Rahmi M. Koç Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ne Yapılır? | İstanbul

Rahmi M. Koç Müzesi;

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi

Genel:

Bir önceki Miniatürk gezisi ile aynı günde yaptığım Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul' da ki 106 müzeden biri ve özel müzeler kapsamında geçen bir yer.

Ülkemizde Koç Topluluğu tarafından hizmete açılmış toplam 4 adet müze var. Bunlardan en büyüğü ve kapsamlısı olmasının yanı sıra, Ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi İstanbul'da ki Rahmi M. Koç Müzesi. Diğer müzelerden biri Ankara'da, ikisi ise Ayvalık, Alibey (Cunda) Adasında. Cunda'da ki iki müzeyi bu yaz tatilinde görme imkanı bulmuştum. Merak eden arkadaşlar yazıya buradan ulaşabilir. Ankara'da ki müzeyi ise henüz görmedim.

Özel bir müze olmasın rağmen kar amacı gütmeyen ve müze ziyaretlerinin yaygınlaştırılması parolası ile yola çıkan müze, aynı zamanda endüstri tarihinin desteklenmesi maksadıyla hizmete giriyor.

Müze Girişi

Rahmi Koç; babasının kendisine küçük yaşlarda Almanya'dan getirdiği elektrikli tren sonrası bu tarz şeylere ilgi duymaya başladığını ve bu tarihten itibaren koleksiyon yapmaya başladığını anlatıyor. Zamanla sayıları o kadar çok artıyor ki koyacak yer bulamıyor:) Bu arada Koç Topluluğu sanayiciliğe atılınca diğer ülkelerde ki sanayi devleri ile de tanışma imkanı buluyor ve bütün bu dev şirketlerin mutlaka müzeleri olduğunu görüyor. Ancak o yıllarda bu tip bir müzenin Türkiye'de ilgi çekmeyeceğini düşünerek bu fikrinden vazgeçiyor. 90'lı yıllara geldiğimizde ise müze fikrini hayata geçirmeye karar vererek 1700'lü yıllarda Osmanlı Donanmasına çıpa ve döküm işleri yapan, 90'lı yıllarda ise tekel binası olarak kullanılan "Legerhane" isimli yapıyı gözüne kestiriyor:) 1991 yılında bu binayı satın alarak 1993 yılında aslına uygun restore ettiriyor ve 1994 yılında da şu an hizmet veren müzeyi hizmete açıyor. (Legerhane, yolun üstünde kalan bina). 2016 yılında aile üyelerinin kararı ile müzenin bu kısmına Rahmetli Mustafa V. Koç'un ismi veriliyor. 1996 yılına gelindiğinde ise genişleme planları doğrultusunda özelleştirilen Hasköy Tersanesi satın alınıyor ve 2001 yılında tamamlanan restorasyon sonrası müzeye yeni bir alan daha ekleniyor. Geçelim ulaşım kısmına:)

Ulaşım:

Rahmi M. Koç Müzesi Konumu

Müze bir önceki yazımda ki Miniatürk'e çok yakın. Özel aracı ile gelmeyecek arkadaşlar ulaşım kolaylıklarına buradan ulaşabilirler. Metrobüs, İETT Otobüsleri ve deniz yolu ile ulaşım imkanı var. Kendi aracı ile gelecek arkadaşlar için ise yeterli büyüklükte otoparka sahip. Daha önce müzeye gelenler için otopark ücreti alınmıyor gibi yazılar okumuştum ama otopark için ilave ücret ödüyorsunuz.

Müzeye giriş ücreti 35 TL. (Öğrenci 15 TL.) Yine bazı sitelerde müze kartı olanlara %10 indirim uygulanıyor gibi bilgiler var ama bu da şu an geçerli değil:) Müze pazartesi günleri hariç her gün açık. Haftaiçi 10.00-17.30 saatleri arasında, haftasonu ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İçeride lavabo, wc kolaylıklarının yanı sıra keyifle oturabileceğiniz kafe ve restoranlarda var.

Keşfet:

Müzeyi genel olarak 3 alana ayırmamız mümkün; Açık Hava Sergileme Alanı, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Mustafa V. Koç binası. Bu 3 ana alan ise toplam 12 ana bölümden oluşuyor:) Burayı anlatmak, yazmak gerçekten kolay değil:) 27 bin metrekarelik alanı kapsamasının yanında onlarca bölüm ve binlerce sergilenen eser var:) Gelin Mustafa V. Koç binasından ufak ufak başlayalım:)

Mustafa V. Koç Binası;

Dünya Bebekleri Sergisi

Buraya Dünya Bebekleri Sergisi ile başlamak istiyorum. Daha önceden olmayan bir alandı ve 28 Eylül 2021'de hizmete girmiş. Oyuncak bebeklere ilgim olmamasına rağmen, bütün salonu ağzım açık dolaştım diyebilirim:) 

Mustafa V. Koç Binası

Diğer bina da ise genel olarak; Havacılık, denizcilik, lokomotif ve buharlı makineler ile oyuncak ve bilimsel aletler sergileniyor. Benim tavsiyem gezmeye bu binadan başlamanız. Çünkü diğer iki alanı gezip buraya geldiğinizde enerjiniz bitiyor ve keyfini çıkartamıyorsunuz:) Ayrıca bu alanda güzel bir kafe/restoran var ama şu an kapalı.

Tarihi Hasköy Tersanesi;

Atatürk'ün Kişisel Eşyalarının Sergilendiği Alan

En çok malzeme/ eserin sergilendiği alan burası. Yanlış görmediysem yaklaşık 25 farklı oda, alan var. Atatürk Bölümü, Denizcilik kısmı, İletişim Araçları, Klasik Otomobiller, Motosikletler, Bisikletler, Tarihi Dükkanlar, Tramvaylar... Aklınıza ne gelirse:) 

10 sene önce, 2012'de de oradaydım:)

Burada gezerken insan neye bakacağına şaşırıyor desem yalan olmaz:) Benim en çok ilgimi çeken alanlar ise; Atatürk Bölümü ve otomobillerin sergilendiği alan oldu.


Açık Hava Sergileme Alanı;

Bu alan uçaklardan denizaltıya, vapurdan vinçlere kadar büyük araçların sergilendiği alan. 

Açık Hava Sergileme Alanı

Bölümlerin detayına çok fazla girmedim:) Buralar anlatılmaktan çok gezildiği zaman keyif veren yerler:)

Müze'de farklı etkinlikler de söz konusu ancak pandemi nedeniyle bir kısmı yapılmıyor. Her şey normale döndüğü zaman - dönerse - Haliç boyunca nostaljik tren turu (KAPALI), tekne ile haliç turu (AÇIK)(yetişkin 14 TL, öğrenci 10 TL.), atlı karınca ve oyun alanı (KAPALI).

Tavsiyeler;

Mevsimle ilgili hiçbir önerim yok:) İster yağmur, ister kar yağsın, istediğiniz mevsimde gidebilirsiniz. Alanların tamamına yakını kapalı. Diğer yerler ise yarı kapalı, üşüyebilirsiniz ama en azından ıslanmazsınız:)

Fotoğrafçılık ile ilgili pek söyleyebileceğim bir husus yok. Bence fotoğraf makinesine ihtiyaç yok. Ama cep telefonu kameranız iyiyse, özellikle otomobillerin sergilendiği alanda harika videolar çekebilirsiniz:)

Burası da Miniatürk gibi kesinlikle çocuklarla gelinmesi gereken bir müze. Hem görsel, hem eğitici olması nedeniyle büyük keyif alacalarına eminim. Ben öğleden sonra yaklaşık 5 saat içerisinde hem Miniatürk'ü, hemde bu müzeyi gezdim. Doya doya gezmek için başka yer planlamaya gerek olmadığını düşünüyorum:)

Diğer İstanbul Müzeleri yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Türkiye'ye de böyle bir müze kazandırması çok güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle:) Çok ciddi bir koleksiyon ve servet:)

      Sil
  2. Ben Ankara'dakini gezmiştim. Çok beğenmiştim. Yolunuz bu taraflara düşerse gezmenizi tavsiye ederim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek eksiğim orası şu an:) İnşallah diyelim:)

      Sil
  3. Merhabalar.
    İstanbul'daki Rahmi M. Koç Müzesi hakkında verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin de dediğiniz gibi müzelerden gerçek anlamda istifade edilebilmesi için müzelerin bizzat gezilmesi gerekiyor. Sizin paylaşımlarınızdan da istifade ediyoruz, ancak dediğim gibi dünya gözüyle inceleyerek bakmak her zaman başkadır.
    Koçların müze geleneği bellidir. Ben de Ankara'daki müzelerini gezmiştim. Gerçekten çok beğendim ve çok güzeldi. Müzeleri öyle şiir okur gibi gezersen bir şey anlayamazsınız. Müzenin hakkını vererek sergilenen eserleri incelemek gerekiyor.
    Paylaşım ve tanıtım için teşekkür ederim. Sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Dünya gözüyle inceleyerek bakmak konusunda size tamamen katılıyorum. Bazı yerler, ki özellikle müzeler bu şekilde düşünülmeli:) Anlatmak, yazmak bir yere kadar:) Ankara'da ki müze Koç Müzeleri arasında tek görmediğim yer. İnşallah nasip olur bana da:) Saygılar.

      Sil
  4. Bebek sergisi ilginç görünüyor. Müze bayağı büyükmüş, bu kadar uğraşılması güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebek sergisi beni de şaşırtan bir bölümdü:) İnsanı şaşırtan seviyede çok ve değerli malzeme sergileniyor ve şaşırmamak mümkün değil...

      Sil
  5. Fotoğraf makineleri alanı tam senlikmiş hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında orası biraz zayıf bir sergi alanıydı hocam:) Çok malzeme bulamamış gibiydiler:)

      Sil
  6. Sounds like a great museum where you can spend hours looking and learning. I would love to see the automobile section, sounds great. Thanks for the write-up and have a great day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Automobile section was really great Bill:) Have a great day:)

      Sil
  7. Bu yazılarınız kendi imkânlarıyla gezmek isteyen fakat İstanbul'u iyi bilmeyenler için ilaç gibi. Misal, Miniatürk'e gelip de burayı görmeden giden biri ne kadar üzülür. Ankara Kalesi'ne çıktığımız gün Rahmi Koç Müzesi'nin tam önünden geçmiş, zar zor farketmiştik. Bayırın başında gösterişsiz bir binaydı. O kadar yorgunduk ki o gün gezemedik ama başka gün de gidemedik. Koç Ailesi sevdiğim, saygı duyduğum bir aile. Müze, özellikle de bebek odası harikaymış, sayenizde çok güzel gezdim. Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:) Tek görmediğim Ankara'da ki müze, kısmetse ona da yakında giderim:) Yorumunuz sayesinde bulmak daha kolay olacak:) Bebekler için ayrılan yeni bölüm gerçekten görmeye değer.. Tekrardan teşekkür ederim:)

      Sil
  8. Son yıllarda işadamlarının açtığı epey br müze var sanırım. İstanbul bu konuda çok zengin. Aslında kent, sergi, tiyatro gibi alanlarda da çok iyi. Orada yaşamanın güzel taraflarından biri bu sanırım. İzmir mesela büyük bir kent gibi ama kültür sanat o madar da iyi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende son yıllarda birkaç tane müze ismi duydum yeni açılan. Müze kültürüne sahip olmak başka bir medeniyet göstergesi bence:) İzmir bu konuda diğer büyük şehirlere oranla biraz daha zayıf, en azından şehir merkezi anlamında... Yoksa çevre ilçeleri özellikle tarihi yerler anlamında bayağı güzel..

      Sil
  9. Looks like an interesting museum - so much to see and learn!

    Happy Tuesday, SZGNBSL!

    YanıtlaSil
  10. Biz Ankara'dakini de çok beğenmiştik, gerçekten hem görsel hem eğitici yönleriyle çocuklar için de paha biçilemez bir deneyim olacaktır, biz büyükler için de fevkalade bir tecrübe, içinde barındırdığı muazzam bir donanım. Mutlaka görülmesi gerekenlerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görmediğim tek Koç müzesi şu an Ankara:) Baktığım kadarıyla orası da çok güzel ve kesinlikle ziyaret planlarım arasında.

      Sil
  11. I love also to go visit museums, we always have so many things to learn!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  12. Miniatürk'e kadar gitmişken bu müzeyi nasıl olup da atlamışız hiç hatırlamıyorum. Görseller ve verdiğiniz bilgeler merakımı daha da artırdı. İlk fırsatta gezmek isterim. Emeğinize sağlık Sezgin Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de yakın ve fırsat kaçmış:) İnşallah ilk İstanbul ziyaretinizde gezme imkanınız olur:) Teşekkür ederim Sibel Hanım:)

      Sil
  13. Ankara 'da da var Koç Müzesi Ankara Kalesinde girişinde..Epey benziyorlar ama İstanbul'daki daha büyük geldi bana :))
    Oralara gidersem görmek isterim..Teşekkürler bu güzel tanıtım için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tek eksik Ankara'da ki Koç Müzesi :) İnşallah Ankara'ya uğradığımda orayı da ziyaret edeceğim:) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Buraya kesinlikle gitmek istiyorummmmmm. Bence en güzellerinden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara'dakini bilmiyorum ama diğer 3ü arasında açık ara en iyisi :)

      Sil