Lavanta Kokulu Köy Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Lavanta Tarlaları


Genel:

Benim için gezmek, görmek ve bol bol fotoğraf çekmenin gerçekten de çok keyifli olduğu yerlerin başında gelen Lavanta Kokulu Köy ve Lavanta Tarlaları, yeni yazı dizimizin ilki olarak blogda yerini alıyor.

Isparta'nın Keçiborlu İlçe'sine bağlı farklı bir kaç köyde yetişen lavantanın, ülkemizle ilk tanışması, 1975 yılında Gül Tüccarı Zeki Konur'un bir Fransa ziyareti sonrasında oluyor. Başlarda hobi maksatlı ekilen lavanta, ilerleyen yıllarda ciddi bir ticari üretime dönüşüyor. Şu an ülkemizin farklı yörelerinde de yetiştirilmesine rağmen, en bilinen ve ticari gelir sağlanan yer burası.

Orada Olduğumuz Belli Olsun:-)

Burayı ziyaret etmeyi düşünen arkadaşlar için en önemli bilgi ise; Lavanta haziran ayı başında çiçeklenmeye başlıyor ve süreç yaklaşık 50 gün civarı sürüyor. Fotoğraflarda gördüğünüz en mor halini ise haziran sonu ile temmuzun ikinci haftasına kadar almış oluyor. Bu tarihten sonra ise hasat dönemi başlıyor. Yani bu tarihler harici gelirseniz büyük hayal kırıklığı yaşarsınız.

Lavanta Tarlaları

En büyük özelliklerinden biri de ülkemizi susuz tarım ile tanıştırması diyebiliriz. Kıraç ve sulanamayan bölgelerde yetişen lavanta, bu bölge için ideal. Zamanında bu toprak özelliğinden kaynaklı fazlası ile göç veren köy/ bölge için, şu an tam tersi bir durum söz konusu:)

Lavantadan bir çok ürün elde edilse de en önemlisi ve bilineni tabi ki yağı. Kozmetik ve parfüm sektörü ise en çok kullanıldığı alanlar. Uzun bir girişten sonra geçelim diğer maddelerimize.

Ulaşım:

Lavanta Kokulu Köye Ulaşım

Yollar nasıldı derseniz? İnanın hiç bilmiyorum:) Çünkü yolculuk geceydi ve yolcu koltuğunda yol ile ilgilenmek pek mümkün değildi. Ancak bilmeniz gereken konu, tur otobüsü İstanbul kalkışlı olmasına rağmen güzergah olarak Bursa üzerinden gitmek/gelmek yerine Bilecik üzerinde intikal etmeyi tercih etti. Sanırım bunun sebebi; bu güzergahta ki yolların daha iyi ve haftasonu daha sakin olmasından kaynaklıydı. Bu hususu akılda tutmakta fayda olabilir.

Keşfet:

Lavanta Köy Evi

Bizim gece yolculuğu sonrası ilk durağımız köyde bir kahvaltı evi oldu. Mekan şirindi ama kahvaltısı bana çok hitap etmedi. Belki de uzun gece yolculuğu sonrası kendime gelemeden kahvaltı başına oturduğum için birşey anlayamadım:) İşletme köy merkezinde ve ismi Lavanta Köy Evi. Daha sonra yaptığım araştırmalarda, en azından görsel olarak daha iyi yerler olduğunu gördüm. Olurda bireysel giderseniz başka yerleri denemek daha faydalı olabilir. Unutmadan bu tarz yerlerde hediyelik eşya vs. satışı yapılıyor ama benim tavsiyem köyde kurulan Kadın Girişimciler Kooperatifinin pazarını tercih etmeniz.

Lavanta Tarlaları

Kahvaltı sonrası durağımız ise tur rehberi tarafından daha önceden belirlenmiş lavanta tarlası oldu. Bölgede birbirinden farklı tarlalar var. Yol üzerinde nerden baksanız en az 10 tane farklı dekorlarla renklendirilmiş, süslenmiş lavanta tarlası gördüm. Benim gibi tur ile geldiyseniz, rehber tarafından ayarlanan tarlaya gitme zorunluğunuz var. Tabi bunun olumsuz olarak anlaşılmasını istemem çünkü gördüğüm tüm tarlaların hepsi birbirinden renkli ve güzeldi:) Sadece aklınızda olması gereken, tarlalar Fransa da ki gibi uçsuz bucaksız değil yani sosyal medyada gördüğünüz gibi fotoğraflar çekmek olasılığınız düşük.

Lavanta Tarlaları

Bölgede turizm kısmen gelişmiş ve ziyaretçileri sıkan ve bunaltan bir yaklaşım yok. Bizim girdiğimiz tarla için herhangi bir giriş ücreti yoktu. Tabi tur şirketi önceden toplu bir ödeme yapmış mıdır bilmiyorum:) Sadece her tarlanın giriş kısmında şirin ve güzel dekore edilmiş kafe/restoran tarzı küçük işletmeler var. Zaten orada yenen ve içilenler düşünüldüğünde, bir de giriş ücreti almaları anlamsız olacaktır.

Tarla Girişlerindeki İşletmeler

Tarlada bol bol fotoğraf çektikten sonra ise yaklaşık 1 saatlik bir serbest zamanımız oldu. Bu arada köyü ve ağırlıklı da hediyelik eşya satan, az önce bahsettiğim pazarı dolaşma fırsatımız oldu. Pazar, köyde yaşayan ablaların ve teyzelerin kendi el emekleri ile yaptıkları ürünleri sattıkları bir yer. Ve fiyatlarda çok uygun. Olurda buradan lavanta demeti alırsanız, uzun süreli muhafaza edebilmek için üzerine saç spreyi sıkmayı unutmayın:) Bahsettiğim yer yol kenarında değil o yüzden geçerken görünmüyor, dikkat etmekte fayda var.

Kadın Girişimciler Kooperatifi Pazar Yeri

Kadın Girişimciler Kooperatifi Pazar Yeri

Köyde geçirdiğimiz 1 saatlik gezi aynı zamanda bölgede ki son durağımızdı. Geçelim tavsiyelere:)

Tavsiyeler: 

Lavanta tarlalarında birbirinden güzel kareler çekebileceğiniz aklınızda olsun. Erkekler için pek önemli olmasa da kadın arkadaşların yanlarında farklı renkte elbiseler getirmesi güzel olabilir. Bana kıyafet değiştiren kadınlar başta biraz tuhaf gelmişti ama mor lavanta tarlaları arasında beyaz yada sarı elbiseler ile çektirilen fotoğraflar gerçekten güzel görünüyor. 

Bu arada standart kit lens, burada fotoğraf çekmek için yeterli olacaktır. Ayrıca fotoğraflarda gördüğünüz gibi çok fazla dekoratif eşya var. Özellikle modelli çekimler ile çok güzel kompozisyonlar yakalayabilirsiniz. Zamanı denk getirebilirseniz de günbatımı ve gün doğumu fotoğrafları efsane seviyede olacaktır.

Zaten burasının en büyük özelliği fotoğrafçılara, sosyal medya fenomenlerine hitap eden bir yer olması. Bunun haricinde, yani görsel şölen dışında başka özelliği olan bir yer değil.

Kadın Girişimciler Kooperatifinden hediyelik eşya almak hem yöre kadınlarına destek olmak, hemde sevdiklerinize hoş sürprizler yapmak açısından güzel olacaktır.

Çok şükür bir sıkıntı yaşamadım ama lavanta çiçekleri arasında çok fazla arı var. Arı sokmasına karşı tedbirli olmakta da fayda var. Alerjiniz varsa ayrıca dikkatli olun.

Başta da belirttiğim gibi doğru mevsim kesinlikle Haziran sonu ve Temmuz başı. Lavanta çiçeklerini mor renkli görmek istiyorsanız, bu mevsim dışında şansınız çok fazla yok.

Geziye turla değil de bireysel giderseniz; en iyi tarla için köyde yaşayan insanlara danışmakta fayda var. Çok fazla yer var ve tahminim bu konuda en iyi yardımı orada yaşayanlar verecektir:)

Yazımızın sonuna geldik. Epey bir kısa ama faydalı olacağına inandığım yazı için gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür ederim. 

Yorum Gönder

46 Yorumlar

  1. Lavanta bahçelerinin bol bol paylaşıldığı ilk zamanlar ,o şahane morların filtre ürünü olduğunu öğrenince baya hayal kırıklığına uğramıştım :)

    2-3 sene önce , memleket tatilinde şehir hastanesine mecburi yolumuz düşmüştü.Temmuz olması lazım.Birkaç gül fidanı hariç, tüm alanlara lavanta ekilmişti.Otopark kısımlarında bile hazırlanmış kaldırım benzeri yerler hep lavantaydı.Güzel bir bahçe gibi olmasa da ekili hallerini kanlı canlı görmek sevindirmişti.Her yere de hoş kokusu yayılmıştı.

    Bu gün de haberlerde konya karatay lavanta bahçeleri dolaşıyordu. :)Bu aralar bol bol lavanta haberleri duyacağız galiba.

    Resimler çok hoş,kadrajiniza sağlık. Gezi içinde ayrılan süre de güzel bence.Alan daha büyük olabilseymiş keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız görmüş olduğunuz fotoğrafların halen çok büyük kısmı filtreli, benimkiler de dahil:-)) Filtre kullanmadan bu tip fotoğrafları çekmek gerçekten zor:-)

      Sanırım artık Türkiye'nin birçok yerinde lavanta ekimleri yada denemeleri başladı. Bende geçen sene Eskişehir'de denk gelince çok şaşırmıştım, hatta sosyal medyada paylaştığımda insanlarda çok şaşırmıştı:-))

      Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve katkınız için:-)

      Sil
  2. Lavanta bahçeleri bir fotoğrafçı gözünden baktığım zaman cok fazla bir albenisi yok ama ömründe en azla 1 defa gidebilirsin 2.defa gitmeye değecek bir yer değil benim gözümde.
    Lavanta kokulu köye ben Antalya üzerinde geldim yollara fena sayılmaz burdur golü çevresinden dolanıp bu köye ulasabilirsiniz geri dönüş yolu bence Afyon ,Kütahya üzerinden saglamak en mantıklısı tabiki kocaeli ve İstanbula dönüyorsunuz,çünkü hem yollar çok sakin hem ücretsiz yol,hemde tabiri caizse kaymak gibi yollar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kez gitmeye değmemesi konusunda seninle tamamen aynı fikirdeyim:-) Ama imkan varsa hayatta bir kez de olsa görmek, fotoğraf arşivimize, anılarımıza katmaya değer bir yer:-) Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Sil
  3. Bugünde lavanta bahçeleri ile ilgili bir video izlemiştim. Sanırım bu zamanlar dönemi olduğu için yaygın.
    Görsellerdeki güzellik insanın ruhuna hitap ediyor elbette ama ben yine de onların arasında dolaşıp o güzel lavanta kokularını içime çekmek isterdim. :)
    Kadın girişimcilerin yaptığı çalışmaları da ayakta alkışlıyorum. 👏🏻
    Bugün lavanta bahçeleri ile ilgili öğrendiğim bir sürü bilgi oldu. Yakın zamanda gitmek nasip olur inşallah.
    Emeğinize sağlık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tam zamanı ve dediğin gibi bu sebeple de çok paylaşım yapılan bir dönem:-) İnşallah en kısa zamanda ziyaret etme fırsatın olut, çok teşekkür ederim güzel yorumun için:-)

      Sil
  4. Haziran sonu demissiniz ama asiri sicak degil mi gezmek icin
    Ben de istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En büyük korkum cehennem sıcaklarına denk gelmekti ama sanırım şanslı biriyim:-)) Yağmur yağmadı ama hava kapalı ve rüzgarlıydı:-)

      Sil
  5. Demek o tarlalar uçsuz bucaksız değilmiş. Çok ilginç. Kadınların değişik renk elbise getirme konusu da Öyle:) Yalnız tarlaların dizaynı çok hoş. Daha güzelini görmemiştim. Sırf fotoğraf çekmek için bile gidilir bana göre. Hele ki lavanta tarlasında günbatımı çekebilmek. Of ki off..
    Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Fotoğraflar da harikaydı yine (özellikle 3. foto). Emeklerinize sağlık ve çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi uçsuz bucaksız olanı yok:-)) Ama yine de fena sayılmazlar. Elbise konusuna başta çok şaşırdım çünkü anlam veremedim ama tarlaya vardığımızda arkadaşları tarla içinde o elbiseler ile görünce sebebini gayet iyi anladım ve hak verdim:-)

      Burada gerçekten de fotoğraf harici ilgi çekecek bir görsellik yok... Ama fotoğraf severler için harika kompozisyonlar çıkabilecek bir yer:-) Günbatımı çekmek eminim sizi çok mutlu ederdi:-)

      Çok mutlu oldum güzel ve değerli yorumunuza, teşekkür ederim:-)

      Sil
  6. Sounds like a nice place to visit and see the lavender fields. Have a great evening.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill, have a wonderful day:-)

      Sil
  7. Isparta' da birkaç yıl yaşadım ama hiç lavantaları görmeye gitmedim. Hatta Davraz ve Eğirdir gölüne bile gitmedim. Şimdi pişmanım. :)) Gerçi lavantadan çok daha sevdiğim çiçekler var, sadece lavanta için İstanbul' dan kalkıp gitmem artık. 😀
    Tavsiyeleriniz ve fotoğraflar çok iyi. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla ki geçerli sebepleriniz olmuştur. Benimde yaşadığım şehirde halen görmediğim yerler var:-))Sadece burası için değil ama yanına bir kaç yer daha ekleyerek gelinebilir belki:-) Çok teşekkür ederim:-)

      Sil
  8. Hocam, keşke kendim gelseymişim diye içinden geçirmişsin gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam burası değil ama Pamukkale için fazlası ile dedim:-)) Mecbur yeniden gideceğim:-))

      Sil
  9. Another topic that interested me .. Lavender is my new sneak peak recently. . This year I planted a dozen or so bushes of these flowers in my garden. Of course, they are not as beautiful as the ones in your photos, but maybe they will be? :)) Who knows. I'd like to know more about the lavender souvenir on the women's market but I understand you didn't have much time to get to know it. Besides, as a 100% guy you don't have the right approach to shopping .. :)))) By the way if you wear a yellow or white shirt and of course a bee hat :) You would be a very good model too :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) Thank you so much for your nice comment Ela:-)) You must wait 2 years for the fisrt flowers of lavander... I beleive you can success. Wish you a perfect day:-)

      Sil
    2. :))) and what a surprise! My lavender is blooming now! Happy afternoon 😃

      Sil
  10. Selam ne iyi yapmışsınız. Bilgiler için teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ilginize ve yorumunuza:-)

      Sil
  11. Ne güzel ülkemiz var, bir köyü İsviçre, bir köyü güney Fransa, ah ne şanslıyız böyle bir mozaik içinde yaşamakla… Kıymetini bilsek hepimiz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğiniz gibi kıymetini bildikçe cennet gibi bir ülke...

      Sil
  12. Those beautiful lavender plants grow in shrubby compact mounds. I think lavender fields in your country are better than those that grow in Provence (France), because that plant is true heat lover (Weather in France is colder than Turkye). Great post!

    Thanks for your appreciation on Italy's 2nd European Cup.

    Have a nice day!


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thanks for your nice comment :-) The only difference from France is that the gardens are much bigger there. This place is a little smaller but there are a lot of them:-)

      Have a nice day for you too:-)

      Sil
  13. Selammm..Cumartesi günü bçekmece tarafında bir etkinlik varmış ona gidicem..Akşam yazını ayrıntılı okumayı planlıyorum faydalı bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  14. Çok gitmek istediğim bir yer :) Keyifli bir yazı olmuş bilgileriniz, tavsiyeleriniz için teşekkürler. Ayrıca fotoğraflar da çok güzel emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-)

      Sil
  15. Resimler birbirinden güzel. Filtreli olduğunu duyduğuma üzüldüm. Yine de fotoğraf düşkünleri için güzel bir yer gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filtreli fotoğraf çok kullanmam ama bazı yerlerde görselliği ön plana çıkarabilmek için gerekiyor:-)) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Lavanta görselliği ve kokusu müthiş bir çiçek. Fotoğraf içinde çok güzel mekan. Ben de İzmir'de çekim yapmıştım geçmiş yıllarda. Ama bir mankenle olsa çok daha şık oluyor çekimler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, burası tamamen modelli çekimler için ideal:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  17. Fotoğraflar çok ama çook güzel. Açıları mükemmel. Lavanta Bahçeleri'ni görmedim, hep merak ederim:))) Tam olarak o mor halini yakalamak için ne zaman gidilmesi gerektiğini de yazınızdan öğrenmiş oldum:))) Bütün detayları ile yazmışsınız, çok güzel bilgiler vermişsiniz. Ayrıca elbise tavsiyesi için ayrıca teşekkür ederim, fotoğraf açısından çok doğru:))) Emeğinize sağlık, yine çok güzel bir gezi yazısı olmuş:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mutlu oldum beğenmenize ve faydalı bilgiler verebilmiş olmama:-)

      Sil
  18. Tam dönemi olduğu için sosyal medyada çılgınca bir fotoğraf paylaşımı söz konusu:-) Bende dahil tabi bu gruba:-))) Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. Geçen hafta bende bir buket lavanta edindim. Günlerce çıkmıyor kokusu Hala odam misss. Ve benimde en çok görmek istediğim yere gitmişsiniz. Kıskanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lavanta kokusu gerçekten güzel bir koku ve uzun süre de bozulmayan yapısı var. Ama sanırım bu koku aynı zamanda uyku getiriyormuş, o yüzden sadece odanızda tutmakta fayda var:-) İnşallah seneye gitme imkanınız olur, işe güce biraz ara vermek lazım bazen:-) Mutlu pazarlar.

      Sil
  20. Bu sene de kaçırdım, seneye inşallah. Yaz boyunca Can sadece bir hafta izin alabiliyor, o da zaten tam üniversite sınavı zamanına denk düştü. Biz ancak gezenlere bakıyoruz bu sene :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz boyu 1 hafta izin gerçekten sıkıntılı bir durum:-) Artık çocuklar kocaman adam oldular diyebiliriz, bence annelerini alıp götürebilirler tatile:-) En azından bu tarz yerlere kısa geziler yapabilirsiniz:-)

      Sil
  21. Bu gibi yerleri öyle güzel tanıtıyorsunuz ki insanın gidip göresi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim 🙏 İyi yerlere hakkını vermeye çalışıyorum elimden geldiğince ☺️

      Sil
  22. Lavanta tarlaları hakkında ne güzel bilgiler vermişsiniz. Mor çiçekli tarlaların görüntüleri, hele ki bayanların kıyafetlerinde mor ile uyumlu renk seçimleri çok hoş. :)) peki bu gerekli mi? değil tabi ki! ancak nahoş görüntüler yerine yine de estetik algılarımızı etkileyen bu görsellikler güzeldir. Ama tabi abartmamak da gerek!.. Lavanta tarlalarını ziyaret için en uygun olan (Haziran sonu ve Temmuz ayı) zamanı dikkate alacağım. Emeğinize sağlık, güzel, samimi ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerekli değil ama dediğiniz gibi görsel bir güzellik:) Ve açıkçası boş lavanta tarlalarından çok daha iyi bir reklam aracı bölge için:) Teşekkür ederim:)

      Sil