Kütahya Gezi Rehberi | Hayat40tansonra


Kütahya Şehri

Genel:

(Gezi tarihi : 8 Temmuz 2021)
Bugüne kadar gezdiğim en şirin, en sıcak ve en samimi şehirlerden biri de Kütahya oldu desem inanın hiç abartmamış olurum:-) Samimi ve sıcak bir şehir olmasının yanı sıra gezilecek yerlerin tamamının yürüme mesafesinde olması da ayrıca bir kolaylık oldu benim için.

Ege bölgesinin, İç Batı Anadolu kesiminde olması nedeniyle tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde bilinen en eski uygarlık Hititler. Geçmişte olduğu gibi bugünde zengin maden yatakları sayesinde her zaman ilgi çeken bir şehir olmuş. Zaten bugün de çini ve seramik denilince akla ilk gelen şehirlerin başında Kütahya geliyor.

Birçok arkadaş genelde termal içerikli tatillerden dolayı bu şehri biliyor yada ziyaret etmiş olsa da inanın Kütahya bundan çok daha fazlası. Tarihi yerleri gezmesi, keşfetmesi ve özellikle insanlarını tanıması, gözlemlemesi gerçekten çok keyifli bir yer oldu benim için. 

Özellikle bu mevsimde Ege yada Akdeniz sahillerinin tercih edildiği tarihlerde Kütahya'yı keşfetmek benim için farklı ve güzel bir deneyim oldu. Oldum olası şehirleri gezmeyi sevmişimdir ve özellikle de bu tarz hem küçük, hemde Anadolu Şehirlerini keşfetmek ayrı bir keyif.

Unutmadan önümüzdeki sene, Kütahya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100üncü yılı kutlanacak:-)

Geçelim detaylara:-)

Ulaşım:

Ben bu tarihlerde Eskişehir'de olduğum için, ulaşımı Eskişehir'den yaptım. Mesafe yaklaşık 80 km. ve yollar son derece düzgün, trafik neredeyse yok seviyesinde:-) Burada önemli olan biraz sonra da değineceğim gibi aracınızı doğru yere bırakmanız durumunda neredeyse her yerin yürüme mesafesinde olması.

Keşfet:

Kütahya Gezilecek Yerler


Arabanızı doğru noktaya bıraktığınızda hemen her yere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz ve açıkçası hiç yorucu da olmuyor. Ben takribi 2-2,5 saatte görülmesi gereken yerlerin tamamına yakınını yürüyerek dolaştım. Yukarıda ki haritada bulunan yerleri hiç durmadan, sadece bakarak yürümeniz durumunda sadece 22 dk. da her yeri görmeniz mümkün:-) Sadece sıcak havadan kaynaklı Kütahya Kalesi'ne araba ile gitmeyi tercih ettim. Geçelim madde madde gezilecek yerleri tanımaya:-)

Germiyan Sokak

Germiyan Sokak

Aslına bakarsanız bu bölgenin tamamı tarihi ev ve yapılarla dolu olsa da Germiyan Sokak denilen yer, özel restorasyonların olduğu, şirin bir sokak. Eski ve bildiğimiz konak mimarisinin aslına uygun muhafaza edildiği en güzel yer diyebiliriz. Çünkü diğer ev/ konaklar biraz bakımsız. Ancak burada da anladığım kadarıyla restorasyonlar tam olarak bitmemiş yada  ben hafta içi gittiğim için çok sessiz ve sakindi.

Germiyan Sokak

Kent Tarihi Müzesi

Kent Tarihi Müzesi

Bilinen tarihi boyunca Kütahya'da yaşayan medeniyetlere ve son olarak Cumhuriyet dönemine ait belge, bilgi ve fotoğrafların yayınlandığı Kent Tarihi Müzesi, eski bir konak yapısında ve gezmesi gerçekten çok keyifli. Zeminle birlikte 3 kattan oluşan tarihi konak ve müzenin zemin katında daha çok eski medeniyetlere ait belge ve fotoğraflar yer alıyor. Birinci katında ise unutulmaya yüz tutmuş meslek gruplarının sergilendiği odalar mevcut.

Birinci Kat Meslek Grupları Sergileri

Birinci Kat Meslek Grupları Sergileri

İkinci ve son katta ise Kütahya'da ev yaşamı hakkında bilgi veren odaları görebilirsiniz.

Ev Yaşamından Örnekler

Ev Yaşamından Örnekler

Müze pazartesi hariç haftanın her günü açık. Sadece 12.00-13.30 saatleri arasında öğle arası veriyorlar ve sonrasında 17.00'a kadar ziyaret edebiliyorsunuz. Müze kart geçerli değil ancak giriş 1,5 TL gibi bir ücret. Aynı zamanda Müze, Germiyan Sokak girişinde bulunuyor. Buranın hemen 5-10 metre ilerisinde ise Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesi yer alıyor. Çini ve seramik konusunda bilinen en önemli sanatçılardan biri olan Sıtkı Olçar'a ait eser ve fotoğrafların sergilendiği müzeyi de ziyaret edebilirsiniz. Burası için de 1,5 TL. ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz. Ancak burada fotoğraf çekmek yasak:-)

Büyük Bedesten

Bu ismi duyunca İstanbul'da ki Kapalı yada Mısır Çarşısı gibi bir yer göreceğim beklentisiyle mutlu olmuştum ama görünce büyük hayal kırıklığı yaşadım.. 15. Yüzyılda yaptırılan yapı, 2008 yılına kadar meyve, sebze satış yeri olarak kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş. Ben önüne geldiğimde acaba burası mı diye aranırken, en yakın esnafa neresidir diye sordum. Bir sordum, bin ah işittim:-)) 2008 yılında restore edilmiş, bir süre boş kalmış ama sonrasında kiraya verilmiş ve şu an, sıradan 1 milyoncu avm'si olarak kullanılıyor:-(( Oy yüzden burayı gezi listenizden çıkarabilirsiniz:-)

Dönenler Camii

Dönen Adam ve arkasında Dönenler Camii

Aslına bakarsanız dışarıdan baktığınızda çok görsel farklılığı olan bir yapı değil. Zaten dönenler denmesinin sebebi; zamanında Mevlevihanenin (Mevlevi tarikatına mahsus tekkelere verilen isim) semahanesi (sema ayini yapılan özel bölüm) olarak kullanılması. Dışarıdan dörtgen bir yapısı var ama içerisi yuvarlak bir camii.

Dönenler Camii

Dönenler Camii İçi

Sonraki yıllarda semahaneye, mihrap ilave edilerek camii haline getirilmiş ve halen de bu maksatla kullanılmaya devam ediyor.

Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Dönenler Caminin hemen karşı tarafında ise Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Haftanın her günü; 08.30-12.30 ile 13.30-18.45 saatleri arasında açık olan müzeye giriş için Müze Kart geçerli. Müze Kartınız yoksa 12,5 TL. giriş ücreti var. müze.gov.tr'de müzenin haftasonları kapalı olduğu yazsa da girişte ki tabelada her gün açık olduğu bilgisi var:-)

Müze Orta Mekan

1314 yılında medrese binası olarak yaptırılan yapı, 1965 yılından günümüze kadar müze olarak hizmet vermiş ve vermeye devam ediyor. İçerisinde tahmin edebileceğiniz gibi eski medeniyetlere ait eserler sergileniyor. En önemli eser ise orta mekanda sergilenen ve dünyada sayılı bulunan, günümüze en sağlam ulaşan Amazon Lahidi. Bu arada orta mekana açılan toplam 9 adet daha küçük oda da diğer tarihi eserler sergileniyor.

Amazon Lahidi

Sergi Odaları

Geçelim Arkeoloji Müzesi ile yan yana olan Ulu Cami'ye:-)

Kütahya Ulu Camii

Ulu Camii

Yıldırım Beyazıt zamanında yapımına başlandığından bu isim ile de bilinen cami, Kütahya'nın hem en büyük, hemde en güzel camisi diyebiliriz. Caminin etrafı çok sık yapı dolu olduğu için tamamını gösterir bir fotoğraf çekmek çok kolay değil ama fotoğraflarda göründüğünden daha ihtişamlı olduğunu bilmenizi isterim.

Ulu Camii Giriş

Ulu Camii Şadırvan

Çini Müzesi

Ulu Cami'nin hemen arkası, yaklaşık 30 metre ilerisinde ki yeni durağımız Kütahya Çini Müzesi. Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında açık ve giriş ücretsiz.

Kütahya Çini Müzesi

Resmi kaynaklar bu müzenin Türkiye'nin hem ilk, hem de tek çini müzesi olduğunu yazıyor. İçeride birbirinden güzel çini eserlerinin sergilenmesinin yanı sıra benim asıl dikkatimi çeken husus ise bu yapıyı yaptıran Yakup Bey'in türbesinin de müze içerisinde olması.

Çini Müzesi Sergilenen Eserler ve Yakup Bey Türbesi

Jeoloji Müzesi

Çini Müzesi sonrası ziyaretimiz, hamam müze olarak değerlendirilen bir başka yapı, jeoloji müzesi.

Kütahya Jeoloji Müzesi

1600'lü yıllarda yapılan hamam çok uzun zaman bu maksatla hizmet verdikten sonra 2008 yılında müzeye çevrilmiş. Ve Kütahya'nın maden zenginliğinin sergilendiği en önemli yerlerden birisi olmuş. Resmi kaynaklar dünya üzerinde ki 90 çeşit madenden 57'sinin Türkiye'de, bunlardan da 35'inin Kütahya'dan çıkarıldığını yazıyor. Rakamlarla belirtince sanırım önemi daha çok ortaya çıkmış oluyor:-) Bu arada müzeni orjinal ismi Şengül Hamamı olarak geçiyor. Aynı ismi taşıyan tarihi camii ile yan yana. 

Jeoloji Müzesi

Şengül Camii

Macar Evi (Lajos Kossuth) Müzesi 

Macar Evi Müzesi

Aslına bakarsanız burası bir 18.Yüzyıl Türk evi. Ancak 1850-1851 yılları arasında Macar Özgürlük Savaşının önderlerinden Lajos Kossuth ve ailesi burada misafir edildiğinden bu isim verilmiş. Büyük bir bahçe, iki katlı ve 7 odalı ev gerçekten görülmeye değer bir yapı. 1982 yılında restore edilerek müze haline getirilen evde Macar Kahramana ait eşyalar sergilenmekte. Ayrıca bahçede Kossuth'a ait bir heykel bulunmakta.

Odalardan Görünüm

Lajos Kossuth Heykel

Müze pazartesi hariç her gün açık. Saat 08.45-12.30 ile 13.30-18.45 arasında ziyaret edebilirisiniz. Benden herhangi bir giriş ücreti istenmedi:-) Bu arada dikkat ettiyseniz Kütahya'da tüm müzelerde öğle arası tatili veriliyor. Benim şimdiye kadar gördüğüm, genelde küçük şehirlerde böyle bir uygulama mutlaka oluyor. O yüzden akılda tutmakta fayda var.

Gelelim Kütahya Merkezdeki son iki durağımıza. Aslında buralar gezilecek yerlerden ziyade görülecek yerler. Son 2 yer için biraz yürümemiz gerekiyor ama bu vesileyle de Kütahya'nın çarşısını, insanlarını görme, gözlemleme imkanı buluyorsunuz.

Kütahya Çarşı

Kütahya Vazo ve Saat Kulesi

Kütahya Vazo ve Valilik Binası

Her ikisi de yan yana sayılır ve Kütahya'nın simge sembollerinden olmuşlar. Buraya kadar gelmişken görmemek olmazdı:-)

Kütahya Saat Kulesi

Buraya geldiğimde ve saat kulesini gördüğümde açıkçası biraz şaşırdım. Çünkü ne özelliği olduğu konusunda bir fikir yürütemedim:-)) Bunda da pek haksız sayılmazmışım. Çünkü fotoğrafta gördüğünüz saat kulesi 2006 yılında inşa edilmiş:-)) İşin aslı ise şöyleymiş; 1922 yılında Kütahya'nın düşman işgalinden kurtuluşuna kadar buranın hemen karşısında bir kilise mevcutmuş ve kilisenin çan kulesi varmış. Bu çan kulesi,Kütahya işgalden kurtulunca saat kulesi haline getirilmiş. Ancak 1970'li yılların başında burası tamamen yıkılarak iş hanı yapılmış:-)) Az önce de yazdığım gibi 2006 yılında, yolun karşısına, yani şu an olduğu alana, orijinaline uygun bir şekilde tekrar inşa edilmiş:-)) Ne kadar değeri kalmış, siz karar verin:-)

Kütahya Saat Kulesi

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi

Geçelim Kütahya'da ki son noktaya:-) Aslında burada ne görüp, ne görmediğimi açıkçası çok anlayamadım:-)) Giriş kısmında bir kroki olsa da nereye gitmem gerektiğini çözemedim ki zaten gidilebilecek bir alanda yoktu. Bir çay bahçesi, bir mescit, bir restoran ve seyir tepesinden fazlasını ne yazık ki keşfedemedim... Belki de yanlış noktaya çıktım ve dediğim gibi bu yüzden çok anlayamadım.. Kütahya Kalesine merkezden yürümek mümkün ama ben yeterince yürüdüğüm ve Kale bölgesinin araba bırakmak açısından rahat olduğunu anlayınca araba ile gitmeye karar verdim. Zaten merkezden 10 dk. bile sürmüyor.

Kale Girişi

Kalenin bulunduğu tepede Frig ve Roma dönemine ait kalıntılar bulunmuş olsa da, asıl olarak Arapların Anadolu'ya saldırıları sonrası Bizanslar tarafından yapıldığı tespit edilmiş. Kale'de en güzel yapılacak şey ise panoramik Kütahya manzarası izlemek ve bol bol fotoğraf çekmek:-)

Kale'den Kütahya Manzaraları

Kale'den Kütahya Manzaraları

Oradaydım:-)

Bonus Yer:-)

1000 Yıllık Kestane Ağacı

1000 Yıllık Kestane Ağacı

Kütahya Merkezden yaklaşık 6 km. mesafedeki yere, en fazla 15 dk. gibi bir zamanda ulaşmak mümkün gibi görünse de öyle değil:-) Google Maps'e bu ismi yazdığınızda, Kütahya'nın Kumarı Köyü'nün merkezine çıkıyorsunuz ama ağaç bu konumda değil:-) Şansıma olsa gerek, tam dönecekken oraya gelen insanlara ağacın yerini sorduğumda, bana tarif etmeye başladılar ve yine o sırada köyde yaşayan 2 çocuk (13-14 yaşlarında), abi biz seni götürelim istersen diye teklifte bulundular:-) 

Sonra başladık araba ile ilerlemeye. Yolda "madem yanlış adres, ben burayı Google Maps uygulamasında düzelteyim dediğimde" ise "abi sakın yapma" konulu dediler :-)) Senin gibi arada gelenler oluyor ve bizde onlara yardımcı oluyoruz, cep harçlığımız çıkıyor" demezler mi:-)) Çocuklara söz verdiğim için doğru adresi bende sizlere veremiyorum:-)) Ancak burayı birinin yardımı yada rehberliği olmadan, sadece tarif ile bulmak inanın imkansız.. Zaten yolları biraz sıkıntılı ve arabadan indikten sonra da ağaca ulaşabilmek için yürüyerek özel araziden geçmek zorundasınız. Unutmadan olur da görmek isterseniz kesinlikle yağmur, çamur olduğu zamanları tercih etmeyin sıkıntı yaşayabilirsiniz.

1000 Yıllık Kestane Ağacı

Ağacın en büyük özelliği ise Türkiye'nin bilinen en yaşlı kestane ağacı olması. Ayrıca ağaç 8 metre çap ve 25 metre yüksekliğe sahip, bildiğiniz devasa bir şey:-)) 

Bonus yerimizi de anlattıktan sonra geçelim tavsiyeler kısmına:-)

Tavsiyeler:

Ben Temmuz ayında gittim ama şansıma o gün hava çok sıcak değildi ve kısmen kapalıydı. Yoğun sıcaklarda her yere yürüyerek gitmek aşırı yorucu olabilir. O yüzden her zaman olduğu gibi sonbahar en ideal mevsim:-))

Kıyafet konusunda bu sefer spor olsun diye ısrarcı değilim ama fenomen olma yolunda fotoğraf çektirebileceğiniz özellikte pek fazla yer yok. O yüzden siz yine de spor kıyafeti tercih edin:-)

Şehrin insanları son derece samimi ve çok doğal insanlar. Özellikle şiveli konuşmaları dinlemek çok keyifli. Aralarda bir çok insana gidilecek yerler ile ilgili sorular sordum ve verdikleri tepkiler, cevaplar çok samimi ve içtendi. 

Ne yazık ki pandemi dönemi alışkanlıklarından olsa gerek halen farklı bir yere gittiğimde yemek konusunda çekingen davranıyorum. Aslında yaptığım araştırmalarda bölgeye özel lezzetler olduğunu gördüm. Ama denemek için pek yaklaşamadım. Bu sebeple bu konuda birşey tavsiye edemiyorum.

Sadece Kale'ye çıktığınıza, orada Belediye tarafından işletilen çay bahçesinde şehir manzarasına karşı çay/ kahve içmenizi önerebilirim:-)

Son olarak eğer bu bölgeye yakın oturuyorsanız yada yolunuz üzerindeyse Kütahya'yı mutlaka ziyaret edin:-)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.

Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Kütahya sounds like an enjoyable place to visit.

    Love the photos especially the vase fountain.

    Thanks for the fascinating tour, SzgnBsl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kütahya is not a famaous city but good place to visit:) Thank you Veronica:)

      Sil
  2. Bir süredir paylaşım yapmıyordunuz, iyi oldu. :) Kütahya küçük bir yer, pahalı bir şehir de değil. Yürüyerek gidilecek yerler çok dediğiniz gibi. Biz kaleye kestirmeden çıkalım diye taşlı topraklı yerden girdik, orası da çok dikti tıkanıp kaldım çıkarken. 😅 Müzelere hiç girmemiştim, fotoğraflar çok güzel. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bir kaç tane yazım hazır bekliyordu ama hem yangınlar, hem de tatil nedeniyle pek giriş yapamadım.. Hem gezgin hem tatil işi biraz tuhaf oldu ama:)) İyi ki kaleye yürümemişim o zaman:)) Çok teşekkür ederim değerli yorum için.

      Sil
  3. Kütahya'nın bu kadar kısa sürede gezilebilir olmasına şaşırdım. Nedense daha büyük diye düşünmüştüm hep. Ama güzel yerler. Ağaç olayı da iyiymiş. Yolumuz buralara düşerse ararız biz de artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şehir çok küçük değil ama gezilecek yerlerinin aynı bölgede toplanması güzel olmuş:) Bir yeri gördükten sonra diğer yer için şehrin öbür ucuna gitmek zorunda kalmıyorsunuz. Ağaç işinde çocuklara söz verdim:))

      Sil
  4. Tarihi eserler konusunda ne kadar büyük bir zenginliğe sahibiz. Eminim hepimizin yaşadığı yerlede az ya da çok geçmişe ait izler taşıyan çok özel hazineler mevcut. Kütahya da onlardan biri. Kentin huzuru ve dinginliği adeta çektiğiniz fotoğraflara da yansımış gibi hissettim. Ayrıca bin yıllık kestane ağacığını görmek için verdiğiniz çabayı tabiat ana sezmiş ve takdir etmiştir gibi de hissettim :))

    Emeğinize, yüreğinize sağlık Sezgin Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, yaşamın olduğu her yerde ciddi bir tarih yatıyor ve ben en çok ta bunları keşfetmeyi seviyorum:)) Çaba ve şans beraberdi, çocuklar son anda hızır gibi yetiştiler ve aklımda kalmamış oldu burası da:) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kütahya denilince aklıma hep Kütahya Porselen gelir. Ki ben çini işini çok severim. Bir sürüde bardağım, tabağım vardır. Güzel yerler gezmişsiniz yine. Ben ise kıskanmaya devam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de yıllarca aklıma hep kaplıcalar geldi:)) Efes'i çok kıskandım bu arada:))

      Sil
  6. Ağaç konusunda o kadar haklısınız ki, gezdikten sonra bende aynı şeyi düşündüm:)) Çabalayan insanlar görsün sadece, fenomenler uzak dursun:)))) Ben teşekkür ederim güzel yorum için.

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş.Birbirlerine yakın mekanlar ,gezginler için sahiden büyük nimet :)

    Fotoğraflarla gezmiş kadar oldum, emeginize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, en sevdiğim gezi türü, az yürü ama çok yer keşfet:)) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. What a fabulous place! It's located in the hills, isn't it? Germiyan Sokak's old houses are marvelous. Those alleys are so clean. I also like those old trees. Great report!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes you're right:) The first settlement is hilly, later the city has grown.. Thank you Giorgio, have a great day:)

      Sil
  9. Turkey is full of places that tell about the past, old tribes, nations. It is fascinating. Perhaps because each of the cultures living in this area has left its mark there, You country is such diverse and coherent at the same time.
    I was interested in the topic of dancing dervishes. An order belonging to Islam, but completely different with expression. Such characteristic of Turkey but inspired by Persian poetry. Coming back to your article... You write that it is a small place with warm people, however you could touch on so many things in talking about this place. This diversity is very interesting. I am glad that I could read about it. Thanks

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkey is indeed a country that has hosted ancient civilizations and is rich in culture :) Thank you very much for your nice comment Ela:)

      Sil
  10. Bilgisayarı açıp Google'a ''hayat40tansonra'' yazarak gireyim dedim en kısa yoldan. Siteniz görünüm olarak dergi havasına girmiş iyiden:) Çok güzel görünüyor. Kısa sürede büyük başarı ve tek kişinin yönetiyor olması inanılmaz. Kocaman bir maşallah size:)
    Gelelim Kütahya'ya... Sayenizde şaşkınlığım devam ediyor.
    Kalesi, saat kulesi, içinde bir lahit bulunan arkeoloji müzesi. Sadece çini müzesi için inmiştik ve 10 yılı geçti sanırım. Bir de epeyce porselen tabak-çanak-fincan almıştık. Hâlâ kullanıyorum. Oysa onca yerin birbirine yürüyüş mesafesinde olduğunu bilsek bir gece konaklamalı geçerdik oradan. Demek ki adam gibi bilgilendirici bir rehbere ihtiyaç varmış. Kütahya'yı yol kenarlarındaki kar yüksekliği işareti bulunan direklerini yazmışım aklıma en çok. Kışın insan boyunu aşan kar yağdığını ve çok soğuk olduğunu...
    Ama bedesten hayal kırıklığı olmuş sahiden:( Camileri de değişik ve güzelmiş. Dönenler camiinin Mevlevilikle ilgisi olmalı. Ve... o çocuklara söz vermeseydiniz keşke:) İki çocuğun harçlığı yüzünden orası öyle yanlış adres kalmasaydı. Olmuş artık ne yapalım:)
    Bu yazı görselleriyle birlikte gidip görmüş etkisi yaptı bende. Oturduğum yerden buradaki özelliklerinden bihaber olduğum bir kenti mis gibi gezdim, gördüm bilgilendim. Emeklerinize sağlık diyorum, teşekkürlerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hayat40tansonra için yazdığınız güzel cümlelere çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum:) Sizden bu özgüyü duymak beni fazlası ile onere etti:) Zorlandığım zamanlar oluyor ama sizlerin desteği ile büyük keyif almaya devam ediyorum.

      Kar yağışı ile ilgili olan tabelaları gözden kaçırdım ama geçen şubat ayında araba ile yolda kalarak buna bizzat şahit oldum:))

      Tekrardan çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Kütahya nın her yeri ayrı güzel belli ki ama tarihi evlerin görüntüsü ayrı bir güzel sanki. Detaylı ve güzel bir yazı olmui y,ne. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederi. Aslında restore edilmeyen evler çok daha orjinal ve o evlerin olduğu ara sokakları gezmek daha keyifli:)

      Sil
  12. Yıllar yıllar önce gitmiştim, inanır mısınız siz bu diziyi yayınlayınca hatırladım. O zamanlardan aklımda pek bir şey kalmamış. Panoramik görüntüler hoşuma gitti, Germiyan sokağı da. Oralara gitmemişim çünkü. Yeniden görmek gerek, bu sefer başka gözle :) Kaleminize ve gözlemlerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımda ki amaçlarımdan birisi de bu:) Anıları tazetlemek:)) Mutlu oldum beğenmenize ve güzel yorumunuza, teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Kütahya'dan Antalya'ya giderken çok geçtik ama hiç durmadık.

    İnanılmaz müze gezme isteği içimdeyim acilen kendime bir müze bulmam gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç güne İstanbul Müzeleri geliyor, hem size yakın ve daha kolay ulaşılabilir:) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Thank you for sharing photos. It is noticed that they are very beautiful places, good to visit.
    Best regards

    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  15. Aslında bu konuda çok haklısınız.. Ağaç ziyareti aslında bir gün önceydi ve yanımda oğlum vardı, yoksa bu konuda daha dikkatli davranırdım. Yine de akılda tutmak lazım, yollar izler iyi olmayınca gerçekten riskli ve zor durumda kalınabilir.

    YanıtlaSil
  16. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, kısa bir tatil sonrası buradayım yine:)

      Sil

  17. Merhabalar.
    Kütahya geziniz de çok güzeldi. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Bin yıllık kestane ağacının da maşAllah'ı vardı. Mübarek nasıl olmuş da bu zamana kadar ayakta kalabilmiş. Hala meyve veriyordur değil mi? Kalesiz şehir yok değil mi? Hani siz bir gezgin olarak ülkemizde uğramadığınız ziyaret etmediğiniz il yoktur diye düşünüyorum. Memleketim olan Kaman ilçe merkezinde kale görmedim ancak, köylerimizin bazılarında kale var.
    Kütahya gezinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ağacın dallarında biraz problem vardı.. Şimşekler nedeniyle büyük oranda yarılmış ve kırıktı. Açıkçası meyve verip vermediğine çok dikkat edemedim, o kadar dar bir alanda duruyor ki tamamını görmek mümkün değildi:)

      Kaleler dediğiniz gibi her şehirde yada ilçelerinde mutlaka var. Malum yaşamın farklı medeniyetlerle ama aynı yerlerde devam etmesinden kaynaklı diye düşünüyorum ve benim en çok ilgimi çeken yapıların başında geliyor. Saygılar.

      Sil
  18. Çok güzel bir yazı olmuş, fotoğraflar her zamanki gibi mükemmel. Yazınızı okuyunca hemen Kütahya'ya gitmek istedim, ayrıntılı olarak hepsini anlatmışsınız:) En çok ilgimi çeken fotoğraf ise 1000 yıllık Kestane ağacı oldu, harika bir görüntüsü var kesinlikle:))) Tarihi evler de çok güzel, bayıldım:)) İnşallah kısmet olur gidebilirim ben de bir gün:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir şehir, belki benim gibi özel olarak gidilmez ama fırsat olursa geçerken vakit ayırılıp görülecek bir şehir:) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  19. Kütahya'da baya gezilecek yer varmış hocam :) Her belediye de saat kulesi yapmasa olmaz zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu kadar keyifli olacağını tahmin etmemiştim hocam:)

      Sil
  20. Heryer pırıl pırıl tebrik ediyorum Kütahyalıları 😊

    YanıtlaSil