Assos Antik Kenti Gezi Rehberi

Assos Antik Kenti

Genel:

Antik Kent gezi çılgınlığımıza hız kesmeden devam ediyoruz:) Tatilimizin son durağı olan Assos'ta ki, son günümüzde sıcağa rağmen ailecek gezme fırsatı yakaladık bu güzel bölgeyi. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi tatilde yazı yazmama yada gittiğim yerlere yazı gözüyle bakmamak konusunda kararlıydım ama o kadar alışmışım ki, bazı yerler için olmadı:)) 

M.Ö. 6ncı yüzyılda kurulduğu tespit edilen antik kentin, deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 250 metre. Şehir birçok konuda meşhur olsa da, en bilinenlerden birinin, lahitler olduğu resmi kaynaklarda belirtiliyor. "İnsan Yiyen Lahit" olarak ün yapmasının nedeni ise bu lahitlerin ölmüş bedenin çok hızlı bir şekilde toprak olmasını sağlamasıymış. Bir diğer meşhur konu ise ünlü filozof Aristoteles'in 3 yıl kadar burada yaşaması ve bu sürede bir felsefe okulu kurması. Birazdan bahsedeceğim Athena Tapınağı ise Anadolu'da inşa edilen ilk ve tek dor düzenindeki tapınak yapı olması.


Ulaşım:

Assos Antik Kent Ulaşım

Assos Antik Kenti yada bir diğer ismi ile Assos Ören Yeri, Çanakkale'ye bağlı Ayvacık İlçesi sınırları içerisinde. Ve burada Behramkale Köyü'nün bir parçası olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Çanakkale Merkez'den yaklaşık 90 km., Kocaeli'den ise yaklaşık 400 km. mesafe uzaklıkta. Daha önce Alibey (Cunda) Adası için yazdığım otoyol durumu, buraya ulaşım için de geçerli:) Yazıya üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Behramkale Köyü'ne ulaşım son derece rahat. Ancak antik kente ulaşmak için iki seçeneğiniz var. Ya 10 TL. vererek aracınızı köye girişte, aşağıda bırakacak ve güzel sokaklar ile hediyelik eşya satan dükkanlar arasında keyifli bir yürüyüş yapacaksınız. Yada aracınız ile antik kentin girişine kadar çıkacaksınız. Ancak burada yollar taştan ve insan kalabalığı olduğu için biraz sıkıntılı. Üstelik erken saatte gitmezseniz yukarıda yer bulamayıp, aynı eziyeti bir de araba ile aşağı inmek için çekebilirsiniz. Zaten yukarıda antik kente ait özel bir otopark da yok. Kısıtlı bir alan var sadece.     

Keşfet:


Antik Kent haftanın her günü 09.00-21.00 saatleri arasında açık ve giriş ücreti 30 TL. Müze kart geçerli ve burada hemen çıkartmanız da mümkün. Kış mevsiminde kapanış saati biraz daha erken oluyor.

Burada ilginç bir durum söz konusu, Osmanlı zamanına kadar antik kent yüzünü denize doğru çevirmiş ve yaşam bu şekilde sürdürülmüş ancak sonrasında Behramkale Köyü ile birlikte ters tarafa yani antik kentin kara tarafına doğru yaşam kurulmuş:) Şu an da bu şekilde yaşam devam ediyor.

Antik Kent Planı

Haritada Antik Kent toplam 14 bölümden oluşuyor gibi görünse de, bu sınırlar dahilinde toplam 10 ana bölüm var. Diğer yerler burada değil. (Antik Liman, Tarihi Köprü gibi.) Yukarıda ki görselde bulunan sıraya göre anlatmaya başlıyorum:) Antik Kente giriş için benim gördüğüm 3 yer var ama ana girişi ve bilet satılan yer, köy içerisinden geçilerek ulaşılan nokta (Haritada kuzeyde, 1 numaralı yerin kuzey-batısı). Burası aynı zamanda Athena Tapınağının olduğu yere çok yakın. Diğeri ise liman tarafındaki giriş ve burası Nekropolis'in olduğu taraf. Üçüncü giriş ise tiyatro tarafında ama orası kapalı görünüyor. 1 numara ile başlayalım.

