Korona Günlerinde Seyahat Tavsiyeleri | Hayat40tansonra

Yazılıkaya

Uzun zamandır aklımda olan konulardan biri de seyahat etmek üzerine bir yazı yazmaktı. Seyahat etmeyi, fotoğraf çekmeyi aynı zamanda gezilerini yazmayı seven, blog sayfasını da bunun üzerine inşa eden biri olarak sanırım bu konunun zamanı geldi:-)) 

Tabi şu an içinde bulunduğumuz şartlar ile geçmişte yaptığımız seyahat, gezi koşulları arasında dağlar kadar fark var:-( Kaldı ki o günlere dönüşün çok kolay olmadığını hepimiz ne yazık ki biliyoruz. Bu sebeple de yazımda bu hususları da göz önünde tutacağım.

Öncelikle yazıya "gezgin" tanımı ile başlamakta fayda var. Gezgin kelimesi TDK'ya göre; Gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), seyyah, turist anlamına geliyor. Burada "dinlenmek" kavramı tanım içerisinde yer alıyor ve sanırım bu biraz da olsa tatilci kavramına giriyor. Ve ben bu yazıda müsaadenizle tatilci kavramını kapsam dışı tutacağım. Uzun zamandır otel tatilini bırakmış biri olarak, bu şartlarda açıkçası uzun bir süre bu tarz bir seyahat, tatil yapma niyetinde de değilim:-) Diğer taraftan kendime seyyah diyesim de gelmiyor çünkü bu kavram bende çok ulaşılmaz bir makam hissi uyandırıyor. Ama 10'dan fazla ülke ve sayamadığım kadar şehri gezdiğimi düşünüce sanırım kendime bu tanımda gezgin ismini verebilirim:-)

Sardala Koyu

Yazımın başında kendimle ilgili birkaç hususu dile getirip sonra yavaş yavaş detaylara girmek istiyorum. Bugüne kadar yazdığım gezi yazılarının tamamına yakını korona günlerinde ve konaklama olmaksızın yaptığım gezilerdi. Zaten bu blogu açarken amacım, öncelikle ikamet ettiğim şehrin, okuyan herkes tarafından gezilebilecek, ziyaret edilebilecek yerlerini yazmak, arkasında da yaşadığım şehre araba ile 1-2 saat mesafedeki, konaklama gerektirmeyen yerleri yazmaktı. Bununla ilgili detayları ana sayfada bulunan "Hakkımda" başlıklı menüde bulabilirsiniz. Az önce yazdığım amacıma hemen hemen ulaştım sayılır:-) Yaşadığım şehir bitti bitecek, diğer yerlerden ise 2-3 tane kaldı. Bir sonraki aşama ise şartlar elverirse 1-2 gün konaklamalı gezilere çıkmak ve bunları sizlerle paylaşmak.

Benim her zaman iddia ettiğim bir konu var. O da; gözümüzün önünde inanılmaz güzellikler olduğu halde çoğumuzun hep bilinene, revaçta olana, daha çok tercih edilene duyduğumuz istek:-)) Herkes Bodrum'a gitmek istiyor ama çok azımız Kütahya'dan büyük keyif alabileceğimizi yada yaşadığımız şehrin güzelliklerini nedense görmek istemiyor. Tabi bunda sürekli içinde olduğumuz, çalıştığımız ve yaşam mücadelesi vermekten yorulduğumuz şehirlerden uzaklaşmak, hava değişikliği yapmak büyük rol oynuyor ama yine de etrafımıza biraz daha dikkatli bakmamız, en azından bu dönemde bizi biraz daha mutlu edebilir ve rahatlatabilir diye düşünüyorum:-)

Peki bu gezileri koronaya rağmen nasıl yapıyorum. Yazılarımı takip eden arkadaşlar aslında az çok nasıl dikkatli davrandığımı, çevreme de bu konuda nasıl saygı gösterdiğim konusunu biliyorlar ama hem kendimi daha iyi anlatmak hem de sizler için kısa bir rehber olması açısından bu yazının faydalı olacağına inanıyorum.

Bursa Kent Müzesi

Öncelikle kırmanız gereken duygu "konfor alanınızın dışına çıkma" kararını verebilmek:-)) Hemen hemen bir çoğumuz 1 seneyi aşkındır korona riski ve tedbirleri kapsamında evde.. Eminim ki yine bir çoğumuzda hem zihinsel hemde fiziksel sıkıntılar baş göstermeye başlamıştır. Umarım bu ufak tavsiyeler, sizi güvenli geziler, seyahatler için imkanlar elverdiği ölçüde harekete geçirebilir:-)

Evden çıkmadan başlayacak gezi planlamasından, eve dönünceye kadar yapılacakları anlatmaya başlayalım o zaman;

İlk önemli husus planlama. Ben gezi planlarını yaparken birkaç kaynak kullanıyorum. Birincisi Google Haritalar:-) Benim vazgeçilmezim diyebilirim. Uygulamanın arama kısmına "... gezilecek yerler" yazdığınızda size hiç beklemediğiniz kadar lokasyon ve işe yarar bir plan sunduğunu her seferinde tecrübe ettim:-) 

Google Maps

İkincisi ise diğer gezi site ve bloglarını takip etmek. Daha önceden edinilmiş tecrübelerin fazlası ile işinize yarayacağını unutmamak lazım. 

Son olarak ise gideceğim yerde yaşayan insanlarla iletişime geçerek yada sosyal medyadan orası ile ilgili sorular sorarak bilinmeyen ama görülmesi gereken yerleri keşfedebiliyorum. İnanın size en güzel yer tavsiye verenler bu arkadaşlar olacaktır. 

Eskiden gittiğim yerlerde insanlarla konuşarak da bilgiler alırdım ama korona sonrası buna çok girmiyorum. Zaten ziyaret edeceğim yere gelmeden önce planlamamı genelde bitirmiş oluyorum:-) Ama bununla ilgili en önemli tavsiyem, planlama yapmadan yola çıkmamanız. Çok fazla yer kaçıracağınızdan emin olabilirsiniz. Gittiğiniz yerde karşılaşacağınız turizm ofislerinin de çok işinize yarayacağını unutmayın. Tabi açık bulabilirseniz. Ben açıkçası Bursa dışında bir şehir yada belde de açık yere rastlamadım:-)

Planlama konusunu tabi ki katı bir gezi planı olarak da algılamayın. Her zaman esnek bir plan yapmakta fayda var. Zaman zaman gittiğiniz yerlerde kaybolun, eminim hoşunuza gidecektir. Tabi bu dediğim doğa yürüyüşü ve gezileri için geçerli değil:-)) Esnek olun çünkü oradan oraya yetişeceğim, şurayı da görmem lazım endişesi bütün keyfinizi kaçırmanıza sebep olacaktır. Kaldı ki gittiğiniz bazı yerlerde göreceğiniz kalabalıklar oraya girmenize engel olacaktır. Yada zaman planınız, gezi yeri sayısına uymayıp sizi strese sokacaktır. Her zaman evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Bu sebeple önceliklendirme ve iyi bir zaman planı, sizi yaptığınız geziden eve keyifle dönmenizi sağlayacaktır. Unutmadan planladığınız yere yalnız gidecekseniz, yerler ve planınız hakkında ailenize haber vermeyi unutmayın.

Fotoğraf Kaynak: Dariusz Sankowski/ Pixabay 

Artık yeni bir planlama hususu da devreye girdi:-) O da gideceğiniz yerde ki vaka sayıları.. Son dönemde artan vaka sayılarına bakarak, kıpkırmızı bir şehre gitmek çok mantıklı olmayacaktır. Tabi şu an her yer kıpkırmızı ama inşallah bu durum yakın zamanda normale dönecektir.

Fotoğraf Kaynak: Gordon Johnson/ Pixabay 

Planlama ile ilgili son olarak, ben gezileri planladıktan sonra gideceğim yerlerin listesini mutlaka küçük bir kağıda yazar ve cebime atarım. Teknoloji her ne kadar çok gelişmiş olsa da her şey telefon şarj bitimi kadar:-)

Hazır şarj demişken, araç şarjı ve kablosunu birazdan bahsedeceğim sırt çantasına atmayı unutmayın. Ayrıca benim gibi fotoğraf meraklısı iseniz, geziye çıkmadan önce makinenizi şarj etmeyi, yedek batarya almayı ve mümkünse daha önce çektiğiniz fotoğrafları yedeklemeyi unutmayın.

Fotoğraf Kaynak: Clayton Majona/ Pixabay 

İkinci önemli husus ise gezi günlerinizi seçmek. Eğer çalışan insanlarsanız ne yazık ki alternatifiniz çok fazla yok. Ama vaktim var diyorsanız, geziler için en ideal zamanlar hafta içi ve mümkünse erken saatler. İnanın bir çok yer hiç beklemediğiniz kadar boş olacaktır. Sanırım Ocak ayıydı, Bursa'ya günübirlik gezi planlamıştım. Açıkçası büyük şehir olmasından dolayı biraz tedirgindim. Hafta içi olmasına rağmen şehir merkezi kalabalıktı ama girdiğim müzelerin tamamında tek başınaydım:-) İnanın diğer şehir, beldelerde de benzer bir durum vardı. Bazı yerlerde müzelerin açılışını benim yaptığım bile oldu:-)) Kaldı ki kalabalık gördüğünüz zaman girmeme inisiyatifi her zaman sizin elinizde:-)

Özellikle hafta sonları, hele ki böyle bir dönemde, doğa gezileri haricinde gezi planlamayı aklınızdan bile geçirmeyin. Büyük risk ve kaçınılmaz son olur..

Fotoğraf Kaynak: Pexels/ Pixabay 

Geziniz doğa içerikli ise (yürüyüş, kamp yapma) yukarıda bahsettiğim durumların hiç biri olmayacaktır. Bu dönemin bence en güvenilir gezi ve seyahat planlamaları doğa içerikli olanlar diye düşünüyorum. Hem evde daralan ruhunuza, hemde beden sağlığınıza iyi gelecektir.

Evden çıkarken ilk ihtiyacımız olan basit bir sırt çantası hazırlamak. Gezinizin bir tatil olmadığını, akşam eve döneceğinizi unutmayın:-) Doğa gezisi yapacaksanız çantanıza farklı eşyalar koymanız gerektiğini, şehir, belde gezisi yapacaksanız almanız gerekenlerin farklı olacağını da aklınızda tutun. Ama her halükarda o sırt çantası içinde dezenfektan, mendil yada kolonya ile yedek kıyafet, belki küçük bir havlu olması gerekiyor. Mevsime göre yüzünüze sürmek için güneş kreminizi de çantaya atabilirsiniz.

Nüzhetiye Şelalesi

Gezilerinizin maksadı haliyle kıyafet seçiminizde etkileyecektir. Kıyafet konusunda en önemli hususun çorap ve ayakkabı olduğunu unutmayın. Çift çorap giymenin ayaklarınızın su toplamasını önlemek için en iyi yöntemlerden biri olduğunu hatırlamakta fayda var. Sosyal medya fenomeni olmak için ayak sağlığınızı riske atmayın:-)) En kötü fotoğraflarınızı diz üstü olacak şekilde çektirirsiniz:-) Lütfen kimse üzerine alınmasın ama sosyal medyayı çok kullanan biriyim ve inanılmaz yerlerde, inanılmaz kıyafetler ile verilen pozlara o kadar çok rastlıyorum ki...

Nereye gideceğimize karar verdik, planlamamızı, kıyafet seçimizi yaptık ve sırt çantamızı da hazırladıysak artık evden çıkabiliriz:-) 

Benim tarzımda geziler için ilk önce yapılması gereken gezilerinizi basit tutmak:-) Misal içinde bulunduğumuz şartlarda toplu taşıma ile seyahat etmek, geziler yapmak gerçekten ciddi bir problem. İster tren, ister uçak isterse otobüs olsun. Her halükarda girip çıkacağınız yerlerden, oturacağınız, o ana kadar ve sonrasında dokunacağınız yerleri düşünüce riskin ne kadar büyük olduğunun herkes farkına varacaktır. Eğer kendinize ait bir aracınız yoksa ne yazık ki planlarınızı, isteklerinizi bir süre daha ertelemek zorundasınız.. Yada riske girip gezi yapmak zorundasınız ki, ben ikinci seçeneği tercih etmeyeceğinizi düşünüyorum:-)

Fotoğraf Kaynak: Engin Akyurt/ Pixabay 

Kendi aracınız olduğu taktirde, tek sıkıntı apartmandan çıkıncaya kadar ki dokunacağınız yerler olacaktır:-) Tabi gideceğimiz yerler dediğinizi duyar gibiyim:-) Onları da sırası geldikçe anlatmaya çalışacağım.

Evde çok daralan arkadaşlar için, "ben bu dönemde evimden başka yerde kalamam" diyenler için en mantıklı olan seyahat mesafesini kısa tutabileceğiniz yerleri belirlemek ve akşam eve dönecek şekilde gezi planlamak ilk etapta en mantıklı seçenek olacaktır.

Eğer konaklama gibi bir tercihiniz olacaksa terası, balkonu olan yerleri tercih etmekte fayda var. Tabi birde kalacağınız yer ile ilgili kullanıcı yorumlarını, Covid-19 tedbirlerini okumayı unutmayın. Gezgin ruhlu kişiler her ne kadar konaklamayı önemseme de, ucuz yerleri tercih etse yada konfor ve lüksü ikinci planda tutsa da bu dönem, o dönem değil:-)) Velhasıl konaklama durumu varsa odaları sadece yatmadan yatmaya kullanmakta fayda var. Bununla ilgili ilerleyen zamanlarda tecrübem olursa buraya bir güncelleme yaparım:-)

Basit tutmaktan devam edelim. Şu dönemde yapılan gezilerde en büyük sıkıntılardan birisi de yeme-içme konusu:-) Bir restorana girip yemek yeme işi gerçekten çok ciddi bir risk. Göze alınabilir ama bence hiç gerek yok. Evde akşamdan hazırlanacak poğaçalar, sandviçler yada bir fırından alınacak atıştırmalıklar günübirlik geziler için can kurtarıcı olacaktır. İnanın açık havada, manzaraya karşı yada bir parkta bu tarz atıştırmalıklar çok keyif verici olabiliyor:-) Eğer dışarıdan birşey almak zorunda kalırsanız, açıkçası ben turistik yerlere yakın yada içinde bulunan yerlerden yiyecek-içecek alış verişi yapmayı tercih etmiyorum. Hem kalabalıkların verdiği tedirginlik hemde haliyle düşünmek zorunda olduğum ekonomi:-) Bu arada unutmadan yazmakta fayda var. Bu tarzda yapacağınız geziler size çok fazla maliyetli olmayacaktır. Bugün restoranlar açık olsa, korona sıkıntısı olmasa, yemek işine ciddi para vermek durumunda kalabilirdik. Bir sefer, iki sefer yapılacak gezilerde bu konu belki sıkıntı olmaz. Ama gezginseniz rahatsız edebilir. Hele ki sayınız 2-3 kişi olduğu zaman emin olun ki maddi olarak bu durumu hissedersiniz:-)

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Gezilerinizde mesafe konusunda hassas davranın (en az 2 metre). Zaten maske takma konusundan bahsetmeye gerek yok. Bizim insanımızda anlam veremediğim bir şekilde insanların diğerlerine yakın durma hastalığı var. Bu durum en çok da market vs. gibi yerlerde oluyor. Gerekiyorsa ikaz etmekten çekinmeyin. Hiç kimseye yaklaşmayın ama riskli gördüğünüz kişilerden uzak durmaya da ayrı bir özen gösterin.

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Gezdiğiniz yerlerde dokunacağınız yüzeylere dikkat edin. Temas zorunlu ise dokunduktan sonra ellerinizi, göz, ağız ve buruna götürmeden önce mutlaka sabunla yıkayın. Yıkama imkanı yoksa el dezenfektanı kullanmayı unutmayın. Şakaya gelmez... Tabi tuvalet gibi insani ihtiyaçlarınız için düzgün yerleri seçmeyi unutmayın. Bana katılır yada katılmazsınız ama ben camilerin tuvaletlerinden daha temizine çok fazla rastlamadım. Özellikle yol üzerinde göreceğiniz küçük camileri bu konuda tercih edebilirsiniz.

Fotoğraf Kaynak: Luisella Planeta Leoni/ Pixabay 

Basit gibi görünse de alış veriş yapmak durumunda kalırsanız olabildiğince paradan uzak durun:-) Mümkünse kredi yada banka kartı kullanmakta fayda var. Günübirlik gezi yaptığınızı düşündüğümüzde ihtiyacınız aracınız için alacağınız akaryakıt ve belki yeme içme için ufak tefek atıştırmalıklar olacaktır.

Buraya kadarlık kısımda hazırlık yaptık ve arkasından korona tedbirlerini de dikkate alarak gezimize başladık. Şimdi de bir kaç güvenlik önleminden bahsederek yazımızın sonlarına gelelim.

Korona ile ilgili değil ama gezilerinizi yalnız yapıyorsanız ve gittiğiniz şehre çok güvenmiyorsanız, çok dikkatli olun. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde bu husus bir adım daha öne çıkıyor. Her şehrin mutlaka karanlık noktaları, bölgeleri vardır. Yalnızsanız buralardan uzak durun. 

Fotoğraf Kaynak: Henryk Niestrój/ Pixabay 

Yine gittiğiniz şehre güvenmiyorsanız, sırt çantanızı öne bakacak şekilde taşıyın ve kredi kartı, nakit para ve cep telefonunuzu pantolonunuzun ön cebinde taşımaya özen gösterin.

Unutmadan gezilerinizi aile bireyleri dışında birisi ile yapıyorsanız gezi partnerinizi iyi seçin. Sizinle aynı gezi mantığına sahip olmayan bir arkadaş ile yapacağınız gezinin hüsranla biteceğine emin olabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde The Serpent isimli gerçek bir olayı anlatan diziye başladım. Uzak doğuda sırt çantalı gezginleri hedef alan bir katilin hikayesi:-) Bizim ülkemizde yaşanır mı bilmem ama tanımadığınız kişilerin ikramını kabul etmeden önce iki kez düşünün... Bunlarda basit güvenlik önlemleriydi. Gezimizi tamamladık ve artık eve dönüyoruz:-)

Geziler sonrası dikkat etmeniz gereken son husus ise, geziden sonraki 1 haftaya yakın süre kendinizi izole etmeniz. Kimse bir gezi uğruna aile büyüklerini riske atmak istemeyecektir. 

Fotoğraf Kaynak: Tumisu/ Pixabay 

Son olarak bu senenin tatil ve gezi trendlerinin yakın çevre gezileri, karavan kiralamak, tekne turu yapmak ve doğa kampı yapmak olduğunu bir kenara not edin:-)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

56 Yorumlar

  1. Hocam o tür diziler insanın moralini bozar. İzlemeseydin :)

    YanıtlaSil
  2. Tavsiyeler çok güzeldi.Yurtdisinda yaşayınca ve çalışan insanlar olunca her sene tatilleri dört gözle beklerdik.Malesef şuan günübirlik gezileri tamamen unuttuk:( Herşeyin normale dönmesini çok istiyoruz artık, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şu anda orada durumlar bizden daha iyi diye tahmin ediyorum.. Biz şu an tam kapanmadayız ve bayram sonuna kadar da sürecek:-(( Yakın çevrenizde illa ki güzel doğa yürüyüşleri yapılacak yerler vardır. Ailecek oralardan başlayabilirsiniz :-)

      Sil
  3. "Ama 10'dan fazla ülke ve sayamadığım kadar şehri gezdiğimi..." Bir de keninize seyyah demiyorsunuz :) biz ne yapalım o zaman . Türkiye dışına hiç çıkmayanlar . :) Türkiye içinde gitmediğim bı Akdeniz şehirleri kaldı yanlış anlaşılmasın diğerlerine de iş için girmişimdir. Yazılarınızı okuyunca gaza geliyorum diyeyim :)
    Her zaman ki gibi bir gezi kılavuzu gibi güzel yazı yazmışsınız. Türlü türlü tavsiyelerle dolu. Tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle beğenmenize çok mutlu oldum, teşekkür ederim:-) Yurtdışında ülkeler, şehirler görmek çok güzel ve keyifli, ayrıca farklı kültürleri tanımak açısından faydalı. Ama Türkiye gibi onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı inanç, dil, millet barındıran ülkemizde görmediğimiz, keşfedemediğimiz o kadar çok yer var ki... İş için bile olsa seyahat etmek her halükarda güzel ve her biri ayrı bir anı, tecrübe:-) O yüzden en az benim kadar şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Tekrardan sağolun :-)

      Sil
  4. Geziye çıkmak isteyenlere rehber niteliğinde güzel bir yazı olmuş. Sanırım ben gezgin değilim:) Hele bu dönemde ,çok zor. Yeterli keyif verir mi emin değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-) Amacım bu dönemde okuyan arkadaşları güvenli geziler için harekete geçirebilmekti ama pek başarılı olamamış gibiyim:-)) İnşallah bu dönem biraz rahatlayınca gezme yada tatil yapma imkanlarımız artar. Mutlu pazarlar dilerim:-)

      Sil
  5. Çok güzel detaylandırılmış, faydalı bir yazı olmuş. Bu gidişle salgın sonrası her hafta kendimi farklı bir yeri gezerken bulacağım. 😂 İnsanın canı çekiyor. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Aslında sizde antikor oluşmuştur ama yine de yakın zamanda o ıstırabı yaşayan biri olarak kendinizi riske atmayacaksınızdır... Yine de yakın çevrenizde doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz yerler varsa denemekte fayda var:-) İyi geleceğinden hiç şüphem yok. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil

  6. Harika bilgiler, faydalı tavsiyeler, detaylı planlamalar...

    Bizde seyehat planlama işlerini eşim seçenekler sunarak büyük bir keyifle yapar. Nerede, ne zaman, kaç gün kalınacak, o yöreye özgü ne yenecek, ne içilecek, hangi restoranda yenecek, hangi tarihi yerler gezilecek. Sanki daha önceden oraları gezmiş de bize rehberlik ediyor gibi gezdirir, anlatır. Yurt dışında da aynı beceriyi gösterir. Bize de akışa teslim olmak düşüyor.😊😊 Herkes halinden memnun yani. Emeğinize yüreğinize sağlık Sezgin Bey 🧿👏👏🙂🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her evde birinin yapması gerekiyor:-)) Bizde de haliyle o kişi benim:-) Eşiniz en güzelini yapıyor. Bu şekilde olması en iyisi Sibel Hanım. Düşünsenize herkesin birbirine "nereye gidelim, ne yiyelim, ne yapalım, nerede kalalım" diye sorduğunu... İnanın en sevmediğim haller:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Şimdiden mutlu haftalar, tekrardan Mutlu Bayramlar:-)

      Sil
  7. Her türlü soruya yanıt alınacak nitelikte çok güzel bir rehber olmuş anlattıklarınız. Haklı olduğunuz o kadar nokta var ki. Ön hazırlık yapılmadan çıkılan bir seyahatte bir sürü mağduriyet yaşanıyor. Nerede ne yeneceği bilinmiyor öncelikle ya da Eskişehir'e gidip de Porsuk Çayı'nı hiçbir şekilde göremeden gelebiliyorsunuz:)
    Yabancı ülkelerde tedbir konusunda o kadar haklısınız ki. Yunanistan'da iki arkadaşımız soyuldu örneğin. Üstelik biri aynı gün iki kez çaldırdı parasını. Pandemi döneminde kendi aracınız, kendi hazırladığınız yiyecekler dışında asla diyorum ben de. Olmayanlar en kısa zamanda bir buzluk edinmeli bir de:)
    Teşekkürler bu ince ince düşünülmüş tavsiyeleriniz için. Emeklerinize sağlık. Keyifli bir hafta sonu dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskişehir'e her gittiğimde, Porsuk Çayı'na baktıkça sizi hatırlayacağım böyle giderse:-)) Yurt dışında özellikle bazı ülkelerde bu tarz şeyler yaşanabiliyor. Aslında yazı da uygun olmaz diye belirtmedim ama yurt dışında da bilinen yerlerdense arka sokakları görmeyi tercih eden biri oldum. Ama hiç yalnız olmadım tabi ki:-)) Ben teşekkür ederim değerli yorum ve katkınız için:-) Buzluk konusuna değinmeniz de güzel olmuş. Keyifli bir hafta olsun sizin için de:-)

      Sil
  8. I like your way of thinking. You have nothing to do with health care, but you plan wisely. Contrary to appearances, it's not very often because everyone is tired of coronavirus. I wish I could use your advice but I live too far. :)) However, I think that for many people they are valuable because the best in unknown routes is simple and practical information. On the other side , for people like me, your descriptions of historical places and short videos and photos are a chance to see an interesting nooks with the eyes of a normal person, without guide embellishments. And the most interesting are places that aren't very popular :)) So.... I think you need to write not only practical texts, especially that you have a good eye and a light feather :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much, this nice comment made me very happy. I follow your posts that there are many beautiful places in your country as well. I think you are very lucky in this regard:-) Happy new week Ela:-)

      Sil
  9. Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Gezmediğiniz yer kalmamış Maşallah. :) Ben ömrüm boyunca çok az geziye gitmişimdir. Bulunduğum şehri biraz dolanırsam o yani. :) Bundan sonra gezi işi biraz görünüyor bize. İşsizlikten eşim market işletmeye başladı ve 7 gün açık olunca şu an için hiç imkanımız yok. Ben de tek başıma gezmem. Günübirlik tura katılsak bile sevineceğim ama kısmet bakalım. :) Emeğinize sağlık, pek çok kişiye fayda sağlayacaktır yazınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun:-) Kendi ülkemizde halen çok yer var ve bitirmeye ömür yetmez:-) Dönem iş anlamında gerçekten çok zorlayıcı.. Allah size ve eşinize kolaylıklar versin. İnşallah her şey yoluna girer ve istekleriniz doğrultusunda günler geri gelir. Tekrardan teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  10. Koronadan once ben de gezgindim ama simdi cok korkuyorum evdeyim :( sIzi tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam Bursa'daydınız. Bence çok güzel yerler var orada. İnsanlardan uzak, güvenli, doğa harikası yerlere sahipsiniz:-) Bayram sonrası kısmetse bir Gölyazı ve Misi Köyü planım var eşimle:-) Geçerken sizi de alalım:-))

      Sil
  11. Nice article and good info. Once our restrictions are lifted we will still not travel very far. We have lots of places only a short ride away that we will visit for a day. We wish to take it slow and easy. Thanks again for another good report and have a wonderful new week.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for the value you add to the article with your nice comment:-) Short daily trips are the trend trips of this year. Happy new week for you too:-)

      Sil
  12. Gezi çantasının içine koymamızı önerdiklerinizi ben markete çıkarken bile yanıma alıyorum sanırım :') Her on kişiden beşi yazınızdaki noktalara dikkat ederek seyahat etse sanıyorum ki daha iyi bir nokta da olabilirdik... Konfor alanımdan çıkmak değil de konfor alanıma geri dönmek sorun olacağından tavsiyelerden faydalanmam şimdilik mümkün değil ama ileride faydalanabileceğimi umuyorum :) Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumunuz için:-) Bu kadar izlediğimiz habere, cahilliklere rağmen buna bile şükür demek lazım belki de:-) Konfor alanına sağlıkla dönebilme riski her zaman var ama inanın özellikle tam kapanma zamanı sosyalleşme için kullanılan marketlerin hali seyahat etmekten çok daha riskli:-) Mutlu ve keyifli bir haftanız olsun.

      Sil
  13. Great travel advice and info, SzgnBsl.

    I love to travel but I think I will stay home for awhile until the dust settles and take it slow and easy.

    Happy Monday!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes you are right... Sometimes, as you say, it makes sense to wait for the situation to settle down. But as this period extends, we have to take measures to protect our physical and mental health:-)) Despite everything, short nature walks will be beneficial:-) Happy monday and new week Veronica:-)

      Sil
  14. Teşekkür ederim:-)) İşin anlamadığım kısmı bu fenomen arkadaşlara gösterilen ilgi... Benim örneğim yine idare edilebilir ama ne efsaneler var:-)) Tek başınıza seyahat ediyorsanız The Serpent'i izlemeyin:-) Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
  15. Katıldığım hemen hemen tüm gezilerde bende sırt çantamı önümde taşırım. Bir de ne güzel söylediniz "konfor alanının dışına çıkmak". Ah keşke keşke yapabilsek...Gezi fotoğraflarınızı çok beğeniyorum. İlham oluyorsunuz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, fotoğraflarımın beğenilmesine ayrı bir mutlu oluyorum:-) İş, güç, korona bir sürü etken ile kendimizi ister istemez kısıtlıyoruz ama yine de denemek lazım:-) Yoksa ileride bir sürü psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar yaşamaya başlayacağız... Teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-)

      Sil
  16. It's great to travel, but right now I only go near places I lived, I guess I can see Turkey trough your eyes, but pardon me I have the idea that your country is a dangerous place! Sorry if I am wrong!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google is not good to translating for some words:-)) Turkey is a safe city, I mean there; it was general, if you don't feel safe anywhere in the world:-) Thank you so much for visiting and kindly comment. Have a wonderful week Marisa:-)

      Sil
  17. Gözümüzün önünde görmediğimiz birçok güzellik olduğu konusunda söylediklerinizde o kadar haklısınız ki :) 5 sene Eskişehir'de kaldım; ama daktilo müzesine gitmem mezuniyetimden sonraya denk geldi anca :) Yıllardır yaşadığım Ankara'da da görmediğim birçok yer var. Hep uzakları görme sevdasından kurtulmak lazım özellikle böyle zamanlarda. :) Eve giderken sürekli yürüdüğümüz sokağı bir gün değiştirsek belki başka bir şeyle karşılaşacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir bakış açısı ve yorum:-)) Teşekkür ederim. Dediğin gibi eve giden sokağın yolunu değiştirmek bile bazen inanılmaz keyifli ve neler kaçırdığımızın ispatı:-) Tekrardan teşekkür ederim güzel yorum için, mutlu haftalar:-)

      Sil
  18. kesinlikle oldukça detay içeren ve işlevsel bir yazı olmuş, teşekkür ederim, 3-5 ülke gezdiysek te evden çıkmanın hayalini kuruyor olduğumuz gerçeğinden o kısmın hatırlanması bir miktar zorlaşmaya başladı sanki, sağlık olsun diyelim ve daha çok gezilecek zamanlar dileyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok mutlu oldum:-)) Herşey ne kadar geçmişte kaldı hissi var dimi? Sanki hayal gibiler...Halbuki 1 seneyi yeni geçti ama derin yaralar açtı ve uzun süre de sürecek bu etkiler... Tekrardan teşekkür ederim:-)

      Sil
  19. Congrats on such a great report! Thanks for sharing information!

    YanıtlaSil
  20. Vallahi göğsünüzü gere gere "Gezgin" deyin bence kendinize,tebrik ediyorum sizi 👏🏻Ben hayatımın hiç bir bölümünde gezgin bir ruha sahip olamadım. Ama sizin fotoğraf ve yazılarınız sayesinde acayip bir ruh uyanmakta içimde 😊
    Ve bir gün kıyısından, köşesinden de olsa uyanırsa o gezgin ruh, sanırım en büyük rehberim sayfanız olacak😊
    Emeğinize, kaleminize sağlık🦋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, inanın çok mutlu oldum yorumunuza:-) Özellikle sizlerde bırakmasını umduğum etkileri az da olsa yakalamak beni daha çok motive ediyor. Tekrardan sağolun:-)

      Sil
  21. En iyisi yalnız gezmek :-) Çok tedbir gerekiyor ya uffff..hani onlar bile bir keyif aslında , okudum da yazıyı ben o kadr dikkatli ve planlı olamam herhalde ama hatırlatmaların hepsi yerliyerinde ve çok gerekli gerçekten.

    Alıp başımı gidesim var kütahya da oluuur bodrum da olur. İkisini de görmedim nasılsa :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Çok teşekkür ederim samimi yorumunuz için. Tedbirler çok ama gezmek isteyince mecburen hepsine dikkat etmek gerekiyor:-) Kütahya sıradaki yerlerden, önce ben gideyim, beğenirseniz ileride siz de gidersiniz:-) Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  22. Çok güzel bir yazı olmuş, keyifle okudum:)) En ince ayrıntısına kadar her şeyi yazmışsınız. Benim gibi gezmeyi sevenler için anahtar bir yazı olmuş. Şu an bazı sebeplerden dolayı gezemesem de ileride bu okuduklarım aklımda olacak, kaleminize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Sanırım bunlar uzun süre geçerli olacak kurallar:-) Özellikle korona ile ilgili olanlar...

      Sil
  23. Planlama konusunu ben de çok önemsiyorum. Özellikle yurt dışı gezilerinde çok işe yarıyor. Zaten epey zamandır turlar bana cazip gelmiyor. Yurt içi geziler için de planlama yapmak lazım. Güvenlik konusuna değinmeniz de iyi olmuş. O kadar kendime güvenmeme rağmen Napoli'de cep telefonumu hem de bana hiç hissettirmeden çaldılar. Dediğiniz gibi iyi ki bütün gezi detaylarının (uçak, tren biletleri, otel rezervasyonları vs) kopyası çantamdaydı. Aksi takdirde büyük bir felaket yaşayabilirdik. Korona sebebiyle gezileri askıya aldık bir süre. Umarım yeniden eski günlere döneriz. Teşekkürler, güzel bir rehber hazırlamışsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalya:-)) Üstelik Napoli, kendileri haricinde kimseyi İtalyan saymayan ve şehir yönetimi ilginç bir şehir:-) 2013 yılında bende Napoli-GS maçı olduğu zaman gitmiştim, ufak tefek sıkıntılar olsa da sağ salim döndüm eve:-) Şimdilerde o kadar değil ama yine de bazı ülkeler özel dikkat gerektiriyor. Sizin planlama konusunda iyi olduğunuzu, bu anlamda titiz olduğunuzu tahmin edebiliyorum:-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  24. Bom dia meu querido amigo. Da para fazer uma bela viagem, mais sempre respeitando os protocolos de segurança.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obrigado meu querido amigo. Temos que ter muito cuidado durante este período...

      Sil
  25. Evden çıkmak istemeyen eşleri ikna etme yolları ile ilgili bir yazı yazarsanız bu yazınız benim için daha anlamlı olabilir :)))) Şaka bir yana faydalı bir yazı olmuş :) Şu kapanma bir bitirse biz de ailecek kamp yapacağız ama bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) İkna konusu zor, onu bende çözemedim:-) Herkesin ciddi anlamda bir tatile, geziye ihtiyacı var, umarım planladığınız gibi gider her şey:-) Teşekkür ederim, faydalı bulmanıza sevindim.

      Sil
  26. yazınızı okurken tatil planı yaptım eminim herkes yapmıştıır :) yazınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen öyle olmuştur:-) Yazıyı yazan biri olarak kafamda sürekli döndü gezi planları:-) Teşekkür ederim.

      Sil
  27. Karavan işi benimde bu aralar çok dikkatimi çekiyor, aslında niyetimiz de var ama önce bi kiralayıp denemek lazım gibime geliyor:-) Teşekkür ederim güzel yorum için, mutlu bayramlar şimdiden:-)

    YanıtlaSil
  28. Çok faydalı bir paylaşımdı. Zevkle okudum. Benim menisküslerim nedeniyle çok yürüme imkânım olmasa da gezmeyi çok severim. Aslında hiç düşünmediğim ve istemediğim hâlde; torunumun babasının kızı için aldığı Milas'ın Bodrum'a yakın bir köyündeki bir sitedeki dairede yazın vakit geçiriyoruz. Orada yazmayı çok seviyorum. Ama pandemi nedeniyle gidemedik daha.
    Siz de bu gidişle seyyah olacaksınız inanın :))
    İyi bayramlar dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu etti beni hem ziyaretiniz hem de yorumunuz:-) Umarım pazartesi günü kısıtlamalar, seyahat yasakları kontrollü bir şekilde kalkar ve sizin de gitme imkanınız olur. Eminim çok daha rahat edeceğiniz ve keyif alacağınız bir dönem. Tekrardan sağ olun:-) Mutlu haftasonları, saygılar.

      Sil
  29. Bizim ailecek gezi anlayışımız dağ, doğa, deniz kıyısı, şelale gibi yerler olduğu için corona bizi bu anlamda etkilemedi. Bir salsalar yetecek. Zaten restorant türü yerlere neredeyse hiç oturmayız. Günlük bir geziyse ben evden hazırlıklı çıkarım. Yok çadır ya da başka türlü konaklamalıysa da olabildiğince kendim hazırlarım. Hem temiz hem ekonomik oluyor. Dediğiniz gibi gezmeden önce gezi bloglarına ya da googla amcaya danışarak bir rota belirlemek iyi oluyor. Zaman kaybını önlüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel katkılarınız için:-) Mutlu haftalar.

      Sil