2020 Toplumsal Cinsiyet İstatistikleri | Hayat40tansonra


Kaynak: BM Resmi İnternet Sayfası
Nedendir bilmiyorum ama hemen her ziyaret ettiğim şehirde en çok dikkatimi çeken hususların başında, trafikte araba kullanan kadın sayısı geliyor. Sanırım buradan da o şehirlerle ilgili kendimce fikir yürütüp, yine kendimce bir değerlendirme yapıyorum. Bugünkü yazımda asıl niyetim bununla ilgili istatistiklere ulaşıp sizlerle paylaşmaktı. Ama ne yazık ki illere göre böyle bir istatistik bilgisine ulaşamadım. Gördüğüm kadarıyla da bu konuyu benden başka da merak eden yok gibi:-)

Buradan yola çıkarak aklıma gelen başka istatistikleri paylaşmamın ilginç olacağı ve sizin de ilginizi çekeceğini tahmin ediyorum. Yazının devamında ki veriler; Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu ve TÜİK resmi internet sayfalarından alınmıştır.

Belki biliyorsunuzdur Birleşmiş Milletler her yıl "The World's Women 20.. : Trends and Statistics adı altında bir rapor yayınlıyor. Bu raporda belirlenen başlıklar ve konular hakkında yapılan anketler, araştırma sonuçları hakkında ki rakamsal değerlendirmeler her yıl belli zamanlarda da tüm dünyaya yayınlanıyor. 

2020 yılı için Dünyada Kadınlar ile ilgili trend ve istatistikler raporunda ilginç rakamsal veri ve değerlendirmeler mevcut. Yazımıza öncelikle bununla başlayıp, diğer ilginizi çekebilecek istatistikler ile devam edelim isterseniz.

İlk istatistik ev işleri:-) 2020 yılı pandemi süreci bu konuda hem kadınların hemde erkeklerin iş yükünü artırsa da aslan payı yine kadınlarda. Dünya genelinde bir günde yapılan ev işlerinde, kadınlar erkeklere göre üç kat daha fazla iş yapıyor. Kadınlarda 4.2 saat olan ortalama, erkekler de ise 1.7 saat. Tabi bu oran Afrika ve Batı Asya'da erkeklere oranla tam 7 kat daha fazla.

İkinci istatistik ise iş dünyasından. Dünya genelinde kadın yönetici oranı %28. Bu oran içinden de kadınların sadece %18'i şirketlerin icra kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Siyasi hayatta ise bu oran geçmişe göre çok daha fazla. Son 25 yılda tam 4 kat artış göstermiş. Bununla ilgili ileride başka bir istatistik daha yayınlayacağım.

Üçüncü istatistiğimiz ise kadınların, kız çocuklarının eğitime katılımı. Özellikle ilköğretim seviyesinde bu oranda çok ciddi bir artış var ve eğitim hakkı verilen kız çocuklarının akademik olarak erkeklerden daha başarılı olduğu istatistikler ile kanıtlanmış bir gerçek. Yüksek öğretimde ise kadınların sayısı dünya genelinde erkeklerden daha fazla ve bu oran her geçen gün de artmaya devam ediyor.

Yükseköğretim de özellikle teknoloji, bilim ve mühendislik alanlarında ise bu oran azalıyor. Bu dallarda mezun sayısı %35 civarında. Aynı zamanda bilimsel çalışma ve araştırmaların üçte birinde yer alıyorlar.

Son istatistik ise kadına şiddet... Özellikle pandemi sürecinde dünya genelinde kadına şiddet oranında ciddi bir artış söz konusu. İnanmak zor gibi ama dünya genelinde kadınların yaklaşık üçte biri şiddete maruz kalıyor. Ve bu şiddet olaylarının %18'i son bir yılda meydana gelmiş. Kadınların %75'i şiddeti kabul etmeyip adli olarak işlem yoluna başvurmuş olsalar da halen %25'lik bir oran şiddeti kabul edip sesini çıkarmıyor...

Benzer bir yıllık istatistik daha;

Dünya Ekonomik Forumunun 2020 Yılı için Cinsel Eşitsizlik Raporu'na bir göz atalım.

Raporun ilk cümlesi dünya genelinde önümüzde ki 99,5 yıl boyunca cinsiyet eşitliğine ulaşılamayacağı. Bu rapor toplam 153 ülke için dört farklı kategoride hazırlanmış. 

Raporun en olumlu tahmini; eğitimde eşitliğe önümüzde ki 12 yıl içerisinde ulaşılacağı.

Siyasi alanda ki eşitlik beklentisi ise önümüzde ki  95 yıl..

Bu oranlar aslında geçmiş yıllara göre daha iyi. Kötüleşen alan ise kadınların ekonomik hayata katılımları. Bu oran geçmiş yıllara göre azalış gösteriyor ve ekonomik alanda ki eşitlik için tahmin edilen süre bu verilerle 257 yıl...

Gelelim bu alanda ki ülkelerin durumuna:-)

Cinsel eşitlik açısından üst üste 11 kez birinci olan İzlanda 2020 yılının da birincisi. Yani cinsel eşitsizliğin en az olduğu ülke. Diğerleri ise sırasıyla Norveç, Finlandiya, İsveç ve Nikaragua. >

Sanırım bizim durumumuzu da merak ediyorsunuzdur. 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu arada Dünya Bankasının 2019 da yayınladığı ve 187 ülkenin değerlendirildiği sıralama da yerimiz 87 idi.

Değerlendirmeye alınan 153 ülkeden 35'inde eğitim eşitliği sağlanırken, sağlık alanında eşitlik 48 ülkede sağlanmış, 71 ülke de %97 oranında sağlanmış durumunda.

Çok enteresan bir bilgi daha var. Toplam 72 ülkede kadınların banka hesabı açmaları yada kredi çekmeleri yasak... 

Gelin birazda ülkemizden verilere. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)'in geçen Mart ayında yayınladığı ve 2019 ait bir kaç veriye;

Türkiye nüfusunun %49,8'ini kadınlar, %50,2'sini erkekler oluşturuyor.

Beklenen yaşama süresi kadınlar için 81 iken bu yaş erkekler için 75,6 yıl. Sağlıklı yaşam süresi ise; kadınlar için 56,8 yıl iken erkekler için 59,9 yıl. Yani ters bir orantı söz konusu.

Eğitim konusunda dünya da artan trendle doğru bir orantı söz konusu. En az bir eğitim düzeyini tamamlayan kadınların oranı %84,5. Erkeklerde bu oran %95,9.  Çok ilginç bir rakamsal veri ise üniversite mezunu olma konusunda; kadınlarda bu oran %17,5, erkekler de %22,4.  Okur-yazar olmayan kadın sayısı ise (25 yaş ve üzeri) %7,6

Ekonomik alanda kadınların en yüksek istihdam oranı %40,4 ve Kastamonu, Çankırı ve Sinop en çok istihdam edilen iller. En düşük istihdam ise %11,9 ile hem kadınlar hem de erkekler için Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak İlleri.

Çalışma hayatında aktif kalma süresi kadınlar için 19 yıl, erkekler için ise 39,3 yıl.

Sırada ki veri bir tahmin; Kadınlar için yıllık ortalama kazanç 46 bin 208 TL, erkekler de ise 50 bin 297 TL. Kadınların en çok kazanç elde ettiği sektörler ise finans ve sigorta. Erkekler de ise bu sektörler bilgi ve iletişim.

Çok enteresan bir veri daha; ev ile iş arası ortalama süreler:-) Bu sürenin 15 dk. ve altı olduğunu belirten kadınları oranı %32, erkekler de ise bu süre %29,5. Tabi bu oranlar pandemi süreci göz önüne alındığında 2020 verilerinde çok daha farklı olacaktır. Malum home office kavramı bu süreçte en çok içine girilen konulardan biri oldu.

Bir diğer ilginç veri ise ilk evlenme yaşı. Kadınlarda bu yaş 25 iken, erkeklerde 27,9. En geç evlenme yaşının olduğu il Tunceli. Kadınlar için 28,4, erkekler için 31.1. Kadınlarda en erken evlenme yaşı ortalaması Ağrı'da ve 21,9. Erkekler de ise Şanlıurfa ve yaş ortalaması 26.

Kadınların %41,2'sinin eğitim düzeyi eşlerinden daha düşükken, tam tersi oran %14,3. Eğitim düzeyi eşit olan çiftlerin oranı ise %43,1.

En çok boşanma olan iller ise sırasıyla; İzmir, Antalya ve Muğla. En az boşanma olan iller ise; Hakkari, Siirt ve Muş.

Ölümle sonuçlanan hastalık oranlarında kadın ve erkek arasında pek fark yok. İlk sırayı dolaşım sistemi hastalıkları, ikinci sırayı iyi ve kötü huylu tümörler, üçüncü sırayı ise solunum sistemi hastalıkları alıyor. Tabi bu sırada sanırım pandemi sonrası değişecek ve belki de solunum sistemi hastalıkları daha üst sıralara taşınacak...

Benim paylaşacağım anketler bu kadar:-)

TÜİK'in bu konularda ki bir sonraki rapor yayınlanma tarihi 21 Mart 2021. İlginizi çektiyse bu ve benzeri rapor, istatistikleri ismini verdiğim kurumların resmi internet sitelerine girerek takip edebilirsiniz.

Benim fazlası ile ilgimi çekti ve sizinle de paylaşmak istedim. Umarım sizlerin de ilgisini çeken bir yazı olmuştur.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Cinsiyet eşitliği için 99,5 yıl. Bence makul bir süre. O zamana kadar düzelebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Kısmetse çocuklarımızın çocukları görür artık:-))

      Sil
  2. Bir Kastamonu'lu olarak sasırdım, mutlu da oldum :))
    Pudra sekerini ise Su Muhallebisi ile cok severiz. :D
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2020 verileri daha da ilginç, yakında onları da paylaşacağım 🙏☺️ Teşekkürler vakit ayırıp okuduğunuz için ☺️

      Sil