Topkapı Sarayı Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Topkapı Sarayı:

Topkapı Sarayı

Genel:

Beylerbeyi Sarayı gezi rehberini yazarken, 2022 yılında Sarayların restorasyona gireceğini ve bu yüzden elimi çabuk tutup, Aralık ayında Topkapı Sarayını gezme isteğimi dile getirmiştim:) Ve Doğu Anadolu Gezisinin arkasından vakit kaybetmeden 29 Aralık 2021 tarihinde bu ziyareti gerçekleştirdim:) Geriye sadece Yıldız Sarayı kaldı. Restorasyon tamamlanır tamamlanmaz soluğu orada alıp İstanbul Saray ziyaretlerimi tamamlamayı planlıyorum. Ama Yıldız Sarayı ile ilgili basında yer alan haberler biraz tuhaf. Konuyu farklı yerlere çekmemek için haberlerin detaylarına girmiyorum:)

Topkapı Sarayı'nı anlatmaya başlamadan önce burası ile ilgili kendi fikrimi kısa da olsa paylaşmak istiyorum. Diğer sarayları, kasırları da görmüş biri olarak burası beni biraz şaşırttı. Çünkü diğer tüm yerlerde çok ihtişamlı bir ana yapı ile etrafına dizilmiş başka yapı ve bahçeleri görmeye alıştım. Burada da gözüm bir ana bina, yapı aradı ama bulamadı:) Vardı da ben mi göremedim? Zannetmiyorum çünkü sadece sarayın harem kısmını gezmedim. Belki Harem binası o tarzda bir yerdi ama dediğim gibi tüm saray ve kasırlarda mutlaka bir ana yapı vardı ve ben burada ondan göremedim:)

Ulaşım ile başlayalım.

Ulaşım:

Topkapı Sarayı Konum

Saray, Fatih İlçesi Cankurtaran Mahallesi'nde bulunuyor. Yada daha çok bilinen ismi ile Tarihi Yarımada'da. Bugüne kadar yazdığım yazılarda Saray ve Kasırlara ulaşımın kolaylığından, trafiğin yoğun olmadığından bahsetmiştim ama burası için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim:) Sabahın erken saatlerinde de, öğle saatlerinde de yola çıksanız fark etmiyor. Bunaltıcı ve yorucu bir trafik var. O yüzden toplu taşıma kullanmak burası için en akıllıca tercih olacaktır.

Kendi aracınız ile karşıdan geliyorsanız Avrasya Tüneli size ciddi zaman ve trafik boşluğu sağlayacaktır. Ancak tek yönlü geçiş ücreti otomobiller için 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren 53 TL. yani x2=106 TL:) Bu ne kardeşim deyip köprüleri tercih ederseniz, köprü ücreti gidiş-dönüş 16,5 TL ve ilave olarak sinir bozucu trafik:) Tercih tamamen size kalmış. 

Sarayın yakınında 2 adet İSPARK var. Kullanmak isterseniz, ki bence kullanın her ikisinin de adresini link olarak bırakıyorum. Yakın otopark adresine buradan, 15 dakikalık yürüme mesafesinde ki otopark adresine buradan ulaşabilirsiniz. Burada önemli bir husus var. Eğer benim gibi ziyaretinizi çarşamba günü yaparsanız ikinci otoparkın olduğu yerde semt pazarı kuruluyor ve otopark kapalı oluyor.

Keşfet:

Giriş bilgileri ile başlayalım; Topkapı Sarayının Harem Kısmı ve Aya İrini için müze kart geçmiyor. Buraları da ziyaret etmek isterseniz ilave ücret ödemeniz gerekiyor. İlave ücret buraya kadar gelmişken ödenebilir ama bilet almak için girilecek kuyruk pek göze alınamayabilir. Benim bölgeye üçüncü gelişim ve her ikisinde de kuyruğa girip vakit kaybetmeyi göze alamadım. Saray pazartesi günleri hariç, her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Ancak bilet satışı 17.00'da sona eriyor. Audio guide kullanmak isterseniz ilave ücret ödemeniz gerekiyor.

İstanbul'un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet'in isteği ile 1460 yılında yapımına başlanan saray, 1478 yılında tamamlanıyor. Ve bu tarihten itibaren yaklaşık 400 yıl boyunca (Sultan Abdülmecid'e kadar) Osmanlı İmparatorluğu'nun kalbi oluyor. İlk yapıldığında şu an ki kadar büyük değilmiş, ilerleyen yıllarda ilave yapılarla 19ucu yüzyılda son halini almış. Bahsedeceğim bazı yerler sonradan inşa edilerek saray bünyesine katılmış.

Topkapı Sarayı, Cumhuriyetin kurulmasıyla ilk müze yapılan yapı olma özelliğini taşıyor ve dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Saray toplam 4 avludan oluşuyor. Her avlu farklı amaçlara hizmet eden yapı, odalarla dolu. Burası dediğim gibi diğer saraylar gibi bir ana yapı ve bahçelerden oluşmuyor. Komple bir tesis:) Birinci avlu ile başlayalım.

1inci Avlu (Alay Meydanı);

1inci Avlu Giriş Kapısı

Birinci avluya giriş Aya Sofya'nın hemen arka tarafından yapılıyor ve kullanılan giriş kapısının ismi; Bab-ı Hümayun. Burası aynı zamanda Saltanat Kapısı olarak da geçiyor. Avlu içerisinde, giriş için bilet satış noktası, sesli rehberlik için kulaklık kiralanan yer, Aya İrini Müzesi, Darphane, Kimyahane ve kolaylık tesisleri bulunuyor. 

Eğer müze kartınız varsa bilet için kuyruğa gerek olmadan ikinci avlu giriş kapısına gidebilirsiniz. 

2nci Avlu (Divan/ Adalet Meydanı);

2nci Avlu Giriş Kapısı

Burası önemli alanların başında geliyor. Çünkü burada ki yapılar devlet yönetiminin gerçekleştiği yerler ve aynı zamanda resmi törenlerin icra edildiği meydan. Bu avluya geçiş için kullanılan kapının ismi ise; Babü's-selam. Avlu içerisinde; hemen sağ tarafta Saray Mutfakları, Aşçılar Mescidi, Kalayhane ve Helvahane var. Sol tarafta ise; Divan-ı Hümayun, Adalet Kulesi, Divit Odası ve Dış Hazine var. 

Tabi adından da anlaşılacağı gibi buranın en önemli yeri Divan-ı Hümayun. Burası Kubbealtı olarak da geçiyor. Devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı alan. İlginç bir bilgi ise; padişah kızlarının nikahları da burada kıyılırmış. 

Adalet Kulesi, altında Divan-ı Hümayun

Sarayın en belirgin ve en yüksek noktası ise Adalet Kulesi. Aslında saray için özel bir işlevi yokmuş. Daha çok sultanın sonsuz adaletini temsil etsin ve uzaktan bakıldığında görülüp, sultanın adaletinden herkes emin olsun diye inşa ettirildiği yazıyor:)

Saat Koleksiyonu

Zamanında Divit Odası ve Dış Hazine olarak kullanılan yerler ise şu an saat ve silah koleksiyonlarının sergilenmesi için olarak kullanılıyor. Burada hükümdarlık yapmış, ismini hep televizyonlarda duyduğumuz, kitaplarda okuduğumuz padişahların kullandığı malzemelerin bir çoğunu canlı canlı görme imkanınız oluyor.

Mutfakların olduğu sokak

Yine burada benim ilgimi çeken yerlerden biri Saray Mutfakları oldu. Diğer hiçbir sarayda benzeri olmayan bir tarzı var. Ayrı bir sokak:) Ve sokak üzerinde eve benzeyen ama içlerinde saray yaşayanları için yemek-tatlı yapılan mutfaklar var. Kolay değil bir dönem 4000 insanın yaşadığını yazan kaynaklar var:)

Helvahane

3üncü Avlu (Enderun Avlusu);

3üncü Avlu Giriş Kapısı

Burası da bir kapı vasıtasıyla geçiş yapılan avlu ve kapının ismi; Babü's-saadet. Aynı zamanda saadet kapısı olarak da adlandırılıyormuş. Bakalım bu avluda neler varmış; Arz Odası, Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü (restorasyonda ve kapalı), Kilerli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), Has Oda Koğuşu, Ağalar Camii, III. Ahmed Kütüphanesi.

