Dünyada Yılbaşı Ritüelleri | Hayat40tansonra

Yılbaşı Gecesi Ev Oyunları

Geçen sene hazırlarken büyük keyif aldığım eski bir yazımı bugün yeniden yayınlıyorum:) Umarım sizde keyifle okursunuz:) Bugün Hayat40tansonra Güncel Yaşam yazılarında, dünyanın dört bir yanında yeni yıla girerken uygulanan ritüellerinden bahsedeceğim. 

Öncelikle "Ritüel" kelimesinin anlamı ile başlayalım isterseniz. Ritüel; Din, tapınma, büyü ve benzeri ile ilgili geleneksel tören anlamına geliyor. 

Dünya üzerinde birbirinden farklı kültür ve inanışlar olduğu düşünüldüğünde haliyle çok ilginç ritüeller ortaya çıkıyor. Vakit kaybetmeden başlayalım;

Japonya: 

Bir önceki yıla ait kötü ruhların, yeni girecekleri yılda kendilerini rahatsız etmemeleri için evlerinin önüne ip geren Japonlar, saat 23.59 dan itibaren de kahkaha atmaya başlayıp, yeni yılın ilk saatlerini bu şekilde karşılıyorlarmış. Bizde ki yeni yıla nerede, nasıl girersen öyle devam edermiş inanıcı gibi bir durumları var sanırım. Ayrıca Budist Tapınaklarından, 108 insanın sembolik olarak günahlarının affedilmesi için 108 kez çan çalınıyor.

Çin:

Çin denildiğinde sanırım hepimizin tüyleri diken diken oluyor. Ama yeni yıl ritüelleri gerçekten çok güzel. Özellikle çocukları mutlu etme üzerine pek çok ritüel söz konusu. En çok bilineni "kırmızı zarf" içerisine para konularak çocuklara veriliyor. Bir diğeri ise çocuklara yeni kıyafetler almak. Bunların yanında en dikkat ettikleri ise yeni yıldan 7 gün önce başlayan yeni yıl temizliği (evleri için). Bizde ki bahar temizliği yada bayram temizliğinin başka bir versiyonu gibi sanırım.

Filipinler:

Bu ülkede yuvarlak eşya vb. şeylerin, altın paraları anımsatmasından dolayı, yılbaşında ülkenin her yeri yuvarlak temalarla süsleniyor. Evler de ise sofralar yuvarlak meyvelerle donatılıyor. Özellikle sayı olarak 12 tercih ediliyor. Bunun yanı sıra puantiyeli giyecekleri de bu güne özel tercih ediyorlar.

Rusya:

İlginç ve zorlu bir ritüelde Rusya'dan. Ruslar yeni yıldan beklediklerini, dileklerini bir kağıda yazıyor ve sonra da yakıyorlar. Sonrasında ise yaktıkları dilek kağıdının küllerini bir içeceğe koyarak içiyorlar.

Belarus:

Bizde ki gelinlerin ayakkabı altına isim yazması ve önce kimin ismi silinirse ilk o evlenecek inancının farklı bir versiyonu Belarus'ta. Yılbaşı gecesi bir horoz ve her bekar kızın önüne bir miktar mısır konuluyor:) Horoz hangi kızımızın önündeki mısıra giderse, onun ilk önce evleneceğine inanılıyor.

Romanya:

Yine farklı bir kötü ruh kovma ritüeli. Romanya'da insanlar bu amaçla yılbaşı gecesi ayı postu giyip, sokaklarda dans ediyorlar.

Estonya:

Yeni yıla girerken ne kadar çok yemek çeşidi yerlerse, yeni yılda yedikleri yemek sayısı kadar güçlerinin katlanacağına inanıyorlar. Ve 7 ila 12 arası yemek çeşidinin ideal olduğu söyleniyor. Tabi bütün yemekleri yemeyip, gece evlerini ziyaret edeceğine inandıkları ruhların karnını doyurmak için yemek dolu tabakları masada bırakıp uyuyorlarmış. 

