Çınarlıdere Yürüyüş Parkuru | Hayat40tansonra

Çınarlıdere Vadisi

Bildiğiniz gibi olumsuz hava şartları nedeniyle bir süredir gezi yazılarıma ara vermek zorunda kalmıştım. Aslına bakarsanız kar, yağmur vb. hava şartları farklı gezi tarzları için çok fazla engel değil. Ama özellikle şehir, tarihi yerler ve sahil beldeleri açısından, gezdiğim yerleri yazıya dökmenin yanı sıra tam anlamıyla zevk alabilmek, daha fazla keşfedebilmek ve güzel fotoğraflar çekebilmek açısından hava şartları önemli diye düşünüyorum. 

İzmit'e yakın, aynı zamanda sizlerin de ilgisini çekecek; konaklama gerektirmeyen, günübirlik gidip, dönülecek bir kaç gezi rotası hem kafamda hemde kağıt üzerinde hazır:) Pandemi şartları iyiye giderse baharla birlikte bunların yanı sıra hem konaklamalı hemde daha fazla yeri keşfedeceğim geziler yakında sizlerle olacak:)

Bugün yazacağım yazı da daha önce kağıt üzerinde planladığım ama plansız zamanda gittiğim bir yere ait:)

Telefondaki fotoğraf galerime baktığımda uzun süredir fotoğraf çekme maksatlı dışarı çıkmadığımı, daha çok gezilerde çektiğim fotoğraflarla yetindiğimi fark ettim. Bu yüzden de hazır fırsat bulmuşken perşembe günümü bu maksatla geçirmeye karar verdim. Nitekim sabah evden günlük kıyafet, elimde fotoğraf makinesi, arabaya atladığım gibi soluğu Plaj Yolunda aldım. Hava beklediğimden daha güzel ama fotoğraf çekmek için beklediğim ortam pek fazla yoktu.

İzmit Plaj Yolu Sahil

Çektiğim bir iki kare sonrası, buranın beni yeteri kadar mutlu etmeyeceğini karar verdim. Aynı zamanda havanın iyi olmasından kaynaklı artan kalabalık beni buradan ayrılıp, hem çok yakın, hem de daha önce aklımda olan diğer bir yere doğru harekete geçirdi. 

Çınarlıdere Vadisi Mesire Alanı

Çınarlıdere Mesire Yeri

Buraya daha önce bir kaç kez gittim. Orman, çeşit çeşit ağaçlar ve içinde akan bir dere sebebiyle senenin bazı dönemlerinde harika fotoğraflar çekilen bir yer. Bu arada daha önce ki gidişlerim fotoğraf çekme maksatlı idi. Bu sefer de başta ki niyetim aynıydı. Çünkü uzun süre burada resmi bir yürüyüş parkuru olduğunu bilmiyordum. 

Çınarlıdere Mesire Yeri

Daha önce yaptığım planın aklımda olması ve hava sıcaklığının artması, yürüyüş yolunun uygun görünmesi ile anlık karar verip bu yolu sonuna kadar keşfetmeye karar verdim:) 

Sizlere anlatacağım Çınarlıdere yürüyüş parkuru, günübirlik doğa yürüyüşü olarak tanımladığımız HIKING kapsamında yapmış olduğum aktivite. Burası bir çok insan tarafından sadece mesire alanı, mangal yapılacak bir yer olarak bilinse de aslında resmi olarak belirlenmiş bir yürüyüş parkuru. 

Piknik ve Mangal Alanları

Gelelim parkurun bilgilerine;

Parkur: Çınarlıdere Vadisi - Şelale Yürüyüş Parkuru

İdeal Mevsim: 4 Mevsim (şelaleye inebilmek için yağış olmayan günler ve kuru zemin)

İçme Suyu: Parkur boyunca 4-5 adet içme suyu için çeşme var.

Parkurun Yapısı: Orman içi, toprak araç yolu, yer yer taşlık.

Mesafe: Sadece Çınarlıdere Yürüyüş Parkurunu tercih ederseniz 5,3 km. Şelaleye kadar giderseniz yaklaşık 6 km. (Gidiş-Dönüş 12 km)

Zorluk Derecesi: Yürüyüş parkuru her yaştan sağlıklı insan için kolay, şelaleye iniş zorluğu ise orta.

Hava Durumu: Hava açık, 9 derece, zemin kar, yer yer çamur.

Parkur Rota Bilgileri

Kısaca parkurun resmi verilerinden bahsedip, detaylara geçelim. Parkur uzunluğu 5,3 km. ama "ben Çenedağ Şelalesini de görmek istiyorum" derseniz yaklaşık 6 kilometrelik alternatif parkuru da tercih edebilirsiniz. Hatta daha da yürüyeceğim, "bu beni kesmez derseniz" parkur 9,8 kilometreye kadar uzuyor. Tabi yolun bittiği yerde sizi karşılayan olmayacaksa, bunun geri dönüşünü de akılda tutmakta fayda var:) 

Çınarlıdere Yürüyüş Parkuru

Her mevsim rahatça yürüyüş yapabileceğiniz bir parkur. Ancak daha önce de dediğim gibi şelaleye inmek isterseniz ve profesyonel değilseniz zeminin kuru olması şart. Rota üzerinde bir çok yerde çeşme mevcut ve su içilebiliyor (doğal kaynak suyu). 

Yeteri kadar doğal kaynak içme suyu çeşmesi var

Bununla birlikte ilk 5,3 kilometrelik kısımda bir çok dinlenme alanı mevcut. Rota boyunca inişten çok tırmanış mevcut ancak eğim rahatsız edecek seviyede değil. Sadece şelaleye inebilmek için yaklaşık 60-70 derecelik ve 60-70 metre uzunluğunda bir iniş yapmanız gerekiyor. Belediye bunun için inmeye yardımcı bir halat da koymuş. Son olarak benim parkuru tamamlama sürem, gidiş-dönüş 2 saat 15 dakika sürdü.

Çınarlıdere Yürüyüş Parkuru

Parkura Çınarlıdere Vadisi Mesire Alanından başlıyorsunuz ve açıkçası ilk 2-3 kilometrelik kısmı çok keyifli değil. Tabi bu söylediğim gittiğiniz zamana bağlı. Burası iyi havalarda ve özellikle hafta sonları inanılmaz kalabalık oluyor. Ama yürüyüş maksatlı değil, piknik ve mangal maksatlı. Bu yüzden de ilk 2-3 kilometrelik alanda çok fazla çardak, bank tarzı mangal alanı mevcut. Hafta içi öğleden önce gitmeniz durumunda boş olacaktır ve yürüyüşünüz size daha fazla keyif verecektir.

Bir çok farklı ağaç türüne rastlamak mümkün

Yürüyüşün ilk 3,5-4 kilometresi size herhangi bir alternatif yol sunmuyor ve yol seçimi için karar vermek zorunda kalmıyorsunuz. Böylelikle de kaybolma riskiniz olmuyor. Her zaman ana yolu takip ederek şelaleye kadar kaybolmadan gidebiliyorsunuz. İlk bahsettiğim 5,3 kilometrelik parkur için az önce de dediğim gibi ilk yol ayrımı 3,5-4üncü kilometrede karşınıza çıkıyor. 

İlk Yol Ayrımı-Sağ Yol Dere Kenarı Patika Yol

Burada eğer sağdan ayırılırsanız harika bir patika yol sizi dere kenarından parkurun tamamlandığı su bendine ulaştırıyor. 

Parkurun Sona Erdiği Su Bendi

Eğer bu söylediğim ilk ayrımdan sağa ayrılmaz ve ana yolu takip etmeye devam ederseniz, bu sefer yaklaşık 1 kilometre sonra yol yine ikiye ayrılıyor. Burada da eğer sağa saparsanız az önce söylediğim dere kenarı patika yol ile birleşip yine su bendine varıyorsunuz. Tabi ki dere kenarı patika yol çok daha keyifli. 

