Sardala Koyu Gezilecek Yerler | Hayat40tansonra

Sardala Koyu

Genel;

Hayat40tansonra'nın ilk gezi yazısından herkese merhaba :) İlk yazı olması nedeniyle olması muhtemel eksiklik ve hataları anlayışla karşılayacağınızı ümit ederek ilk yazıya başlıyorum:) Yazılarımı aksi bir durum olmadıkça; Genel, Ulaşım, Keşfet ve Tavsiyeler ana başlıkları altında paylaşacağım. Hadi başlayalım :)

İlk gezi yazımızın konusu, 23 Temmuz 2020 tarihinde Ağva dönüşü ailemle birlikte Kocaeli'nin Kandıra İlçesine bağlı Sardala Koyu'na yaptığımız ziyaret olacak.

Ulaşım;

Ağva'dan dönüşte vakit kalması durumunda nereye gidebiliriz diye araştırma yaparken gördüğüm Cennet Havuzu isimli alan o gün için son hedefim olacaktı. Ağva'da işimiz bittikten sonra Halk Plajından yola çıkmamız ile başlayan maceramız ne yazık ki Cennet Havuzunu göremeden son buldu :) Ancak bu yolculuk sayesinde Cennet Havuzunu görememiş olsak da başka bir doğa harikası olan Sardala Koyu'nu keşfetmiş olduk. 

İzmit Merkezden yaklaşık 70 kilometre, Ağva Merkezden ise 15 kilometre mesafede olan koya ulaşım için son 1,5-2 kilometrelik mesafeyi saymazsanız doğa içinde eğlenceli sayılabilecek bir yolculuk geçiriyorsunuz. 

Son düzlüğün sıkıntılı olmasının sebebi ise; yolun son derece bozuk ve kısmen tehlikeli olması, herkesin arabasıyla girmeyi tercih edebileceği bir yol olmadığının aklınızda bulunmasında fayda var ki, kışın ve yağmurlu havalarda bunu iki kere düşünmek lazım.

Keşfet;

Araç ile gidebileceğiniz son noktaya ulaştığınızda sağ ve sol tarafınızda iki ayrı koy yer alıyor. Bölgenin yazın hafta içi yada hafta sonu fark etmeksizin kalabalık olması nedeni ile çok erken saatte gitmediğiniz sürece aracı bu alana bırakma şansınız yok. Bu durumda zaten dar ve bozuk olan yola aracınızı bırakıp bir miktar yürüme zorunluluğunuz ortaya çıkıyor.

Sardala Sağdaki Koy

Sardala Soldaki Koy

Koyun her iki tarafında çadır kampı imkanı var. Ancak benim gördüğüm denizi karşınıza aldığınızda sağ tarafta kalan koy daha güzel. Buraya erişim ise diğer koya göre daha zor, doğal oluşmuş ve çok dar bir patikadan ilerlemek ve inmek zorundasınız. Özellikle yanınızda çocuk, sırtınızda çanta/ malzeme varsa çok dikkatli olmanızı öneririm. Tabi yaz mevsiminde gittiğinizde haliyle yazlık kıyafet ile gideceğiniz için daha da tehlikeli olma ihtimali var.

Sağ taraftaki koya indiğinizde 250-300 metrelik, doğal taşlardan oluşmuş bir plaj sizi bekliyor. Ancak bu taşlar ayağa batıp, can yakan tarzda değil. Aynı şekilde denizinde ilk 5 metrelik bölümü taşlık ama dediğim gibi taşlar rahatsız edici değil. Plajın genişliği ise yaklaşık 20-25 metre. Aslına bakarsanız kalabalığı düşündüğünüz zaman çadır kurmak için çokta keyifli bir yer değil. Şehirde dip dibe inşa edilmiş binalarda oturmaktan çokta farklı bir his değil:) Ama insanlar bir şekilde tercih ediyor ve daha ötesi bundan keyif alıyor:)

Unutmadan bölgede hiçbir kolaylık tesisi yok. Siz ne getirirseniz o kadar. Bizim gittiğimiz tarih ve saatlerde daha çok çadır kurmuş aileler mevcuttu, eşle veya sevgiliyle gitsek rahatsız olur muyuz diyen arkadaşlar için sıkıntılı olmayacak bir yere benziyor, sadece gidilecek mevsim ve saatleri iyi seçmek lazım.

 Sardala Sağdaki Plaj

İlave bir bilgi; sağ taraftaki koyun sonunda yine bol tırmanmalı bir patika yol mevcut ve eğer cesaret edebilirseniz bu patika yol yaklaşık 10-15 dakikalık yürüme sonunda sizi Cennet Havuzu ismi verilmiş ve zaman içerisinde doğal yollarla oluşmuş küçük havuza ulaştırıyor. Biz gidemedik ama o yoldan dönenlere sorduğumuzda kesinlikle görülmesi gerektiğini anlattılar:) 

GÜNCELLEME: 09 Şubat 2021 tarihinde bölgeye ikinci bir ziyaret yaptım ve Cennet Havuzunu görme fırsatı oldum. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Tavsiyeler;

Fotoğraf severler için; hem gün doğumu, hem de gün batımı fotoğrafları çekmek için harika bir bölge. Ayrıca özellikle dalgalı denizlerde çok güzel manzara fotoğrafları yakalayabileceğiniz aklınızda olsun.

Burasını sadece deniz aktivitesi için değil, aynı zamanda doğa yürüyüşü içinde çok uygun bir alan. O yüzden diğer mevsimlerde de gidebileceğinizi aklınızda tutun. Ayrıca doğa gezisi için uygun kıyafet seçmeniz gerektiğini unutmayın.

Burası için tavsiyem; daha önce gitmediyseniz mutlaka gidilecek, gezilecek yerler listenize eklemeniz yönünde. Biz keşfedemedik ama girmeseniz bile Cennet Havuzu denilen bölgeyi de mutlaka görün, hatta giderseniz bana da tavsiyede bulunun lütfen:)

Yorum Gönder

0 Yorumlar