Safranbolu Tarihi Yerler Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Seyir Konak Otel'den Eski Çarşı Manzarası

Genel:


Geldik 4 günlük tatil yazılarımızın son durağına:-) Safranbolu tarih boyunca farklı bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olsa da tamamıyla Osmanlı tarih, kültür ve yaşamını yansıtan şirin bir şehir. 

Birazdan anlatacağım Cinci Han'ın yapılması ve İpek Yolu'nun Safranbolu'dan geçmesi ile şehir her açıdan ciddi anlamda gelişmiş ve ekonomik anlamda en zengin yıllarını yaşamış. Bizans döneminde ilk ismi Dadybra olarak bilinen şehir, Selçukluların hakimiyeti ile Zalifre ismini almış. Daha sonrasında ise bildiğimiz ismi ile Safranbolu olarak anılmış.

Şehrin zenginliğinin bu topraklarda çok yetişen ve dünya üzerinde oldukça değerli bir baharat ve gıda boyası olarak tüketilen safran bitkisinden geldiği herkes tarafından biliniyor. Aslında zenginliğinin başka bir sebebi daha var ama onu ilerleyen paragraflarda anlatacağım.  

Safran Çiçeği Heykeli

1976 yılında kendi resmi makamlarımızca "Kentsel Sit" olarak koruma altına alınan şehir, 1994 yılında UNESCO tarafından istisnai ve evrensel kültürel varlıkları bakımından "Dünya Mirasları Listesine" alınmış. Eski Çarşı denilen bölge bildiğiniz açık hava müzesi:-)) İnanın bu bölgede toplasanız, ya 2 yada 3 tane tarihi olmayan bina vardır.

Ulaşım:

İzmit-Safranbolu Güzergah

İzmit Merkezden yaklaşık 300 km., Ankara'dan ise 230 km. mesafede ki şehre ulaşım için yollar son derece güzel ve keyifli yolculuk yapılıyor. Otopark olayından özel olarak bahsetmeyeceğim. Şehirde konaklamalı bir tatil/ gezi daha uygun olacağı için kalacağınız otellerde park sıkıntısı yaşamayacaksınızdır. Ayrıca Eski Çarşı'da ufakta olsa otoparklar mevcut. Bu arada gezilecek yerlerin tamamına yakını Eski Çarşıda ve her yer yürüme mesafesinde.

Keşfet:

Eski Çarşı Bölgesi

Safranbolu 3 bölgeden oluşuyor. Birincisi Bağlar Bölgesi. Tarihi evlerin sık olduğu bir bölge ama birazdan anlatacağım Eski Çarşı gibi değil. Sanırım zamanında insanların yazlık evlerinin olduğu bir bölgeymiş. Yani asıl ticaretin olduğu yer değil. O yüzden de burada açıkçası dolaşılacak bir şey yok. Tarihi ama dar ve taşlı olmayan sokaklarda ki konaklar ve çoğunlukla otellerin olduğu bir bölge.

İkinci böle ise Kıranköy Bölgesi. Burası da benim anladığım Yeni Safranbolu dedikleri yer. Yani bildiğimiz günümüz şehirleri gibi. Kısmen modern yapıların, devlet kurumlarının ve normal esnafın olduğu bölge. Burada da bence gezilecek bir yer yok:-) Ben her iki bölgeyi de araçla gezdim ve sonuç dediğim gibi:-)

Son bölgemiz ise koruma altına alınan tarihi eserlerin (1500 civarı) tamamına yakının olduğu Eski Çarşı yada Eski Safranbolu dedikleri yer. Ve bu yazıda size burada ki görülecek yerleri madde madde anlatacağım. Biz konaklamayı bu bölgede yaptık ve ileride ondan da "Nerede Kalınır?" başlığı ile bahsedeceğim.


Eski Çarşı Görülecek Yerler;

1. Hıdırlık Tepesi:

Eski Çarşıdan Hıdırlık Tepesi Görünüşü

Türklerin, fetih maksatlı Safranbolu'ya geldiklerinde konuşlandığı ilk yer olarak biliniyor ve şehrin en güzel manzarası burada:-) Burası park haline getirilmiş ve içeride belediyeye ait bir sosyal tesis var. Giriş ücretli ancak içeride herhangi bir otopark yok. Yol kenarında bulduğunuz yere park edip, içeriye öyle girebiliyorsunuz. Tesis olduğu için dışarıdan hiçbir şekilde yiyecek-içecek kabul edilmiyor. 

Hıdırlık Tepesi Sosyal Tesisi

İçeride sizleri seyir teraslarının yanı sıra Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa'nın Türbesi, iki namazgah, Hızır Paşa'nın mezarı ve Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman'ın anıt mezarı var. Görülmesi gereken güzel bir nokta.

Hasan Paşa Türbesi

Dr. Ali Yaver Ataman Anıt Mezarı

2. Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri ve Tarihi Cezaevi:

Kale Bölgesi

Başlıkta yazdığım yerlerin tamamı aynı alanda bulunuyor ve Kale bölgesi deniliyor. Geziye ilk olarak Kent Tarihi Müze'sinden başlıyoruz. 1904 yılında Kastamonu Valisi tarafından yaptırılan 2 katlı taş bir bina. 2007 yılından bu yana da müze olarak hizmet veriyor. Giriş ücretli ve pazartesi günleri dışında her gün açık. Müze'nin giriş ve üst katında, kent tarihini ve kültürünü yansıtan eserler, fotoğraflar sergilenirken, zemin katında şehrin önemli merkezlerini, ticarethanelerini anlatan ufak dükkan şeklinde müzeler mevcut.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Müze Giriş Katı

Üst Kat Kaymakam Odası

Zemin Kattan Bir Kare

Müze'nin üst tarafında Anadolu Saat Kulesi Maketleri bulunuyor. 15 ayrı saat kulesinin 1/10 ölçekli maketleri, orijinaline uygun olarak yapılmış. Bu arada Safranbolu Saat Kulesi Anadolu'nun en eski saat kulesi olarak biliniyor. Ancak gittiğimiz tarihte buranın, saat kulesi maketlerinin hali pek iyi değildi. Uzun zamandır ilgilenilmemiş gibi duruyordu.

Anadolu Saat Kulesi Maketleri

Buranın biraz üzerinde ise 1906 yılında yapılan Tarihi Cezaevi bulunuyor. Bir dönem restoran olarak hizmet vermiş ama şu an ne durumda olduğunu bilemiyorum. Biz gittiğimizde kapalıydı.

Tarihi Cezaevi

Bu bölgenin en önemli eserlerinden biriside tabi ki Saat Kulesi. 12 metre yüksekliğinde ki kule, taştan ve yapım tarihi 1797. Şu an hayatta mı bilemiyorum ama 1965 yılından 2020 yılına kadar saat kulesinin bakımı, Kundura Ustası İsmail Ulukaya tarafından gönüllü olarak yapılıyormuş.

Tarihi Saat Kulesi

Romalı Bir Zenginin Anıt Mezarı

3. Sarıtunç Gezi Tabakhanesi:

Bu kısım biraz uzun sürecek şimdiden söyleyeyim:-) Google Maps'e Safranbolu Tabakhane yazınca karşınıza 2 yer çıkıyor. İlk bahsedeceğim yer müze, diğeri ise kısaca değineceğim ilk tabakhane fabrikası. Her ikisi de aynı aileye ait ancak fabrikanın olduğu yer, bina biraz kötü durumda. 

Sarıtunç Gezi Tabakhanesi

Biz ilk olarak müzeye geldik. Burada bizi ailenin son kuşağından, genç bir delikanlı karşıladı. Bize iki katlı müzeyi gezdirerek rehberlik yaptı. Giriş ücreti yok, gönlünüzden ne koparsa:-) Bu arada tabakhanenin 800 yıllık bir geçmişi var:-)

Burada, derinin kullanılacak hale gelene kadar ki geçtiği her aşamayı, hangi makinelerin nasıl kullanıldığı detayı ile anlatılıyor. Gerçekten gezilmesi gereken keyifli bir yer ve genç arkadaşımız konuya çok hakim. 1999 yılında bu işi bırakmış olsalar da, eski ekmek teknelerini bir şekilde değerlendirmişler ve çok da güzel olmuş.

Sarıtunç Gezi Tabakhanesi

Aslında burası tabakhane bölgesi olarak geçiyor ve zamanında toplam 84 tane tabakhane atölyesi varmış. Burası da onlardan biri ama hem en bilinen hem de bu işi yapan en köklü ailelerden. 1937'de Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın açılması sonrasında işçi sıkıntısı çeken atölyeler bir bir kapanmaya başlamış. 1960 askeri darbesi sonrasında ise ekonomik kriz ile neredeyse tamamı kapatmak zorunda kalmış. En son olarak da 1999 yılında Sarıtunç ailesi atölyelerini kapatarak bu işi sonlandırmış.

Gelelim Safranbolu'nun asıl zenginlik kaynağına; Selçukludan Osmanlı'ya ve en son Kurtuluş Savaşında askerlerin deri ihtiyaçlarını karşılayan önemli merkezlerden biriymiş burası. Askeri stratejik bölge olduğundan, o tarihlerde hep gizli tutulmuş ve üretilen derilerin başka yerlere satışı yasaklanmış. Derilerin tabaklanması esnasında çıkan atıklar Tarihi Safranbolu evlerinin inşasında kullanılırken, devletin bugünlere gelmesinde, fiziki olarak büyük katkı sağlamış bir şehir burası. Ve safran çiçeğinden ziyade asıl zenginlik kaynağının bu olduğu birçok farklı kaynakta belirtiliyor.

Burada ki asıl büyük olan fabrikaya gelecek olursak, 1960'lı yıllarda yapılmış ama idame edilememiş. Rusya'dan mühendisler, başka ülkelerden makineler temin edilmiş. Devlet yardım talebinde bulunmuş olsa da fabrika sahipleri devlete yük olmamak adına yardımı kabul etmemişler. Fakat 1 sene sonra yardım istediklerinde, bu sefer de devletin kasası buna müsait olmamış:-) Ne yazık ki faaliyete başladıktan 1 sene sonra kepenk kapatmak zorunda kalmış. Neredeyse o günlerden beri de atıl durumda. Şu an düğün çekimleri için kullanılan bir yer.

Kapatılan Fabrika'nın Kalıntıları

Şimdiye kadar saydığım yerler, Eski Çarşı'nın çevresinde ama yine de yürüme mesafesinde olan yerlerdi. Gelelim Eski Çarşı'da iç içe olan yerlere:-)

4. Cinci Han ve Cinci Hamamı:

Cinci Hanı

Tam yapım tarihi bilinmese de 1640-1648 yılları arasında yaptırıldığı tahmin ediliyor. Safranbolu'nun ekonomik gelişimine büyük katkısı olan bu han 2 katlı ve 63 odadan oluşuyor. Günümüzde ise otel ve restoran olarak hizmet veriyor.

Cinci Hanı Giriş Kısmı

Aynı adı taşıyan hamam Cinci Hanı ile aynı zamanlarda inşa edilmiş ve günümüzde özel bir işletme tarafından hamam olarak hizmet veriyor. Erkek ve kadın bölümleri var. Ayrıca her gün açık.

Tarihi Cinci Hamamı

5. Camiler:

Bölgede çok fazla camii var:-) O yüzden ben hem eski çarşıda olan, hem de gezdiklerim ve tarihi değeri olanları kısaca yazacağım:-)

Kazdağlıoğlu Camii

Kazdağlıoğlu Camii;1779 yılında yapılan cami çok köşeli ve kiremit örtülü kubbesi ile dikkat çekiyor.

