Kağıt Paralar Hakkında Az Bilinenler | Hayat40tansonra

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Sanırım geçen haftaydı.. Youtube'da bir videoya denk geldim. Daha doğrusu oğlumun takip ettiği bir hesabın para ile ilgili videosunu birlikte izledik:-) (Youtuber Berk Coşkun) Videonun ana konusu; para hakkında az bilinenler yada hiç bilinmeyenlerdi. İzlediğim videoda benim en çok ilgimi çeken konu ise kağıt paraların renkleri ile bu renklerin insanlar üzerinde ki psikolojik etkisi üzerine kurulan bağlantıydı:-)

Fotoğraf Kaynak: https://www.materyalakademi.com

Daha önce aklına gelen yada bu konuda düşünen oldu mu bilmiyorum ama benim çok ilgimi çekti. Bununla ilgili resmi birşey yok ama renkler ile paraların miktarı arasında kurulan bağ bana çok mantıklı geldi. Buradan yola çıkarak her zaman olduğu gibi hem yabancı, hem de yerli kaynaklardan ağırlıklı kağıt paralar ile ilgili bazı araştırmalar yapıp, sizlerle paylaşmaya karar verdim:-) 

Bakalım para renkleri ve üzerimizde ki psikolojik etkileri ile ilgili siz de aynı şeyleri düşünecek misiniz:-) Sonrasında da para ile ilgili birkaç ilginç bilgiyi paylaşıp yazımı sonlandıracağım.

En küçük kağıt paradan başlayıp, en yüksek miktara doğru incelemeye başlayalım isterseniz:-)

5 TL - Kahverengi;

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz: Ord.Prof.Dr.Aydın Sayılı'nın bir portresi

Kahverenginin bir çok anlamı olsa da  genel olarak; insan psikolojisi üzerinde "çabukluğu, tüketimi ve sadeliği" temsil ettiği kabul ediliyor. Ve ne ilginçtir ki en çabuk tükenen/ tüketilen yani en hızlı harcanan para 5 TL. :-)) Sizde durum nedir bilmiyorum ama benim cebimde en az süre ile kalan kağıt para gerçekten de 5 TL.

10 TL - Kırmızı

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz: Ord.Prof.Dr. Cahit Arf'ın bir portresi

Kırmızı ise genel olarak; fiziksel anlamda "hareketliliği ve dinamizmi" temsil ediyor. Yapılan araştırmalarda en fazla para akışının 10 TL. üzerinden olduğu tespit edilmiş:-)

20 TL - Yeşil

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz: Mimar Kemaleddin'in bir portresi

Yeşilin psikolojik anlamda en çok bilinen etkileri; "Dinlendirici olması, sakinlik, huzur ve güven vermesi" olduğu biliniyor. Bugün 20 TL. yi düşündüğünüzde belki çok bir para değil ama kabul edersiniz ki az bir para da değil. Herkes te aynı etkiyi yapar mı bilmiyorum ama cebinizde ki yeşil banknot psikolojik olarak güvende hissettiriyor:-) 

50 TL - Turuncu

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz:Fatma Aliye'nin bir portresi

Turuncu renk ise; Cesareti, neşeyi ve canlılığı temsil ediyor. Peki siz cebiniz de turuncu 50 TL. varken kendinizi güçlü ve neşeli hissediyor musunuz?:-) 

100 TL - Mavi

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz: Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)'nin bir portresi

Mavi renk tahmin edebileceğiniz gibi; "Rahatlatıcı olmasının yanı sıra özgürlüğü ve huzuru" temsil ediyor. Bence 100 TL. de insanların kendisini huzurlu ve zengin hissettirmesi için birçok özelliği taşıyor:-)

200 TL - Mor

Fotoğraf Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/ Arka Yüz: Yunus Emre Portresi

Geldik en yüksek değerdeki kağıt paraya:-) Mor renk daha çok "asilliği, dengeyi, varlığı, saygınlığı ve itibarı" temsil ediyormuş. 200 TL. de az değil, bu hisleri uyandırmak için yeterli bir miktar diye düşünüyorum:-) 

Sizin de bu konuda düşüncelerinizi merak ediyorum:-) Bunun bilinçli yapılıp yapılmadığı konusunda bir yazıya rastlamadım ama yazımın başında da belirttiğim gibi bana mantıklı geldi. Geçelim para ile ilgili diğer az bilinen yada bilinmeyen hususlara.

Ben kağıt paranın gerçekten kağıttan yapıldığını sanıyordum:-)) Malum Çinliler kağıdı bulduktan sonra ilk yaptıkları şeylerden biri de kağıt parayı icat etmek olmuş. Daha doğrusu kağıt parayı ilk kullanan millet Çinlilermiş:-)) Tabi o kadar çok kağıt para basmışlar ki aynı zamanda enflasyon canavarının da mucidi olmuşlar:-)) Bu arada kağıt paranın %75'i pamuktan, %25'i ketenden yapılıyormuş:-) 

Fotoğraf Kaynak: https://foto.haberler.com/

Her duyduğumda ve gördüğümde rahatsız olduğum konuların başında paraların kirli olması konusu geliyor.. Elime her değdiğinde bana ciddi rahatsızlık veriyor. Ve araştırılan konulardan biri de bunun üzerine:-) Hani elimize geçen az yıpranmış, jilet gibi olmayan paralar var ya... Onlara ortalama 8 bin kişi değdikten sonra o hale geldikleri tespit edilmiş:-(( 

Ve daha da kötüsü grip vb. hastalıkların %50'si paralardan bulaşıyormuş. Grip virüsü tamı tamına 17 güne kadar kağıt para üzerinde yaşayabiliyormuş. Çok fena... Sanırım sizde artık paraya dokunduktan sonra, benim gibi daha fazla elinizi yıkayacaksınız:-)

Fotoğraf Kaynak: Michael Schwarzenberger/ Pixabay 

Sizlerde var mıdır bilmiyorum ama bizim evde 2 tane var:-)) Ne diyecek olursanız; Monopoly isimli oyun. Bu arada ailecek en sevdiğimiz aktivitelerin başında kutu oyunu dediğimiz bu tarz oyunlar geliyor. Hazır para muhabbeti yapmışken, bu oyunlara ciddi para yatıran bir aileyiz:-)) Tabi burada ki asıl konu çok ilginç, dünya üzerinde en sevilen oyunlardan biri olan monopoly paralarının toplamı, tüm dünyada dolaşımda olan ABD dolarından daha fazlaymış:-) 

(Ufak bir tavsiye; ilköğretim (3 ve 4ncü sınıflar)/ orta öğretim çağında çocuğunuz varsa QUIDO isimli kutu oyununu kesinlikle tavsiye ederim.)

Fotoğraf Kaynak: Gianni Crestani/ Pixabay 
 
Bugün dünya üzerinde kullanılan para birimi sayısı 170'den fazlaymış. Ama daha ilginç olanı ise; bu para birimlerinin sadece %8'i fiziksel paraymış.

Çok ilgi çekici olmasa da benim yeni öğrendiğim bir bilgi; Eski paraları inceleyen bilim dalına nümizmatik deniyormuş. (Kökeni Fransızca)

Farklı bir bilgi ise; 1000 Kazak tengesi üst üste 3 kez dünyanın en güzel parası seçilmiş. 
(1000 Kazak Tengesi = 19,12 TL.)

Fotoğraf Kaynak: https://www.dunyabulteni.net

Ayrıca her kağıt paranın ömrü farklı olsa da en uzun ömürlü olan 15 yıl kadar elden ele dolaşıyormuş. Haliyle 5 TL. ile 200 TL. nin yaşam süresi bir olmayacaktır:-))

Son olarak gelelim ülkemiz kağıt paralarından birkaç değişik ve yeni bilgiye:-)

Ülkemizde latin harfleri ile ilk para basım tarihi 1937 ve bu para 5 TL. 

Fotoğraf Kaynak: https://www.greenappleauction.com

Ne kadar doğru bilmiyorum ama para basmanın maliyetinin 18 kuruş olduğu da başka bir bilgi.

Farklı para birimlerinde de benzer şeylere rastladığım bir diğer ilginç bilgi ise 1 kuruşun maliyetinin  2,64 kuruş olduğu:-))

Fotoğraf Kaynak: https://www.atakurumsal.com

Oğlumla izlediğimiz videoda ki dikkatimi çeken çok ilginç bir konu daha var ve onu sona sakladım. O da her kağıt parada ki Atam'ın bakış yönü. Videoyu yayınlayan arkadaş ilginç bir tespit yapmış ve bu tasarımın neden olabileceği ile ilgili izleyenlere de soru yöneltmiş:-)) 

Atatürk , 5 ve 10 TL. lerde tamamen sağ tarafa, 20 ve 50 TL. lerde biraz daha ortaya, 100 ve 200 TL. lerde gülümseyerek ise size bakıyor.. Ben tamamen farkında olmadan ve komiklik olsun diye "Bartu, Atam parası olmayanın yüzüne bakmıyor, olana da "vay zenginler sizi" der gibi bakıyor oğlum" dedim. Ne cevap verdi dersiniz:-)) "Baba Atatürk öyle bir insan değildi, öyle deme" dedi:-) Utandım mı? Evet utandım...  Paraların tasarımı kime ait ve bunu yaparken birşey düşünmüş müdür gerçekten merak ediyorum:-)

Umarım ilginizi çeken, farklı bir yazı konusu olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

52 Yorumlar

  1. 1000 Kazak Tengesi gerçekten güzel paraymış. Bu renklerle paraların ilişkisini bir de yabancı para birimleriyle yapmak lâzım ki sağlamasını yapmış olalım.

    Böyle yazıları okumayı çok seviyorum. Elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde aklıma geldi başka para birimleri ama çok fazla para birimi var:-)) Belki dolar ve euro için yapılabilir. Bizde de aslında resmi bir kaynak yada bilimsel bir araştırma yok. Ama görünce ilgimi çekti ve paylaşmak istedim:-) Teşekkür ederi güzel yorum için.

      Sil
  2. 20 TL. konusunda benim acayip bir takıntım var. Hiç bozdurmak ve harcamak istemediğim para desem yeridir:-)) İlginç ama yerinde tespitler var renkler ve psikoloji konusunda:-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  3. Interesting post on money. Never knew this but it is fascinating to read.

    YanıtlaSil
  4. Çok ilginç ve güzel bir yazı olmuş, Tl ve Euro renk olarak birbirine çok benziyor. 5 euro kahverengi değil ama dediğiniz gibi çok çabuk giden para, 20 euro yu nedense ben de bozmayı sevmiyorum. 50 euro da Turuncu ve güven veriyor. 100 euro mavi galiba inanın çok taşımadigim için rengini tam bilmiyorum;) Genel de 50 euroluk banknot veriyor bankamatikler;) Paranın pamuk ve ketenden yapılmış olması da ilk defa duyduğum bir bilgiydi.Çok keyifliydi, tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etmemiştim ama Euro ile gerçekten benziyor 🙏 Karşılık gelen bedelleri aynı olmasada renk ve sayı olarak, verdiği hisler çok yakınmış euro ile :-)) Çok teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize, mutlu hafta sonları 🙏 🤗

      Sil
  5. Yıllarca bankada paraları saydım ama renkleri ile ilgili böyle bir araştırma yapıldığını bilmiyordum. Bilgi kaynaklarına ulaşmak ne kadar kolay şimdi özellikle meraklı ,ilgili gençler çok şanslı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençler gerçekten şanslı ama bu kolaylığı ne maksatla, nasıl kullanılacaklarını bilmedikleri için çok anlamı olmuyor gibi :-)) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  6. Güzel bilgiler vermişsiniz. Para renk ilişkisini hiç düşünmemiştim. En sevdiğim renk mavi olduğu için gözüme en iyi 100 TL geliyor. :) Kazak parası da güzelmiş gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende videoyu izleyince çok şaşırmıştım :-)) Kazak parası bana da güzel geldi 🙏 Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için, mutlu hafta sonları 🙏 🤗

      Sil
  7. Valla renkleri mi desem, kirli olmaları mı desem , bir kuruşun maliyeti mi desem :)) hepsini yeni öğrendim. Tebrik ederim para üzerinden bilinmeyeler şeklinde çok güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bende kendi yazılarım ve arkadaşların yazıları sayesinde bir sürü yeni bilgi öğreniyorum 🙏 Mutlu oldum beğenmenize, mutlu hafta sonları 🙏 🤗

      Sil
  8. Kazak parasına aşık oldum desem yeridir, ben harcayamazdım onu, sanat eseri gibi <3
    1 kuruş için ederinden fazla para harcanıyorsa neden basılıyor, zaten kullanımda bile değil, anlamlandıramadım. Bartu ne kadar güzel yanıtlamış, ben çocuklardan ve gençlerden umutluyum :))) yine harika bir yazı, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 kuruşun durumu gerçekten çok ilginç, maliyeti nedeniyle aslında piyasada pek fazla yokmuş.. Artık nasıl bir mantıksa.. Aynı durum ABD madeni paralarında da söz konusu.. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize, mutlu hafta sonları dilerim 🙏 🤗

      Sil
  9. Yine mi çinliler:)

    Renklerin psikokoji üzerinde ki etkilerine dair yazılıp çizilen çok şey var ve hemen hemen her sektör çıkar doğrultusunda kullanıyor bu.Parada da kullanılması tabii bu durumda.

    Harcamak istemediğim parayı bilhassa bütün yapmaya çalışırım ben :) diğer türlü muhakkak çıkar elimden.

    En kirli şeyin para olduğunu duymuştum. Bir de buna ek cep telefonlarımız.Klozetten daha kirliymiş bu ikisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkler ve psikoloji hakkında tamamen katılıyorum size 🙏 Para da düşünülen bir şey olduğunu açıkçası bilmiyordum ama çok mantıklı :-)) Cep telefonlarının o derece kirli olduğunu bilmiyordum 🙈🙈 Çok fena...

      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu hafta sonları dilerim 🙏 🤗

      Sil
  10. Öncelikle; o kadar çok dolaşıma giriyor, o kadar çok insanın elinden geçiyor ki para kullanmayı çok sevmiyorum. Parayla haşır neşir olduğum zamanlar ellerimi dezenfekte etmeden asla kullanmam. O nedenle de renklerini az çok bilirim ama paralara, özellikle de banknotlara fazla dikkat etmişliğim yoktur. Sahiden de 200 TL en yeni kalan paradır. Paraların güzellik yarışmasına girmesi çok ilginçmiş.
    Sayenizde ne var ne yok öğrendim. Atatürk'ün bakış yönü çok dikkatimi çekti. Ne kadar ilginç bu. Ve sizin espriniz, Bartu'nun yanıtı. Kutluyorum onu:)
    Bu güzel yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bende kendimi iyi hissetmiyorum para ile haşır neşir olunca ama nadiren kart kullandığım için bolca dokunmak zorunda kalıyorum... Vardır ya sevmediğiniz şey burnunuzda bitermiş diye, benimki de sanırım o misal :-)) Memlekette 200 TL ye dokunan hatta gören çok olmayınca yeni kalıyor tabi... Oğlum benim uyanmama sebep olsa da, gurur duydum kendisi ile 🙏 Çok teşekkür ederim, değerli katkılarınız için, keyifli bir hafta sonu dilerim 🙏 🤗

      Sil
  11. Çok farklı ve güzel bir yazı olmuş. Bana çok mantıklı geldi renkler ve insan psikolojisi. Okuduğum zaman gerçekten böyle evet diye düşündüm:)) Çok ilginç bilgiler ve öğrendiğim için mutlu oldum yazınızı okuyunca. Ayrıca pamuk ve ketenden yapıldığını okuyunca şaşırdım:) Bu arada Monopoly oyununu hiç oynamadım ve merak ediyorum:) Çok keyifli bir yazı olmuş, kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bende yazıyı beğenmenize ve keyif vermesine çok mutlu oldum 🙏☺️ Kutu oyunları çok keyiflidir ve monopoly bunlar arasında, kalabalık ile oynadığında en keyif verenlerinden biridir. Tekrardan teşekkür ederim hem güzel yorumunuz hemde vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏 Mutlu hafta sonları 🙏 🤗

      Sil
  12. Kazak tengresi gerçekten çok güzelmiş.

    Hiç renklerini sorgulamamıştım paraların :)

    Amcamın kızı ile kendimize monopoly yaptığımız zaman geldi aklıma. Üç gün paraları kesmiştik :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çok hoşuma gitti Kazak Tengresi:-)) Monopoly yaklaşık 20 yıldır oynadığım ama genelde kazanamadığım bir oyun:-) Mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  13. Ben de asalet mavi zenginlikle ilgim yok demek.:) para ile ilgili hastalık bulaşması dünyanın en büyük sorunu çünkü temiz değiliz.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki temiz değiliz.. Bırakın dokunmayı, düşünmek bile çok rahatsız edici paranın değdiği eller.. Mutlu bir haftasonu dilerim:-)

      Sil
  14. 1 kuruş için 2,64 kuruş mu :) Astarı yüzünden pahalıya geliyormuş hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam toplayıp, eritsek para kazanır mıyız acaba:-))

      Sil

  15. 100 ve 200 TL nin renkleri daha soft ve anlamları da özgürlük, huzur, saygınlık vb ya hani. İnsanlar harcarken canları yanmasın, özgürce tüketsinler gibi bir subliminal mesaj barındırıyor mu acaba diye düşündüm🤔. Maksat ekonomi dönsün 😇🙃. Çok bilgilendirici ve akıcı bir paylaşımdı. Emeğinize sağlık Sezgin Bey. 😊👍🤚🧿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)))Farklı bir bakış açısı ve neden olmasın:-)) Ama yine de bende o his hiç uyanmıyor, 100 ve 200 TL. söz konusu olunca:-)) Hiç bozdurasım gelmiyor, hemen bitecek hissi veriyor bana:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  16. Evet 5 TL. konusunda haklısınız, sanırım Nisan itibariyle renk değiştirdi ama ben henüz göremedim yeni mor 5 TL. leri ve değiştirme sebepleri belki de sizin yaşadığınız talihsizliklerin önüne geçmek için değiştirmişlerdir... Giden 50 TL. ve üzeri para hayırlı bir işe vesile olmuş. Belki de bu tarafından bakmak lazım:-) Mutlu haftasonları dilerim:-)

    YanıtlaSil
  17. Tek bildiğim şey hiçbir rengin cüzdanımda çok kalmadığı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Çok farklı değiliz ama ben 20 TL. yi istemsiz olarak sürekli tutmaya çalışıyorum:-)) Bu arada hoşgeldin:-)

      Sil
  18. renkler ile tüketim ilişkisi hakkında okumalarım olmuş olsa da para ile ya da maddi olarak para nesnesi ile ilişkilendirildiğini yeni duydum ama neden olmasın, renklerin karar verdirme etkisi olduğu aşikar. teşekkür ederim paylaşım için, sağlıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk defa izlediğim videoda gördüm ve kendimce yorumlayarak paylaşmak istedim:-) Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için, mutlu haftasonları:-)

      Sil
  19. Gerçekten ilginç bilgiler.
    Aslında paranın rengine bakan insan değilim. Tamam aşinalık var ama direk aklıma rengi de gelmez.
    Aslında paradaki Atatürk resminin bakış açısı için dediğiniz bence komik. Okurken güldüm. :))
    Oğlunuzun dediği doğru da olsa şu hususta var. Parayı basan Atatürk değil ama değil mi...
    Hayat ayrıntıda gizli
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Atatürk değil ama tasarımı yapan biri var ve onun ne düşündüğünü açıkçası çok merak ediyorum:-) Bende paraların renklerine çok takılan yada dikkat eden biri değilim ama video çok ilginç geldi ve paylaşmak istedim:-) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  20. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Çok ilginç! 😵🤯 Yarın gazetede!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, merakla bekliyorum Pazar Gazetemizi:-))

      Sil
  21. Haklısınız şimdi Merkez Bankası resmi sitesine baktım ve epey zaman olmuş, göz alışkanlığı, renklerin benzer olması sanırım gözden kaçırmama sebep oldu.

    YanıtlaSil
  22. Fascinating and informative post on money.

    I've never questioned the colors of the coins !

    Have a great weekend, SZGNBSL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Veronica, I got happy:-) Happy weekend:-)

      Sil
  23. İlginç olduğu kadar bilgilendirici bir yazı. Atatürk'ün bakışlarına dikkat etmemişim, hepsi aynı sanıyordum. Yüz liralık banknotlarda bir güven hissi uyanıyordu bende ama onlar da artık fazla kalmıyor cüzdanda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 200 TL. ler hızlı gitmedikçe sıkıntı yok :-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz ve güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  24. Yıllarca bankacılık yaptım ama bu konuda ne en küçük bir fikrim ,ne de düşüncem oldu. Ama çok mantıklı geldi bana ,sanki her rengin duygusunu birebir hissediyormuşum gibi geldi. O yüzden hepsinden bol bol olabilir cüzdanımda ,hiç sakıncası yok:) Çok teşekkürler bu güzel ve bilgilendirici paylaşım için :) Yalnız söylemeden gidemeyeceğim ,ne gelmişse başımıza bu Çinlilerden gelmiş arkadaş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve tabii birde o güzel cevabı için, sevgili oğlunuzun gözlerinden öpüyorum:)

      Sil
    2. Sormayın Çinlileri hiç :-)) Enflasyon bile oradan gelmiş ve hiç bilmediğim bir bilgiydi:-)) Bazen böyle bilinmeyenleri keşfetmek, sonrada paylaşmak keyifli oluyor, çok mutlu oldum beğenmenize 🙏 ☺️ Şimdiden mutlu haftalar 🙏 🤗 Bartu da size selam söylüyor ☺️

      Sil
  25. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık.
    Pandeminin ilk coştuğu zamanlar kağıt paraları ıslak mendille silip cüzdana koyardım, şimdi saldık biraz hayırlısı bakalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :-) Dediğiniz gibi neler neler yaptık ilk günlerde. Ama şimdilerde neredeyse el yıkama seviyesine düştü hijyen tedbirleri.. Dediğiniz gibi hayırlısı hakkımızda :-)

      Sil
  26. Aaaaa kağıt para kağıttan değil miymiş? Ben şoka girdim şuan . Biz vary a bildiğimizi zannedip asla bir şey bilmiyoruz. Emeğine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Aynı şoku bende yaşadım :-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için, selamlar, sevgiler 🙏 🤗

      Sil
  27. Geçen gün düşünmüştüm aslında bu konuyu beni düşündüren taraf ise para boyutları olmuştu. Aslında renk skalasıda dikkatimi çekmişti fakat nedense tüm para birimlerinde renk farklılığı olduğundan dikkatim boyut yoğunluğuna odaklanmıştı bu durumun dikkatimi çekmesinin sebebi ise dolar para birimlerinin boyutlarının aynı olması oldu.
    Bilgilendirici ve tebessüm ettirici bir yazı için emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet boyutlar konusunda haklısınız, para değeri ile artan bir boyut var bizde ama dolara dikkat etmemiştim açıkçası 🙏 Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil