Safranbolu Çevresinde Gezilecek Yerler | Hayat40tansonra

Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

İzmit'ten başlayan yolculuğumuz önce Bartın'a bağlı Güzelcehisar Lav Sütunları, arkasından Amasra'da 1 gece konaklama ve Kuşkayası Yol Anıtı ile devam etti. Şimdi sıra Safranbolu çevresinde ki görülecek yerlerde:-) 

Genel:

Bu yazı dizimizde sizlere doğa ağırlıklı bir gezi ile tarihi Yörük Köy'ünden bahsedeceğim. Bu yerlerin tamamı Safranbolu'ya, dolayısıyla Karabük İlimize bağlılar. Sırası ile önce Tokatlı Kanyonu ve İncekaya Su Kemeri, arkasından Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, devamında Bulak Mencilis Mağarası ve son olarak ta Yörük Köyü ile Safranbolu çevresinde ki gezimizi tamamlayacağız. 

Bu yazı dizisinde ulaşım başlığını pas geçip, keşfet altında yeri geldikçe kısa kısa yazacağım.

Keşfet:

Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri ve Kristal Cam Teras:

Tokatlı Kanyonu

İncekaya Su Kemeri

Kristal Cam Teras

Safranbolu merkezden 6 km., Amasra'dan 90 km. uzaklıktaki bu doğa harikasına ulaşım için yollar her türlü aracın gidebileceği tarzda düzgün. Zaten yolun sadece son 4 km. lik kısmını ana yoldan farklı olarak kat ediyorsunuz ve orası da son derece iyi. 

Bu arada unutmadan Amasra-Safranbolu arasında, yanlış hatırlamıyorsam Kirazlı Köprü Barajı civarında, iki yanı ağaçlarla çevrili yol, bugüne kadar yolculuk yaptığım en güzel yollardandı. Durup fotoğraf çekmek istedim ama bölgede ki çalışmalardan kaynaklı trafik ve dar yollar nedeniyle mümkün olmadı:-(

Bu yazıda ki yerler ile ilgili benim en çok dikkatimi çeken ve bir taraftan da üzen konuyu baştan yazayım. Tokatlı Kanyonu ve İncekaya Su Kemerine gelmeden hemen önce Kristal Cam Teras isimli bir turistik tesis ile son zamanlarda çok popüler olmaya başlayan Ters Ev'lerden bir örnek var. Ve işin üzücü yanı insanların bir çoğu sadece buraları görüp, sadece 3 dk. yürüme mesafesinde olan efsane güzellikte ki kanyonu ve tarihi köprüyü görmeden geri dönüyorlar. Kanyona inmek biraz yorucu ama böyle bir duruma şahit olmak gerçekten çok daha üzücü, eğer sağlık probleminiz veya bir engeliniz yoksa lütfen siz bunu yapmayın :-) 

Tokatlı Kanyonu ile başlayalım; Aslına bakarsanız kanyon Safranbolu'ya kadar bir çok tarihi yapıyı takip ederek ulaşabileceğiniz bir yürüyüş yolu. Yani kendinize güveniyorsanız 9 km. yürüyerek Safranbolu'ya kadar gitme şansınız var. Ancak Amasra tarafından geldiğimiz için araba ile gitmek bizim için daha uygun oldu:-) İster yol üzerinde ilk karşılaşacağınız Cam Teras'ın ücretsiz otoparkı, isterseniz devamında ki Kanyonun otoparkını kullanabilirsiniz. Her ikisi de ücretsiz ve zaten araları yürüyerek 3 dk. mesafede. Kanyona giriş için ise çok cüzi bir miktar ödüyorsunuz. Yanlış hatırlamıyorsam kanyonu 08.30-20.30 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

Tokatlı Kanyonu İniş Basamakları

Kanyonun en altına ve asıl görülecek yere ulaşabilmek için 200 basamaklı ahşap merdivenlerden aşağı inmeniz gerekiyor. İnmek çok sıkıntı değil ama çıkmak gerçekten yorucu:-)) İlk 100 metrelik iniş biraz dik ama kanyona indikçe normale dönüyor. Hem yol, hem de kanyonun iç kısmı çok güzel düzenlenmiş ve bu konuda emeği geçenleri tebrik etmek lazım.