Yakın Olan Camii; Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camii; Safranbolu'nun en görkemli ve büyük camisi. Yapım yılının 1661 yılı olduğu tahmin ediliyor.  Camii avlusunda kitabesi bilinmeyen bir de güneş saati mevcut.

Güneş Saati

İzzetpaşa Camii; 1796 yılında yaptırılan cami, Eski Çarşı içinde görülmeye değer başka bir tarihi yer.

İzzet Paşa Camii

Bunlar benim gezdiklerim, bunlar haricinde; Kaçak Camii, Ulu Camii (Ayatefenos Kilisesi)'de vakit olursa görülmesi gereken diğer camiler.

6. Çarşı ve Arastalar:

Demirciler Çarşısı; İzzetpaşa Camiinin avlusunda geçerek inilen çarşı, gerçekten görülmesi gereken nostaljik bir yer. Nostaljik diyorum ama halen faaliyet içinde, işleyen bir çarşı. Aynı zamanda bakırcılar ve kalaycılarda bu çarşıdalar. Ayrıca Türkiye'nin tek yaşayan lonca çarşısı olma özelliği taşıyor.

Demirciler Çarşı ve İzzet Paşa Camii

Demirciler Çarşı

Yemeniciler Arastası; Buraya geçiş için Köprülü Mehmet Paşa Cami'nin avlusunu kullanıyorsunuz. Ufak ama harika bir çarşı. "U" şeklinde dizilmiş 48 ahşap dükkandan oluşan bu çarşı "yemeni" ismi verilen ayakkabının yapıldığı bir yer. Tamamen turistik ama görülmeye değer güzel bir alan. 

Yemeniciler Arastası

7. Safranbolu Evleri:

Safranbolu Evleri

Şehrin hemen her yerinde görebileceğiniz bu evlerin, en sık olduğu bölge tabi ki Eski Çarşı. Evlerin tamamı yapı itibariyle birbirine benziyor. Fotoğraflardan da görüldüğü üzere hemen hepsi yüksek ve belli bir yere kadar pencere vs. yok. Altta gördüğünüz o uzun kısımlar aslında eskiden ahır olarak kullanılıyormuş ve yaşam alanları da hemen bunun üzerine inşa edilmiş. Tabi artık hayvan besleme olayı yok ama evler haliyle bu şekilde kalmış. Çok fazla kaybolmak isteyeceğiniz dar ara sokaklar mevcut. İnanın geze geze bitmeyecek kadar çok, ama aynı zamanda çok keyifli.

Safranbolu Sokakları

Eski Çarşı

Bu yazdıklarım haricinde Eski Çarşı'da görülmesi gereken yerlerde biri de Kileciler Çeşmesi. Safranbolu'da 100'ün üzerinde çeşme var:-)) Ama en başarılısı 1903 yılında yapılan Kileciler Çeşmesi. Ayrıca yanında ki Kileciler Gezi Evini de gezebilirsiniz.

Kileciler Çeşmesi

Bizim gittiğimiz tarihte tadilat gören Kaymakamlar müzesi de bölgenin en bilinen müzelerinden. Bunun haricinde bize tavsiye edilen yerlerden biride Gizli Cennet isimli doğa ile iç içe bir restorandı. Ancak pandemi nedeniyle kapalıydı.

Safranbolu ziyaretimizi 1 Haziran öncesi yaptığımız için yine paket servis ile yemek yeme durumunda kaldık. O yüzden özel bir lezzet tavsiyesinde bulunamayacağım. Sadece lokumlarının gerçekten çok güzel olduğunu söyleyebilirim:-)

Ayrıca Şehrin güneydoğu girişinde Çikolata Müzesi isimli bir işletme var. İçeride Safranbolu'nun simge eserlerinin çikolatadan maketleri sergileniyor. Rehber eşliğinde gezilen müzeye, giriş ücretli (10 TL.) ve çikolata ikramları var. Ayrıca müze girişinde alış veriş yapabileceğiniz bir yeri de mevcut. Her ne kadar müze olsa da, amacı, hazır gezmişken alış veriş yapmanız üzerine kurulu bir özel işletme.

Çikolata Müzesi

Çikolata Müzesi

Nerede Kalınır?

Amasra'da olduğu gibi, burası içinde önceden kalma yeri rezervasyonu yapmadım. Ama tabi ki internet üzerinden araştırma yapıp kafamda bir kaç yer belirledim. Neredeyse büyük bir hata yapıp, kafamda ki ilk otelde kalacaktım:-) Benim planladığım otel, Türkiye'de ki meşhur zincir otellerden birisiydi. Otel tabi ki çok güzel ama Safranbolu'ya kadar gelip, orada kalmak çok keyifli olmayacaktı. Bunun haricinde bir kaç yer daha belirlemiştim ancak fiyatları biraz fazlaydı.

Öncelikle buraya gelecekseniz mutlaka bir konakta kalın ve bu konuda kesinlikle Eski Çarşıyı tercih edin. Çünkü Yeni Safranbolu yada Bağlar Bölgesinde kalırsanız, yine aracınızı kullanarak Eski Çarşıya gelip, park vs. ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. 

Seyir Konak Otel

Bizim kaldığımız otelin ismi Safranbolu Seyir Konak Otel. Şehre en hakim noktalardan birinin olması yanında en uzak gezi noktasına yürüyerek mesafe 10 dk., Eski Çarşının merkezine ise 3 dk.:-))

Otel iki kısımdan oluşuyor. Bir tanesi, konak ve 5 odası var. Diğeri ise hemen yanında ki 4 odalı ve tek katlı bina. Tabi ki tavsiyem asıl konak odaları. Hijyen ve korona tedbirleri konusunda hiç aklınızda birşey olmasın. Herşey kuralına uygun ve işleten aile bu konuda hassas. Otel aile işletmesi ve bölgenin en iyi otellerinden.

Şehir Manzaralı Konak Odası

Bununla ilgili bir diğer tavsiyem ise şu; Otelin tüm tatil sitelerinde satın alma opsiyonu var ama hem yerinin güzel olması hem de kaliteli bir otel olması nedeniyle fiyatlar yüksek. Ancak internet üzerinde satın almak yerine, telefon ile ararsanız yada oradayken gidip konuşursanız, emin olun ki çok daha uygun fiyata anlaşabilirsiniz. Olmadı beni söylersiniz:-)) 

Şehir Manzarası

Ben burayı nasıl buldum derseniz. Benim listemde ki ilk sırada bu otel vardı. Ancak fiyatı biraz fazla diye düşündüğüm için en son, yer bulamazsak gideriz diye düşündüm:-) Yörük Köyünde tanıştığım bir arkadaşın, otel sahibi Abdullah Bey'i tanıyor olması ile adım adım otele yaklaşmaya başladım:-)) Telefonda yapılan görüşme sonrası, fiyatın uygun bir hale gelmesiyle burada kalmaya karar verdik. 

Otel kahvaltı-konaklama konseptinde ve kahvaltısı çok başarılı. Birde unutmadan ben oradayken ilk gece, koca konakta tek kaldım:-) Pandemi nedeniyle sanırım, bizden başka kimse yoktu. Tabi böyle olması bizim için daha keyifli oldu, koca konağın sahibi gibi hissettim kendimi:-)) Zaten işletme sahipleri de size o hissi veriyor, kendi evinizde gibi bir konaklama tecrübesi yaşıyorsunuz. 

Tavsiyeler:

İlk midemizden başlayalım:-) Lokum almadan sakın dönmeyin. Dolu dolu ve taze lokumları var. Ayrıca safran kolonyaları da çok başarılı. Enteresan kokularının yanı sıra, kalıcılığı uzun süren kolonyalar. Hem hediyelik, hem de kendiniz için alabilirsiniz.

Nerede kalınır? kısmında çokça bahsettim ama mutlaka Eski Çarşıda ve tarihi bir konakta kalın.

Safranbolu çarşı olarak 1 günde rahat gezilebilecek bir yer ancak daha önceki yazılarımda ki yerleri de hesaba katarsanız 2-3 gün konaklama ideal olacaktır.

Mevsim tavsiyem, yaz harici tüm mevsimler:-)) Yazın hem Safranbolu, hem de çevre yerler eziyet haline gelebilir. 

Bol bol yürüyeceğiniz için tabi ki spor kıyafetler önemli:-)

4 günlük tatil gezisinin yazı dizisini Safranbolu ile tamamlamış olduk:-) Umarım hem faydalı, hem de keyifli bir yazı dizisi olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Nice reviews and recommendations. Your photos definitely capture the beauty of these places. . You would make a great travel agent. :) Have a great weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill:-)) It sounds good to be a travel agent but I'm doing my travels just for myself and for my friends who read these articles:-)) Happy weekend for you too.

      Sil
  2. Çikolata Müzesini ilk defa duydum. Harikaymış. Aklım lokumda kaldı. Çok severim :))
    Nerede kalınır yazını okuyunca aklıma çocukluğumda ailece yaptığımız Bursa gezisi geldi. Otel yerine pansiyonda kalmıştık. Büyüleyiciydi. Balkonu hâlâ gözümün önünde :)
    Ellerine sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Venedik'e gidemiyoruz şu dönemde, artık Safranbolu, Bursa balkonları ile idare edeceğiz:-))) Çok teşekkür ederim, mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  3. Dar sokaklar ve evler huzur veriyor insana hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle Hocam:-) Sadece yazın gitmemek lazım..

      Sil
  4. Evleri ne kadar da güzelmiş. masal diyarı gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi, tam bir masal diyarı. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  5. Osmanlının parmak izleri nasıl da yoğun biçimde hissediliyor. Sayenizde görmediğim kesitleri görmüş oldum. Safran heykelinin hemen berisinde yani Hıdırlık Yokuşu başlangıcında ünlü bir lokumcu var. Onun üst katında ''Kaymakamlar Evi'' adıyla tarihi bir ev var. 3 katlı 7 odalı. Safranbolu evlerinin önemli bir örneğiymiş. Dönemin kültür ve yaşam biçimi yöresel kıyafetlerle birlikte sergileniyor. Emeğinize sağlık ve mutlu hafta sonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaymakamlar Müzesi gezi listemin ilk sırasındaydı ama ne yazık ki restorasyon nedeniyle göremedik:-( Lokumcu çok fazla ama dediğiniz yerdeki en taze ve meşhur olanı, bizde oradan alış veriş yaptık:-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve katkınız için, mutlu haftasonları olsun size de:-)

      Sil
  6. Zevkle okudum, fotoğrafları çok beğendim ;bazılarını büyütüp baktım öyle de hoşuma gitti.
    Sen iyi bir rehbersin benim için :-)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, çok mutlu oldum yorumunuza:-) Rehber olma yolunda ilerliyorum sanırım:-))) Ama önemli olan kendimin ve siz değerli arkadaşlarımın beğenmesi ve faydalanması:-) Tekrardan teşekkür ederim.

      Sil
  7. Safranbolu baştan sona kadar tarih kokan bir şehir. Yapısına bayıldım eski evleri dar sokakları ve lezzetli lokumları. Tekrar gitmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih kokan bir yer olması konusunda kesinlikle haklısınız, özenle korunan harika bir şehir:-) Teşekkür ederim sayfamı ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  8. Hıdırlık tepesi ve Cinci Hanı çok güzelmiş. Tarihi yapılarını sevdim. Bir sürü tarihi ve detaylı bilgiye yer vermişsiniz. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun:-) Mutlu pazarlar.

      Sil
  9. Lokum tamam hepimiz biliyruz ama safran kolonyasi ilk defa duydum. Cok ilgincmis.
    Asilama bu hizla giderse Eylul de gidebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolonyalarını bende gidene kadar bilmiyordum ama gerçekten başarılı:-) Eylül güzel bir tercih olur. Aşı sırası sonunda bana da geldi:-))) Artık geziler daha rahat olacak. Mutlu pazarlar.

      Sil
  10. That's a great tour! The mosque in the 1st picture is like the one I visited in Jayce (Bosna).
    Those wooden shops located along that alley, close to the Köprülü Mehmet Paşa Mosque, are marvelous. If I were there, I would be curious to wear those yemeni shoes 👞 Nice post!
    Have a beautiful Sunday ☀️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much for your nice comment:-) Most of the mosques are similar to each other and are based on Ottoman architecture. Happy Sunday Giorgio:-)

      Sil
  11. Koca konakta tek başına kalmak nasıl olurdu çok merak ettim. Kahvaltıya konağın sahibi gibi inmek epey değişik bir deneyim olmuştur :) Yazı yine dolu dolu ve güzeldi, hem fotoğraflarla hem bilgilendirici yazılarla :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız olmak gerçekten keyifliydi çünkü daha rahat hissediyorsunuz. İkinci gün başka aileler geldi ve ilk günkü kadar keyifli değildi:-) Sonuçta otel odaları gibi değil, eskiden aynı evde yaşayan kalabalık aileler hissini veriyor:-) Çok teşekkürler değerli yorumunuz için.

      Sil
  12. Nasıl detaylı yazı hazırlamışsınız, gitmiş kadar oldum :)En çok gitmek istediğim yerlerden biridir burası. Şevkim arttı. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize:-) Mutlu bir hafta dilerim.

      Sil
  13. google map ta koysana buraya hocam. daha iyi olurdu.. resimler güzel teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orayı da olabildiğince etkin kullanıyorum, teşekkür ederim:-)

      Sil
  14. Safranbolu hep çok tarih kokan büyülü bir yer gibi gelir bana:)) Sokakları çok hoşuma gider. Fotoğraflarınız ve yazınız da kesinlikle dolu dolu ve Safranbolu'yu gezmiş kadar oldum yine:))) Emeğinize sağlık:)) Konağı çok merak ettim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konak çok başarılıydı, tarihi bir şehirde kaldığınızı sonuna kadar hissetmenizi sağlıyordu:-) Çok teşekkürler güzel yorum için, mutlu haftalar:-)

      Sil
  15. Ne kadar güzel, ne kadar detaylı anlatmışsınız. Çok profesyonelce olmuş. Görseller her zamanki gibi harika. Tekrar tekrar gezilesi bir yer Safranbolu. Böyle bir fırsat doğduğunda bu yazınıza tekrar dönmem gerekecek. Çok teşekkürler Sezgin Bey :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sibel Hanım, çok mutlu oldum beğenmenize ve faydalı bulmanıza:-) 4 günlük Batı Karadeniz gezi yazısı böylelikle tamamlanmış oldu:-)) Darısı yeni yerlere:-) Tekrardan sağolun.

      Sil
  16. Ne güzel yerler :)))
    Blog'umda sürpriz bir duyuru var Deep! :)

    YanıtlaSil
  17. Ah çok severim bu memleketi! Safranbolu'ya yıllar önce gitmiştim. Çok güzel, detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize:-)

      Sil
  18. Mutlaka gidilmesi gereken yerlerden.Siz de çok özenli bir yazı düzenlemişsiniz. Tebrik ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, sağolun:-)

      Sil