Küçüksu Kasrı Gezi Rehberi | Beykoz

Küçüksu Kasrı, Yoros Kalesi, Polenezköy Tabiat Parkı

Küçüksu Kasrı

Genel:


Haziran ortasında, yağmurlu bir İstanbul gününde Yoros Kalesi ve Polenezköy Tabiat Parkı niyetiyle çıktığım İstanbul gezisi, her iki yerde de yoğun yağmur nedeniyle arabadan çıkamam nedeniyle Küçüksu Kasrı ile devam etmek zorunda kaldı. İyi ki de öyle olmuş çünkü gezmekten ve ziyaret etmekten büyük keyif aldığım bir yer oldu:-)

Ulaşım:

Yoros Kalesi-Polenezköy Tabiat Parkı-Küçüksu Kasrı

Özellikle Yoros Kalesi ve Polenezköy Tabiat Parkı tarafında herhangi bir trafik problemi yok. Zaten buralar tamamen doğa ile iç içe yerler ve kendinizi İstanbul'da gibi hissetmiyorsunuz. Polenezköy'den Küçüksu Kasrına geçişte de pek bir problem yok. Yer yer trafik ışıklarından kaynaklı beklemeler oluyor. Ama dikkate alınacak seviyede değil. Gideceğiniz yerlerde herhangi bir otopark problemi de söz konusu değil.

Keşfet:

Bu gezimizin asıl amacı Küçüksu Kasrını yazmak, anlatmak olsa da müsaadenizle ben o gün görmeye çalıştığım diğer 2 yerden de kısaca bahsedip, asıl yazı konusuna daha sonra geçeceğim.

Yoros Kalesi:

Yoros Kalesi

Yoros isminin nereden geldiği ile ilgili farklı farklı görüşler olsa da, en ağır basanları kutsal yer anlamına gelen "Hieron" yada dağ anlamında ki "oros" kelimesinden geldiği yönünde. Boğaz girişini kontrol maksadıyla yapılan kalenin Doğu Roma zamanından kaldığı düşünülüyor. 14. Yüzyıldan itibaren ise Osmanlı kontrolüne geçmiş. Ayrıca kale Anadolu Kavağı'nın en tepe noktasında yer alıyor. Alan olarak ise İstanbul'da ki diğer tüm kalelerin kapladığı alandan daha büyük. Ancak yarı yuvarlak iki gözetleme kulesi dışında pek bir kalıntısı kalmamış:-(

Karadeniz'e Doğru Manzara

Kalenin en güzel yanı hem Karadeniz'e, hemde boğaza karşı inanılmaz güzel bir manzarasının olması. Ben Google Maps'in yönlendirmesi ile sanırım Kale'nin güney-doğusuna çıktım. Burası aynı zamanda Nur Banu Sultan Seyir Terası olarak ta geçiyor. Arabanızı bırakmak için uygun yerler var. Ve hemen yanında da manzara izlemek için banklar yapılmış. 

Buradan Karadeniz'e doğru harika bir manzara mevcut. Ben tabi şiddetli yağmur nedeniyle pek fazla dışarı çıkamadım. Camları buğulanmış arabada yağmur dinsin diye epey bir beklemek zorunda kaldım. Biraz azalınca da hemen indim ve bir kaç fotoğraf karesi aldım. Tabi yağmur nedeniyle kaleye ulaşımda biraz sıkıntılı. Yollar su ve çamur birikintisi ile dolu. Uzun lafın kısası buraya kışın yada yağmurlu zamanlarda kesinlikle gelmeyin. Yoksa benim gibi kaleyi uzaktan izleyip dönmek zorunda kalırsınız:-)

Puslu ve Yağmurlu Havada Köprü Manzarası

Benim vardığım noktada meşhur Yoros Kafe/ Restoran için yönlendirme tabelaları vardı ancak meteorolojiden dolayı ulaşmam mümkün olmadı. Tabi direk kafe ismini uygulamaya yazarsanız araba ile de önüne çıkılıyormuş, bilginize:-)

Polenezköy Tabiat Parkı:

Burada ki hayal kırıklığı sonrası daha büyüğü için yeni rota Polenezköy Tabiat Parkı:-)) Gitmeden önce inanın birçok siteyi inceledim, bir sürü notlar aldım ve burasının okuduklarımdan sonra tamda benlik bir yer olduğunu düşündüm. 

