Seyahat Acenteleri ile Tur | Hayat40tansonra

Sonunda döndüm:-)

Kleopatra Havuzu

Yaklaşık 2 haftayı bulan ve parça parça olan seyahatler sonunda, bilgisayar başına oturma imkanı buldum ve bugünden itibaren bir kaç gün ara ile farklı seyahat noktalarını içeren gezi yazısı dizisine başlıyorum:-) Ancak öncesinde sizlere hayatımda ilk defa yapmış olduğum "Seyahat Acentesi ile Tur" dan edindiğim deneyimleri olabildiğince kısa anlatmaya çalışacağım:-)

İlk olarak katılmış olduğum turu çok kısa özet geçiyorum;

03 Temmuz gece yarısı 01.00 İzmit'te otobüse binmem ile başlayan tur, 04 Temmuz gece 23.00 itibari yine İzmit'te sona erdi. Gece yarısı boyunca süren yolculuğun sonunda, sabaha karşı ilk durak Isparta/Keçiborlu'ya bağlı Lavanta Kokulu Köy oldu. Köyde yapılan sabah kahvaltısının arkasından öğlene kadar Lavanta Bahçelerinde, 

Lavanta Bahçesi

devamında ise Burdur Merkez'e bağlı Lisinia Doğa Proje Alanında vakit geçirdik. 

Lisinia Doğa

Bir sonraki durağımız olan yine Burdur/Yeşilova'ya bağlı Salda Gölü Tabiat Parkında geçirdiğimiz süre sonunda, Denizli'de ki otele varmamız ile ilk gün sona erdi. 

Salda Gölü

İkinci gün saat 09.30'da başlayan gezinin ilk durağı ise Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kentiydi. Devamında Denizli/Honaz'a bağlı Kaklık Mağarası ziyareti ile gezi son buldu ve yaklaşık 6 saatlik otobüs yolculuğu ile tur tamamıyla sona ermiş oldu:-)

Pamukkale Travertenler

Gelelim benim gibi bugüne kadar bireysel gezi yapan birinin bu konuda ki gözlemlerine;

Her şeyden önce söylemem gereken; tur ile seyahatin avantaj ve dezavantajları yapacağınız tercihleri etkileyecek olsa da bu konu tamamen kişisel tercihlerle alakalı. Yani tamamen sizin bakış açınız, yaşam şekliniz, maddi olanaklarınız ve konfor alanınız ile ilgili bir konu.

Fotoğraf Kaynak: Frantisek Krejci / Pixabay 

Benim gördüğüm ve yaptığım hesaplara göre konaklama içeren turların tamamı, bireysel yapacağınız gezilerden çok daha ekonomik. Özellikle de işin içine uçak ile seyahat girdiğinde maliyetler turlar sayesinde epey bir azalıyor. Tabi ki bunda ulaşım firmaları ile yapılan anlaşmalar, tura katılan insan sayısının fazla olması gibi etkenler ön plana çıkıyor. Bireysel yapacağınız seyahatlerde zaten yakıt konusu başlı başına en büyük giderlerden. Ayrıca konaklama sizin tercihinize kaldığında istekler daha üst seviye yerler olacak ve haliyle maliyetler artacaktır. Keza aile ile gidildiğinde yemek konusu da benzer olacaktır:-) 

Maddiyatla ilgili bir başka konu ise; seyahat acentesi ile turlarda maddi olarak bir sürpriz söz konusu olmuyor. Zaten tura katılmadan önce size maddi anlamda tüm detaylar bildiriliyor. Ödeyeceğiniz fiyata neler dahil yada değil şekilde bir bilgilendirme gezi öncesi elinize ulaşıyor. Ama bireysel gezilerde konaklama ve yeme-içme konularında bir önceki paragrafta yazdığım sebeplerle evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor:-)

Fotoğraf Kaynak: Nattanan Kanchanaprat/ Pixabay 

Maddiyat yanında, planlamadan kaynaklı ciddi bir zaman tasarrufu da söz konusu. Ben ilk defa gideceğim yerlerde, planlama için çok ciddi zaman harcamama rağmen yine de çoğu yerde, çoğu zaman kayboluyorum:-)) Ve ziyaret edeceğim yer sayısına bağlı bu durum ciddi sıkıntı yaratabiliyor. Ama turlarda bu durum söz konusu değil. Bu konuda tüm sorumluluk size refakat eden rehberin sorunu:-) Ve işlerinde profesyonel olduklarından, aksama neredeyse hiç söz konusu değil. 

Fotoğraf Kaynak: aykapog/ Pixabay 

Grup halinde olmanın en büyük avantajlarından birisi de bazı yerlere giriş konusunda ciddi bir avantajınızın olacağı. Misal Pamukkale'de gideceğimiz yer için kıyamet günü gibi bir kalabalık söz konusuydu ve müze kartım olmadığı için, eğer bireysel gitmiş olsaydım kim bilir ne kadar bekleyecektim belli değildi. Ama turla gittiğimiz için rehber arkadaşlar bu konuyu kısa sürede çözdü ve olabildiğince hızlı bir şekilde grup halinde giriş yaptık:-) Unutmadan eski yazılarımdan, araç park yeri konusunda ne kadar takıntılı olduğumu hatırlarsınız:-)) Turlarda böyle bir sıkıntı da söz konusu değil:-))

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/ Pixabay 

Bu turda gitmiş olduğum yerlere, bireysel gitmiş olsam kesinlikle 2 güne sığdırmam mümkün değildi. Aracı kendim kullanacağım için gece yola çıkıp, sabah dinlenmeden gezmeye başlamak pek mümkün değil:-) Aynı şekilde dönüşte bütün gün gezip, dinlenmeden gece tekrar yola çıkmakta en azından benim yapabileceğim bir şey değil:-) Her ne kadar gece otobüs yolculuğunda uyumak ve sağlıklı dinlenmek tam olarak söz konusu olmasa da kendinizin araba kullanarak, hiç uyumadan gezmeye başlamanızdan çok daha rahat ve güvenli bir durum diye düşünüyorum:-)

Bunların yanında rehberiniz iyiyse birçok bilgiye zaman harcamadan sağlıklı bir şekilde ulaşma imkanınızda var.

Ben her ne kadar bireysel gezilerden, yani tek başıma seyahat etmekten çok keyif alsam da, insan sosyal bir varlık, geziler sırasında sizinle aynı zevki paylaşan insanlarla birlikte vakit geçirmek, yeni insanlar tanımak, bir çok insanın istediği bir durum. Ve turlar sosyalleşme anlamında birçok insana hitap edebilecek aktiviteler. Misal fotoğraf severler için fotoğraf grupları ile yapılan gezilerin inanılmaz keyifli olacağını düşünüyorum.

Bunlar, benim bu gezide turla seyahat hakkında avantaj olarak gördüğüm hususlar:-)

Gelelim dezavantajlarına ve yine bunlarda tabi ki kişisel tercihler ile alakalı.

Benim gezi öncesinde zaten aklımda olan ve gezi esnasında da zaman zaman karşılaştığım hususların başında zaman faktörü vardı. Yani gittiğiniz yerde yeteri kadar kalamama durumu. Aslına bakarsanız ilk gün bu konuda ki önyargım tamamen kırılmıştı ki ikinci gün biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü planda ki Hierapolis Antik Kenti tam da benlik, uzun vakit ayırarak dolaşılması gereken bir yerdi. Fakat ne yazık ki zaman kısıtından dolayı istediğim seviyede bir keşif olamadı:-( Bazı yerlerde bildiğiniz koşturma seviyesine varan durumlar söz konusuydu. Yani kafa nereye ben oraya bu tip turlarda mümkün değil:-)

Bu gezide tüm sorumluluğu tur rehberine bırakmamız ve bölgeyi bilmiyor olmamadan dolayı, gezilen bölgelerde kaçırdığımız başka güzel yerler oldu mu açıkçası fark edemedim. Ama bildiğiniz gibi turlar, gidilen bölgelerin en popüler yerlerini tercih edip, tüm planlamalarını buna göre yapıyorlar. Haliyle eğer siz, bilinmeyeni keşfetmeyi seviyorsanız, popüler kültürün kurbanı oluyorsunuz:-) Ki aslında bu benim için en önemli kriterlerin başında geliyor.