Kanyondan inerken, sağ tarafınızda size aşağıya kadar eşlik eden cılız bir dere, sol tarafınızda ise kanyonun geniş oyukları eşlik edecek. Tabi kuş seslerini de unutmamak lazım:-) 

Kanyona İniş

Aşağı indiğinizde ise geniş bir yeşil alan, ufak bir göl, yine ufak bir tesis sizleri karşılıyor. Etrafınız ise kanyonun geniş kayalıkları, bu kayalıkları saran yeşillikler ile çevriliyor. Hani yabancı filmlerde olur ya; ağaçların, kayaların arasından gizli bir geçit bulursunuz da sonunda cennetten bir köşe karşınıza çıkar. Tam da o duyguyu veren bir yer:-)


Çevre tertemiz ve bakımlı, insana huzur veren bir yapısı var.

Küçük Gölet

Yeşillikler Sarmış Kayalar

Yazımın başında da dediğim gibi kanyon, Safranbolu'ya kadar uzanıyor. Bu bahsettiğim asıl yerin hemen aşağı tarafında bir at binme/ çiftliği ve devamında yürüyüş yolu var. Ancak biz araba ile geldiğimiz için, aynı merdivenleri tekrar çıkarak Tarihi Su Kemeresine geçtik:-)

İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri; Yapım tarihi tam olarak bilinmese de 1794-1798 yılları arasında tamirat geçirdiği bilinen köprü, mimari açısından değerli bir kemer olarak tanımlanıyor. 116 metre ve 60 metre yükseklikteki kemerin yürüme alanı genişliği ise 1.20 metre. Buradan akan suyun Safranbolu'da ki Asmazlar Konağının orada ki su terazisine, oradan da şehirde ki çeşmelere dağıtıldığı biliniyor. Sakin havalarda üzerinde yürümek mümkün olsa da yükseklik korkusu olanlar için ve rüzgarlı havalarda denemek biraz sıkıntılı:-))

Geçelim burada ki son noktaya, Kristal Cam Teras; Kanyonun hemen üzerine kurulu bu tesis, güzel bir manzara sunsa da ben açıkçası beğenmedim. Ama oraya kadar gitmişken de görmeden dönmek olmaz diyerek giriş yaptık ve içeride bir kahve içip diğer yerlere geçtik. Giriş ücretli ve kişi başı 8 TL. Sanırım bu ücretin sebebi cam terasa çıkıp kanyonu seyretmenin bedeli olarak isteniyor. Tesis yeme içme üzerine kurulu bir bina, ön tarafında Kristal Cam Teras ve yan tarafında da kanyonun diğer tarafına geçmek için zipplingten oluşuyor.

Kanyon içinden Terasın Görünüşü

Terasın 80 metre yüksekliği ve 11 metre genişliği var. 75 ton ve 400 kişiye kadar ağırlık taşıma kapasitesi olsa da aynı anda 30 kişiden fazlasını almıyorlarmış. Ben, eşim ve tanımadığım bir genç ile sadece 3 kişiydik ama bana hiç güvenli gelmedi ve üzerinde fazla durmadan tesiste bir kahve içip, asıl görülmesi gereken yerlere geçtik.

Kristal Cam Teras Tesis


Aynı alanda bulunan bu üç yerde, nereden baksanız en az 2-3 saat geçireceksinizdir. Geçelim diğer güzel yerlere:-)

Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (Kanyonu):

Burası seyahate çıkmadan bir gece önce fark ettiğim ve ufak plan değişiklikleri yapmama sebep olan ama aynı zamanda görmüş olmaktan büyük mutluluk duyduğum bir yer oldu. Safranbolu'dan 14 km., Tokatlı Kanyonundan ise 20 km. mesafede. Yollar bir yere kadar güzel ama sonrasında, kanyona yaklaşık 1 km. kala bozulmaya başlıyor. Ben burası için yazan yorumlara baktığımda 4x4 aracınız yoksa gitmeyin tarzında birçok yorum okudum ancak inanın hiç alakası yok:-)) Ben normal binek araç ile seyir terasına kadar geldim ve sıkıntılı bir durum söz konusu değildi. Sadece yağmurlu zamanlarda problem yaşanabilir. Onda da köye aracınızı bırakıp, en fazla 10 dk. yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Bölgede otopark yok ama terasın orada aracınızı bırakabileceğiniz geniş bir alan var. Burası için bir giriş ücreti, bir otopark yada açılış-kapanış saati yok.

Bu kayanın altı boş değil, bu sebeple de bu mevsimde tehlikeli değildir.

Öncelikle bilmenizi isterim ki burası bir turizm merkezi değil. Adından da anlaşılacağı üzere yaban hayatı geliştirme sahası. Ben buranın bugüne kadar neden keşfedilmediğini anlayamamıştım ama biraz araştırınca sebebini fazlası ile anladım. Mevcut düzen devam ederse çok iyi, ama birileri rant uğruna burayı turizm merkezine çevirmeye kalkarsa o zaman yazık olacak bir yer. Neyse ki şu an mevcut durum devam edecek gibi görünüyor. 

Bununla birlikte etrafta çok fazla uyarı tabelası var. En azından taş teraslara çıkılmaması yönünde. Aslında taş teras demekte çok uygun değil. Sosyal medyada bu şekilde lanse edildiği için öyle biliniyor. Özellikle altı boşalmış taşlara çıkmak çok tehlikeli. Gerek uzun yılların (milyon yıllar) verdiği etkenler, gerekse yer çekiminin sürekli zorlaması nedeniyle, düşme ve çökme tehlikesi yüksek. Ne zaman düşeceği hesaplanamasa da özellikle kış mevsimi ve yağışlı havalarda bu ihtimalin artacağı yetkili makamlarca beyan edilmiş. Ayrıca bu tip havalarda mikroorganizmaların neden olduğu kaygan yüzey de ayrı bir tehlike oluşturuyor.

Bizim fotoğraf çektiğimiz kayanın altı dolu:-)) Ancak sosyal medyada altı tamamen boşalmış olanlar da var. Uyarılara uyup, onlara çıkmamak lazım. Fotoğraflarda ki kaya, seyir terasının hemen altında ki yer. Fotoğraf açılarından dolayı öyle bir görüntü çıkıyor:-)

Altı Dolu Kayalık

Bölgede bir tane seyir terası ve 100 metre ötede ki köy evinden başka hiç birşey yok:-) 

Seyir Terası

Kesinlikle görülmesi gereken ama aynı zamanda uyarılara kulak verilmesi gereken bir yer. Benim bugüne kadar ziyaret ettiğim en güzel yerlerden biriydi:-) Burada tahminim 30-45 dakika zaman geçirirsiniz.

Sırçalı Kanyonu

Sırçalı Kanyonu

Bulak Mencilis Mağarası:

Bulak: Kaynak, pınar. Mencilis: Toplantı, topluluk, meclis.

Safranbolu'ya 8 km. uzaklıktaki bir başka doğa harikası da burası. Türkiye'nin 4ncü büyük mağarası ama aynı zamanda ziyarete açık en büyük mağarası olma özelliğini taşıyor. Ulaşım için yolları son derece güzel ve vardığınızda sizi ücretsiz bir otopark karşılıyor. Mağara öncesinde bir işletme ve hediyelik eşya satan bir yer mevcut. Temel ihtiyaçlarınızı burada giderebilirsiniz. Mağaraya giriş için düşük bir ücret ödüyorsunuz. 

Tırmanışa Başlanan Nokta

Mağaraya ulaşım biraz zorlu, Tokatlı Kanyonunda olduğu gibi burada da sizi zorlu merdivenler bekliyor:-) Ancak buradaki merdivenler gerçekten çok dik ve biraz da tehlikeli. Merdivenler taştan ve biraz tahrip olduğu için kırık dökük. Bu yüzden yürürken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Merdivenleri görüp, vazgeçen insan sayısı az değil:-)

Taş Merdivenler

Mağara 3 katlı, ilginç bir yapıdan oluşuyor ve toplam uzunluğu 6042 metre. Ancak sadece ilk 400 metrelik bölümü ziyaretçi ağırlıyor. İlk 200 metreyi rehber eşliğinde, diğer 200 metreyi ise kendiniz gezebiliyorsunuz. Mağara içinde flaşlı çekim yapmak yasak.

Rehberin anlattığı ilk 200 metrelik bölümde gerçekten ilginç yapı ve sergi salonları var. Ayrıca mağara içinde bol miktarda yarasa mevcut :-)) Bu sebeple sessiz olmanız özellikle rica ediliyor. 

Ana Sergi Salonu

Burası anlatılanlara göre zamanında yaşam olan bir mağaraymış. Zaten içeri girdiğinizde yaşam izleri kendini fazlası ile belli ediyor. Özellikle bir alan var ki gerçekten filmlerdeki gibi, mağara içinde gizli bir şatonun salonu gibi :-) ilginç olan ise, biz yapılı yoldan çıkarken bu kadar zorlanırken, insanlar o zamanlarda acaba hangi sebeplerle burada yaşamayı tercih etmişler:-))

Mağara Çıkışı

Burada ilginç bir aktivite daha mevcut. Az önce de dediğim gibi mağaranın her ne kadar ilk 400 metresi ziyarete açık olsa da, en az kişilik grup oluşturursanız, 2 profesyonel mağaracı eşliğinde geri kalan yaklaşık 4 km.lik alanı da görme şansınız var. Biraz zorlu ve adrenalini yüksek bir aktivite ama ilgi çekici. Çünkü içeride 15 metre yükseklikten dökülen bir şelale, sağlığa faydalı olduğu söylenen bir çamur havuzu ve kısa bir rafting parkuru var. Bunun için saat kısıtlaması yok, çünkü mağara zaten hep karanlık:-) Özel kıyafet ve baretler ile yapılan bu aktivite için ödemeniz gereken ücret ise 250 TL. Bunun için sizi dolaştıran rehbere bilgi verip, konuşmanız yeterli.

Mağara zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak için kullanılıyormuş. Ayrıca nefes darlığı ve astıma iyi geldiği de söyleniyor. Ben çok net bir şekilde buranın farklı havasını hissettim. O kadar yürümeye, merdiven inip çıkmaya rağmen ne bir terleme, ne de bir nefes darlığı yada kesilme olmadı:-) Burada da 1 saatin üzerinde vakit geçireceksinizdir.

Yörük Köyü:

Safranbolu çevresinde gezilecek yerler listemizde ki son nokta ise 750 yıllık tarihi olduğu söylenen Yörük Köyü:-) Safranbolu'dan 13 km., Sırçalı Kanyonundan ise 10 km. uzaklıkta olan bu köye ulaşım son derece rahat. Sadece köyün içi taş örülü olduğu için biraz sıkıntılı. Tehlike yok ama aracınızı biraz hırpalayacak tarzda.

Yörük Köyü

Köyde 250 hane var ancak biz oraya gittiğimizde sadece 30 hane köydeydi. (Köyde yaşayanlardan öğrendik.) Köye giderken niyetim, aracı köy girişine bırakmak ve sonra yürüyerek köyü dolaşmaktı. Ancak köye ilk girişte kimsecikler olmayınca araba ile devam etmeye karar verdim. En son köy sonunda çıkmaz bir sokakta kaldık :-)) Ve inanın buraya gelene kadar en ufak bir yaşam belirtisine rastlamadık. Hal böyle olunca da yanlış yere mi geldik yoksa köy terk mi edilmiş diye epey düşünmek zorunda kaldık:-)) Sonuçta bilinen ve turistik bir köy ama sanırım mevsimden dolayı kimsecikler yoktu:-) 

Aracı köy meydanına yakın bir yere bırakıp, yürümeye ve keşfetmeye başladık. Aslında arabadan iner inmez karşımıza çıkan Kasım Sipahioğlu Konak'a rastlamamız bizim için büyük şans oldu.

Kasım Sipahioğlu Konağı

Burası 250 yıllık bir konak ve 8nci kuşak halen burada yaşamaya devam ediyor. Konak geziye açık ve cüzi bir miktar gezi parası alınıyor. Aynı zamanda burasının bir diğer adı da Filiz Teyze Gezi ve Gözleme Evi olarak geçiyor.

Konak giriş katını da sayarsanız 4 katlı, ilk giriş hediyelik eşya satılan bölüm, 2nci kat ailenin yaşam alanı ve diğer 2 kat ise gezi maksatlı dekore edilmiş.

Konak Giriş Katı

Konak İçi

Ayrıca konak yanında ama aynı avludan girişli bir de yörük çadırı mevcut. Burası da Filiz Teyze'nin tadına doyamayacağınız gözlemelerin yapıldığı ve misafirleri ağırlayan alan. Bu arada Filiz Teyze, Youtube ve diğer sosyal medya mecralarında birçok kişi tarafından bilinen, meşhur bir teyze.

Yörük Çadırının İçi

Gözleme Yapılan Alan

Buradan sonraki durağımız ise köyün dar sokaklarıydı. Köyün meydanı ve tarihi çamaşırhane ilgi çekici alanlar. Köy meydanında 20nci yüzyılın en iyi sopranolarından biri olarak kabul edilen ve Devlet Sanatçısı olan Leyla Gencer'in heykeli ve ailesi tarafından kullanılmış olan konak ilgi çekici. Ancak şu an pek iyi durumda olduğunu söylenemez.


Leyla Gencer Heykeli

Köyün üst tarafında bir de tarihi çamaşırhane isimli bir sanat galerisi var. Kapısına kadar gittik ama kapalı olduğu için içeri girme şansımız olmadı.

