İstanbul için 🌷 Vakti | Emirgan Korusu

Nisan ayında Emirgan Korusu;

Emirgan Korusu

Yazılarımı yakından takip eden Arkadaşlarım, Emirgan Korusu'nu daha önce ziyaret ettiğimi ve blogda yazısını paylaştığımı hatırlayacaktır. O zaman ki ziyaret tarihim Aralık 2021'di. Yani gidilebilecek en kötü zaman desek yeridir:) Her ne kadar güneşli bir gün olsa da korunun tamamen çıplak ve renksiz olduğu zamanlardı. Yine hatırlarsanız bu gezinin bir ön keşif, bilinçli bir ziyaret olduğunu da yazmış ve Nisan-Mayıs aylarında imkan olursa yeniden ziyaret edeceğimi belirtmiştim.

O yazıda görselliğin üst seviyede olduğu dönemlere ait ve bana ait olmayan birkaç fotoğrafı da kaynak göstererek sizlerle paylaşmıştım. Bu sefer müsaadenizle faydalı ama az yazı ve kendime ait birçok fotoğrafla Emirgan Korusu'nu tekrar sizlerle paylaşmak istiyorum:)

Emirgan Korusu

Ramazan ayı olması nedeniyle gezilerime ara vermiş ve bütün enerjimi Bayram sonrası için saklıyordum. Ancak yıllarca televizyonlarda gördüğüm ve kendimce özendiğim, hoşuma giden Sultan Ahmet'te iftar etkinliğine katılma isteğime bu sefer gem vuramadım:) Gözümü karartıp atladım arabaya ve İstanbul yollarını tuttum:) Tabi hazır fırsat bu fırsat deyip ilk ziyaret noktamı da Emirgan Korusu olarak belirledim.

Bu arada belki basında okumuşunuzdur. İBB'nin, Sultan Ahmet Meydanında iftar etkinlikleri için Valiliğe talepte bulunduğu ama Valilik tarafından tarihi eserlerin zarar görme ihtimalinden dolayı izin verilmediği yazılmıştı. Gerçi çok duyulan, nedense basına pek yansıyan bir haber değildi ama şu an bu bölgede iftar etkinlikleri, izin verilmediği için yapılmıyor. Sadece iftar saatine yakın bölgeye gelen araçlarla (özellikle Kızılay araçları) iftar için hazırlanmış paketler isteyenlere ve kuyruğa girmeyi göze alanlara dağıtılıyor. İnsanlar da Aya Sofya ile Sultan Ahmet Camii arasında ki parkta kendi imkanları ile çimenlerde iftar yapıp oturuyorlar:) Ayrıca bölgede ki restoranların tamamına yakını bu bölgede açık alanda iftar yapmak isteyenler için iftar paketi hazırlıyorlar. Fiyatları da 35-50 TL. arasında değişiyor.

Aya Sofya Camii ve arada piknik için kullanılan alan

İlk gezi noktam az önce de dediğim gibi Emirgan Korusu oldu. Arkasından Tarihi Yarımada'ya geçip İstanbul Arkeoloji Müzelerini gezdim ve biraz dinlenmek için de Gülhane Parkının banklarını tercih ettim. İftar sonrası Camii ziyaretleri yapıp, biraz Meydanda oturduktan sonra soğuğa daha fazla dayanamayıp geri döndüm.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Bu yazıda Emirgan Korusu ile ilgili detaylara girmeyeceğim. Detay merak eden arkadaşlar korunun yapısı, nasıl gidilir, ne yapılır sorularının cevaplarını Emirgan Korusu Gezi Rehberi yazımdan okuyabilirler. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzelerini anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Emirgan Korusu'nun 3 tane araç girişi var. Ben daha önce Emirgan Sahilden giriş yapmıştım ama bu sefer İstinye tarafında ki araç girişini kullandım. Tabi bunu bilinçli yapmadım, Google Maps bildiğiniz gibi trafiğin en az olduğu yolları tespit edip, sizi en kısa yoldan oraya yönlendiriyor. Gerçi İstanbul gibi büyük şehirlerde çoğu zaman saçmalıyor ama arada işe yaradığı da oluyor:) Bu giriş sizi korunun en kuzeyinde ki otoparka çıkaracak ve bence burası laleleri görme açısından korunun en doğru yeri. Unutmadan toplu taşıma için ulaşıma buradan bakabilirsiniz.

Beyaz Köşkün arka tarafı

Otopark giriş ücretleri lale zamanı boyunca normalden daha fazla. Otoparkların işletmesi İSPARK'ta. Ve bu dönemde ücret 40 TL. Yaya girişleri için para alınmıyor. Hafta içi ve Ramazan Ayı olmasına rağmen ciddi bir kalabalık vardı. Halbuki aralık ayında koskoca koruda neredeyse tek başımaydım ve kimsecikler yoktu:) Ama yine de insanı bunaltan bir kalabalık değil. Dikkatimi çeken bir husus ise; boynunda profesyonel fotoğraf makinesi taşıyan bu kadar çok insanı, ilk defa bir arada gördüm desem yeridir:) Böylesi bir güzelliğe kimsenin kayıtsız kalması mümkün değil gerçekten:)

Emirgan Korusu

Koruda 3 adet tarihi köşk, bir büyük, birkaç küçük gölet ile yapay bir şelale var. Tabi ki bundan çok daha fazlası olan bir korudan bahsediyoruz. Çocuk oyun alanlarından tutunda, piknik yerlerine kadar onlarca aktivite alanı var. Ama bu yazdığım ve yazacağım yerler, lale döneminde öncelikle ziyaret edilmesi gereken yerler. 

Emirgan Korusunu güneyden-kuzeye ikiye bölerseniz, kuzey yarısında kalan alan diğerine göre çok daha fazla lale alanına ve haliyle görselliğe sahip. Ve tabi en çok ilgi gören, insanların en çok toplandığı alanlar da burası. Fakat o kadar çok lale bahçesi var ki, bir yerde sıraya girip te fotoğraf çekeyim diye beklemenize pek gerek kalmıyor:) 

Emirgan Korusu Sarı Köşk

Emirgan Korusunun en popüler alanlarından da kısaca bahsedelim; Sarı Köşk denilen ve BELTUR tarafından işletilen tarihi mekanın hemen önünde ki bahçe kısmı, yapay gölet ve şelale öyle tahmin ediyorum ki bölgenin en popüler alanlarının başında geliyor.

Diğer bir ilgi çeken alan ise; Sarı Köşkün üst tarafında yer alan ve İstanbul Meydan denilen bölge. Burada aynı zamanda Beyaz Köşk var ve hizmete açık. Ayrıca İstanbul Meydan'da yer alan havuz, oturma alanları ve çevresinde ki lale bahçeleri de harika görünüyor:) 

İstanbul Meydan

Sondan bir önceki ilgi çekici alanımız ise; İstanbul Meydan'dan Sarı Köşke DEĞİL, sağ tarafa doğru ayrıldığınızda karşınıza çıkan alan. Burada da yine yapay göletler ve ilave olarak ahşap köprüler var. Lale bahçelerinin yanı sıra gölet de ki onlarca su kaplumbağaları da ilgi çekici.

Su Kaplumbağası

Son ilgi çekici alanımız ise; İstinye tarafından koruya giriş yapıp, arabayı park ettiğiniz yerdeki lale bahçeleri. Burası belki de en uzun lale alanı ve en sık olduğu yer. Bildiğiniz yere renkli ama kocaman halı serilmiş hissi veren bir alan:) Brüksel'deki Grand Place'ı hafiften andıran manzaralar var:) Geçelim tavsiyelere;

Bu güzel ve özel yer için verebileceğim en büyük tavsiye hafta içi gelmeniz yönünde:) Hafta içi böyle kalabalık oluyorsa hafta sonunu tahmin dahi edemiyorum. Ve daha fazla kalabalık olması buradan keyif almanızı engelleyecektir. Hafta içi ve mümkünse öğleden önce gelin:)

Emirgan Korusu

İçeride kolaylık tesislerinin yanı sıra yeme içme anlamında da birçok alan var ve gayet güzel. Üstelik belediye işletmesi oldukları için fiyatları da makul. Tabi ben yine de buralardan faydalanmak istemem diyenler için piknik alanları da olabildiğince büyük alana yayılmış durumda. Evinizde hazırlayacağınız malzemeler ile güzel vakit geçirebilirsiniz.