Fotoğraf Kaynak: 지원 이/ Pixabay 

Diğer bir problemli husus ise yeme-içme olayı. Bu da aslında tamamen kişisel tercihler ve damak tadı ile ilgili bir konu. Ve belki de tur rehberlerini en fazla sıkıntıya sokan konu. Sonuçta bütçe belli, oteller belli:-) Otelin aşçısı iyiyse ne ala, ama kötüyse vay halinize... Ayrıca ücrete dahil olmayan yerlerde yemek konusunda rehbere çok iş düşüyor.. Parasını siz verecek olsanız da, 30'a yakın farklı insanın zevkine uygun bir yer bulmak, bunu tur başlamadan ayarlamaya çalışmak çok kolay değildir diye düşünüyorum. Bu sebeple benim kanaatimce yemek konusu maliyeti düşükte olsa, bireysel gezilere oranla daha riskli, aç kalmazsınız ama keyifsiz öğünler geçirebilirsiniz.

Dezavantajlar konusunda ise aklıma ilk planda gelenler bunlar ve tabi ki bunlar yine kişisel tercihlere göre artırılabilir veya azaltılabilir:-)

Instagramda paylaştığım son geziden bir reels videosuna, yine bir arkadaşın yaptığı yorum gibi; bazen yolcu koltuğuna da geçmek lazım:-) 

Son olarak ise; eğer kaliteli ve güvenilir bir tur şirketi keşfettiyseniz yada daha önce deneyenler tarafından tavsiye edildiyse, özellikle bazı bölgelere (Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz gibi) turlar ile gitmek çok daha ekonomik ve bazen de çok daha keyifli olabilir diye düşünüyorum:-) Ben turla tekrar geziye gider miyim sorusunun cevabı ise son paragraftan da anlaşılacağı üzere, bazı bölgeler için kesinlikle "EVET":-)

Bu arada ufak bir reklam olacak ama merak edenler yada ilgilenenler için; benim bu tur için tercih ettiğim seyahat acentesini instagramda Ugo_Turizm hesabından takip edebilirsiniz. Sayfa güncel sürekli güncel ve yapılacak turlar ile ilgili detaylı bilgiler veriyor.

Sağlıcakla kalın:-)

Not: Pandemi koşullarında benim seyahat ettiğim firma son derece hassastı. Otobüste herkes tek oturuyor ve oteller de aynı şekilde odalar tek kişilikti. Tur rehberimiz de bu konuda çok hassastı ve gece yolculuğuna rağmen giderken de, dönerken de otobüste sürekli dolaşıp maske kuralını hatırlatıyordu. Zaten tura katılan herkes bu konuda son derece bilinçli insanlardı. Geziler esnasında sosyal mesafeyi korumak ise tahmin edebileceğiniz gibi tamamen kişisel bir sorumluluk. Açıkçası ben pandemi açısından herhangi bir rahatsızlık duymadım ve gönül rahatlığı ile tura başlayıp, aynı şekilde sonlandırdım:-)

Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. Çok keyifli bir yazı olmuş. Her detaya yer vermişsiniz. Ben turları seviyorum. Kalabalık daha eğlenceli ve güzel geliyor. Gerçi ben günübirlik gitmiştim Nevşehir' e ama orayı sevdim bayağı. Koşuşturma biraz fazla olsa da fiyatlar uygun oluyor. Bazı öğünler ücretsiz oluyor zaten, gerisi kişinin özel harcamalarına kalmış.
    Hayalim birkaç günlük Doğu Karadeniz turu ama fırsat olur mu bilmiyorum. İnşallah diyeyim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğu Karadeniz benim de çok ilgimi çekiyor ve sanırım dayanamayıp tur ile gideceğim:-) Günübirlik hiç denemedim ama galiba geneli sizin de dediğiniz gibi biraz koşturmaca içinde geçiyor.. Çok teşekkür ederim değerli yorum için:-)

      Sil
  2. Tur ile seyahat senden geçer not almış hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam şu an öyle gibi:-) Aklımda bir iki tur daha var, ondan sonra tam notu vereceğim:-)

      Sil
  3. Bahsettiğiniz dezavantajlar benim için o kadar önemli ki avantajların bir tık önüne geçiyor. Sevdiğim yerde daha çok kalıp sevmediğim yeri es geçebilmek, istediğim yerde yemek yiyebilmek, ortak karar almak / ortak hareket etmek zorunda olmamak... Bugüne kadar 2 kez turla seyahat ettik eşimle, birisi 2 günlük Abant Maşukiye turuydu ki dezavantajlar çok rahatsızlık vermemişti. Diğeri ise 8 günlük Yunan Adaları turuydu. Bu turda daha çok vakit ayırmak istediğimiz yerler olmuştu ama fırsatımız olmadı maalesef. Yine de gemiden indiğimiz zamanlarda az da olsa kendi kafamıza göre gezebildiğimiz için gayet keyifliydi. Dediğiniz gibi tamamen kişisel beklentilere bağlı turla seyahat mevzusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim anladığım kadarıyla günübirlik yada uzun süreli olan turlarda sıkıntı yaşama ihtimali biraz daha yüksek. 2-3 günlük turlar kısmen ideal gibi:-) 8 günlük tur gerçekten çok uzun:-)) Benim için bir ilk oldu ve belki de zamandan kaynaklı memnuniyet biraz daha fazla oldu:-) Teşekkür ederim değerli yorum için:-)

      Sil
  4. To take a tour or not. You covered all the issues a person should think about. I have a friend who loves taking tours and being lead to the place tourists love to see. My wife and I would rather create our own tour. We may miss some places but enjoy the freedom from being on our own. Like you mentioned, it's up to the people to decide what they would like and prefer. Good points on both sides. A good weekend to you!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I'm thinking the same with you Bill, creating my own tours:-) But as I said sometimes its good to give responsibility to another people:-)) Happy weekend.

      Sil
  5. Karadeniz ve Doğu Anadolu için ben de tur düşünüyorum, hatta önce turla bir kabasını alıp sonra bireyselde detaya daha rahat inilebilir diye düşünüyorum, sizin için keyifli bir gezi olmuş, umarım devamı da öyle olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok mantıklı, önden keşif sonra doya doya gezmek:-)) Çok teşekkürler, mutlu haftasonları:-)

      Sil
  6. Oldukça faydalı bir yazı olmuş. Gezi noktalarınız baya güzelmiş. Lavanta zamanı gezi planlayan bir tur şirketinden genel anlamda memnun kalmışsınız. Sizin adınıza çok sevindim:)
    Tur konusunda sizinle hemfikir olduğumu belirteyim. Ne kadar ön hazırlık yapsanız da hiç bilmediğiniz rotalara bireysel olarak gidilmemesinden yanayım. Hiç kafa yormadan her türlü hizmet hazır. Kalabalık olmanın avantajları da yabana atılır gibi değil. İndirimler, özel geceler. Ufak tefek sıkıntılar da olmuyor değil. Misal kalabalığa yetiştirememekten mütevellit soğuk yemekler. Onu da zaten çözmüşler. Belirli bir saat diliminde herkes nerede ne yemek istiyorsa yiyebiliyor. Tabii bu memnuniyet ''sağlam'' bir tur şirketiyle gerçekleşir. Mağdur edenlere çizik atıp en iyiye ulaşmışsanız değmeyin keyfinize.
    Devamını merakla bekliyoruz efendim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğiniz gibi, benim için en güzel kısmı kafamın rahat olmasıydı:-) Sanırım bilinen yerler için turlar, özel keşifler için bireysel geziler en mantıklısı:-) Tur şirketi benim için ilk de olsa sanırım doğru tercih yapmışım ve bu arkadaşlarla yeni turlara da katılabilirim:-) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  7. Good points on both sides.

    I prefer to go on guided tours especially when everything is done for you - from meals to accommodations! But you would have to endure being taken to places that are not your cup of tea!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Thank you so much for your nice comment Veronica:-) Happy weekend.

      Sil
  8. Tur rehberi ile hiç gezme fırsatım olmadı. Artısı ve eksisi ile açıklamanız aydınlatıcı olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, faydası olduysa ne mutlu bana:-)

      Sil
  9. Tura katılırım, katıldım da defalarca. Yurt içinde de yurtdışında da kullandım. Bazen ayarlamaları araştırarak kendim yapıyorum. Mesela Prag' da nehir üstünde yemekli tekne ile geziyi yapmak istemiyorsam hemen yemeksiz daha basit tekneleri araştırıp ona biniyorum ki ciddi euro farkı oluyor. Bunun gibi bazı detaylarda şehir haritası ile çözebiliyorum kendi gezimi.

    Bu arada lavanta bahçesine gıpta ettim. :) Bu arada 3 temmuzda gidip 4 temmuzda döndüm diye yazmışsınız değil mi? Ben yanlış okumuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında dediğiniz gibi turla da olsa opsiyonlar sizin eliniz de olabiliyor. Özellikle de yurtdışında. Ama benim yaptığım gibi kısa turlarda gruba bağlılık ister istemez biraz zorunlu gibi:-)

      3 Temmuz ama 2'sini 3'e bağlayan gece yarısı yola çıktık ve sabah geziye başladık. Yani 3 ve 4 Temmuz tarihlerinin tüm gündüz saatleri gezi ile geçmiş oldu:-) Aslında yazarken de aklıma geldi, yanlış anlaşılabilir mi acaba diye:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  10. Tur karşıtı değil ama tercih etmeyen biriyim; bu tümüyle kişisel bir durum ki nedenlerimi açıklayacağım:) Başkasının yaptığı bir programla kendimi -nispeten de- olsa kısıtlamayı sevmiyorum, birinci neden bu. Biz genelde şöyle yaparız yol arkadaşımla: Bir yer gelir aklıma, mesela Hatay diyeyim. Ararım, çoğu zaman bir-iki, en fazla dört gece konaklama olmak üzere anlaşırız. Sonra uçaklara bakarım, uygun fiyatlı ki çoğu otobüsten ucuza bile gelir, bir uçuş bulurum onu haberdar ederim, okeyledimi (kredi kartına bölüyorlar) onları alır kenara koyarım. Sonra gideceğimiz yeri yansıtacak bir konaklama noktası, yine erken rezervayon (yine kredi kartına bölünme). Bu bağımsız gezmenin, yerel araçları kullanmanın bize en büyük avantajı insan tanımaktır, keşfetmektir. Hatta bir minübüs şoförünün yabancı olduğunuzu anlamasıyla başlayan sohbette gideceğiniz iki nokta arasındaki bir vadiden ve çok keyifli ıpıssız bir yoldan söz edip sizi oraya yönlendirmesi, onun bitiminde de iki şahane insanla tanışıp hayatınızın en güzel anlarını yaşamanıza sebeptir, bağımız yolculuk:) Bu sadece bir örnek, bu tercih nedeniyle o kadar zengin ki arşiv, anlatamam:)

    Verdiğim örnekteki vadi ve iki insan şu yazının 7.fotoğrafından sonra, vadiyse aynı yazının üst taraflarında...:)

    https://laparagas.blogspot.com/2017/12/unutulmaz-bir-muhabbet-vakfl-ve-poc.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sizinle tamamen aynı düşünce yapısındayız turlar konusunda:-) Ama benim edindiğim tecrübe "bilinen, popüler" yerler için çok araştırma yada keşfe gerek olmadığından hem kafa rahatlığı hemde maddi olarak turlar sanki avantajlı gibi. Önceki yazılarımı okuduysanız aslında bende sizin gibi keşfetmeyi, bireysel yada aile ile gezileri hep tercih ettim. Buna yurtdışı seyahatlerim de dahil:-) Bugüne kadar bireysel gezen biri olarak sanırım arada turlar ile gitmeye devam edeceğim:-))

      Çok teşekkür ederim değerli katkılarınız ve yorumunuz için:-)

      Sil
  11. Turlar gerçekten zorlandı bu dönemde, desteklemek iyi fikir. Tur rehberleri benim gözümde çok cennetlik insanlar vallahi, o kadar mızmız, uyumsuz, pasif öfkeli insanlar katılıyor ki, hepsini bir ip cambazı iyi memnun edebilmek bence bir sanat ve çok zor bir sanat....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rehberler konusunda kesinlikle haklısınız ve benim gibi yalnız gezen ve çok araştıran insanları mutlu ve memnun etmek gerçekten çok zor:-)))) İyi bir rehber anlamsız bir geziyi bile zevkli hale getirebilirken, kötü bir rehber harika biri geziyi çileye çevirebiliyor:-)) Mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  12. Gerçekten de görmeye değer:-)

    YanıtlaSil
  13. The white sand of Salda Gölü's beach is marvelous ... I have heard many people call that place the Turkish Maldives because of its white sand.
    When I am on holiday, I also like to make my own tour.

    Thanks for your support on the EURO 2020 final match, that will be held at Wembley stadium tomorrow :-) ... Italy are looking for their first EURO title since 1968 as they face an England who are aiming to be crowned European champions for the first time.

    Have a nice weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. One of the next articles will ve Salda Lake:-)) The people who mostly like the nature is planning their own tours as I did, as you did:-))

      Waiting the big match this evening and as I said my heart is together with Italy:-)

      Happy sunday Giorgio:-)

      Sil
  14. ben yurt dışı turlarına hep tur şirketiyle gittim 5 ayrı ülke hiç sorun yaşamadım
    yurt içinde de bir kaç tur şirketi ile tatilim oldu hepsinden memnun kaldım açıkçası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım tercih ve beklentiler ile doğru alakalı bir durum:-) Mutlu pazarlar.

      Sil
  15. Bu, korkusuzca eğlenmek için her şeyi bağlı ve iyi bağlanmış bir gezi planlamaktır. Tebrikler!
    İspanya'dan bir kucaklama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim değerli arkadaşım:-) Mutlu bir pazar dilerim.

      Sil
  16. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:-) Mutlu pazarlar.

    YanıtlaSil
  17. Yazınızı merakla bekliyordum ve keyifle okudum. Tur konusunda benim de ön yargılarım vardı ama yazınız sayesinde öğrendim. Size zaman konusunda katılıyorum, çünkü bazı yerlerde daha çok vakit geçirmek isteyebiliriz ve hemen geçilince de akıl kalmıyor değil. Yine de daha ekonomik olduğu kesin. Bir de turla gidince tecrübe oluyor, en azından sonradan tek başınıza gitmek istediğinizde daha rahat bir gezi olabilir aynı yerler içi:))) Turlarda rehber çok önemli, eğer iyi bir rehbere denk gelmişseniz çok eğlenceli geçer diye düşünüyorum:)) Çok keyifli bir yazı olmuş, fotoğraflara değinmeden geçemeyeceğim, çok güzeller, emeğinize sağlık:))) Bu arada keyifli zaman geçirmenize sevindim. Tatlı ve keyifli bir pazar dilerim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu hem güzel yorum hemde değerli katkılar için:-)) İmkan olursa bir kaç deneme daha yapıp kesin kararı vereceğim turlar konusunda:-) Mutlu bir hafta dilerim:-)

      Sil
  18. Wonderful pictures. It makes you want to go there.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  19. Turu tercih ederim, bahsettiğiniz tüm avantajlar büyük nimet:) Özellikle ailede şoför olan kişi turla yolcu koltuğunda rahat rahat gezme görme fırsatı buluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük kolaylık ama benim gibi hem yazan hem gezen biri için ciddi bir kısıtlama:)

      Sil