Karamürsel Ereğli Gezi Rehberi | Kocaeli

Karamürsel Ereğli

Her ne kadar yazmaya değer, rehber niteliğinde geziler yapamıyor ve sizlerle eskisi kadar burada sık sık bir araya gelemiyor olsam da fotoğrafçılıktan geri kalmıyor ve yaşadığım şehirde günübirlik fotoğraf gezileri yapmaya devam ediyorum. Ve bu gezilerde özellikle daha önce gitmediğim ilçe yada mahalleleri seçmeye özen gösteriyorum.

Bu yazımızın konusu; yine bir fotoğraf gezisi esnasında keşfettiğim ve sizlerle blog yazısı olarak paylaşmaya değer gördüğüm Karamürsel'in Ereğli Mahallesi. 

Genel :

Ereğli Sokakları

Kocaeli de misafir olma, konaklama imkanınız olursa yada Kocaeli-Bursa-İzmir yolunu kullanma durumunuz olursa, bu şirin mahalleye yaklaşık 1saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim diyerek yazıya başlayalım:)

Ereğli Mahallesi 700 yıllık bir balıkçı kasabası. Kasaba için Bizanslılar zamanında Heraklia ismi kullanılırken, Osmanlı hakimiyeti sonrası Ereğli ismini kullanılmaya başlanıyor. Tarihi geçmişi 700 yıllık olsa da mahallede ne yazık ki tarihi eser niteliğinde bir yapı yok:) En eski yapılar Cumhuriyetimizin kuruluşu ile yaşıt olan Ereğli Evleri.

Ereğli geçmişte olduğu gibi bugünde balıkçı kasabası olma özelliğini taşımaya devam ediyor. Kasaba (mahalle) halkının en büyük geçim kaynağı yine balıkçılık. Balıkçılık yanında geçim kaynakları ise; bağcılık. Birçoğunuz muhtemelen bilmiyorsunuz ama bu bölgede ciddi bir zeytinlik alan var ve bu işten paralar kazanılıyor. Hadi başlayalım keşfetmeye:)

Ulaşım: 

Ereğli Konum

Mahalle, Karamürsel İlçesinin doğusunda ve ilçenin doğu başlangıç sınırı. Google haritalar uygulamasına "Ereğli Karamürsel" yazınca doğru sonuca ulaşmak pek mümkün değil. O yüzden "Ereğli Belediyesi Karamürsel" yazarsanız hem kaybolmaz, hem de geziye doğru yerden başlamış olursunuz. Gerçi tabelaları takip ederseniz yine kaybolma ihtimaliniz yok. Ereğli'yi bir baştan diğer başa yürüyerek, araca ihtiyaç duymadan dolaşabilirsiniz. Hatta sonbahar yada ilkbaharda bu yürüyüşü yaparsanız büyük keyif alacağınıza emin olabilirsiniz.  Aracınızı sahilde yol kenarına bırakabilirsiniz, Park ücreti yok ve son derece güvenli bir yer.

Keşfet:

Ereğli Evleri

Ereğli'yi keşfetmeye en popüler, en bilinen yerden başlayalım:) Tarihi Ereğli Evleri. Tarihi diyorum ama bu evler aslında Cumhuriyetimiz ile yaşıt ve kasabanın en eski yapıları. 700 yıllık bu tarihi balıkçı kasabası Milli Mücadele döneminde bölgeyi terk eden Yunanlılar tarafından ne yazık ki yakılıp, yıkılarak terk ediliyor. 

Ama yöre halkı bu yıkım sonrası hızlı bir şekilde toparlanıyor. Ve önce bu tarihi evleri, sonra okullarını ve camilerini yeniden inşa ederek Ereğli'yi ayakta tutarak hayatlarına devam ediyorlar. Tabi  o zamanlar şimdi olduğu gibi bu evlerin önünden yol geçmiyor. Yada önünde kordon ve çay bahçeleri yok. Direk denize sıfır evler. Balıkçılar evden çıkıp, kayıklarına binerek balığa çıkarlarmış:) Bölgede yaklaşık 100 tane eski ev olsa da bunlardan sadece 20 tanesi tescilli ve koruma altına alınmış. 

Ereğli Evleri

"Ereğli Evleri Hayat Buluyor" projesi ile bu evleri restore etmek adına bir takım girişimler olmuş. Ve koruma altına alınan evlerden birinin restorasyonu tamamlanmış. Şu an Çıpalı Konak Millet Kıraathanesi olarak halka açık. Ancak diğerleri ile ilgili yapılan pek bir şey yok gibi. Anladığım kadarıyla özel mülk olmalarından kaynaklı sıkıntılar var. Ve görünen o ki yakında Ereğli Evleri diye bir şey kalmayacak. Çünkü gerçekten çok kötü durumdalar.

Ereğli Evlerinin önünde ise; park, çay bahçesi ve bir kaç güzel kafe/restoran var. Ayrıca yürüyüş, bisiklete binmek ve olta balıkçılığı için güzel bir kordon var. 

Ereğli Sahil

Buradan batıya, Karamürsel tarafına yürümeye devam ederseniz Ereğli merkezden geçerek Kocaeli'nin en güzel balıkçı barınaklarından birine geleceksiniz. Bir çok samimi ve içten balıkçı abilerin/ arkadaşların olduğu bir yer. 

Ereğli Balıkçı Barınağı

Tabi balıkçı barınağında ne işimiz var diyebilirsiniz:) Ve haklısınız da, ama benim gibi fotoğraf merakınız varsa, kadın-erkek ayrımı olmadan buraya rahatça girebilir, samimi insanlarla güzel sohbetler edebilirsiniz. Neden birde cinsiyet ayrımı yapıyorsun da diyebilirsiniz:) Mesela İzmit sahilde de balıkçı barınağı var ama oraya böyle rahat giremezsiniz. Girseniz bile içeride değişik tiplerle uğraşmak zorunda kalabilir ve durduk yerde canınızı sıkabilirsiniz. Ama burası öyle değil, sıcak kanlı güzel balıkçıların olduğu harika bir yer ve fotoğraf merakınız varsa kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim.

Balıkçı barınağından sonra ise; güzel bir sahil koridoru daha sizi bekliyor olacak. Bu sahil üzerinde güzel kafelerin yanı sıra birde halk plajı bulunuyor. Ve bence ilk bahsettiğim kordona göre burası daha keyifli:) 

Ereğli'nin keşfedilecek alanları bu kadar:) Çok büyük bir yer değil belki ama gerekten keyifli vakit geçirilebileceğiniz bir kasaba. Gelelim tavsiyelere:)

Tavsiyeler:

Yazımın başında da söylediğim gibi, Kocaeli'nde misafir olarak kalacaksanız yada Ereğli yolunuz üzerindeyse burası için bir saatinizi ayırabilir, mevsime bağlı balık yiyebilir, güzel kafelerinde oturabilirsiniz.

Fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız; hem Ereğli evlerini fotoğraflayabilir, hem de balıkçı barınağında güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında harika gün batımı fotoğrafları alabileceğiniz bir konumda olduğunu da unutmayın.

Karamürsel Ereğli

Kıyafet, mevsim gibi özel tavsiyelerde bulunmayacağım. Çünkü tek başına planlama yapıp gelmenizi gerektirecek bir yer değil. Tabi ki sonbahar ve ilkbaharda gelirseniz yürüyüşünüz, keşfiniz daha keyifli olacaktır.

İster yalnız, ister ailecek, isterseniz de çocuklarınızla gidebileceğiz bir kasaba. Zaten çok vakit geçirmeyeceğiniz için çocuklarınızda sıkılmayacaktır. 

Son olarak Ereğli'de ki çok güzel bir yerden daha bahsedip yazımı sonlandırıyorum. @talas_ahsap isimli instagram hesabı sahiplerinin burada çok güzel bir atölyeleri var. Atölyede harika gemi modelleri ile evinizi süsleyecek denizcilik objeleri yapılıyor. Atölye sahibi karı-koca çok kibar ve ilgili insanlar. Gittiğiniz zaman onların atölyesini gezebilir, bu tarz objelere ilginiz varsa buradan yada internet üzerinden eviniz için alış veriş yapabilirsiniz.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın :)