Aslına bakarsanız yazımın başlığını ilk başta "Eskişehir GEZİLEMEYECEK Müzeler" olarak düşünmüştüm:-) Ama sonra Eskişehir'e olan özel gönül bağım nedeniyle yanlış anlaşılmasını istemedim ve değiştirdim. Yazıma başlamadan önce belirtmek istediğim bir husus var. Her yıl yayınlanan ve Dünyanın En Güvenli Şehirlerinin yayınladığı liste, dün itibariyle 2020 yılı için açıklandı. Eskişehir de bu listede 8inci sırada yerini aldı:-)
Müzeler gezisi için oturup, her zaman olduğu gibi detaylı bir planlama ve araştırma yaptım. Sonuç olarak ta 11 adet gezilmeye değer müze belirledim. Bunların bir kısmı daha önce ziyaret ettiğim, bir kısmı ise daha önce gördüğüm fakat gitmediğim müzelerdi. Eskişehir Merkez olarak kabul edeceğimiz bölgede belki 15, hatta daha fazla müze olduğunu bilmenizi isterim. Ama benim belirlediklerim en çok ilgi gören ve Eskişehir'e gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken müzeler.
Eskişehir Gezi Rehberi yazımı okuyanlar bilir, orada da bu müzelerin bir kısmından bahsetmiştim. Arada reklam olacak ama Eskişehir Gezi Rehberi yazısı, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen gezi sitesi Gezimanya'da ÖNE ÇIKAN YAZILAR arasında yerini almış, yani popüler yazılardan, çok okunan yazılardan birisi olmuş durumda:-)) Yazının sonuna linkini vereceğim, bu kadar reklam sonrası herhalde bir göz atarsınız:-))
Daha önce İzmit ve Bursa gezilerimde planladığım hemen hemen tüm müzeleri gezme imkanı bulmuştum ve neredeyse hepsi boştu. Bu sebeple de çok keyifli birer gezi olmuşlardı benim için. Aynı durum Eskişehir'de gerçekleşmedi. Çünkü planladığım müzelerin tamamına yakını Pandemi süreci nedeniyle kapalıydı.
Bu şehrin, diğer şehirlere oranla yılın her mevsimi ciddi bir yerli turist potansiyeline sahip olduğunu göz önüne alırsak ve özellikle son aylarda ülke genelinde artan vaka sayıları ve salgının önlenmesi kapsamında alınması gereken tedbirler düşünüldüğünde, neredeyse bütün müzelerin kapatılması yönünde bir karar alınması aslında çok yerinde ve doğru bir karar.
Dediğim gibi gezmek için belirlediğim müze sayısı 11, ancak bu gezide görebildiğim müze sayısı sadece 3:-)) Çünkü Pandemi süreci ile ilgili her şehrin yönetiminin aldığı kararlar farklı ve saygı duymak lazım. Zaten dediğim gibi Eskişehir benim için apayrı bir yere sahip, özel bir şehir (Eşimin memleketi olduğu için değil sadece:-)))
"Açık olanlar varmış ama" diyebilirsiniz. Ancak açık olan müzelerin bir kısmı fiziksel olarak geniş alana yayılmış, yani sosyal mesafenin fazlası ile korunabileceği büyüklükte ve bir kısmı ise açık alan olmaları nedeni ile kısıtlama kapsamına alınmamış diye düşünüyorum.
26 Ocak 2021 tarihinde Eskişehir için alışılmamış bir hava durumu vardı. Sıcaklık 10 derece ve lodosla birlikte hissedilen güzel bir ılıklık. Tabi ki bu durumu kaçırmayacak ve müze gezilerimi bu tarihte yapabilecektim. Önce gezdiklerimden başlayıp, sonra kapalı olduğu için gezemediğim ama daha önce gezme imkanı bulduklarımı, en son da gezme imkanı bulamadığım müzelerin listesini ve görsellerini paylaşmaya başlayayım;
1. ETİ Arkeoloji Müzesi:
Bu müzenin en büyük özelliği ülkemizde, tüm süreçlerinin (proje aşamasından hizmete girmesine kadar geçen süreçler) özel sektör tarafından yapıldığı ilk müze olması. 2011 yılında hizmete açılan müze, açık sergi alanı, iki katlı ve toplam 4 bloktan oluşan sergi binasından meydana geliyor.
Sergi binasının ilk katındaki bloklardan biri de aynı zamanda yarı açık sergi alanı. Diğer şehirlerden farklı olarak bu müzede etnografya bölümü yok. Tamamen arkeolojik eserler üzerine sergi yapılan bir müze.
Müze de çevre bölgelerde yapılan kazılarda çıkarılan eserler ile satın alma yada bağış yöntemi ile müzeye kazandırılan eserler sergileniyor. Eskişehir ve çevresinin tarihi ile ev sahipliği yaptığı medeniyetler dikkate alındığında gerçekten çok değerli eserler var.
Müze giriş ücreti 10 TL. ancak varsa müze kartınız ile giriş yapabiliyorsunuz. İçeriyi rehber olmadan gezme imkanınız var. Tabela, bilgi panoları son derece açıklayıcı. Birçok kaynakta müzenin hafta sonları kapalı olduğu yazsa da Müze girişindeki panoda her gün açık olduğu bilgisi var. Google Maps'te, başlıkta ki ismi girdiğinizde hatasız ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak otoparkı mevcut değil. Ana yol üzerinde park alanları var, şanlıysanız yer bulup aracınızı buralara bırakabilirsiniz.
2. TÜLOMSAŞ Müzesi:
Öncelikle TÜLOMSAŞ'ın açık halini yazalım; Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. ve 1894 yılında hizmete girmiş bir kurum. Hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin bu alanda ki hem geçmişte hemde günümüzde büyük işler yapan başarılı kurumlarından biri. Müze içerisinde hepimizin hikayesini bildiğimiz Türkiye'nin İlk Yerli Otomobili DEVRİM ile birlikte yine ülkemizin İlk Buharlı Lokomotifi KARAKURT sergileniyor.
Müze açık hava müzesi. Alanı tahmin ettiğimden çok daha küçük ama güzel ve anlamlı bir müze. Buraya 200-300 metre mesafede bir de TCDD Müzesi var ancak oraya gitmedim. Orası da açık hava müzesi fakat burası ile ilgili son yorumlar, çok bakımsız ve gezilemeyecek durumda olduğunu yazıyordu. Kendim şahit olmadım ama yorumlara inanarak gitmedim.
TÜLOMSAŞ Müzesinin otoparkı mevcut değil ve müze Gar'a giden ana yol üzerinde. Bu sebeple bu çevreye araç bırakma şansınız yok. Müzeye giriş ücretsiz ve pazartesi günleri hariç, her gün açık. Müzeyi rehber olmadan gezme imkanınız var.
3. Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi:
Yıllardır önünden geçmeme rağmen, bir türlü gitme imkanı bulamadığım bu park, gezimin en keyifli ziyareti oldu. Hatta arka arkaya iki gün gittim:-) İlkinde yalnız, ikinci gün ise oğlumu da alıp, ona da bu güzel açık hava müzesini gezdirdim.
İlk olarak 1997 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi, Alp Havacılık ve ETİ gibi bazı kurum ve kuruluşların desteği ile İl Çevre Koruma Vakfı tarafından işletilmeye başlanmış ama bu vakfın 2005 yılında kapatılması ile işletme sorumluluğu 2011 yılına kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilmiş. Bu tarihten itibaren de Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne devredilerek halen hizmet vermeye devam ediyor.
İçeride yanlış saymadıysam 18 adet hava aracı ve 1 adet de yakıt tankeri sergileniyor. Hava araçlarından biri aynı zamanda kafe olarak hizmet veriyor. Bu süreçte kapalı.
Müzeye giriş ücretsiz ve yanlış bilmiyorsam pazartesi günleri hariç her gün açık. İçeride rehber olmadan kendi kendinize gezme imkanınız var. Aynı zamandan her araç için bilgilendirici tabelalar mevcut. Burası kesinlikle gezmenizi tavsiye edeceğim yerlerden.
Gelelim bu gezide gezemediğim ama daha önce ziyaret etme şansı bulduğum ve sizin de Eskişehir gezisi yapmanız durumunda görmeden dönmemeniz gereken müzelere.
Öncelikle belirtmek isterim ki; Odunpazarı bölgesinde ki müzelerin istinasız tamamı son 1,5 aydır kapalıymış ve ne zaman açılacakları da belli değil. Bu yüzden Eskişehir planınız varsa bu tip yerleri telefon ile arayıp bilgi almanızda fayda var. Sadece müzeler değil hemen her yer aynı durumda.
Hatırlatmakta fayda var, Odunpazarı bölgesinde yazacağım müzelere Google Maps ile ulaşmak çok kolay değil, çünkü konum bilgilerinin tamamına yakını hatalı. Güzel yanı ise hepsinin çok yakın yürüme mesafesinde olması ve sorduğunuz insanların size yardımcı olmak için gönülden çaba sarf etmeleri.
4. Ahşap Eserler/Sanatlar Müzesi:
Bu sefer kapalı da olsa daha önce gezdiğim ve gezmekten büyük keyif aldığım, güzel bir müze. Kurşunlu Külliyesi içerisinde yer alıyor ve 2015 yılında hizmete girmiş. İçerisinde 200'e yakın yerli ve yabancı sanatçılara ait ahşap sanat eseri sergileniyor. 2015 yılından itibaren de pandemi sürecine kadar 5 defa Uluslararası Ahşap İşleri festivalinin düzenlendiği çok başarılı bir müze.
Giriş ücreti çok düşük ve normal şartlarda haftanın her günü açık. Rehbersiz gezilebiliyor.
Buraya çok yakın Lületaşı Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi ve ETİ Şehir ve Göç Müzeleri de var. Ancak bunlar da süresiz olarak kapalı.
5. OMM (Odunpazarı Modern Müze):
Burası da bu gezide kapalı olan müzelerden ama daha önce gezdiğim ve inanın bugüne kadar başka şehirlerde ki müzeler dahil gördüğüm en iyi müze.
Çok yeni bir müze, hizmete giriş tarihi Eylül 2019 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesinde yer alan Odunpazarı evleri ile harika biri bütünlük içerisinde ve gerçekten farklı bir mimariye sahip.
Normal zamanda giriş ücreti 20 TL., Pazartesi hariç diğer günler açık ve rehber olmadan gezilebiliyor. Ayrıca flaşsız fotoğraf çekimine izin veriliyor.
6. Yılmaz BÜYÜKERŞEN Balmumu Heykeller Müzesi:
Dünyanın bir çok şehrinde bulunan Madam Tussaud müzesinin Ülkemizdeki ilk örneği olan müzede yaklaşık 200 adet heykel var. Ve tamamına yakını Sayın Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından yapılarak, müzeye bağışlanmış eserler.
Müze 2013 yılından beri hizmet veriyor ve muhtemelen Eskişehir'in en çok ziyaretçi alan müzelerinin başında geliyor. Ben ilk balmumu müze gezimi 2013 yılında Amsterdam'da Madam Tussaud'a yapmıştım ve gerçekten de çok etkilenmiş ve beğenmiştim. Ancak Eskişehir'de ki müzeyi gezdikten sonra gördüm ki ikisi arasında neredeyse bir fark yok. Bazen yorumlar da eleştiri dolu yazılar okuyor ve gerçekten çok üzülüyorum. 2013 yılında gittiğim balmumu müzesinin giriş ücreti o zaman 40 euro idi... Buranın ise değişmediyse 14 TL.:-)) Ayrıca tekrar iddia ediyorum orada ki müzeden hiç te aşağı kalır yanı yok!!! Yani eleştiri yaparken dikkat etmek ve saygı duymak lazım..
Müze şu an kapalı ama normal şartlarda giriş ücretli ve pazartesi günleri hariç diğer günler ziyaretçi ağırlıyor. İçeride bir iki bölümde kendi makineniz yada telefonunuz ile fotoğraf çekmek yasak. Burada sadece görevliler kendi makineleri ile çekim yapıp, isterseniz çıkışta ücreti karşılığı fotoğraflarınızı çıktı alıp size veriyorlar. Pandemi sonrası hafta sonu değil ama hafta içi burayı mutlaka gezmenizi öneririm. Çünkü hafta sonu giderseniz uzun giriş kuyruğu sizi bekliyor olacak:-)
Şimdide gelelim daha önce yerlerini gördüğüm ama ziyaret etme fırsatı bulamadığım ve şu an pandemi nedeniyle kapalı olan müzelere.
7. Osman Yaşar TANAÇAN Fotoğraf Müzesi:
Sanırım Eski Bina |
Ne yazık ki burayı bulmak beni epey bir uğraştırdı:-)) Google Maps, dediğim gibi bu bölgede epey bir zorluyor. İlk önce elimde telefon bayağı bir dolandım ve sonunda pes edip sormaya karar verdim. Sorduğum arkadaşlar bana yeni bir bina daha yapıldığını ama hangisinin hizmette olduğunu bilmediklerini söyleterek iki yeri de tarif ettiler. Yukarıda ki görsel ilk ama sanırım eski binası ve Kurşunlu Külliyesi içerisinde. Diğer bina ise Külliye dışında ama yaklaşık 80-90 metre ileride ve Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi yanında.
Kapalı olduğu için gezemedim ama açıldığında çok düşük bir giriş ücreti vererek giriş yapabilirsiniz ve normal şartlarda pazartesi günleri hariç her gün hizmet veren bir müze. Merak ettiğim müzelerden biri..
8. Eskişehir Kurtuluş Müzesi:
OMM yolu üzerinde dikkat etmezseniz göremeyeceğiniz bir müze. Burası da merak ettiğim müzelerden biri ve henüz ziyaret etme şansı bulamadım. Açık olduğunda çok düşük bir ücretle giriş yapılabiliyorsunuz ve normal şartlarda pazartesi günleri hariç her gün açık.
9. Eskişehir Ticaret Odası Müzesi:
3 Katlı ve tescilli bir konakta Eskişehir'in sanayi ve ticaret geçmişini anlatan bir müze. Normal şartlarda Pazartesi günleri kapalı, diğer günler ziyarete açık. Giriş ücreti olup olmadığını bilmiyorum ama bu bölgede bir kaç büyük müze hariç, giriş ücretleri 5 TL.yi geçmiyor:-) Burası da inşallah güzel günlerde tekrar gelip ziyaret edeceğim müzeler arasında.
10. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi:
Burası da en çok merak ettiğim müzelerden ve daha önce görmediğim bir yer. 2007 yılında hizmete girmiş ve ülkemizin ilk cam müzesi olma özelliğini taşıyor.
Normal zamanda giriş ücretli olup, pazartesi hariç diğer günler açık.
11. Eskişehir Kent Belleği Müzesi:
10 numaralı müze ile aynı bina içerisinde ve 2012 yılında hizmete girmiş. Gittiğim şehirlerde ki Kent müzeleri diğer müzeler içinde en çok ilgimi çeken müzelerdir. Kentin tarihini, gelişimini görebileceğiniz en güzel yerlerdir. Bu yüzden burası en çok merak ettiğim yerler arasında.
Normal şartlarda Pazartesi hariç her gün ziyarete açık. Sanırım giriş ücretsiz.
Benim Eskişehir'de kesinlikle görülmesi gereken müzeler listem bu kadar. Bu yazı da eksik kalan yerler olduğunun farkındayım. Ama güncellemeye açık bir yazı olarak burada kalsın. En azından liste, ulaşım ve görsel anlamında faydası dokunacak bir yazı olduğunu düşünüyorum.
Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.
26 Yorumlar
Yine güzel bir gezi olmuş verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Devrim dediğiniz otomobile bayıldım benim ayrı bir ilgim var bu tarihi modellere.Balmumu müzesindeki fikriniz ile bende aynı şeyi düşünüyorum gezide gördüğüm ve hayran kaldığım balmumu heykellerinde gerçeği tam anlamıyla yaşatmışlar adeta Amsterdamdaki ile hiç farkının olmadığı güzellikte buldum. Emeğinize sağlık bu yazı için tebrik ediyorum .....
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için. Pandemi sonrası yada süreç biraz hafiflediğinde Eskişehir gezileri çok daha keyifli olacaktır:-)
SilEskişehir'e bir kere geldim ama bunların hiçbirini gezemedim diyebilirim. O yüzden tekrar gelmek isterim :)))
YanıtlaSilKesinlikle tavsiye ederim, büyük keyifle gezebileceğin yerler:-) Keyifli hafta sonları.
SilUmarım bir gün benimde yolum buralara düşer çok istediiiim :)
YanıtlaSilİnşallah:-) Pandemi süreci çok olumsuz etkilemiş buraları. Ama yaza doğru keyifli olacaktır. Teşekkür ederim:-)
SilEskişehir'e eski işimde çok gider gelirdim, hiçbirine gidemediğim için hayıflandım şimdi ancak bundan sonraki süreçte gidebilirim diye düşünüyorum.
YanıtlaSilİnsan yaşadığı şehirdeki güzellikleri yada iş vb sebeplerle gidip geldiği yerlerin güzelliklerini genelde göremiyor sanırım:-) Pandemi biraz rahatlayınca ziyaret edersiniz inşallah.
SilEskişehir'e iki kez turla gitme imkanım oldu. Çocukken de Ankara'ya giderken uğrardık.Pandemi öncesi ne kadar da canlıydı, kalabalıktı. Özellikle Balmumu müzesinde çok kuyruk vardı. Havacılar müzesini çok beğenmiştim.Tabi Devrim'de çok etkileyci. Odun Pazarı bölgesi de çok güzel. Eskişehir yaşanılası bir şehir. Gece kalmıştık, geceleri de ayrı eğlenceliydi. Şu dönem geçerde umarım yine eski canlı günlerine döner Eskişehir ve tüm güzel illerimiz.
YanıtlaSilEskişehir gerçekten yaşanılası bir şehir, gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzel:-) Hepimizin temennisi bu yönde, bir an önce eski normallere dönebilmek:-) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
SilEşinizle hemşeri sayılırız, ben de Ankaralıyım. Nedense bir an eşinizin tatar olduğu düşüncesiyle bu his oluştu bende.
YanıtlaSilEti Arkeoloji Müzesi ve Balmumu Müzesi benim henüz gezemediklerimden. Bir türlü oralara sıra gelmedi nedense.
Eskişehir tam yaşanacak kent. Bunda Yılmaz Beyin katkısı büyük tabi. Ençok sanatsever bir kent olmasını seviyorum ben de...
Sevgiler.
Hissiniz yanıltmamış sizi:-)) Sanata verilen önemle birlikte Dünyanın En Güvenli 8inci Şehri olması da gururlandırdı bizi. Balmumu Heykelleri Müzesini görmemek inanın büyük kayıp ve inşallah en kısa sürede gezme imkanınız olur. Saygılarımla.
SilDört. yıl önce kısıtlı bir süre içinde gezip gördüğümüz şehir. Öyle ki görmeyi çok istediğim Porsuk Çayı'nı göremeden geldim. Tarif üzerine Sazova Parkı'na gittik. Sözüm ona Porsuk Çayı oradaydı:) Neyse, Odunpazarı'nı ve Balmumu Heykeller Müzesi'ni görebildiğime şükrettim. Yılmaz Büyükerşen'e ve olağanüstü bir kent haline getirdiği Eskişehir'e hayran olmuş biçimde döndük ama bulduğumuz ilk fırsatta kaldığımız yerden devam etme niyetindeyiz. Yazınız sayesinde keyifle gezerken bilmediğim pek çok şey öğrendim. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık:)
YanıtlaSilRica ederim, fayda sağladıysa ne mutlu bana:-) Dediğiniz gibi Eskişehir ciddi anlamda turistik bir şehir artık. Bir sonraki geziniz öncesi Eskişehir Gezi Rehberi Yazısını da okumanızı tavsiye ederim. Vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
Silmüzeler ilgimi çekmiyo ama şu ucakları bi görebilirim belki aklımda olsuun :)
YanıtlaSilİnanın bu müzelerin her biri, hem yetişkinler hem de çocuklar için ilgi çekici ve keyifli:-)
SilHocam bu müzeler niye hep pazartesi kapalı da diğer günler açık.
YanıtlaSilBütün şehirler de aynı sanırım:-)) Hafta sonu dahil açık olunca, temizlik-bakım-tutum ihtiyacını gidermek için bir gün seçiyorlar ve o da sanırım pazartesi:-))
SilAhşap Sanatlar Müzesi'ni kesinlikle görmek isterim. Bayılırım odunsal işlere. İzmir'de oymacılık kursu araştırmıştım bir dönem ama bulamamıştım. Eskişehir'e kar zamanı gelmeli. Fotoğrafları o zamanlarda çok estetik.
YanıtlaSilEvet o müze gerçekten de gördüğüm en iyi müzelerden birisi. İlginiz olduğu için sizi daha çok memnun bırakacaktır. Karlı fotoğrafları dediğiniz gibi daha estetik ama dayanılmaz bir soğuk oluyor:-))
SilOMM de o yapı ağaçtan mı işlenmiş, çok iyi gözüküyor. Güzel bir derleme olmuş emeğinize sağlık. Devrim otomobili canım araç hakkında bir sürü hikaye yazıldı çizildi. Her ne olursa olsun ne şekilde olursa olsun arkasında durulması gereken bir proje olduğunu düşünüyorum. Arkasında durmadığım her proje günümüzde görüyoruz birilerinin finans kaynağı oluyor. Bugün artık bir çok yerli web platformu yabancılaştı.
YanıtlaSilKaplan Bambu ismi verilen ve Japınyada bir dağdan getirilen özel malzeme. Temmuz 2021 a kadar da müzede sergilenecek, görmek için az vakit kaldı yani :-)) Biz üretici değil tüketici bir toplumuz, aynı zamanda az sayıda ki üreticilerin de değerini de bilmeyen... Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏
SilGözlerimden yaşlar geldi, o vilayette oturan ve sonrasında göçenler için hep ayrı bir yeri olur Eskişehir'in. Uzun bir süre orada kaldım, üstüne gezilerle olsun otostop ile olsun mutlaka uğradığım bir yer oldu bu şehir. Sitenizin başlığı da epey ilgimi çekti, sanırım sizi takip edeceğim :)
YanıtlaSilEskişehir anlatılacak değil yaşanacak bir şehir diye düşünüyorum ama yinede 2 ayrı yazı ile anlatmaya çalıştım:-) Beğenmenize çok mutlu oldum 🙏 Ben sizi takip etmeye başladım bile :-))
SilHepsini gezme fırsatımız oldu sakin bir şehir , emeğinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. En sevdiğim şehirlerden:-)
Sil