Polonya:

Polonyalılar yılın son günü nasıl geçerse bütün bir yılında aynı şekilde geçeceğine inanıyorlar ve bizimle aslında benzer bir durum söz konusu. Yeni yılın dinamik, keyifli ve neşeli geçmesi için evde de olsa yılbaşı partisi hazırlıyorlar. Yılın son günü çok yorulmamaya ve kimse ile tartışmamaya özen gösterip, son günün gündüzünü olabildiğince sakin geçiriyorlar. Yeni yılda maddi olarak rahat etmek için eski yıla ait borçları kapatmak ve o gün kimseden birşey istememek gibi güzel bir davranışları da var. 

Belçika:

Belçika da çocuklar yıl boyunca biriktirdikleri paralar ile güzel dekoratif ürünler satın alıp, yılbaşı için ev süslemelerine katkı sağlıyorlar. Aynı zamanda büyüklere yeni yıl ile ilgili güzel dileklerini yazan kartlar hazırlıyorlar. Gece saat 12'yi gösterdiğinde ise ebeveynler tarafından bu kartlar okunuyor. Belçikalılar yılbaşı gecesini evde aile ve yakınları ile ev partisi düzenleyerek geçirmeyi seviyorlar.

Fransa:

Fransa'da en çok dikkat çeken ritüel ise; saatler gece yarısını gösterdiğinde olabildiğince ses çıkarmak. İster avazınızın çıktığı kadar bağırın, arabada iseniz istediğiniz kadar korna çalın, elinize geçen tencere, tava ile istediğiniz kadar ses çıkarın. Yeter ki çok gürültü olsun. 

Hollanda:

Hollandalılar eski yılın kötü ruhlarını kovmak ve bu kötü ruhların yeni yılda kendilerini rahat bırakmaları amacıyla sokakta yılbaşı ağaçlarını bir araya toplayıp ateşe veriyorlar.

Portekiz:

Portekiz'de de ilginç ritüeller söz konusu; yılın ilk günü denize girmek, yeni yılın ferah getirmesi için bir ağaç etrafında dönerek dans etmek, saat gece tam 12 olduğunda tek ayağının üzerinde 3 kez zıplamak ve 3 adet kuru üzüm yiyerek 3 dilek tutmak, son olarak yeni yılı maddi olarak rahat geçirmek için, gece saat 12'de elinde bir miktar para tutmak.

İspanya:

İspanyollar yeni yıla girerken 12 adet üzüm tanesi yemenin şans getireceğine inanıyorlar. 12 adet olmasının esprisi ise her bir üzüm tanesinin bir ayı temsil etmesi. 

Efsane midir yoksa gerçek mi bilmiyorum ama bu ritüelin çıkma sebebinin zamanında şarap üreticilerinin ellerinde kalan üzümleri satma derdi olduğu. Tabi bu zamanla ticari amacı aşıp, yeni yıl ritüeli haline gelmiş.  

Danimarka:

Danimarkalılar bütün yıl boyunca kullanmadıkları eski tabak, bardak ne varsa kırıyorlar. Oturup evlerinin önüne komşularıyla beraber kırdıkları bu tabak, bardakların kötü ruhları ve kötü şansı geride bırakacaklarına inanıyorlar. 

Yeni yılda arkadaş edinme dileğinde olanlar ise daha önceden hazırladıkları yemekleri, tanımadıkları insanların ev kapılarına atıyorlar.

İsviçre:

Çok küçük ama ilginç bir ritüelde İsviçre'den. Bereketli ve mutlu bir yeni yıl için, gece yarısı yere bir top dondurma düşürmek.

İrlanda:

Kötü ruh kovma ritüellerine bir yenisi de İrlanda'dan; ekmekle duvara vurma. İlginç bir inanış daha var ve bu inanış sanırım İskoçya da varmış; yeni yılda evlerine ilk giren erkeğin esmer olması durumunda bunun onlara zenginlik ve şans getireceğine, kızıl saçlı ise kötü şans getireceğine inanıyorlarmış. 

Finlandiya:

Finlandiyalılar da bir kurşun dökme ritüeli söz konusu. Döktükleri sıcak kurşunu önce soğuk suya atıyorlar ve kurşunun soğuk suda aldığı şekle göre, yeni yıl hakkında tahminlerde bulunuyorlarmış. Misal kalp yada halka şeklini alanlar için yeni yılda evlilik olacağına inanıyorlar.

Almanya:

Finlandiya da uygulanan kurşun dökme ritüeli burada da uygulanıyor. Bunun yanı sıra "Dinner For One" isimli siyah beyaz İngiliz komedisini izlemek de Almanlar için bir yılbaşı gecesi ritüeli sayılıyor.

Yunanistan:

Komşuda yılbaşı ritüeli olarak, yeniden doğuşun sembolü olduğuna inandıkları soğan demetleri evlerinin kapılarına asılıyor. Sabah olduğunda da bu soğanlarla çocuklarını, başlarına hafifçe vurarak, uyandırıyorlar. Ayrıca yeni yılın ilk günü kapılarında nar kırarak bereketli bir yıl geçmesini diliyorlar.

İskoçya:

İskoçya'da "ilk adım" ismi verilen bir ritüel uygulanıyor. İskoçlar yeni yılın ilk dakikalarında büyük bir yarış içine giriyor ve en sevdikleri insanların evlerine ilk giden olabilmek için uğraşıyorlar. Tabi bunu yaparken elleri boş gitmiyorlar. Şans getirmesi için yanlarına gittikleri insanlara hediye götürüyorlar.

İngiltere:

Londra'da İngilizler gece boyu süren eğlence sonrasında, sabahın ilk ışıkları ile yılbaşı yürüyüşü yaparak, iyi şans meleklerini üzerlerine çektiklerine inanıyorlar. 

Güney Afrika:

Burada ki ritüel ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer gerçekse biraz masraflı:) Yeni yılın kendilerine şans getirmesi için eski ev eşyalarını camdan, balkondan atarak, yeni yıla yeni ev eşyaları ile girmek buradaki insanları ritüeli.

Ekvador:

Geçmiş yıla ait izleri silip, yeni yılda yeni anılara yer açmak, yeni hikayeler yazabilmek için, gece yarısı sokaklarda geride kalan yılda çekilmiş fotoğrafları yakıyorlar.

Şili:

Şilililerin ritüeli ise yemek ile ilgili. Yeni yılda iş hayatlarının daha verimli, bol kazançlı ve başarılı geçmesi için gece yarısı bir kaşık mercimek yemenin iyi geleceğine inanıyorlar.

Brezilya:

Latinler, bereketli ve bolluk içerisinde bir yıl geçirebilmek için denize giriyorlar ve 7 rakamının kendileri için önemli kabul edilmesinden dolayı özellikle 7 adet dalga üzerinden atlamaya gayret gösteriyorlar. Ayrıca o gün beyaz renkli kıyafetler giymeye özen gösteriyorlar.

Kolombiya:

Kolombiya sokaklarında yeni yıla girerken elinde boş bir valizle gezen insanlar görürseniz şaşırmayın. Çünkü özellikle gezginler boş valiz ile dolaşmanın yeni yılda daha çok seyahat anlamına geldiğine inanıyorlar. 

Peru: 

En ilginç ritüellerin başında sanırım Peru geliyor; birbirlerine çok zarar vermeden kavga etmek, birbirlerini yumruklamak. Böylece yeni yıla rahatlayarak gireceklerine ve yeni yılın tamamını rahat geçireceklerine inanıyorlar.

Porto Riko:

Gece yarısından itibaren sabahın ilk ışıklarından önce; camdan veya balkondan aşağı bir kova su dökmenin geçmiş yılın kötülüklerini götüreceğine inanıyorlar. Hatta bazıları daha da fazlasını yaparak arkasından kovayı da atarlarsa, tüm kötülüklerden kökten kurtulacaklarına inanıyorlar.

Arjantin:

Tam gece yarısı saatler yeni yılı gösterirken sağ ayağınızı ileri uzatıp dilek tutan Arjantinliler, yeni yılın güzel geçeğine inanıyorlar.

Tüm arkadaşlara 2021 yılını aratmayacak, sağlıklı ve huzurlu bir yeni yıl dilerim.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Allah tüm dunyaya akıl fikir versin yahu bunlar neymiş böyle... 😅 Ben en çok Danimarka yı sevdim 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi de birbirinden ilginç adetler... Bana birçoğu sermaye sahiplerinin ihtiyacı neticesinde ortaya çıkmış gibi geldi:-)) Tabi zamanla ritüele dönüşen ilginç şeyler.. Keyifli akşamlar.

      Sil
  2. Hepsi birbirinden ilginç ritüeller :) Sağlıklı, mutlu yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sizlere de sağlıklı ve mutlu bir yeni olsun.

      Sil
  3. Sabahın ilk ışıkları ile yılbaşı yürüyüşü yapmak hoşuma gitti benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi birbirinden ilginç, epey şaşırdım araştırırken ve hoşuma gidenler oldu benimde:-)

      Sil
  4. Cidden çok ilginç inançlar ve ritüeller varmış. Hepsini bir araya toplayıp paylaştığınız için teşekkürler :) Sadece İrlanda'da bir gariplik var sanki. İrlanda'da kızıl saç/sakal oldukça yaygın diye biliyorum . Yani eve giren kişinin kızıl olması esmer olmasından çok daha büyük bir olasılık. Mantığa göre azınlıkta olan esmer biri girerse şans getirmesi normal ama esas çoğunluğu oluşturan kızıl saç/sakal sahipleri ne yapıyor? Kötü şans getirmemek için esmer bir erkek gelene dek dışarıda mı bekliyorlarmış acaba :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi çoğunluk kızıl olunca kötü şanstan kaçış yok gibi:))) Aslında İrlanda Kızılı diye bir renk var ama anladığım kadarıyla bu kadınların saç rengi ile alakalı kuaförlerin o bölgeden dolayı buldukları bir şey.. Okuduğum erkelerin daha çok kumral ve açık renkli tene sahip oldukları:) Ama dediğiniz gibiyse 10 haneden en fazla birine, o da belki zenginlik ve bereket gelecektir:)))

      Sil
  5. İlginç ve pek degisik :) adetler kesinlikle.Adamlar geleneklerini yaşatıyorlar en azından, kıymetli bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten inanarak yapmıyorlardır diye tahmin ediyorum:) Ben de gelenek diye yaptıklarını düşünüyorum:)))

      Sil
  6. Japonya'yı sevdim. Çin de çok güzel. Annem de torunlarına harçlık hazırlar. Bazen küçük süprizlerle sunar onara bunu. Ruslarınki o kadar zor gelmedi bana. Yanış kağıtın pek artığı olmaz sanırım. Estonya'nınki ise fazla zahmetli.... Her ülkeni ne değişik ritüelleri var. İmkan olacak yerinde yaşayacaksın bunları. Teşekkürler çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar için yapılan her sürpriz, iyilik son derece güzel:) Ben teşekkür ederim:)

      Sil

  7. Very excited for 2022, as we are ready to defect Covid (Delta, Omicron & other variants)
    ... Wishing you a happy and healthy new year!! 🥂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I wish you a year when all our good wishes will come true and covid will be out of our lives... Happy new year Giorgio:)

      Sil
  8. Regarding Portugal I have a correction to make, not 3 raisins, but 12 and 12 wishes for the New Year! Knocking pot lids at midnight is also a ritual to announce the new year! Happy New Year!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much Marisa for the correction :) I wish you a happy new year :)

      Sil
  9. Esmer bir erkek olarak İRLANDA'YA gitmek için şimdiden sabırsızlanıyorum :))

    Belçika ve Çin'in ritüelleri çok iyi.

    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrlanda yaşanacak ülke:) Her ne kadar bilişim teknolojilerinin merkezi olması nedeniyle esmer erkek nüfusu çok artmış olsa da Türk Erkeği olarak şansınız biraz daha fazla olacaktır:))) Mutlu yıllar:)

      Sil
  10. İlginç ritüeller bizde var sanırdım, diğer ülkeler de bizden farksız değilmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batıl inançlar dünyanın her yerinde :) Güzel amaçları ve eğlenceli oldukları sürece devam da etsinler :)

      Sil
  11. Ülkeler birbirinden ilginç ritüellere sahipmiş. Bazıları bana hiç yapılabilir ve mantıklı gelmese de bu tarz ritüeller hayatımızı renklendiriyor. Çok merak içinde ve keyifle okuduğum bir yazı oldu. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil