Fotoğrafçılık | Siz Hangi Gruptansınız? | Hayat40tansonra

(Eskilerden ama eskimeyen bir yazı)
Fotoğraf Çekiminde Temel Malzemeler

Başlık ve fotoğraf azda olsa yazımın ana temasının anlaşılması için bir fikir veriyordur. Konuyu biraz daha detaylandırmak, varsa sizin de fikirlerinizi dinlemek istiyorum:-) 

"HOŞ" olmayan fotoğraflar yazımda olduğu gibi burada da tamamen kendime ait fikirlerimi paylaşmak, bugüne kadar edindiğim tecrübeleri, çevremden ve sosyal medya üzerinden yaptığım gözlemleri özet bir şekilde anlatmak niyetindeyim.  

Öncelikle fotoğrafçılıktan ne anladığımı kısaca yazmak istiyorum ki yazının devamı daha anlaşılır olsun. Fotoğrafçılık denilince benim aklıma bazı tanımlar ve belli insan grupları geliyor; 

  • Birincisi; makineyi eline alan kişinin GÖRDÜĞÜNÜ sanata dönüştürebilmesi (profesyonellik ve buna bağlı maddi kazanımlar), 

Modern Sanat Müzesinde Bir Sanatçıya Ait Çekim. Ben çekileni çektim:-)))

  • İkincisi; kişilerin GÖREREK/BAKARAK fotoğraf çekmesi, bunu meslek edinmesi yani hayatını buradan kazandığı para ile idame etmesi. 
  • Üçüncüsü; amatör fotoğrafçıların yaptığı çekimler. 

Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki her üç gruba girenlerin; fotoğrafa aşık, seven, ilgi duyan, çabalayan ve kesinlikle çok değerli, saygı gösterilmesi gereken insanlar olduğunu söylemeliyim.

Bunu sanata dönüştüren insanlar için; makinenin tüm işlevlerinin teknik olarak detaylı bir şekilde bilinmesi, bir takım fotoğrafçılık kavram ve tanımlarının pratikte özümsenmesi ve iş çekime geldiğinde ne yapmalıyım diye düşünmeyecek donanıma sahip olunması, çekim tekniklerinin bir kurala bağlı olmasa da belli prensiplere dayandırılarak yapılması ve hepsinden önemlisi sanatçı ruhuna sahip olunması en önemli hususlar diye düşünüyorum. 

Bu işi meslek edinen insanlar için ise; yeterli ve uygun teknik ekipmana, kısmen teknik bilgiye sahip olunmasının ama bunlardan da öte düzenleme programlarını çok iyi bilmenin (veya bilen birilerinin bulunmasının) yeterli olacağı kanaatindeyim.

Fotoğrafa meraklı ve biraz anlayan birine gerekli ekipmanı sağladığınız zaman en fazla iki haftada düğün, doğum vb. fotoğrafçılıkları veya vesikalık çekmeyi öğretebilirsiniz. Ama bir Ara GÜLER gibi fotoğraf çekmeyi çok kolay öğrenemezsiniz diye düşünüyorum.

Hepimiz sonuçta bir şekilde fotoğraf çekiyoruz değil mi? Ama bazıları çektikleri ile fotoğrafçılık yapıyor, bazıları ise amatör fotoğrafçılık yapıyor. (Aslına bakarsanız profesyoneller çok çirkin çekimler yapabildiği gibi amatörler harika işler çıkarabiliyor ama bu başka bir konu) Birazda yukarıda bahsettiğim insanlar haricinde bu işi amatör olarak yapanlardan bahsedelim.  

Şimdi gelelim amatör fotoğrafçıların yaptıklarını detaylandırmaya ve profesyoneller ile farklarına:-)) Amatör fotoğrafçıları ben aşağıda olduğu gibi gruplandırmayı tercih ediyorum;

1- Başlangıç seviyesi, yarı-profesyonel, profesyonel makineler ile çekim yapanlar,

Canon EOS2000D
Yeni Başlayanlar İçin Başlangıç Seviyesi (Yarı-Profesyonel) Makine

2- Cep telefonu ile amatör mobil fotoğrafçılık yapanlar. 

Orta Seviye Kameralı Akıllı Cep Telefonu

Üçüncü madde olarak kompakt makine ile çekim yapanları da ekleyebiliriz ama tahminimce bu arkadaşların sayısı artık yok denecek kadar az.