Kıyafetle ilgili özel bir tavsiyem yok:) İçinde kendinizin de olduğu güzel kareler çektirebilirsiniz. Fotoğrafçılar için de birbirinden güzel kareler çekebileceğiniz, gezmeye doyamayacağınız bir koru:)

Oradaydım:)

Bu görsel şölene canlı olarak tanık olmak istiyorsanız, 1 aydan biraz daha fazla zaman kaldı. Yani en fazla hazirana kadar vaktiniz var:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. Renkli çiçekler harika görünüyor, gidip görmek vardı. O civarlarda iftar yapmak keyifli olmalı. Bilgilendirme için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sultan Ahmet'te iftar güzeldi gerçekten. Ayrıca havalar ısınmaya başladı ve evi yakın olanlar için Emirgan Korusu da iftar için son derece güzel bir yer:) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. The flowers add their beauty to the area. Nice photography! Have a wonderful Sunday.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Bill:) Here is a perfect place for photography:)

      Sil
  3. Yok böyle bir güzellik ama. İyi ki gitmişsiniz. Fotoğrafların her biri ayrı şahane. Tablo gibi. Beyaz köşkün arka tarafı özellikle.
    Sultanahmet'te iftar fikriniz güzel olmuş. Allah kabul etsin.
    Demek hazirana kadar sürüyor laleler. O arada erguvanlar da açar, İstanbul Boğazı erguvan rengine boyanır. Gitmişken hepsinin tadı çıkarılır aslında.
    Lalelere ulaşmak için çok değerli bilgiler vermişsiniz. Elimizin altında böyle bir kolaylık olması süper gerçekten. Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:) Sanırım erguvanlar için Balta Limanı en güzel yerlerden ve eminim başka güzel bir görsel şölen sunacaktır ziyaretçilerine:) Emirgan bambaşka gerçekten ve çok keyifli bir gezi oldu benim için:) Şimdiden mutlu bir hafta dilerim, saygılarımla:)

      Sil
  4. Nasıl güzel görünüyor fotoğraflar, hemen atlayıp gidesim geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınsa ve zaman müsaitse hafta içini kaçırmayın:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Sarı Köşk ve çevresi muhteşem görünüyor. Masallardan fırlamış gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, gerçekten etkileyici bir yer:)

      Sil
  6. Biz de dün oradaydık, hafta içi gelmekle şahane yapmışsınız :) şu geyik heykelli alanda misal fotoğraf çektirme kuyruğu vardı , beyaz çiçekleri ile ağaç alanı çok güzel tamamlamıştı. Kuyruğa girmeyince yandan yandan resimleyebildim ancak. Tabii her resim çekmelik alanda vardı benzeri kuyruklar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende az önce baktım yazınıza ve fotoğraflarınıza:) Kalabalığa rağmen çok güzel çekimler yapmışsınız:) Dün bir arkadaşım da yazdı, fena bir kalabalık vardı iyi yapmışsın diye:) Bazı yerler insan ile güzel ama benim gibi hem çekeyim, hem yazayım, hemde keyif alayım diyenler için hafta içi en ideal zamanlar oluyor:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Lale mevsimi benim de çok merak ettiğim bir dönem. Belki bir ara görebilirim. Sultanahmet konusu ile ilginç. Okumuştum ve gülmüştüm gerekçeye. Ayasofya'yı ne hale getirdiklerini görünce, dış alanda etkinliğe izin vermemek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emirgan için hazirana kadar bu görsel şölen devam eder. Ama sonra bitiyormuş:) İzin verilmemiş ama insanlar yine de orada, parklarda, çimenlerde.. Olmayan tek şey etkinlik ve onun da ne zararı olabilir ki? Maksat muhalefet olsun:)

      Sil
  8. Muhteşemmmm. şimdi bir başka blogda (Ekçekçi Kız) laleleri gördüm, hemen sonra buraya gelince, oooo ana merkez buraymış :))) Bayıldım, favorim ikinci fotoğraftaki, ağaç kovuğundan çıkan.. Ne şanslısınız, gözle görmek bu güzellikleri. ama biz de şanslıyız aktardınız, elinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emirgan yerine Şeyselleri tercih ederdim :))) Ama neyse ki giden blog arkadaşlarımız sayesinde bizde görmüş kadar olduk;) Şaka bir yana bu dönem tüm İstanbullular için en çok merak edilen ve ziyaret edilen yerlerin başında geliyor:) Ve hakkını da vermek lazım, gerçekten büyük emek var ve inanılmaz bir görsellik.. Teşekkür ederim:)

      Sil
  9. Kendi gözlerimle izlediğim bir şölen yeriydi Emirgan Korusu <3 Renklerin albenisi muhteşem. Sultanahmet ramazanda cazibe merkezi oluyor ve çok da ruhani ayrıca.
    Bu harika günü paylaştığınız için çok teşekkürler 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazar günü de lale festivali varmış ama kalabalıktan dolayı onu göze alamadım:) Sizde benim gibi şanslılardansınız:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  10. It is seen that it is a wonderful park. What good pictures you can take there..
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  11. Manzara bir harika. Sultanahmet'teki tarihi eserler bu sene mi akıllarına gelmiş acaba? Hayret bir şey ya hu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sadece etkinlik olmuyor. İsteyen yine istediği yerde iftarını yapıyor yada oturuyor:)

      Sil
  12. Ortam, ışıklandırma, avizeler.. İnsana pek camideymişsiniz havası vermiyor. İçeride aynı anda belki 1000 kişi oluyor ama vakit namazında iki 2 saf cemaat anca oluyor. Başkalarını bilemem ama ben burada namaz kıldığım için farklı bir hisse, maneviyata kapılmadım, hatta camii adabına uyulmamasından dolayı rahatsızlık duydum:) Cami ise cami gibi, müze ise müze gibi kullanılmalı ama şu an ikisine de uygun olmayan bir kullanım şekli var.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkür ederim:) Yazılarımın bu hissi veriyor olmasına sevindim:)

    YanıtlaSil
  14. Fotoğraflara bayıldımmm:))) Çiçekler ne kadar güzel görünüyor:) Kaplumbağa çok tatlı:)))) Mayıs ayının sonlarına doğru ya da Haziran ayının ilk haftası aksilik olmazsa İstanbul'a gitmeyi düşünüyorum:) Burayı görmeyi de çok istiyorum:)))) Harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Benim için çok keyifli geziydi, sizlere de aktarabilmiş olduğum için mutluyum:) Haziran başına kadar devam eder diye tahmin ediyorum ve inşallah denk gelirsiniz:)

      Sil
  15. Beautiful gardens and the tulips are stunning!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  16. Vaktim olmadığı için okuyamadım fakat hem resimler harika hem de İstanbul:) Sultanahmet de iftar yapmak isterdim:)

    YanıtlaSil
  17. Bayramda baya ziyaretçisi olur hocam oranın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde çılgınlar gibi:) Gitmemek lazım:)

      Sil
  18. Öğrenciliğimin geçtiği yerler... İstanbul Üni. Beyazıt kampüsünde okuyunca Sultanahmet, Gülhane, Sirkeci günlük hayatın bir parçası oluyor :) Beşiktaş'a yalarken Emirgan' a giderdik ama koruya girmedim hiç. Keşke girseymişim :( İstanbul'a turist olarak gidince yapılacaklar listeme ekleyeyim :) Fotolar çok güzel, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Öğrenciyken tercihler genelde doğa ve tarihi yerleri ziyaret olmuyor:) Mutlu bayramlar şimdiden:)

      Sil
  19. Çok güzel bir yer burası :)

    YanıtlaSil