Tarihi Çamaşırhane

Köyde yeme-içme ve konaklama ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz fazlası ile mekan mevcut. Ancak gideceğiniz mevsime bağlı, konaklama düşünüyorsanız önceden aramakta fayda olabilir. Mayıs sonunda bu kadar boş olan bir köyü kış aylarında hayal edemiyorum. Köyün özelliği ne derseniz, köy yaşamını bilenler için çok bir özelliği yok:-)) Sadece evler tarihi ve hoş sokakları var. Ben Cumalıkızık köyüne çok benzettim. Sadece oraya oranla daha boş. Sonuçta biri Bursa'da, diğeri Karabük'te. Haliyle Bursa'nın daha fazla cazibe merkezi olması, İstanbul'a yakınlığı ve tanıtımının daha iyi yapılması nedeniyle, iğne atsanız yere düşmüyor. Ama burası daha tarihi bir köy olmasına rağmen, oranın popülaritesinin çok altında.

Burası için verebileceğim tek tavsiye ilkbahar yada sonbaharda havalar sıcak değilken gelmeniz yönünde, köy çok küçük değil ve sıcakta dolaşmak yorabilir.

Tavsiyeler:

Bu yazdığım yerlerin tamamını tek güne sığdırmak pek mümkün değil. Bu sebeple Safranbolu'yu orta nokta yaparak 2 günde rahat rahat ve keyif alarak gezmeniz daha güzel olacaktır.

Tokatlı Kanyonu'na inme konusunda bir engeliniz yoksa mutlaka aşağıya inin ve o huzur veren ortamda mutlaka çayınızı için.

Sırçalı Kanyonu ile yeteri kadar uyarı yaptım ama olurda giderseniz, ne kendinizi, ne aile bireylerinizi, ne de arkadaşlarınızı tehlikeye atmayın. Altı boş kayalar üzerinde lütfen poz vermeyin.

Yörük Köyü'nde tek tavsiyem Filiz Teyze'nin patatesli gözlemeleri:-)) Giderseniz yemeden dönmeyin, inanın çok şey kaçırırsınız. O lezzet için ikinci kez oraya kadar gitmeyi göze alabilirim:-)

Bulak Mencilis mağarası için özel bir tavsiyem yok. Ancak adrenalin düşkünüyseniz ve kendinize güveniyorsanız 4 km. lik macera parkurunu denemeyi düşünün:-))

Bu yazı dizisi ile tatilimiziz çoğu bitti, azı kaldı. Bir sonraki yazımız Safranbolu Tarihi Yerler yazısı olacak:-))

Vakit ayırıp okuduğunuz ve güzel yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

48 Yorumlar

  1. Safranbolu' nun yeşilliği ve tarihi evlerini çok seviyorum. Kardeşim eğitim için gidince çok resim atıyordu. Orada yaşamak isterdim. :) Bir yeşili bol yerler bir de Nevşehir zaten yaşamak istediğim yerler arasında. Fotoğraflar çok güzel görünüyor. Mağarayı da merak ettim, severim öyle yerleri. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevşehir benim hiç gitmediğim ama çok merak ettiğim yerlerden:-) Gerçekten cazip, ilgi çeken bir yer ama kışın falan nasıl olur hiç bilmiyorum:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, çok mutlu oldum.

      Sil
  2. Safranbolu ile ilgili çok program seyrettim. Özellikle evlerine hayranım. Biri benim olsun isterdim :)) Doğanın eşsizliğine karşı söyleyecek sözüm yok. Her zaman gitmek istediğim yerlerden biri. Bu gitmek istediğim yerler o kadar çok ki 😄
    Yazın yine harika olmuş. Fotoğraflar da şahane. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki yazı Safranbolu ve serinin son yazısı olacak:-)) Bakalım program kadar anlatabilmiş miyim:-)) İnan her ev bir birinden güzel ve insanın başını döndürüyor. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, sevgiler:-)

      Sil
  3. Selam, kaleminize sağlık. Orada tek bilmediğim Tokat kanyonu. Fotoğrafçı grupla Safranbolu ve mağarayı gezmiştim. Ekim ayında Amasra ve Yörük Köyü tekrar o günleri hatırladım. tekrar fotoğraflara bakıp güzellikleri hafızama yazayım. Amasra Safranbolu arasındaki bahsettiğiniz yol sonbaharda çok güzel. Fakat durup fotoğraf çekilecek yer yok. Yine de biz yolun uygun genişlikte bir ara yerde durup fotoğraf ve video çekimi yapmıştık. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence inanılmaz güzel bir tarihte ziyaret etmişsiniz. Tabi ekip fotoğrafçılar olunca mevsime dikkat ediliyor:-) Doğanın en güzel renklerini sergilediği sonbahar harika bir seçim:-) Siz yazınca şöyle bir hayal ettim de; o yol sonbaharda inanılmaz güzel olur ve sırf o yolda fotoğraf çekmek için tekrar giderim hemde hiç üşenmeden:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, saygılar.

      Sil
  4. Interesting places to visit. I would skip the caves, I wouldn't enjoy it, too enclosed for me. Walking the streets and taking in the sights appeal to me alot. Thanks for sharing and have a wonderful day.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. If you are interested in historical towns and villages, I am sure you will like it. This place is great, especially in the fall:-) Many thanks Bill.

      Sil
  5. Hocam dikkatimi çeken şey: Neden para olarak ne kadar olduğunu söylemiyorsun da cüzi bir miktar diyorsun :) Bir de o mağara çıkışı resminin hemen altındaki paragrafta, en az kişilik grup demişsin ama kaç kişi olduğunu yazmamışsın. Yoksa ben mi atlamışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam aslında bu tarz yazılarda para miktarını yazmak lazım, bu konuda kesinlikle haklısın. Ama nasıl yetiştiysek, gezi yazısı da yazsak, az yada çok miktar telaffuz etmek ayıp gibi geliyor:-)) Aslında 10-15 TL. gibi rakamlar:-))

      2 kişilik gruptan kasıt, en az iki kişi olursa yanına dağcıları verip bir grup olup maceraya atılabiliyorsun. (istersen 10 kişide olabilir) Tek başıma geldim, hadi gidelim deyince, yanına birini daha bul diyorlar. Yada siz 5 kişisiniz ama ben sizle gelmek istemiyorum, yanıma bir kişi daha bulup 2nci grubu oluşturabiliyorum:-) Hem sizin gruba, hemde benim gruba ayrı ayrı 2 dağcı verip, hadi buyrun maceraya diyorlar:-) Sağol hocam tavsiye için, diğer yazılara miktar belirtmeye gayret edeceğim:-)

      Sil
  6. Yeşili beni benden aldı. :) Çok güzelmiş. Mağara da ayrı güzel. Benzer görsellere sahip Karaca Mağarasına gitmiştim yıllar önce. Cam balkonun altı boş mu? Denemek isterdim. :) Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karaca Mağarasını bilmiyordum ama en kısa zamanda araştıracağım:-)) Cam balkonun altı boş ve uçurum manzaralı:-))) Bakarak yürümek rahatsız ediyor, bi de 3 kişi olmamıza rağmen sallanınca kaçtık hemen:-)) Çok teşekkür ederim, huzurlu geceler.

      Sil
  7. kanyonları not aldım. kanyon meraklısıyım. bilmediğim yöreler. saol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanyonlar, vadiler benimde favorim :-)) Teşekkürler 🙏 ☺️

      Sil
  8. Safranbolu'ya bir kere gittim, o da kardeşimin yemin töreni için. Üç yaşında bir abi ve kırk günlük bir bebekle, arnavut kaldırımında bir türlü süremediğim bebek arabasına rağmen çok sevmiştim. 30 ağustos'tu, fener alayı dolaşmıştı. Kaldığımız otel konaktı (doğal olarak) , bizden başka kimse yoktu, evimiz gibi gelmişti. Bahçeden ceviz toplayıp durmuştuk. Bir daha kesin geleceğim diyerek ayrılmıştım, 19 yıl geçmiş :) Eh, artık gidip doğru düzgün gezmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki yazı Safranbolu tarihi yerler, onu mutlaka okuyun gitmeden önce :-)) Bu arada Eski Çarşıya yakın (çok güzel olmasa da) karavan kampı var :-) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  9. Ankara'dan Kastamonu Horma Kanyonu'na giderken Safranbolu'nun içinden geçmiştik. Çevresini gezme fırsatım olmadı. Paylaşımınız benim için aydınlatıcı oldu. Bu arada hocam sanırım Kocaeli'de yaşıyorsunuz. Şehir olarak nasıldır? Kültür - Sanat konusunda tiyatro konser vs aktiviteler nasıldır. Birde yaşanıcak en güzel bölgeleri neresidir? Bir ihtimal taşınma durumum varda ondan soruyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğma büyüme İzmit'liyim :-)) Ben yaşanacak, güzel bir şehir olduğunu düşünüyorum 🙏 Burada trafik her geçen gün artsa da, halen çekilebilir seviyede :-) Bir ucundan, diğerine ulaşım 30 dk geçmiyor. Son yıllarda yaşam Kartepe eteklerine doğru gitmeye başladı. İnsanlar doğa ile iç içe yaşamı tercih ediyor. Ama benim tek favori yerim Yahya Kaptan isimli mahalle 🙏 tiyatro, konser, etkinlik konusunda (Pandemiyi saymazsak) çok iyi durumda 🙏 Taşınma durmunuz ciddileşirse ben size detayları, merak ettiklerinizi ayrıca anlatırım ☺️

