca'nın eski halini hiç bilmiyorum, o yüzden size hak veriyorum.. Bazen kaş yapalım derken, göz çıkarmak en iyi yaptığımız şey oluyor:-)) Ben tabi gerekli olması yada olmaması konusuna içten içe yorum yapıyor olsamda, sayfanın konsepti gereği şahsi fikirlerimi pek dile getirmiyorum:-)))) Çok teşekkürler.

      Sil