We Are Social 2023 Raporu

Fotoğraf Kaynak: Wearesocial.com

Öncelikli olarak "We Are Social" isimli siteden çok kısaca bahsedip, sonrasında size keyifle okuyacağınızı düşündüğüm, aralarda şaşırıp, kendimize de pay çıkaracağımız güzel bir araştırma yazısı hazırladım.

We Are Social isimli internet sitesi aslında tüm dünya çapında kabul görmüş Amerikalı bir şirket. Sosyal Pazarlama, bu alanda teknik destek ve en önemlisi tüm dünya çapında internet kullanıcılarının sosyal davranış biçimleri ile kültürlerini inceleyip yine tüm dünya ülkelerine dağıtan bir şirket. Ayrıca bu raporlar, ajansların, sosyal medya yöneticileri ve dijital pazarlama uzmanlarının merakla beklediği ve önem verdiği analizler. Yanlış bilmiyorsam 2014 yılından bu yana raporlarında Türkiye ile ilgili bilgilerde yer alıyor. Bu analiz yazısını size aktarırken hem dünya, hem de ülkemizden bilgileri birlikte vereceğim.

Başlayalım:)

Fotoğraf Kaynak: Wearesocial.com

Şirket tarafından 2023'ün başlarında dünya nüfusu 8.01 milyar olarak tespit ediliyor ve bir önceki yıla göre nüfusta az da olsa bir artış yaşanmış. Bu nüfusun %57.2'si kentsel alanlarda yani şehirlerde yaşıyormuş. Aslında gerçekçi baktığınızda çok ciddi bir bölüm (isteyerek yada istemeyerek) doğrusunu yapıyor ve kırsal alanlarda yaşamaya devam ederek, üretiyor:)

2023 yılında cep telefonu kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre 168 milyon insan artarak (%3) 5.44 milyar kişiye ulaşmış. Bu da dünya nüfusunun %68'i demek oluyor. Belki yarısı değil ama dünya nüfusunun halen yarısına yakını bu teknoloji ile tanışmış değil. Acaba onlar mı şanslı, yoksa biz mi:)?

Yine dünya nüfusunun %64,4'ü aktif olarak internet kullanıcısı ve bu oran 2022 senesine göre %2'lik bir artış göstermiş. 

Gelelim sosyal medya kullanım oranına:) Dünya nüfusunun %59,4'ü sosyal medyayı aktif olarak kullanıyormuş. Ve bu oran 2022 yılına göre %3'lük bir artış göstermiş.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay.com

Ülkemizde ise bu oranlar toplam nüfusumuza göre oldukça yükseklerde seyrediyor. Toplam nüfusumuzun yaklaşık %96'sı mobil bağlantıya sahip cep telefonu kullanıyormuş. Yine nüfusun %84'ü (%1artmış) interneti faal olarak kullanırken, %73'ü sosyal medya kullanıcısıymış. Bu da yaklaşık 63 milyon insana tekamül ediyor. Toplam nüfusun %73'ü gerçekten ciddi bir rakam. İnternette, sosyal medyada geçirilen zamanlardan bahsettiğim zaman bunun daha çok farkına varacağız diye düşünüyorum. Bu arada toplam nüfusumuz 86 milyon civarında kabul ediliyor.

Nüfusumuzun yaklaşık %23'ü kırsal alanda yaşarken geri kalanı şehir hayatını tercih etmiş. Bu orana gerçekçi olarak baktığınızda kırsal alanda yaşam ciddi olarak azalmış. Bu da tarım ülkesi olmaktan uzaklaştığımız, yani üreten bir millet olmaktan çıktığımız anlamına gelebilir. Şehirlerde üretmek yerine tükettiğimizi düşünürsek çok da haksız sayılmam diye düşünüyorum. 

Nüfusumuz ile ilgili son bir bilgi; Ülkemizin yaş ortalaması 31,6. En çok 25-34 yaş aralığı, sonrasında ise 35-44 yaş aralığında insan varmış. Çok da genç bir nüfus değiliz gibi.

Gelelim internet kullanımının genel durumuna;

Fotoğraf Kaynak: Wearesocial.com

Az önce bahsetmiş olduğum 5.2 milyarlık internet kullanıcısının, yaklaşık %63'ünü kadınlar oluştururken, erkelerin çok daha fazla internet kullandığını açıkça görebiliyoruz. Tabi bunda dünya nüfusunda ki kadın ve erkek oranına da bakmak lazım. Yine de erkekler sanki internet kullanmaya daha meraklı gibi:) Ülkemizde de bu durum farklı değil, sosyal medya kullanıcılarının yaklaşık %60'ını erkekler, %40'ını ise kadınlar oluşturuyormuş.

Dünya çapında internette geçirilen zamana baktığımızda; önceki yıla göre geçirilen zamanda 20 dakikalık bir azalma varmış. İnsanlar her gün ortalama 6 saat 37 dakika telefondan, ya da bilgisayardan internete giriyormuş. Tabi bunu sadece sosyal medya kullanımı olarak düşünmemek lazım. Çünkü bugün birçok iş sektörü, çalışmalarını internet bağlantısı ile yapıyor. 

Yine farklı bir bilgi; internet kullanıcılarının %92'si web girişini cep telefonundan, %65'i ise tablet yada bilgisayardan yapıyor. Bu oran önceki yıllarla kıyaslandığında, cep telefonu girişlerinde artış olurken, diğerlerinde ciddi bir azalma görülüyor. 

İnternet kullanıcı sayısı her ne kadar geçen seneye oranla artış göstermiş olsa da 2010 yılından bu yana bakıldığında en az artışı 2023 yılında yaşamışız. 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay.com

Şehirde yaşayan nüfusun %78'i, kırsalda yaşayan nüfusun ise %45'i internet aktif olarak kullanıyormuş.
 
Dünya üzerinde interneti en yoğun kullanan ülke İngiltere olurken, Türkiye 37nci sırada yer alıyor. Bu arada internette geçirilen zamandan bahsetmiştik ya (6 saat 37 dakika), Türkiye bu ortalamanın üzerinde ve günlük yaklaşık 7saat 30 dakika ile en çok zaman geçiren 15nci ülke konumunda. İlk sırada ise; yaklaşık 10 saatle Güney Kore geliyor. Kuzeyde internet neredeyse yokken, güneyde geçirilen zaman inanılmaz farklı:) İnternetten en fazla kopuk ülkelerin başında Hindistan gelirken, onu ikinci olarak Çin takip ediyor. Tabi nüfus oranlarına bakıldığında çokta şaşırtıcı değil gibi:)

Güzel ve sevindirici istatistiklerden birisi ise; insanların internet kullanım amacında ki değişim. Yapılan analizlerde internet kullanımının önceki yıllara oranlara çok daha bilinçli olduğu ve yapılan arama konularının, araştırmaların faydalı işler üzerine olduğu yönünde. 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay.com

Peki insanlar internette ne yapıyor. Büyük çoğunluk, bilgi araması maksadıyla kullanırken, %57'lik bir kısım aile ve arkadaşlarla irtibat halinde kalmak, %51 güncel bilgi ve haberlere ulaşabilmek (ne kadar doğru bilgiler olduğu da ayrı bir muamma), %49 ise video izlemek için internette vakit geçiriyormuş.

İnternetten sonra geçelim, TV izleme alışkanlıklarına. Pandemi dönemiyle birlikte kendine piyasada büyük yer bulan Netflix vb. platformlar, o günden bugüne pazardaki paylarını artırarak varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlarmış. Hatta bugün internet kullanıcılarının %45'i bu platformlarda günlük 1,5 saat gibi ciddi bir vakit harcıyormuş. Ayrıca her 3 internet kullanıcısından biri bu platformlara abonelik için aylık düzenli ödeme yapıyormuş.

Fotoğraf Kaynak: Wearesocial.com

Bakalım insanlar internet üzerinden ne izliyorlarmış? 16-64 yaş aralığında ki insanların (haftalık olarak) %50'si müzik videoları, %36'sı komedi videoları, %29 nasıl yapılır tarzı videolar, %30'u canlı yayın videoları, %27'si ise eğitim içerikli videolar izliyormuş. Tabi burada çok anormal bir şey görünmüyor gibi olsa da, bir önceki seneye göre ne yazık ki eğitim içerikli videolar ve nasıl yapılır videoları %10'a yakın seviyede azalmış:(

İlginç bir bilgi ise; öğrenme maksadıyla video izleyen ülkeler arasında Türkiye 3üncü sırada. 

Şimdi de geçelim sosyal medya kullanımının dünya genelinde ve ülkemizde ki durumuna;

Korona günleri sonrasında büyük artış gösteren sosyal medya kullanımının artışında pek değişiklik yok gibi. Kullanıcı sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. İnanılır gibi değil ama son 3 yılda bir milyardan fazla kullanıcı sosyal medyaya katılmış. 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay.com

İnternet kullanım zamanı 20 dakika azalmış ama sosyal medyada geçirilen zaman son yıllarda ki en yüksek zaman dilimine ulaşmış. Ve şu an insanlar günde yaklaşık 2,5 saatini sosyal medyaya ayırıyormuş. Bu arada ufak bir bilgi; Ülkemizde sosyal medyada en çok vakit geçirenler 30'lu yaşların başında ki insanlarmış. 

Bu arada sosyal medya kullanıcılarının büyük çoğunluğu ortalama 7 farklı sosyal medya platformu kullanıyormuş. Bunlar ne derseniz aşağıda:) 

Fotoğraf Kaynak: Wearesocial.com

Yukarıda ki zaman bilgileri bir aylık süre de geçirilen zamanlar. Facebook'un halen en üst sıralarda olması beni şaşırtıyor olsa da diğerleri çok anormal değil sanırım. Bu arada dünya genelinde Tik Tok'u en çok kullanan 11inci, Youtube'da 10uncu, Facebook'ta 14üncü, Whatsapp'ta 8'inci, Instagram'da ise 1inci sıradayız:) Şaka değil dünya genelinden bahsediyoruz. 

