Bolu Nilüfer ve Sanat Parkı |
31 Ekim - 2 Kasım 2022 tarihleri arasında, Düzce ve Bolu'ya yaptığım gezimin başlangıç noktası, Türkiye'nin ilk Nilüfer Sanat Parkı ile park içinde ki binada hizmet veren Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği (BOFSAD) oldu.
Öncelikle ziyaretim süresince; BOFSAD Başkanı Hamza CANBAŞ Bey'e verdikleri destek, Nilüfer Bofsad Sanat Kafe & Restoran'da beni ağırlayan işletme sahibi ve dernek üyesi Mustafa ÖZCAN Bey ile park ve dernek hakkında beni bilgilendiren BOFSAD Üyesi Ayça AŞMET Hanım'a gösterdikleri misafirperverlik ve aktardıkları değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ziyaretten bir kare:) |
Nilüfer Sanat Parkı; Eylül 2018'de Bolu Belediyesi tarafından Alpagutbey Mahallesinde hizmete giren özel bir alan. Burayı özel yapan ise; Türkiye'nin ilk Nilüfer ve Sanat Parkı olması. Çok emin değilim ama Avrupa'nın da en büyük üçüncü nilüfer parkı da olabilir. Park içinde her biri 290 metrekare büyüklüğünde 4 adet nilüfer havuzu, farklı türde ağaçlar için yetiştirme alanları, lavabolar, hizmetli binası, sanat evi ve sanat evinin ilk katında Nilüfer Kafe & Restoran ve kütüphane, ikinci katında ise BOFSAD etkinlik alanları bulunuyor.
Nilüfer ve Sanat Parkı |
Parkın yapılmasında Bolulu ve bu kente gönül vermiş insanların emeği gerçekten çok büyük. Parkın bulunduğu araziyi belediyeye bağışlayan ve park fikrinin sahibi Merhum Belgin Özer ile dünyanın en zengin nilüfer çiçeği koleksiyonuna sahip Hüseyin Usta bunlardan sadece ikisi. Tabi Bolu Belediyesinin emeklerini de unutmamak lazım. Bahsettiğim 4 nilüfer havuzunda Hüseyin Usta tarafından bağışlanan 104 çeşit nilüfer bulunuyor. Bu mevsimde tek tük açıyor olsa da, mayıs-temmuz ayları arasında ziyaretçilerine inanılmaz bir görsel şölen sunuyor:)
Unutmadan nilüfer havuzları doldurma değil. Yan tarafta küçük bir havuz daha var ve doğal kaynak suyu buradan diğer 4 havuza dağıtılıyor. Bildiğiniz kaynak suyu yani:) Bu yüzden de doğal bir koruma sistemine sahip.
Nilüferler:) |
Az önce de yazdığım gibi park çok özel bir yer ve daha da güzeli, hem belediye çalışanları, hemde BOFSAD üyeleri tarafından buraya hak ettiği ilgi fazlası ile gösteriliyor. Çok bakımlı, günün her saati temiz tutulan bir alan. Ayrıca park, engelli dostu. Hem park içi geçişler buna göre düşünülmüş, hem de sanat evi içerisinde ihtiyaç halinde kullanılacak tekerlekli sandalye bulunuyor.
Ayrıca çocuklu aileler de düşünülerek, çocukların serbestçe ve rahatça oynayabilmeleri için yeterli şekilde düzenlenmiş. 400 yıllık olduğu düşünülen meşe ağacını da unutmamak lazım:) Tüm heybeti ile parkın üst köşesinde yerini alarak sincaplara ev sahipliği yapıyor:)
Konum olarak hem D-100 Karayolu'na, hem de İstanbul-Ankara Otoyolu'na çok yakın. Ana yoldan ayrıldıktan sonra en fazla 10 dakikanızı alacak mesafede.
Seminer Alanı |
Geçelim BOFSAD'a:) Park çok güzel ve kesinlikle ziyarete değer bir alan, ama fotoğrafa ilgi duyan, bu sanata gönül vermiş insanları bir araya toplayan bu derneği ziyaret etmek, fotoğraf seven insanlar ile kısıtlı zaman içinde de olsa bir araya gelmek ve onlarla vakit geçirmek, benim gibi amatör bir fotoğrafçı için büyük keyif veren bir faaliyet oldu.
BOFSAD'ın kuruluşu 2010 yılı başlarına dayanıyor. Serkan Güçlü tarafından Facebook'ta kurulan "Bolulu Fotoğraf Sevenler" isimli sayfayı BOFSAD'ın resmi olmayan kuruluşu olarak kabul edebiliriz. Hızla büyüyen sayfa, 2010 Kasım ayına gelindiğinde tüzel kişiliğine kavuşarak, Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği ismi ile Bolunun hızla büyüyen ve en aktif derneklerinden birisi haline geliyor. O günden günümüze kadar da yaptığı fotoğraf seminer ve sergileri, gezileri ile sosyal yardım projeleriyle büyümeye, adını duyurmaya devam ediyor. Ayrıca Ülkemizin tanınmış fotoğraf sanatçılarını Bolu'ya davet ederek, düzenledikleri söyleşiler ile dernek üyelerinin fotoğraf bilgilerini artırmaya yönelik etkinlikler düzenlemeye de devam ediyorlar.
Tabi şu an BOFSAD Başkanlığı'nı yürüten Hamza Canbaş ve yönetim kurulunun, bu hızlı ve sağlam gelişimde ki hakkını teslim etmek lazım. Derneğin bu derece aktif olması, sürekli ve devam eden faaliyetler için gösterdikleri alaka, ilgi ve özen gerçekten üst seviyede.
BOFSAD Bina |
BOFSAD 2019 yılından bu yana Nilüfer ve Sanat Parkındaki dubleks binanın ikinci katında hizmet vermeye devam ediyor. Belediyeden özel izin alınarak BOFSAD tarafından kiraya verilen alt katta ise; fotoğraf sevenlerin buluşma noktası olması maksadıyla, başta da bahsettiğim Nilüfer Bofsad Sanat Kafe & Restoran var. Ayrıca birinci katta; kafe ile birlikte Mithat Hitit isimli kütüphane de kitapseverlere hizmet veriyor ve içeride BOFSAD üyeleri tarafından bağışlanan 1000'in üzerinde kitap var.
Unutmadan her sene devam eden seminerlerden 18ncisi bu sene 22 Kasım tarihinde başlayacak ve fotoğraf sevenler için eğitimler son hızla devam edecek:) Merak eden Arkadaşlar için resmi internet sitesi; bofsad.com
Instagram hesabını ise buradan inleyebilirsiniz.
Bolu'ya yolunuz düşerse, bu değerli insanlar ile tanışmanızı, düzenledikleri etkinliklere katılmanızı tavsiye ederim. Benim için çok değerli bir ziyaret oldu ve ilgi gösteren Arkadaşlarıma tekrardan teşekkür ediyorum. Sizlere de vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.
21 Yorumlar
Nilüfer çiçeği koleksiyoncusu... duyduğum en hoş koleksiyoncu ismi olabilir, ne güzel ve hoş bir zevkmiş bu.Emek ve gönül verenlerin emeklerine ve yüreklerine sağlık.
YanıtlaSilBende burayı ziyaret edene kadar böyle bir koleksiyonculuk olduğunu bilmiyordum:) Güzel bir yer yapılmış ve Fotoğraf Sevenler için de güzel bir buluşma noktası olmuş:)
Silİnanılmaz keyifli bir gezi olduğu yazının her bir satırında kendini belli ediyor. Fotoğraflara ayrıca hayran kaldım, bu gezi için en doğru mevsimi seçmişsiniz bence :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim:) Gezinin tamamı, bu güne kadar keyif aldıklarımın başında geliyor:)
SilExcellent review, sounds like a very nice place to visit..
YanıtlaSilThank you so much Bill:)
SilHayran kalmamak elde değil; hem Nilüfer Sanat Park'ına hem de bağış yapan, emek veren, destekleyen kişi ve kurumlara. Emeğinize sağlık Sezgin Bey.
YanıtlaSilÖzel bir yerdi gerçekten Sibel Hanım:) Çok teşekkür ederim, saygılar:)
SilNice trip, and beautiful photos.
YanıtlaSilCoisas de Feltro
Thank you so much:)
SilBilinmeyen o kadar çok güzelliklerle dolu yer var ki.. Bizden sevgiler, selamlar:)Teşekkür ederim.
YanıtlaSilKütüphane, fotoğraf, nilüferler. Ortam çok güzelmiş hocam :) Tekerlekli sandalye bulundurmaları da güzel hareket.
YanıtlaSilKesinlikle görmeye, ziyaret etmeye değer bir yer Hocam:)
SilÇok özel ve güzel bir yer.
YanıtlaSilKesinlikle:)
SilÇok teşekkürler🙏Kaleminize ve yüreğinize sağlık. Biz de çok keyif aldık, hem sizinle yüz yüze tanışmaktan, hem de bu güzel yeri birlikte tanıtmaktan😇 Her zaman, her mevsim bekleriz😊🌸 Ayça
YanıtlaSilAslında kaynaklar dünya genelinde 9 cins ve 90 tür olarak yazıyor:) Ama yine burası için bahsedilen 104:) Detaylı bakmak lazım belki de.
YanıtlaSilTekerlekli sandalye bulundurmaları ne kadar ince ve hoş bir davranış:))) Yazıyı keyifle okudum, Nilüfer çiçekleri olduğu için daha bir farklı okudum bu yazınızı(annemin ismi olduğu için benim için bambaşka bir anlam içeriyor) Çiçeklerin görüntüsü o kadar güzel ki hayran kalıyorum ve en sevdiğim iki çiçekten biri:))) Fotoğraflar çok güzel:)))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:) Annenizin ismi de çok güzel ve özlemiş:) Mutlu pazarlar, sevgiler.
SilNilüfer Sanat Parkı ve BOFSAD derneğinin faaliyetleri ile ilgili gezi, gözlem ve tespitlerinizle ilgili çok keyifli bir gezi yazınızı daha okumuş olduk. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Bolu tarafına yolumuz düşerse, elbette uğrarız. Nilüfer Sanat Parkının yapımında emeği geçen herkesin emeklerine ve gönüllerine sağlıklar diler, teşekkür ederim. Nilüfer Sanat Parkı aynı zamanda Bolu Fotoğraf Sanatı derneğinin faaliyetleri için de parkında yer vererek sanat parkına renk katmış, ne güzel faaliyet ve etkinlikler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Recep Bey:) Saygılar.
Sil