Su Perisi Erato'nun Şehri | Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti Zeus Tapınağı

Genel:

2012 Yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alınan Aizanoi Antik Kenti bugünkü yazımızın konuğu. Geçen sene kıştan beri görmeyi planladığım bu antik kente 7 Temmuz tarihinde gitme imkanı buldum. Antik bir kenti ziyaret etmenin verdiği hazzın yanı sıra, bu tarihi kent gezisi aynı zamanda oğlumla baş başa yaptığımız ilk gezi oldu:) Çabuk havlu atar sandım ama galiba oğlum artık büyümüş ve birlikte gerçekten çok keyifli vakit geçirdik:)

Aizanoi Antik Kent Gezisi

Bu arada 43üncü yaşımın ikinci gününü 43 plaka nolu Kütahya'da geçirmekte güzel bir tesadüf oldu:-) Seneye kısmetse Malatya:)

Gün Sonu:-)

M.Ö. 3000'lere dayanan tarihi olmasına rağmen, mevcut kalıntıların büyük çoğunluğu Roma ve Bizans dönemine ait. Kenti, Zeus'un kızlarından Su Perisi Erato ile Arkadia Kralı Arkas'ın oğlu Azan'ın kurduğu düşünülüyor.

Şehir Roma'nın belli bir döneminde çok zenginleşmiş ve popüler olmuş. Hatta Erken Bizans döneminde piskoposluk merkezi olsa da sonradan önemini yitirmiş ve sıradan bir ortaçağ kalesine haline gelmiş. 1381'den itibaren de Osmanlı hakimiyetine girmiş.

Ulaşım:

Aizanoi Antik Kenti Ulaşım

Kütahya Merkez'den yaklaşık 68 km., İstanbul'dan ise yaklaşık 340 km. mesafede olan kente ulaşım son derece rahat. Bu arada antik kent Kütahya'ya bağlı Çavdarhisar İlçesi sınırlarında. Kısa bir bilgi; ilçenin bu ismi Selçuklular dönemimde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı aldığı düşünülüyor. Antik Kent çok popüler değil, bu sebeple de ziyaretçisi az. 

Ulaşım için Google Maps'i gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Sadece uygulama ile gidilen yerde aracınızı yol kenarına bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Yönlendirme tabelalarını kullanırsanız, otoparkın olduğu asıl girişe çıkacaksınız. Otoparkı ücretsiz. Giriş; müze kartınız varsa ücretsiz, yoksa 10 TL. 16 yaşında küçükler için ise ücretsiz. Antik Kent haftanın her günü açık ve 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.  (Yaz, kış uygulaması farklı olabiliyor.)

Geçelim detaylara:)

Keşfet:

Antik Kent toplam 4 ana bölümden oluşuyor. Unutmadan bölgede inanılmaz yoğun bir kazı çalışması var. Muhtemelen ilerleyen zamanlarda çok daha güzel bir yer olacak.

Zeus Tapınağı:

Zeus Tapınağı

Tapınağın, Zeus adına Anadolu'da ve dünyada yapıldığı ilk şekli ile ve sağlam olarak günümüze ulaşabilen en iyi tapınak olduğu söyleniyor. Ve yapım yılı M.S. 2nci yüzyıla kadar uzanıyor. Tapınağın çevresi aynı zamanda açık hava müzesi ve birçok tarihi eser düzenli bir şekilde sergileniyor. 

Zeus Tapınağı Açık Hava Müzesi

Zeus Tapınağı Açık Hava Müzesi Eserler

Tapınak ise 2 ana bölümden oluşuyor. İlki ana bina, diğeri ise alt yani zemin kat. Ana binanın en dikkat çeken özelliği ise tek parça halinde ve her biri 9.30 metre olan sütunları.

Zeus Tapınağı Sütunlar

Zeus Tapınağı

Alt kat ise hediye ve sunakların saklandığı alan olmakla beraber, kehanet odası olarak da biliniyor. Açıkçası benim ilgimi alt kat fazlası ile çekti. Mistik bir havaya sahip, içeri girdiğinizde hafif bir ürperti veriyor:) Gerçi doğal klimatik bir ortam, dışarı kaç derece olursa olsun, içeride bir süre kaldıktan sonra üşümeye başlıyorsunuz:) İçeride de bol bol tarihi eser görme şansınız var.