Bugün dünyada halen en çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook:) Yıllardır değişmeyen gerçek Facebook:) Ülkemizde bugün 32 milyon Facebook kullanıcısı var. İkinci sırayı Youtube (Türkiye'de 57 milyon insan kullanıyor.), üçüncü sırayı Whatsapp ve dördüncü sırayı Instagram (Türkiye'de 49 milyon insan kullanıyor.) alıyor. Mobil uygulama yüklemesinde ise sıra biraz farklı; ilk sırada Youtube, ikinci sırada ise Google yer alıyor. Onları Google Chrome ve Facebook takip ediyor.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay.com

En çok yüklenen oyunlar da ise birinci sırayı Roblox, ikinci sırayı ise balon/ küp patlatma oyunu alıyor:) Ufak bir bilgi daha; cep telefonundan mobil uygulamalara girişin yaklaşık %72 Android cihazlardan yapılırken, %28'e yakını ise IOS cihazlardan yalıyor. Arada ciddi bir fark var. Benim buradan anladığım dünyanın birçok ülkesinde iphone fiyatları çok yüksek.

Bu konu ile ilgili kısa bir bilgi daha; Whatsapp'ı en çok kullananların yaş aralığı 55-64, Instagram'ı kullananların ise 16-24 yaş aralığı insanlar. Facebook kullananlar ile Whastapp kullananların yaş aralığı aynı ve 55-64 arası. İlginçtir ama Tik Tok'u en çok kullananlar 45-54 yaş grubu insanlar.  

We Are Social isimli şirketin 2023 Dijital raporunun başlıkları ve detayları bu şekilde. Her ne kadar rapor çok daha fazla bilgi ve başlığı içeriyor olsa da, biz kullanıcıları ilgilendiren, ilgisini çekebilecek başlıklar bunlardan ibaret. 

Umarım ilginizi çeken bir güncel yaşam yazısı olmuştur.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. A a çok ilginç, çok severim böyle istatistiki bilgileri, büyük bir ilgiyle okudum! Sosyal medya blog ve whatsapp dışında kullanmıyorum ve bundan çok memnunum. Hayatında hiç twitter'a girmemiş birini gördünüz mü, buyrun benim, hiç girmedim :)) Buna rağmen haberleri bir şekilde takip ediyorum, radyodan! Çok çağdışıyım biliyorum ama bakıyorum da, kafam rahat ve günlük stresim daha az.. Ama bir yaşlılık belirtisi midir, genelden kaçmak eğilimi, bilemedim tabii. Zaman gösterecek.
    Bu arada aşağıdaki görsele bayıldım, aynı yaşlardayız sanırım sizinle, hatırlar mısınız bizim devrimizde "serbest resim" yapıldığı zaman hepimiz fabrikadan çıkmış gibi bu tabloyu çizerdik, dağlar, çitleri olan üçgen çatılı bir ev, çiçekler, bir de kocaman kırmızı elmaları olan (elmalar evin pencereleriyle aynı boyuttaydı) bir ağaç :))) Ne güzelmişiz yahu o yılların çocukları....
    Bir de özel soru, seyahat ediyor musunuz yine eskisi gibi? Instagram kullanmayınca haberim olmuyor, sanırım instagramda daha aktifsiniz.. Çok sevgi ve saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşlılık belirtisinden çok genelden doğru bir kaçış demek sanırım daha doğru olur :) Twittera girmeyen insan sayısı gerçekten çok az ama sanırım kullanılmaması gereken sosyal medya platformlarının en başında geliyor. Benim gördüğüm siyasi ayrıştırmananın tavan yaptığı, insanları düşmanlaştıran en etkili platform :( Muhtemelen aynı yaşlardayız çünkü o görsel gördüğüm anda kullanmam gerekiyor dediğim bir görseldi :)

      Gezilere bir süre zorunlu ara verdim. Hem Bi takım özel sebepler,hemde maliyetlerin çok yükselmesi ara vermeyi gerektirdi. Bu yüzden instagramı da artık fotoğraf paylaşımı ağırlıklı olarak kullanıyorum.

      Çok teşekkür ederim, saygılar 🙏

      Sil
  2. İnternette geçirdiğimiz zaman çok fazla evet. Kendi adıma instagramda biraz fazla zaman geçirdiğimi söylemeliyim, paylaşım yapayım, videolara bakayım derken anlamıyorum bir süre sonra😊 Faydası çok ama bir o kadar zararı da var düzgün kullanılmadığında. Ben en çok Tiktok uygulamasının kullanıldığını düşünüyordum ama yanılmışım, instagram daha çok kullanılıyormuş😊İlginç bilgiler, güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim:) Instagram beni çok şaşırttı.. Dünyada ilk sırada olmak tuhaf bir durum:)

    YanıtlaSil