Eski Model Kompakt Makine

Birinci madde de bulunanlar yine iki gruba ayrılıyor. 

İlk grup; profesyonel bir makine sahibi olup, manuel mod, Tv, Av modlar haricindeki diğer tüm çekim modlarını kullanarak fotoğraf çekenler. Makinelerinin çekim modunu (manzara, porte, yemek, spor, makro vb.) kompozisyonlara göre çevirerek, diğer tüm girdileri bir kenara koyan ve aslında her şeyi makineye bırakıp sadece deklanşöre basanlar.

Canon Çekim Modları

Aslında bu grup beni en çok üzen grup. Çünkü bu şekilde yapılan çekimlerin hemen hemen aynısını inanın cep telefonları da yapıyor. Eğer makine aldıktan sonra bu konu ile ilgili eğitim almıyorsanız veya kendinizi geliştirme yoluna gitmiyorsanız, hem makinelere hemde lenslere verdiğiniz para ile büyük bir israf yapıyor olabilirsiniz. Ama pek tabi ki isterseniz ömrünüzün sonuna kadar böyle çekim yapabilirsiniz, tercih sizin ancak bilmenizi isterim ki bunun çok daha ötesinde inanılmaz keyifli bir dünya var:-))  Herşey istemekle başlıyor ve hiçbir şey için geç değil:-))

Gelelim ikinci gruba, fotoğraf çekmek için yeterli seviyede bir makineye sahip olup, makinesini iyi tanıyan/ öğrenmeye çalışan, eğitim alan yada bu konuda iyi araştırma yapıp, fazlası ile pratik yaparak iyi çekim derdinde olan, bu sanata saygı duyup, layıkıyla ile yapmaya çalışanlar. Ben aslında bu grubu bir üst grupta yer alan profesyonel fotoğraf sanatçıları veya bu işten para kazananlar grubuna çok yakın görüyorum:-) Yetenek varsa yada istekli olunursa çok kolay üst gruba çıkabilecek arkadaşların oluşturduğu grup bence burası:-)

İkinci  maddedeki fotoğrafçılar içinde benzer bir gruplandırma yapmak mümkün (mobil fotoğrafçılar). Bir kere şunu kabul etmek zorundayız, artık cep telefonu kameraları da üst seviyede ve birçoğunda "pro" mod olup, neredeyse yarı profesyonel makinelerin sahip olduğu birçok menü ve özelliğe sahipler. Ayrıca sosyal medyada yayınlama maksadı ile çekilen fotoğraflar neredeyse diğer profesyonel makineler ile çekilenlerden farksız kalitedeler. 

Cep Telefonu Profesyonel Çekim Modu (Diyafram hariç herşey var)

Burada da ilk grubu fotoğrafçılık hakkında az/ çok bir şeyler bilen, belki taşımak zor geldiği için makine almayan ve kolaylık olduğu için bu işi cep telefonlarına yaptıranlar. Ama aynı zamanda telefon kameralarına son derece hakim ve özelliklerini bilen, bununla birlikte görmeyi becerebilenler bu grubu oluşturuyor. Aslında bu grup da kamera aldıkları takdirde bir daha cep telefonu ile fotoğraf çekmeyeceklerine emin olabilirler. Bugün iyi bir kameraya sahip cep telefonu fiyatı emin olun ki başlangıç seviyesi bir fotoğraf makinesinden çok daha pahalı:-)) Tercih tabi ki ve gerçekten de kaliteli işler yapanlar çok fazla.

Cep Telefonu Çekim Modları

Ama burada ki en önemli unsuru unutmamak lazım. Bu fotoğraflar sosyal medyada yayınladıkları ve paylaşıldıkları sürece kaliteli ve güzeller. Ne demek istediğimi çektiğiniz en güzel fotoğraflardan birini evinizin güzel bir köşesine 90x90cm'lik tablo içine girecek kadar büyütmeye çalıştığınız zaman inanın anlayacaksınız.

Mobil fotoğrafçılığın ikinci grubunu ise bu işe aslında önem vermeyen, belki de hiç ilgi duymayan ve eşe dosta buradaydım, şunu yapıyorum, bunu yiyorum demek için çekim yapıp sonra da bunları paylaşanlar. Tek yapılması gereken hedefi telefon ekranına sığdırarak çekme butonuna basmak. Peki bu kötü birşey mi? Kesinlikle değil, çünkü herkesin bir tercihi, herkesin bir ilgi alanı ve bu alana bir bakış açısı var. Herkes fotoğrafa ilgi duyacak veya öğrenecek diye birşey yok sonuçta:-)) Yada fotoğrafçılığı bilmiyor diye kameraya dokunması yasak diye birşey de yok.

Benim kanaatimce bu konuda ki en önemli husus, hangi gruptan olursa olsun insanların ne yapıp, ne yapamadığının yada ne isteyip/ istemediğinin farkında olabilmesi. "Kardeşim ben fotoğrafçı mıyım?? Banane benim derdim fotoğraf değil, hatıra biriktirmek ve paylaşmak" diyen birine hiçbir şey diyemezsiniz, hatta saygı duymak zorundasınız, çünkü ne yaptığının ve istediğinin farkında:-)) Cep telefonu ile harikalar yaratan bir amatör mobil fotoğrafçı olabileceğiniz gibi, en üst seviye makine ile hiç birşey de çekememe ihtimaliniz var. Sadece dediğim gibi ne yapıp/ yapamadığınızın farkında olup, yerinizi ona göre belirlemelisiniz. Tabi eğer bu alana gerçekten önem ve değer veriyorsanız. Yoksa boynunuzda koca lensli kameralar ile fotoğrafçıyım diye gezer ve komik hallere düşersiniz. Benzer şekilde cep telefonunun sadece fotoğraf çekme butonuna basarak ben fotoğrafçıyım dersiniz ama aynı duruma düşersiniz hemde farkına bile varamadan.

Bu yazı nereye gidiyor diyenler için, bende içinde kaybolmaya başladım galiba:-)) Şaka şaka, tanımlamalar ve gruplandırmalar bitti:-)) Halen kendinizi bir gruba dahil edemediyseniz (etmek zorunda değilsiniz) Şimdi de sıra bu işi profesyonel olarak yapan, bu işten para kazananlar ile amatör fotoğrafçılar arasında ki en önemli farklara. Ve sonunda da kendimizi bir gruplardan birine koymaya çalışıp ne durumda olduğumuzu anlamaya:-)) 

Farklar nedir;

Aynı manzaraya bakıyorsunuz ama profesyoneller görüyor, amatörler bakıyor. En önemli farkın ben bu olduğuna inanıyorum. Ama üzülmeye gerek yok; kendinizi eğittikçe, çok daha fazla fotoğraf çektikçe mutlaka ve mutlaka sizde bir şeyler görmeye başlıyorsunuz. (Fotoğrafçılık kursunda beni hep sinir eden husus bu olmuştur; aynı mekana yalnız gittiğim zaman çektiğim fotoğraflar ile Kurs Hocası ve arkadaşlarım ile gittiğim zaman çektiğim fotoğraflar arasındaki fark. Hoca ile gittiğim zaman çekilenler her zaman daha fazla fotoğraf değeri taşıyan çekimler olmuştur.)

Profesyoneller hayatın akışını yavaşlatıyor hatta çoğu zaman donduruyor ama amatörler için hızlıca akıp gidiyor. Yavaşlayan hayatı görmek, gözlem yapmak daha kolay. Çünkü onların işi bu, önceliği bu. Ama amatörler için fotoğraf haliyle ve haklı olarak öncelik değil, daha çok boş zaman hobisi. Profesyoneller için ise hayatın ta kendisi fotoğraf çekmek, öncelikleri bu.

Profesyoneller fotoğraf ile yatar fotoğraf ile kalkar, çünkü onlar için fotoğrafçılık boş zamanlarda yada seyahatlerde yapılacak bir aktivite değildir. Onlar için bir meslektir fotoğrafçılık. Kazançlarını buradan sağlarlar. Planlı çalışırlar ve planlarını tamamen bunun üzerine kurarlar. Öncelikleri her zaman fotoğraf çekmektir. 

Fotoğrafçılık eğitimi almak? Bu sizce bir ayrım için yeterli kriter midir? Herkesin bu konuya bakışı farklı olabilir ama ben eğitim alınması taraftarıyım. Gerçekten çok ilgili ve alakalı, aynı zamanda teknik bilgileri kolayca kapabilecek kapasiteye sahipseniz; okuduklarınız ile de iyi kareler çekme şansınız olacaktır ama bence bunun için ciddi bir zaman ayırmanız gerçeği de kaçınılmazdır. Makinenizi elinize alıp, kullanma kılavuzu ile öğrenme inanın bir yere kadar ve bazı teknik kavramları anlamak hiçte kolay değil. Bu sebeplerle ben eğitim taraftarıyım. Tabi ki eğitimden kastım bu işin okulunu okumak değil, bu iş için onlarca kısa süreli eğitimler mevcut. Tabi şunu da aklınızdan çıkarmayın, bilgilerinizi pratiğe dönüştürmek aslında işin püf noktası. Eğitimi alıp çekim yapmaya çıkmıyorsanız bununda bir anlamı olmayacaktır.

Peki ne yapalım? Çekmeyelim mi kardeşim diyebilirsiniz:-)) Tabi ki çekelim ama yukarıda da yazdığım gibi (tekrar olacak ama bu konuda hafif takıntılıyım) kim olduğumuzu ve ne olduğumuzu bilerek çekelim. Laf olsun diye fotoğraf çekip, fotoğrafçı gibi gezmeyelim ortalıkta. Bilmemek ayıp değildir, öğrenebiliriz. Ama biliyor havalarında gezmek bence bu sanata karşı ve bu sanatı icra eden/ etmeye çalışanlara karşı büyük ayıptır. Makineniz olsun/ olmasın hiç önemli değil, artık mobil fotoğrafçılık literatüre giren bir tarz. Ama öğrenelim:-) 

Bu yazdıklarım neticesinde sanırım hepimiz kendimizi çok gerekli olmasa da bir gruba dahil edebiliriz:-)) Siz hangi gruptasınız? diyerek yazıyı sonlandıralım yavaş yavaş..

Aslına bakarsanız bu yazıyı amatör kategorisine giren tüm arkadaşlar için; çok pratik ve akılda kalıcı, çektiklerimizin göze daha hoş görünmesini sağlayacak ufak tüyolar ile devam devam ettirme niyetim vardı ama şöyle bir baktım da gerçekten çok uzun olmuş ve bir çırpıda okunacak bir yazı olmaktan uzaklaşmaya başlamış:-)) 

Bir sonraki yazı paylaşımında hem kişisel arşivleriniz hemde sosyal medya hesaplarınız için pratik, akılda kalıcı ama kural olarak kabul edilmemesi gereken rehber niteliğinde kompozisyon/ışık ve çekim teknikleri ile ilgili yeni ve kısa bir yazı daha yayınlamak niyetindeyim (söz kısa olacak). Sonuçta bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız büyük ihtimalle bir şekilde fotoğraf çekiyorsunuzdur. En azından çektiğimizden daha fazla zevk alabilmek adına faydalı olacağı kanaatindeyim. 

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim, yeni yazıda görüşmek üzere:-))

Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum, kendim dışında herşeyi:) Hatta birilerinin resimleri çekilecekse bana teklif edilir.Keske profesyonel olarak yapsaydım bu işi ama kısmet değilmiş.Yine bilgilendirici güzel bir yazı olmuş;) Hayırlı hafta sonları dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ olun:-) Fotoğraf hakkı verilerek yapıldığında gerçekten çok güzel bir hobi ve bence geç kalmış sayılmazsınız:-) Bende hayırlı ve güzel bir hafta sonu dilerim.

      Sil
  2. Tutkunu olduğum bir şeydir fotoğrafçılık,ekmek ve su kadar yokluğunu hissederim.
    Harika bir yazı kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hem değerli ziyaretiniz hem de yorumunuz için:) Fotoğraf bir tutku ve bu blog sayfasını hazırlamama vesile olan ilk sebep:)

      Sil
  3. Bu aralar yeniden popüler olmaya başladı kompakt makinler ve çok kaliteli çekim yapan modeller çıkmaya başladı:)

    YanıtlaSil
  4. Ben hatıra olsun diye telefonla çekerim. Daha detaylı öğrenmek isterim hobi olarak ama daha ilgimi çeken hobiler varken onlara bile vakit ayırmıyorum pek. :) Faydalı bir güzel bir paylaşım olmuş. Teşrkkürler. Çok güzel fotoğraflara bakmak iyi hissettiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu işten para kazanmayanların hemen hepsi anı biriktirmek için çekiyor sanırım:) İnanın çok güzel ve bağımlılık yapan bir hobi:) Teşekkür ederim güzel yorum için.

      Sil
  5. Telefonumun otomatik modu ile çekip tonları ve ışığı üzerinde birazcık oynayarak elde etmiş oluyorum fotoğrafları ve muhtemelen amatör sınıfına bile girmiyor bu :) çiçek,kelebek,gün batımı vs. Aklıma çokca düşüyor makina ile haşır neşir olmak ve bilinçli bir şekilde yapmak .( hobi olarak) Belki bir gün,kim bilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sizin yaptığınız hepimiz tarafından yapılıyor ve bu şekilde çok güzel kareler çekme, düzenleme imkanınız var:) Her ne kadar makine taşımak, çekim yapmak telefon ile pratik çekimlerden çok daha zahmetli olsa da, başlayan bırakamıyor:)) Başlarsınız inşallah en kısa zamanda:)

      Sil
  6. Have a nice week ahead of you!

    YanıtlaSil
  7. Yıllar önce Ankara'da bir fotoğraf derneğinde aldığım kurs ile başladım fotoğraf tutkuma.Önce Kiev marka makinem ardından Nikon F301 filmli makinem oldu.Kendi karanlık odam bile vardı bir dönem.
    Tabii teknoloji ilerledikçe dijital dünya ile birlikte ben de DSLR makine aldım kendime.Şimdiler de Sony alfa 200 profesyonel makinem ve Olimpus kompakt makinem var,fırsat buldukça kullanıyorum.
    Ama bazen öyle durumlar oluyor ki cep telefonumla da çekim yapıyorum. Yani tüm gruplarda varım sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de her grupta varsınız:) Bazı zamanlar bende makineyi yanıma almıyorum ve cep telefonu biraz da olsa bu isteğimi karşılıyor:) Cep telefonu kameraları üst seviyeye çıkmış olsa da, ben halen ısrarla makine ile çekme taraftarıyım:) Şu an bizde de bir voigtlander var ve faal ama henüz kullanmayı beceremedim:)

      Sil
  8. Yazı uzun değil ki . Hatta bittiğini anlayınca üzüldüm. Ne güzel akıp gidiyordu.
    Hangi kategoriye daha uygunum diye düşünürken tam profesyonel bir makineyle ve Afrika'da bir safariye katılıp oradaki vahşi yaşamı fotoğraflayabilseydim gibi güzel bir hayal geçti gözümün önünden ama ı-ııh. Çok yorucu olurdu.
    Benim makinem tam profesyonel değil. Yorulmadan taşıyabileceğim türde. Gezdiğim, gördüğüm ülke ya da şehirleri yahut doğada keşfettiğim herhangi bir canlıyı sabitleyip anılaştırmak için çekiyor, yanımda fotoğraf makinem yoksa çok büyük eksiklik hissediyorum.
    Çok güzel, çok yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa fotoğrafçılığı, yaban hayvanlarını çekmek benim de hayallerimden:) Yorucu kısmı beni fiziksel olarak değil ama maddi olarak yorar gibi geliyor:))) Bu maksatla kullanılan lensler bildiğiniz servet gibi:) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, saygılar:)

      Sil
  9. Ne kadar güzel anlatmışsınız Sezgin Bey. Kutlarım sizi🧿. Bu konu herkesin bir şekilde ilgi alanına giriyor. Ve okudukça fark ettim ki amatör olsak da, çoğu zaman cep telefonu ile çeksek de bazı temel kuralları, bilgileri edinmek, fotoğraf okumayı bilmek, ışığı, açıyı önemseyip ayarlamak gerek. Bir diğer yazınızla eksikliklerimizi daha net görüp, kendimizi az da olsa geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Emeğinize , yüreğinize sağlık 🧿🧿👍👏👏😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun Sibel Hanım, beğenmenize mutlu oldum:) Faydası olursa yazıların ne mutlu bana:) Bu konuda net kurallar yok, tamamen ne isterseniz onu çekersiniz durumu olsa da bazı teknikler herkesi sonuç itibariyle mutlu edecek türden:) Tekrardan teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  10. Very good article. I photograph for myself and really don't give much thought to what others think. I'm amazed at some of the photos people purchased from me, some I think I should have deleted but got comments that expressed interest. I enjoy taking photos because it is fun and enjoyable.
    Enjoy your new week.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill:) I really love your photos... Have a wonderful evening:)

      Sil
  11. Ben telefona alışamayanlardanım. Hala fotoğraf fotoğraf makinası ile çekilir diyenlerden. Kabul telefonla çok iyi çekim yapanlar var. Ama o tarz telefonlar da hiç ucuz değil. Nerdeyse makina parası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi bir cep telefonu fiyatı, yarı profesyonel makine fiyatlarını geçti:) Kesin çizgilerim olmasa da benim ilk tercihim ve en büyük hobim makine ile çekim yapmak:)

      Sil
  12. az çok işin triklerini öğrendikten sonra fotoğraf makinesinin shutter sayısını harcamamak adına çekimlerimi telefonla yaptım tabii çok ciddi işler hariç, bir de yakın çevrem bunun mesleğini okudun çek bakalım fotoğrafımızı dediklerinde özellikle çirkin fotoğraf çekerim. Bende bir cinsim galiba :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam seni ne görmek ne güzel:) Tam da dediğini gibi bir durum var yakın çevrede... Oooo makine, çek bakalım şöyle yakIşıklı bir RESMİMİZİ:)

      Sil
  13. I just like to point and shoot with my cellphone at anything I find interesting. Sometimes the photos turn out amazing and sometimes not. It's just a hit or miss thing with the AI of my Huawei.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. My choise is Huawei too and I'm so glad use it:)

      Sil
  14. Boyunda koca fotoğraf makinesi ile gezmek de baya havalı hocam :)

    YanıtlaSil
  15. Eskiden fotoğraf çekmeyi değil ama fotoğraflara bakmayı severdim, bilhassa siyah-beyaz olanlara... Sonra biz büyüdük ve kirlendi dünya... detaylı ve hoş anlatım için teşekkürler, her görselliğin içerdiği handikapları barındırsa da severek çekene ne mutlu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Siyah & Beyazlar halen çok ilgi çekici:)

      Sil
  16. Profesyonel makinem var ama bende amatörüm. Çok seviyorum ama gerektiği kadar vakit ayıramıyorum. Sizin çekimler ise harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Vakit bol olunca hobilere ayrılan zaman, gösterilen ilgi de haliyle fazla oluyor:) Teknik anlamda ufak tefek bilgiler sonrası fotoğraf çekmek çok hoşunuza gidecektir:)

      Sil
  17. Yazdıklarınızın he kelimesine kesinlikle katılıyorum. Ben amatör gruptayım ama bu amatörlük içinde öğrenmem gereken çok şey var. İyi fotoğraf çekemiyorum, öğrenmeye, yapmaya çalışıyorum elimden geldiğince. Fotoğrafçılık ayrı bir sanat, görenlerin görsel hafızası diyorum ben kendimce. Diğer yazınızda belirtmiştim, eğitimini almayı çok istiyorum, en azından bir kursa katılabilirim ve bu konuda daha bilgili olabilirim diye düşünüyorum. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bu işi çok iyi yapan kişiler varken herkesin çıkıp ben fotoğrafçıyım demesi bana saçma geliyor. Çok güzel bir yazı olmuş, gerçekten keyifle okudum. Ayrıca sizin çektiğiniz fotoğraflar da çok güzel, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Kendi kendinize öğrenmek gerçekten çok zor.. Az da olsa bir eğitimin katkısı inanılmaz fazla olacaktır:) İlla workshoplara katılmaya gerek yok, bununla ilgili videolar, belediyelerin kursları da var. Değerlendirmek lazım eğer vakit varsa:) Sosyal medyaya ilgi arttıkça fotoğrafçı sayısı da artıyor yada kendini öyle zannedenler:) Dediğiniz gibi bu bir sanat.. Benim gibi dağ, bayır çekmek kolay ama bir sanatçı gibi çekmek herkese göre değil.. Tekrardan teşekkür ederim:)

      Sil
  18. Fotoğraf cekmeyi çok sevsem de makine taşımayi sevmiyorum. Cep telefonu kolayıma geliyor, gayet de güzel çekiyor. Canon makinemi çok az kullandım neyse ki oğlumun okuluna lazım oldu o kullanıyor medya dersinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten çekim işinin en zahmetli kısmı, o makineyi boyunda, omuzda taşımak:) Neyse ki artık cep telefonu kameraları üst seviyede:)

      Sil
  19. Çok teşekkür ederim:) Sevgiler, selamlar:)

    YanıtlaSil
  20. I have a Canon too!!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil