Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? | Hayat40tansonra

Fotoğraf Kaynak: Sravan Kumar Anirudhan/ Pixabay 

2009 yılı Kasım ayı sonları:-) Yeni bir heyecan ve mutluluğun arkasından aslında ne büyük ve zahmetli bir maceraya adım attığımı anlayamadığım tarih... 

Sizlerde var mıdır bilmiyorum ama ben, büyük veya küçük fark etmeksizin ne alırsam alayım büyük mutluluk duyan bir insanım ve Kasım 2009 tarihi hem benim hemde ailem için büyük bir mutluluk sebebiydi :-) 25 Kasım'da o güne kadar ki 3ncü ama aslında ilk "0" sıfır km. aracımıza kavuşmuştuk.

Çok uzatmadan asıl konuya geçeceğim ama olayları kısaca anlatmazsam da içimde kalır:-))

Fotoğraf Kaynak: Peter H/ Pixabay 

21 Ağustos 2010; henüz daha ilk yıl dolmadan, direksiyon simidinin soyulmasından dolayı garanti kapsamında değişim yapıldı. Ücret 1600 TL. Tabi garanti kapsamında olduğu için herhangi bir ödeme yapmadım. Bu tarihten itibaren ise garanti süresi dolana kadar da 2 kere daha aynı sıkıntıdan dolayı değişim yapıldı. Yenisi takılıyor üstelik "geliştirilmiş direksiyon simidi" denilerek ama bir süre sonra yine soyulmaya başlıyor:-) Sonraki değişimlerin toplam bedeli ise 5000 tl civarında. Ama garanti kapsamında olduğu için yine ödeme yapmadım. Yani kısacası garanti süresi içerisinde, üzerinde ki orjinali ile birlikte 4 direksiyon değişimi ve halen soyulmuş bir halde kullanıyorum:-))

25 Eylül 2010 motor ECU programlama hatası. Garanti kapsamında işlem yapıldı. Teknik bir konu o yüzden yaşadığım olayı kısaca anlatayım; Işıklardan kalkıştan itibaren 100 km. hıza ulaştığımda araç birden bire stop edip kendini kapattı:-)) Sonrası servis:-) Çok şükür bu yazıyı halen yazabiliyorum ve aranızdayım:-)

Fotoğraf Kaynak: Taken/ Pixabay 

24 Şubat 2012 gaz pedalı kontrol kampanyası. ABD'de meydana gelen ölümlü bir kaza sonucu Türkiye'de de belli modelleri kontrole çağırıp ufak bir malzeme değişimi yapıldı. Bunun haricinde 2 kere daha geri çağırma ve üzerine işlem yapıldı. Sanırım biri airbag ile ilgiliydi. Yani kaza anında emniyet kemeri ile birlikte canınızı kurtarma ihtimali en yüksek güvenlik önlemi..

10 Eylül 2012 tarihine geldiğimizde ise yağ eksiltmeden dolayı piston-segman takımı (komple) ve turbo değişimi. Bu arada araç dizel ve düz vites. Bedeli 2000 tl civarı. Garanti süresi dolmak üzere olduğu için bunda da ödeme yapmadım. Ancak yağ eksiltme sıkıntısının değiştirdikleri malzemelerden kaynaklı olmadığı ilerleyen zamanlarda ortaya çıktı. Yani turbo boşuna değişti ki o tarihlerde bu rakamlar hiç te fena değildi:-)

Fotoğraf Kaynak: andreas160578/ Pixabay 

29 Ağustos 2014 ise yarım motor değişimi :-)) Yani ön kaput içinin neredeyse tamamının değişmesi. Yağ eksiltme probleminin kaynağı bulundu. Aslında zaten biliniyordu ama bu resmi olarak duyurulmamıştı. Yaptığım detaylı araştırmalar sonucunda Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde bunun ilan edilmemesi, sadece duruma uyananlara değişim yapılması talimatı verildiğini keşfettim:-)) Zaten ben durumu yaşadığımda marka ile mahkemelik olan bir çok insan olduğunu da öğrenip bazıları ile tanıştım:-) Hal böyle olunca hazırlamış olduğum noter ihtarnamesi ve bu konuda mağduriyet yaşayan, mahkemesini kazanan bir arkadaşın evrakları ile servisin yolunu tuttum. Çok şükür bir sıkıntı çıkarmadılar ve gerekeni yaptılar. Aracın garanti süresi dolmuştu ama üretim kaynaklı hata olduğu için, garanti kapsamına alıp, ilave 1 yıl da motor garantisi verildi. Toplam bedel 5000 TL üzeri. Ancak ödeme yapmadım:-) 

Fotoğraf Kaynak: Jan Barkmann/ Pixabay 

Yarım motor değişiminden 1 hafta sonra turbo arızası:-)) İlk başta parasını veririsiniz değiştiririz dediler:-) Bu arada turbosuz dizel araç kullanmak çok tuhaf bir tecrübe. Neyse ben tabi durumu araştırdım yine:-) Hatanın benden kaynaklı olmasının mümkün olamayacağını öğrenince yine tuttum servis yolunu... 3000 TL. ödeme yapıp turbo değişimi yaptırdım. Çıkan eski turbo, ilgili markanın merkezine gönderildi, hatanın üretimden kaynakladığı kabul edildi ve ücret ödemesi geri yapıldı:-)) Bilin bakalım ne oldu? Yine üretim hatası ama duruma uyananlara sesiz sedasız değişim:-)) Bu arada servisteki baş ustanın hakkını yememem lazım, çünkü artık iyi ahbap olmuştuk ve raporunu detaylı yazarak genel merkeze gönderdi:-) Zaten sıkıntı bayi yada servis değil markanın kendisiydi:-)

Fotoğraf Kaynak: vargazs/ Pixabay 

2018 yılı, aracın 2nci ve 6ncı viteslere geçmemesi nedeniyle şanzıman değişimi. Toplam bedeli 6500 TL. Aslında daha fazla ama çıkma şanzıman olduğu için böyle uygun bir ücret ödemek durumunda kaldım. Servise gitmedim çünkü artık yorulmuştum:-)) Bu arada bu problem kullanımdan kaynaklı olabilir. Her suçu da markaya atmamak lazım:-)

Araç halen bende ve kullanmaya devam ediyorum:-) Üstelik tepe tepe kullanmak deyimi vardır ya, aynen öyle kullanıyorum. Şu an 270 bin km. de ve artık sıkıntı çıkarmıyor:-)) Sanırım bu marka araçlar 150 bin km.'den sonra açılıp kendine geliyor. Evet ilk aldığımda çok sıkıntı yaşadım ama sonuçta servis beni bu konularda hep destekledi ve bunlar harici bir sıkıntı yaşamadım.

Üzücü olan kısmı ise bu yaşadığım arızaların tamamı "0" km. aldığım araçta meydana geldi. Peki bu şanssızlık mı? Evet aslında şanssızlık diyebiliriz ama tekrar "0" km araç alacak olsam aynı şansızlıkları bu seviyede yaşamam mümkün değil. Nasıl derseniz sorunun cevabı basit ve yazımızın asıl konusu:-))

Bugün pek tabi hemen hiçbirimiz tamirci yada bu teknik işlerin uzmanı değiliz. Aracı alıyoruz ve açıkçası sadece kullanıyoruz. Bakım zamanı gelince de servislere gidip bakımlarını yaptırıp kullanmaya devam ediyoruz. Eminim sizde benzer olayları çevrenizde duymuşsunuzdur. Ben aldığı "0" km. aracı kazalı çıkan, kaportasında malzeme değişikliği yaşayan ve bu durumun alıcıya söylenmediğine bizzat şahidim:-))

Az önce de yazdığım gibi "0" km. araç alırken çok araştırma ihtiyacı duymayız, ekonomik durumumuza, hayallerimize göre bir karar verip seçtiğimiz marka aracı alır ve kullanmaya başlarız. Ama ufak bir araştırma yapmak kimseyi yormayacağı gibi doğru bir karar vermek için çok da faydalı olabilir. Bugün baktığınızda araç almak, maddi anlamda eskisi kadar kolay değil:-))

Fotoğraf Kaynak: Photo Mix/ Pixabay

Yapmanız gereken ilk şey; alacağınız marka için internette oluşturulmuş forum sitelerini incelemek olmalı. Bugün bilinen tüm markaların, resmi olmayan, çok üyeli ve ciddi forum siteleri var. Bu forumlarda insanlar araçları ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm deneyimlerini paylaşıyorlar. Ben mesela aracı aldıktan sonra fark ettim ve çok pişman oldum:-) Ayrıca mahkeme hazırlıklarını burada tanıştığım insanlar vasıtasıyla yaptım. İlk iş forum sitelerini incelemek, aklınızda olsun mutlaka:-)

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/ Pixabay 

İkinci husus ise almayı planladığınız arabanın benzeri ile test sürüşü yapmak. Bu konuda ısrarcı olun. Aracın bir sürü özelliğini internetten araştırabilirsiniz ama hayalini kurduğunuz aracın sürüş zevkinin size hitap edip etmeyeceğini başka türlü anlama ihtimaliniz yok.

Fotoğraf Kaynak: Netto Figueiredo/ Pixabay

"0" km. alacağınız aracın kazalı yada ekstra boyalı olma ihtimali çok düşük ama bunu kontrol etmek için de bir imkan var. Bildiğiniz gibi bayilerde ekspertiz bulunur. Ve burada aracın boyalı kalınlığını ölçen küçük bir cihaz vardır. Bununla süratli bir kontrol yapma isteğinizi dile getirmelisiniz. Araçlar sonuçta fabrikalardan bayilere tırlar ile taşınıyor. İndir bindir işleri, park yerlerinde açık havada haftalarca beklemesi gibi bir sürü etken ufakta olsa araca hasar verebilir... Ve bunu istemek ayıp değil, hakkınız:-)

Diğer bir husus arıza vs. ile ilgili değil ama her şeyde pazarlık yapılabileceğini asla unutmayın:-) Ben babamın bilinen bir teknoloji mağazasında, satın aldığı bilgisayarın yanında ücretsiz olarak klavye, hoparlör ve mouse aldığına bizzat şahidim:-)) İnanın bunu yaşadım. Şehir esnafından bunun yapıldığına illa ki şahit olmuşsunuzdur ama dediğim gibi Türkiye'nin en büyük teknoloji markalarından birinde oldu bu dediğim:-) Araç konusunda ise farklı bayilerden fiyat aldığınızda bana hak vereceksiniz:-) Çünkü her bayinin fiyat politikası farklı. Ben pazarlıktan utanırım, yapamam diyorsanız, illa ki bu işi iyi yapan biri mutlaka çevrenizde olacaktır. Bu utanılacak bir şey değil, sonuçta bir sürü para veriyorsunuz. Ve size verilen fiyatın altına alabileceğinizi hiç bir zaman unutmayın.

Bu arada aracın yanında hediye verilebilecek malzemeleri de satın alma öncesi mutlaka konuşun:-)) 

Diğer önemli bir husus ise aracınızı teslim alırken size muhtemelen neyin nasıl çalıştığını anlatmak için birileri yardımcı olacaktır. Sizde ayrıca aracı çalıştırıp, fonksiyonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Farından, klimasına, dikiz aynasına kadar bakın. Basit gibi görünüyor ama eve gittiğinizde fark edeceğiniz sıkıntılarda, servis ve bayi ile çok uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

İşin ödeme vb. farklı konuları da var ama onlarda genelde sıkıntı olmayan konular. Bu konuda çok tecrübeliler ve para kazanılacağı için çok hızlı bir şekilde bu işleri halledebiliyorlar. Sadece elinize aldığınız evrakları, belgeleri, faturaları son bir kez kontrol edip öyle çıkarsınız.

