Bir Günde Bursa Gezilir mi? | Hayat40tansonra

1 Günde Bursa Gezilir mi?

Genel:

Hikayesi, hatırası olmayan şehirlerin insan kalbine dokunamadığını söylerler.. Ve geçmişi olan şehirlerin hikayeleri olduğunu..

Bursa ile ilk tanışmamız Ekim 2000 yılında oldu... Gece yarısı çalan telefonumda ki ses ağlamaklı ve acıydı.. Çok konuşamadı, sadece "Kaza yaptık, çok kötü, ne olur gel..." Gece ne olduğunu anlayamadan endişeli bir şekilde yola çıktım. O geceyi sabaha kadar bir o hastane, bir bu hastanede geçirdim. Ertesi gün biraz daha zorlu geçti. Vefat eden arkadaşın ailesini otogardan almak, morga götürmek, adliyeye gitmek derken Bursa'nın birçok yerini görmüş oldum. Ama aslında bakıp ta görmeyen gözlerle...

O günden sonra ise 2014 yılında bu sefer bakan gözlerle ziyaret etmeye karar verdim Bursa'yı. O dönem havanın yağmurlu olması nedeniyle Tophane, Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesi dışında pek fazla bir yeri görme şansım olmadı.

Artık meteorolojiyi kontrol ederek ve hazırlık yaparak detaylı bir Bursa ziyareti yapma vakti gelmişti. İlk planlamayı yaparken aklımda Bursa Merkez ile Gölyazı'yı aynı gün içerisinde ziyaret etmek vardı. 

Gezebilirim hissine kapılmıştım ama çok saygı duyduğum ve Bursa'yı çok iyi bilen Ayşe Abla'ya danışmadan böyle bir işe girmeyip, önce ona sormaya karar verdim. Onun "Sığmaz Sezgin, en az 2 gün" demesinden sonra da Bursa'yı daha iyi araştırmam gerektiğine karar verdim:) 

Bu gezi için tek gün kararından sonra ince eleyip sık dokumaya çalışarak toplam 23 adet gezi noktası belirledim:) Tamam dedim Bursa bu kadar:-)

Ben hayatımda bu kadar çok kahverengi tabelaya sahip başka bir şehir inanın görmedim. Ben 23 nokta belirledim ama inanın belki bunun 2 katından daha fazla görülecek yer var. Üstelik bu bahsettiğim sadece Bursa Şehir Merkezi.

Bursa'yı 2 bölümde incelemek te fayda var. Birincisi Kültür Mirası Eserler, ki bunlar ağırlıklı şehir merkezinde kümelenmiş, ikincisi ise Doğa Aktiviteleri. Ben bu gezimde, mevsimden dolayı Kültür Mirası Eserler ağırlıklı bir gezi yaptım ve size de bol fotoğraf az metin eşliğinde bu geziyi anlattım. Doğa aktiviteleri ise bahar veya yaz mevsimine artık.

Daha fazla uzatmadan yazımıza başlayalım ancak son bir husus daha var. Araştırdığım bütün gezi siteleri genelde Bursa Merkez için 1 gün, çevre ilçeler, köyler (Gölyazı, Mudanya, Trilye, Cumalıkızık) için 1 gün olmak üzere toplam 2 gün tavsiyesi veriyorlar. Ancak ben iddia ediyorum, 3 günden aşağı yapacağınız bir gezi size mutluluk değil, fazlası ile yorgunluk verecektir.

Ulaşım:

Ulaşım ile ilgili en önemli tavsiyem, eğer günübirlik Bursa gezisi yapacaksanız ve özel aracınız ile gidecekseniz, aracınızı Tophane Saat Kulesinde ki belediyenin açık otoparklarına bırakmanız. (Saati 8 TL.) Detaylarda belirteceğim ama buradan genel olarak tarihi yerlere geziniz yürüme mesafesinde. Biraz uzak olanlar için ise en ideali "Elektrikli Bisiklet". Gitmeden önce özellikle araştırdım ve bugüne kadar eğlence maksatlı kullandığım elektrikli bisiklet bu sefer ulaşım aracı olarak inanılmaz işime yaradı. Bursa'da da Martı Uygulaması ile elektrikli bisiklet kiralama imkanı mevcut. Yakında Martı Uygulaması ve Elektrikli Bisiklet ile ilgili de bir yazı yayınlayacağım.

Gezi güzergahı ile ilgili Abimin hazırladığı görsel aşağıda. Bu plan size en iyi zaman planlaması ile en verimli geziyi sağlayacak rotadır.

Bursa Gezi Rotası


Keşfet:

Keşfet kısmını, yukarıdaki görselde hazırlanan sıra ile maddeliyorum;

1. Tophane/ Kale Bölgesi:

Yapımı kentin kuruluş dönemine dayanan Kale, Tophane semtini içine alıyor ve sanırım bu bölgenin en çok tarihi yapı barındıran bölgesi. Kale surları içerisinde yer alan Kale Sokak başlı başına tarih kokan bir bölge. Aslına bakarsanız hakkını vererek dolaşırsanız burası başlı başına 3-4 saatinizi alacak bir yer.

Kente Bakan Kale Surları

Tarihi Evler

Kalenin toplam 5 adet giriş kapısı yer var. Bunlardan en çok bilineni Hisar Kapı (Saltanat Kapısı). Diğerleri ise; Kaplıca Kapısı, Zindan Kapı, Pınarbaşı Kapısı ve Yer Kapı.

Bursa Kalesi Hisar Kapı

Tophane Bölgesi'nin en çok ilgi ve ziyaretçi çeken kısmı ise, Tophane Parkı Saat Kulesi, Osman ve Orhan Gazi Türbeleri. Ayrıca bu parkta ki seyir terasları da teleferikten sonra en güzel Bursa manzarası izleyebileceğiniz yer.

Tophane Parkı Saat Kulesi

31 Ağustos 1905 tarihinde hizmete açılan Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 29uncu yıldönümü için yaptırılmış. Saat Kulesinin yanında tarihi topları görme ve inceleme şansınız da var.
Tophane Parkı Saat Kulesi

Aynı park içerisinde Osmanlı Devleti Kurucusu Osman Gazi ve Oğullarından II. Padişah Orhan Gazi'nin ve akrabalarının türbeleri de var. Bu eserler aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları listesinde de varlar.

Osman Gazi Türbesi

Bursa'nın fethi öncesinde Şapel (Büyük kiliseler içerinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yeri) olarak kullanılan bu yer, Osman Gazi'nin vasiyeti üzerine fetih sonrası oğlu Orhan Gazi tarafından mescide çevrilerek Osman Gazi'nin defnedildiği yer haline gelmiş. Yunan işgali döneminde burada yaşanan olaylar gerçekten üzücüdür. Bu sebeple Meclis'te yas ilan edildiği ve meclis kürsüsüne siyah örtü örtüldüğü bilinmektedir.  

Osman Gazi Türbesi

İçeride gün boyu canlı olarak Kur'an-ı Kerim okunmakta ve giriş kısmında saygı nöbeti tutuluyor.


Saygı nöbeti tutan Alpler nöbet değişimine ilerlerken

Park içindeki diğer türbe ise Orhan Gazi'nin defnedildiği alan. Burası da fetihten önce Saint Elias Kilisesi'ne ait bir yapı.

Orhan Gazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi

Parkta ki bahsedeceğim son alan ise seyir terasları, arkanıza eski Bursa'nın tarihi evlerini alarak, 3 cepheden yeni Bursa'yı izlemeniz mümkün. Her ne kadar meşhur yeşil Bursa yapısı kaybolmuş ve her yer yapı dolmuş olsa da buradan manzara izlemek gerçekten keyifli.

Doğu Cephe (Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi)

Kuzey Cephe

Kuzey-Batı ve Batı Cephe

Bu alandan sonra ki niyetim Osmanlı zamanında yapılan son külliye, aynı zamanda Bursa'da defnedilen son Osmanlı Sultanı'na ait türbenin bulunduğu, Muradiye Külliyesi'ni ziyaret etmekti. Ancak yürüyerek gidip-gelmenin çok zaman alacak olması, çevrede elektrikli bisiklet olmaması nedeniyle gezimin sonuna sakladım. Fakat gezi sonunda da hem enerjimin kalmaması hem de otopark sıkıntısı nedeniyle ziyaret edemedim:-) Ancak buraya ararken rastladığım bir kaç tarihi yerin fotoğrafını bırakıyorum aşağı.

İsa Bey Fenari Cami

Daha fazla yürümeyi göze alamayıp döndüğüm nokta

Tophane bölgesini her ne kadar hakkını veremeden gezmiş olsamda ikinci bölgeye doğru yola çıkıyorum. İki bölge arasında en çok ilgimi çeken noktalardan biri ve bu iki yeri aslında birbirine bağlayan, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk üç katlı hanı Balibey Hanı. Han içerisine girmek mümkün ama bütün dükkanlar haliyle kapalı ve mağara kısmına  pandemi nedeniyle giremiyorsunuz.

Balibey Han

2. Tarihi Hanlar ve Ulu Cami Bölgesi:

Bu bölge sanırım Bursa'nın kalbi. Ticaretin en yoğun olduğu, esnaf kültürünün iliklere kadar hissedildiği bir alan. Ve belki de gezmekten en büyük keyif alınacak yerlerden. Bölgede tamı tamına 12 adet büyüklü, küçüklü han mevcut. Bunların bir kısmı Kapalı Çarşı içerisinde bir kısmı ise kapalı çarşı çevre civarında. Ben bunlardan en çok ilgimi çeken Pirinç Hanı ve Koza Han'dan bahsedeceğim. Her iki handa da tadilat çalışmaları var. Tabi birde meşhur Kapalı Çarşıdan. Zaten Kapalı Çarşı dediğim yer, diğer hanların birleşiminden oluşuyor. Pirinç Hanı'ndan başlayalım. Unutmadan bu bölge de UNESCO Dünya Mirasları listesinde.


1508 yılında II. Beyazıd tarafından yaptırılan han, kurulduğu yıllarda tahıl ve pirinç satıldığı için bu ismi almış. Aslına bakarsanız içeride tadilat görmek beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Rengarenk bir yer beklerken, karşılaştığım manzara çok da hoşuma gitmedi. Han içerisinde açık dükkan yok, faaliyetler tamamen durmuş. Ama hem fotoğraf çekmek hem de mimariyi görmek açısından kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Üstelik bu dönemde bomboş:)

Tarihi Pirinç Hanı

Bursa'nın hemen her yerinde olduğu gibi bu han içerisinde de tarihi çınarlara rastlamak mümkün.

Tarihi Pirinç Hanı ikinci kat

Pirinç Han'dan çıktıktan sonra hemen karşıda tarihi ve ilginç yapı/dükkanlar da var.

Pirinç Han karşı sokağı

Buradan Kapalı Çarşıya girdim ama önce Koza Han'dan bahsedelim isterseniz. Bu han 1491 yılında yine II. Beyazıd zamanında yaptırılmış ve kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının satışı yapıldığı için bu ismi almıştır. Han halen ipekçilik alanında Bursa ekonomisini katkı sağlamaya devam ediyor.

Tarihi Koza Han Girişi

İçeride devam eden tadilat faaliyetleri var ancak dükkanlar açık ve ticaret devam ediyor.

Tarihi Koza Han Alt Kat

Tarihi Koza Han Üst Kat Dükkanlar

İki handan sonra ki durağımız Kapalı Çarşı. Burası inanın anlatılacak türden bir yer değil. Kaç girişi var kaç çıkışı var inanın anlayamadım. 

Kapalı Çarşı Batı Girişi

İçerisinde bir sürü farklı han ve her çeşit ürün için ayrı ayrı çarşılardan oluşuyor. 

İlk defa gelenin tabiri caizse başını gözünü döndürecek tarzda bir yer. En önemli iki çarşının fotoğrafını koyarak Ulu Cami'ye geçiyorum.

Kuyumcular Çarşısı (Bedesten)

Uzun Çarşı (Sanırım kapalı çarşıda ilk inşa edilen çarşı)

Bu bölgede ki son durağımız meşhur Ulu CamiBurada gördüğüm mimari ve iç dekorasyonu açıkçası başka yerde görmemiştim.

Bursa Ulu Cami

1399 yılında Sultan Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan cami Bursa'nın simgelerinden birisi ve tam 20 kubbeli. (Görememiş olsam da kaynaklar böyle yazıyor.)

Bursa Ulu Cami

Bursa Ulu Cami

Nasıl gözümden kaçtı bilmiyorum ama hemen buranın 70-80 metre doğusunda (Koza Han yanı) Osmanlı'nın en eski Sultan Cami olan ve 1339 yılında inşa edilen Orhan Camii varmış. İnanın bu bölgenin hemen her yerinde bir tarihi eser mevcut. Bu sebeple dikkat etmezseniz gözden kaçan yerler olabiliyor.

Bu bölgeden sonra ki durağımız, yine Atatürk Caddesi üzerindeki Heykel ve Bursa Kent Müzesi. Mesafenin geri dönüşünü  de düşündüğünüz zaman burada yardımımıza elektrikli bisiklet yetişiyor. Pek tabi taksi ile de gidebilirsiniz ama in-bin için taksi pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum.

Yol Arkadaşım:-)

3. Bursa Heykel ve Bursa Kent Müzesi:

Doğruyu söylemek gerekirse daha önce bir kent müzesi gezmemiştim. Ve buradan inanılmaz keyif aldım.

Bursa Kent Müzesi

Müze karşılıklı 2 binadan oluşuyor. Fotoğrafta gördüğünüz bina da açıkçası ilgimi çeken pek fazla bir şey yoktu. Ama karşısında ki bina da Bursa'nın geçmişinden günümüze bütün kültürünü yansıtan harika eserler mevcuttu. İkinci bina bodrum katı ile birlikte 3 kattan oluşuyor. Giriş ücretsiz ve HES kodu sorgulaması yapılıyor. Müzeyi rehbersiz dolaşabiliyorsunuz.
Müze Giriş Katı

Müze Giriş Katı

Müze Üst Katı

Müze Üst Katı

Müze Bodrum Katı

Fotoğraftaki binada birkaç oda pandemi sürecinde büyük fedakarlıklar ile çalışan  Değerli Sağlık Çalışanlarının Emeklerini temsilen hazırlanmış

Kent Müzesinin yola bakan tarafında ise yine şehir sembollerinden Atatürk Anıtı yada halk arasında ki adıyla Heykel Meydanı mevcut.

Bursa Atatürk Anıtı

Atatürk Anıtı karşısında Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu ve Tayyare Kültür Merkezi ve Sanat Galerileri mevcut. Merak eden arkadaşlar buralara da uğrayabilir. 

4. Setbaşı ve Irgandi Köprüleri:

Müze sonrası durağımız buralara çok yakın olan Irgandi ve Setbaşı Köprüleri.

Irgandi Köprüsü

Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan köprü, 1442 yılında yapılmış ve kentin sembollerinden biri haline gelmiştir. Aynı zamanda çarşılı köprü olarak ta biliniyor. Ancak pandemi nedeniyle tüm dükkanlar kapalı.

Çarşılı Köprü

Irgandi köprüsüne gidebilmek için üzerinden geçilen diğer bir köprü ise Setbaşı Köprüsü. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tespit edilememiş. Zaten köprünün fotoğrafını çekmek pek mümkün değil, sadece üzerinden ulaşım maksatlı geçebiliyorsunuz.

Yine Irgandi ve Setbaşı Köprüleri arasında Kılıç Kalkan Evi isimli bir müze mevcut. Hemen yanındaki şehir kütüphanesi çalışanlarına sorduğumda kapalı olduğunu söylediler. Her ne kadar kapısında ki tabelalar açık olduğunu işaret etse de kapalı olduğu söylendiği için çok ısrarcı davranmadım.

