Doğu Karadeniz Gezi Tavsiyeleri

Borçka Karagöl

Merhaba Sevgili Arkadaşlarım:) Geçen hafta yaklaşık 4-5 gün boyunca hem kendi blog sayfamı, hem de sizlerin blog sayfalarını ziyaret etme fırsatı bulamadım. Sebebi ise; Hayalini uzun zamandır kurduğum Doğu Karadeniz gezisini 26-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında seyahat acentesi vasıtasıyla yapmış olmamdı. Instagram hesabımı takip eden arkadaşlar da muhtemelen sayıca abarttığım hikayelerimle benimle gezmiş kadar olmuşlardır:))) Halen takip etmeyen arkadaşlar varsa hesabım; hayat40tansonra 

Instagram

Aslına bakarsanız Doğu Karadeniz'de ki bazı şehirleri geçmiş yıllarda ziyaret etme şansım oldu. Trabzon'da 20 gün, Rize'de 4 gün kalıp, bu zaman zarfında az da olsa bazı yerleri görme imkanım oldu. Fakat tamamen gezi maksatlı gitmek ile biraz farklıydı tabi:)

2011 Ağustos, Uzungöl Trabzon

Yazı dizisine başlamadan önce, gezi ile ilgili kısa bir bilgilendirme yazısı yazıp, gezinin genel hatlarını anlatmaya, gördüğüm bölgeye yönelik kısa bilgiler vermeye çalışacağım. İlerleyen günlerde gelecek yazı dizilerinde genel tavsiyeler vermek yerine, onları bu yazıda kaleme alıp, diğer yazıları metin olarak az, görsel olarak fazla tutacak ve sizleri sıkmadan tamamlamaya çalışacağım:) En azından şu anki niyetim bu yönde:)

Doğu Karadeniz Turu benim için 26 Ağustos'u 27'sine bağlayan gece yarısı İzmit'ten otobüse binmem ile başladı. 

27 Ağustos Cuma günü (1nci Gün); 

Ordu/ Boztepe

Ordu'da Çotanak Fabrika Satış Mağazası alış-verişi ve Boztepe,

Giresun/ Mavi Göl

Giresun'da Kümbet Yaylası, Mavi Göl ve Kuzalan Şelale ziyaretleri sonrasında konaklama için Trabzon. 

28 Ağustos Cumartesi (2nci Gün);

Trabzon/ Ayasofya Camii

Trabzon'da Atatürk Köşkü, Ayasofya Camii, Telkari Gümüş Atölyesi, Sürmene Bıçakçısı, İki Çay Çay Fabrikası ve Uzungöl,

Ayder Yaylası

Rize'de Gelin Tülü Şelalesi ve Ayder Yaylası ziyaretleri sonrası yine Rize'de Fırtına Deresi'ne sıfır konumdaki bir butik otelde konaklama.

29 Ağustos Pazar (3üncü Gün);

Arhavi Mençuna Şelale Köprüsü

Artvin'de Arhavi Mençuna Şelalesi, Borçka Karagöl, 

Çinçiva Köprüsü

Rize'de Çinçiva Köprüsü, Zilkale ve Palovit Şelalesi ziyaretleri sonrası bir önceki gün kalınan otelde konaklama.

30 Ağustos Pazartesi (4üncü Gün);

Rize Çaylık

Rize'de, Rize Bezi Fabrikası ve Çay Bahçesi ziyareti sonrası geri dönüş yolculuğu. 

Ve 31 Ağustos sabaha karşı eve varış ile Doğu Karadeniz turunu kazasız, belasız tamamlamış oldum:)

Kısa bir tur özeti sonrası geçelim Doğu Karadeniz ile ilgili benim şahsi görüşlerim ile genel tavsiyelerime;

Tur kapsamında gezdiğim yerleri yukarıda yazdım ama Doğu Karadeniz'de en az bunlar kadar daha görmediğim yer var (bunları da tavsiye olarak yazı dizilerine ekleyeceğim). Bu sebeple Karadeniz turu için 3-4 gün kesinlikle yeterli değil. Ancak 5-6 günü geçen gezi turu da korona sebebiyle yok. Eskiden 7 güne varan turlar olurmuş ama şu an en fazla 5 gün. Zaten bu sürelerde Doğu Karadeniz için yeterli değil:) Bu sebeple turlarla geziden ziyade, maddi imkan ile zaman kısıtlaması yoksa, güzel bir planlama ile bireysel geziyi tavsiye ederim. Ayrıca bireysel gezi yapacaksanız, tur şirketlerinin güzergahlarından mutlaka faydalanmanızı öneririm.

Sözde Ayder Yaylası:)

Benim yapmış olduğum tur; zaman olarak 3 gece-4 gün, ulaşım, sabah kahvaltı ve akşam yemekleri ile konaklamanın ücrete dahil olduğu, ancak bazı özel noktalara ulaşımın ve öğle yemeklerinin ekstra ücretli olduğu tarzdaydı. Turun fiyatı 1000 TL, ulaşım ekstraları ise 200 TL. civarındaydı. Öğle yemekleri ise her öğün için en fazla 50 TL. civarında tuttu. Burada bilmeniz gereken, eğer tura benim gibi yalnız katılıyorsanız konaklama için ekstra para vermeniz gerektiği. Bu turdan tura değişen bir miktar. Ayrıca bazı tur şirketleri otobüs yolculuğunda tek oturma karşılığında da ekstra ücret talep ediyor. Ancak bu turda böyle bir şey yoktu.   

Mevsim Doğu Karadeniz için çok ama çok önemli. Nasıl denk geldi bilmiyorum ama gezi boyunca başımıza tek damla yağmur düşmediği gibi sıcaklık ta 25-30 derece arasında dolanıp durdu:) Yanıma aldığım kalın kıyafetlerde çantadan çıkmadan, öylece eve geri döndü:) Bildiğiniz gibi her doğa olayının zaman zaman riski olsa da, bu bölgede özellikle yaz bittikten sonra ki mevsim şartları gerçekten sıkıntılı. Kaldı ki Karadeniz'de her mevsim yaşanan sel olaylarını sizlerde yakından takip ediyorsunuz.. Zaten tur şirketleri Eylül sonrasında bölgeye tur düzenlemiyor. Sizde mümkünse bu aydan sonra bireysel olarak gezi maksatlı gitmeyin:) Görülecek yerlerin büyük çoğunluğunun doğa ile iç içe olduğunu düşünürseniz ve buralara ulaşım için kullanılan yolların durumunu biliyorsanız zaten buna hiç niyet etmezsiniz:)

Trabzon/ Uzun Göl

Hazır mevsimden bahsetmişken, yanınıza almanız gerekenlerden de kısaca bahsetmekte fayda var. Bu bölgedeki gezi için otobüs bagajında/ otel odasında duracak valizin yanı sıra bir sırt çantası mutlaka yanınızda olmalı. Biz her ne kadar 3-4 gün boyunca yağmura denk gelmemiş olsak da siz bu kadar şanslı olmayabilirsiniz. Yaz mevsimi dahi olsa mevsimlik mont, sweat shirt, yedek t-shirt ve çorap mutlaka sırt çantanızda olması gereken kıyafetler. Ayrıca su geçirmez ayakkabı, yoksa giydiğiniz haricinde yedek bir ayakkabı da valizinizde olmalı. Çünkü ayakkabınızın da ıslanma ihtimali yüksek:) Tabi tek kullanımlık muşamba yağmurluk tarzı uzun bir şeyde sırt çantanızın olmazsa olmazlarından:)

Fotoğrafçı arkadaşlara ise tavsiyem, yükseklerde hava ısısı düşüşüne bağlı çabuk batarya tüketme ihtimalinizin yüksek olduğu için yanınızda yedek batarya bulundurmanız önemli. Yoksa harika doğa manzaralarını sadece izlemekle yetinebilirsiniz:) Ayrıca makine için bir çanta yada koruma şart. Lens olarak tele objektifler ideal olsa da her objektifi rahatça kullanabilirsiniz.

Giresun/ Kümbet Yaylası

Tarihi yerlere merakı olan arkadaşlar için hayal kırıklığı olabilecek bir bölge. Her ne kadar bölge köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış olsa da benim şahsi fikrim bu coğrafya tamamen doğa tutkunlarına hitap eden bir bölge. Tabi hiç yok değil ama ülkemizin diğer bölgeleri ile kıyaslandığında çok zayıf.

Bu yazacağıma karşı çıkanlar yada alınanlar olacaktır ama ben de bir Karadenizli olarak, bizim oraların yemek kültürünün diğer bölgelere göre biraz zayıf olduğunu düşünüyorum. Bugün Doğu yada Güneydoğu Anadolu'da ki yemek kültürü yada Ege'de ki meze kültürü ile kıyaslamak pek doğru olmaz fikrindeyim.. Burada yemek olarak kabul edilen bir çok yöresel lezzet bence ana yemekler yanında aperatif olarak kabul edilecek şeyler. Ne bileyim kuymak/ mıhlamayı biz belki yemek olarak kabul ediyoruz ama sizce bir yemek mi:))? Yada mısır ekmeği, karalahana dolması? O yüzden Karadenizli olmayanlar, diğer yörelere göre yemek anlamında çok memnun kalmayabilir:) Benim denenmesini özellikle tavsiye edeceğim yemeklerin başında Çayeli Kuru Fasulyesi ve Akçaabat Köftesi geliyor.

Tur rehberi tarafından bizlere oteller konusunda çok beklentiye girmememiz konusunda uyarı yapıldı ve gerçekten de oteller çok üst seviyede yada özellikli yerler değildi. Ama rahatsız edici de bir durum yoktu. Sonuçta bireysel gitmeniz durumunda otel tercihi size kalacağından daha iyi seviyede yer bulma ihtimaliniz var:) Doğu turlarında gördüğüm taştan/ tarihi otellere burada rastlamanız pek mümkün değil. Şehir merkezlerinde ki oteller her yerde olan zincir oteller. Turistik bölgelerdekiler ise yayla evi yada butik otel tarzında ama lüksü pek fazla yok. Herkesin kalmayı tercih edeceği tarzda değil.

Yol Manzaraları

Geziler boyunca en büyük problem, gidilecek yerlerin yollarının çok sıkıntılı olması. Öncelikle yollar çok dar ve bir tarafı sürekli ya uçurum ya da dere:) Bir çok yerde yol yapım çalışması başlamış olsa da halen zirvelerde yollar sıkıntılı. Turla gitmeniz durumunda sizi yoracak konu ise; tura başladığınız otobüsler büyük olduğu için bu tarz yollara giremiyor ve sürekli bir araç değiştirme, transfer için yollarda uzun zaman geçirmeniz gerekiyor. Tabi birde Karedeniz şoförlerinin tez canlı ve çılgın yönlerini de dikkate alınca, bu da haliyle insanı yoruyor. Bireysel gelmeniz durumunda da çok zorlanacağınızı bilmenizi isterim çünkü yollar gerçekten sıkıntılı. Muhtemelen çok sık sel durumu olduğundan yolların durumu da pek iyi değil. Bu yüzden mevsimi yine dikkate almanızı dile getirmek durumundayım:)

Daha önceki tur gezimde bahsettiğim zaman kısıtlaması ne yazık ki bu turda da başıma geldi. Hatta daha fazlasını yaşadım ve tadını alamadığım yerler oldu. Belki 1-2 saat geçirilmesi gereken yerler, tur programına uyulması için 20-30 dakika ile geçiştirildi. Bunda ki en büyük etken ise tur şirketlerinin yemek, alış-veriş için anlaşmalı oldukları yerlerden zaman için taviz vermemeleri, hatta zamanı aşan vakitleri oralarda geçirmeleri oldu. Bu sebeple tur şirketi seçimi yaparken kesinlikle bu tarz (alış-veriş, yeme-içme) yerlerin çok olduğu firmaları seçmeyin. Çay fabrikasında 1 saat mi? Yoksa Mavigöl'de 1 saat mi? Çay Fabrikasına 1 saat ayrılıp, doğa güzelliğine 20 dakika ayıran şirketleri kesinlikle tercih etmeyin. Ve anlaşmadan önce mutlaka detaylı tur programı talep edin. Tur her ne kadar güzel geçmiş olsa da benim bu gezi için tercih ettiğim firma bu konuda biraz zayıftı ve açıkçası ben yer sayısının fazlalığına aldandım. Yani alış-veriş için tur programına yazılan anlaşmalı yerleri, gezi yeri zannettim:)