      Sil
  10. Bir günün yetmeyeceği kadar çok gezilecek yer var burada. Kesin gidilmeli. Yıllar önce gittim ama iş içindi ve gezdim denemez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonbaharda kesinlikle tavsiye ederim 🙏☺️ 2-3 gün ideal, sonrası biraz sıkabilir :-)) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  11. Safranbolu'yu çok beğenmiştim. Yakınlarındaki kanyon, kayalar, gölet, mağara gibi doğal güzellikleri de sizin görsellerinizden, verdiğiniz bilgilerden tanımış oldum. O civarlarda yaşayan yakın arkadaşlarım var. İnşallah onların da vesilesiyle daha yakından görmek kısmet olur. Patatesli gözlemeyi çok severim. Filiz teyze aklımızda olsun. Çok teşekkürler videolu, fotoğraflı bu güzel paylaşım için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sibel Hanım, sağolun 🙏 Bir sonraki yazıda Safranbolu yu detaylı anlatmaya çalışacağım ☺️ Patatesli gözleme, yazıda da belirttiğim gibi efsane, ki ben sadece hayatta kalmak için yemek yiyen bir insanım, siz düşünün artık 😂 Tekrardan sağolun 🙏🙋‍♂️

      Sil
  12. yıllar önce Kastamonu'ya giderken şöyle bir görmüştüm.Hala kafamdaki Karadeniz turunu yapmadım bakalım kısmet.Emeğinize Sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadeniz turu benimde en büyük hayallerimden 🙏 Hiç tercih etmesemde galiba turlar ile gideceğim gibi görünüyor :-) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim Sevgili Ause:-) Artık eşimde benim gibi fotoğraf çekiyor ve bende kendimi karelere sokma mutluluğunu yaşıyorum:-))) (fotoğraf çekenlerin en büyük dertlerinden biri budur belki de, kimseye kolay kolay çektirmezler kendilerini:-)))

    Gittiğim çoğu yerde ki en büyük endişem de zaten turizm merkezine çevrilme ihtimali oldu ki Tokatlı Kanyonu yavaş yavaş elden gitmeye başlamış:-((

    Bu arada Filiz Teyze'nin gözlemeleri, tüm samimiyetimle söylüyorum efsane:-)) En azından benim damak tadıma fazlası ile hitap ediyordu:-) Çok teşekkür ederim tekrardan.

    YanıtlaSil
  14. As for me, it's probably the most interesting article in this series. Of course, I don't judge your writing skills (they are always good), but only the subject. Wonderful, majestic nature... Thanks for the videos, they bring me closer to the beauty of these places. :) Of course, I don't diminish the value of the photos. It's just a different medium ... The film makes this piece of paradise feel more :) and hear it. I read your article yesterday, unfortunately I was too tired to write any logical comment, but reading was really a feat and a great relax. Regards and thank you.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much Ela, your nice comment made me very happy.:-) You do a very hard job and we have great respect for all healthcare professionals. Have a great night:-)

      Sil
  15. manzara çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  16. Yine çok güzel bir yazı olmuş:)) Fotoğrafları çok seviyorum ama bu sefer videoları daha çok sevdim, nasıl dinlendirici ve güzel, su sesi nasıl iyi geliyor:) Gidip görmek istediğim yerlerden biri daha, mağara içine giremem ve yüksekte pek duramam ama kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden biri. Konak ve Yörük çadırının içleri çok güzel görünüyor:)) Sayenizde gezmiş oluyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Video çekmeyi genelde unutuyorum:-))) Çok tecrübem olmadığı için sanırım. Ama bazı yerler var, video çek diye resmen bağırıyor:-)) Tekrardan teşekkürler.