Aslında niyetim 2nci el araç alım ve satımını da yazmaktı, gerçekten can alıcı noktalar var ama oraya girersem yazı alıp başını gidebilir:-)) O yüzden biraz kısa, sizi sıkmayacak ve faydalı olacak bir yerde bırakıyorum yazıyı:-)) 

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Bayağı sorun yaşamışsınız, şanssızlık galiba. :) Bazen beyaz eşyalarda da alakasız sorunlar çıkabiliyor.
    Arabalardan hiç anlamam, ilgim de yok ama anılarınızı güzel anlatmışsınız. Pek çok kişiye de faydalı olacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz şanssızlık biraz araştırmadan almak diyelim:-)) Beyaz eşya olayına hiç girmeyelim, arıza yaptım mı hepsi birden yapar ya birde:-)) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Okurken şaşırmamak mümkün değildi.. Çok geçmiş olsun tekrardan. Benim için de bir rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Pazar günü gazetede. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler İrem:-) İleride kendi arabanı alacağın zaman, bu yazıyı hatırlarsın:-)

      Sil
  3. İşte bu benim hiç ilgi ve bilgi alanıma girmeyen bir konu. Bir ehliyetim var. Vakti zamanında almıştım eşim istedi diye. Ama iş araba kullanmaya gelince ürktüm. bir kaç denemeden sonra vazgeçtim malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arabalar ve erkekler:-)) Futbol gibi biraz:-) Yine de işinizi görecek kadar kullanabilmekte fayda var.

      Sil
  4. Yazıyı okurken gerçekten şaşırdım. Bir çok kişi açısından da çok faydalı bir yazı olmuş. Arabalarla pek ilgim yok ama her zaman yeni şeyler öğrenmeyi ve bilgi sahibi olmayı seviyorum. Sizinki tam anlamıyla bir şansızlık. Umarım bundan sonra böyle şanssızlıklar yaşamazsınız:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İleride faydası olabilir belki:-) Bende daha fazlasını yaşamamayı ümit ediyorum:-))

      Sil
  5. Araç almak da şans işi biraz. Ama dediğin gibi internetten araştırmak ve faklı yerlerden fiyat olmak çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ilk yapılması gereken ciddi bir araştırma... Yoksa sonu böyle olabiliyor:-)

      Sil
  6. Bom dia meu querido amigo. Parabéns pelo seu trabalho excelente. Infelizmente sabemos que muitos viajam sem o devido cuidado.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado pelo seu comentário, meu caro amigo:-)

      Sil
  7. https://anfaengerwriter.blogspot.com/ , Sevgili Zeugma sanırım kaldırdığınız yorumu bende silince, onun altındaki asıl yorumunuz da silindi:-(( Aslına bakarsanız marka, dünyanın en çok satan ve motor olarak en sağlam markalarından birisi:-)) Ama markanın bazı modelleri (2009, 2010 ve 2011 modellerinde) ciddi problemler var... O da bize denk geldi işte:-)) Biz biraz fazla kullanıyoruz arabayı ama olan sıkıntılar çoğunlukla üretim hatası.. Markayı yazıda zikretmeyi çok istemedim ama Toyota'nın Auris modeli:-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu gönderdikten sonra yazım hatası yaptığımı görünce silip yeniden yazayım demiştim ama sildiğim yorumun ''yanıtla'' kutucuğuna yazmışım demek ki . Sağlık olsun:)
      Son 2 arabamızı sıfır aldığımızdan, yıllık bakımlarını yaptırınca hiçbir sorun yaşamadığımızdan bahsetmiş, sizin durumunuza şaşırmıştım. Marka aynı değilmiş bu arada:) Araba olayı şans meselesi derler aslında. Çok uğraştırmış sizi ama sonunda yola girmiş neyse ki.
      Teşekkür ederim detaylı yanıtınız için .
      Keyifli seyahatleriniz olsun hep birlikte, sağlıcakla...:)

      Sil

  8. Arka arkaya talihsizlikler yaşamışsınız Sezgin Bey. Paylaşımınız birçok kişiye bu tatsızlıkları yaşamadan tecrübe kazandıracaktır eminim. O yüzden takdir edilesi bir bilgilendirme yazısı olmuş. Emeğinize sağlık.
    Eşim bir şey alırken forum sitelerini mutlaka okur. Bu yazıyla birlikte doğru bir şey yaptığını bir kez daha anlamış oldum. İyi hafta sonları dilerim 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibel Hanım. Umarım dediğiniz gibi faydası dokunan bir yazı olmuştur. Biz yandık, başkaları yanmasın derler ya:-)) Araba işi ile sanırım hemen her evde erkekler biraz daha fazla ilgili, eşiniz beyefendiyi tebrik ediyorum bu konuda. Mutlu haftasonları, saygılar:-)

      Sil
  9. I once had a new car I bought and it gave me lots of problems some were covered and others not. Got rid of the car and never bought that brand again. I then bought a truck and had it for 25 years, no major problems just the regular tune-ups and maintenance. Sometimes you win, other times you lose. Have a great weekend,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haivng a truck is my dream:-)) As you know I love travelling to the nature and it's the best for me:-) Thank you so much and happy weekend Bill:-)

      Sil
  10. Gerçekten hic anlamadigim bir konu :) ama o kadar servise gidip arabayi yok pahasina satmamaniza cok sasirdim. Ben delirir satardim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında satmayı çok düşündüm ama rakamlar inanılmaz düşüktü. Öyle olacağına kullanmaya devam kararı verdik:-)

      Sil
  11. Grazie mille per le importanti informazioni di questo post.
    Certo che sei stato proprio sfortunato.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grazie per il tuo bel commento. Si sono stato sfortunato ma ho lottato fino alla fine:-))

      Sil
  12. ilginçmiş, ilk defa duydum bunun gibi sıkıntılar yaşayanı :) burası türkiye her şeyi yaparlar valla :) bir de türkiyede araba kullanmak büyük işkence, yurtdışında çok keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yurt dışı gezimde 1 haftada 3000 km. civarı araba kullanma fırsatı bulmuştum:-)) Gerçekten keyifliydi, çünkü insanlar hem saygılı hem de kurallara uyuyordu..

      Sil
  13. ne maceralar !! ama yaşıyor musun
    Büyük bir kucaklama ve arabalı veya arabasız harika bir hafta sonu geçirin;
    Geçen yıl oradan bana bir araba gönderdiler.
    Türkiye. Oraya giden bir fiat Tipo. Ondan çok memnunum Ağlarda okuduğum gibi, Türkiye'deki otomobil fabrikası dünyanın en iyisidir.
    İspanya'dan büyük bir kucaklama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El automóvil que mencionaste era uno de los modelos sólidos y más vendidos en Turquía en ese momento, y era un modelo hermoso. Gracias querido amigo. Feliz fin de semana:-)

      Sil
  14. Hocam arabanın değişmeyen yeri kalmamış neredeyse :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış iskelet hariç aynen dediğin gibi oldu hocam:-))

      Sil
  15. Bİlgilendirici bir yazı olmuş. Ben 2.el araba hayatta almam zaten 2.el araba fiyatları sıfır araba fiyatlarına çok yakın gider sıfır alırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Fark o kadar kapanmamış olsa da sıfır km. araç tabi ki ilk tercih:)

      Sil