Malum artık 2021 yılının sonuna iyice yaklaştık. Takip edenler Arkadaşlar bilir, geçen sene güncel yaşam yazılarımda "2020 Yılı Google Arama Trendlerini" kısa kısa anlatmıştım. Merak edenler yazıya buradan ulaşabilir.
Bu yıl da, her yıl açıklandığında benim fazlası ile ilgimi çeken, 2021 yılında Türkiye'de ve Dünya'da insanların Google arama motorunda en çok hangi konularda arama yaptıklarını, neleri merak ettiklerini, nelerin ilgilerini çektiklerini anlatan bir yazı yazacağım. Aslına bakarsanız bu içerik blog yazmaya başladıktan sonra daha çok ilgimi çekmeye başladı. Amatör seviyede blog yazan yada yazmayı düşünen arkadaşlara da bu sayfayı takip etmelerini öneririm. Yazımda ki listeler Google Trends ana sayfasından alıntıdır.
Başlayalım o zaman kategoriler ile birlikte en çok arananlara:)
GENEL ARAMALAR: (Google Trends'den alıntıdır)
1. EBA Giriş (Eğitim Bilişim Ağı)
2. Squid Game
3. AÖL (Açık Öğretim Lisesi)
4. Mesut Özil
5. Elmalı Davası
6. MHRS Randevu
7. Okulun İlk Günü
8. Sadakatsiz
9. Sezai Karakoç
10.HES Kodu Alma
Geçen sene ilk 10 maddenin 6 tanesi pandemi süreci ile ilgiliyken bu sene insanların gündemi biraz değişmiş. 2 konu direk pandemi ile ilgili iken EBA ve Okulun İlk Günü aramaları dolaylı olarak konuyla ilgili diye düşünüyorum. Korona hayatımızdan çıkmamış olsa da insanların merakını çeken konularda yavaş yavaş değişimler başlamış:) Geçen sene dolar kaç para araması ilk 10'a girmişken, bu sene dolar/ altın fiyatlarının sorgulanmaması beni biraz şaşırttı:) Ayrıca yılın sonuna doğru yayınlanmaya başlamış olsa da Squid Game'in en çok arananlarda olması da ilginç. İlginç diyorum çünkü tamamen şiddet içeren bir dizi..
DİZİ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Sguid Game
2. Sadakatsiz
3. Aşk, Mantık, İntikam
4. Masumiyet
5. Yargı
Geçen sene ilk 5'te yer alan dizilerin hiçbirini seyretmemişken, bu sene ilk 5'ten 4'ünü izledim, izliyorum:) Sadece Masumiyet isimli diziyi hiç izlemedim ve konusu hakkında da en ufak bir fikrim yok. Burada ki dizi konularından izleyici profili çıkarmak pek kolay değil gibi:) Her tarzda dizi var:)
İSİM (AD-SOYAD) ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Mesut Özil
2. Ebrar Karakurt
3. Mahmut Özer (Milli Eğitim Bakanı)
4. Burak Elmas (GS Kulübü Başkanı)
5. İrfan Can Kahveci
Geçen sene listenin ilk iki sırasını siyasetçiler oluştururken, bu sene ilk 5'e sadece Milli Eğitim Bakanı 3üncü sıradan girmiş. O da sanırım eski bakanın istifasından kaynaklıdır diye düşünüyorum. İlginç olanı ise diğer 4 kişinin sporcu yada spor ile alakalı olması:) Milli Voleybolcumuz Ebrar'ın listede olmasına çok şaşırmadım, epey bir gündem yapılmıştı kendisi.
KAYBETTİKLERİMİZ ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Rasim Öztekin
2. Doğan Cüceloğlu
3. Sezai Karakoç
4. Başak Cengiz
5. Oğuz Yılmaz
Geçen sene olduğu gibi bu sene ki liste de ne yazık ki kadın cinayetlerine kurban giden, vahşice katledilmiş genç bir kızımız var. Bu arada değerli sanatçılarımızı kaybetmeye devam ediyoruz:(
TARİF ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Güllaç
2. Soğuk Baklava
3.Taco Tarifi
4. Tulumba Tatlısı
5. Sufle Tarifi
Açıkçası bu liste beni epey şaşırttı:) Neredeyse tamamı tatlı tariflerinden oluşuyor:) Geçen sene ise pandemiden kaynaklı, evde yapılabilecek yemek tarifleri araması ön plandaydı. Bu sene ise tatlılar ön planda. Bu sene özel bir şey vardı da acaba ben mi kaçırdım:)?
NASIL SORUSU ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. HES Kodu Nasıl Alınır.
2. Aşı Randevusu Nasıl Alınır.
3. Aşı Kartı Nasıl Alınır.
4. Tam Kapanma Nasıl Olacak.
5. Su Diyeti Nasıl Yapılır.
Geçen sene olduğu gibi HES Kodu birinci sırayı bırakmamış:) Halen nasıl alınacağının sorulması da biraz ilginç gibi.. Bu sene hayatımıza giren aşı ise hemen ilk sıralarda yerini almış:) Su diyetini duymuştum ama ilk 5'e girecek kadar ilgi çeken bir diyet olduğunu bilmiyordum:)
|
Türkiye için başlıklar bunlar, gelelim Dünya geneline;
GENEL ARAMALAR: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Avustralya ve Hindistan İlişkileri
2. Hindistan ve İngiltere İlişkileri
3. IPL (Intense Pulse Light)(Epilasyon, cilt gençleştirme ve leke tedavilerinde kullanılan bir yöntem)
4. NBA
5. Euro 2021
3üncü madde geçen sene yine listedeydi ve benim dikkatimi çok çekmişti. Nedir, ne değildir diye de epey bakmıştım. Bu sene 3üncü sıraya kadar yükselmiş olması daha da ilgimi çekti:)
HABERLER ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Afganistan
2. AMC Stok (Dünyanın en büyük sinema salonu zinciri ve konu borsa ile ilgili)
3. Kovid Aşı
4. Dogecoin (Bitcoin gibi birşey)
5. GME Stok (Video Oyunu Şirketi ve onun hisseleri ile ilgili)
Dünyada bu sene para konusuna, borsaya, hisse senetlerine ilgi epey yükselmiş:)
İSİM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Alec Baldwin (Sinema Oyuncusu)
2. Kyle Rittenhouse (ABD'de ırkçılık karşıtı protestolarda 2 kişiyi öldüren 18 yaşındaki genç)
3. Christian Eriksen (Futbolcu)
4. Tiger Woods (Sporcu)
5. Simone Biles (Sporcu)
Türkiye'de olduğu gibi dünyada da sporculara ilgi artmış görünüyor.
FİLM ARAMALARI: (Google Trends'den alıntıdır)
1. Eternals (2021 yapımı macera/aksiyon)
2. Black Widow (2021 yapımı macera/aksiyon)
3. Dune (2021 yapımı macera/bilim kurgu)
4. Shang-chi and The Legend of The Ten Rings (2021 yapımı aksiyon/fantastik)
5. Red Notice (2021 yapımı aksiyon/komedi kurgu)
İçlerinden sadece Red Notice isimli filmi izledim ve keyifliydi. Geçen sene en çok izlenen filmlerin tamamı eski filmlerdi:) Tabi pandemiden dolayı sinema sektörü epey duraklamıştı. Bu sene arama trendlerinde ki filmlerin tamamı 2021 yılı yapımı. Ve tamamı aksiyon:)
Dünya'daki arama trendleri de bu şekilde Arkadaşlar. Son olarak bir kaç ilgi çekici olduğuna inandığım genel trendler ile yazımı sonlandırıyorum.
Bu sene "kötü haber bağımlılığı (doomscrolling)" tüm dünyada her zamankinden daha çok aranan başlıklardan biri olmuş. Tv'lerde, internette bu kadar çok kötü haber olunca başka seçeneğimiz kalıyor mu ki?
Her zamankinden daha fazla "denizci şarkıları" aranmış. Bu da bana ilgi çekici gelen aramalardan biri:)
|
Ayrıca "eldiven" araması ocak ayında rekor seviyedeymiş:)
Dünya çapında "nereye seyahat edebilirim" araması pandemi öncesine göre 3 kat artmış.
"Aşı gönüllüsü" araması bu yıl tüm dünyada en çok aranan gönüllülük fırsatı olmuş.
Bu sene diğer senelerden farklı olarak "iş nasıl bulunur" sorusu yerine ise "nasıl iş kurulur" sorusu aratılmış.
2021 yılında "ruh eşi" tüm zamanlara oranla daha fazla aratılmış. İnsanların ruh eşlerini Google'da aramaları da çok ilginç değil mi?:)
"Doğa nasıl korunur" sorusu da bu yıl tüm zamanlara göre daha çok aratılmış. "İklim değişikliği etkisi" de bugüne kadar hiç olmadığı kadar çok aratılmış. Bu acaba doğaya duyarlı bir neslin habercisi olabilir mi?
"İşaret dilinde seni seviyorum" da inanılmaz çok seviyede aratılmış.
Pandemi bir şekilde hayatımızda olduğunda sanırım; "Hemşireler haftası ne zaman" sorusunda inanılmaz bir artış olmuş.
En önemli başlıklardan birisi de sanırım; "Ruh sağlığı nasıl korunur" sorusunun bu yıl geçmiş yıllara göre çok daha fazla aratılmış olması.. Bu bence çok önemli ve hiç de iyiye işaret değil gibi.
Umarım ilginizi çeken bir gündem, güncel yaşam yazısı olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.
26 Yorumlar
Çok önemli bir gündem yazısı olmuş. Şaşırdığım sporla ilgili olan aramalar oldu.Spor yapmayı seven bir millet olmasak da izlemeyi seviyoruz,özellikle futbol:) İşaret dilinde seni seviyorum nasıl anlatılır gülümsetti ve ruh sağlığı nasıl korunur düşündürdü. Güzel bir yazıydı, teşekkürler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Gülten Hanım, Google Trends sürekli takip ettiğim keyifli bir sayfa :) Dediğiniz gibi spor müsabakalarını izlemek bizde daha çok tercih ediliyor... Tekrardan sağolun:)
SilSquid Game'i hala izlememiş olmam peki :) Ne değişik şeyler aramışız yahu. Elmalı Davası kesinlikle bizi en çok etkileyen olaylardan biriydi... Ahh kayıplarımız... Bitti bir yıl daha.
YanıtlaSilBoşver hiç izleme:) Çok fazla kan ve şiddet var.. Ben izledim ama gereksiz zaman kaybı oldu:) Geçen yıla oranla kadın cinayetlerinde ne yazık ki çok az bir azalma var..
SilBenim aşı ile ilgili aratmalarım var:)
YanıtlaSilBirkaçına bakmışımdır. Aşı, Sezai Karakoç falan. Futbola zerre ilgimi yok. Ruh eşi ilginçmiş. :)
YanıtlaSilRuh eşini okuyunca epey bir güldüm:))) Bende de aşı ile ilgili bolca aramalar var:)
SilI never heard of most of these searches but they are interesting to see what people spend time doing online. I'll have to check out google trends, never been there before. Thanks and enjoy your evening.
YanıtlaSilA page for bloggers with good ideas for content creation:) Thank you Bill:)
SilFerhan Şensoy'un da listede olmasını isterdim, teşekkürler paylaşım için. :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim:)
SilGüzel bir araştırma sonucu ruh sağlığın korunması alanım olduğu için bence önemli. Çünkü hayat pahalılığı pandemi bir yandan bizi etkiliyor. Birde kışın gri günleri. Yeni yılınız kutlu olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilBenim de en çok dikkatimi çeken arama konusu bu oldu. Önceki seneye ekonomik kriz de eklenince ruh sağlığı korumak iyice güçleşmeye başladı. Teşekkür ederim, sizin de yeni yılınız şimdiden kutlu olsun, saygılar:)
SilBu yılın genel bir muhasebesi, çok detaylı bir araştırma yazısı olmuş. Bazılarını ben de sorguladım. Şaşırdıklarım da oldu açıkçası. İnşallah 2022, 2021'in eksik bıraktıklarını tamamlar. Koviti alır götürür, barış, huzur, mutluluk, bolluk bereket, şans getirir. Emeğinize sağlık Sezgin Bey 😊🤚
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Sibel Hanım:) Tüm iyi dileklerinize ben de katılıyorum, saygılarımla:)
SilRuh eşini arayanlar ülkesi olmaya devam ediyoruz demek ki :) gündemden hiç düşmeyenlerden .
YanıtlaSilİlginçmiş ama bu hal, böyle çetele tutuluyor demek :) Bazı kalemler şaşırtmadı. Etarnals'ı izlediğim an 5'te 5 yapacağım, hadi bakalım :)
Tatlı krizleri stres göstergesi.Genelde strese girdik ki tatlıya dadanıyoruz çünkü.Tabi malzemelere bakıp hesap kitaba vurunca stres kat sayımız artmış, arttıkça daha çok bakmışızdır:)
Tatlı olayına bu açıdan bakmamıştım ve çok mantıklı:) Ruh eşi olayını internetten araştırmak, aramak gerçekten ilginç:)
SilRuh sağlığı nasıl korunur? Bu çağın konusu bu hocam bence.
YanıtlaSilBende aynı fikirdeyim Hocam. Sınırları zorlayan şartlar var dünyanın her yerinde..
SilGeçen sene evde yapılabilecek yemekleri, ekmekleri öğrendi büyük çoğunluk. Tatlı kusur kalmış demek ki:)) İnternette isim deyince, açık oturumlardaki ya da sağlık programlarındaki kişilerin/hocaların ismini aratırım hemen. Seceresini öğrenmek hoşuma gider:)
YanıtlaSilTam da dediğiniz galiba, tatlılar kusur kalmış:))) Ben isimden çok "gezilecek yerler", "gezi rehberi" arayanlardanım:) Teşekkür ederim, saygılarımla:)
SilBazı şeyleri ben de sorguladım:))) Squid Game sanırım son zamanlarda en nefret ettiğim şey olabilir. ''Ruh sağlığı nasıl korunur?'' sorusunun bu kadar çok araştırılması ise kimsenin mutlu olmadığı ve psikolojinin oldukça kötü olduğunun işareti. Bu yazınızı da çok severek okudum, kaleminize sağlık:)))
YanıtlaSilEn kritik konu sanırım "ruh sağlığı"... Öyle bir dönem ki akıl sağlığını korumak ciddi bir marifet:) Teşekkür ederim:)
SilNe alaka denilen şeyler her sene oluyor, çünkü ne alaka dediğimiz çok fazla insan var ülkemizde:))) Teşekkür ederim:)
YanıtlaSil"Ruh sağlığı nasıl korunur" ben es geçmişim, buna bakmam lazım:)
YanıtlaSilSon 2 yılın en önemli gündem maddesi ve önümüzde ki yılda popülerliğini korur gibime geliyor:)
Sil