Kapalı olduğu söylenen Kılıç Kalkan Müzesi

5. Yeşil Cami Bölgesi:

Bu bölge de Tophane ve Hanlar Bölgesi gibi tarihi yerlerin başında geliyor. Sadece Yeşil Cami ve Türbesi değil diğer sokak ve caddeleri de renkli, hareketli bir bölge.

Yeşil Türbe Girişi Renkli Evler (Dükkanlar)

Yeşil Türbe

1421 yılında Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olup, Timur yenilgisi sonrası fetret dönemine giren Osmanlı Devletinin yeniden dirilişini simgelemektedir. Yeşil deniyor ama neden mavi:-) Literatürde "Üretilmesi İmkansız Seramik" olarak geçen mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik Çinilerinden yapılmış olması nedeniyle bu ismi almış. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen bölgede yer almaktadır.

Yeşil Türbe İçi

Türbenin hemen alt tarafında yine ihtişamlı yapısı ile Yeşil Cami yer alıyor.

Yeşil Cami

Bu bölgede de çok sayıda tarihi çınar görebilirsiniz.

Yeşil Cami İç Alanı

Bu bölgeden ayrılırken hemen yakında bir külliye daha vardı ama zaman endişem nedeni ile içeri giremedim. Ancak yine de bir kare fotoğraf çekip arabayı park ettiğim Tophane Parkına dönmeye başladım.

İsmini bilmediğim Külliye

Nasuh Paşa Hamamı

Neden arabaya döndüm derseniz, sonraki ziyaret noktalarım birbirine yakın ama kısmen tepelik olması ve bundan dolayı elektrikli bisiklet için uygun olmadığı düşüncesi ile arabaya dönüp, oradan son 3 noktaya doğru harekete geçtim. Sabah arabayı bıraktığımda saat 09.30 olan saatler şimdi 13.00'ı gösteriyordu. Bu saydığım alanlar, bir kaç yere gidememiş olmama rağmen toplam üç buçuk saatimi almıştı.

6. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi:

Eski bir İpek Fabrikasının müzeye dönüştürülmesi ile 2002 yılında hizmete açılmış ve Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu Arabaları sergi müzesi olma özelliğini taşıyor.

İpek Kozalağı Fabrikasından geriye kalanlar

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Bu arada müze 2008 yılında tesis haline getiriliyor. İçerisinde yürüyüş alanı olarak kullanılan bir bahçe, kafe ve ölçü aletlerinin sergilendiği bir müze daha tesise ilave ediliyor.

İlk üretilen Murat 124 ve Murat 131

Müzeden Bölümler

Müzeden Bölümler

Müze gerçekten görmeye değer ve eğlenceli bir yer. Aynı kompleks içerisinde ki diğer durağımız Ölçü Aletleri Müzesi.

Ölçü Aletleri Müzesi Giriş

Rahat Durunuz. Sonra 10 Kuruş Atınız.

Burada tahminim 1 saate yakın vakit geçireceksiniz. Müzeye giriş ücretsiz, HES Kodu gerekiyor ve rehber olmadan rahatça gezebiliyorsunuz. Pandemi nedeni ile diğer müzeler gibi burası da boş ve gezmek çok daha keyifli.

Bursa Teleferik'e çıkmadan önce planladığım son nokta ise Hünkar Köşkü isimli yerdi. Yolları biraz sıkıntılı ama daha önemlisi Köşk pandemi nedeni ile kapalı...

Hünkar Köşkü

7. Bursa Teleferik:

Gelelim Bursa'da ki son durağıma; Bursa'nın sembollerinden biri olan teleferik 1963 yılında hizmete giriyor. 2014 yılında da özelleştirilerek Bursa Teleferik adını alıyor.

Bursa Teleferik Ana Bina

9 km.lik uzunluğu ile tek hat üzerinde dünyanın en uzun teleferiği olma özelliğini taşıyor. Otoparkı mevcut ancak 1 saati 30 TL. :-) Ama çevrede bol bol ara sokak var ve arabanızı ücretsiz ve güvenli bir şekilde bırakabileceğiniz alanlar mevcut. Teleferik için ödeyeceğiniz ücret 60 TL. Kabinler toplam 8 kişi alıyor ve bekleme gibi bir durum söz konusu değil. Sürekli işliyor. Ana terminal sonrası 2 durak var ama Sarıalan ismi verilen istasyon henüz hizmete açılmadığı için burada duraklama yok ve direk olarak Kurbağa Kaya İstasyonuna çıkıyorsunuz.

Teleferik Bursa Manzarası

Fotoğraf çekme adına çok ümitli olmayın. Kabinler kapalı ve camları çizik içerisinde olduğundan istediğiniz kareleri yakalamak biraz zor. Kurbağa Kaya İstasyonu bir tesis, aynı zamanda Uludağ Milli Parkı'nın girişi. Araba ile çıkmak istemeyenler için büyük kolaylık. Park girişinde minibüs vb. ulaşım araçları ile oteller bölgesine ulaşım kolay ve pratik.

Uludağ Milli Parkı Girişi

Teleferik için tavsiyem; yalnız gitmemeniz yönünde. Yolculuk 20 dk. civarı sürüyor. Yani uzun ve eğer yalnız iseniz manzara bir süre sonra keyfini, sıkılmaya bırakıyor. 



Benim gezi buralardan ibaret. Bazı noktaları planlamış olmama rağmen, bazılarını ise hiç duymamış olmam nedeniyle gezemedim. Aşağıya sadece liste şeklinde diğer kültür eserleri ve doğa aktivite alanlarını yazıp tavsiyeler kısmına geçiyorum.

Kültür Mirası Eserleri; Yıldırım Külliyesi, Emir Sultan Külliyesi, Muradiye Külliyesi, 3 adet Sinagog (üçü de Arap Şükrü Sokağında) ve Fransız Kilisesi.

Müzeler; Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Karagöz Evi Müzesi, Ormancılık Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi.

Yaklaşık 20 civarı Kültür Sanat Merkezi mevcut. 

Doğa Aktiviteleri: Belirlenmiş toplam 59 destinasyon var:-)) Bazılarını buraya yazıyorum.

Küreklidere Şelalesi, Erikli Yayla, Alaçam Şelalesi, Gölbaşı Göleti, Saitabat Şelalesi, Dışkaya Yamaç Paraşütü, Aras Şelalesi, Karacabey Longoz Ormanları (görmek istediğim öncelikli yerlerden), Yeniköy Longoz Ormanları, Eskikaraağaç Köyü (Leylek Köyü)(Gölyazı ile birlikte planladığım yerlerden), Cumalıkızık, Trilye, Misi Köyü (Planlarım arasında), Ayvaini Mağarası, Kıranköy Dokuzlar Şelalesi, Oylat Şelalesi ve Mağarası (Planlarım arasında), İznik (yakın zaman planlarım içerisinde), Sansarak Kanyonu ve tabi ki Uludağ.

Bursa maceramız aşağıda vereceğim tavsiyeler ile sona eriyor.

Tavsiyeler:

Hakkını vererek bir Bursa gezisi arzu ediyorsanız, sadece merkez için ideal planlama 2 gün. Normal şartlarda yemek yiyeceğinizi de hesaba kattığınızda 1 gün pek mümkün değil. Ama bir gün biraz yorucu da olsa bu şartlarda (pandemi) Bursa Merkezi gezme şansınız var.

Mevsim için ideal zaman yağmur ve kar olmadığı sürece çok önemli değil. Zaten mevsimler değiştiği için sonbahar, ilkbahar demek çokta önemli değil. Ben Ocak ayında gezdim ve hava sıcaklığı 16 dereceye yakındı... Kıyafet konusu benim tarzımda gezenler için önemli. Bol yürüyüş, tırmanma vs. yapanların buna uygun giyinmesinde fayda var.

Mevsim tavsiyesi vermedim ama pandemi dönemi her yer ciddi anlamda boş ve gezmek için son derece ideal. Buraların pandemi öncesi kalabalığını tahmin dahi edemiyorum. Bu sebeple imkanınız varsa, bu dönemi gezi için değerlendirmeniz güzel olacaktır.

Fotoğraf sever arkadaşlar için inanılmaz kareler çekilecek harika bir şehir.