1. Athena Tapınağı:

Athena Tapınağı

Gök Tanrısı Zeus'un kızı, savaş tanrıçası Athena bu şehrin koruyucusu olarak kabul edilmiş ve tapınak M.Ö. 540/530 yıllarında onun adına inşa edilmiş. Özellikle de denizden geçen gemilerin görmesi için en yüksek tepeye yapılmış. 1838 yılında yapılan ilk çalışmalarda çıkarılan bazı parçalar Sultan II.Mahmud'un izni ile Fransızlara verilmiş ve şu an Louvre Müze'sinde sergileniyormuş. Daha sonra 1881-1883 yıllarında Amerikalıların yaptığı kazı çalışmalarında çıkarılan parçaların da bir kısmı Amerikalılara verilmiş:) Şu an bunların bazıları Museum of Art Fines, bir kısmı ismi İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyormuş.

Athena Tapınağı

İlk halinden pek eser kalmasa da, sonra ki yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarında yine andezit taşı kullanılarak belli seviyede düzenlemeler yapılmış. Burası antik kentin gezilmesi en keyifli yeri ve en güzel fotoğrafların çekildiği alan.

Orjinal Halinin Maketi

2. Akropolis:

Akropolis; Bu tarz Yunan şehirlerinde en yüksek tepelere inşa edilen hisarlar ve bu hisarların olduğu alanlara deniliyormuş. Athena Tapınağının hemen arka tarafı ve en yüksek alan:) Tanıma uygun bir yer yani:) İnşasından sonra kutsal alan ve haliyle savaşlarda ikinci bir sığınma bölgesi olarak kullanılmış. İçerisinde antik kalıntılar, yazıtlar ve su sarnıçları bulunan geniş ve ilgi çekici bir alan.

1950'lili yıllara kadar kullanılan sarnıçlar

Antik Kalıntılar

Antik Kalıntılar

2 numaralı noktada yani Akropolis'in hemen kuzeyinde bir erken Osmanlı Dönemi Camisi bulunuyor. Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesinden hemen sonra 14üncü yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Yapımında antik kentte ki kalıntı malzemelerin kullanıldığı tespit edilmiş. Ayrıca camii minaresiz olarak inşa edilmiş. Dış mimari ve iç alan olarak görmeye alıştığımız camilerden farklı bir yapıya sahip ve halihazırda ibadet için kullanılmaya devam ediliyor.

Erken Osmanlı Dönemi Camisi

Camii İçi

Akropolis'ten Camii Görünümü

5. Nekropolis:

Nekropolis ve Lahitler

3 ve 4 no'lu alanlar burada değil:) O yüzden direk 5'e atladık:) Burası şehrin mezarlığı. Her yer büyük büyük lahitler ile dolu:) İlk defa bu kadar çok lahiti bir arada gördüm desem inanın abartmamış olurum:) Daha doğrusu özel olarak müzede sergilenmeyen ve açık alanda gerçek yerlerinde sergilenen bir sürü lahit. Ana caddenin özellikle kuzey yönüne aile mezarlıkları ve anıt mezarlar yapılmış ve güzel bir alan daha:) Tabi bizde ki gibi bir mezarlık hissi veren yer değil. İnsana pek fazla ölümü hatırlatmıyor..

Nekropolis Ana Cadde

Bu alan aynı zamanda antik kentin en geniş yerlerinden birisi. Ayrıca buranın devamında yazının başında belirttiğim antik kente giriş yapabileceğiniz kapılardan biri bulunuyor.

Antik Kent Batı Taraf Giriş Kapısı

Yine burada bir diğer dikkat çeken yapılar ise antik kentin tamamında en sağlam kalmış olan surlar. Çünkü antik kentin geneli kalıntılardan oluşuyor. Aşağıdaki surları aklınızda tutmakta fayda var. Çünkü burada sizi tekrar Akropolis'e yani antik kentin giriş yaptığınız bölgesine çıkaracak taş yol bulunuyor. Eğer gezinize bizim gibi doğudan başlarsanız, geri dönüş yolunuz burası olacak. İlk defa geliyorsanız bulmak gerçekten çok zor. Ve sıcak havalarda dönüş yolunu bulamak ciddi bir psikolojik baskı:) O yüzden burayı aklınızda tutmak sizi rahatlatacaktır:)

Surlar

Yukarıda ki fotoğrafta ki surların hemen bittiği yer ise haritada ki 6 numaralı alan ve orjinal Batı Giriş Kapısı. Bu alanda halihazırda kazı çalışmaları devam ediyor. Ancak geziye engel bir durum yok. 

Batı Kapı

7. Ksenedokhion (Misafirhane/Han):

Orjinal tabelalarda misafirhane olarak geçse de başka kaynaklarda bu telaffuzu zor ismin hastane/ düşkünler evi olarak geçtiği de yazıyor. Ve yapı sanki buna daha uygun gibi. Batı kapısının hemen arkasında yer alan bu kalıntı 7-8 farklı odadan oluşuyor ve hemen yanında da bir şapel olduğu tespit edilmiş. 

Misafirhane

Misafirhane

8. Gymnasion:

Kelimenin Yunanca anlamı ve çıkış noktası ilginç:) Çıplak anlamına gelem gymnos kelimesinden çıkmış. Sebebi ise yunan sporcuların çıplak spor yapmalarıymış. Batı kapının hemen arkasında ki bu bölge, zamanında bir eğitim kurumu olarak kullanılıyormuş. Eğitim kurumunda kasıt ise; halka açık yarışmalara katılan sporcuların antrenman yaptıkları yer demek daha doğru olur. Bizans dönemine kadar bu maksatla kullanılan kurum, Bizanslılar ile birlikte kiliseye çevrilmiş.

Gymnasion
    
Gymnasion

9. Güney Teras Alanı (Güney Stoa):

Stoa; Yunan mimarisinde agora (siyasi ve ticari konuların görüşüldüğü kent alanı) yanında üstü kapalı ve sütunlu galeri anlamına geliyormuş. Yönetim ve ticaret merkezi olarak kullanılan yerlermiş. Burası da Agora'nın hemen güneyinde yer alıyor. Aslında 4 katlı bir yapıymış ve ilk katı su sarnıcı, iki ve üçüncü katları depo, son katı ise stoa olarak kullanılıyormuş. Ancak şu an sadece kalıntıları görebiliyorsunuz.

Güney Stoa Kalıntıları

Güney Stoa

10. Agora:

Az önce de tanımını yaptığım, özellikle Roma döneminde halkın siyasi ve ticari konuları tartışması için toplandıkları alan burasıymış. Özellikle düz bir alan oluşturabilmek adına çeşitli düzenlemeler yapıldığı tespit edilmiş. Geniş ve birçok kalıntının olduğu görülesi bir bölge.

Agora

Agora

Agoranın güneyinde az önce de anlattığım gibi Güney Stoa kalıntıları, kuzeyinde ise Kuzey Stoa yer alıyor. Buranın güneydekinden farkı ise 2 katlı olmasıymış. Ama burası da kalıntı halde:)

Kuzey Stoa 

Agoranın batısında ise sadece tabelası kalmış olan meclis binası yer alıyormuş:) Burada da sadece kalıntılar mevcut.

Ayakta kalamayan Meclis Binası Tabelası

Agora'nın doğu tarafında ise bir tapınak ve evlere ait kalıntılar var. 