İkinci Yol Ayrımı-Sağa Su Bendi-Sola Şelale Yoluna Çıkıyor

Dere Kenarı Patika Yol

Buradan öteye geçiş olduğu ama tehlikeli olduğu söyleniyor. Fakat ben biraz incelediğimde pek geçiş varmış gibi göremedim. Mantıken burayı takip etmeye kalkarsanız Çenedağ Şelalesine ulaşılacaktır ama dediğim gibi ben açıkçası herhangi bir yol göremedim. Burası aynı zamanda resmi olarak belirlenmiş Çınarlıdere Yürüyüş Parkurunun tamamlandığı ve geri dönmeniz gereken nokta. 

Su Bendi

Ben tabi burada bitirmedim parkuru, önce su bendine kadar gidip oraları keşfettim sonra gücümü tekrar toparlayıp düştüm şelale yoluna:)

Şelale Yolu

Bu noktadan itibaren yaklaşık 1 kilometre boyunca, 20 derece eğimli bir yolda yürüyüşe başlıyorsunuz. Aralarda sola sapan bir kaç yola rastlayacaksınız ama ana yoldan ayrılmayın. Bu arada yolda çok az noktada telefon çekiyor. Ben su bendine ayrılan yolda biraz kararsız kaldım. Çünkü yazılanlar hep su bendinden tehlikeli bir geçiş sonrası şelaleye ulaşıldığını yazıyordu. Bende şelale için başka bir yol olmadığı izlenimi yarattığından, su bendinden sonra şelaleye gidemeyeceğimi düşündüm ama şansıma telefonum zorda olsa çekti ve şelaleye ana yoldan ulaşabileceğimi gördüm. 

Şelale Yolu

Bunun için Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı KOCAELİ Yürüyüş Parkurları isimli uygulama bildiğiniz can kurtaran, tabi telefonunuz çektiği sürece. Uygulamada Google Maps veri tabanı kullanılarak yürüyüş parkurları nokta nokta yüklenmiş. Telefonunuzun konum bilgisini açarak parkurun neresinde olduğunuzu yada kaybolup/ kaybolmadığınızı anlamak gerçekten büyük bir kolaylık. Ama dediğim gibi telefon çektiği sürece. Bu sebeple bir önceki yazımda size kısa kısa HIKING yada TREKKING için ne tür hazırlılar yapmanız gerektiğini de yazdım. Amatör yürüyüş yapanlardansanız bu yazıya göz atmanızda fayda var.


Evet şelale yoluna geri dönelim. Su bendi için ayrılan ikinci sağdan DÖNMEYEREK ana yolu takip ediyoruz. Yaklaşık 1 kilometre sonra yolun sağında bir kayalığa rastlayacaksınız. 

Eğer iyi bir tarif almadıysanız görememe yada kaçırma ihtimaliniz yüksek. Bu kayalığa gelmeden önce mevsime bağlı şelalenin gürültüsünü duymaya başlıyorsunuz.

Çok Belli Olmasa da Orada Bir Şelale Var:-)

Kayalığın hemen dibinde dar bir yerden şelaleye iniş mevcut. Ancak yazımın başında da dediğim gibi 70 dereceye varan bir iniş var. Hafif bir doğal merdiven oluşumu var ama yine de emniyet açısından buraya sağlam bir halat yerleştirilmiş. Yerler kuru, yağmur yada çamur olmadıkça çok sıkıntılı bir iniş değil. Tabi 12-13 yaş altı çocuklar için her şartta tehlikeli olduğunu unutmayın. Ben şelaleye inmek için aslında bir teşebbüs yaptım ve inebileceğime karar verdim. Ancak yerlerin kar ve çamur karışımı olması, aynı inişin tırmanışı ve tabi yalnız olmamın yanı sıra telefonun çekmemesi durumu biraz tehlikeli bir hale soktu. Zaten teşebbüsümde bayağı bir ıslanıp çamura bulandım:) 

Şelaleye İniş

Rasimin Kaya yazısını okuyanlar hatırlar. Orada gözü karartmıştık ama bu sefer yalnızdım... Uzaktan izlemek ile yetinip, baharda tekrar buluşmak için anlaştıktan sonra Çenedağ Şelalesi ile vedalaşıp geri dönüşe geçtim. (Güncelleme; 26 Ekim 2022 tarihinde yaptığım ziyarette şelaleyi görmeyi başardım.)

