Gölcük Tabiat Parkı | Gezi Rehberi | Bolu

 

Gölcük Tabiat Parkı

Özcan Abi'nin deyimi ile "Masal gibi" :) Gerçekten de sınırları içerisine girdiğiniz andan itibaren huzur ve mutluluğu iliklerinize kadar hissedeceğiniz, herhangi bir kenarında saatlerce, hiç birşey yapmadan manzara izleyebileceğiniz masalsı bir yer. Bu arada Özcan Abi, sosyal medya sayesinde tanışma şansı bulduğum, hayatıma değer katan ve benim için çok değerli bir Büyüğüm, Arkadaşım:) Buradan kendisini de selam göndermiş olayım.

Hoşuma gitmeyen yerleri yazmak nasıl zor geliyorsa, beni mutlu eden yerleri yazmaktan da inanılmaz bir keyif alıyorum. Yazarken klavyenin tuş sesleri bütün evi kaplıyor ve kendi hızıma ben bile şaşırıyorum:) Kafamdan geçenleri yazıya aktarmakta (hız anlamında) zorlandığım anlar oluyor:)

Gölcük Tabiat Parkı

Bugünkü yazımızda Bolu sınırları içerisinde ki Gölcük Tabiat Parkını keşfedeceğiz. Aynı gün ziyaret ettiğim Abant Gölü Tabiat Parkından sonra ilaç gibi gelen ve motivasyonumu yükselten Gölcük Tabiat Parkı tekrar tekrar gideceğim özel bir yer oldu.

Göl doğal bir oluşum değil, suni olarak yapılmış bir set gölü olarak geçiyor. Çevresi yaklaşık 1,5 kilometre (yürüyüş parkuru) ve büyüklüğü ise 4 futbol sahası büyüklüğünde. Yine Bolu sınırları içerisinde olduğundan doğasından bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum. Öyle güzel bir alana sahip ki, üçte ikilik kısmı yüksek dağlarla çevrilmiş ve onların oluşturduğu gölgenin ferahlığı, diğer açık kalan tarafta ise güneşi hissetmek insana tarifsiz bir mutluluk veriyor.

Gölcük Tabiat Parkı

Tabiat parkına ulaşım son derece kolay. Hem yol boyu tabela desteği yeterli, hem de Google Maps kullanarak hedefinize doğru bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Sadece dikkat etmeniz gereken bir yerden sonra yol tek şerit ve biraz virajlı. Tek bir yerden giriş yapabildiğiniz tabiat parkına araç girişi yasak. Araç ile giriş yapılan kontrol noktası sonrası ücretsiz otoparkı kullanmak zorundasınız. Giriş ise ücretli ve binek araçlar için Eylül 2022 itibariyle 33 TL. Ayrıca yaya girişi de ücretli ve kişi başı 11 TL. ücreti var.

Bolu merkezden toplu taşıma ile tabiat parkına ulaşım imkanı var. 

Geçelim içeriyi keşfetmeye. Burada tek tek mekanları anlatmak yerine genel olarak neler olduğunu yazacağım. Bir tane bölgenin güzel otellerinden birisine ait kafe/ restoran (en güzel manzaralı yerlerden), bir tane kır gazinosu denilen çay bahçesi tarzı bir yer, göl çevresi boyunca bir kaç yerde piknik alanı, çeşmeler, etkinlik alanı, büfe, çocuk oyun alanı, bisiklet ve yürüyüş yolu, kameriyeler, balıkçılık için küçük iskeleler, Kır Evi (Devlet Konuk Evi), Cami ve kolaylık tesisleri. Epey kalabalık bir alan gibi yazmış olsam da göl çevresine homojen dağıtıldığı için göze batmıyor:)

Girişe yakın Cami ve Piknik Alanı

Girişte bulunan Kır Gazinosu ve diğer işletme kullanmak için hem güzel, hem de uygun fiyatlı. Ben Gazelle Restoran isimli işletmeyi yemek maksatlı kullandım ve memnun kaldım. Ama dediğim gibi Kır Gazinosunu da çay/ kahve için kullanabilirsiniz. Bu arada normalde orman tarzı yerlerde mangal ve ateş yakmak yasak. Burada da şu an yasak ama anladığım kadarıyla belli mevsimlerde sadece kır gazinosunun olduğu alanın yanında ki piknik/ barbekü alanlarında mangal serbest. Ama sadece bu alanda ve anladığım kadarıyla belli mevsimlerde.

Tabiat parkına girdikten sonra sağa doğru olan yürüyüş yolunu takip ederseniz, bisiklet kiralama alanına çıkacaksınız. Burada aynı zamanda golf arabası kiralama imkanı da var. Ben her ne kadar bisiklet kiralamış olsam da burayı yürüyerek keşfetmek en keyifli aktivite olacaktır. Zaten gölün çevresi hepi topu 1300 metre. Yorucu değil:) 

Yürüyüş ve Bisiklet Yolu

Bisiklet kiralamak isterseniz yarım saati 50 TL. Ancak hemen söyleyeyim, benim gibi fotoğraf çekmek için sürekli durursanız yarım saat yetmeyecektir:) Golf arabaları da aynı şekilde yarım saatliğine kiralanıyor ve ücreti 150 TL. Eğer yanınızda yürüme ile ilgili sıkıntısı olan birileri varsa, bu da iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca gölün en büyük iskelesi de burada. Devlet Konuk Evinin en iyi fotoğrafının çekileceği alanların başında geliyor.

Restorandan Göl Manzarası

Sonrasında saat yönünün tersinde göl çevresini dolaşmaya başlayabilirsiniz. Eğer kendi kamp masa, sandalyeniz varsa, göl çevresinde bunları yerleştirip oturabileceğiniz bir sürü boş alan da mevcut.

Gölde en çok dikkat çeken yapı ise; Devlet Konuk Evi. Sosyal medyada efsane fotoğraflara sahne olan konuk evine giriş yasak:) Hakkında çok bilgim yok ama anladığım kadarıyla devlet büyüklerinin kalması, yada yurt dışından gelen yabancı konukların ağırlanması maksadıyla kullanılıyormuş. Halka açık olsa da çok anlamlı olmayacaktır. Zaten çok küçük, kaç kişi kalabilecek, yada kaç kişiye hizmet verecek? Sonuçta kimsenin olmaması fotoğrafçılık anlamında daha iyi oluyor:) 

Devlet Konuk Evi

Diğer dikkat çeken husus ise; göl üzerinde ki nilüferler. Ben oradayken tek tük açanlar vardı ama eminim yine doğru zamanda eşsiz bir güzellik olacaktır.

Bu arada resmi bir sitede okuduğum bilgiyi de sizinle paylaşayım; her yıl yaklaşık 500 bin ziyaretçi ağırlayan bir yer:) Ben cuma gittim ve çok kalabalık değildi. En azından göl kenarında masa sandalye atılabilecek bir sürü boşluk vardı. Ama hafta sonu nasıl olacağını kestiremiyorum:)

Göl Üzerinde Açmış Nilüfer Çiçekleri

İçeride karavan için değil ama çadır kampı için bir sürü uygun alan var. Sanırım izin alınarak kamp yapmak serbestmiş. 

Benim dikkatimi çeken 2 olumsuz husus oldu. Biri taş parkeden yapılmış yürüyüş yolu, diğeri ise gölün kısmen kirliliği. Bu arada çevre gerçekten çok temiz. Ya insanlar çok bilinçli, ya da görevliler bu konuda çok titiz:) Yol olayına gelecek olursak taştan yol ortama pek uygun gibi değil. Biraz daha doğal ortama uygun bir şeyler düşünülebilirmiş. Gölün kirliliğine gelince; sonuçta yapay göl, yani bir akış yok. Haliyle de zamanla kirlenmesi normal gibi:)

Gölcük Tabiat Parkı

Geçelim benim izlenimlerime ve tavsiyelerime:) Burası gördüğüm kadarıyla her mevsim ziyaret edilecek güzellikte. Sadece fotoğrafçı arkadaşlar için gölün donduğu zamanlar çok güzel olmayabilir. Çünkü benim fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla göl tamamen kapanıyor ve normal bir zemin görüntüsü veriyor. Böyle olunca çok anlamlı olmayabilir. Ama sanırım en iyi dönem Kasım-Aralık aylarıdır. Daha doğrusu sonbaharın renklerinin oluştuğu zamanlar diyebiliriz. Yine nilüfer çiçeklerinin açtığı zamanlarda harika bir görüntü olacaktır. 

Yürümek her ne kadar daha sağlıklı olsa da, burada mutlaka bisiklet ile de tur atın. Mesafe uzun olmadığı için sonra yine yürürsünüz:)

Kıyafet tabi ki spor olmalı:) Ama içinde sizin de olacağınız fotoğraflar için özel kıyafet giymek tamamen size kalmış.

Burada ki tesisler her ne kadar yeterli olsa da, siz yine de evden hazırlık yaparak piknik alanlarını kullanmayı da dikkate alın. İlla yemek işine girmeseniz de masa, sandalyenizi alıp göl kenarında anın tadını çıkartın:)

Gölcük Tabiat Parkı

Çocuklu aileler için uygun mu? Özel biri durumu yoksa bisiklete binmeyi sevmeyen çocuk sanırım yoktur. O yüzen çocukları bisiklet ile kandırıp buraya getirebilir ve sizinle birlikte keyif almalarını sağlayabilirsiniz:)

Başta da yazdığım gibi çok uzaklarda değilseniz, buraya her mevsim birkaç kez gelip, kafanızı dinleyip, huzur bulabilirsiniz:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

50 Yorumlar

  1. Çok güzel fotoğraflamışsınız. Dinlenmek için güzel bir yer. Bolu'da Tokadi Hayreddin orman parkına gitmiştim, buralar da çok güzelmiş.

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yazdığınız yeri duymamıştım ve internet üzerinden inceleyeceğim. Bir sonraki sefer oraya da uğrarım:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Fotoğraflar nasıl güzel:))) Çok güzel bir olduğu belli, özellikle Nilüfer çiçeklerinin olduğu fotoğrafı ayrı sevdim, o çiçeklerin benim için anlamı özeldir:))) Kesinlikle dinlenmek için güzel bir yer:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, nilüfer çiçeklerini açmışken görmek çok keyifliydi:)

      Sil
  3. Burada dışarıda kılmalarının sebebi, insanların içeri sığmamasından kaynaklı. Ama pandemi başladığından beri cami içinin doluluğuna bakmadan, benim gibi dışarıda namaz kılan insan sayısı da epey fazla:) Gerçi vakit namazlarında camiler hep boş, sadece cuma namazları ve bayram namazlarında camiler doluyor.

    YanıtlaSil
  4. Lisedeyken gitmiştim. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla pek değişmemiş. Tekrar görmeyi çok isterim.gerçekten masal gibi ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk defa gittim ama işletmeler haricinde sanırım değişmemiştir, inşallah değişmez böyle kalır:) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. You were right. This place looks fabulous. It's not difficult to fall in love with this view .The photos are fantastic! 👏 And it only has one drawback ... It's too far from me. :) If it wasn't for that, I would be a very frequent visitor there.You wrote with such passion that you would certainly convince people who don't like nature but I love it.. So the effect is that I envy you staying there. :)) Regards <3

    YanıtlaSil
  6. Beautiful photos of a beautiful place. Have a great weekend.

    YanıtlaSil
  7. İşte gidip görmediğim bir yer daha. Ama sanırım fatoğrafçıların yüzde 90'ında buradan kareler vardır. Belki de en çok çekilen yansıma karelerinden biri o evimsi mekan. Mümkün olursa burayı karlar altında görmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niyetim yollar müsait olursa kışın tekrar gidip, karlar altında da huzur bulmak ve bol bol fotoğraf çekmek:)

      Sil
  8. Buraya kız kardeşim bayılıyor. Onun en yakın arkadaşı Bolu'lu olduğu için sürekli gider.Bir defasında bende takılıp gideceğim peşine :)

    YanıtlaSil
  9. Fotoğraflara bayıldım her zamanki gibi, anlatım zaten çok keyifli.. Gezip dolaşasım geliyor sizi okuyunca, ki çok üşenirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Amaç Arkadaşları önce fikrin, sonra fiziksel harekete geçirebilmek:)

      Sil
  10. Beni benden aldı fotoğraflarınız! Şahane!

    YanıtlaSil
  11. Son zamanlarda en övdüğün yer herhalde burası hocam :) Hemen gitmek istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle oldu galiba Hocam:) Yazarken bende acaba abartıyor muyum diye düşündüm ama hak ediyor sonuna kadar:)

      Sil
  12. Fotoğrafçı arkadaşlarım sık gidiyor buraya, ben de uzun zaman önce gitmiştim. Siz de çok güzel fotoğraflamışsınız:) Yeniden gitme zamanım gelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Sanırım en doğru mevsim Kasım ve yine gitme niyetim var sırf fotoğraf için:)

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim:) Nilüfer zamanına denk gelirse çok daha güzel manzaralar ortaya çıkacaktır eminim ki:) Çok selamlar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  14. İlk gördüğümde büyülenmiştim. Huzur veren veren harika bir yer. Tekrar tekrar gitmek, nilüferleri dakikalarca izlemek isterim. Siz de her zamanki gibi çok güzel anlatmış ve çok güzel fotoğraflamışsınız. Emeğinize yüreğinize sağlık Sezgin Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle tamamen aynı fikirdeyim Sibel Hanım:) Kesinlikle ikinci kez gideceğim bir yer olacak:) Çok teşekkür ederim, saygılarımla:)

      Sil
  15. Kızlar Ankara'ya gidince eşimle "ne yapacağız biz şimdi" olunca aklıma senin bloğun geldi biliyor musun? yakın ve güzel yerlere gidebiliriz günübirlik dedim ona. Abant en istediklerimizden biri..her şey daha da güzel olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum böyle düşünmenize:) Yeniden farklı bir özgürlük başlıyor sizler için:) Saygılarımla.

      Sil
  16. Projemin uğraşından dolayı biraz bloglara uğrayamadım abi :) Kusura bakma çay içmeye geldim :) Yanımda termosumuda getirdim :) Şu manzaraya karşı bi çay içek mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Hoş geldin, teşekkür ederim Kardeşim:)

      Sil
  17. Ben de gittim ama okuyunca farklı geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her göz muhtemelen farklı bakıyor ve görüyor:) Güzel olduğu konusunda hem fikirsek problem yok:)

      Sil
  18. What a fantastic place! Love that building located close to the water.

    YanıtlaSil
  19. Hello I'm back!
    What a beautiful place, thanks for sharing! Hope you're well!


    The blog is celebrating 10 years, come join the party!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  20. It's the kind of place my family and I like. You can relax and swim a little

    YanıtlaSil
  21. Beautiful place and nice photos. :)

    YanıtlaSil
  22. Yanıtlar
    1. Ne yazık ki.. Sanırım en uzun ara bu oldu:) İnşallah yakında başlayacağım diye ümit ediyorum:)

      Sil
  23. Harika fotoğraflar. Yakın bir zamanda bende gitmiştim. :) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Tekrar tekrar gidilecek güzellikte bir yer:)

      Sil
  24. Türkiye'de Gölcük isimli her yer cennet havasında sanırım. Buraya gitmedim ama iki tane Gölcük adında yere gittim ve şahanelerdi. Burası da harikaymış. Gitmek için mutlaka fırsat yaratacağım, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyi bende fark ettim ve şanslıyım ki bu Gölcüklerden bir kaçına çok yakınım:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  25. Tabiat gezileri muhteşem oluyor. Fotoğraflar çok güzel çekilmiş. Keyifli gezmeler. 😇

    YanıtlaSil
  26. Harika bir gezi rehberi olmuş hocam elinize sağlık:)

    YanıtlaSil