Arz Odası

Arz Odası ismi verilen yer, vezirlerin ve yabancı elçilerin, padişah tarafından kabul edildiği yer. Divan-ı Hümayun'da alınan kararlar burada padişaha arz edilirmiş. Tabi padişah görüşülen konuları ilk defa burada duymazmış. Divan-ı Hümayun'da gizli bir alandan toplantıları izlerlermiş:)

Burada adından da anlaşılacağı üzere en önemli alan, Mukaddes Emanetlerin sergilendiği Has Oda. Bilet gişesinden sonra kuyruğa gireceğiniz ve uzun süre bekleyeceğiniz tek alan burası. Has Oda, Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulan Has Oda Teşkilatı, yani padişahın en yakın adamları için yapılmış bir yapıymış ve özel olarak seçilen 32 kişiden oluşuyormuş. En yakın derken hizmetlileri ve padişahın hayatını korumakla görevli insanlar. Yavuz Sultan Selim Han zamanında Kutsal Emanetler buraya getirilince kişi sayısı 40'a çıkmış ve bu kişilerin görevi Kutsal Emanetlerin korunması ve burası ile ilgili tüm hizmetlerin yerine getirilmesi olmuş. Ayrıca Yavuz Sultan Selim dahil bu tarihten itibaren 40ıncı kişiler hep dönemin padişahları olmuş.  

Peki içeride neler var; Peygamber Efendimizin; Keçi tüyünden yapılmış geniş kollu hırkası (Hırka-i Saadet), Hırka-i Saadet'in saklı olduğu altın sandık, Sakalı, Ayak İzi, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin bir parçası, kabir toprağı, mührü, sandaletleri, kılıcının kabzası ve kılıçları, ok ve yayı, yalancı peygambere gönderdiği mektup. Ayrıca Kızı Hz. Fatıma'nın seccadesi, hırkası ve gömleği. Bunları yanında Kabe'ye ait bazı malzemeler ile diğer Peygamber ve Halife'lere ait malzemeler de bu daire içerisinde muhafaza ediliyor. İçeride fotoğraf çekmek kesinlikle yasak ama dinleyene:) Yalan yok benim de içimden de çok geçti ama içimde ki saygı duygusu izin vermedi:)

III. Ahmed Kütüphanesi

Diğer bir dikkat çekici yapı ise III. Ahmed Kütüphanesi. 1719 yılına kadar burada II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Havuzlu Köşk bulunuyormuş. Ancak Sultan III. Ahmet sarayda dağınık halde bulunan kitapları bir yerde toplama isteği ile zaten harabe hale gelmiş olan köşkü yıktırıp bu yapıyı inşa ettirmiş. İçeride ilgi çekici eserler var. Bunlardan birisi de Piri Reis'in hazırladığı dünya haritasından bir parça.

Bu bölüm biraz uzun oldu ama en görülesi yerlerin başında geliyor:) Geçelim son avluya.

4üncü Avlu;

Burası için özel bir giriş kapısı yok. Kısmen 3üncü avlu ile iç içe. Birbirinden ayrı durumda en çok yapının olduğu avlu burası. Ve bence görsellik anlamında da sarayın en güzel yeri burası. İçeride daha çok padişaha ait köşkler ve asma bahçeleri var. Bu avluda, Sofa Camii, Esvap Odası, Mecidiye Köşkü, Hekimbaşı Odası, Sofa Köşkü, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, İftariye Kameriyesi ve Sünnet Köşkü bulunuyor.   

Revan Köşkü Sultan IV. Murat zamanında Revan zaferi sonrası inşa ettirilmiş. Aynı zamanda sultanların sarıkları burada saklandığından Sarıklı Köşk olarak da biliniyormuş.

Revan Köşkü

Bağdat Köşkü de IV. Murat zamanında yaptırılıyor. Adını Bağdat seferine çıkılmasında dolayı almış. Revan Köşkü ile aynı tarzda ama manzarası çok güzel bir köşk:) Karşıda hem Galata Kulesini, hemde Süleymaniye Cami'ni görüyor. Tabi arada da Galata Köprüsünü.

Bağdat Köşkü

Sünnet Köşkü Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılmış. Sünnet Köşkü denmesinin de 3 sebebi varmış. İlki şehzadelerin sünnet merasiminin burada yapılması. İkincisi padişahların sünnet namazlarını burada kıldıktan sonra cemaat ile farz namazlarını kılmaları. Son sebebi ise sünnet olan sakal tıraşlarını burada olmalarıymış. Kaynaklar ne kadar doğru bilmiyorum.

Sünnet Köşkü İçi

Kara Mustafa Paşa sadrazamlığı döneminde yaptırılan ama tam inşa tarihi bilinmeyen Sofa Köşkü, has oda gibi kullanılan bir yapıymış. Görsel olarak benim beğendiğim yerlerdendi.

Sofa Köşkü

Burada birde sarayın en güzel manzarasına sahip Sofa Camii var. Burası mescitler dışında kalan 3 camiden biri ve şu an ibadet maksatlı kullanılmaya da devam ediyor.

Sofa Camii

Burası sarayın keşfet kısmı için son gezi noktası oldu ve Topkapı Sarayı gezimi yaklaşık 3 saatte tamamladım:) Bu arada saraydan çıktıktan sonra hava artık kararmıştı ve bölgeyi ilk defa gece aydınlatmaları altında gördüm:) Ayasofya, Sultan Ahmet Camii ve Meydanı renkli ışıklar altında bir başka güzel görünüyor. Tabi yağmurdan dolayı makinemi çıkartamadım ama cep telefonu ile birkaç kare çekmeye çalıştım:)

Sultan Ahmet Camii

Son olarak pandemi sürecinde ilk defa (Mecidiyeköy Büyük Sahne) bir tiyatro oyunu izledim. Oyunu beğenmedim ama böyle bir aktiviteye katılmak yıllar sonra keyifliydi:)

Mecidiyeköy Büyük Sahne

Tavsiyeler:

Diğer Saraylar ve Kasırların dışarıda gezme alanları kısmen daha az olduğu için mevsim şartları beni pek etkilememişti. Ancak buraya vardığımda başlayan yağış açıkçası rahatsız etti. En azından fotoğraf çekme açısından sıkıntılı bir durum. Ve gezi açıkçası böyle çok keyifli geçmiyor. O yüzden meteorolojik şartları takip ederek gitmekte fayda var.

Fotoğrafçı arkadaşlar için çok verimli olmayabilir. Açık alanlarda çok ihtişamlı binalar yok:) Kapalı alanların bir çoğunda ise fotoğraf çekmek yasak. Burada Bağdat Köşkünün ve Sofa Caminin olduğu yerlerden teleobjektif ile harika İstanbul manzaraları çekme imkanınız var.

Müze Kart diyeceğim, offf yine mi diyeceksiniz:) Ama şart, okuyan her arkadaşıma zorla aldıracağım:)

Birinci Avlu dışında kafe/ restoran yok. Sadece lavabo vb. ihtiyaçlarınız için yerler var.

Diğer Saray yazılarını merak eden arkadaşlar buradan ulaşabilirler.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

34 Yorumlar

  1. So much to see in the region. Maybe one day I'll travel there and I can see it live. I liked it a lot.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Here is İstanbul :))) I hope you can visit and can see all these beautiful places 🙏 Thank you :)

      Sil
  2. İlkbaharda ilk işim bu sarayları gezmek olacak.

    YanıtlaSil
  3. Padişahların kullandığı malzemeleri görmek güzel olsa gerek hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir duygu hocam, özellikle de Kutsal Emanetleri görmek farklı hissettiriyor 🙏☺️

      Sil
  4. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Kalabalıkmış bu mevsimde bile. Ana yapı olmaması ilginçmiş gerçekten. Ben gitmedim hiç, gider miyim bilmiyorum da. :) Değerli bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalabalık hiç bitmiyor :) Bence gidilip, görülmeli, özellikle de Kutsal Emanetler bölümünü 🙏

      Sil
  5. Topkapı Sarayı'nı 5-6 yıl önce gezmiştik ama vakitsizlikten çok az bir kısmını görebilmiştik. Şansa bakın, harem kısmını gezebilmiştik ama:) Sarayın tüm bölümlerini her zamanki gibi şahane fotoğraflarla detaylı anlatışmışsınız. Görünce çok sevindim. İstanbul'a yakın olmak ne güzel şey. Keşke biz de istediğimiz an soluğu orada alabilseydik:) Bu yazı da tekrar gelip incelemelik benim için.
    Yıldız Sarayı'nı görmedim hiç. Sırada onun olmasına çok sevindim. Çok teşekkürler, saygılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harem kısmı açıkçası içimde kaldı.. O kadar geldim ama boş yakalayamadım henüz:) Yıldız Sarayı'nı umarım gezme imkanım olur, burası ile ilgili dedikodular fena:) Ben teşekkür ederim, sağolun:)

      Sil
  6. I'd love to visit all these beautiful places you have been sharing. Turkey has been on my bucket list for a very long time.

    Happy Tuesday!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Veronica:) I hope one day you can visit:)

      Sil
  7. Çalıştığım yere yakın olduğu için İstanbul'da yaşadoğım zamanlarda gezmiştim. Deniz merak ettiği için geçen gidişimizde de dolaştık. Ben Sultanahmet civarını severim ama Topkapı nedense beni hiç cezbetmemiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende beklenti biraz fazlaydı sanırım, o yüzden beni de çok cezbetmedi ama yine de önemli ve değerli bir yapı:)

      Sil
  8. Çok güzel bir yapı. Uzun yıllar önce gezmiştim. Tekrar gezmek lazım. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. İlk fotoğrafı ilk gördüğümde bana saray gibi gelmedi, sonra okumaya devam ettiğimde her şey netleşti.
    Sofa Köşkü'nü çok severim, sevmem... Belki merdivenli girişinden ya da o sütunlardan dolayı ama o binayı çok çekici buluyorum.
    Tüm tur her zamanki gibi anlatımlarıyla muhteşem.
    Kocaman bir kucaklama ve harika bir yıl var !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Mutlu yıllar ve sevgiler:)

      Sil
  10. Bilgiç'in okul gezisi ile oğlanları götürmüştüm buraya. Bilgiç 'in kaybolması tam bir maceraydı :D Sonrasında bizimkiler bir daha okulla geziye gitmemeye karar vermişlerdi, ya da ayrıca yine gidecekmişiz, zira biz daha bir yere bakmadan herkes her yeri gezip çıkıyordu, millet bize biz onlara sinir olup geçirmiştik günü :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doya doya görmek için bir sefer daha gitmek lazım ama artık çocuklar sizle gelir mi bilemiyorum:)

      Sil
  11. So many things to see on this region!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  12. Bu kez sizi hiç kıskanmadım :D Çünkü üniversite hayatım boyunca defalarca kez gidip gezdim hatta İstanbul'a gelen tüm arkadaşlarımı da götürüp gezdirdim :) Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Hazır oralara kadar gitmişken Arkeoloji Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı'nı da görmeden olmaz bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her ikisini de yıllar önce gördüm ama şu an Yerebatan Sarnıcı halen açılmadı.. Arkeoloji Müzesini ise ayrı bir yazı için saklıyorum:)

      Yakın zamanda kıskandıracak bir yazı gelebilir eğer planlar bozulmaz ve son dakika da bir aksilik olmazsa:)

      Sil
  13. İki defa gezdim. Defalarca daha gezebilirim. Pandemi bitince çocuğumu da götüreceğim ilk yerlerden biri. Harika resimlerle çok güzel anlatmışsınız Sezgin Bey. Emeğinize sağlık 🧿🧿👏👏😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun Sibel Hanım:) Bartu'nun da Tarihi Yarımada ile birlikte en çok merak ettiği yerlerden. Ama dediğiniz gibi pandeminin etkilerini azaltmasını beklemekte ve belki de hatırlayabilecekleri yaşı beklemekte fayda var:)

      Sil
  14. Mutfak tarafı okurken benim de ilgimi çekti. Ve daha önceki ( Topkapı) gezilerimde görmediğimi hatırlıyorum. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ilginç bir dizaynı var sarayın ve mutfak bölümleri sanki kompleksin içinde değil gibi:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  15. Buraya yıllar önce gitmiş ve her köşesini gezmiştim. Hatta tekrar da gitmeyi planlıyorum. Çok güzel her şeyiyle. Verdiğiniz tavsiyeler de yerinde olmuş. Elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Topkapı ve Tarihi Yarımada her gidildiğinde keyif alınacak bir yer:)

      Sil
  16. Hiç gidip görmedim, İstanbul'a gidince görmek isteyeceğim yerler arasında. Tarih kokan yerleri ayrı seviyorum:) Çok güzel ayrıntılı anlatmışsınız, emeğinize sağlık:))) fotoğraflar çok güzel, özellikle Sultan Ahmet Cami ne kadar güzel bir kare olmuş:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi Yarımada tam sizlik:) Her karesi tarih ve tarihi eser:) Teşekkür ederim, mutlu pazarlar:)

      Sil
  17. Merhabalar.
    Topkapı Sarayını gezmek nasip olmadı. Siz bile tanıtım amaçlı olmasına rağmen yaza yaza bitirememişsiniz. Bu saray gerçekten ihmal edilmeden gezilmeli. Buradan öğreneceğimiz çok şeyler var, farkındayım.
    6 yüzyıl süren kadim bir dönemin icraatı öyle basite alınacak tarihi bir gerçek değil. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili öğreneceğimiz daha çok şeyler olduğuna inanıyorum.
    Paylaşım için çok teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. İstanbul'un en güzel tarihi eserlerinden ve İmparatorluğun 400 yıl boyunca kalbi olmuş bir yer. Gerçekten değerli ve önemli bir yer.

      Sil