İstanbullu olup burayı ziyaret eden arkadaşlar benimle belki aynı fikirde olmayabilirler ama benim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu:-) Belki de pandemi sürecinin etkisi olabilir ama bana hiç tabiat parkı gibi gelmedi. Bildiğiniz şehirden bozma bir kasaba. Evet içerisinde güzel bir yürüyüş parkuru ve büyük bir piknik alanı var ama geri kalan yerler hiçte yazıldığı çizildiği gibi değildi. 

Ziyaret etmek için not aldığım yerlerin tamamı kapalıydı ve son derece bakımsızdı. Ayrıca harika olarak lanse edilen mekanların hiçbiri güzel de değildi... Yine uzun lafın kısası olacak ama daha önce gitmemiş olan arkadaşlar internet bilgilerine bence pek güvenmesin. Daha önce giden tanıdıklarından bilgi alıp öyle gitmeye karar versinler:-) İnanın durup tek kare fotoğraf çekmedim ve kendimi Küçüksu Kasrına attım:-)

Küçüksu Kasrı:

Küçüksu Kasrı Deniz Tarafı

Kasır, Beykoz İlçesi Göksu Semtinde bulunuyor. Ulaşım son derece rahat ve kasra ait otopark bulunuyor. Ayrıca Kasrın hemen karşısında da İspark mevcut. Her iki otoparkta tüm gün 10 TL.

Kasra giriş için ise 15 TL. ödüyorsunuz. Diğer kasırlarda olduğu gibi burası da haftasonları kapalı. Ziyaret saatleri ise 09.00-18.00 arası. Bilet satışları 17.00'da sona eriyor, aklınızda olmasında fayda var:-)

Kasır geniş bir alanda bulunuyor. Denizi karşınıza aldığınızda sol tarafı mesire alanı ve buradan harika boğaz manzarası çekimleri yapabilirsiniz. 

Mesire Alanından Boğaz Manzaraları

Mesire Alanından Boğaz Manzaraları

Sağ tarafınızda Küçüksu Kafe ve devamında da Küçüksu Millet Parkı yer alıyor. 

Küçüksu Kafe'den Kasrın Görünüşü

Arkanızda ise tarihi Mihrişah Valide Sultan Cami bulunuyor.

Mihrişah Valide Sultan Camii

Genel yerleşim ise aşağıda olduğu gibi.

Küçüksu Kasrı ve Çevresinde Görülecek Yerler

Kasra gelecek olursak; 

Mili Saraylar resmi adresinde burası için yapılan tanım aynen şöyle; "Boğazın İncisi, diplomatik kabullerin vazgeçilmez mekanı" :-) Gerçekten konumu itibariyle harika bir yerde bulunuyor.  Burası 1730 yılına kadar mesire alanı olarak kullanılmış fakat, Patrona Halil İsyanı sırasında yok edilmiş, sonrasında ise dönemim en meşhur eğlence yerlerinden biri olarak kullanılmaya başlanmış.

1752 yılında ise I.Mahmud'un konaklaması maksadıyla buraya ahşap bir konak inşa ettirilmiş ve yüzyılı aşkın süre hizmet vermiş. Ancak zaman içerisinde çok tahrip olması nedeniyle Sultan Abdülmecid tarafından 1856 yılında şimdiki kasır inşa ettirilmiş. Burası da Balyan ailesine yaptırılan kasırlardan birisi olma özelliğini taşıyor. 1983 yılına kadar farklı maksatlarla kullanılan kasır, bu tarihten itibaren halkın ziyaretine açılmış. 

Küçüksu Kasrı

Bodrum katı ile birlikte 3 kat olan kasrın, ilk iki katı ziyarete açık. Odalar orjinal kullanımından farklı olarak günümüze ulaşmış. Misal yatak odaları ve dinlenme odaları şu an yok. Tamamı ziyaretçi ağırlayan salonlar şeklinde dekore ve restore edilmiş. İçeride fotoğraf çekmek yasak. Ben gittiğimde çok şanslıydım. Yağmur nedeniyle kimse ziyarete gelmemiş ve o gün için ilk ziyaretçisi ben oldum. Görevli arkadaş benim için özel olarak kasrı açtı:-)) Tabi bomboş olunca gezmek daha bir keyifli oldu:-)

Kasrın ana girişi arka taraf (kara tarafı) ve ziyaret için arka kapıyı kullanıyorsunuz. Ancak asıl zarafet ve ihtişam ön kapı yani deniz tarafında:-)) Tabi Padişahlar ve sonrasın da kullanan kişiler tarafından buraya ağırlıklı deniz yolu ile gelindiğinden boğaza bakan giriş daha ihtişamlı yapılmış.

Küçüksu Kasrı

Kasır ile genel olarak anlatacaklarım bunlar. Kasır İstanbul'da ki 8 kasırdan biri, Milli Saraylar kurumu resmi internet sayfasında ise bu anlamda kabul edilen 5 yerden birisi. Beşiktaş gezisindeki Ihlamur Kasrı ile bu ziyaret ettiğim ikinci kasır oldu. Bundan sonraki gezilerimin ve yazılarım da temel noktası kasırlar olacak:-) Buraları ve çevresini, devam edecek gezilerim sonrası anlatmaya ve sizlere aktarmaya çalışacağım. Geçelim tavsiyelere:-)

Tavsiyeler:

Yoros Kalesi her ne kadar çok tarihi bir mekan olsa da kuleleri dışında görülecek pek bir şey kalmamış. Ancak fotoğrafçı arkadaşlar için harika boğaz manzarası çekilebilecek bir yer olduğundan, sırf bu maksatla bile ziyaret edilir. Ayrıca uygun mevsimde Yoros Kafe/ Restoranda oturmak çok keyifli olacaktır.

Polenezköy ile ilgili bir tavsiye veremiyorum. Ancak daha önce giden arkadaşlar varsa onlardan tavsiyeleri dinlemekten keyif alırım:-)

Küçüksu Kasrı diğer kasırlar gibi ziyaret edilmesi gereken tarihi yerlerden ve ihtişamlı yapılardan birisi. Ayrıca sadece kasır değil, çevresi de ziyaret edilmeye değer, güzel fotoğraflar çekilebilecek bir yer.

Küçüksu Kafe'de boğaza sıfır masalarda oturup çay/ kahve içmeyi unutmayın:-)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

33 Yorumlar

  1. Bu kez hayal kırıklığına uğramışsınız. Gerçekten de bazı yerler övüldüğü kadar olmuyor. :)
    Verdiğiniz tarihi bilgileri okumak keyifli, yeni şeyler öğrenmiş oluyoruz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aralarda yanlış kaynaklar kullanmak sonunda hayal kırıklığı yaratabiliyor ama tecrübe oluyor:-) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  2. The view from Yoros Castle is beautiful. I love the look of the bridge hidden in the mist. Lots of history lives in the area, thanks for sharing. Have a wonderful weekend.

    YanıtlaSil
  3. Sana özel kasırlar açılıyor hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandeminin dezavantajları, bazılarına avantaj oluyor hocam:-)

      Sil
  4. I loved the post. One of my dreams is to visit Istanbul

    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much:-) I hope you can visit my country:-) Happy weekend.

      Sil
  5. Polenezköy konusuna şaşırdım, görmedim ama adını çok duymuştum. Kasırlar takibine devam edin devam , sayenizde nefis fotoğrafların yanında onlar hakkında da bilgi sahibi olmak çok keyifli:) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun:-) Polenezköy bende gerçekten hayal kırıklığı oldu.. Ya bana hitap eden bir yer değil yada pandemi ve hava durumu etkisiyle bana o hissi verdi:-) Teşekkür ederim tekrardan.

      Sil
  6. wow Estambul es uno de los destinos para visitar. No se cuando, pero es seguro que iré. Estambul tiene... magia!
    Excelentes fotos. El Castillo de Kucuksu me ha encantado.
    Un fuerte abrazo desde España y que pases un excelente finde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estambul es de hecho una ciudad hermosa e histórica como Barcelona o Madrid. Seré un honor para mí darte la bienvenida cuando vengas. Feliz fin de semana:-)

      Sil
  7. Yağmurun bereketi diyelim:) Küçüksu Kasrı da ne şahaneymiş ama. ''Küçüksu'da gördüm seni'' şarkısı eşliğinde Aklıma Osmanlı Dönemini anlatan diziler geldi aklıma. Sisli manzaralar harika. Polenezköy hezimetmiş demek. İyi ki varsınız. Garantili bilginin adresi, ailemizin rehberi:) Çok güzeldi yine Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gezerken çok yönlü bakıp, sadece kendi zevkime göre yazmamaya çalışıyorum ama Polenezköy beni gerçekten büyük hayal kırıklığına uğrattı:-) Mutlu oldum güzel yorumunuza, keyifli haftasonları dilerim:-)

      Sil
  8. Wonderful place, thanks for sharing!
    Have a great weekend!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  9. De las fotografías que has tomado , me ha gustado mucho el Küçüksu Kasrı Deniz Tarafı. Es una pena que la mayoría de edificios estuvieran cerrados y no pudiera ceder a su interior.

    Por causa de la pandemia, llevo sobre dos años sin viajar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. no poder viajar es un gran problema para personas como yo, pero el verano está aquí y la epidemia está un poco más tranquila:-)

      Sil
  10. Öğrenciliğimde bir defa gitmiştim ama sanki daha yeşil bir alanı vardı, ya bahçe düzeni adı altında bir katliyam yaşanmış ya da.. bilemedim.
    Karadeniz'e doğru manzara cümlesinin üstündeki fotoğraf çok güzel, puslu olsa bile, o bankta oturulur!
    E Beykoz, yoğurt? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası diğer Kasırlara göre biraz daha az yeşili olan bir yer. Tabi önceki halini bilmiyorum ama Kasır her ne kadar ihtişamlı dursa da, az yeşil alandan dolayı çok çıplak görünüyor:-) Yoros Kalesi seyir terasları gerçekten başarılı ve oturup izlemek için ideal:-)

      Beykoz'da 2 Kasır daha var, yoğurt onları ziyaretimde artık:-)) Söz bir de foto ekleyeceğim:-))

      Mutlu pazarlar.

      Sil
  11. Görmek istediğim yerler😊. Tabiat parkına dair izlenimleriniz biraz düşündürücü. Biz insanoğlu hayran kaldığımız güzellikleri farkında olarak ya da olmayarak yok mu ediyoruz acaba. Tavsiyeler için de çok teşekkürler. Emeğinize sağlık Sezgin Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Polenezköy çok özellikli bir yer.. İstanbul'un ilk ve en büyük Tabiat Parkı. Muhtemelen ben yanlış zamanda gittim:-)) Ama en azından belli yerlerini bizim yok ettiğimize şahit oldum.. Çok teşekkür ederim Sibel Hanım, şimdiden mutlu haftalar:-)

      Sil
  12. Küçüksu Kasrı ne kadar güzel, ayrıca o gün boş olması da ve rahatça gezebilmeniz çok güzel olmuş bence:))) Yazılarınızı okuyup, çektiğiniz fotoğraflara bakınca sayenizde gezmiş oluyorum:))) Eğer bir gün buralara gidebilirsem yazılarınızı mutlaka tekrar okuyacağım:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağloun:-) Önümüzdeki hafta için başka şehir planlarım ama sonrasında İstanbul Kasırlarını gezmeye ve yazmaya devam edeceğim:-)

      Sil
  13. O kadar yıl İstanbul'da yaşayıp göremediğim yerlerden biri. Keyifli bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep söylediğim gibi, içinde yaşanan şehirde güzellikleri görmek gerçekten çok zor:-) Şimdiden mutlu haflatar.

      Sil
  14. What a wonderful architecture! It's a beautiful old building situated in the Küçüksu neighborhood.
    I also like the picture of the wooden bench.

    Have a nice week!

    YanıtlaSil
  15. Çok teşekkür ederim Sevgili Ause:-)

    YanıtlaSil
  16. sizinle birlikte gezmek güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun 🙏☺️

      Sil
  17. The view from Yoros Castle is spectacular!

    I enjoyed the trip with you.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Veronica 🙏☺️

      Sil