2021 Yılı Özeti | Hayat40tansonra


Fotoğraf Kaynak: Pixabay


1990'lı yılları gençlik dönemine denk gelmiş biri olarak 2000'li yıllardan herkes gibi bende çok umutluydum. Ne de olsa milenyum, uzay çağı ve teknolojinin yükselişiyle bambaşka bir yüzyıla giriş yapacaktık, en azından öyle olacağını zannediyorduk değil mi?  

Peki şu anki duygularınız ne durumda? Sizlerde benim gibi tam bir hayal kırıklığı olduğunu düşünüyor musunuz?

Teknolojide çağ atlayacağımızı zannederken; bütün dünya bir virüse teslim olmuş bir şekilde her şeyi izlemekle yetiniyoruz. Uçan arabalara bineceğimizi, uzay seyahatleri yapacağımızı hayal ederken; karşı komşunun kapısını çalmaktan bile korkar olduk. 

Geçmiş yıllara baktığımızda, teknolojik olarak iyi seviyelere geldiğimizi de söylememiz lazım tabi.. Örneğin, kim derdi gün gelecek telefon görüşmelerimizi saatimizden yapabilecek ya da görüntülü telefon görüşmeleri ile karşılıklı çay sohbetleri gerçekleştirebileceğimiz.. Peki, bunların, özellikle bu dönemde avantajlarını yaşarken; gerçekten teknoloji çağındayız diyebiliyor muyuz? Gerçekten teknolojinin avantajlarını doğru şekilde kullanabiliyor muyuz? Yoksa günden güne büyük çoğunluğumuz bu teknolojilerin (TELEFON) kölesi mi olduk?

2000'li yılların 5'te 1'lik bölümünü bitirdik. Artık son 10 gün ve 2021 yılının da sonuna geldik. 

2021 yılında neler yaşadığımızı hatırlamaya ne dersiniz? Muhtemelen yaşanılanlardan sonra boş versene, bitse de gitse artık 2021 yılı dediğinizi duyar gibiyim.. Ama gelin biz yine de bir göz atalım ki günümüzün balık hafızalılık probleminden 5-10 dk. da olsa uzaklaşıp neler yaşamışız hep beraber hatırlayalım.. 2020 Yılında neler olmuştu diye merak ederseniz yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

OCAK 2021: 

Daha dün gibi ama Boğaziçi Üniversitesi protestoları neredeyse 1 yılını dolduracak. Rektör değişikliği sonrası başlayan protestolar, olaylar bugün halen devam ediyor.

Şu an pandemi süreci, başka gündem olayları nedeniyle arka plana düşmüş gibi görünse de halen ciddiyetini fazlası ile koruyor. Ama yine de o zamanlar daha fazla gündemdeydi ve İngiltere kaynaklı mutasyon ülkemizde ilk defa 1 Ocak 2021'de ülkemizde görüldü. Bu haberle birlikte yaşanan paniği sanırım hepiniz hatırlıyorsunuzdur.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada Biontech aşısının acil kullanımına onay veriliyor. Türkiye'de ise bu ay içinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 13 Ocak'ta Çin aşısı CoronaVac'a acil kullanım izni veriliyor. İlk aşıyı ise Sağlık Bakanı oluyor.

Bu arada dünyada da ilginç bir olay oluyor ve ABD Başkanlık seçimleri sonrası, seçimi kaybeden Trump destekçileri, ilginç kıyafet ve silahlarla kongre binasını basıyorlar. Ayrıca seçimin galibi Joe Biden, ABD'nin 46ncı Başkanı seçiliyor.

ŞUBAT 2021: 

Şubat sanırım PKK terör örgütünün Gara Bölgesinde yaptığı katliam ile anılacak bir ay oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Pençe-Kartal 2 operasyonunu başlatması üzerine PKK tarafından 13 askerimiz/ sivil vatandaşımız, tutuldukları mağarada ne yazık ki şehit edildi.

Bu ay içerinde psikolog ve akademisyen, kişisel gelişim kitaplarının ülkemizde en bilinen yazarı Doğan Cüceloğlu hayatını kaybetti.

1993 yılında kurulan elektronik müzik ikilisi "Duft Punk" ayrılma kararı verdi. Ne alaka diyebilirsiniz ama 2021 yılı içerisinde Google arama motorunda "ayrılma" adı altında en çok aranan haber:)

MART 2021: 

Pandemi yine peşimizde.. Biraz nefes alacağımızı sanmış ve tedbirli normalleşme sürecine kademeli olarak geçmeye başlamışız. Ancak sadece nisan ayına kadar sürmüş.. 

Yılın en önemli ve tepki çeken gündemi mart ayı içerisinde olmuş. İstanbul Sözleşmesi'nin tek taraflı olarak feshedildiği Resmi Gazete'de yayınlandı.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100üncü yıldönümü de Mart 2020'ye denk geldi.

Artvin Yusufeli yangını sanki yazın çıkacak büyük yangınların habercisi gibiydi. Allah'tan mevsim itibariyle yağışlar vardı ve yangın çok uzamadı. İnsanlarda can kaybı yoktu ama 30 civarında büyük baş hayvan bu yangında telef olmuştu.

Dünyada ise Yeni Zelanda'da meydana gelen depremler gündemdeydi.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin'i bu ay içerisinde kaybettik.

NİSAN 2021: 

Deniz Kuvvetleri'nden emekli olmuş 104 Amiral tarafından bildiri yayınlanması ve gözaltı süreçleri bu dönemde başladı ve epey bir gündem oldu. 

Biraz alakasız ama kripto para vurgunu da bu ay içerisinde olmuştu. Thodex kurucusu genç, 2 milyar dolar ile yurt dışına kaçtı ve kırmızı bültenle aranmasına rağmen halen ses, seda yok..

Mart ayında tedbirli normalleşme başlamıştı ama vaka sayılarının artması ile 2 haftalık kısmi kapanma nisan ayında uygulanmaya başlıyor. 2 haftanın arkasından ise 17 Mayıs'a kadar tam kapanma uygulamasına geçiliyor.

Bilmediğim, hiç duymadığım bir haber ise; NASA'nın düzenlendiği bir fotoğraf yarışmasında Van Gölü manzaralı bir fotoğraf birinci olmuş.

Fotoğraf Kaynak: NASA

MAYIS 2021: 

Mayıs ayında Süper Lig, Beşiktaş'ın şampiyonluğu ile sonuçlanıyor. 

Bu ay içerisinde 21inci yüzyılın en kısa ay tutulması yaşanıyor ve süresi, 14 dakika 30 saniye.

Meşhur Çamlıca Kulesi bu ay içerisinde açıldı. Açıkçası benimde merak ettiğim ve kısa zamanda gitmeyi planladığım yerlerden:)

Güzel bir haber başarılı sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı'dan geldi ve Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonu oldu genç sporcumuz.

Pandemi halen fazlası ile hayatımızda ama bu sefer Hindistan da ortaya çıka delta varyantı tüm dünyayı korkuttu.

HAZİRAN 2021: 

Karadeniz'de 135 milyar m3 doğalgaz bulduğumuz bu ay içerisinde açıklandı.

Avrupa Futbol Şampiyonasını İtalya kazandı. İtalya dünya futboluna damgasını vuran ülkelerden gibi görünse de 1968'den sonra ikinci kez bu kupayı kazanabilmiş.

Yerli kovid aşımızın ismi bu ay içerisinde açıkladı; Turkovac.

Bu ay özellikle Marmara ve Ege için kabus dolu günlerin başladığı günlerdi. Müsilaj ile tanıştık ve epey bir süre gündemde kaldı. 

TEMMUZ 2021: 

Sanırım 2021 yılının en kötü aylarının başında geliyor. Ve büyük ihtimalle de yıllarca unutulmayacak felaketlerin yaşandığı bir ay.. Ülkemizde ki orman yangınları. 49 ilde çıkan ve söndürülmesi uzun süre alan, toplam 299 orman yangını ve kül olan orman alanları:(

Fotoğraf Kaynak: Habertürk

Bir tarafta yangın, diğer tarafta sel felaketi.. Rize'de yaşanan sel felaketinde 6 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Yine alakasız ama çiftlik bank kurucusu "tosuncuk" lakaplı adam kendi isteği ile teslim oldu.

Oyuncu, senarist, yapımcı, yönetmen Kartal Tibet'i bu ay içerisinde kaybettik.

Pandemi nedeniyle yapılamayan olimpiyatlar bu ay içerisinde yapılmaya başlandı ve ilk altın madalya haberini; Milli Okçu Mete Gazoz'dan aldık.

AĞUSTOS 2021: 

Milli Eğitim Bakanı görevden affını isteyerek istifa ediyor ve yeni bakan görevine başlıyor. 

Yangınların ardından bu sefer sel felaketleri ile üzülüyoruz. Kastamonu, Sinop ve Bartın'da sel felaketlerinde toplam 82 vatandaşımız hayatını kaybediyor.

Olimpiyatlardan ikinci altın madalya haberini Milli Boksçumuz Busenaz Sürmeli'den alıyoruz.

Ünlü tiyatro, sinema, televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy'u bu ay içerisinde hayatını kaybetti.

EYLÜL 2021: 

Spor alanında ki başarılarımız devam ediyor. Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonasında 3üncü oldular.

Daha da güzel bir haber; Ampute Futbol Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu.

EKİM 2021: 

Çok fazla gündem olan haberin olmadığı bir ay. Sizin hatırladığınız varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.

KASIM 2021: 

Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de şiddetli fırtınalar ülke gündeminde.. 7 can kaybı:(

Toprak Razgıratlıoğlu Motorsiklet Dünya Şampiyonu olarak tüm ülkemizi gururlandırıyor. 

Şair, yazar, düşünür ve siyasetçi Sezai Karakoç bu ay içerisinde hayatını kaybetti.

Pandemi ile ilgili olarak bu seferde omicron varyantı ile yüzleşmek zorunda kaldık. 

ARALIK 2021:

Aralık ayının sanırım en önemli gündem maddesi asgari ücret, altın ve dolardaki artış/azalışlar oldu. Hemen her şet unutulup, tüm ülkenin gündemi ekonomi oldu:(

Bir önceki seneye baktığınızda biraz daha iyimser bir tablo var gibi. Ama yine de sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için karamsarlığa iten olaylar devam ediyor..

(Yazıda kronolojik olaylar için tr.wikipedia.org adresinden faydalanılmıştır.)

2022 yılını umutlu, güzel haberlerle bekleyelim; sağlıklı günler diliyorum..

Yorum Gönder

33 Yorumlar

  1. Valla tek bir sey yazayim ben asiri mutsuz asiri unutmusuzum
    Kabus gibi bir sene
    Umarim yasadigimiz en kotu sene bu olmuştur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2020'de en az bu kadar kötü geçti ama iyi yanlarını bulmaya çalışıp, ruh sağlığımızı sağlam tutmakta fayda var:) 2022 umarım güzel bir yıl olur hepimiz için.

      Sil
  2. I do hope the events of 2022 play out better than the previous 2 years. I think the world is in trouble both with the climate change issues and the virus but there is always hope that something good or even great will happen. Onward to 2022 we all go.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hope is the reason we live for always :) I wish you a happy new year Bill :)

      Sil
  3. Hayal kırıklığının en alasını yaşadım hem de. Uzay çağındayız ve ufacık bir virüsün tüm dünyayı istila etmesinin kökünü kazıyamadık hâlâ. İki yıl bitecek yakında. Umarım çok az kalmıştır artık. Güzel bir döküm olmuş. Aralık ayı dövizde vurgun ya da iflas ayı olarak tarihe geçti bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralık ayı için kesinlikle haklısınız.. İnsanlar ilginç bir şekilde olanı biteni anlayamıyor, ya da anlamak istemiyor.. Kim bilir kaç tane yeni zengini oldu bu ülkenin...

      Sil
  4. It was not a good year for your people. For Portugal it was nothing special either. But the worst thing is the epidemic that insists on not disappearing.
    I wish you happy holidays, if necessary, and that with the end of the year, the less good things will end and the better ones may arrive.
    Compliments
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. My biggest wish is the end of the pandemi all over the world and a better world... Thank you so much:)

      Sil
  5. teknoloji de hayatta çok daha farklı olmalıydı bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmasını bilenler için anlam ifade etse de, çoğunluk halen farkında değil teknolojinin getirdiklerinin:)

      Sil
  6. Hocam çok iyi yazı fikri. Ülkemizde ekim ayında bir şey olmadan geçmesi, şaşırtıcı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ilk defa geçen sene yazmıştım:) Blog var oldukça her sene yazma niyetindeyim:)

      Sil
  7. Biraz karamsar mıyım bilemiyorum ama ben birkaçyıldır umutsuzdum, bu yıl iyice çakıldım. Hadi bizler biraz da olsa yaşadık, çalıştık, iş bulduk, gezdik falan. Ama çocuklarımızın durumu çok kötü. 2002 yılında doğan oğlum bu dönemin ötesini tanımıyor. Bir ara bitse bile kötüleşen ekonominin düzelmesi 20 yılı bulun deniyor. Yani bu yaş grubunun hayatını bitirdiler resmen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karamsar olmamız kadar doğal bir şey olamaz ve en büyük sıkıntı gelecek nesiller, kendi çocuklarımızı nelerin beklediği:(

      Sil
  8. Mutlu Noeller !! Tüm sevdiklerinizle birlikte harika bir tatil geçirmenizi dilerim!
    İspanya'dan kocaman bir kucaklama!!
    Ah, paylaştığım fotoğraf bir tablonun fotoğrafı değil. Bir yağlı boyayı paletle eşleştirmek özel bir gelişme ama bu bir fotoğraf. :-D
    (Belki otomatik çevirmen iyi çalışmadı).
    Bir sarılma daha :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli Arkadaşım:) Ben onun bir resim olduğunu ve senin de fotoğraf çektiğini düşünmüştüm:)) Harika bir çalışma.. Yeni yılın kutlu olsun:)

      Sil
  9. Boa tarde. Neste Natal não quero pedir muito. Quero apenas que você que está lendo essa mensagem tenha muita paz, saúde, amor e felicidade. Grande abraço do seu amigo, brasileiro e carioca Luiz Gomes.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado por sua bela mensagem e comentário. Desejo-te um feliz ano novo. Atenciosamente ao Brasil:)

      Sil
  10. Günler nasıl geçmiş, ne çok şey olmuş ve neler yaşamışız. Yazınızı okuyunca unuttuğum bazı şeyleri de hatırladım. Benim açımdan özellikle son birkaç ay yoğun geçti fazlasıyla.:))) Bu seneden aklımda kalan en güzel şeylerden biri sporda olan başarılarımız ve madalyalar:)))) Sporcularımız sayesinde çok gururlandık. Onun dışında son 2 aydır ekonomi gündemi ve haliyle bize yansıyan durumlar sanırım unutmayacaklarım arasında. Çok güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene de benzer bir yazı hazırlamıştım, bu sene de güzel olacağını düşündüm:) Spordaki başarılar benimde en çok dikkatimi çeken konulardan biri oldu. Ekonomi ile ilgili söylenecek pek fazla bir şey yok, her şey ortada:) Fakir daha çok fakirleşiyor, zenginde tam tersi.. Teşekkür ederim:)

      Sil
  11. YORUM DEĞİL.
    ARTIK BLOG SAYFANIZA DIŞARIDAN BEĞENDİĞİNİZ BİR TEMANIN
    "XLM" KODLARINI YÜKLEYEREK TEMANIZI DEĞİŞTİREBİLİYORSUNUZ.
    DUYURMAK İSTEDİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bilgilendirme için Recep Bey:)

      Sil
  12. Merhabalar.
    2021 yılının almanağı gibi düzenlediğiniz paylaşımınızı okudum. Siz zaten emek vererek güzel bir şekilde düzenlemişsiniz, bizim ilave edecek bir haberimiz yoktur. Bize de okumak kaldı. Emeğinize sağlıklar dilerim. Bu tür bir yıllık gündem haberleinin toplandığı kitaba almanak diyorlar, doğru, değil mi?
    Yeni yılda, yeni gezilerinizle birlikte olacağız, tabi Allah izin verirse!.. Yeni yılın herkese ilaç olmasını diliyorum. Sağlıcakla kalın. Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,

      Evet tam da dediğiniz gibi belli alanlarda yıllık olarak hazırlanan takvimlere almanak deniliyor. Ama almanak kelimesinin asıl çıkış noktası daha çok gök bilim alakalı diye biliyorum. Elektronik cihazlar bu kadar gelişmemiş iken, denizciler astronomik seyir için almanak kullanırlarmış. Özellikle de güneşin doğuş batış zamanları için:)

      Yeni yılınızı bende şimdiden kutluyorum, saygılarımla:)

      Sil
  13. Okuyunca ne kadar uzak bir zaman dilimiymiş gibi geldi. Oysa çoğu birkaç ay evveli yaşananlar.
    Bakalım önümüzdeki günler nasıl olur... nasibimizde de güzel günler olsun İnşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, öncelikle sizi tekrar görmek çok güzel:) Dediğiniz gibi inşallah güzel günler bekliyordur hepimizi.

      Sil
  14. Teknoloji çağı ama amcalar hala "Çıkar telefonunu bakayım" diyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amcalar ve teyzeler fena:) Mutlu pazarlar, selamlar:)

      Sil
  15. Koca bir yılı gözlerimizin önüne sermişsiniz. Güzel bir 2021 yılı özeti olmuş. Salgınıyla, karantinasıyla, depremiyle, seliyle, yangınıyla, ekonomik kriziyle, bunalımıyla hem ruhen hem bedenen çok yorulduğumuz bir yıl geçirmişiz. Kendimize ne kattığımıza, kişiliğimizi nasıl evrilttiğimize bakıp yepyeni bir yılı karşılama vakti geliyor artık. 2022'in daha güzel şeyler sunması dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son 2 yılımız tam anlamıyla dediğiniz gibi bedenen ve ruhen yorgunluk ile geçti.. 2022 den de çok umutlu değilim ama karamsar da olmamak lazım:) Önce kendi ruh sağlığımız diyerek, 2022'yi umutla bekleyelim:) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  16. Son 2 yılı silip atabilsek bile yaşamımızdan ne yazık ki bıraktığı hasarları silmek mümkün değil. Dünya da çok iyi durumda değil kabul ediyorum ama sanırım bizim ülkece yaşadıklarımız anlatsam roman olur kıvamında. )90'lı yıllarda çocukluk-gençlik dönemini yaşamış biri olarak diyebilirim ki o zamanki hayallerimde bile bu kadar ütopik bir dünya hayali kuramazdım, ne kadar masummuşuz...Çalışarak, emek vererek elde edemeyecceğimiz şeyin olmadığına, dürüstlüğün en aranan meziyet olduğuna inanıyorduk... Biz Neşeli Günler filminde bile fakirin mutlu olduğuna inandırılıyormuşuz meğer, bilseydik liyakatin kifayetsiz bir sözden ibaret olduğunu, ye kürküm ye fıkrasının aslında ne yazık ki hala en geçerli gerçek olduğunu bilebilseydik...Umut etmeye cesaret edebilir miydik onca hayali... Yine de bizim hayallerimiz vardı en azından yalandan da olsa, çocuklarımızın hayalleri bile olamadı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki son 2 yılı değil, çok daha fazlasını, hatta çok çok daha fazlasını silip atmamız lazım:) Biz öyle yetiştirildik çünkü insanların çoğu eskiden onurlu, gururlu, helal kazanmanın değerini bilen, hayata saygılı insanlardı... Şimdi kendinden başkasını düşünmeyen, kendisi gibi düşünmeyeni ezdiği bir insan topluluğu haline geldik. Ben oğluma "yapma oğlum ayıp, başkalarına da saygı göster, düşünceli ol" derken, diğeri "yap oğlum, ezdirme kendini, salak mısın sen( çok özür dilerim bu cümle için)" diyorsa daha çok kötü günler görürüz biz...

      Sil