Bursa'ya İstanbul tarafından gidecek arkadaşlar için otoyol büyük kolaylık. Zaman gerçekten fark ediyor. Ancak ücretli yol geçiş ücretleri biraz fazla. Bakmadan girmeyin.

Elektrikli bisiklet kullanmayı mutlaka düşünün. Bunun öncesinde uygulama indirmeyi unutmayın. Bir takım bilgiler istiyor ama ben 6 aydır kullanıyorum ve henüz bir sıkıntı yaşamadım.

Teleferiğe tek binmeyin. Zaten mümkünse geziyi tek başınıza yapmayın. Yukarıda da bahsettiğim gibi sıkıcı olabiliyor bir süre sonra. 

Pandemi nedeni ile ben yemek işine teferruatlı bir şekilde girmedim. Ama Bursa'nın lezzetleri malum. İlerisi için bunları düşünün. Ayrıca eve kestane şekeri almadan dönmeyin:-)

Bursa'da konaklama yapmayacak iseniz, masrafınız ulaşım gideri, otopark, elektrikli bisiklet ve yemek olacaktır. Bunlarda sanırım kendini hissettiren harcamalar olmayacaktır.

Tüm arkadaşlara keyifli bir hafta sonu dilerim.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Another really interesting article. However, you confused my plans a bit. :))) I thought that I have a good plan to visit Istanbul at last and I need only to work out the details ... But now I would like to see Bursa also ... And because of you I have to plan again 😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Don't worry, Bursa is really near to İstanbul. Just 2 hours away :-) And visiting both city can be great. Sure if you like historical travels.

      Sil
  2. çınar ağaçları meşhur bu şehirde, inkaya var tarihi çınar ama özellikle pazar kahvaltılarında çok kalabalık oluyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi, şehrin her yanı asırlık çınarlar ile dolu ve şehrin simgesi haline gelmiş. İnkaya'da ki çınarda planlarım da vardı ama zamanım yetmedi. Onu yakında gideceğim Gölyazı planıma dahil ediyorum:-)

      Sil
  3. Teleferikte kalırsam diye endişe ederim elektrikler kesilirse diye :) Hanım ve çocukla niye gitmedin hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı tedirginlik bende de oldu. Daha önce Kartepe'de de aynı şeyi yaşamıştım, üstelik orası açık ve çok sallantılı:-)) Yolun yarısını kapalı gözlerle geçtim desem yalan olmaz hocam:-)) Hafta içi daha sakin ve boş olacağını düşündüğüm için yalnız gitmeyi tercih ettim, birde çocuk daha 10 yaşında, bu tempoya henüz hazır değil:-))

      Sil
    2. Hocam niye YouTube kanalı açmadın? Gezi videoları çok izleniyor. İyi bir kitleye ulaşabilirdin.

      Sil
    3. Bende seninle gelir, videoları çekerim dersen, neden olmasın:-)) Şaka bir yana o iş biraz ekip işi gibi, tek başına çekim işi fazla amatör kalabilir. Aklıma gelmedi değil ama yazmak daha keyifli şu an için :-)

      Sil
  4. Bursa'da mevcut akraba bağlarımızdan dolayı sık sık gideriz, müzeleri pek gezme fırsatım olmadı ama tophane, ulu cami, kapalı çarşı, Uludağ (Uludağ arkadaşlarla sırf soluklanmaya gecelik gidip geldiğimiz bir yer idi), Cumalıkızık falan derken bayağı gezmek fırsatı buldum. Ama sizin gittiğiniz bazı noktaları da bu yazıda gördüm. İki güne bayağı şey sığdırmışsınız. Teleferik ilk yapıldığı dönemler çok kalabalıktı, o yüzden bekleyip binememiştim sonrada fırsat olmadı. Güzel bir içerik olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim 🙏 Çevre yerleri de detaylı gezmek istendiğinde bu süre yeterli bir süre değil aslında.. Çok geziyor gibi görünsem de konaklamalı gezilere henüz cesaret edemiyorum, bu yüzden de Bursa'nın hakkını tam verebilmiş değilim :-))

      Sil