Avrupa'nın En Büyük Doğal Yaşam Parkı | Ormanya Gezi Rehberi

 

Ormanya

Genel; 

Bu yazıyı bir yerlerden hatırlıyorum, sanki daha önce yazmıştın diyenleriniz olduğunu duyar gibiyim:) Evet haklısınız, blog yazmaya başladığım ilk zamanlar gezi yazısı yazmak konusunda gerçekten amatör olduğum dönemlerdi. Ve o dönem Ormanya ile ilgili de bir gezi yazısı yazmıştım. Ancak daha sonraları o yazının sizler için faydalı olmadığını, Ormanya'nın hak ettiği değeri bulmadığını düşündüm. 

Bu sebeple de 09 Mart 2021 tarihinde özel olarak ziyaret ettiğim ve sizlere gerçekten faydalı olacağına inandığım, Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkının hakkını verecek bir yazı yazmaya karar verdim.

Ormanya Yürüyüş Parkurları

2018 yılından beri her gün kendini daha da geliştirerek hizmete veren, her gittiğimde olumlu anlamda bir değişiklik ile karşılaştığım Ormanya, yaklaşık 2 bin dönümlük bir alanı kapsayan ve bu anlamda Avrupa'nın birincisi olmanın yanı sıra Dünyada da 3üncü sırada yer alıyor.  Tabi ki bu 2 bin hektarın tamamı insanların kullanımı için değil, çoğunluğu yaban hayatı için ayrılmış durumda.

Benim dikkatimi çeken ve en çok hoşuma giden özelliği ise hayvanların doğal yaşam alanlarına en yakın, uygun ortamda yaşamaları ve burada tüm ihtiyaçlarının karşılanması. Demek istediğim hayvanları gördüğünüz zaman üzülmek yerine "ne kadar güzel bir ortam sağlanmış ve iyi besleniyorlar" diyorsunuz. Bunun yanı sıra diğer önemli ve hoşuma giden husus birazdan detaylarını anlatacağım, ziyaretçiler için sağlanan imkanlar. Özellikle çocuklu ailelerin yanı sıra yürüyüş, bisiklet binme sporuna ilgisi olanlar için de ideal bir doğal yaşam parkı. 

Bisiklet Kiralama

Benim için tek olumsuz tarafı ise özellikle hafta sonları inanılmaz rakamlara ulaşan ziyaretçi sayısı. Böyle bir yere kayıtsız kalmak haliyle çok kolay değil ama imkanınız varsa kesinlikle hafta içi, özellikle erken saatlerde ziyaret etmeye çalışın. 

Ormanya pazartesi hariç her gün açık. Ayrıca giriş ücreti yok.  

Detaylara başlayalım hazırsanız.

Ulaşım;

İzmit merkezden Adapazarı istikametinde yaklaşık 17 km. mesafede olup, Google Maps ile ulaşım bilgileri birebir uyuşmakta, ayrıca tabela yönlendirmeleri de yeterli seviyede. Park alanı son derece büyük. 

Yol Üzeri Tabela

Bu arada otopark uzun süre ücretsizdi ama bir süredir ücretli ve 10 tl. ödemek zorundasınız. Otoparkın işletmesi Kocaeli Sporu Sevenler Derneği isimli bir yere ait. Kocaeli Spor'u sevseniz de sevmeseniz de bu ücreti veriyorsunuz, çünkü yol kenarına bırakmak gibi bir imkanınız yok. Ben şahsen Ormanya'nın kendi işletmesinde ücretli olmasını isterdim. En azından orada ki hayvanlara bir katkımız olmuş olurdu. Bunun yanı sıra bir kaç tane özel mülk sahibi de arazisini ücretli otopark haline getirmiş. Ben Kocaeli Sporu sevmiyorum derseniz oralara da aracınızı ücreti karşılığı park edebilirsiniz:)

Ormanya az önce de dediğim gibi yaklaşık 2 bin dönümlük bir alanda ve gerçekten çok büyük. Aşağıya Ormanya'nın resmi internet sitesinden almış olduğum haritayı bırakıyorum ve keşfet kısmını da buna göre maddelendirerek anlatacağım. Alan sayısı fazla olduğu için görülmesi gereken yerleri biraz detaylı, diğer yerleri ise bir cümle ile geçeceğim. (Yazılar çok küçük olsa da haritada ki maddelendirmeye göre anlatacağım, bu şekilde takip edebilirsiniz.)

Görsel Kaynak: Ormanya.com

Keşfet;

Giriş kısmında size tüm alanı anlatan ve yukarıda ki görsel ile aynı olan, kocaman bir pano karşılıyor olacak. Ayrıca içeride doğal ortama uygun pano, harita ve yönlendirme levhaları çok başarılı. Sık aralıklarla nerede olduğunuzu anlayabiliyor, ona göre rotanıza devam ediyorsunuz.

Girişte sizi karşılayan pano

Yönlendirme Tabelaları

Unutmadan daha önceden olmayan ve her bölgede nerede olduğunuzu gösterir yeni bilgilendirici ahşap panolarda çok şık duruyor.

Bu arada parkın girişinde Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi'nin bisiklet kiralama sistemi (KOBİS) var ve bunun için İzmit Kent Kartınız olmasa bile telefon uygulaması aracılığıyla kiralama işlemi yapabiliyorsunuz. Bisiklet ile dolaşmakta gerçekten keyifli ve alanı keşfetmek için mantıklı bir seçim olacaktır. 

Bilgilendirme Panosu

Şimdi haritadaki madde sırasına göre anlatmaya başlayalım.

1. Kamp alanı:

Kamp Alanı Araç Girişi

Burası ile ilgili bilgilerde toplamda 24 adet karavan ve 100 çadır kapasiteli bir alan olduğu yer alıyor. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla çadır kampı alanı gayet büyük ve içeride, elektrik, su ve diğer ihtiyaçlar için kolaylıklar mevcut.

Kamp Alanı

Burası Ormanya sınırları içerisinde ama diğer yerler ile irtibatı tel örgüler vasıtası ile kesilmiş. Sadece bu alanı özel kullanmak isteyenler için açılan ve kapatılan bir yer. Bende güvenlik görevlisi arkadaşın kullananlar harici girişin yasak olduğu uyarısı nedeniyle içeriyi gezemedim ve bu şekilde uzaktan fotoğraf çekmekle yetindim. Bununla ilgili yazımın sonunda yeri geldiğinde çalışan arkadaşlar ile ilgili ufak bir şey daha paylaşmak istiyorum:)

Kamp Alanı Yaya Girişi

Karavan kampı ise hayal edilen deniz kenarı, göl kenarı yada doğa içerisinde ki yerler gibi değil. Daha çok bir yerden başka bir yere seyahat eden gezginlerin mola için kullanabileceği tarzda bir alan.

2. Mesire Alanı:

Mesire Alanı Bilgilendirici Levha

Ormanya'nın insanlar tarafından kullanılan en geniş yeri burası. Bu bölge hafta sonları en çok tercih edilen yer. Girişte hemen sağ tarafınızda kalan bölge. 

Mesire Alanı

Buranın en güzel yanı ise içeride ateş yakmanın yasak olması yani mangal yapma imkanınız yok. Zaten böyle bir alanda kalabalığı düşündüğünüzde mangal serbest olsa, dumandan mümkün değil duramazsınız. Diğer bir güzel yanı ise fazlasıyla masa var ve birbirine mesafeleri çok iyi. Kimse ile içi içe bir şeyler yiyip, içmek zorunda kalmıyorsunuz.

İçerisinde çocuk oyun parkı, voleybol ve mini futbol sahaları bulunuyor. Aşağıda ki fotoğrafta göreceğiniz gibi bunlarda doğa ile uyumlu, görüntüyü bozmayan materyallerden yapılmış.

 
Mini Futbol Sahası

Ayrıca Mesire Alanı yakınında bir kaç tane de seyyar görünümlü büfe/ kafeterya mevcut. Eliniz boş geldiyseniz, buralardan bir şeyler alıp, masalarda yiyebilirsiniz. Ayrıca bu bölge ve bir kaç yerde daha sürekli temiz olarak muhafaza edilen WC'ler mevcut.

Büfeler

Yeni maddeye geçmeden önce yol üzerinde bir çok alanda böcek otelleri ve kuşlar için hazırlanmış özel beslenme ve barınma alanları göreceksiniz. En büyük böcek otelinin bulunduğu alan ise Ormanköy ve Kuş Gözlem Alanı arasında ki yolda.