Trabzon Atatürk Köşkü

Bunlar bu gezi için aklımda kalanlar, genel olarak şahsi fikir ve tavsiyelerim:) Doğu Karadeniz turu düşünen arkadaşlar için umarım faydalı bir yazı olmuştur. Varsa sorularınız yorumlarda cevaplamak isterim:)

Birkaç gün içinde de Karadeniz Gezisi 1inci Gün başlığı ile yazı dizisine başlayacağım. Sağlıcakla kalın:)

Yorum Gönder

46 Yorumlar

  1. Sümela Manastırı olmayınca, eksik kalmış ki bence görülen tarihi eserlerin hepsine konumu ve hikayesi ile bedel; neden onu almamışlar merak ettim. Ayrıca Boztepe'de pide yok, Muhtemelen Perşembe'de Yason'a uğranmıştır diye düşünmek istiyorum, uğranmadıysa kayıp, Sümela, ona bağlı olarak Hamsiköy olmayınca sütlaç da yok muhtemel. Laz Böreği nerede?:) Bütün Karadeniz pidecidir ama her biri kendine özeldir; mesela Trabzon'da farklıdır. Ayrıca Doğu Karadeniz kendine has bir mutfaktır ve bence yemeğe de bir turistik unsur gözüyle bakılırsa ve merak olursa mutfağı da sağlamdır.:) Balıklar konusuna hiç girmiyorum sadece göl, dere, deniz balıkları diye çeşitlendiriyorum:) Kuymak ve mıhlama kahvaltılıktır, menemenle aynı sınfa koyulabilir belki ama yine de aynı kategoride değildir:) Karadenizin doğusundan olmadığımı, bir yöre savunması yapmadığımı, ama tüm mutfaklara ilgi duyduğumu belirterek çekiliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümela Manastırı konusuna bende çok takılı kaldım ve birkaç kez ısrarla sordum:) Ne zaman açık, ne zaman kapalı belli değil gibi anlamsız bir cevap aldım.. Alternatif olarak belirlersin ve tur öncesi bir telefona bakar aslında:) Allah'tan 2011 yılında detaylı gezme fırsatı bulmuştum:)

      Pide için Sümela'da bir pideci tercih edildi ve açıkçası çok da güzeldi. İlk gün öğle yemeği vaktini Giresun'a denk getirdiler belki ondan Yason'u tercih etmemişlerdir. Ama listeme aldım ve ikinci ziyaretimde mutlaka deneyeceğim. Planlama elinizde olmayınca sunulana razı oluyorsunuz:) Ve sütlacıda yine geçmişte özel olarak Hamsiköy'e giderek tatma şansım oldu:) Ayrıca fasulye için de Rize'de Hüsrev'e giderek o lezzeti yerinde tatmıştım. Laz böreğini önceden tatmıştım ve bu gezide de Rize'de, Trabzon'da yeme imkanı buldum.

      Mutfak konusunu aslında kötü anlamında yazmak istemedim ama diğer yörelere göre zayıf olduğu konusunda ısrarcıyım:))) Ben mıhlama yapan biriyim ve bildiğiniz öğün yemeği olarak yerim ama yine de genele bakınca çok yemek kategorisine girmez gibi geliyor.. Sonuçta özel bir peynir eritip, mısır unu ve tereyağı ile yapılan birşey:) Ama tabi ki her şey en nihayetinde damak tadı. Mesela ben et yemekten hoşlanan biri değilim ve Doğu'nun yemek kültürü bana asla hitap etmez:) Ama çok zengindir..

      Çok mutlu oldum değerli yorumunuza, teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Görmek istediğim yerler, hastalıklardan fırsat kalmıyor, iyi gezmeler içinize sinsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten içime sinen keyifli bir gezi oldu, teşekkür ederim:) İnşallah sağlık ve sıhhat olur, en kısa zamanda ziyaret etme fırsatı yakalarsınız.

      Sil
  3. 1 saat fabrika sahiden olacak iş değil. Karadeniz'e olan merakım doğasından ötürü olduğundan fazlaca istekliyim gidip görmek oraları. İnşallah,olacak bir gün:) Hoş,Giresun' da okuyan kuzenim, çevre sehirleri görme imkanı bulmuş,abla beklentini yüksek tutma demişti.Yine de merak ediyorum.Yazı dizinizi merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) 1 saat gerçekten sinir bozucuydu ama planlamayı onlar yapınca eliniz mecbur kalıyor:) Aslına bakarsanız Giresun bile başlı başına bir kaç gününüzü alacak güzelliklere sahip, siz gitme imkanınız olduğunda bana haber verin, ben planlamaya yardımcı olurum:)) Doğa severler için, eşi benzeri olmayan bir gezi olacağına eminim.

      Sil
  4. Bom dia meu querido amigo. Fico feliz em poder viajar através do seu maravilhoso trabalho. Você nos traz lugares maravilhosos e com fotos incríveis. Obrigado pela visita e carinho.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much my dear friend:) Have a wonderful day:)

      Sil
  5. Ayder yaylasını ve Uzun Gölü görmeyi o kadar çok istiyorum ki..
    Harika bilgiler ve görüntüler içeren dolu dolu bir yayın tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize mutlu oldum:) Elinizi çabuk tutmanız lazım yoksa bahsettiğiniz yerlerde yakında bir yayla ve göl kalmayabilir:) Ayder Yaylası tam bir Ayder cazibe merkezi olmuş. Her yer ticarethane ve butik otel.. Uzungöl'de ise 1 bardak meyve suyu fiyatı 50 TL.. Ve her yer yine bina:( Geçmişte de ziyaret eden biri olarak farkı açıkça gördüm ve açıkçası çok üzüldüm..

      Sil
  6. En çok istediğim tatil türü. :) Doğayı sevdiğim için Karadeniz turuna gitmeyi hayal ediyorum hep. Tabi hayal olarak kalıyor. :)) İş bulamadığım sürece gezmeyi kendime hak görmüyorum şu an. İş bulunca da izin sıkıntısı olur.
    Yeşillik yerler harika görünüyor. Ayder Yaylası' nı merak ediyorum. Tavsiyeleriniz de çok yararlı, dikkate alacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi yaş aldığınızda fırsat olur inşallah:) İçinde olduğunuz psikolojiyi anlayabiliyorum. Ve çalışmaya başlayınca da bir sürü başka sıkıntılar oluyor:( Yeşile doyduğum, gidenlerinde fazlası ile doyacağı bir gezi olacaktır. Memleket havası almak güzel geldi açıkçası:)) Teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Ne harika yazı olmuş yine. Bir kere, aklıma gelebilecek her türlü sorunun yanıtını buldum. Öncelik olarak bu ilk yazı iyi fikir bence de. Fotoğraflar harika ötesi. Çok çok güzel. Doğanın iyileştirici özelliği buradan bile etkisini gösterdi. Bol görselli diğer yazıları da merakla bekliyorum:)

    3 yıl kadar önce turla 7 günlük bir Doğu Karadeniz gezisine çıkacağımız günün sabahı bir yakınımızın vefat haberini aldık maalesef. Durumu hemen acenteye telefonla bildirdik ama ne yazık ki akşam 5'e kadar onca saat önce bildirmemize rağmen paramızın 1 lirasını bile iade etmediler. Başka bir tur için indirim hakkı bile tanımadılar. 3 bin TL'ye yakın paramız olduğu gibi yandı. Kimsenin böyle bir şey yaşamasını istemem ama bu bilgi de benden gelsin.
    Bu olay nedeniyle bende öyle bir duygu oluştu ki, hangi firma olursa olsun, istediği kadar süper gezdirsin, Doğu Karadeniz diye bir tura hayatım boyunca çıkmama kararım var. Şaka falan değil..

    O yüzden sizin bu yazınız bana o kadar iyi geldi ki. Karadeniz'de Sinop ve Samsun'dan başka şehir görmedim. Doğu Karadeniz'dekilerde sıfır adet:) Bakalım sıradakinde neler var. Emeğinize çok teşekkür:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tur şirketinden kaynaklı bu şekilde düşünmeniz çok normal...Gerçekten talihsizlik olmuş:( Tursuz gitmenizi önereceğim ama çok kolay değil, hem maliyet, hem de zaman olarak. İnşallah güvenilir bir tur bularak bu düşüncenizi kırma şansınız olur:) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:)

      Sil
  8. I loved the waterfall!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  9. Hocam yaylada asfalt mı vardı bana mı öyle geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralara serpiştirmişler hocam:)) Yoksa bunun birde kışı var:) Buralar hep otel, turizm merkezi olmuş... Mecbur asfaltı yapmış adamlar:)

      Sil
  10. Oh yine harika bir gezi yazısı. Bilmediğim yerler. Hep bir bahane çıktı ama artık o bahaneleri bertaraf etmem gerek. :) Dediğiniz gibi 3 gün için asla kılımı kıpırdatmam bu kadar uzak yere. Adam gibi gitmeli, gezmeli. Bence gittiğiniz tur şirketinin adını da yazın da aldanmayalım biz de :)

    Sıradaki GAP turunu merakla bekliyorum. Sevgiler ve daha nice geziler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tur şirketinin ekmeğiyle oynamayım diye yazmadım:))) Çünkü diğer tur şirketlerinin de çok farklı olmadığını düşünüyorum:) Bununla ilgili söyleyebileceğim, 1600 TL. civarında ki turlara bakmanız:)) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  11. Zonguldak, Karabük, Bartın, Trabzon ve Samsun'a gitme fırsatım oldu. Karadeniz'de doğa muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığınız yerleri bende görme imkanı buldum, hatta çoğunu son 1 sene içinde gezdim:) Ama Doğu Karadeniz farklı:)

      Sil
  12. Memleket cennet yahu fakat büyük bir azimle cehennemleştirmeye çalışıyorlar… Ayder yaylası fotoğrafının 15 yıl öncesi var bende, topraklı yol, tek tük yayla evi…
    Yine de çok güzel yemyeşil fotoğraflar çekmişsiniz, bu başlangıç olur belki seneye kendi ya da kiralık aracınızla daha uzun ve ayrıntılı çıkarsınız..
    2001’de 3 kız sırtçantalı ve otobüsle ulaşımlı versiyonunu yapmıştık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seneye eğer yanıma Dark Tourist'i de verirseniz bence inanılmaz keyifli bir gezi olur:)) Masraflarını ben karşılarım, yeter ki yanımda macera sever biri olsun:))

      Ayder'i yeri gelince anlatacağım ama büyük hayal kırıklığı oldu benim için... Aynı Uzungöl'de yaşadığım hayal kırıklığı gibi:( 2001'de eminim çok daha güzel ama daha maceralı bir gezi olmuştur:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Öneri için teşekkür ederim:) Evde kendim elimden geldiğince bazı şeyleri öğretmeye çalışıyorum ama faydası olacaktır:)

    YanıtlaSil
  14. 2019 da gittik kardeşimle. Her yeri ayrı bir güzel. Lezzetleri ayrı bir enfesti. Ve bende bir kere daha gitmek istiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her geçen gün ciddi bozulmalar var. Doğayı kendimize hızla düşman ediyoruz:( O yüzden çok geç kalmadan gitmek lazım...

      Sil
  15. Karadeniz'de ne güzel yol yapmışsın. Bana sağlıklı bir kıskançlık veriyorsun. İmkanım olsa oraya ışınlanırdım. Bazı güzel siteler var ve fotoğraflarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
    İspanya'dan kocaman bir kucaklama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli dostum:) Mutlu pazarlar:)

      Sil
  16. Karadeniz mükemmel doğası olan bir bölge. Hiç gitme fırsatım olmadı. Televizyonda, internette, bloglarda görünce imreniyorum:))) Ne güzel yerlere gitmişsiniz:)) Fotoğraflar mükemmel:)) Yaylaları ve Uzun Göl'ü çok merak ediyorum, en fazla görmek istediğim yerlerden. Her ayrıntıyı öyle güzel yazmışsınız ki, gidecek olanlar için çok yararlı olmuş. Bütün yazılarınız ayrıntılı, okuyunca soru işareti kalmıyor. Emeğinize sağlık, keyifle ve merakla takip ediyorum bloğunuzu:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum güzel yorumunuza:) Umarım gelecek serileri de beğenir, faydalı bulursunuz:) Mutlu pazarlar dilerim:)

      Sil
  17. That's a great post, my friend! I firstly enjoyed Çinçiva bridge. It seems the same structure of the Mostar bridge (Bosnia and Herzegovina), which was built in the 16th century by a turkish architect.
    Fantastic water of the lake of Borçkal.

    Hope you have a nice weekend ahead of you!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) You made me happy with your nice comment, happy sunday:)

      Sil
  18. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:) Geç kalmadan, Karadeniz'i kaybeden gidip ziyaret etmek lazım... Mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil
  19. Beautiful images. It's definitely a trip that leaves good memories.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much, it was really great for me:) Happy new week:)

      Sil
  20. Yazının başında birinci gün, ikinci gün derken bir fragman izliyormuşuz da yazı hemen bitecekmiş gibi hissettim :) Neyse ki bütün paragraflar sonda saklıydı da bir doğu karadeniz turundan ne bekleriz detaylıca okumuş oldum, elinize sağlık. Özellikle mevsim tavsiyeniz ve çay fabrikasında bir saat geçirilen bir tur olmaması aklımda olacak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Tur seçimi çok önemli ama yine de biraz şans.. Denemiş birilerinin referansı ile gitmek gerçekten önemli:)

      Sil
  21. Memleketim Ünye'ye de uğrasaydı otobüsünüz keşke Orduya gitmeden
    çok güzeldir, pidesi de muhteşemidir
    artık bir daha ki sefere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki sadece Boztepe'ye uğradık.. Bu sene turla oldu ama seneye inşallah bireysel gezi:) O zaman aklımda ki tüm yerlere uğrayacağım:)

      Sil
  22. aslında önce turla sonra bireysel gitmek istiyorum ama yazınızdan sonra bir duraksadım, yol konusu gerçekten hiç aklıma gelmeyen bir detaydı, şimdiden tükendim diyebilirim yollarında :D yine de harika kareler itiraf ediyorum, keyfiniz bol olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında en mantıklısı bu, önce tur sonra bireysel gezi:) Doğru mevsimde bireysel gezi biraz daha güvenli ama kesinlikle tek başınıza değil:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  23. Karadeniz ve Güneydoğu bu ülkenin iki ayrı cenneti.. Sümela eksik sanırım... Tabii bu pandemi döneminde tam geziyor hissedemiyor insan en azından benim için öyle nereye gitsem illa girilmesi yasak olan bir yerle karşılaşıyorum :) yine çok güzel gezmişsiniz. Bol sağlıklı gezmeli günler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ülkemizin her yeri ayrı güzel ama sizin de dediğiniz gibi Güneydoğu ve Karadeniz'in yeri yarı:) Tamamen farklı iki bölge ve farklı güzellikler:) Ben pandemiyi fırsata çevirip çok gezenlerden oldum ama dediğiniz "kapalı" olma hususu ile çok karşılaştım ne yazık ki.. Tekrardan teşekkür ederim:)

      Sil
  24. Biz de kızım ve eşimle bu yaz kendimiz gezdik bati karadeniz den Doğu karadenize kadar.herzaman istemiştim gitmeyi ancak bu yıl bir günde karar verip yola çıktık Düzceden Artvine kadar gezdik.heryeri ayrı güzel.sadece huser yaylasi na gidemedik heyelan oldu demislerdi o gün.verdiginiz tavsiyelerin hepsi çok yerinde olmuş.benim de kendi aracıyla yolculuk yapacaklar için tavsiyem sahil boyunca yolculuk yaparken cok fazla radar var dikkatli olmak lazım.iyi gezmeler sizlere����

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samimi olarak size çok imrendim:) Turla yaptığım bu geziyi bireysel yapmayı çok ama çok isterdim:( Fakat yalnız olunca açıkçası çok cesaret edemedim ve ilk olmasının da bunda etkisi oldu:) Katkı ve bilgilendirmeler için ayrıca teşekkür ederim:)

      Sil