Basılı Kitap ve İnternet Savaşının Galibi | Hayat40tansonra

Bugün bir araştırma yazısı ile karşınızdayım:-) Gerçi bu araştırma yazısının verileri eğlenceli olmaktan ziyade düşündürücü ve sanırım biraz da Ülkemiz adına "üzücü" sonuçları olacak. Araştırmayı iki kategoride, zaman zaman Ülkemiz verileri ile dünya ülkeleri verileri arasında karşılaştırma yaparak yazmaya çalıştım. Çok vakit kaybetmeden başlayalım isterseniz.

Konumuz "2019/2020 Yılları Kitap Okuma ve İnternet Kullanımı Verileri" üzerine:-)

Fotoğraf Kaynak: Gerhard G./ Pixabay 

Öncelikle ilk kategori veriler OKUYAY (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) ve 2010 yılından beri bu alanda araştırma yapan Kadir Has Üniversitesi kaynaklarından alınmış olup, 2019 ve 2020 yıllarına aittir. İkinci kategori de ise We Are Social isimli sitenin her yıl yaptığı ve dünya çapında yayınlanan istatistiklerinden faydalandım. Bu veriler de 2020 yılına aittir.

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Unutmadan Kitap Okuma üzerine Türkiye'de en son 2011 yılında (verileri 2008 yılına ait) Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılan kapsamlı bir araştırma sonrası, 2019 yılına kadar bu konuda yapılmış detaylı tek bir kapsamlı araştırma mevcut değil. 2019 yılında OKUMA KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMASI isimli 100 sayfalık rapor hazırlayan OKUYAY isimli platform Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen resmi bir proje. Benim için kaynak olarak kullanılabilecek bir platform.

Bu sebeple önce bu 100 sayfalık raporun can alıcı ve dikkat çekici kısımlarına değinelim isterseniz.

Ülkemizde "KİTAP OKUYORUM" diyen insanların genel nüfusa oranı %64. Türkiye nüfusunun bugün yaklaşık 83 Milyon 615 bin kişi olduğunu kabul edersek, bu oran 53,5 Milyon insana denk geliyor. Kitap okuyorum diyen insanların ise; %54'ü kadın, %46'sı erkeklerden oluşuyor. Raporda birbirinden güzel soru ve ulaşılan ilginç ama üzücü cevaplar var. Gelin sorulara ve cevaplarına da bir göz atalım;  

Son 3 ayda kitap okudunuz mu?  

Genel nüfusun %36'sı son 3 ayda hiç kitap OKUMAMIŞ%34'ü sadece 1-2 kitap, %30'luk bir kitle ise 2 veya daha fazla kitap okuduğunu beyan etmiş. (Son 1 yılda hiç kitap okumadım diyenlerin oranı ABD'de %24, Avrupa Birliği genelinde ise %32)

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/ Pixabay 

İnanç veya ders kitapları dışında basılı kitap okuyor musunuz? 

%38'lik bir kitle "HAYIR, OKUMUYORUM" cevabını verirken (öğrencilerin bu orana katkısı büyük olabilir), %14'lük bir kitle "eskiden okurdum" cevabını vermiş. Genel nüfusun %44,6'sı ise bu soruya "EVET, OKUYORUM" şeklinde cevap vermiş.

Bu arada okurların bir kitabı satın almaya karar vermesine etki eden en önemli etken, kitabın konusu oluyormuş. Sonrasında ise sırasıyla, arkadaş tavsiyesi, kitabın yazarı ve türü, blog tavsiyeleri, çok satanlar bölümünde olması, fiyatı gibi etkenler geliyormuş. Siz ne dersiniz? Sizin için bir kitabı satın alırken en büyük etken hangisi ?

Okurlar kitap alış verişi için öncelikli olarak küçük yani bağımsız kitap evlerini tercih ediyorlarmış. Sonrasında ki sıralamada ise büyük zincir kitapevleri ve internet satış siteleri geliyormuş.

Fotoğraf Kaynak: Public Co/ Pixabay 

Ne sıklıkla kitap alıyorsunuz?  

Üzücü ama %40 hiçbir zaman cevabı vermiş bu soruya... %18'lik bir kitle yılda bir kez diye cevaplarken, %17'si altı ayda bir kez, %20'si ayda bir kez ve %4'ü haftada bir kez cevabını vermiş.

Evinizde kaç kitap var? 

Bu soruya verilen cevaplarda hayli ilginç; %7'lik bir kesim evinde hiç kitap olmadığını, %27'lik bir kesim 5-20 arası kitap olduğunu, %42'lik bir kesim 20-100 arası kitap olduğunu ve %16'lık bir kesim ise 100 üzeri kitap olduğunu beyan etmiş.

Fotoğraf Kaynak: PexelsPixabay 

Ayrıca "En son okuduğunuz kitap nedir?" sorusuna %47'lik bir kesim herhangi bir isim VEREMEMİŞ:-)

Yeni sorulardan önce gelin bir de en çok tercih edilen kitap türlerine ve diğer farklı istatistiklere bakalım;

Roman, öykü, şiir gibi kitaplar: %42, Dini Kitaplar: %34, Eğitim Kitapları: %19, Araştırma, İnceleme tarzı kitaplar: %15, Akademik Kitaplar: %9, Çocuk ve İlk Gençlik Kitapları: %7'lk oranlarda tercih ediliyormuş.

En çok "Nerelerde kitap okursunuz?" sorusunun cevabında ise EV ezici çoğunlukta.

Fotoğraf Kaynak: Anrita1705/ Pixabay 

Keyif için kitap okumayı GEREKSİZ BULANLARIN oranı %13. Yani inanması güç ama böyle bir kitle var Ülkemizde:-( Zorunluluktan kitap okuyan bu arkadaşlar sanırım iş sebebiyle kitap okumak zorunda olanlardır diye düşünüyorum.

Türkiye'de kitap fiyatlarını fazla bulanların oranı %53.

Dijital ekranlardan (tablet vb.) kitap okurum diyenlerin oranı %17.

Fotoğraf Kaynak: Juraj Varga/ Pixabay 

"İnternette bu kadar bilgi varken kitap okumak nedir:-))" diyenlerin oranı ise %19.

Bu arada kitap okuyanların büyük çoğunluğu aynı zamanda sosyal medyayı da aktif ve yoğun olarak kullanıyorlar tespiti de bir başka veri. İleride diğer araştırma kategorisinde bununla ilgili detayları da paylaşacağım.

Kitap Fuarı dendiğinde "O NE Kİ?" diyenlerin oranı %39. Ne olduğunu biliyorum ama bugüne kadar hiç gitmedim diyenlerin oranı %30. 

Fotoğraf Kaynak: Ahmad Ardity/ Pixabay 

İlkokul ve öncesi dönemde ders kitabı dışında kitabınız var mıydı? Ve kim alırdı? 

Bu soruya verilen cevaplar aslında diğer birçok sorunun yada genel anlamda kitap okuma probleminin kaynağını gayet iyi açıklıyor...

Cevabı "evet, vardı ve ailem alırdı" diyenlerin oranı %35. "Okuldan okuma kitabı verirlerdi" diyenlerin oranı ise %19. "Başkaları verirdi" diyenler %8 iken "HAYIR, YOKTU" diyenlerin oranı tamı tamına %45...

Çocuklarınıza kitap okuyor musunuz?

%39 HİÇBİR ZAMAN... %21 NADİREN... %18 BAZEN.. %16 SIK SIK ve %7 HER ZAMAN..

Fotoğraf Kaynak: StockSnap/ Pixabay 

Dediğim gibi sorunun kaynağı en çok da son iki soruda açıkça belli oluyor diye düşünüyorum.

Gelin bu araştırma ile ilgili son birkaç veriye daha göz atmaya devam edelim. Kitap okuma sıklığının Bölgelere göre dağılımı;

Ege Bölgesi: 4.1 
İç Anadolu Bölgesi: 2.3 
Marmara Bölgesi: 2.2
Güney Doğu Anadolu Bölgesi: 1.8 
Karadeniz Bölgesi: 1.4 
Akdeniz Bölgesi: 0.9
Doğu Anadolu Bölgesi: 0,8

Son olarak da yeni yayınlanmış ve yabancı birçok kaynakta rastladığım bir veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum;

Dünya genelinde özellikle pandemi döneminde haftalık olarak kişi başına kitap okumak için ayrılan zamanlar ile ilgili bir çalışma yapılmış ve Türkiye bu verilerde "haftalık 5,54 saat" ile "18nci sıra"da (2020 yılı). Bu listenin birinci sırasında Hindistan yer alıyor ve bu süre kişi başı haftalık 10,42 saat

Bu arada ilave bir bilgi Türkiye'de son bir yılda kitap satışları %30 oranında artmış görünüyor.

GELELİM 2NCİ ARAŞTIRMA KATEGORSİNE; İNTERNET KULLANIMI:-)

Yazımın başında da belirttiğim gibi "We Are Social" isimli internet sitesinin yapmış olduğu istatistik bilgilerinden faydalanarak yazıma devam ediyorum. Türkiye'de 2020 yılı sonu verilerine göre 62 milyon internet kullanıcısı var.  Dünyada bu rakam 4.54 milyar (Dünya nüfusu 7.75 Milyar ve bu oran %59)

Fotoğraf Kaynak: 377053/ Pixabay 

Ve internet kullanıcılarının 54 milyonu aynı zamanda sosyal medya kullanıyor. (Dünyada bu rakam 3.8 Milyar). Ülkemizde bir gün içerisinde internette vakit geçirme süresi 7.5 saat.. İnsanlar ne zaman uyuyor ve ne zaman çalışıyor, ne zaman yemek yiyor anlamak gerçekten zor:-) Dünya genelinde ise bu rakam ortalama 6 saat 43 dakika.

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Bu 7,5 saatten daha vahim verilerde mevcut tabi ki:-) Sosyal medya ve televizyon başında geçirilen süre yaklaşık 3 saat, online müzik dinlemek için ayrılan süre ise yaklaşık 1,5 saat. Son olarak da oyun oynamak için harcanan süre için 1 saat.. Unutmadan Ülkemizde internet kullanıcılarının %88 'i herhangi bir cihaz (mobil, tablet yada masaüstü bilgisayar) üzerinden oynuyor. 

Fotoğraf Kaynak: DrMedYourRasenn/ Pixabay 

Sosyal medyayı kullanan insanların yaş aralığı çoğunlukla 25-34 yaşlar arası. 38 Milyon kullanıcı ile İnstagram sosyal medya kullanımı açısından birinci sırada. Onu 37 Milyon kullanıcı ile Facebook ve 11.8 Milyon kullanıcı ile Twitter takip ediyor. Bu arada sosyal medya kullanıcısı olarak erkek kullanıcı sayısı kadınlardan daha fazla. 

Sosyal medya ile ilgili şu verileri de ilginç bulabilirsiniz. Dünyada en çok İnstagram kullanıcısının olduğu 6ncı ülkeyiz. Avrupa da ise ilk sıradayız. Twitter'da ise 7nci sıradayız. Snapchat denilen uygulamada bu yıl ilk defa ilk 10'a girerken, Facebook'ta 12nci sıraya gerilemişiz:-)

Ülkemizde her 10 kişiden 9'unda cep telefonu var ve bunların da %89'u akıllı telefona sahip.

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/ Pixabay 

Her iki kategoride de yaptığım araştırma sonuçlarını olabildiğince yorumsuz ve tarafsız olarak sizlerle paylaşmaya çalıştım. Öyle tahmin ediyorum ki teknolojik gelişmelerin hayatımıza olumlu anlamda katkılarının yanı sıra, toplumdan neleri alıp götürdüğü de açıkça belli oluyordur. Varsa sizin de bu fikirleriniz yorumlarda dinlemek isterim:-) 

Ayrıca bu yazının daha çok kişiye ulaşması için çevrenizdeki insanlara da tavsiye ederseniz memnun olurum:-)

Yorum Gönder

70 Yorumlar

  1. Bu aralar kendimden bahsedeyim çok az kitap okumaya fırsatım oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönemsel azalmalar illa ki olacaktır, önemli olan bırakmamak:-)

      Sil
  2. Okumayı sevdirmek lazım ama nasıl :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji ile savaşmak çok zor hocam:-) Adapte etmenin yollarını bulmak lazım.

      Sil
  3. Gerçekten çok emek harcayarak çok kapsamlı bir yazı yazmışsın. Konu hakkında o kadar çok veri toplayıp araştırma yapmışsın ki. Emeğine sağlık. Bu yazıyı yazabilmek için epey zaman harcamış olduğunu görebiliyorum. Büyük sabır işi. Herkes okumanın öneminin farkında fakat hayat bizi öyle bir hale getirdi ki. Sadece yapmakta zorunlu olduğumuz şeyleri yapıyoruz. Zorunlu olmayan şeyler her daim ikinci planda kalıyor. Birde keyif meselesi. İnsanlar dizi izlerken güzel vakit geçiriyor ve geçicide olsa mutlu oluyor. Fakat okumakta mutlu ediyor ama emek ve zamana bağlı. Ve uzunca bir sabra. Herkes gönlünde olana meylediyor. Bence şuan ki okuma oranları gelecek on yılda belkide yüzde 80-90 daha azalacak. Hayat, teknoloji ve diğer bir çok etmen bizi buna zorluyor ve her gün bu yönde manipüle ediliyoruz. Tekrar emeğine sağlık. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

      Dediğiniz gibi kitap okumak keyfiyet ama bunun yanında kattığı çok fazla şey var. Başta kelime dağarcığımızın artıp kendimizi daha iyi ifade etmek gibi, yada hafızamızı kuvvetlendirmek gibi. Diğer aktivitelerin hayatımıza kattıkları belki tartışılabilir:-)

      Ve bu oranların azalacağı konusunda sizinle hem fikirim.

      Velhasıl okuduğunu anlamakta zorlanacak, cümlelerini kısa ve bazen anlamsız kuracak bir nesil geliyor:-) Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  4. Kitapçı gezmeyi çok severdim ama artık ben bile internetten alıyorum kitaplarımı. Şu ara evde okumadığım klasikleri okuyorum. Okuma alışkanlığı içten gelen bir alışkanlık, sevgi, tutku. Sonradan da öğrenilebilir.Okullarda zorlamadan bu alışkanlık edindirilebilir. Arkadaşlar birbirine teşvik edici olabilir. Ama işte şu eldeki telefon, olayı biraz sekteye uğratıyor. Ama gün uzun ,kitaba da yeterli zaman verilebilir, yeter ki okumak isteyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapçı gezmenin yeri gerçekten çok farklı ama bu süreçte mecburiyetler olduğu için internetten alış veriş büyük kolaylık ve riske girmeye pek gerek yok:-) Teknoloji ile kitap okuma işini adapte etmek belki çocuklarımız için bir çözüm olabilir.

      Arkadaşların teşvik etmesi konusunda sizinle tamamen aynı fikirdeyim ve bu blog ailesi bunun için tam da doğru yer diye düşünüyorum:-)

      Çok teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  5. Şu ""İnternette bu kadar bilgi varken kitap okumak nedir:-))" diyenlerin oranı ise %19." veri karşısında ne diyeceğimi bilemedim :) Dijital ortamdan okuma konusunda eskiden ben de çok katıydım; ama malum okul kitapları için dolar bu kadar yüksekken basılı kitap almak mümkün değil :) Gerçi onları e-kitap olarak da alamıyoruz. Yeni baskılar çıkıca eskilerini bulabileceğimiz siteler sayesinde indiriyoruz. E-kitap için bile 20 dolar ödeyeceksek zaten yemek yiyemezdik :D
    Evde olduğum süre boyunca ben de sosyal medya kullanımını çok artırdım. Çözümü var neyse ki. Elim en çok Instagram'a gidiyordu, telefonuma dedim ki 20 dakika geçince kilitle uygulamayı :) Zamanla da alıştım, artık 20 dakikaya ulaşmıyor bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de böyle bir kitle var ve traji komik bir durum:-))

      Benim oğlum henüz ilkokul öğrencisi ve onun okul kitapları için verdiğimiz ücretleri aklıma getirince sizinkileri düşünemiyorum bile:-( Daha zor günler bizi bekliyor gibi bu konuda:-))

      İnstagram için böyle bir yöntem olduğunu bilmiyordum, benimde böyle bir şeye ihtiyacım var:-))

      Teşekkür ederim değerli yorum için.

      Sil
  6. Çok keyifli ve gerçekleri ortaya koyan bir yazı olmuş, insanlar sosyal medyaya bu kadar vakit nasıl ayırabiliyor anlamış değilim, ben günlük 15 dakika ayırmakta zorlanıyorum. Dijital kitap okuyanların oranı bayağı yüksekmiş ben o kadar beklemiyordum. Kitap okuyan ve sık kitap okuyan azınlık bir kitle olduğumu görünce üzüldüm. Keşke bu oranlar daha iyi olsaydı. Ancak oranlar o kadar da vahim sayılmaz tabi kitap okuyan bir toplulukla karşılaştırılmadıkça, az çok yine millet bir şeyler okuyor yani, ben bu oranların gelecekte daha da düşeceğine inanıyorum. İnternette bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça kitapların değeri maalesef azalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medya konusu, doğru ve zaman kısıtlı kullanıldığı sürece faydalı hale getirilebilecek bir mecra ama benimde sizin gibi gördüğüm çok fazla ve faydasız olarak kullanıldığı yönünde.

      Digital ekranlardan kitap okumayı savunanlardanım, çünkü teknolojiye direnmek gerçekten zor ve bunu bir şekilde günlük hayatımıza olumlu katkı sağlayacak şekilde adapte etmeliyiz diye düşünüyorum.

      Pandemi süreci aslında basılı kitap okunma oranını arttırmış gibi görünse de bende bu oranların ileride olumsuz anlamda daha da düşeceği fikrinize katılıyorum:-(

      Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  7. Öncelikle teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

    Pandeminin etkisi ile online alışverişler iyice arttı ve kitap alış verişinin de buna dahil olması gayet doğal ama yine de kitapevinde dolaşıp kitaplara dokunmanın yeri bambaşka:-)

    Bende farklı olarak çok satanlar bölümünden başlama gibi bir huy var:-) Sanırım gündeme olan merakımdan.

    Bu blog ailesi sanırım bu oranların "okuyanlar" adına üst noktasındaki arkadaşlar ve böyle bir ailede olmak büyük keyif:-) Keyif veren bir aktivite hepimize farklı anlamda fayda sağlıyor.

    Teknolojiyi buna adapte edebilirsek problem çözülecektir ama dediğiniz son kısım var ya:-)) Aynı ortamda herkesin telefonuna gömülüp, ortamla ilişkisini kesmesi... Bu gerçekten çok üzücü:-(

    Tekrardan çok teşekkür ederim:-)

    YanıtlaSil
  8. Uzun süre boyunca bir araştırma yapılamaması ne kadar üzücü... Bu kadar insanlarından bu konuyu hayatlarından uzak tutması :/

    Yeni nesil için biraz daha umutluyum ben, anne ve babalar kendileri okumasalar bile çocuklarının kitap okumasını destekliyor gibi sanki...

    Çok güzel bir yazı olmuş, emeğine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde ilk dikkatimi çeken konu bu olmuştu. Uzun zamandır konu ile ilgili bir rapor, araştırma yapılmamış olması:-( Allah'tan konuya önem veren, ciddiyetinin farkında olan sivil toplum kuruluşları var.

      Yeni nesil sizler gibi okuyan insanların teşvik ve çabası ile inşallah belli bir seviyede kalacak. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  9. Bu kitap okuma kategorisine "Evde 3 tane haylaz çocuğu olup, yeteri kadar kitap okuyamayanlar" şıkkı da eklenmeli:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) Bu gerçekten geçerli bir mazeret, ben bir tane ile uğraşmakta zorlanırken, 3 tane afacanı hayal edemiyorum:-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  10. Kitap okuyorum diyenlerin oranı beklediğimden yüksek çıktı. Ama evdeki kitap sayılarına baktığında biraz çelişki var gibi. Sürekli kitap okursan ya kütüphaneden alacaksın ya satın alacaksın. İlk soruy ne kadar kişi doğru yanıt vermiştir diye merak etmekten kendimi alamadım.
    Kesinlikle çocuklara kitap okumalı, onların yanında da okumalı. Eskiden tv vardı. Şimdi bir de akıllı teller, sınırsız internetler. O ekranların mahkumu oldu insanlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek tabi ki her yanıt verenin doğru olmama ihtimali de söz konusu ancak insanların bir kitabı bitirme süreleri, kitap alma sıklıkları, evinde kitap olmasa da okuyor olma ihtimalleri gibi bir çok parametre göz önüne alındığında yada düşünüldüğünde oranların farklı çıkması normal gibi.

      İnternetin hayatımızda ki yeri her geçen gün artmaya devam ediyor. Umarım bunu günlük hayatımıza olumlu anlamda adapte ederek, olumlu yönlerinden yeterince faydalanabiliriz.

      Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  11. Yine çok bilgilendirici bir yazıyla karşımızdasınız. Ama ne yazık ki veriler çok vahim. Bir kaç gün önce sosyal medyada kitap fiyatlarının pahalılığı hakkında tagler görmüştüm. Evet inanılmaz pahalı. Herkes geçim derdinde bu yüzden insanlara kitap almak gereksiz ve pahalı geliyor ancak bana göre aynı kesim sigarasından ödün vermiyor bu anlamda... Yani bazı şeylerden fedakarlık etmezsek bazı şeylere ulaşamayız anca bu bilinçte olursak bir yerlere gelebiliriz. Arkamızdan gelen kuşak tamamen internet, oyun bağımlısı bu çok üzücü geliyor bana. Okumak insanlara zor geliyor. Küçüklükten aşılamalıyız bence bu durumu...Ağaç yaşken eğilir diye boşuna demiyorlar. Evet sosyal medya hayatımızın bir gerçeği artık ama kitaplar her daim bizlerle yaşayacak olan efsaneler... Kitap kokusunu sevmeyen var mıdır aramızda acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap kokusunu sevmeyen, kitapevlerinde kitap karıştırmayı sevmeyen sanırım yoktur:-)

      Kitap fiyatları konusunda sizinle hem fikirim. Ayrıca ciddi bir çelişki var dediğiniz gibi. Nelere ne paralar harcanırken belki de çok şikayetçi olmamak lazım. Ya da itiraz, tepki mantıklı olmalı:-))

      Teknolojiye, internete direnmek imkansız, bu yüzden günümüze adapte etmekten başka şansımız yok. Siz ve sizin gibi değerli insanların duyarlılığı ve bilinçli olması ile kitap okuma alışkanlığı bizlerden çocuklarımıza geçecektir. Bundan hiç şüphem yok.

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim:-)

      Sil
  12. Bana göre ikisi de lazım hocam, kitapta lazım, internette lazım. Yeni nesil bir çocuğa zaten bırak interneti kitap oku, oku, oku diye üstelemek yanlış bir hareket olur çocuğun kitap okuyası varsa da okumaz. Bunun en temelinde ailelerin ellerine kitap almaması yatıyor. Çocuğa örnek teşkil etmek lazım bir yerde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın hocam. Bu yüzden de ben teknolojinin konuya adapte edilmesini savunuyorum. Evet kitap okunmalı ama bu zorlama ile olacak bir şey değil dediğin gibi. Eğer tablet vs bağımlılık seviyesinde ise oradan okumaya yönlendirecek çözümler bulmak lazım.

      Teşekkür ederim güzel yorumun için:-)

      Sil
  13. hıms tabi bu yazıyı bir ara bloguma koyayım, kitap alımı için küçük kitapçıların seçilmesini ilginç buldum ve hoşuma gitti, diğer veriler hoş değil :) sosyal medya kullanımındaki öncülüğümüze de şaşırdım vallası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-) Benim tercihim zincir kitapevleri olsa da, küçük kitap evlerinin devamlılığı önemli ve oraların keyfi bir başka:-)

      Sosyal medya kullanıcı sayısı ve kullanım zamanına benim katkım da fena sayılmaz:-))) Ama belirli bir amaca yönelik tabi ki:-) Keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  14. Kitap fiyatları bu haldeyken kitap almak cidden zor. Kampanya kapsamında indirimde olan kitaplar haricindeki kitaplara bakmıyorum bile. İndirimden alıyorum. E kitapları da seviyorum. Okuması kolay oluyor.
    Kitap okuma yüzdesi bana çok kötü gözükmedi. Umarım önümüzdeki yıllarda gelişen teknoloji, kitap okumayı teşvik edici şekilde ilerler. Bu illa basılı kitap olmak zorunda değil. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorum için:-)

      Bende teknoloji ile adapte edilmiş bir sistem taraftarıyım. Diğer türlü başa çıkmak artık imkansız. Siz, ben, diğer arkadaşlar alışkanlıklardan dolayı basılı kitap okumayı sürdürebiliriz ama yeni nesilde bunu sağlamak çok ama çok zor..

      Keyifli hafta sonları:-)

      Sil
  15. %40ın hiçbir zaman kitap okumamış olması ne fena.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha da artmaması ümidi ile:-( Ama gidişat artacağına işaret ediyor..

      Sil
  16. Dergi konusunda bende artık uygulama kullanıyorum. İlgi alanıma giren yayınları oradan takip etmek yada ulaşmak çok daha kolay oluyor.

    Kitaplarda dediğiniz hususlara dikkat etmek gerekiyor bence de. Özellikle din, inanç konusunda yanlış kitapların okunması, bilinçsizce alınması sıkıntılı bir durum.

    Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

    YanıtlaSil
  17. Benim kitap seçimimde yazarlar baskın geliyor. Okuyacağım kitabın ilk yazar araştırmasını yapıyorum ama nadiren de merak amaçlı aldığım kitaplar oluyor. Kitap almak için ise kitap fuarlarını, kütüphaneleri (aslında kütüphaneler gençler adına çok iyi oluyor geri teslim etmek şartıyla bir çok kitaba ulaşım sağlayabiliyoruz.) ve pasajda bulunan sahafçı abiyi ziyaret ediyorum. Kitap alımı yaparken hoşnut olduğum şey ise rafların arasında dolaşıp muazzam kokuyu içime çekmek oluyor ki bence kişiye dinginlik veriyor. Paylaşımınız bilgilendirici ve farkındalık oluşturucu emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Aslında yazıyı okuyan ve yorum yapan tüm arkadaşlarım bu konuda hassas ve duyarlı insanlar.

      Umarım asıl ulaşması gereken kişilere ulaşarak farkındalık oluşturabilir. Farklı farklı çalışmalar olsa da ikisinin bir arada olduğu bir araştırma görmemiştim ve bu anlamda iyi oldu diye düşünüyorum:-)

      Tekrardan teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  18. Kitap okumaya ilgi duyduğunuz konu hakkında iyi ve ayrıntılı yazdınız, bu ilginç bir gerçekler tartışması.
    Ülkemde fiziksel kitap okumaya olan ilgi azaldı, günümüzde daha fazla insan internetten herhangi bir okuma ve bilgiye erişiyor.

    Endonezya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ben teknolojinin günümüze, günlük yaşantımıza olumlu yönde adapte edilmesini savunuyorum. Bu sebeple dijital kitap okumanın iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Çok teşekkür ederim.

      Türkiye'den saygılar, selamlar:-)

      Sil
    2. Rica ederim dostum.
      Size katılıyorum. Daha önce diğer gönderilere yorum yapmayı denedikten sonra bu gönderiye yeniden yorum yapmayı denedim, ancak başarıyla yüklenmedi. Artık blogumda Takip Et düğmesini etkinleştirdiğime göre, blogumu takip etmek için isteklerinizi beklemekten çok mutlu olacağım. Ben söylemeden önce çok teşekkür ederim

      Sil
    3. Evet takip et butonunu görebiliyorum ve artık takipteyim:-) Yeni yazıları merakla ve heyecanla bekliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
    4. Çok teşekkür ederim arkadaşım l.
      Gününüz her zaman mutlulukla dolu olsun.
      Endonezya'da sizler için Türkiye'de benden bir kucaklaşma.

      Sil
  19. Yazınızı dikkatle okudum. Öncelikle bu kapsamlı araştırma için teşekkürler.
    Sorulan sorular çok yerinde. Verilen yanıtların her ne kadar yüzde yüz gerçeği yansıtmasa da geneli yansıttığına inanıyorum (Hatta bazı yanıtlara ders kitaplarının dahil edildiği de olabiliyormuş).
    Ülke olarak akıllı telefonlara merakımızı açıklayamıyorum. Kullanım oranı düşmüyor, artıyor. Keşke bir de sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanlara akıllı telefonunun fiyatını sorsalardı keşke, yanıtları eminim ki dudak uçuklatırdı. Kimse sıradan bir telefonu olsun istemiyor.
    Demek ki sosyal medya kullanım oranlarımız da çok feci halen. Büyük çoğunluk yediğini, içtiğini, güncel hayatını orada paylaş maya devam ediyor.
    Kitap okuma oranlarına sözüm pandeminin okuma oranlarını düşürdüğü. Pandemi süresince okuduğum kitap sayısı 5 maalesef:(
    mış gibi yapanların çoğunluğu her daim yalnız. Doğru dürüst cümle kurabilme yeteneği ve imlâdan bihaber oluşları kendilerini açık eden bir ölçüt bence. Yaz yaz bitmiyor.

    Çok kapsamlı bir konuya el atmış, büyük bir sabır ve emek harcayarak kaliteli bir araştırma yazısı oluşturmuşsunuz. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Dediğiniz gibi verilen yanıtların ne kadarının tam olarak gerçek olduğu muamma. Ama en azından yıllar sonra da olsa birilerinin bu konu üzerine düşmesi ve bir rapor hazırlama çabası başlı başına güzel bir şey.

      İnanın akıllı telefonlar için verilen yüksek rakamlar beni de çok şaşırtıyor. Paranız varsa en pahalı olanı alırsınız (ki bu da çok doğru değil) ama 2-3 maaşını bir telefona bağlayıp, taksit çılgınlığında boğulan arkadaşlara gerçekten çok üzülüyorum. Hele ki telefonun bir sosyal statü göstergesi olduğunu düşünenlere daha da üzülüyorum:-(

      Sanırım pandemi süreci sosyal medya kullanımını artırdı. Evde geçirilen uzun süreler okuma konusunda biraz zorlamaya, sosyal medyada ayırılan vakti uzatmaya başladı. Umarım en kısa zamanda her şey eski normallere yakın hale döner.

      Değerli yorumunuz için tekrardan çok teşekkür ederim, saygılarımla:-)

      Sil
  20. Okurken şaşırmadığım bir yazı oldu. Okumada 18 nedir yahu ama internete gelince alkış bize. Yazınız çok faydalı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için. Oranlar vahim:-(

      Sil
  21. Teşekkürler, faydalı bir yazı ama sonuçlar ülkemiz için umut kırıcı. Ben kitap seçerken konusuna dikkat ederim genel olarak. Popüler olması seçimimde son sırada. Sosyal medya kullanımım sıfıra yakın düzeyde. Nüfusunu dikkate aldığımda Hindistan'ın okuma oranı beni şaşırtmıştı ilk kez duyduğumda. Dünyada okuma oranının belirlenmesinde kutsal kitapları araştırmanın dışında tutmak gerektiğini düşünüyorum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Kutsal kitaplar konusunu hiç düşünmemiştim ve açıkçası kulağa çok mantıklı geliyor. Tabi Dinlerin ana kitaplarını kastettiğinizi düşünüyorum. Diğer türlü, türev kitaplar oranlara dahil edilebilir gibi geliyor bana:-) Sosyal medya konusunda sizi gerçekten tebrik ediyorum ve bu konuda sınırlarını bilen yada hiç kullanmayan insanlara gerçekten büyük saygı duyuyorum. Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  22. Maalesef ben de bu iki araştırmayı doğrulayan bireylerden biriyim. Kitap okumak için vakit ayıramıyoruz ancak malayani için bol bol vakit ayırabiliyoruz. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman anlamsız olduğunu düşündüğümüz şeylerde kafamızı dinlemeye yada rahatlamaya sebep olabiliyor:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  23. sonuçlar çok da şaşırtmadı:( bence yeni nesil daha çok okuyor yada ben buna inanmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçlara açıkçası bende çok şaşırmadım :-) Yeni nesilin daha çok okuduğu kısmına bende inanmak istiyorum ama tam olarak da bilemiyorum :-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏

      Sil
  24. Çok detaylı ve çok guzel bir yazı olmuş sadece okumakla yorum yapamam zor biraz nor alacağım
    Ama küçük kitapçıdan kitap alırım biraz yalan sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuz için:-)) Bulmak ve sormak lazım ankete katılanlara:-)) Keyifli haftalar.

      Sil
  25. I'm amazed how many people don't even read. I read books all the time. We have no tv and don't watch movies. My wife likes both ebooks and physical books. I don't care for ebooks because I don't care to have to look at another screen. Reading is good and a lot of people in Ireland are readers which is good too. Keep up your good research and thanks for sharing and having a good subject for conversation. Have a great week!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're very kind and I'm very happy for your comment.

      Reading books on tablet is not my choice too but it can be a good alternative to encourage children to love reading:-) It is really difficult for children to resist technology today.

      Have a great week too and thx for visitng my page:-)

      Sil
  26. Completely agree on the importance of reading books ... while someone is reading a book or a newspaper, he is compelled to think. Books pave the way to immagination and creativity.

    Thanks for visiting my blog and leaving a comment.

    Regards,

    Giorgio

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are completely right about what you said and I agree with you. I hope our habits don't change in the future 🙏

      Thank you so much for visiting my blog and your great comment ☺️🙏

      Sil
  27. Gerçekten bu rakamlar hiç iç açıcı değil. Zaten ''okuma özürlüsü'' olduğu bir toplumuz. Okuduğunu anlama, düşüncelerini karşısındaki kişiye anlatamama... Eğer bu durum tam tersine dönmezse işimiz çok zor... 😐

    YanıtlaSil
  28. Sizinle tamamen aynı fikirdeyim. Herşeyin başlangıcı okumak, okuduğunu anlamak ve karşınızdaki insanla sağlıklı iletişim kurabilmek. Bu da kitap okuma ile pekiştirilen bir şey.

    Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek her zaman. Sizi de böylece tanımış oldum. 😄😃

      Sil
  29. Ben hiç kitap okumam diye övünen insanlar gördüm. Şaka gibi :( Kitabın konusu, tavsiyeler, yazarı, çok satanlar bölümünde olması, fiyatı gibi bir çok nedenle kitap alabilirim. Ayrıca Türkiye'nin en çok kitap okuyan bölgesinde yaşamak hoşuma gitti. İl olarak da sanırım Muğla'ydı.
    Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle değerli yorumunuz ve vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim 🙏 Şaka gibi ama tuhaf bir gerçek we çok üzücü :-( Bölgelere göre okuma istatistikleri beni açıkçası şaşırtmadı :-) Gurur duymakta sonuna kadar haklısınız 🙏

      Sil
  30. İyi geceler. Ziyaret ettiğiniz için teşekkürler, mükemmel çalışmanız için tebrikler, sizi Blogger'ımı takip etmeye davet ediyorum.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/2021/02/praia-de-itaipu-videos-niteroi-rj.html?m=0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for visiting my blog too 🙏 your blog is great and I'm happy to follow you 🙏☺️

      Sil
  31. Günaydın sevgili dostum, Türkiye'nin arkeolojik alanlar açısından çok zengin bir ülke olduğunu biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Türkiye tarih boyunca çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülke ve bu sebeple çok fazla tarihi yapının olduğu bir yer. Teşekkür ederim ve mutlu haftasonları:-)

      Sil
  32. Faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Eklemek istediğim şey: Kitap okumama oranları vahim bir durumu gösteriyor ama kitap okumayanlardan bu açığını söyleşi, program, panel dinleyerek kapatanları gördüm. Okuyarak kesinlikle öğrenemiyorlar hatta okuyamıyorlar ama dinlediklerini de iyice düşünüp özümsüyorlar ve öğreniyorlar. Sanırım görsel, işitsel hafızayla ilgili bir durum. Ben de dinleyerek bazı konuları anlayamam, sıkılırım dinlemeyi ama okumayı severim. O nedenle kitap okuyamıyorum diyenleri anlamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de hiç bu yönüyle düşünmemiştim ve farklı ama çok mantıklı bir yaklaşım. Yaklaşımdan ziyade bir gerçek demek daha doğru sanırım:-) Teşekkür ederim hem ziyaretiniz hemde değerli katkınız için:-)

      Sil
  33. %13 lük kısımdayım sanırım :) kişi kendini tanımadıkça istediği kadar kitap okusun fayda etmez..Kitap okumak kişiye göre değişir ama ben çok seçiciyim ve bu yüzden toplasam 100 kitap okumuşumdur..Mesela yılda 300 kitap okuyan bir çocuğu normal göremiyorum, yada okuyan yetişkinlerde onca okumaya göre güzel bir davranış..Adam son model arabasından ünlü bir yazarın kitabı elinde çıkıyor ve sigarasını ayakkabısının altında söndürüyor herşey bitti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel bir yorum yapmışsınız, okumuş olmak için yada gösteriş olsun diye kitap taşımakla olmuyor bazı şeyler... Kitap okumanın, gerçekten okumanın hepimize kattığı değer farklı. Ama sanırım en büyük ve ortak katkısı, düşünen bireyler, okuduğunu anlayabilen, düzgün konuşup, derdini anlatabilen bireyler olmamızı sağlaması. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-)

      Sil
  34. Çok verimli bir yazı olmuş, teşekkürler. Ben internetten kitap okumayı sevmiyorum, basılı olması lazım. Gözlerimi çok yoruyor ve sürekli kayan bir ekran başımı ağrıtıyor.
    Okuma oranları düşük ama eskiye göre daha fazla okuyoruz sanki. Tabi ne okunduğu da, okunan şeyin kalitesi de önemli. Artık o kadar çok yazar ve eser var ki neyi seçeceğimi şaşırıyorum.
    Kpss ve yds hazırlanırken roman okumam pek. Çünkü güzelim romanları okumak varken derse niye çalışayım diye düşünüyorum, kötü etki yapıyor. :))
    İşe başlarsam çokça kitap almayı düşünüyorum. İşsizlik malesef bunu da etkiliyor. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap fiyatları gerçekten arttı.. Zaman zaman yapılan indirimleri, sergileri takip etmek lazım:-) Basılı kitap okumak çoğu arkadaşımın tercihi ama az da olsa elektronik cihazlardan da okumayı tercih edenler oluyor. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-) İnşallah en kısa zamanda işe başlarsınız.

      Sil
  35. Sağlam bir ekitap koleksiyonum olmasına rağmen basılı bir yayını okumanın bence daha rahat olduğuna inanıyorum. Bu tamamen alışkanlık sanırım.

    Ekitap olarak, özellikle de pek çok yabancı yayını bulabiliyoruz. Piyasadan kalkmış Türkçe yayınla ve beni etkileyen makaleler. Makaleler kısmı çok çok olumlu. Pek çok kaliteli araştırma var, inanılmayacak bir etkileşim sağlıyor. Örneğin,

    Osmanlı döneminde Türkçenin Sırp gramerine etkisi gibi bir araştırma sonucunu internetten buldum, translate üzerinden çevirdim ve tekrar bir ekitap haline getirdim. Bu basılı bir yayın olsa ne olduğunu anlamazdım bile.


    Ama basılı bir yayın... Alışkanlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam dilbilimi konusunda ki hassasiyetini biliyorum:-) Bu konuda zaten basılı kaynak bulmak, bulsan ulaşmak/edinmek, hadi edindim anlamak dediğin gibi zor:-) Yerine göre değerlendirmek, faydalanmak lazım kaynakları. Teşekkür ederim değerli yorumun için.

      Sil