Çınarlıdere Şelalesi (26 Ekim 2022)

Geri Dönüş Yolu


Siz nasıl hissedersiniz bilmiyorum ama geri dönüş yolları bana her zaman daha kolay gelmiş ve yorgunluğu hissetmediğim anlar olmuştur. Velhasıl tek başıma, biraz ıslak, biraz çamurlu, biraz da terli ama keyifli, aynı zamanda sağ salim bir yürüyüş yapmanın mutluluğu ile eve geri dönüş yoluna geçtim.

Çınarlı Dere Mesire Alanı

Burayı tercih edecek arkadaşlar için tavsiyelerime gelince;

Yanınıza mutlaka sırt çantası içerisinde yiyecek-içecek alın. Eğer öğleden önce giderseniz yürüyüş yapma dışında gerçekten çok keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Özellikle kar örtüsü altında piknik yapmak çok keyifli olacaktır.

Çınarlı Dere Mesire Alanı

Başta yazmayı unuttum. Buraya araba ile giriş yasak. Mesire alanı giriş kısmında bir otopark mevcut. Sonrasında yol var ama araç girişine izin verilmiyor. Sanırım pandemi öncesinde su bendine kadar belli saatlerde ring servisi oluyormuş. Ama ben hiç denk gelmedim.

Fotoğrafçı arkadaşlar için güzel bir yer ve özellikle sonbahar, ilkbahar  mevsimleri harika renkler yakalayabileceğiniz bir yer.

Çınarlıdere Yürüyüş Parkuru

Şelaleyi göremedim ama yazın yada ilk baharın sonunda şelalenin göletine girildiğini duydum. Buna uygun yedek kıyafet almakta fayda var. Tabi unutmadan bölgenin demografik yapısı itibari ile ailecek şelaleye girmek için yalnız olmanın daha keyifli ve burası için daha uygun olacağını da unutmamak ta fayda var.

Yazıya gösterdiğiniz ilgi için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Böyle uzun uzun yürüyüp fotoğraf çekmeyeli uzun zaman oldu. İzmir'de böyle yürüyüş alanları keşfetmem lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım her yerin güzellikleri farklı, İzmit'in de doğa sporları açısından böyle zengin imkanları var. Üstelik Korona günlerinde yapılabilecek en güzel aktivite. Vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim, mutlu pazarlar:-)

      Sil
  2. It's really a good article. I love this kind of walk. Me, nature and nothing more. Well.. maybe a good friend and the camera yet :)) Have a nice and full of an interesting ideas about a new travels and articles Sunday :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're exactly right, being alone about this kind of walking is little dangerous:-) Sooner some new nature walks will come:-) Thank you so much and happy sunday:-)

      Sil
  3. Fotoğraflarınıza ve notlarınızı bayıldım. Kalbim böyle yerlerin gezgini, ama evlere hapsolduk malum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Aslında pandemi sürecinde belki de yapılabilecek en sağlıklı aktiviteler doğa yürüyüşleri. Hem kalabalıklardan uzak, hemde sağlıklı:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  4. Harika bir yazı olmuş kutluyorum sizin anlatımınızla dahada keyif aldım çene dağında yürüyüş yapmış bir olarak dere kenarındaki patika yolun bitimine kadar gitmiştim ve suyun bol akışı olduğunda patika yolun üzerine çıktığı günü biliyorum ancak şelaleyi hiç görmedim şelaleden akan su ile yüzülebilen havuzların oluştuğu yere kadar gittim sizin anlatımınıza göre şelaleyede az bir km kalmış olduğunu anladım, bir dahaki yürüyüşümde özellikle ilkbaharda suyun bol olduğu zamanda şelaleyi görmeyi hedefledim bu yazı ve görseller için teşekkür ediyorum saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 Havaların ısınması ile birlikte tekrar planlarıöa alacağım, bende şelaleyi yakından görmeyi çok istiyorum 🙏

      Sil
  5. notlar ve fotoğraflar bir de rota hakkında bilgiyle çok güzel bir rehber olmuş bu hem de ne kadar da güzel bir yermiş orası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Pandemi sürecinde yapılabilecek en güzel aktivite. Yakınlarınızda böyle yerler varsa kesinlikle tavsiye ederim:-)

      Sil