Gaziantep;
|
GAP turumuzun ilk durağı, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyetin merkezi olan Gaziantep şehri:) Tabi zamanında İpek Yolu'nun önemli geçiş noktalarından birisi olması da gelişmesine büyük katkı sağlamış. Şu an da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık şehri olmasının yanı sıra, sanayi ve gelişmişlik anlamında da ilk sırayı çekiyor. Her ne kadar kısıtlı zamanımız olsa da epey bir yer gördüm diyebilirim. Ama buranın hakkı benim şahsi fikrim 2 gün:) Göremediğim yerleri yazımın sonunda liste olarak bırakacağım. Sizin vaktiniz olursa oraları da ziyaret edersiniz.
Tabi Antep denilince ilk akla gelenler Milli Mücadele döneminde verilen örnek direniş ile birlikte geniş yemek kültürü:) Tabi unutulmaması gereken bir başka hususta, Mustafa Kemal Atatürk'ün resmi olarak Türkiye'de nüfusa kayıtlı olduğu ilimiz olması:) (Merkeze bağlı Bey Mahallesi.)
Yazımın başında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Tüm gezi boyunca ziyaret ettiğim şehirlere ait lezzet durağı yada lezzetler ile ilgili tavsiye vermeyeceğim. Bu şehirler yemek kültürü anlamında ülkemizin özel bölgelerinden. Ancak birinci sebebi, tur kapsamında bir gezi olduğu için yemek yerleri üst seviye yada tavsiye edilecek yerler değildi. İkinci ve en önemli sebep ise; benim damak tadıma uyan bir bölge değil:) Çok fazla et ve et ürünleri var. Haliyle ben bu konuda doğru yönlendirme yapabilecek bir gurme değilim:) Zaten bir önceki yazımda da belirttiğim gibi midem 2nci gün havlu attı:)
Hemen her şehirde olduğu gibi burada da sadece belli bölgeler gezilip görülecek yerleri ihtiva ediyor. Şehir büyük, ama tarihi yerler aynı bölgede diyebiliriz ve birbirine çok yakın. Vaktiniz olması durumunda hemen her yeri yürüyerek rahatça gezebilirsiniz.
Benim Gördüğüm Yerler (Kadı Kasteli, Almacı Pazarı yanında, Hz. Yuşa Türbesi Boyacı Camii alt tarafında) Hiç durmadan yürümeniz durumunda 16 dakika:) |
Tur otobüsünü, 1640 yılında inşa edilen Tarihi Naib Hamamının yanına bırakıp başlıyoruz gezmeye:) Saat itibari ile çok erken başladık gezmeye, bu sebeple de bir çok yer kapalıydı ve dükkanlar, şehirden ayrılma saatimize yakın açılmaya başladı. Bu kimi için tercih edilecek, kimileri için ise tatsız bir durum:) Özellikle alış-veriş sevenler için. Bu arada Naib Hamamı günümüzde halen çalışıyor ve haftanın her günü 05.00-09.00 saatleri arasında erkeklere, 09.00-16.00 saatleri arasında kadınlara ve bu saatten 23.00'a kadar yine erkeklere hizmet veriyor.
Gaziantep Kalesi;
Burası aslında resmi olarak "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi" olarak geçiyor. Kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmese de 6000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen bir kale. Girişte ilk olarak, Gaziantep Savunmasını anlatan anıt ve heykeller sizi karşılıyor. Burada en dikkat çekeni ise; 14 Şehit Anıtı.
Antep savunmasında uzun süre çetin mücadele veren Şahin Bey ve arkadaşları bir süre sonra erzak sıkıntısı çekmeye başlıyorlar. Diğer eli silah tutan yetişkinlerin de farklı bölgelerde mücadele içinde olmaları nedeniyle, aileleri ile helalleşen 14 çocuk kahraman, Şahin Bey ve arkadaşlarına yardım için yola çıkıyorlar. Ancak yolda Fransız askerleri tarafından fark edilip acımasızca katlediliyorlar...
Girişteki Diğer Anıtlar |
Bu bölgede bilmeniz gereken önemli bir husus; İsmi geçen birçok alan/ anıt, birçok gezi sitesinde sanki farklı farklı yerlerdeymiş gibi ayrı başlıklar altında yazılıyor ama hepsi kale içerisinde. Girişten çıkışa kadar sırasıyla hepsini görüyorsunuz:) Bunlar şehrin başka yerinde mi acaba diye telaş yapmayın yada aramaya kalkmayın:)
Kale'ye girişten sonraki ilk karşılaşacağınız alan ise; Kahramanlık Panorama Müzesi. Kale'nin kapalı koridoru boyunca, Antep ve halkının mücadelesi harika görsellerle anlatılıyor. 2009 yılından bu yana hizmet veren ve kesinlikle görülmesi gereken bir alan.
Kale'nin gezilebilecek alanları biraz kısıtlı ve Panorama Müzesi sonrası üst kata çıkıyorsunuz. Burada da sizi bir Osmanlı Hamamı ve Camii kalıntıları ile Gaziantep'in panoramik manzarası karşılıyor. Farklı zamanlarda yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış eserler. Görsel değeri pek fazla yok:) Bu alandan sonra farklı bir yoldan kale dışına çıkıyorsunuz ve kale gezisi sona eriyor.
Osmanlı Hamamı |
Kale'ye giriş için müze kart geçerli, yazın 09.00-19.00, kışın ise 08.00-17.00 saatleri arasında, haftanın her günü ziyarete açık. Ayrıca içeride kolaylık tesisleri ile hediyelik eşya alabileceğiniz yerler mevcut.
Kaleden Çıkış |
Kale'den çıktıktan hemen sonra karşı sokakta iki adet daha müze var. Biri 1577 yılında inşa edilmiş Hamam Müzesi, diğeri ise Emine Göğüş Mutfak Müzesi. Göğüş Ailesi bu şehirde önemli bir aile. Ali İhsan Göğüş Ülkemizin ilk Turizm Bakanlarından ve bu müze annesine ait konak. Şehre büyük hizmetleri geçen bir aile.
Tarihi Camiler;
Meşhur Han ve Çarşılara geçmeden önce yol üzerinde hem görsel anlamda güzel, hem de tarihi değeri olan camileri görme ve ziyaret etme imkanınız da var. Gaziantep Belediyesi tarafından tarihi değeri olan ve görülmesi tavsiye edilen camii sayısı tamı tamına 24:) Gezmeye kalkarsanız muhtemelen 1 tam gün alacaktır. Benim görme ve ziyaret etme imkanı bulduğum 4 camii ve fotoğrafları aşağıda olduğu gibi;
Şirvani Camii (Yapım tarihi bilinmese de şehrin en eski camilerinden olduğu tahmin ediliyor.) |
Tahtani Camii (Yapım tarihi bilinmiyor ama 1577 tarihli bir belgede ismi geçiyor.) |
Alaüddevle Camii (1515 tarihinden önce yapıldığı tahmin ediliyor.) |
Boyacı Camii (Antep'in en büyük ve eski camilerinden) |
Hanlar ve Çarşılar;
Gaziantep'te yaklaşık 9 adet çarşı (daha fazla da olabilir) ve 20 adet Han var:) Tabi hepsi turistik anlamda gezmek için yeterli güzellikte değil ama ciddi anlamda tarihi han ve çarşıya sahip bir şehir:) Güzel olan yanı ise çarşıların iç içe olması, yani birinden çıkar çıkmaz diğerine girmiş oluyorsunuz. Hanlar ise çarşılara benzer şekilde birbirlerine çok yakın mesafelerde. Gezmesi kolay ve keyifli:)
Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten ve Elmacı Pazarı en ilgi çekici çarşılar olup, Gümrük Hanı ve Kaleoğlu Mağarası ise en ilgi çeken hanlar. Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Kentler Birliği'nin "Başarı Ödülü" ne layık görülmüş bir yer. Özellikle kadın ziyaretçilerin ilgisini en çok çeken ve alış veriş yapılan çarşı.
Bakırcılar Çarşısı |
1778 yılında yapılan ve Kara Basamak Bedesteni olarak da bilinen Zincirli Bedesten te ilgi çeken turistik yerlerden biri.
Zincirli Bedesten |
Elmacı (Almacı) Pazarı'da bölgenin en meşhur çarşılarından. Tarihi geçmişi olan bir yer değil ama yöre kültürünü, lezzetlerini en güzel yansıtan alanların başında geliyor. Bizim ziyaretimizde başta da belirttiğim gibi tezgahlar kapalıydı ve dönüşe yakın açılmaya başlamıştı.
Almacı Pazarı |
Hanların tamamı tarihi ve anlamlı geçmişe sahip. Ancak şu an hemen hepsi turistik maksatlı kullanılıyor. İçlerinde dükkanlar var ama daha çok çay, kahve için tercih ediliyorlar.
Tarihi Hanlardan Bir Kare |
Hanları ve çarşıları gezdikten sonra yapılacak en iyi şey ise biraz soluklanmak için meşhur Tahmis Kahvesi içmek:) Tahmis kelime olarak "kahvenin dövüldüğü yer" anlamına geliyor ve eskiden kahve, cevizden yapılan büyük dibeklerde dövülüyormuş. Aşağı görselini bırakacağım yer ise yaklaşık 400 yıllık tarihi bir bina. Giderseniz mutlaka uğranacak yerlerin başında geliyor.
Tahmis Kahvecisi |
Hemen Her İşletmede Bulunan Ata'nın Nüfus Cüzdanı Örneği |
Cem Hocam, Oradaydım:) |
Kahve sonrası, çarşılar arasındaki küçük meydanlarda dikkati çeken başka bir yapıdan bahsedelim.
Kasteller;
Öncelikle kastel kelimesinin anlamı ile başlayalım; suyun yer altında bölümlere ayrıldığı yer demekmiş. İlginç olan ise Türk Mimarisinde tek örneği bu şehirde:) Tabi yer altında olması nedeniyle bugüne kadar pek dikkat çekmeyerek sanat tarihi literatürüne girememişler:) Şehir suyu şebekesi dediğimiz sistem ve çeşmeler ile birlikte önemini kaybetmiş olsalar da görmeye değer yapılar. 5-6 tanesi çeşitli sebeplerle günümüze kadar gelemese de halen 6 tanesi orjinal haliyle günümüze kadar gelebilmiş. Yukarıdaki fotoğraf Kadı Kasteline ait. Asıl sistem yerin altında ama orayı görme imkanım olmadı.
Pirsefa Hazretleri ve Hz. Yuşa Türbeleri;
Benim gibi daha önce bilmeyenler için kısa bir bilgi; Yuşa Peygamber, İsrailoğullarından Hz. Musa'nın yeğeni ve bir peygamber. Aynı zamanda İsrailoğullarını göçebelikten kurtarıp Filistin civarında bir bölgeye yerleştirmiş. Bu gezdiğimiz yerde iki adet türbe var ve bunlardan birinin, rivayete göre Hz. Yuşa'ya ait olduğu söyleniyor. İstanbullu arkadaşların bildiği üzere bir Hz. Yuşa türbesi de İstanbul Beykoz'da var. Hangisi doğru açıkçası bir fikrim yok.
Diğer türbede yattığı rivayet edilen Pirsefa Hazretleri için de bilinmeyenler söz konusu. Bazıları Hz. Yuşa'nın türbedarı olduğunu söylerken, bazıları ise; Gaziantep'in Müslümanlar tarafından fethinde Hz. Ali ile birlikte burada savaştığı ve şehit edildiğini söylüyor. Bunlar hakkında da en ufak bir fikrim yok. Tur programında olup, ziyaret ettiğim bir yer oldu:)
Yürüyecek gezilecek yerleri tamamlayıp, Türkiye'nin en önemli müzelerinden birine doğru yola çıkıyoruz. Unutmadan bu bölgede fotoğrafçı arkadaşlar için birbirinden güzel ara sokaklar var.
Zeugma Mozaik Müzesi;
Sadece GAP turu yapanların değil, hemen herkesin bir şekilde duyduğu ve merak ettiği müzelerden birisi de sanırım burası:) Türkiye'yi ziyaret etmek için başlı başına bir sebep olarak gösterilecek kadar iddialı söylemler var:) Gerek fiziksel alanı, gerekse mozaik büyüklükleri anlamında dünyanın sayılı müzelerinden. Hatta açıldığı 2011 yılında Dünyanın en büyük mozaik müzesi iken, 2015 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi'nin açılmasıyla 2nci sıraya düşmüş. Müze 3 ana bölümden meydana geliyor. 1nci bölümde, Zeugma Antik Kenti ve çevresinden çıkarılan eserler sergilenirken, 2nci bölümde, 5 ve 6ncı yüzyıla ait kilise mozaikleri var. 3üncü bölüm ise idari birimler ve konferans salonundan oluşuyor.
Zeugma ismi nereden geliyor derseniz; İskender'in komutanlarından birisi, yerleşmek için Fırat Nehri kıyılarını seçiyor ve o dönem buraya kendi ismi ile Fırat Nehri ismini birleştiren bir isim veriyor. Sonrasında burası Romalıların eline geçiyor ve onlarda buraya "köprü başı" anlamına gelen "Zeugma" ismini veriyorlar. Burada da o bölgeden çıkartılan mozaikler sergileniyor. Müze ilgi çekici ve birbirinden güzel eserler mevcut. En çok ilgi çekeni ise Çingene Kızı isimli eser. Bu arada blog sayfasını büyük bir keyifle takip ettiğim ve yazılarını örnek aldığım Sevgili Zeugma'nın blog isminin burası ile bir ilgisi var mı bilmiyorum:) Sayfasına ziyaret etmek isterseniz ismi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Müzeye giriş için müze kart geçerli. Girişte ilave 5 TL. karşılığında kulaklık kiralanıyor ve bu sayede eserleri daha yakından tanıma ve dinleme imkanı buluyorsunuz. Haftanın her günü açık ve mevsime göre 09.00-17.00/19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. İçeride her türlü kolaylık tesisi var. Burayı ileride hem tanıtım olması, hem de ayrı bir yazıyı hak ediyor olması nedeniyle daha detaylı yazmayı düşünüyorum:)
Ayrıca bu müzeyi sanal tur ile gezme imkanınız da var. Merak edenler için linki bırakıyorum:) Zeugma Müzesi.
Gaziantep gezimizin sonuna doğru geliyoruz:) Aslında Rumkale isimli yerde Gaziantep sınırları içerisinde ama burasını bir sonraki yazı dizisinde, Şanlıurfa'dan bahsederken Halfeti Tekne Turu kapsamında yazacağım. Oradan ayrı yazılması çok mantıklı değil gibi:)
Yazıyı bitirmeden önce, benim göremediğim ama gidenler için görülmesi tavsiye edilen yerleri de liste ve görsel olarak buraya bırakıyorum:)
Göremediğim Yerler |
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Kurtuluş Camii, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi, Botanik Bahçesi.
Bir sonraki yazımız, Şanlıurfa'da görüşmek üzere, vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:) Ayrıca GAP Turu Seyahat Tavsiyelerime buradan ulaşabilirsiniz.
27 Yorumlar
Zeugma nasıl harika ama değil mi? Ve yemekleri aşırı lezzetli bir yer. Yediğim ciğerin tadını hala unutamam. :)
YanıtlaSilYemek deme bana:))) Uzun süre et yiyemeyeceğim... Zeugma gerçekten başarılı ve rehberimiz gerçekten çok iyiydi ve müzenin hakkını sonuna kadar veren bir arkadaştı:)
SilLots of history to enjoy and those side streets would be wonderful to walk and photograph. The bazaars offer you a lot to do and see. Nice report and have a good day.
YanıtlaSilThank you so uch Bill:) Gaziantep was really good to visit and I will vİsit there again:)
SilBelgelerle sabit. Oradaymışsın hocam :) Eyvallah :)
YanıtlaSilOralardaydım Hocam:) Devamı diğer yazılarda:)
SilEt seven biri olarak Antep' in yemeklerini merak ediyorum. Hamamları ise oldum olası sevmem. :)) Şehrin tarihine ilişkin güzel, detaylı bilgiler vermişsiniz. Zeugma' nın adının nereden geldiğini bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Hz. Yuşa işe ilgili detayları da bilmiyordum. Teşekkürler. :)
YanıtlaSilHamam olayı bana da oldum olası pek hijyenik gelmiyor ve o yüzden de sevemedim bende:) Yeme-içme ile ilgili tavsiyeler de vermek isterdim ama ne yazık ki yeterli değilim bu konuda:) Ben teşekkür ederim, mutlu haftalar şimdiden:)
SilAnılarımı tazeledim diyeceğim ama o camileri, türbeyi, kasteli, Tahmis kahvesini falan hiç göremeden gelmişim. Bizim şehrin içinde kalış süremiz yarım gündü, neye yetişebilirsek artık. Yorgunluktan o kaleye çıkmayı kimsenin gözü yemedi mesela, ben tek başıma gidip gezdim ve çekim yaptım. Müzekartım olmasına rağmen para ödedim bir de. Cahillik zor şey:) Keşke Millet Hanı'ndan içeri girip hemen girişte Meze Ali ve Ekibi'ni bir dinleseydiniz. Şehrin içinde gezmek için serbest zaman harcarken sesi duyup kendim keşfettim. Çektiğim o videoyu ne çok severim:))
YanıtlaSilİmam Çağdaş denen ünlü yere girdik ama neredeyse üst üste oturuyordu herkes. Yediğimizden de bir şey anlamadık. Velhasıl bireysel gidip en az 3 gün kalınması gereken bir şehir Gaziantep. Akşam karanlığında merkezdeki otelin çevresindeki mağazalara bir girelim dedik. İstanbul'dakilere fark atar resmen, şaşırdık kaldık. Ticari bakımdan oldukça gelişmiş bir kent velhasıl. Mutlaka görmeli herkes.
Zeugma adı nereden mi? Tabii ki görmeden hayranı olduğum o mozaiklerden kaynaklı. Blogun konsepti de her konudan her renkten bir mozaik oluşturuyor sanki diye öyle kaldı. Değiştirmeye gönlüm razı olmadı:))
Değerli kardeşim Sezgin Bey, yazıda benden de övgüyle bahsettiğiniz için çok teşekkür ederim. Eski bir blogger olarak size bir parçacık bile olsa örnek olabiliyorsam mutluluk duyarım. Blogunuzu çok beğenerek takip ettiğimi, sayenizde pek çok yöre hakkında ''güvenilir'' bir şekilde bilgilendiğimi, şahane rehberlik hizmeti aldığımı bir kez daha ve teşekkürlerimle yineliyorum.
Mutlu bir hafta sizinle olsun. Selam ve saygılarımla:)
Tur konusunda her seferinde gitmeyeceğim, kendim keşfedeceğim fikri ağır bassa da, bir nevi ön keşif olarak görüyorum turla seyahatleri:) Özellikle de bireysel yapacağım GAP gezisi için iyi bir fırsat oldu bu tur. Tabi sizin de zamanında yaşamış olduğunuz koşturmaca, güzel yerlere yeteri kadar zaman ayıramamayı ben de yaşadım... Millet Hanının önünden geçtik ama erken saat olduğu için açık değildi sanırım, yada henüz müzik için erkendi:) Aslında 2 gün az ve sizin dediğiniz gibi 3 gün ideal olacaktır. Bahar'a inşallah:)
SilGüzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ederim:) Size de mutlu haftalar, saygılarımla:)
Zeugma nın bahsettiği Millet Hanı mıydı gittiğim yer bilmiyorum ama ordaki hanlardan birinin içinde bulunan mağara gibi yerde sıra gecesi dinlemiştim:) Ayrıca tahmis kahvesi ile aynı mıdır bilemem ama dışarda menengiç kahvesi içmiştik biz:) Fotoğraflar hiç yabancı gelmedi, özellikle han fotoğrafı, bakırcılar çarşısı ve zincirli bedesten.Tabi biz ailece gittiğimiz için bu kadar ayrıntılı gezemedik. Bu arada et sevenlerin mutlaka gitmesi gereken bir yer, ben bir vejetaryan olarak aç kaldım orda:)
YanıtlaSilBizim yemek yeme imkanımız olmadı ama kahvenin tadına baktık:) Tahmis ile menengiç kahvesi aynı sanırım, galiba yöreye bağlı isim değiştiriyor sadece:) Gerçekten de güzel ve bir kaç gün kalınacak bir şehir:)
SilYıllar önce iş için gitmiştim ama hep gezme amaçlı aklımda olan bir il. Mutlaka gidip görülmeli. Güzel bir yazı, teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim:) Yaşamayanlar için gezmeye ideal bir şehir:)
SilBabamlar İstanbul'a göçmeden evvel komşularından biri gelip görmüş Istanbul'u.Dönünce geri anlatmış herkese Cibali,Unkapanı, Mahmutpaşa, Eminönü, Sultanahmet,Beyazıt vs. gezdim deyince herkes ne kadar çok yer gezmiş diye düşünmüş:) oysa hepsi yanyana :) Sizin uyarınız bu nedenle tam yerinde olmuş.
YanıtlaSilResimler çok hoş, bilmediğim şeyler de öğrendim. Sanal geziyi bilmiyordum, bakayım bi.Teşekkürler.
Evet ne yazık ki bazı yerlerde bu durum söz konusu:) Yan yana ama başlık olsun diye oluyor sanırım... Çok teşekkür ederim, saygılar:)
SilYine güzel bir gezi yazısı olmuş. Gezilecek öyle çok yer var ki... Kapıdan dışarıya o ilk adımı attıktan sonra gez gezebildiğin kadar. :)
YanıtlaSilKesinlikle öyle, ilk adımı attıktan sonra gerisi bir şekilde geliyor:) Teşekkür ederim:)
SilThe bazaars are so beautiful! Thanks for this review!
YanıtlaSilHave a great week!
marisasclosetblog.com
Thank you so much Marisa:)
SilI'd love to visit the bazaars!
YanıtlaSilFabulous photos as always, SZGNBSL.
Thank you so much Veronica:)
SilBu kadar azimli bir gezer-yazar, günümüz dünyasında çok az tanıdım. Bir tanesi de sizsiniz. Umuyorum, yazdıklarınızın bir karşılığı vardır.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:) Karşılığı tamamen manevi, şimdilik:) Kendi imkanlarım ile geziyorum, görüyorum, eğleniyorum ve büyük bir keyifle okuyan arkadaşlarımla paylaşıyorum:)
SilSanıyorum ben Urfa' yı daha çok sevdim gibi, sıralamada önce orayı gördüm şimdi de Antep' i inceledim. Elbette güzel detay noktaları var, Kaleyi sevdim. Zeugma zaten 1 numara <3 Dedim ya emek emek işliyorsunuz yayınları bravo. Bu arada iki yayındır yeni kelimeler öğreniyoruz :))) "Kastel" ne demek öğrendim valla. Teşekkürler..
YanıtlaSilYeni kelimler için bende mutluyum:) Zaman zaman gezdiğim yerlerde bu şekilde duyulmamış ama tarihi değer anlamında kıymetli yerler, eserler var. Bunlara özellikle dikkat ediyorum ve her yazdığımda siz aklıma geliyorsunuz:) Şanlıurfa gezilecek yer ve tarihi olarak Gaziantep'ten bir kaç gömlek üstte diyebiliriz:) Çok teşekkür ederim, saygılar.
SilTeşekkür ederim:) Turla gitmiştim ve o yüzden kısıtlı zamanda tam tadını çıkartamadım:) Bireysel olarak gidip tekrar görmek istediğim şehirlerden:)
YanıtlaSil