Ormanya İçindeki En Büyük Böcek Oteli

Kuşlar için hazırlanmış özel beslenme alanları

3. Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi:

Burası ziyaretçilerin gezebileceği bir alan değil ama yine de yer vermek istedim. Çünkü amacı gerçekten çok hoşuma gitti. Aslında küçük bir hayvan hastanesi. Sadece Ormanya bünyesinde değil, çevre bölgelerde de bildirilen yada tespit edilen, yaralı, bakıma muhtaç, yetim hayvanların bakım ve tedavisinin yapıldığı yer. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra hayvanların eski yaşam alanı uygunsa tekrar oraya bırakılmasını sağlayan, uygun bir ortamı yoksa Ormanya bünyesinde misafir edilmesini sağlayan önemli bir merkez.

4. Sergi Salonu:

Sergi Salonu

Şu anki görünen haliyle uzun zamandır kapalı. Anladığım kadarı ile içerisi sanat galerisi olarak hizmet veriyor. İçeride resim sergilenmesi için bir sürü malzeme düzgün bir şekilde muhafaza ediliyor. Sanırım etkinlik oldukça faaliyet gösteren bir alan. Bu arada verdiğim sıra gezi güzergahı sırası değildir. Çünkü az önce anlattığım yerler ile burası ters taraftalar.

5. Çocuk Hayvanat  Bahçesi:

Hayvanat Bahçesi

Belli bir yaş üzeri çocukların ilgisini fazlası ile çeken ve Ormanya'nın en ilgi gören diğer bir alanı da Çocuk Hayvanat Bahçesi. Belli bir yaş üzeri diye özellikle belirtmek istiyorum, çünkü her gittiğimde şahit olduğum yaklaşık 5 yaş ve altı çocuklar için hayvanlardan çok burada ki oyun parkı daha fazla ilgi çekiyor:) Hal böyle olunca da aileler hayvanat bahçesini gezemeyip, saatlerini bu oyun parkında geçiriyor:)

Çocuk Parkı

Yönlendirme Tabelaları

İçeride yeterli seviyede hizmet veren bir kafeterya mevcut. Yemek işini bilemem ama oturup çay, kahve içerken dinlenebileceğiniz bir alan. Bu bölgede 67 türde toplam 766 adet hayvan olduğu Ormanya'nın resmi sitesinde yazıyor. Tek tek saymadım:) 

İçeriden Manzaralar:)

İçeride yırtıcı hayvan yok. Aşina olduğumuz bir çok hizmet hayvanlarının farklı türleri var. Aslan, kaplan yerine çocuklarımızın önce bu hayvanları tanıması da iyi diye düşünüyorum:)

Bu arada içeride ki kafeterya haricinde, buranın hemen karşısında bir restoran var ve gayet şık, güzel görünen bir mekan.

Restoran

Bu alandan çıktıktan sonra yine temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz lavabo, WC ile orta büyüklükte bir mescit var.

Mescit


6. Yaban Yaşam Alanı:

Geyik Türleri

Bu alana giriş mümkün değil, yürüyüş yolları ile arasında tel örgüler var ama hayvanlar için ayrılmış çok büyük bir alan. Bu tel örgüleri görüp hayvanlar için üzülmenizi gerektirecek yada kızmanıza sebep olabilecek bir durum yok.

Yaban Yaşam Alanı

Çok geniş hayvan türü yok. Ala Geyik, Kızıl Geyik, Ceylan, Karaca ve Yılkı Atlarının bulunduğu bu alan aslında 40'ar dönümlük farklı 9 adet yaban yaşam alanından oluşuyor.

Ceylan Yaşam Alanı Başlangıcı

Yılkı Atları Yaşam Alanı

Buradaki ve hayvanat bahçesindeki hayvanların beslenme, bakım vb. işleri düşündüğünüz de ve burası için giriş ücreti vs. alınmadan işletildiği göz önüne alığında gerçekten büyük bir iş ve hizmet yapıldığını anlayabilirsiniz. 

Yılkı Atları

7. Ormanköy:

Giriş Yeri

Yaklaşık 5 dönümlük bir alana kurulmuş ve görsel güzellik katan bir alan. İki farklı girişi olan bu bölgede sigara içmek yasak. Aynı zamanda içeride bir büfe var. 

Ormanköy

Hayal Fabrikası

Hobit evleri olarak da bilinen bölge burası. Daha önce Gamonya isimli çocuk filminin çekildiği yer olma özelliğini de taşıyor. Ailecek güzel fotoğraf kareleri çekebileceğiniz, çektirilebileceğiniz bir alan. Tabi sıra geldiği sürece. Çünkü burası Ormanya'nın en popüler alanlarından ve en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerinin başında.

8. Kuş Gözlem Alanı: 

Kuş Gözlem Alanı

Burası da Ormanköy'ün devamında yer alan bir başla güzel alan. Ancak burada kaliteli fotoğraflar çekebilmek için uygun lense ihtiyacınız var. Kuşlara belli bir mesafeye kadar yaklaşabiliyorsunuz ve kuş gözlemi için uygun yerler yapılmış. 

Kuşların bulunduğu alan

Gözlem Alanı

Bu arada buraya ilerlerken yolda karşılaştığım sincap ile yaklaşık 10 dk. köşe kapmaca oynadık. Daha doğrusu o benimle biraz oyun oynadı:)

Sincap

Sincap kaçarken:)

9. Doğa Okulu:

Doğa Okulu

Anladığım kadarıyla bu alan pandemi nedeniyle faal değil. Yada sadece belli dönemlerde hizmet veriyor. Ama öyle zannediyorum ki Türkiye'de pek benzeri olmayan güzel bir yer. Çocukların doğa ile iç içe aktiviteler yaptığı, doğayı sevmeleri için çaba harcanan güzel bir yer. İçerisinde Çalışkan Çiftçiler Tarım Alanı, Orman Sanat Atölyesi, Çevre Dedektifleri, Doğa Kaşifleri ve Doğa Şefleri alanları bulunuyor.

Doğa Okullundan Bir Bölüm

Bu bölgede yada yakında ikamet ediyorsanız, normale döndüğümüzde çocuklarınızı gönül rahatlığı ile götürebileceğiniz bir alan.

Doğa Okulundan çıktıktan sonra sarı parkuru takip ederseniz yeni bir alan çalışması göreceksiniz. Ne olduğunu bilmiyorum ama sanırım bitmek üzere ve çok güzel görünen bir yer.

Yeni yapılan Alan

Güncelleme:

30.03.2022 tarihinde Babamla birlikte yapmış olduğum ziyarette bu alanın yapımı tamamlanmıştı. Burası Türkiye'nin ilk orman kütüphanesi olarak 2021 yılında hizmet vermeye başlamış. Ve gerçekten de mükemmel bir alan:) 3 adet açık hava okuma salonu toplam 200 kişi kapasiteli. 21 farklı kitap kategorisi olan kütüphanede 2000 üzerinde kitap var.

Orman Kütüphanesi

Orman Kütüphanesi

10. Sportif Olta Balıkçılığı (10) ve Tarım Alanları (11):

Her iki alanda girişe en uzak bölgeler. Öyle zannediyorum ki buraları çalışanlar yada sadece spor maksatlı gelenler haricinde gören yoktur:) Olur da bir gün gitme imkanım olursa yazının bu bölümüne güncelleme yaparım. Buralar biraz uzak olduğu için gidemedim. 

Harita üzerinde görmüş olduğunuz yerlerin tamamı bu kadar. Bunlar haricinde de bir kaç yerden bahsedip yazımı sonlandıracağım.

Ormanya sınırları içerisinde toplam 5 adet yürüyüş parkuru var ve bunlardan iki adedi aynı zamanda bisiklet sürüşü için uygun. Yollar toprak ama çok düzgün, aralarda yorucu dik yokuşlar var ama çok keyifli vakit geçireceğiniz yollar. Ayrıca her yürüyüş parkurunun tabelaları son derece bilgilendirici. Kaybolma şansınız yok:) 

Yürüyüş Yolları

Ormanköy'den çıktıktan sonra kuzeye doğru tabelaları takip etiğinizde sağ tarafta Yeşil, sol tarafta Saklı Gölü göreceksiniz. Her ikisi de çok güzel yansıma fotoğrafları çekip, dinlenebileceğiniz güzel alanlar. 

Yeşil Göl

Saklı Göl

Yeşil Göl'den Yansıma Fotoğrafı

Ormanya girişinde hemen sol tarafta kısa ama bitkilerden anlayanlar için güzel bir Botanik Yol var.

Botanik Yol

Son olarak ise Ormanya'nın batı tarafında Nilüfer Göleti isimli bir alan daha var. Benim enerji bittiği için oraya kadar gidemedim. Gitmek için teşebbüste bulundum ama sonra vazgeçtim. Bu arada yazımın başında, yeri geldiğinde bahsedeceğim ufak diyaloğumu kısaca anlatayım. 

Nilüfer Göletine giderken yol üzerinde benden yaşça biraz büyük bir çalışana rastladım. İdari yada güvenlik çalışanı değildi. Hizmet işlerini yapan, elinde kürekle oradaki kumları hizmet arabasına yükleyen bir abi. Bana gölü tarif etti ama bir taraftan beni oraya hizmet arabası ile bırakmak istemesi, bunu teklif ederken bir taraftan da işini yetiştirmesi gerektiğini anlatırken yaşadığı mahcubiyet inanın göz yaşartacak cinstendi. Böyle bir mecburiyeti olmamasına rağmen böyle bir çaba, sonra da yapamayacak olmanın verdiği mahcubiyet gerçekten kendimi tuhaf hissetmeme sebep oldu. Bu arada ben tabi ki beni bırakması gibi bir teklifte bulunmadım, tamamen kendi kendine böyle bir hisse girdi. Ve kendisine çok teşekkür ederek dönüş maksadıyla arabanın yolunu tuttum. Neden bilmiyorum ama resmi yada özel kurumlarda bu tip hizmet işlerini yapan insanların, insancıl tavırları, yardım severliği hep dikkatimi çekmiştir.  Geçelim tavsiyelere:)

Tavsiyeler;

Fotoğraf çekmek isteyen arkadaşlar; çok ağaçlık bir bölge olması nedeni ile yaygın ışık ağırlıklı bir bölge, ışık bazen yetersiz. İlk çekim alanı, özellikle kuş fotoğrafı çekmek isteyen arkadaşlar için oluşturulmuş kuş izleme alanı. Gerçekten çok başarılı bir alan ve tele objektife sahip arkadaşlar için kaçırılmayacak bir nimet:-) 

İkinci alan Ormanköy, çok özellikli olmasa da fena sayılmaz, modelli çekim sanki daha güzel olabilir. Üçüncü alan ise Yeşil Göl ve Saklı Göl, buralar da güzel yansıma fotoğrafları çıkabilir.

Sonraki alanlar ise hayvanların çekiminin yapılabileceği alanlar. Bu arada çok güzel ''S'' şeklinde patika yollar var, bunlardan da çok güzel kareler çıkabilir.

Yazımın sonunda ki tavsiyem; Ormanya gidiş maksadınıza göre tüm gününüzü geçirebileceğiniz gibi çevrede ki diğer yerlerle de planlanabilecek bir yer. Başka illerden geliyorsanız mutlaka başka yerler ile planınıza almakta fayda var ve 2-3 saatlik bir zaman yeterli.

Yazımın sonuna gelmişken buraya çok yakın (yürüme mesafesi) ve girişi ücretli olan Ters Evi'de ziyaret etmek keyifli olabilir. Burada hediyelik eşya satan yerlerin yanı sıra bir kafeterya var.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

65 Yorumlar

  1. Very well, clearly and logically written article. Even though I've never been there and don't know Turkish, I could imagine the route and I have the impression that I could find everything without any problems. The forest is always close to me, so maybe I understand more easily, or maybe Google has improved the dictionary :)) I don't know. :) But the fact is, I enjoyed reading this article very well. Thank you. Have a good weekend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Don't worry, all informative signs also give information in english:-)) So you can find every place easily. And surely, if you visit here after corona days, me and family helps you to guide about my city:-) Thank you so much for your kindly comment and visitng my page. Have a great weekend:-)

      Sil
    2. Thank you so much for your nice words. I don't know it will be possible for me to visit your city but it's really very kind of you :) Greetings :)

      Sil
  2. Gidip gördüğüm yer
    :))
    Biz çocuklarla hayvanat bahçesi bölümüne girdik sadece. Yağmur uyarısına denk geldik hatta. Cafeye girdik. Bahaneyle karnımızı doyurduk:)) ama yağmur yağmadı.
    Güzel geniş bir yer. Birçok şekilde istifade edilebilir.
    Ama normalden serin olan bir yer. O yüzden hazırlıklı gitmek lazım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası ile ilgili genel sıkıntı sanırım, çok kısıtlı bir alanının kullanılıyor olması. Aslında çok büyük ve gerçekten keyifli bir alan:-) Serin olması konusunu hatırlattığınız gerçekten çok iyi oldu, ağaçlık alan olduğu için yazın bile serin olabiliyor. Çok teşekkür ederim değerli katkınız ve güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  3. Hep aklımda olan yerlerden aslında yaza doğru mutlaka gelecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinize inanıyorum. Gelme imkanınız olursa mutlaka haber verin, sizleri ağırlamaktan mutluluk duyarız:-) Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için. Şimdiden keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  4. Bu sene çok çocuklu arkadaşım gitti buraya, detaylıca yazmışsınız ne güzel tam bir rehber kitapçığı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hem yazımı okuduğunuz için hemde ziyaretiniz için:-) İmkanınız olursa size de tavsiye ederim. Keyifli bir hafta sonu dilerim şimdiden:-)

      Sil
  5. imkanı olan herkes gitmeli diyorum , paylaşım için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:-) Özellikle hafta içi, imkan varsa ziyaret edilecek güzel bir yer. Mutlu hafta sonları şimdiden:-)

      Sil
  6. İnanın hiç bilmiyorum:-( Olabildiğince yorumları anlık takip edip, cevap yazmaya çalışıyorum ama teknik bir sıkıntı oldu sanırım. Ama bu yorumu gördüğüme göre sanırım problem çözüldü tabi sizde benim cevabımı görebilirseniz:-)

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yer kızım Gölcük'e gidince sanırım bahsetmişti. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-) İnşallah bir sonraki ziyaretinizde görme imkanınız olur. Beğeneceğinizden şüphem yok:-)

      Sil
  8. Çok güzel ve her detaya yer vererek anlatmışsınız teşekkürler. Biz yılda iki üç kez gidiyoruz eğer hava güzel olursa, tabi dediğiniz gibi kalabalık olmaması şartıyla bu dönemlerde :) İçeriyi detaylı olarak gezdiğim için anlatımınızda eksik bir yer bulamadım. Gidecekler için kesinlikle çok güzel bir rehber niteliğinde :) İçeride çocuklar için oluşturulmuş alanlar çok güzel. Ayrıca yine dediğiniz gibi hayvanlar için alan ve ortam genişliği onların kendilerini evde hissetmelerini sağlıyor bence :) Oturma alanları da güzel, içerisi temiz... İzmit'in en güzel gidilebilecek ve görülebilecek alanlarından kesinlikle hem çocuklar için hem de büyükler için...
    Teşekkürler tekrardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum destekleyen güzel yorumunuza:-) Dediğiniz gibi doğru mevsim ve zamanda gidildiğinde kesinlikle memnun kalınacak bir yer ve kesinlikle güvenli bir alan. Şimdiden keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  9. Gitmek istediğim yerlerden biri. Hatta bir ara nerdeyse gidiyordum. Bin tane iş çıktı. Öylece kaldı. Yazın yine harika olmuş. Çok şey öğreniyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Yazın ve kalabalıklarda gelmediğiniz sürece çok keyifle vakit geçirilebilecek bir yer. Her zaman bekleriz:-) Keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  10. Yeğenlerimi götürmek için uzun süredir böyle bir yer bakıyordum. (İtiraf edeyim çokta detaylı araştırmadım henüz) Hayvanat bahçesinde hayvanları kafes içinde görerek ve bunu normalmiş gibi kabullenerek büyümelerini istemiyorum. Ama burası çok güzele benziyor. Hem doğa ile iç içe hem de hayvanlar çok daha özgür. Ben burayı kaydedeyim bir yere. Fırsat bulursak gitmek isterim. Kaleminize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buranın diğer hayvanat bahçelerinden farkı, hayvanların kafeste olmamaları. Zaten hayvanların hemen hepsi hizmet hayvanı, yabani hayvan olmadıkları için o tarz bir şeye ihtiyaç duyulmamış:-) Ben yeğenlerinizin buradan çok mutlu ayrılacaklarına eminim. Teşekkür ederim katkınız için. Keyifli bir hafta sonu diliyorum:-)

      Sil
  11. Yılkı atlarını görmek her zaman mümkün olmuyor. Alanları çok geniş ve genelde dolaşan hayvanlar olduğu için dediğiniz gibi görememe ihtimali var. Ama geyikler genelde yattıkları için girişe yakın oluyorlar:-) O da sanırım biraz şanssızlık olmuş.. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar güzel bir yer ben burayı çok duydum ama görmedim henüz. Hayvanlar için doğal ortamlar olması çok iyi,kamp yerleri olması da öyle..
    Bir çok yönden değerlendirilebilecek bir yer,tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-) Hafta sonu gelmediğiniz sürece büyük keyif alabileceğinizi düşündüğüm bir yer. Keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  13. Problemin çözülmesine gerçekten sevindim:-) Bisiklet konusunda çok haklısınız, burayı önce bisiklet ile keşfetmek çok daha keyifli:-) Her zaman olduğu gibi yolunuz düşerse bekleriz:-) Keyifli bir hafta sonu dilerim.

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkür ederim, mutlu oldum değerli yorumunuza:-) İnşallah en kısa zamanda fırsat bulur ve ziyaret etme imkanınız olur. Keyifli bir haftasonu dilerim:-)

    YanıtlaSil
  15. Sounds and looks like a nice place. Lots of activities if that what you want, plenty to do and see. Good review, have a wonderful weekend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill:-) As you said here is probably the best in my counrty and Europe. Happy weekend too:-)

      Sil
  16. Yeni yapılan alan ne içindi acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende merak ediyorum hocam:-) Hiçbir tabela yoktu ama doğa ile uyumlu güzel bir yere benziyordu:-) Korona biraz rahatlasın birlikte keşfederiz:-)

      Sil
  17. Bom dia meu querido amigo, parabéns pela excelente matéria, esse parque parece ser maravilhoso e bem conservado. Bom final de semana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim :-) Mutlu hafta sonları dostum.

      Sil
  18. Ya çok güzel bir yer, yazınız da çok detaylı ve açıklayıcı olmuş Aktivite yapılabilecek birçok yer varmış gitmeyi çok istiyorum bu yaz tatil planıma eklemeyi çok isterim. Sincap da çok tatlıymış :D elinize sağlık başarılar dileriim :) Güzel gezmeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınsanız buralara, kesinlikle uğranacak ve güzel vakit geçirilecek bir yer. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için, keyifli hafta sonları:-)

      Sil
  19. Kocaeli de çok güzel yerler varmış, böyle büyük ve güzel bir yerin olduğunu ilk defa öğrendim. Çocuklar için de ayrıca güzel ve mangala izin verilmemesi de hoş.Ben kendi adima eski yazılarınızı da okumayi isterim.Cok teşekkürler, okumak çok zevkliydi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum güzel yorumunuza:-) Kocaeli çok küçük ama doğa güzellikleri açısından çok zengin, şirin bir şehir:-) Ramazanda gezmek pek mümkün olmadığı için eski ama güncel tuttuğum yazılardan arada paylaşım yapacağım. Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  20. Fotoğraflarla desteklediğiniz güzel ve açıklayıcı bir yazı daha olmuş :) Yolum düşerse gitmek isteyebileceğim yerlerden. Ormanın içinden geçen yürüyüş yolları ve atların olması en beğendiklerimden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize:-) Keyifli bir pazar dilerim.

      Sil
  21. Çok başarılı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Bu sıralar çok görmeye başladım burayı. En kısa zamanda gitmek istiyordum yazınızda üstüne denk geldi. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sevindim beğenmenize:-) İmkan varsa hafta içine planlama yapmaya çalışın ve sadece burasını planlayarak gelmemeye dikkat edin. Şimdiden keyifli bir hafta dilerim:-)

      Sil
  22. Pandemiden önce buraya düzenlenecek bir tura katılacaktım, maalesef kısmet olmadı. Oldukça büyük bir yer, sanırımı tüm gün gezilebilir. Böyle yerlerin çoğalmasını dilerim. Özellikle genç ve çocuklar için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ilerleyen zamanlarda gelme fırsatınız olur 🙏 Bildiğim kadarıyla turlar birkaç farklı yere daha götürüyorlar. Tek başına tüm gün için biraz sıkıcı olma ihtimali var ☺️ Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏☺️

      Sil
  23. Sounds like a lovely place to visit!

    Fabulous photos and a great review, SZGNBSL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Veronica 🙏 wish you a great new week ☺️

      Sil
  24. Özellikle o civarda yaşayanlar için çok güzel bir alanmış. Bisikletle gezmek özellikle keyifli olur burada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bisiklet konusunda çok haklısınız, buranın tadı en güzel bisiklet ile çıkıyor 🙏 Sadece önemli olan hafta içi tercih etmek ☺️ Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  25. Ormanya diye duyuyordum ama tam detayını bilmiyordum.
    Hafta içi sakinliğinden faydalanarak bir gün ziyaret etmek lazım. Güzel ve sakin bir gün olur eminim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inşallah en kısa zamanda ziyaret etme fırsatı bulursunuz, beğeneceğinize eminim 🙏☺️ Teşekkür ederim hem güzel yorumunuz hem de vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  26. İsmini duydum; ama sizden mi emin olamadım. İyi ki 9 Mart'ta gidip güncelleme yapmışsınız o halde :) Tabiat harikası bir yermiş. Antik köfte ilgimi çekti. Sincap fotosu çekmek dünyanın en zor işlerinden biri. Troya Müzesi'nde başarmıştım ilk ve son kez:)
    Fotoğraflarınız süper. Ağaçların yansıması muhteşem. Seçtiğiniz güzergahlar en kısa zamanda gitme isteği uyandırıyor;) Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize 🙏 İlk yazı gerçekten çok kötüydü ve ben bile okumakta zorlandım tekrar baktığımda :-)) Fotoğraf konusunda biraz zorlanmaya başladım, çünkü mevcut objektif bu tip yerlerde yetersiz kalmaya başladı.. Burası tele objektifi olanlar için inanılmaz güzel fotoğraf kareleri çekilebilecek bir yer 🙏 Tekrardan çok teşekkür ☺️

      Sil
  27. 3 yıldır burayı göreceğim günü bekliyorum. :) Umarım gidebilirim bir gün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz mevsimine ve hafta sonuna bırakmamaya dikkat edin, keyifli bir gezi olacağına inanıyorum gelmeniz durumunda 🙏☺️

      Sil
  28. En çarpıcı k geyikleri görmek isterdim. Sincabı da tabii. Çok çok güzel. Yazınız da oldukça ayrıntılı. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 Geyikleri görmek kolay ama sincap sanırım benim şansıma denk geldi :-)) Tekrardan sağolun 🙏☺️

      Sil
  29. çekmiş olduğunuz fotoğraflar bile insanı çağırıyor ne keyifli olur bir yaz günü orada olmak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hem ziyaretiniz hemde güzel yorumunuz için 🙏 ☺️ Fotoğraf sanatının en güzel yanı bu sanırım, vermek istediğinizi destekleyen en güzel yan eleman :-))

      Sil

  30. Burayı öğrendiğim iyi oldu. Notlarım arasına aldım. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 Özellikle çocuklar ile gelini, görülmesi gereken bir yer ☺️

      Sil
  31. Çok detaylı bir gezi rehberi olmuş. Burayı hiç duymamıştım ve mutlaka şansım olduğunda gideceğim., çok güzel görünüyor=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim 🙏 Tek başına değil ama bu bölgedeki bir kaç yer ile birlikte ziyaret edilecek, keyifli bir yer ☺️

      Sil
  32. sık sık gidip keyif alınacak bi yermiş ne güzel nefes almaya gitmek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen dediğiniz gibi, yakında oturanlar için özellikle yürüyüş için sık gidilebilecek bir yer:-) Teşekkür ederim.

      Sil
  33. Thank you so much Osama:) Waiting for your visit:) Have a great day.

    YanıtlaSil
  34. Burayı o kadar çok merak ediyorum, yakından görmeyi çok istiyorum:))) Ayrıntılarıyla çok güzel yazmışsınız, umarım bir gün gidebilirim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Özellikle sonbaharda ve hafta içi gidilecek güzel bir yer:) Her zaman bekleriz:)

      Sil
    2. Burayı çok merak ediyorum:))) Ayrıntılarıyla çok güzel yazmışsınız:))) Bir gün inşallah gidip görebilirim:)))

      Yorumumda klavye kaynaklı kelime hataları olmuş, ben de hiç dikkat etmemişim, özür dilerim:(((
      O yüzden tekrar yazdım:)

      Sil