Gezi ve tavsiye veren siteler genelde gezilecek en iyi yerler için "5, 10, 25" gibi rakamlar verirler ama benim yaşadığım şehirde bizzat gidip, gördüğüm ve sizin beğenisine sunduğum, ziyaret ettiğinizde "evet gerçekten güzelmiş" diyeceğiniz müze sayısı ne yazık ki 6:-))
Bir çoğunuzun bildiği gibi geçtiğimiz 2020 Mart ayından bu yana internet üzerinde en çok arama yapılan ve ziyaret edilen sitelerin başında sanal müzeler geliyor. Gerek ülkemizde gerekse dünyada bilinen pek çok müzeyi bu sayede keyifli bir şekilde sanal olarak gezme kolaylığı buluyoruz.
Benim yazım her ne kadar sizlere 3 boyutlu bir sanal tur imkanı vermese de Hayat40tansonra'da sizler için tek tek gezip, fotoğrafladığım, gezmeye değer İzmit Müzeleri listesi yazının devamında:-)
1. Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi:
İzmit Seka Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi |
Kağıt deyip geçmemek lazım, hayatımızın her alanında, her anında kağıdın var olduğunun sanırım farkındasınızdır.
Kağıt Müzesi Giriş Kısmı |
Türkiye'de kağıt fabrikası denildiğinde, ister buralı olun, ister olmayın hepinizin ilk aklına gelen tahminimce SEKA Kağıt Fabrikasıdır. 1934 yılında temelleri atılan fabrika 1936 yılında resmi olarak hizmete giriyor ve 1955 yılından itibaren SEKA ismini alıyor. 1998 yılında özelleştirilen fabrika ve 2004 yılında da faaliyetlerini sonlandırarak kapanıyor. 2016 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başlıyor.
Kağıt Müzesinden Tarihi Bir Fotoğraf |
2 katlı olan müze toplam 12 salondan oluşuyor ve gerçekten hem nostaljik hemde ilgi çekici. Bence Kocaeli Müzeleri arasında kesinlikle ilk altıda olmayı hak ediyor.
Seka Kağıt Müzesi aslında sadece müze binasından ibaret değil, aynı bina içerisinde 4 bölümden oluşan ayrı bir Bilim Merkezi de mevcut. Yanlış bilmiyorsam bu bilim merkezi Türkiye'de ki 17 bilim merkezinden birisi. Zaten bunlardan 6 tanesi İstanbul, 3 tanesi de Ankara'da bulunuyor. Yani; 81 Vilayetten sadece 10 tanesinde bilim merkezi mevcut ve bu şanslı illerden birisi de İzmit. Bilim Merkezi özellikle çocuklarınız ile harika vakit geçirebileceğiniz, öğrenirken eğlenebileceğiniz Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor.
Buranın en güzel taraflarından birisi de Kağıt Müzesi tarafında harika fotoğraflar çekilebilecek salonlar mevcut. Fotoğrafçıları fazlası ile mutlu edecek bir yer.
Her iki tesis te Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00-18.00 arası açık ve giriş ücretsiz. Geziniz için rehber zorunluluğu yok, serbestçe dolaşma imkanınız var.
Adres: Kozluk Mahallesi, Mehmet Ali Kağıtçı Sokak, No:77, İzmit Kocaeli.
2. 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi:
17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi |
Bu ülkede yaşayan herkesin en önemli gerçeklerinden birisi de DEPREM. Türkiye'nin en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos Depremi ve diğer depremler konusunda farkındalık oluşturmak maksadıyla 2017 yılında hizmete giren müze için gerçekten ciddi yatırımlar yapılmış ve görülmesi gereken bir yer.
17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi |
Müze ilginç bir şekilde hafta sonları kapalı. Sadece hafta içi ziyaret edebiliyorsunuz.
17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi |
Deprem Müzesinin hemen karşısında ise Sanal Gerçeklik kompleksi var. Aslında bir planetaryum. Bu arada Türkiye'de toplam 32 adet planetaryum var. Daha önce kısa süreli hizmet vermiş ancak teknik nedenlerle şu an kapalı ve tadilat bitiş süresi belli değil.
İzmit Sanal Gerçeklik Müzesi |
Müzenin yeri biraz sıkıntılı ve ters bir noktada kalıyor. Tabela desteği çok az. Harita uygulaması olmadan bulmanız imkansız. Hal böyle olunca da randevu alarak gelen okulların yada grupların dışında pek ziyaretçisi yok. Halbuki daha merkezi yada yol üzerinde görünen bir alanda kurulmuş olsaydı amacına çok daha fazla hizmet eden bir müze olurdu. Yine de içeriği itibari ile ilk altıya girmeyi hak ediyor.
Ulaşımın zorluğu ile birlikte, Müze'nin hemen üst tarafında devam eden şehir hastanesi yapımı neden ile çevre düzenlemesi de henüz tamamlanmış değil.
Müze hafta sonları hariç diğer günler 10.00-18.00 arası açık ve giriş ücretsiz. Ancak gitmeden önce mutlaka arayıp geleceğinizi söylemenizde fayda var. Rehber olmadan müzeyi gezme imkanınız yok.
Adres: 28 Haziran Mahallesi, Bahriye Sokak No:28, İzmit Belediyesi Cephanelik Mesire Alanı İzmit Kocaeli.
3. Selim Sırrı Paşa Konağı:
Osmanlı Devleti'nin ilk yol ve köprü gezici mühendisi unvanına sahip Selim Sırrı Paşa, aynı zamanda 1888-94 yılları arasında İzmit Valisi olarak görev yapan değerli bir insan. 1894 yılında Fransız Koleji yapımı esnasında direğe çekilen Fransız Bayrağını indirtmesi ve birkaç tane daha değerli olay sonrasında görevinden alınana bir devlet adamı. Uzun süre ciddi görevler verilmeyen Selim Sırrı Paşa ömrünün son yıllarını İzmit'te geçirmiş ve 1924 yılında vefat ederek Fevziye Cami yanına defnedilmiştir. Bu arada bahse konu kolej halen çarşıda ve uzun yıllar defterdarlık olarak kullanıldı.
Bizzat kendisi tarafından planlanarak yaptırılan konak, 4 katlı ve haremlik, selamlık olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. İzmit'e hakim bir konumda bulunan konak sanırım 2005 ve 2009 yıllarında iki kez yangın geçirerek bir süre metruk halde kalmış. Son yangın sonrası kamulaştırılarak 2012 yılında da müze olarak kullanımına açıldı.
Bu müzenin özellikle bahçe kısmı düğün fotoğrafçıları tarafından sıklıkla kullanılan bir yer. Bu arada konak, Tarihi Kapanca Sokak içerisinde. Burası ile ilgili detaylı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Müze hafta sonları hariç diğer günler 10.00-18.00 arası açık ve giriş ücretsiz. Konak rehber eşliğinde gezilebiliyor.
Adres: Hacı Hasan Mahallesi, Sırrı Paşa Caddesi No:18, İzmit KOCAELİ
4. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi:
2007 yılında Eski Gar diye tabir ettiğimiz alan içerisinde hizmete giren müze toplam 3 alandan oluşuyor. Arkeoloji bölümünde Paleolitik Dönemden, Osmanlı Dönemine kadar birçok eser sergileniyor.
Etnografya bölümünde ise Osmanlı Dönemine ait günlük yaşama ait anlatımlar mevcut.
Açık alanda ise Kocaeli ve ilçelerinde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan ve kentin tarihini sergileyen eserler sergileniyor. Gerçekten zengin ve değerli eserlerin sergilendiği güzel bir müze.
Müze haftanın her günü açık, rehber olmadan gezmek mümkün. Müze kartınız varsa giriş ücretsiz. Yoksa giriş ücreti 10 TL. Hemen her yerde olduğu gibi burada girişte HES kodunuzu göstermek zorundasınız.
ADRES: Kozluk, İstasyon Caddesi No:5 İzmit Kocaeli
Bu arada unutmadan müzenin deniz tarafındaki eski tren garı da görmeye değer tarihi yapılardan bir tanesi.
5. Kasr-ı Humayun:
İzmitliler tarafında Av Köşkü olarak da bilinen sarayın en önemli özelliği İstanbul dışında yapılan tek saray olması. İlk olarak IV. Murat zamanında ahşap temeller üzerine yaptırılmış olsa da, deprem ve yangılar nedeniyle yıkıldığı tespit edilmiş. Daha sonra Sultan Abdülaziz zamanında yapılan saray günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş.
1967 yılına kadar kamu kurumları tarafından kullanılan bina, bu tarihten sonra İzmit Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir. 1999 Depremi sonrasında gördüğü ağır hasar sonrası bir süre atıl kalmıştır. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında 2007 yılında tekrar müze olarak hizmet vermeye devam etmiştir.
Üst Kattan Yatak Odası |
Üst Kattan Bir Oda |
İki katlı sarayda odalardan biri de Atatürk Odası olarak düzenlenmiştir. Saray 6 Ocak 1923 Yılında Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından ziyaret edilerek İzmit Basın Toplantısı düzenlenmiştir.
Üst Kattan Bir Oda |
Müze haftanın her günü açık, rehber olmadan gezmek mümkün. Müze kartınız varsa giriş ücretsiz. Yoksa giriş ücreti 10 TL. Hemen her yerde olduğu gibi burada girişte HES kodunuzu göstermek zorundasınız.
ADRES: Kemalpaşa, Hürriyet Cd. İzmit, Kocaeli.
Müzenin hemen üst tarafında eskiden kolordu olarak tabir edilen yerde, Atatürk ve Redif Müzesi de gezilecek müzeler arasında, ancak halihazırda devam eden restorasyon çalışmaları nedeni ile ziyarete kapalı.
Atatürk ve Redif Müzesi |
6. Thököly İmre Anı Evi:
Ömrünü Macar Krallığı için adamış ve bu uğurda bir ömür mücadele etmiş bir Macar Milli Kahramanın öyküsü. Osmanlı Ordusunda da önemli görevler yapan İmre, ömrünün son 9 yılını İzmit'te geçirmiş ve burada hayata gözlerini kapatmıştır. Thököly İmre için Macaristan Resmi Makamları ile ortak inşa edilen Anı Evi de görülmeye değer bir yer.
Müze tek katlı bina sergi salonu ve bahçeden oluşuyor. Müze görevlisi inanılmaz cana yakın ve yardımsever bir insan.
Müzeden Parçalar |
Bahçede, orjinali 1906 yılında yapılmış anıtın bir kopyası var ve 2015 yılında yapılarak bahçe alanına koyulmuş.
Ayrıca Kralın Karatepe'de bulunan ve daha sonra Macaristan'a sevk edilen mezarından alınan bir mermer parça da bahçe de sergileniyor. Anı evi 2008 yılında Türk ve Macar Dışişleri Bakanlarının katılımı ile hizmete açılmış.
Orjinal Mezardan Alınan Parça |
Anı evi Pazartesi günleri hariç, diğer günler ziyarete açık ve giriş ücretsiz. Rehber olmadan serbestçe gezme imkanınız olan bir müze.
ADRES: Yenidoğan, Hastane Yolu Sk. No:19, İzmit Kocaeli.
Aslına bakarsanız İzmit'in en popüler ve ziyaretçi kabul eden müzeleri arasında TCG GAYRET ve TCG HIZIR REİS Gemi Müzeleri de var. Ancak 2020 Mart ayından beri Koronavirüs nedeniyle kapalı ve açılış tarihi belli değil. O yüzden bu iki değerli müzeden şu an için bahsetmiyorum. Açılması durumunda yazıya güncelleme yaparak bu iki müzeyi de yazacağım.
İzmit'te yazdığım müzeler en çok tercih edilen ve dikkat çeken müzeler. İzmitli olup ta henüz buralara gitmeyen ve şehir dışından İzmit'e gelecek arkadaşlara da bu müzeleri görmelerini tavsiye ederim.
Yeni bir yazı da görüşmek üzere, mutlu pazarlar:-)
13 Yorumlar
Elinize sağlık, İzmitli olmama rağmen benim de yeni öğrendiğim yerler oldu. Ayrıca İzmit'te hatrısayılır miktarda Roma döneminden kalma su kemeri bulunmaktadır. Bunlar için de ayrı bir yazı yazılabilir.
YanıtlaSilEvet kesinlikle haklısınız. Bende uzun yıllardır burada yaşamama rağmen, bazılarını ilk defa gezdim ve çok memnun kaldım. Dediğiniz gibi İzmit, özellikle Roma Dönemi eserleri açısından çok zengin bir yer ve su kemerleri iyi fikir:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.
SilSu kemerleri İstanbul için de bir muamma. Kırklarelinden Beyazıt Meydanına dek uzanan ve yol üzerinde çeşitli yerlerde dallanan bu su yolları için doğru düzgün bir literatür yok. Ormanların içinden kaybolmayı göze alarak tam bir survivor ortamında genelde de elinize hiç bir şey geçmeksizin iz sürüyorsunuz.
SilKaybolma ve macera varsa ben varım:-)) Bu da aklımda olsun.
Silİstanbul'da oturduğum dönemde hemen yanı başımızdaki İzmit'i keşfetmediğimize üzüldüm. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.
YanıtlaSilBizim durumumuz sanırım daha vahim, yıllardır burada oturmama rağmen, bazılarına ilk defa gittim:-) İnşallah yasaklar kalktığında ve bu tarafa uğrama şansınız olduğunda ziyaret etme fırsatı bulursunuz.
SilMerhaba:-) Aslında daha fazlası da var, bunlar sadece Merkez İlçe Müzeleri:-)) Teşekkür ederim, vakit ayırıp okuduğunuz için. Keyifli Pazarlar.
YanıtlaSilYazılarınızı keyifle okuyorum çünkü çok şey öğreniyorum. Bizde ailecek bilim merkezine gitmiştik güzel bir gündü. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumunuza:-) Bende keyifle takip ediyorum sayfanızı:-)
SilBir İzmit'li olarak 17 Ağustos müzesini bilmiyordum. Çok iyi bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim:-) İnanın öyle bir yere yapmışlar ve öyle saçma bir çalışma sistemi var ki... Gidip sinir olmak yerine bazen hiç bilmemek daha keyifli olabiliyor:-)
SilBen baya merak ettim ama gittiğimde uğramayı düşünüyorum. Deprem derin bir yara bizim için :(
SilGitmeden önce mutlaka ama mutlaka arayın. Depremi bende burada yaşayanlardanım. Ve bu müze farkındalık oluşturması açısından çok başarılı. Ama dediğim hususlar var işte:-)
Sil