Zeus Tapınağı Alt Kat

Alt Kat Eserler

Burada bol bol fotoğraf çektikten sonraki durağımız Hamam.

Hamam, Palaestra Kompleksi:

Burası Tapınak ile Antik Tiyatro arasında kalan yolda bulunuyor. İki hamamdan biri ve daha önemli olanı:-) Yapım zamanı ise Zeus Tapınağı ile hemen hemen aynı dönemlere denk geliyor. 1980'li yıllarda yapılan kazı çalışmaları gün yüzüne çıkarılmış ve bir dönem psikoposluk merkezi olarak kullanıldığı da tespit edilmiştir.

Hamam

Burası diğer yerlere göre biraz bakımsız gibi ama tabi ki görmeye değer:) Halen kazı çalışmaları devam ediyor.

Antik Tiyatro ve Stadyum:

Stadyum

Buradaki tiyatro stadyum kompleksinin en büyük özelliği dünyada örneği olmayan bir tesis olması. 13.500 kişilik stadyum ve 15.000 kişilik tiyatro, iki ana kapı ile birbirine bağlanıyor. Yani iç içeler:-) Stadyum kısmında gladyatörler çılgınca savaşıp, kan akıtırken, bir kapı geçince diğer tarafta sanat yapılan tiyatro var:)

Tiyatro Bölümü

Tiyatro ile Stadyum Arası Geçiş

Burası da gerçekten görülmeye değer bir yer. Burasının da durumunu çok anlayamadım. Yani bakımlı mı, bakımsız mı yada kazı çalışmaları devam mı ediyor bilemedim. Ama yine de güzel bir yer.

Borsa Yapısı, Macellum:

Dünya tarihinin keşfi, çalışmaları açısından en önemli sayılan merkezlerden, tarihi alanlardan da birisi de burası. Dünyanın ilk bilinen borsa yapısı burası. Enflasyonla mücadele kapsamında dönemin kralının aldığı kararları yayınladığı ve satışların yapıldığı yer gerçekten de görülesi bir yer.

Dünyanın Bilinen İlk Borsa Yapısı

Borsa'nın bulunduğu alan içerisinde ki diğer bir görülmesi gereken yer, Sütunlu Cadde:) Aslında Zeus Tapınağından 4 km.lik bir yol ile buraya kadar uzanan bir tören yolu. Ancak sadece 450 metresi sütunlarla kaplı.

Sütunlu Cadde:-)

Sütunlu Cadde

Tabi bunlar haricinde Antik Kentte bir çok tarihi eserler mevcut. Bunların başında da köprüler geliyor. Zamanında toplam 5 adet köprü olduğu tespit edilmiş. Ancak deprem vs. gibi sebeplerle 2'si ayakta kalmayı başarabilmiş. Bunlardan birinde şu an çalışma var ve fotoğraf çekimi yasak. Diğeri ise aşağıda olduğu gibi:)

Tarihi Köprü

Bunun haricinde bir yer daha var. İsmi Meter Steunene Kutsal Alanı (Frig Tanrıçası olarak biliniyor). Ancak burayı görme imkanım olmadı ve resmi kaynaklardan gördüğüm kadarıyla küçük bir yer. Artık benden sonra giden arkadaşım olursa buraya da dikkat etmeye çalışır:)

Bu arada Antik Kentin bulunduğu Çavdarhisar'dan da biraz bahsedeyim. Şirin ama çok fazla gelişmemiş bir yer. Bildiğimiz ve tabi ki çok sevdiğimiz Anadolu kasabalarından farkı yok. İnsanları çok samimi, çok iyi niyetli. Yolda birkaç kere durup, soru sorduğumda ellerinden geleni yapmaya çalışan samimi ve sıcak insanlar. Gelelim yazının sonuna ve tavsiyelere:)

Tavsiyeler:

Mevsimi yaz aylarında seçmemenizde fayda var. Sıcaklar bunaltıcı olabilir, çünkü pek yeşillik değil. Yine de yazın giderseniz güneşten koruyucu aksesuarlar, kremler almayı unutmayın.

Kıyafet tabi ki spor giyecekler:-) Yürüme mesafeleri çok fazla değil ama taş toprak içinde olduğu için hem ayak sağlığınız, hem de rahat hareket edebilmek için spor kıyafet şart:)

Fotoğrafçı arkadaşları fazlası ile mutlu edecek bir yer. Ve geniş açık lensler ile çekilecek çok güzel yerler var. Ayrıca Zeus Tapınağı alt kat için tripod ihtiyacınız olacaktır. (Işık çok zayıf)

Antik Kentlere, tarihi mekanlara ilginiz varsa, burası Türkiye'nin en güzel antik şehirlerinden birisi ve kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Yorum Gönder

42 Yorumlar

  1. Çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz. Tarihi yerleri severim de oraya gitmedim hiç. Yeraltı kısmı da ilgi çekici görünüyor. Her yaşınızı farklı bir yerde kutlarsınız artık, nice yıllara. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve dilekleriniz için:)

      Sil
  2. Indeed, one of the most beautiful and interesting places. I love ancient culture, so it's a revelation for me! I would like to see it up close. Who knows, maybe it will work. My son got into Archeology at the University so there is a small chance that he will be there, since the excavations are ongoing :)) And maybe he will take his mother :)) Although he also got to other studies, we'll see what he will choose :)))
    Thanks for the article anyway. Reading was a pleasure.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. In this way, maybe you will have the opportunity to visit the ancient cities here. You should read this article to your son too :) Thank you so much for your nice comment Ela:)

      Sil
  3. İyi bir yol arkadaşı gibisi yok :)

    Kehanet odası ilginçmiş.Resimler ve bilgilendirme için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kehanet odası aynı zamanda dünyada pek benzeri olmayan bir yapı. Bu yüzden de epey ilgi çekici:) Yol arkadaşım ümit vaad ediyor:)) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Bartu delikanlı olmuş artık. Maşallah ona:) Doğum günüz kutlu olsun bu arada. Nice seyahatlerde keyifle kutlayın:)
    Yıllar yılı şehirler arası yolculuklarda Kütahya'nın kenarından (demiryolunun bitişindeki yoldan) geçtik ama bu tapınaktan hiç mi hiç haberim olmadı. Ancak şimdi, sayenizde öğreniyorum ve bayıldım resmen. Fotoğraflar çok çok güzel. Karanlık çekimler harika! Tapınağın alt katı da var demek ve ne kadar görkemli! Bence de Türkiye'nin en güzel antik kentlerinden biri. Efes gibi görünüyor hatta bazı karelerde:) Bilgiler ve çekimler içün kocaman teşekkürlerimi iletiyorum. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Bartu beni de çok şaşırttı ve açıkçası mutlu oldum yetişkin vari davranışları ile:)) Kesinlikle Efes ve diğer bilinenler ile boy ölçüşecek bir antik kent. Ziyaretçisi az olmasına rağmen bakımlı ve resmi makamlarca ilgi gösterilen bir yer olması sevindirici. Tekrardan çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, saygılar:)

      Sil
  5. Hocam iyi buraları koruyabiliyoruz. Her gün medyada bir tarihi eserin kaderine terkedildiğini görüyoruz. Bu açıdan sevindirici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu tip yerlere karşı son zamanlarda ciddi bir ilgi var resmi makamlarca. Umarım böyle devam eder, çünkü özellikle Anadolu ciddi anlamda bir tarih.. Teşekkür ederim:)

      Sil
  6. I love visiting historical places!

    Thanks for taking us on this most interesting tour.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Veronica:)

      Sil
  7. Doğum gününüz kutlu olsun. Sayenizde daha nice yerler ve doğum günleri. Biz ziyaret ettiğimizde yağmur vardı. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim kıymetli kutlamanız için:) Yağmura denk gelmeniz kötü olmuş ama sıcak havalarda tercih edilecek bir yer de değil...

      Sil
  8. Çok teşekkür ederim, sağolun:) Aynı şeyi bende oralarda gezerken hissediyorum, düşünüyorum.. Buralarda nasıl bir yaşam vardı, kimler yaşadı diye:)

    YanıtlaSil
  9. Her şeyden önce: TEBRİKLER!
    Aizanoi hakkında söyledikleriniz çok ilginç, yazılardan bile şehri bilmiyordum. Bu çok ilginç ve bu konuda daha fazla okuyacağım.
    Kocaman bir kucaklama ve haftaya harika bir son ver.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli ve güzel yorumun için:) İspanya'ya kucak dolusu sevgiler:)

      Sil
  10. Gerçekten çok merak ettiğim ama yolumun düşmediği bir antik kent. Şanslısınız oraları görmüşsünüz. Fırsat, zaman ve para olacak hep gezeceğiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Gezilerim maliyetli değil ama zaman bence en önemli faktör:)

      Sil
  11. Ülkemizde çok güzel yerler var ve sayenizde gidemediğimiz, göremediğimiz yerleri görüyoruz. Yazılarınızı çok seviyorum, her detayıyla anlatıyorsunuz. Fotoğrafları daha çok seviyorum:))) Dünyanın bilinen ilk borsa yapısı ilgimi çekti:)) Çok merak ettim yazınızı okuyunca antik kenti. Tekrardan doğum gününüz kutlu olsun:) Tatlı ve keyifli hafta sonu dilerim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, her zaman olduğu gibi çok mutlu oldum güzel yorumunuza ve kutlamanıza:) Mutlu pazarlar şimdiden:)

      Sil
  12. Tiyatro Bölümü is in well maintained. There are many archaeological sites in country ... This will increase tourism. Great report!

    Have a nice weekend 😎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) Here is Anatolia, which has hosted many different civilizations:)

      Happy weekend for you too.

      Sil
  13. Kütahya eşimin anneannesinin memleketi. Buna rağmen etraflıca gezemediğimiz yerlerden biri. Fotoğraflar kartpostal gibi. 🧿🧿Bilgiler ise merak uyandırıyor. Yeni yaşınız kutlu olsun. Yol arkadaşınızla birlikte daha nice güzel yerler gezip görmeniz dileğiyle 🎂🎂😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hem kutlamanıza hem de güzel dileklerinize:) Bir sonraki yazı Kütahya yazısı olacak ve umarım beğenirsiniz:) Mutlu haftasonları diliyorum.

      Sil
  14. Doğum gününüz kutlu olsun, oğlunuzla doğum günüzde böyle bir gezide olmanız harika :)
    Tüm fotoğraflar harikaydı. En çok Borsa yapısı ve Zeus tapınağı alt kattan etkilendim. Kazı çalışmaları devam ediyorsa ortaya daha da güzel şeyler çıkacaktır eminim. Emeğinize sağlık, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, sağolun 🙏 ☺️

      Sil
  15. Wow love those kind of ancient places!
    I heard in the news about the forest fires in Turkey, sad...

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much, you're so kind 🙏 🙏 Still have forest fires.. I hope all will be good sooner 🙏🙏Many thanks 🙏

      Sil
  16. Ne kadar güzel ve görülesi yerler çok beğendim..Ben Antik tiyatro hastasıyım,nerede görsem hemen oturmak orada soluklanmak ve fotoğraflamak isterim..Buradaki de gerçekten büyük ve çok güzelmiş...
    Bu harika yerlerden bizlere de bahsettiğiniz için çok teşekkür ederim
    Ve mutlu yaşlarr :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun 🙏 Düzce, Konuralp'te devam eden bir kazı çalışması var. Bittikten sonra, vaktiniz olursa kesinlikle tavsiye ederim 🙏 ☺️

      Sil
  17. fotoğraflar gerçekten çok güzel, Kütahya çok gitmek istediğim yerlerden biri ben de gidebilirim umarım :D bilgiler için de çok sağ olun gerçekten de her biri ayrı ilgi çekici :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda Kütahya yazısı da geliyor :-)) Çok teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  18. Yanıtlar
    1. Hocam yazılar hazır ama hem iç acıtan yangınlar hemde kısa bir tatil nedeniyle ara verdim, hem gezgin olup, hem tatil demekte biraz tuhaf ama :-)))

      Sil
  19. Çok teşekkür ederim, çok naziksiniz 🙏 🙏 Sıcak en büyük düşmanlarımdan biri ne yazık ki 😅🙈 Sevgiler, selamlar 🙏 🙋‍♂️

    YanıtlaSil
  20. Tavsiyelerden birine kesinlikle katılıyorum. Böyle yerlere bu sıcaklarda gidilmemeli. Çok zor oluyor ve alacağın keyfi yarıya indiriyor. Yalnız burası da baya büyükmüş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efes dengi olarak kabul ediliyor :-) Sanırım en güzel mevsim sonbahar 🙏😀

      Sil
  21. İnşallah inşaat filan olmadan yetişirim bu güzel yerleri görmeye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralar pek kolay olmaz ama tatil yörelerinin hali çok vahim olacak...

      Sil