Lisinia Doğa Hakkında Bilgiler | Hayat40tansonra


Lisinia Doğa


Genel:

Lavanta Kokulu Köy sonrası yeni durağımız ve bu yazımızın konusu Lisinia Doğa. Resmi adı bu olsa da, bilinen ismiyle Lisinia Doğal Yaşam Merkezi:-) Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından 2005 yılında Burdur Gölü kıyısında kurulan bu merkezin ortaya çıkmasında ki en büyük sebebin, Öztürk Bey'in birçok aile ferdini kanser sebebiyle kaybetmiş olduğu söyleniyor. Yani aslında kansere karşı açılmış bir mücadele merkezi olarak da düşünebiliriz burayı.

Lisinia ismini ise; bölgenin eski çağlarında ki adı olan Psidya'nın en önemli şehirlerinden biri olan Lisinia'dan alıyor. Lisinia aynı zamanda ay ışığı, batan ve doğan güneşin sudaki pırıltısı anlamına geliyormuş.

Lisinia Doğa

Lisinia'da, doğa gönüllüleri tarafından toplam 8 adet ana proje yürütülüyor. Detayları için Lisinia Doğa isimli resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz. Ben buraya kısaca resmi internet sitesindeki proje başlıkları bırakıyorum.

* Kansersiz Gelecek Elimizde.
* Yaşamak İçin Burdur Gölü'nü Yaşat.
* Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi.
* Lisinia Doğa Okulu.
* Gönüllü Doğa Koruyucusu.
* Ekolojik Üretim ve Doğa Dostu Tarım Uygulamaları.
* Yerli Bitki, Hayvan Türlerinin Üretimi ve Gen Muhafaza.
* Lisinia Enerjisini Doğadan Alıyor.

Ulaşım:

Lisinia Doğa'ya Ulaşım

Burdur Gölü kuzey-batı kıyısında bulunan merkeze, Lavanta Kokulu Köy'den mesafe yaklaşık 40 km. Kesin olarak bilmiyorum ama ben oradayken yoldan geçen herhangi bir toplu taşıma aracına denk gelmedim. Ya özel aracı ile gelenler, yada tur otobüsleri ile gelenler vardı. Lisinia haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık ve giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Keşfet:

Bizim burada ki ilk uğradığımız yer, önce bir gönüllü arkadaş ile başlayan ve sonrasında Öztürk Bey'in katılımı ile devam eden kısa bir bilgilendirme toplantısı oldu. Genel olarak bitkilerin yağları ve bunların karışımı sonucunda elde edilen doğal ürünlerin faydalarını anlatan bu bilgilendirme yaklaşık yarım saat sürdü. 

Öztürk Sarıca Bilgilendirme

Bu bölüm aynı zamanda kimyasal içeriğe sahip olmayan yağ, losyon vb. ürünlerin satış noktası. Satış için herhangi bir ayrı internet sitesi ne yazık ki yok. Kendi resmi sitesi var ama ticari maksatlı olmadıkları için bu site üzerinden satış yapılmıyor. Ancak telefon ile ulaştığınızda, istediğiniz ürünü kargo ile temin etmenize yardımcı oluyorlar. 

Ben oraya vardığımda, sabahtan bir ağrı kesici içmeme rağmen şiddetli baş ağrısı çekiyordum. Bilgilendirme sonrası satış noktasını gezerken ve toplantı da bahsedilen yağı görünce denemeye karar verdim:-) Hatta en geç 45 dk. sonra etkisini gösterir diyen genç kıza "1 saat daha buradayım, geri gelirim diye" de takılmadan edemedim:-) 45 dk. geçmeden baş ağrımdan eser kalmadı:-) Halende baş ağrısı yaşadıkça kullanmaya devam ediyorum.

Doğal Ürünler Satış Noktası

Alan içerisinde benim en çok ilgimi çeken bir diğer ama en önemli merkezlerden birisi de Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkeziydi. Bölgede kimyasallar nedeniyle zehirlenen, avcılar tarafından vurulan yada bir şekilde yaralanan yaban hayvanları (ağırlıklı kanatlılar) Öztürk Sarıca koordinatörlüğünde ve stajyer veteriner hekimler tarafından doğaya tekrar sağlıklı bir şekilde geri döndürülmeye çalışıyor.

Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi

Bu iki alan haricinde serbest zamanımızda, içerideki doğal, doğa ile uyumlu yapıları keşfetme, restoranda yemek yeme fırsatı da bulduk. Ben denemedim ama rehberler tarafından Burdur Şişinin meşhur olduğu söylendi ve tadan arkadaşlar da sonrasında bunu teyit etti:-) Denenebilir.

Restoran

Kafe

Tesis içerisinde ki ahşap malzemeden yapılmış heykeller/ eserler de gerçekten çok ilginç ve görmeye, fotoğraflamaya değer.

İlginç Eserler

İlginç Eserler

Tabi burası her ne kadar turistik bir yer havası veriyor olsa da aslında öyle değil. Fakat tanınması için bu maksatla da hizmet veriyor. Bu bölgeye gelirseniz, bu özel maksadı için görülmeye değer bir yer. 1 saatlik serbest zaman sonrası tekrar otobüste buluşarak yeni ama aynı zamanda o gün için (3 Temmuz) son gezi noktasına harekete geçtik:-) Bundan sonraki yazımız meşhur Salda Gölü olacak:-)

Tavsiyeler:

Doğal ürünler satış reyonunda çok ilginç yağlar, losyonlar var. İlgi çekici ve faydalı olabilir diye düşünüyorum. En azından benim baş ağrıma iyi gelen bir tane ürün oldu:-)

Her ne kadar Burdur Şişini şehir merkezinde daha iyi yapan yerler bulabilecek olsanız da, burada iken lezzet denemesi yapabilirisiniz. Porsiyonlar küçük ve fiyatlar sen derece makul.

Az önce de dediğim gibi burası turistik görünümlü ama kuruluş maksadı sebebiyle değerli bir yer. Eğer bu taraflara gelecekseniz, ziyaret listenizde olması gereken bir merkez.

Yeni yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın:-)

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Buranın adını ben de duydum ve çok merak ettim ne kadar ekolojik gerçekten diye, yazınız hoşuma gitti, merakım daha da arttı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekan çok kıraç bir yerde ama güzel hazırlanmış, dekore edilmiş bir yer. Zaten amacı da belli olan bir yer. Yol düşerse uğranacak güzel bir yer:-)

      Sil
  2. Bu merkezi ilk kez şu an, sayenizde öğrendim. İsmi çok güzel. Anlamı daha da güzelmiş. Ulvi bir amaca hizmet etmesi ise en güzeli. Çevre dizaynı, oradaki kartal, kafe, kuleler oldukça sıra dışı. Güzergaha katılıp ziyaret edilmesi hoş olur. Doğal ürünler de cabası. Şiş porsiyonları küçülünce fiyatlar da küçülmüş demek ki:) Bu durum ve tarz, pandemi sonrası mecburen her şeye yansıdı ;)
    Bilgilendirme gayet güzel ve yerindeydi. Fotolar ona keza. Teşekkürler emeğinize:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi güzergaha katılacak bir yer ama tek başına ziyaret etmek maksatlı biraz zayıf:-) Ben çok iştahlı ve yemek yiyen biri değilim ama açıkçası denemediğim için biraz pişman oldum, yolum tekrar düşerse kesinlikle deneyeceğim:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  3. Sounds like a great place to visit. My wife doesn't like products with scents and sometimes those could be hard to find. The sculptures are interesting to see and quite big. Have a great day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Bill:-) Have a great day for you too.

      Sil
  4. Hocam Burdur şişini bi deneseydin :)

    YanıtlaSil
  5. O yağdan bana da lazım. :))
    Burayı ilk kez duydum. Burdur küçük bir yer ama böyle yerler de varmış demek ki. Küçükken oradan ayrılınca bir daha hiç gitmedim. Güzel bir tanıtım olmuş teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağlar o kadar çok çeşitti ki:-) Diğerleri de baş ağrısına iyi geldiği gibi faydalı ise gerçekten tebrik etmek lazım insanları. Çok teşekkür ederim güzel yorum için:-)

      Sil
  6. Sounds like an interesting place to visit.

    Love the imposing sculptures.

    YanıtlaSil
  7. Wow this place looks amazing!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  8. Boa tarde meu querido amigo. A matéria ficou rica e especial, as esculturas são maravilhosas, a minha preferida foi da águia. Grato pela partilha conosco.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado meu querido amigo, amor da Turquia :-)

      Sil
  9. Yazınızı okuyunca çok meraklandım, açıkçası bilmiyordum ve duymamıştım. Yağlar çok faydalı ve ilgi çekiyor. Yazının ilk satırlarında yer alan yapılış amacı beni çok sevindirdi, tabii üzüldüm de( aile fertlerini kaybetmiş olmasına) İnsanlara faydalı olabilmek, bunun için uğraşmak kesinlikle takdir edilmesi gereken bir davranış. Kartal heykeli dikkatimi çekti; sanırım algıda seçicilik o kadar resim arasından:))) Yazınız sayesinde yeni bir şeyler daha öğrendim, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar 2005 yılından beri hizmet verse de son birkaç yıldır duyulmaya başlayan bir yer. Açıkçası bende 4-5 ay öncesine kadar hiç duymamıştım. Başka bir gezginin yazısında görünce ilgimi çekmişti ve tur kapsamında buranın olması beni sevindirdi:-) Kartal'ın yeri her zaman ayrı:-))) Çok teşekkürler güzel yorum için, mutlu haftasonları:-)

      Sil
  10. "Lisinia" ismi o kadar güzelmiş ki ve tabii anlamı...
    Bu merkezi ilk defa duyuyorum maalesef. Doğal yolları tercih etmek çok mantıklı bence.
    Kansere karşı açılmış olması ise çok anlamlı.
    İlginç eserler başlığı cuk oturmuş.
    Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Bu tür yerlerin reklamının yapılıp, daha fazla tanıtılması lazım kesinlikle.. Mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  11. Baş ve diş ağrısı, iki belalı ağrı:-) Bende bu konuda ilaca çok başvuranlardanım ama yağın gerçekten faydasını gördüm ve kokusu bile insanı rahatlatıyor:-) Mutlu haftasonları dilerim:-)

    YanıtlaSil
  12. Hiç duymamışım burayı, ne güzel bir yermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda adını duyurmaya başladı ve umarım daha da duyulur. Mutlu pazarlar:-)

      Sil
  13. Duydum burayı ama gitmek kısmet olmadı. O civarlara gitmiştik oysa

    YanıtlaSil
  14. Those wooden compositions are fantastic! I also like the wooden buildings. It's always a good beginning of my week with your great and interesting report.

    Have a nice weekahead of you :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Giorgo:) Here is a special place and means a lot for many people.. Have a great night:)

      Sil