Agora Tapınağı

Agora Tapınağı

11. Tiyatro:

Antik kentin güney alanında, inmesi kolay ama geri dönüşü çok zorlayıcı yere geldi sıra:) İlk yapıldığında 2500 kişilik olduğu tahmin edilen tiyatro zamanla zarar görmüş ve yine eski zamanlarda bir süre sonra taş ocağı olarak kullanılmaya başlamış:) Yapılan restorasyonlar sonucu şu an 1500 kişilik kapasitesi ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tiyatro

Gitme şansım olmadı ama buranın güney doğu tarafında bir kalıntı giriş kapısı daha mevcut. Burası limanın mı, yoksa tiyatronun giriş kapısı mı anlayamadım:)

Meçhul Kapı:)

12. Antik Kilise:


Bu kısmı ne yazık ki fotoğrafsız bırakmak zorunda kalıyorum çünkü burası için çok fazla enerjim kalmadı ve açıkçası gitmeyi göze alamadım. Ama burada da ayakta kalan herhangi bir yapı olmadığını, antik kent girişinde bulunan bilgilendirme levha ve fotoğraflarından gördüm.

Oradaydık:)

13. Konutlar:

İsminden de anlaşılacağı gibi insanların yaşadığı evlere ait kalıntıların olduğu bölgeler. Bölgeler diyorum çünkü 13 numaralı alan dışında başka yerlerde de benzer kalıntı ve tabelalar var. Özellikle Tiyatro ile Güney Stoa arasında ki kalıntılar güzel ve görmeye değer. Sadece tabelalar biraz ağaçlar arasında kalıyor ve dikkatli bakmak gerekiyor.

Konut Kalıntıları

Asos Antik Kenti sınırları içerisinde gezilecek yerler bu kadar. Benim burada dikkatimi çeken ve diğer antik kentlere göre daha zayıf olduğunu düşündüğüm yanı; neredeyse antik kentin tamamı kalıntı şeklinde ve ayakta olan yerler restorasyon ile bu hale gelebilmiş. Diğer antik kentlerin en büyük özelliği ise günümüze kadar en sağlam ulaşan yapılara sahip yerler olmaları. Bunun haricinde büyüklük olarak diğerlerinden eksik kalır yanı yok. Fazlalığı ne derseniz; diğer antik kentlerin neredeyse hiçbirinin yanında burada olduğu kadar güzel bir yerleşim alanı/ köy yok. Burada antik kent dışında Behramkale Köyü bile başlı başına keyifle gezilecek bir yer.

Köy Girişi

Birazda Behramkale Köyü'nden bahsedelim:) Köyün kuruluşu, bölgede Osmanlı hakimiyeti ile başlıyor. Yazımın başında da dediğim gibi deniz tarafına değil, ters tarafa kurulan ve o yönde büyüyen bir köy olmuş. Yaklaşık 30 yıldır sit alanı olması nedeniyle de yeni bina inşası yasak olan bir yer:) Görünürde de köyün en önemli geçim kaynaklarından birisi turizm:) Taş evlerin bulunduğu tüm sokaklarda el yapımı ürün satan yerlere rastlamak mümkün. Henüz idare eder seviyede ama yavaş yavaş insanları biraz rahatsız edici esnaflık anlayışı oluşmaya başlamış gibi...

Hediyelik Eşya Satan Dükkanlar

Taş Evler

Gelelim keşfet kısmının yavaş yavaş sonlarına. Bütün enerjimizi antik kentte harcadığımız için göremediğimiz ama vaktiniz olursa sizlerin gidebileceği diğer tarihi yerlere.

Köyün giriş kısmında, eğer antik kente dönmek yerine kuzeye dönerseniz, yaklaşık 1 km. sonra tarihi Hüdavendigar Köprüsünü göreceksiniz. Gördüm ama gitmedim:) Yanına yeni bir köprü yapılmış ve artık bu tarihi köprü kullanılmıyor ama halen iyi durumda olan bir köprü.

Kesinlikle gidilmesi gereken yerlerin başında Antik Liman'ın geldiği söyleniyor. Ama bizim enerjimiz kalmadığı için gitmedik. Zaten daha sonrasında blog hesabını büyük bir keyifle takip ettiğim Sevgili Zeugma ıslah çalışmaları nedeniyle kapalı olduğunu söyledi. Yazıyı yazarken yaptığım araştırmada da Nisan 2021'den itibaren 500 gün süre ile limana giriş yapılamayacağını gördüm:) Diğer iki yer ise buraya biraz mesafeli olan Adatepe ve Apollon  Smintheus isimli tapınak. Diyerek keşfet kısmını sona erdiriyorum:)

Tavsiyeler:

Bölgeye gelmişken, bir uğrayın diyeceğim bir yer değil. Çünkü burası özel olarak planlanarak gelinmesi gereken bir yer. Sadece Antik Kent değil çevresinde de keşfedilecek çok güzel bir yer.

Mevsim için yazın gelmeyin diyemeyeceğim:) Ama Antik Kent Gezisi için ya sabah erken saatleri yada akşam üzerini tercih edin. Burası da diğer antik kentler gibi ağaçsız ve çıplak bir bölge.. Güneş yorucu oluyor:) 

Yazı tercih edin çünkü bölgede çok güzel oteller ve tesisler mevcut. Denizi son derece güzel, havası da son derece temiz bir bölge. İlerleyen zamanlarda burada kalınacak yerler ile ilgili bir tavsiye yazısı da yazacağım:)

Behramkale'de ara sokakların tadını çıkartıp, hediyelik eşya almayı unutmayın. Ayrıca karadut şurubu ve koruk suyunu denemeden dönmeyin:)

Yazımın başında da yazmıştım, antik kente kadar araba ile çıkmayıp aşağıda arabanızı bırakarak sokakların tadını çıkartın ve arabanıza gereksiz yere zarar vermeyin.

Fotoğrafçı arkadaşlar için özellikle inanılmaz güzel manzara fotoğrafları çekme fırsatı olan bir yer. Ayrıca Athena Tapınağı'ndan da harika kareler çıkarabilirsiniz. Ben yine fotoğrafları cep telefonu ile çekmek zorunda kaldım, bunun için de kusura bakmayın.

Son olarak 2 gece 3 günlük Assos tatilimiz süresince Assos Oleas isimli otelde konaklama yaptık. İlla ki daha güzel yerler vardır. Ancak biz özellikle hijyen, ilgi ve alaka, tesisisin yerleşimi ve imkanlarından çok memnun kaldık. 

İlginizi çekerse, incelemek ve bilgi almak için internet adresi: assosoleas

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

41 Yorumlar

  1. Sizin yazılarınızda anılarımla başbaşa oluyorum, öyle hoşuma gidiyor ki bu :) Harika bir yazı yine. 12.bölümde oğlunuzla beraber enfes bir manzara fotoğrafı çekmişsiniz, bayıldım. Bu arada 30 km uzaktaki Babakale' ye gitmediniz galiba.. Assos gibi güneşin batışının mükemmel olduğu bir yerdi burası da. Bir başka zamana kalsın madem :)) teşekkürler bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında gidemediğim çok yer olduğunun farkındayım:( Tatilin son günü "hadi bir bakalım" diyerek uğradık ama buraya tekrar gelmeyi çok istiyorum:) Ve gün batımı izlemek eminim çok keyiflidir burada.. Çok teşekkür ederim, anılarınızın canlanmasına, gitmiş arkadaşlarımın yer belirtmesine ayrıca çok mutlu oluyorum:) Mutlu haftalar, saygılar.

      Sil
  2. Tarihi bilgiler ve detaylı tanıtım için teşekkürler. Bayağı gezilecek alan varmış. İnsan Yiyen Lahit de ilginçmiş. :) Fotoğraflarla her yeri daha iyi tanımış olduk. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Lahitlere böyle dendiğini bilsem başka bir gözle incelerdim:))

      Sil
  3. Fotoğraflar dediğiniz gibi kalıntıların çok olduğunu gösteriyor.Bu haliyle, fotoğraflarda heybetli görünüme sahip diğer antik kentler yanında zayıf kaldığı hissini de veriyor. Mekanı iyi resimlemek sahiden büyük kolaylık sağlıyor fikir edinmek isteyenlere. Ayrıca verdiğiniz bilgiler de kıymetli. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflama konusunda kesinlikle haklısınız ve bu konuya dikkat etmeye çalışıyorum. Çünkü keşfetmek bilmeden gerçekten çok zor olabiliyor:) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:)

      Sil
  4. Ne güzel gezmişsiniz:))
    Blog'umda önerdiğim diziye bir bakın derim :))

    YanıtlaSil
  5. Henüz görmediğim antik kentlerden biri Assos. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Geniş bir alana yayılmış güzel bir yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alan geniş, antik kent fazlasıyla zengin:)

      Sil
  7. Helal olsun size plan var mı? Gezi programı ile ilgili yoksa aniden mi oluşuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son iki yazı tamamen aniden, tatil esnasında gördüğümüz yerlerdi:) Ama bunlar harici tüm geziler bir plan dahilinde:) Perşembe gece kısmetse Doğu Karadeniz gezim başlayacak:)

      Sil
  8. Çoooook güzel ayrıntılı ayrıntılı. Oğlan omuza gelmiş maşallah :)
    Eskiden Atlas, Git! gibi dergiler vardı onların tadı var bu yazılarda umarım bir yerlerde yayınlanır diyorum her sefer, belirtmek istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlanın büyüme hızı artıyor her geçen gün:)) Sanırım 2-3 seneye yetişip, geçer:) Her yazıda biraz daha keyif alıyorum ve geliştiğimi hissediyorum:) Bir dönem bilinen bir gezi sitesine yazıyordum ama inanın zor bir iş ve ciddi zaman gerektiriyor.. O yüzden şimdilik kendi kendimize devam:)

      Sil
  9. Assos'a en az 4 kez gittim ve blogda da yazdım ama böyle güzel anlatım görmedim. Numaralandırıp kolayca anlaşılacak şekilde, hiç uzatmadan, bilinmesi gerekli detaylarla gerçekten de hayranlık verici bir anlatım olmuş. Sayenizde Assos'la ilgili bilmediğim pek çok şey öğrendim. Aklıma geleni buraya yazmasam olmayacak. Güneydoğu Anadolu gezimizdeki rehberimiz Adana'da yaşıyordu ve kendisini oradan almıştık. Düşünüyorum da 10 güne yakın bizimle gezdi; ama çok da fazla bir şey anlatmadı:) Bence sizden öyle güzel bir rehber olur ki. Hem de en kalitelisi, en profesyonelinden. Sertifika için bir düşünün derim. Ve bence blogunuz en güzel referansınız;)
    Yazı da bana da yer verdiğiniz için teşekkür ederim. Sanırım ben ıslah çalışmaları nedeniyle kapalı olduğunu söylediğim liman kısmı yüzünden Assos'un tarihi kesitlerini fazla bilmiyorum:) Örneğin aşağıya inip de o kazılara detaylı bir bakayım demedim, caminin içine falan bir gireyim demedim. Bir de Kadırga Koyu devreye girdiyse tamam oldum:))
    Bu yazıyı tekrar tekrar okuyup iyice özümsemem lazım ki bir sonraki gidişimde bilinçlenmiş bir şekilde gezeyim Assos'u.
    Bartu çok büyümüş bu arada ve çok yakışıklı olmuş maşallah;) Emeklerinize sağlık diyorum, teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok naziksiniz, çok teşekkür ederim:) Örnek aldığım blogların başında geliyorsunuz ve sadece anlattıklarınızı ile değil, yazım tarzınızdan, tüm sayfanıza bir çok detayı her seferinde inceliyorum:)

      Para kazanmak adına rehberlik bu yaşta benim için biraz zorlayıcı olabilir, inanılmaz bir tempoları var... Şimdilik sevdiklerime rehberlik etmek yeterli geliyor:))

      Assos'ta göremediğim çok fazla yer var ve liman ile Kadırga Koyu da listemde, bir sonraki ziyaretimde inşallah:) Tekrardan teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Liman ile Kadırga Koyu Assos'taki gözdelerimiz. Mavi bayraklı plaja sahip ikisi de:)

      Rehberlik olayını full time olarak düşünüp de söylemedim aslında. Çevirmenlik yaptım; ama rehberlikte sistem nasıl işliyor bilmiyorum özünde. İsminiz kayıtlı olur ve teklif gelir, beğenirseniz kabul edersiniz, hem de bir güzel gezersiniz diye düşündüm. Çevirmenlik öyle bir şey çünkü. Canınız isterse kabul edersiniz. Bizim öğretmen arkadaşlardan şehitlikler için arada rehberlik yapanlar var misal. Neyse, ben yine de hiç belli olmaz diyorum:))

      Yarın akşam çıkacağınız Doğu Karadeniz geziniz için iyi yolculuklar o halde:)

      Sil
    3. Doğru söylüyorsunuz ve belli olmaz gerçekten 🙏 Sosyal medyayı aktif kullanan birisiyim ve oradan dediğiniz tarzda teklifler aldım yada "rehberlik yapıyorsanız, sizinle gelmek isteyen arkadaşlar var" diye teklifler aldım :-) Tabi bunun içinde bir belge şart, belki ileride olabilir, neden olmasın :-)

      Çok teşekkür ederim, iyi dilekleriniz için 🙏 ☺️

      Sil
  10. Meçhul kapı tanımlamana hayran kaldım hocam :) Üst üste iki taştan ibaret kalmış burası hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam en fazla ilgi çeken yerler oralar aslında:) Ulaşması zor olan daha cazip her zaman:)

      Sil
  11. It is a very interesting place to visit. The old theater is marvelous and it seems the agora offers a beautiful view of the sea.
    Great post!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) You can't imagine how beautiful is the view... Especially the sunset view:)

      Sil
  12. Çok teşekkür ederim güzel yorum için, çok mutlu oldum gerçekten:) Makineyi almamakla hata etmişim, inanılmaz manzaralara sahip bir yerdi:)

    YanıtlaSil
  13. Yazılarınızı her okuduğumda sanki ben de oradayım ve geziyorum gibi hissediyorum :))) Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:) Yıllar önce gitmiştim ve unutmuşum, yazınızı okuyunca biraz hatırlayabildim, bilmediğim yerler de varmış . Çok güzel bir manzarası var:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gerçekten de gördüğüm en güzel manzaraya sahip yerlerden:)

      Sil
  14. Love your daddy shark t-shirt! And nice places!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  15. Bence durmak yok yola devam, Sevgili Dostum. Hiç gaz kesmeden çılgınlığa devam hatta.:) Şu süreçte uzak diyarlara kımıldayamayan bünyelerimize ne kadar da iyi geliyor bu yazılar, bir bilsen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :-)) Mutlu oldum güzel yorum için, haftaya asıl çılgınlık gelecek :-)) Doğu Karadeniz inşallah 🙏

      Sil
  16. Asos'a daha önce gitmedim ama gitmiş kadar oldum sayenizde ayrıntılı anlatımınız tarih dersindeymiş hissettiriyor önemli yerlere değinmeniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Gitmek isteyenler için çok özenli yazılmış bir gezi yazısı. Emeğinize sağlık. Bol gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için:) Çok mutlu oldum gerçekten:)

      Sil
  17. I love visiting ancient cities and enjoyed reading about the history you shared.

    A very informative post, SZGNBSL.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. My favorite places are ancient cities:) Thank you so much Veronica:)

      Sil
  18. Türkiye'nin her yanında bu hazineler var. Yokedilenlere rağmen 😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız:( Tarihi medeniyetlere ev sahipliği yapmış, inanılmaz bir coğrafyada yaşıyoruz.

      Sil
  19. Buraya gitmek benimde planlarım arasında. Ne güzel mis gibi yerler yahuu. Baba oğul gezmişsiniz. Harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın yazın gitmeyin:)) Efes gibi kabus olma ihtimali yüksek:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  20. Tarihi bilgiler ve detaylı tanıtım için teşekkürler. Bayağı gezilecek alan varmış. İnsan Yiyen Lahit de ilginçmiş. :)

    YanıtlaSil
  21. Çok teşekkür ederim değerli ziyaret ve yorumunuz için:)

    YanıtlaSil