      Sil
  17. pandemiden önceki son yaz oradaydım. çok tatlı pofuduk bi çiftin konağında kalmıştım. mağara cidden şahane, orada dalış da yapılıyormuş. zamanım olsa denemek isterdim. cam teras çevresinde dikkatimi çeken manzaradan ziyade çöpler olmuştu. her yere atılmış ve toplanmamış çöpler. hadi insanlar dangalak, yerlere çöp atıyor. belediye neden sıklıkla toplamıyor özellikle öyle turistik bi noktada bu görüntüye nasıl izin veriliyor anlamamıştım. o zaman belediyeye kayyum atanmıştı, ondan mı serdiler işleri bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mağaradaki aktivite çok ilgi çekici. İnanın bir kısmı açık hava olsa hiç düşünmeden girerdim ama 4 kilometrenin tamamı kapalı alanda.. Öyle olunca cesaret edemedim:-))

      Biz kısmen pandemi döneminde orada olduğumuz için etraf son derece temizdi ama bakımlı değildi... Dediğiniz ilgisizlik ne yazık ki çok fazla yerde var. Sadece büyük şehirler bu konuda biraz daha bilinçli. Çünkü turizmden gelen gelir ciddi. Ama buralarda gelir çok yüksek değil. 5-10 tl. ye giriyorsunuz her yere:-) Bu anlamda beni en büyük hayal kırıklığına uğratan yer İznik'tir. Çok acı durumdaydı..

      Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  18. Bir cennet. Orada olduğu için şanslısın.
    Keşke oraya ışınlanabilsem ve bize bu harikaları gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.
    İspanya'dan kocaman bir kucaklama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için 🙏 ☺️ Türkiye'den sevgiler, selamlar gönderiyorum ☺️

      Sil
  19. Kemere dendiğini bilmiyordum açıkçası sizden öğrendim. "Kemer" diye biliyordum ben. Sâyenizde bir şey daha öğrendik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Siz doğrusunu biliyorsunuz, ben yanlış yazmışım:-) Kemere daha çok denizcilik ile ilgili bir terim ve sanırım konuya ilgimden kaynaklı her yere "kemere" diye yazmışım. Bu kadar yazdığım yer ve içerik içerisinde Kemere ve Kemer arasında ki farka takılmanız ne kadar dikkatli bir insan olduğunuzu da da gösteriyor, gerekli düzeltmeleri yaptım, teşekkür ederim.

      Sil
    2. Gerekli düzeltmeleri yaptım ve doğru şekliyle yazıyı tekrar güncelledim. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  20. Fascinating places to visit but I would give the caves a miss. I have claustrophobia.

    Love the photos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I understand and you're absolutely right about caves 🙏 Many thanks and have a wonderful day ☺️

      Sil
  21. What a marvelous landscape! I also like that wooden path through the park.
    Thanks for sharing that nice video!

    YanıtlaSil
  22. Yine dolu dolu bir yazı olmuş. Bahsettiğiniz aynen bizim başımıza geldi. Cam teras yüzünden tarihi köprüyü falan göremedik. Cam terasın altına inmeye bile vakit yoktu. Ayrıca cam camlığını yitirmiş, matlaşmıştı. Tehlikeli olabileceği aklıma gelmedi değil. Bastığımız yerden aşağıyı cam gibi falan göremedik . Yakınlarında ters ev vardı:) Her zamanki titizliğinizle şahane rehberlik etmişsiniz yine , ne var ne yok öğrendik sayenizde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım turla yapmışsınız geziyi:-( Benim turları tercih etmeme sebeplerimin başında bu tarz şeyler geliyor. Gruba yada rehbere bağlı olma fikri beni biraz geriyor:-)) Gerçi bazı yerler için de turlar daha mantıklı... Cam Teras konusunda bende aynı fikirdeyim ve inanın hiç hoşuma gitmedi. Çok teşekkürler:-)

      Sil
  23. Elinize Emeğinine sağlık abi bu yaz gitmeyi düşünüyorum araştırma yaparken sitene denk geldim çok açıklayıcı bir paylaşım olmuş resimler bir harika paylaşımların devamını bekliyoruz tekrardan kalemine sağlık abi
    Saygılar

    YanıtlaSil
  24. Meşhur cam teras. Korkar mıyım acaba bilemiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 kişi ile tedirgin ettiyse, daha kalabalık ile korkutma ihtimali çok yüksek:-)) Oraya kadar gitmek yerine Maşukiye'de yeni açılan cam terasa gitmek daha mantıklı:-)

      Sil